2012-06-29 925 浏览
某日與幾個同事Lunch, 心血來潮想吃西菜,選了這家所謂「意大利菜」餐廳。如走高級路線來說,環境及裝潢不過不失;好多OL排隊來等位。整家餐廳用菲律賓 Waiter & Waitress,他們相同之處都是不帶笑容,我們約12點3左右到,要我們1:00前交番張檯比佢。Set lunch’s Appetizer是沙律或cream of carrot soup,main course約4個選擇,我們都選了Sirloin Steak, 要5成熟;甜品或餐飲;盛惠109(未加一)。做意大利菜,收呢個價,就唔只2選一啦,可收貴少少,有salad and soup, main course, Coffee or Tea and Dessert. 咁先正宗!食物品質:麵包鬆軟,配以橄欖油或醋,適隨專便,湯亦香濃;Grill Steak 肉質略韌,但有肉汁,有牛肉味,不過Over cook,不是Medium, 起碼7成。食物不算差,食材也可,但服務質素有需要改善!
如走高級路線來說,環境及裝潢不過不失;好多OL排隊來等位。

食物不算差,食材也可,但服務質素有需要改善!
2012-04-03 780 浏览
姑仔約食飯...family talk !?還有差不多一個月就是姑仔的婚禮, 結咗婚要嫁過去住就唔可以成日見, 到時真係Facebook 見~諗住Walk in, 點知店內位置是完全Reserved, 攪到我們只好坐在餐廳外面的户外位置(吸煙區), 邊進餐邊感受着人來人往的行人道, 挺過癮的呢首先送來每人一件有蛋糕質感的麵包, 雖然蘸點黑醋橄欖油來吃是很美味但我似終接受不到麵包味道的蛋糕Mozzarella sticks $79...用麵包糠包住來炸的Mozzarella sticks是呈半溶形態, 店方有為Mozzarella sticks配上Cranberries Sherry sauce, 不過我覺得隻sauce搶晒芝士那獨特味道。Carpaccio $98...切到薄薄一片的生牛肉片, 配以巴馬芝士、火箭菜、橄欖及初榨橄欖油同吃, 牛肉味道輕所以會被其他味道蓋過。Spaghetti Alla Carbonara $108...意粉似乎未能煮到al dente, 只能以普通軟硬度見稱;這汁帶有很重的蛋黃味道, 忌廉味道也相對較為降低, 汁底煮得厚所以能掛在意粉上, 同煮的煙肉竟
姑仔約食飯...family talk !?

Spaghetti Alla Carbonara $108...意粉似乎未能煮到al dente, 只能以普通軟硬度見稱;這汁帶有很重的蛋黃味道, 忌廉味道也相對較為降低, 汁底煮得厚所以能掛在意粉上, 同煮的煙肉竟不能發揮作用, 是否因為落得少的緣故?
Ravioli in Cream sauce $118...奶油汁把Ravioli封住了, 好滑的雲吞皮裏包住了芝士餡料, 餡料是打到有微粒粒的芝士蓉餡, 味道厚實
香蕉焦糖蛋糕
Mixed Berry Crumble...酸咪咪的雜莓再配合充滿牛油香的crumble, 上面也有一大球雲呢嗱雪糕啦, 酸甜酸甜

全餐合共五百多元, 個個都話抵
2012-03-24
2011-10-31 502 浏览
嗰日同事生日, 我地專登食好D既lunch仔, 黎左呢間大家都係叫返lunch set, 跟住share 食咁啦, 可以try到大家叫既野, 有三個餐, 有雞(唔係好記得), 有白汁菇菇PASTA (pasta of the day), 我就叫左魚……(其實黎呢間應該係食pasta好D, 但嗰日係想食魚囉其實我好like個湯同包包 , 每次食西餐都係我個魚超好食, 份量夠, 又滑, 下面係薯茸同雜菜呢度係灣仔黎講, 唔算太多人, 而且我地有book位嘛平時都係因為唔想同人逼, 而帶飯, 少出去食, 今次係生日lunch先出黎啫, 果然亦無失望, 好食好食
嗰日同事生日, 我地專登食好D既lunch仔, 黎左呢間

