2021-10-31 146 浏览
今次係因為要幫朋友慶祝生日而選擇喺呢一間餐廳食飯🥰呢一間餐廳比較細 位置唔係好多 所以如果係午飯嘅時間可能需時~就環境而言,餐廳係有適量嘅佈置,主要係行簡約嘅風格。但係不過座位就以木凳為主,坐耐咗可能會有少少唔舒服~咁就食物而言,我同朋友們都覺得鰻魚蛋飯好好食!佢個蛋係滑蛋而唔係煮得好乾嘅蛋,所以食落去都好有濕潤嘅感覺🥰❤️但係唯一要挑剔嘅就係 呢一間地方會收切餅費~所以如果大家要慶祝生日嘅時候就要考慮呢一點了🤣
今次係因為要幫朋友慶祝生日而選擇喺呢一間餐廳食飯🥰

但係唯一要挑剔嘅就係 呢一間地方會收切餅費~
所以如果大家要慶祝生日嘅時候就要考慮呢一點了🤣
2021-10-29 65 浏览
又係係觀塘搵地方同朋友catch up,見到佢哋啱啱新開,就過嚟試吓。有時真係食嘢食得太多,都會特別選擇veggie option,今次叫咗佢哋個vegetarian full day breakfast,個炒蛋炒得好靚,好滑!如果塊toast 可以由白面包轉成係法包或酸種就更完美了
如果塊toast 可以由白面包轉成係法包或酸種就更完美了
𝐒𝐞𝐭 𝐋𝐮𝐧𝐜𝐡😋1️⃣日式鰻魚蛋包飯 $70 (9/10)🔅鰻魚同滑蛋份量幾慷慨👍🏻鰻魚汁撈蛋包飯勁正😋仲有粟米粒點綴 幾開胃😋2️⃣安格斯牛肉芝士漢堡 $72 (9/10)🔅牛肉好厚勁juicy🍔芝士味濃香🧀薯條有少量BBQ調味粉🍟勁香口3️⃣𝑶𝒓𝒆𝒐奶昔🍪 +$28 (9/10)🔅食得出有oero碎😋真材實料4️⃣士多啤梨奶昔🍓 +$28 (8.5/10)🔅似細個飲嘅士多啤梨奶昔🍓幾解渴5️⃣𝑻𝒊𝒓𝒂𝒎𝒊𝒔𝒖 +$20 (8/10)🔅酒味🥂咖啡味☕️同樣突出 食落幾有層次😋作為飯後甜品 好滿足
𝐒𝐞𝐭 𝐋𝐮𝐧𝐜𝐡😋

1️⃣日式鰻魚蛋包飯 $70 (9/10)

2️⃣安格斯牛肉芝士漢堡 $72 (9/10)

3️⃣𝑶𝒓𝒆𝒐奶昔🍪 +$28 (9/10)
🔅食得出有oero碎😋真材實料

4️⃣士多啤梨奶昔🍓 +$28 (8.5/10)
🔅似細個飲嘅士多啤梨奶昔🍓幾解渴

5️⃣𝑻𝒊𝒓𝒂𝒎𝒊𝒔𝒖 +$20 (8/10)

2021-10-17
2021-10-16 60 浏览
整間屬於乾淨整潔嘅白色牆身我哋一行四人差唔多4:30先去到,好彩完全唔駛等之下就可以入坐。店舖座位與座位都很闊落,所以坐得好舒服!黑松露忌廉雜菌意大利麵: 賣相不俗,醬汁係屬稠身同creamy,意粉內嘅雜菌同黑松露碎都算多,但黑松露味卻不濃。整體上係好味!另外,點咗一個特別嘅飲品叫”雞尾酒生果茶”但飲落完全冇雞尾酒味🤣反而係似蔓越莓味。不論係場地、服務態度定食物質素都係完全可以接受嘅程度,想嚟觀塘文青Cafe chill一下嘅可以考慮呢度😊
整間屬於乾淨整潔嘅白色牆身

