中環食意大利菜嘅選擇多到數唔晒,但真正做到令人難忘嘅又有幾多間?最近我發現咗間隱世嘅小店「Abbraccio」,呢個名喺意大利文入面解作「擁抱」,而今次嘅用餐體驗,的確令我感受到濃濃嘅意式溫暖擁抱!甫踏入店內,個裝潢簡約得嚟又唔失格調,啲木質傢俱配上溫暖嘅燈光,有種置身意大利小鎮嘅感覺。間鋪雖然唔大,但勝在有種家的親切感,每個角落都散發住小店嘅溫馨氣息。店內播放緊輕快嘅外國歌曲,真係好有異國風情!戶外環境好好,可以對住大館食。店內嘅侍應好專業又親切,仲可以詳細介紹每道菜背後嘅故事同醬汁配搭技巧,等我哋可以更加了解意大利飲食文化。我哋今次點咗「瑪格麗特薄餅」($198)做主食。呢個瑪格麗特薄餅絕對係意大利嘅經典之作,反映咗意大利國旗紅白綠三色:紅色嘅手工蕃茄醬、白色嘅意大利水牛芝士同綠色嘅新鮮羅勒葉。呢個薄餅嘅餅底係正宗那不勒斯風格,邊緣帶微微嘅焦香,而個底就軟韌有嚼頭!食落真係輕盈唔膩,一啖咬落去先感受到個餅底嘅微脆,然後就係薄薄嘅餅身帶少少嚼勁,再到濃郁醇香嘅蕃茄醬同埋入口即溶嘅水牛芝士。最驚喜係嗰啲新鮮羅勒葉,清香撲鼻,一啖一啖食落去,層次感豐富到得人驚!另外仲點咗「意式薄切八爪魚
另外仲點咗「意式薄切八爪魚冷盤」($228)做前菜。呢個冷盤嘅賣相靚到爆燈!一塊塊薄如紙嘅八爪魚片鋪喺大理石紋嘅碟上,配搭火箭菜、蘿蔔絲、松子仁同少少檸檬同橘子汁做嘅dressing。啲八爪魚切得非常薄,但唔會冇晒口感,反而保持住微微嘅嚼勁,鮮甜度一流!最正係佢哋嘅dressing,酸甜醒胃,將八爪魚嘅鮮味提升到另一層次,而粒粒香脆嘅松子仁同帕爾馬芝士碎更加為呢個前菜增添多重口感。隻八爪魚新鮮到冇話話,唔會有絲毫嘅腥味,反而係清甜嘅海洋鮮味,配埋清爽嘅dressing同鬆脆嘅火箭菜,平衡度高到冇得頂!
今次我哋冇飲酒,反而揀咗兩款Mocktail。「Fruit Punch」($88)係用芒果、菠蘿同熱情果混合而成,酸甜得嚟帶有熱帶風情,幾啖落肚已經神清氣爽!「Strawberry Fizz」($88)就係草莓同薄荷葉打成嘅特飲,清新甜美,啲氣泡仲好有層次咁喺口腔爆開,真係解晒膩!
總結嚟講,「Abbraccio」以食材質素、出品水準同服務態度嚟計,絕對值回票價!如果你鍾意正宗意大利菜,追求簡約嘅風味同精緻嘅手工,呢間小店絕對值得一試!