其實我好like個湯同包包 , 每次食西餐都係

我個魚超好食, 份量夠, 又滑, 下面係薯茸同雜菜
呢度係灣仔黎講, 唔算太多人, 而且我地有book位嘛

第3次去食午餐. 訂位時冇先講明要幾點交枱. 餐到已經馬上食, 啱啱開始飲餐後coffee就飛張單埋o黎叫我地埋單, 跟住就叫等緊我地張枱嘅人客企定響我地側邊等我地走. 中上級, 服務生全英文溝通嘅西餐廳如此服務態度, 太冇禮貌!!! 點好食都冇用! 同茶餐廳有咩分別? My 3rd time at this restaurant. At time of booking, they didn't ask in advance if we can return the table at a specific time. Many restaurants do this now so guests can choose whether to book. We started our set lunch immediately upon arrival, and just as we finished our meal and started our hot drinks, the Manager already gave us the bill, and said someon
My 3rd time at this restaurant. At time of booking, they didn't ask in advance if we can return the table at a specific time. Many restaurants do this now so guests can choose whether to book. We started our set lunch immediately upon arrival, and just as we finished our meal and started our hot drinks, the Manager already gave us the bill, and said someone is waiting for our table. Right after I paid, they asked the guests to come in and wait beside our table, forcing us to leave. I am paying for a lunch at the price of $100+ per head, but the service is similar to a fast food chain's. There are other restaurants in the vicinity with similar priced set lunch and quality, I won't come back for the same hassles again!
2011-09-22
2011-09-06 120 浏览
了公司附近的al dente 食lunchset lunch $108+10%個set:1. salad/soup2. main course3. dessert/drink我幾中意食佢個d麵包,軟軟的, 有些香草味,點下個油醋,perfect我唔得影salad個張相佢個salad有唔同ge菜,最緊要係有水牛芝士,i like it我係食肉獸,當然揀肉食la =)lee個西冷算係ok la,以lee個價錢同個環境算係咁上下la我係一個甜品迷,當然揀甜品la要左個提拉米蘇,不過我覺得麻麻地好食下次再去我應該不會吃這個了~~我好耐之前食過一次,不過係謝斐道個間可能個次係食dinner,所以個quality好似好d咁anyway,al dente都係一個不錯的選擇
了公司附近的al dente 食lunch
set lunch $108+10%
個set:
1. salad/soup
2. main course
3. dessert/drink