店舖座位與座位都很闊落,所以坐得好舒服!
黑松露忌廉雜菌意大利麵

另外,點咗一個特別嘅飲品叫”雞尾酒生果茶”
雞尾酒生果茶

但飲落完全冇雞尾酒味🤣反而係似蔓越莓味。

2021-10-16
黑松露忌廉雜菌意大利麵
2021-10-15 71 浏览
之前聽朋友講過哩個cafe,不過朋友係去旺角店,知道係我附近觀塘開左,緊係要黎啦,所以收工就同男朋友過黎試下!食物方面:⚪️晚餐SET牛肝菌野菌意大利飯飯唔會太硬,岩岩好,味道好香濃,唔錯!😋⚪️明太子蟹肉忌廉汁意大利粉忌廉汁好香好CREAMY,蟹肉份量唔算好多,撈埋明太子味道岩岩好!⚪️汁燒豬肋骨配薯條(半份)都幾大碟,bbq味好重幾多肉😎⚪️Tiramisu唔太甜,作為飯後甜品幾好的!⚪️士多啤梨奶昔普普通通既奶昔,唔夠士多啤梨味!⚪️跟餐(熱柚士蜜)整體方面:餐廳感覺好簡潔,好文青,成間店都係用返暖色系,地方唔算好大,但座得好舒服🙌🏻食物全部即叫即整,唔會等好耐,拍拖/聚會都幾適合!
之前聽朋友講過哩個cafe,不過朋友係去旺角店,
知道係我附近觀塘開左,緊係要黎啦,
所以收工就同男朋友過黎試下!

食物方面:

⚪️晚餐SET
牛肝菌野菌意大利飯
飯唔會太硬,岩岩好,味道好香濃,唔錯!😋

⚪️明太子蟹肉忌廉汁意大利粉
忌廉汁好香好CREAMY,
蟹肉份量唔算好多,撈埋明太子味道岩岩好!

⚪️汁燒豬肋骨配薯條(半份)
都幾大碟,bbq味好重幾多肉😎

⚪️Tiramisu
唔太甜,作為飯後甜品幾好的!

⚪️士多啤梨奶昔
普普通通既奶昔,唔夠士多啤梨味!
⚪️跟餐(熱柚士蜜)
整體方面:
餐廳感覺好簡潔,好文青,
成間店都係用返暖色系,
地方唔算好大,但座得好舒服🙌🏻
食物全部即叫即整,唔會等好耐,
拍拖/聚會都幾適合!
2021-10-09 63 浏览
好耐冇同呢位朋友兩個坐低食飯傾偈,難得今日可以拋開兒女齋,就嚟觀塘呢間黃店Cafe慢慢坐慢慢傾。呢度嘅裝修好簡約,木係傢俬配上少少綠色嘅植物,已經令人感覺好舒服。午餐由$62至$72不等,價錢唔貴,喜歡的話可以另外加$15要沙律、加$20要甜品,或者飲特飲就半價,難得咁開心,我哋梗係食盡佢啦!先來個田園沙律,份量都幾多,不過主要都係菜,只有兩粒車厘茄和少少黑醋,感覺相當健康。主菜方面,我揀嘅係日式鰻魚蛋包飯( $70 ),賣相好靚,鰻魚上面有一大堆紫菜碎,蛋包飯嘅兩旁就有好多粟米粒,塊蛋熟得來又夠滑,煎得好好,鰻魚雖然唔係好大條,但係都好食,鰻魚汁都唔錯,整體好滿意!朋友要嘅係日式照燒雞扒飯( $62),睇個樣就不過不失啦!至於飲品方面,我要左熱情果Smoothie,質地唔係好杰,甜甜酸酸味道都唔錯,感覺好清新。朋友飲嘅係熱榛子朱古力,拉埋花好靚呀!相信都好飲。最後就係甜品啦, $20可以揀Tiramisu或者cheese cake,我哋兩個都要咗Cheese cake,份量比我想像中大件,仲有少少朱古力醬喺面頭,味道唔會太甜,質地都ok啦,實淨得來又有點鬆軟。開心暢談兩小時,有機會下

朋友要嘅係日式照燒雞扒飯( $62),睇個樣就不過不失啦!