我唔得影salad個張相
我係食肉獸,當然揀肉食la =)
我係一個甜品迷,當然揀甜品la
要左個提拉米蘇,不過我覺得麻麻地好食
下次再去我應該不會吃這個了~~

我好耐之前食過一次,不過係謝斐道個間
可能個次係食dinner,所以個quality好似好d咁
anyway,al dente都係一個不錯的選擇

2011-05-16 142 浏览
Al Dente的勢力可真的是越來越大,分店開得越來越多,在灣仔碼頭也來新開一所分店,還記得以前是Main Street Cafe,但轉眼間無論此分店,還是朗豪坊的分店都消聲匿跡,也不多胡扯了,大抵是一個忙碌的晚上,數人做好了為一件大事所作出的事前功夫後,就決定來附近吃個快快的晚餐。還記得以前在蘇豪的Al Dente吃過Lunch,價錢實惠而食物的質素也不俗,不知晚市在灣仔的新分店又如何?眾人看看此店的Set Dinner Menu,動輒連加一都至少要二百有五,既然此店自稱Al Dente,又看看它們晚市做意粉又是否真的Al Dente,最後五個人各自修行,本人有幸試到其中三款意粉,以下就此為大家分享。為大家介紹主食之前,店家也如一般的意大利館子般為我們送上麵包籃,全送上的是意大利麵包Italian Focaccia Bread,也是一貫吃到的都是如斯模樣,軟綿得來又有點咬口的,既像麵包又像蛋糕,入口帶微溫而有點麥香,蘸點黑醋橄欖油吃真的一流。之後大家就吃大家的意粉了,本人點的是勁辣蒜蓉汁長通粉,紅色一碟的意粉其實不難入口,其辣度真的是BB級,吃起來是有一種香辣的味道,加入了不少乾胡椒
灣仔碼頭也來新開一所分店
晚市做意粉又是否真的Al Dente?
麵包籃全都是意大利麵包Italian Focaccia Bread
蘸點黑醋橄欖油吃真的一流
勁辣蒜蓉汁長通粉非常惹味
之後大家就吃大家的意粉了,本人點的是勁辣蒜蓉汁長通粉,紅色一碟的意粉其實不難入口,其辣度真的是BB級,吃起來是有一種香辣的味道,加入了不少乾胡椒及乾蒜,最棒的是店家毫不吝嗇的加入不少的羅勒,加上一點燒過的蕃茄乾及頗厚的蕃茄汁煮成的一個醬汁,掛上了每條長通粉,吃起來味道方面着實真的一流,可是美中不吹的是店家所謂的Al Dente,本人又可像從這碟長通粉領悟出來,怎說這碟粉也只是沒有煮過火,而不是Al Dente。
羅勒蕃茄汁意大利雲吞帶濃香蕃茄味
菠菜芝士餡餡的口感軟腍近乎有點粉碎的地步
之後的意大利雲吞本人分享了一點點,吃雲吞就當然沒有Al Dente之感,雲吞皮搓得不死實,吃起來軟綿綿,內部的餡每天也會不同款,是日店家用的是菠菜芝士餡,大概不排除其內有點白肉,但份量應該都不多,餡的口感軟腍近乎有點粉碎的地步,但怎說也好,店家的雲吞又是伴上了羅勒蕃茄汁,吃起來帶濃香蕃茄味,所以真的非常惹味。
煙肉蛋黃卡邦尼意粉忌廉汁的香味不太突出
意粉就又是比預期的沒那麼Al Dente
最後一碟是煙肉蛋黃卡邦尼意粉,亦即很為大家熟知的Carbonara,用上了忌廉汁加入蛋黃及煙肉碎煮成的意粉,再在面層刨上一點帕馬森芝士,吃入口忌廉汁的香味不太突出,反之蛋黃味其實都挺突出,可能因為個汁都幾多蛋黃,所以吃起來都幾厚身,可惜店家下了的煙肉碎及芝士碎都不是發揮得很好了,其味道完全突出不了,而意粉就又是比預期的沒那麼Al Dente,不知是因為自己對此店的標準定得太高還是怎的,始終認為它們的意粉不太Al Dente,反之醬汁方面都做得挺出色。

吃一碗粉都幾夠飽了,皆因碟頭其實也不少,總括而言,服務方面其實真的不錯,而食物方面,就如上所述,意粉普通但醬汁就真的出色,下回再到另一些分店吃其他食物,看看又什麼分別。
2010-12-16
灣仔碼頭也來新開一所分店
蘸點黑醋橄欖油吃真的一流
勁辣蒜蓉汁長通粉非常惹味
羅勒蕃茄汁意大利雲吞帶濃香蕃茄味
  • 勁辣蒜蓉汁長通粉,羅勒蕃茄汁菠菜芝士意大利雲吞
2011-03-12 133 浏览
因為之前朋友話al dent好食, BF生日就去試一試~~本來去謝斐道個間, 但係因為要等位,加上見到d人坐到幾迫下,於是去左鷹君中心lee間~比較大d~我地叫左炭燒蘑菇,西冷同三文魚天使面個炭燒蘑菇真係好正~~蘑菇超大粒!加埋蕃茄粒同salad~~好開胃西冷叫6成, armarm 好!三文魚天使面冇咩特別.,勝在大大碟~個氣氛都吾錯~見到d人有說有笑~好relax~我同bf都好係~~ 會再去!
因為之前朋友話al dent好食, BF生日就去試一試~~

我地叫左炭燒蘑菇,西冷同三文魚天使面
西冷叫6成, armarm 好!
三文魚天使面冇咩特別.,勝在大大碟~

個氣氛都吾錯~見到d人有說有笑~好relax~
我同bf都好係~~ 會再去!
2011-03-07
  • 炭燒蘑菇
2011-01-15 73 浏览
今日同兄弟食飯~叫左三個頭盤,芝士條,還可~如果可以有少少流出來就好了~燒磨菇~~好食~頭盤來講都叫大雞肉餅~一般main course 有個risotto~幾好食~唔算太鹹意大利麵(餐牌第一個~ forget the name~)~幾好食~個人幾鍾意一個西冷~唔算太出色~雖然叫左五成熟~但我嫌佢過左火~都係爭ddpizza~好一般€€一支red wine~個度都幾多酒揀~~服務幾好ka!d main course 來既時間唔錯~唔會一次過上曬~時間控制得幾好埋單只係每人150~~抵到爛la!!
今日同兄弟食飯~

叫左三個頭盤,芝士條,還可~如果可以有少少流出來就好了~
燒磨菇~~好食~頭盤來講都叫大
雞肉餅~一般

pizza~好一般€€

一支red wine~個度都幾多酒揀~~

埋單只係每人150~~抵到爛la!!
(非会员)
2011-01-05 64 浏览
好食!芝士條Salad...炭燒蘑菇....極好食!!!!唔知咩鶪肉意粉...既Ribs..Cheesecake...但係環境方面其實都好好既.. 雖然鋪位細細但又唔會話十分迫waiter 十分之nice.. 不過唔識講中文我地4個人叫左頭盤叫左沙律 , 芝士條main 叫左 炭燒蘑菇, 1/2 BBQ Ribs沙律幾新鮮.. 好食芝士條 好食炭燒蘑菇....極好食!!!!Chicken 意粉...好食1/2 BBQ Ribs.. 好食dessert方面叫左Cheese Cake好味 冇乜彈 !! 食得開心
好食!
芝士條
Salad...
炭燒蘑菇....極好食!!!!
唔知咩鶪肉意粉...
既Ribs..
Cheesecake...

但係環境方面其實都好好既.. 雖然鋪位細細但又唔會話十分迫
waiter 十分之nice.. 不過唔識講中文

我地4個人叫左
頭盤叫左沙律 , 芝士條
main 叫左 炭燒蘑菇, 1/2 BBQ Ribs
沙律幾新鮮.. 好食
芝士條 好食
炭燒蘑菇....極好食!!!!
Chicken 意粉...好食
1/2 BBQ Ribs.. 好食
dessert方面叫左Cheese Cake
好味 冇乜彈 !! 食得開心
正 Cheesecake...
正 芝士條
正 炭燒蘑菇....極好食!!!!
正 1/2 BBQ Ribs..
正 Salad...
正 鶪肉意粉...
2011-01-04
正 Cheesecake...
正 芝士條
正 炭燒蘑菇....極好食!!!!
正 1/2 BBQ Ribs..
正 Salad...
正 鶪肉意粉...
  • 炭燒蘑菇. 芝士條 鶪肉意粉... Ribs. Cheesecake..
2010-12-31 77 浏览
一年一度的BB展又再來臨,兩口子自不然第一時間進場逛逛搜購心頭好。離場之時,拿着大包小包當然是一定的了。要祭一祭五臟廟,於此情況下是不能走得太遠。在鷹君中心外圍看到"Al Dente"的分店,心想總比吃快餐好得多,而且又就腳,所以就決定在此安頓下來....一系列的set lunch,選擇不外乎是些pasta或扒類一類的西吃,就不及細想的要了一份ribeye steak。勞累過後,吃些肉類去補充體力,也是理所當然的....吃肉之前,先來些澱粉東西下肚。香草包烘得夠燙手,包身軟綿。醮些橄欖油及陳醋來吃,是十分穩陣的好吃....煙三文沙律亦是另一既大路前吃選擇。三文當然不是甚麼上等面泛油光且煙燻味濃的貨色,只是一味的夠大碟,菜蔬類尚算鮮爽,沒有發霉;稍嫌後加的橄欖油落得太多,弄得所有東西都油淋淋;黑醋也只是隨便的下在一旁沒有與配料拌勻。午餐時候每個人都匆匆忙忙的(包括掌勺人在內),亦只能嘆句無可奈何....要了慣常熟度medium rare的肉眼扒,用刀一切底下,看到肉中心呈現嫣紅,且有些微血水滲出,看來火喉也控制得不錯呢;肉吃落很有肉味及炭香,十分的不俗;伴菜是真的多得令人眼花繚亂 ---

....