開心暢談兩小時,有機會下次再嚟過。
觀塘有好多樓上cafe,今次嚟咗呢間,佢仲有一間總店舖係旺角,呢間新開無幾耐,睇佢個名,應該係一班90後開嘅餐廳,要支持下年青人💪。一入到去感覺好舒服,裝修簡約,木色主調,配上小許植物襯托,好有文青Feel。佢哋食物都係西式為主,我哋order咗2個lunch set(兩個主食加兩杯飲品):🍝蒜香蜆肉意大利粉🍔安格斯牛肉芝士漢堡☕️熱咖啡☕️熱朱古力賣相的確唔錯,好有心機,意大利份量都好足,蜆肉又多,蒜香味濃,我鍾意❤️。漢堡個包唔錯,有小小脆口,配上煎香嘅牛肉漢堡及微微溶化嘅芝士,好味😋,配菜有沙律🥗和薯條🍟,絕配👍價錢大眾化,仲有咁嘅水準,不錯,青年人,加油💪

🍝蒜香蜆肉意大利粉
🍔安格斯牛肉芝士漢堡
☕️熱咖啡
☕️熱朱古力

價錢大眾化,仲有咁嘅水準,不錯,青年人,加油💪
2021-10-04 49 浏览
旺角都有分店 觀塘店裝修都係木系簡約風木枱都好寬闊 座位唔算逼真係有種放鬆到既感覺懶人包 $128煙味燒烤腸 香草豬肉腸 香脆煙肉 煙三文魚 烤蕃茄 賓尼迪蛋 茄汁豆 粟米 薯餅 沙律ADB有egg benedict真係好驚喜😍同埋呢個價錢都唔算貴 好豐富 青醬帶子野菌扁意粉 $118好濃烈青醬既味道 真係好香Creamy得黎唔會太漏 意粉軟硬適中但食到底就會比較油 重口味Tiramisu $28 (set+$25)青蘋果梳打 $45 (set半價)日式焙茶latte $54(set半價)焙茶味比較濃🍵 奶味無咁特出
旺角都有分店 觀塘店裝修都係木系簡約風

青醬帶子野菌扁意粉 $118
好濃烈青醬既味道 真係好香
Creamy得黎唔會太漏 意粉軟硬適中
但食到底就會比較油 重口味

Tiramisu $28 (set+$25)

青蘋果梳打 $45 (set半價)

日式焙茶latte $54(set半價)
焙茶味比較濃🍵 奶味無咁特出

• 懶人包
  • 青醬帶子野菌扁意粉
2021-10-04 24 浏览
在觀塘工廠大廈內 又有一間環境舒服的Cafe進駐餐廳名為「90’s lazy」是一班90段的年輕人為自己夢想開設的樓上西餐廳餐廳旺角也有分店支持小店。。餐廳風格是日系簡約以木為主 再配上復古吊燈柔和既淡黃燈光整體空間環境 好舒服啊店員制服tee好搞笑 寫住「冗員」又好friendly又親民。。🍛龍蝦汁大蝦意大利飯$𝟷48 龍蝦汁意大利飯 無得頂再配上菇菌絲 增加口感忌廉味不會太重🍖美式BBQ汁豬肋骨 $1882份豬肋骨共8條每根豬肋骨都沾滿BBQ醬香濃而吸引豬肋骨肉質軟嫩 不鬆散再配合即炸薯條 沙律菜整體豐富🍹 熱情果沙冰$23(跟餐) & 白桃沙冰$ 45沙冰感重 2款飲品各有特式酸酸甜甜 豐富的香氣及味道可以一試但留意 飲品到最後會變淡
在觀塘工廠大廈內
又有一間環境舒服的Cafe進駐
餐廳名為「90’s lazy」
是一班90段的年輕人
為自己夢想開設的樓上西餐廳
餐廳旺角也有分店
支持小店