;肉吃落很有肉味及炭香,十分的不俗
;伴菜是真的多得令人眼花繚亂 ---- 茄子、紅蘿蔔、南瓜及豆角等等,十分的大堆頭。吃完後,可以連晚餐也省掉了
....

想不到這裡的tiramisu相當的美味 ---- 質地軟綿,酒香濃烈,可可粉苦味適中。與雲呢嗱雪糕同吃,與tiramisu的苦甜十分相襯
....

收拾一下大袋小袋的東西。準備好一切,是時候離開了
2010-11-20 33 浏览
近年灣仔海灣道、三里屯附近的餐廳變化的確不少,有如走馬燈一般,來去匆匆。較近期開業的便有西餐廳 Al Dente。從餐廳名稱來看,似乎是主打意大利菜,意粉或薄餅之類。不過午市就以扒類、沙律等為主,套餐連前菜,主菜加甜品或飲料,一百元有找。 這個蘑菇湯在其他食評得過不少好評,但食神覺得只是一般貨色。 肉眼扒肉質香嫩,厚身但煎得夠淋,最重要是脂肪比例恰到好處,再加上燒汁、配菜例如西蘭花、南瓜、薯茸等,都算不俗。 龍脷柳質地比較淋,口感不算太吸引。不過加上橄欖油、香草等等,味道得以提升。以價錢而言,食物質素可算不過不失,不過服務絕對有進步空間。都明白午市人客多,侍應會比較忙碌。但是侍應們經常擔天望地,很難有eye contact,找到他們落單、埋單等等。全場最落力,只得一位操英語、著便服的先生(相信是經理或老闆)。

蘑菇湯
這個蘑菇湯在其他食評得過不少好評,但食神覺得只是一般貨色。

燒肉眼扒

燒龍脷柳
2010-10-16 61 浏览
同事生日所以去慶祝! 食物好好味, 價錢OK Set Lunch $98.00 + 10% , 環境唔錯, 由於地方好, 我地一定再去食午餐! 可以坐室內或者室外, 室外可以望到海景, 因為面向灣仔碼頭.
南瓜湯
雪糕芝士甜品
煙鴨胸沙律
蘑菇汁牛柳
2010-08-23 36 浏览
一去到間餐廳話個位未準備好 等左一陣.. 就幻彩詠香江囉. miss左!!冇得邊食邊睇但係環境方面其實都好好既.. 雖然鋪位細細但又唔會話十分迫waiter 十分之nice.. 不過好可惜唔識講中文 要講我d殘破既英文不過佢地都好有耐性同好幽默咁逗我地開心 哈哈 仲請我地飲酒 好開心野食方面 我地4個人叫左兩個頭盤, 半打蠔 一個main 同 pasta頭盤叫左antipasto 同 caparcioantipasto有parma ham同 smoke salmon 仲有沙律,沙律幾新鮮.. ham同salmon都好香好好食caparcio 係生牛肉片, 剛上台時有少少未解得晒冰不過食落幾特別.. 放多左一陣就溶了 食落軟晒.. 牛肉味好香 肥膏分佈好平均除左韓式之外而家仲可以試埋意大利式 十分滿意生蠔方面 係美式既大隻生蠔, 開得好好完全冇蠔殼都好新鮮, 海水味重!main 叫左 bbq rib, full份.. 好大份 連埋薯菜... 燒得好好 肉汁好多pasta叫左雙蝦天使麵, 有龍蝦 大蝦, 忌廉汁 好rich 好香 好濃!!dessert方面叫左香蕉蕉糖蛋糕 同埋 berry

但係環境方面其實都好好既.. 雖然鋪位細細但又唔會話十分迫

頭盤叫左antipasto 同 caparcio
沙律幾新鮮.. ham同salmon都好香好好食
caparcio 係生牛肉片, 剛上台時有少少未解得晒冰
除左韓式之外而家仲可以試埋意大利式 十分滿意
生蠔方面 係美式既大隻生蠔, 開得好好完全冇蠔殼
都好新鮮, 海水味重!

dessert方面叫左香蕉蕉糖蛋糕 同埋 berry cruble,
好好味 冇乜好彈 !! 食得好開心 又有人請飲野! ^^ 不過價錢比想像中高少少
2010-08-19
庆祝纪念
生日
2010-08-20 45 浏览
服務方面, 店長見我地第一次幫襯請我地飲野.. 係cocktail黎.. 裡面買都要 5x蚊一杯 又好細心比紙巾我地擦乾d雨水, 環境都好好.. 係有少少窄但又唔會太嘈.. 而且可以睇到維港 .. 好開心
2010-08-18
PIZZA 好多火箭菜.. 唔鐘意食既人可能會覺得苦.. 好似我咁鐘意食既我覺得食得好high!! 面頭Parma ham好香 有d咸.. 但成個好夾
三文魚魚之醬沙律, 好大份!! 三文魚好多!! 一d都唔孤寒 而且菜好新鮮 好爽脆.. 十分抵食!!
免費送既飽,樣似蛋糕,牛油味好重,外皮很脆,點台上既橄欖油同黑醋, 好好味 好開胃!
忌廉蝦意粉, 黎到al dente 當然要試下al dente意粉, 蝦好新鮮 好彈牙, 意粉真係煮得剛剛好al dente!! 醬汁濃郁 , 十分creamy 又唔會太heavy, 而且掛麵度岩岩好.. 每一條意粉都吸到醬汁!! 好正
焗青口, 青口係新鮮! 香草好多, 個人認為可以唔加檸檬汁 更鮮味! 
2010-08-20 45 浏览
其實自公司搬離灣仔之後都好少去呢頭果邊食不過搬鋪之前成日都會去三里屯果間AL DENTE食LUNCH貪佢個SET LUNCH唔貴又好食..早幾日收到AL DENTE既 E-MAIL話佢地搬鋪.. 搬左去鷹君中心咁岩又去開呢頭見客就黎幫襯下 回憶下以前係灣仔返工既日子新鋪比舊鋪細少少.. 不過勝在有向海既落地大玻璃! 如果晚上來既話應該可以睇到8點激光SHOW.. 而且呢度有一半客同埋全部waiter都唔係local.. 感覺就好似去左旅行咁! 而且唔似tst 呢度少好多同胞.. 冇人?底係度分紙袋可能物價上漲價錢貴左少少… 不過上次幫襯已經係兩年前既事98SET LUNCH + 10%.. 其實都算REASONABLE.. 不過話佢知收到佢地e-mail .. 埋單果時有個驚喜九折.. 雖然唔多但係突然有著數都暗爽了一番! 哈哈講返野食.. SET LUNCH連沙律主菜同飲品, 沙律方面我揀左smoke salmon, salmon分量唔多… 但好香.. 而且上面放左caviar.. 感覺上就咁食呢個已經幾抵 哈哈而且菜種好多, 有baby spinach, 火箭等等唔係平價菜.. 同
其實自公司搬離灣仔之後都好少去呢頭果邊食
咁岩又去開呢頭見客就黎幫襯下 回憶下以前係灣仔返工既日子

可能物價上漲價錢貴左少少… 不過上次幫襯已經係兩年前既事

而且菜種好多, 有baby spinach, 火箭等等唔係平價菜.. 同埋都好新鮮好爽
黑醋分量剛剛好 唔會太多太酸又岩岩好每條菜都有沾到 好好味

主菜揀左烤魚.. 魚肉好鮮嫩 伴碟既菜都係焗過..有少少焦邊.. 好香
薯蓉方面可能本身自己麻麻地軟晒既薯蓉..鐘意有少少薯粒係入面..所以覺得麻麻地 但係佢既奶味同牛油味都好香! 都值80分

飲品方面只係一杯普通咖啡! 冇乜特別.. 都冇乜問題!
三文魚沙律
打烤魚