餐廳風格是日系簡約
以木為主 再配上復古吊燈
柔和既淡黃燈光
整體空間環境 好舒服啊
店員制服tee好搞笑 寫住「冗員」
又好friendly又親民

酸酸甜甜 豐富的香氣及味道
可以一試
但留意 飲品到最後會變淡
2021-09-27 45 浏览
偷得浮生半日閒, 放假既日子都好想HEA 下, 當然要對自己好D, HEA 之餘, 仲要食番餐好既! 一起身就到左食午餐既時間, 呢日就黎到觀塘既90s Lazy~ 我地叫左lunch set~ 仲加左甜品添! 叫左一個burger, 一個日式鰻魚蛋包飯, 野飲就叫左mocha 同埋oreo smoothie! 甜品就加左一個cheesecake一個tiramisu! 真係大滿足! 先講下野飲, mocha 夠哂香濃, 而oreo smoothie 真係好好飲, 同時好邪惡, 基本上oreo 做既食物都一定係好食! 包括野飲同埋cake hahaha! 跟住就係個burger! 賣相超吸引! 食落都覺得好正,包皮係用牛油烘過, 食到當中既咸香~ 薯條就夠哂脆口, 份量都好多, 呢個價錢黎講加埋質素咁高都真係抵食! 我地另外都加左$15要沙律, 份量都有好多! 加埋黑醋汁真係超好味! 之後就係日式鰻魚蛋包飯, 呢個蛋包飯都好好食, 好多鰻魚同粟米粒, 食落去食到啖啖粟米同鰻魚,真係堅正! 最後以cheesecake 同tiramisu 作結, 真係一流!!!

我哋一行四人叫左4個lunch sets,等左半個鐘左右,隔離台都開始上緊嘢飲,我哋都未有,然後終於見到樓面出左兩個burger,滿心歡喜以為係我哋嘅,但serve左比隔離台。我哋lunch hour得一個鐘,用左40分鐘等都未等到,我哋就企起身走。樓面姐姐唔好意思都無聲,成程見到我哋等,都好似無follow up過我哋張單,叫一樣嘅嘢但出菜仲先出比遲過我哋落單嘅隔離台。唔會再去,但都講番聲,今日呢個人手應該應付唔到full house(今日lunchtime仲要得4張台,都唔係full house),除非你哋要每台客等一個鐘先有嘢食。同埋,樓面要醒目少少,見到有台客等左咁耐,要同廚房/水吧跟進,上菜比先落單嘅客,其實等左40分鐘都未有一杯嘢飲真係好誇張。

2021-09-19 2233 浏览
Cafe 走簡約文青風, 白色既牆身上掛上啲綠色植物, 再配搭住淺木色既餐椅, 十分舒適簡約🍃 食物質素都相當有驚喜, 比我預期中更有質素☺️啤酒薯條配黑松露醬🍟($55)配合啤酒炸出黎既薯條特別酥脆, 再配埋黑松露醬絕對係無可挑剔🍻 上菜既時候仲熱辣辣, 趁熱食真係勁脆😍法式香草燒羊架🐐($228)羊架可以揀熟度, 我地今次揀左7成熟, 煙韌度啱啱好😋 羊既油脂剛剛好咬落帶少少羊羶味, 油脂提升左羊肉既濕潤度再配埋食羊架必備既薄荷醬真係不得了🥰 另外仲有微微燒過既紅蘿蔔同南瓜做伴碟🎃龍蝦汁大蝦意大利飯🦐($148)意大利飯相當濕潤, 濃濃既龍蝦香味配左冬菇片同埋翠玉瓜做配料, 口感相當之好, 仲有一隻肉質鮮嫩既大蝦, 呢個飯值得一試🤩白桃沙冰🍑 ($45)黎到桃既季節又點可以唔叫返杯桃既飲品呀🤪 沙冰有濃濃桃既香甜, 完全係真材實料, 呢啲天氣飲返杯真係爽到爆🤤雞尾酒水果茶🍹($29)呢款茶係熱既, 啱曬一眾養生既朋友😎 一小壺暖暖既水果茶, 微微既甜同水果香, 飲完個胃好舒服😌整體黎講CP值十分高, 舖頭唔大, 所以去前記得卜位呀😍 食完真係會明點解咁多人幫襯, 因為真係一間非常之用

啤酒薯條配黑松露醬🍟($55)

法式香草燒羊架🐐($228)

龍蝦汁大蝦意大利飯🦐($148)

白桃沙冰🍑 ($45)

雞尾酒水果茶🍹($29)

整體黎講CP值十分高, 舖頭唔大, 所以去前記得卜位呀😍 食完真係會明點解咁多人幫襯, 因為真係一間非常之用心既小店, 絕對值得大家支持💛
2021-09-10
  • 啤酒薯條配黑松露醬
  • 法式香草燒羊架
  • 龍蝦汁大蝦意大利飯
  • 白桃沙冰
  • 雞尾酒水果茶
2021-09-19 62 浏览
文青cafe😍之前我都已經係旺角食過呢間CAFÉ,今日係OP睇到佢新開多間係觀塘,仲近我好多!吾駛出到旺角。今次我見佢開係工廠大廈,但吾代表佢求其,因為一打開門就有天堂與地獄既感覺,果然新裝修係吾同D,環境好舒服以柔和既黃燈加上木色傢俬和乾淨的感覺做主題~當然黎到呢到再食既話就一定要叫返個all day breakfast,上次試過今次要再食個返尋味。因為份量係算大,材料係吾錯。男朋友點左個牛肉芝士漢堡,塊漢堡都好juicy同好牛肉味重。食得出有HEART整,吾係亂黎求其就算。配埋薯條就真係MATCH到爆。美式bbq汁豬肋骨豬肋骨有兩大舊,配埋薯角仲有沙律菜👍🏻。好易就令肉同骨分離,配上bbq汁酸酸甜甜令人好開胃🤤薯角份量好多。
文青cafe😍

美式bbq汁豬肋骨
豬肋骨有兩大舊,配埋薯角仲有沙律菜👍🏻。
2021-08-25
  • 安格斯牛肉芝士漢堡
  • 懶人包-all  day  breakfast
2021-09-18 51 浏览
90s lazy 係良心小店,旺角係旗艦店,最近於觀塘開了分店,當然要支持一下!懶人包 $68係Signature breakfast set,材料好豐富,包括有: 豬肉腸、薯餅、賓尼迪蛋、香脆煙肉、茄汁豆、粟米粒 及雜菜沙律!味道不錯,都幾抵食!日式鰻魚蛋包飯 $70鰻魚夠肥美!炒蛋夠晒嫩滑,加上鰻魚汁一齊撈飯,好滋味!是日甜品 跟餐加$20係New York cheesecake ,芝士味濃,口感細滑!熱焦糖鮮奶咖啡 $24 (跟餐半價)入口甜美順滑!熱情果沙冰 $23 (跟餐半價)沙冰打至幼滑,清新解渴!法式窩夫配雪糕 $52即叫即整,新鮮熱辣,配上冰凍嘅雪糕,唔錯!

懶人包 $68

日式鰻魚蛋包飯 $70

鰻魚夠肥美!炒蛋夠晒嫩滑,加上鰻魚汁一齊撈飯,好滋味!

是日甜品 跟餐加$20

熱焦糖鮮奶咖啡 $24 (跟餐半價)

入口甜美順滑!

熱情果沙冰 $23 (跟餐半價)

沙冰打至幼滑,清新解渴!

法式窩夫配雪糕 $52

即叫即整,新鮮熱辣,配上冰凍嘅雪糕,唔錯!
2021-09-17 29 浏览
觀塘友話#90Lazy係觀塘開左分店,之前同佢係旺角食過,今次見係觀塘近近地,就過去食下飯囉。呢度冇旺角咁多佈置,但環境都好闊落,用上木質枱凳傢俬,帶出和諧舒服感覺。 點了2個晚餐一齊分享,有青醬帶子野菌扁意粉,鮮甜帶子輕微煎了兩邊,醬汁充足成碟意粉都食到草青醬味,而且很creamy,意粉🍝煙韌的很好味😋。 另一款是法式香草燒羊架,叫了7成熟度,羊架煎到微脆身,肉質軟淋易咬,內裏鎖住肉汁故咬落很juicy, 沒有點上薄荷醬都已夠味道😊。配上至愛的凍檸茶消消肥膩感😊。

配上至愛的凍檸茶消消肥膩感😊。
2021-09-16