2024-06-13 353 浏览
喺屋邨商場有間印巴咖喱餐廳實屬罕見、一直都唔夠膽試因為資料唔太多、完全冇主menu 資料、大多數都係lunch啲普通咖喱睇相令人卻步。但原來午餐都有一系列advanced curry, 其中有Chicken Biryani 算係一款適合做第一次試嘅菜。結果比想像中好!原來呢度係有主menu、正宗印度咖喱款色絕唔欠奉、從此就開始encore 。呢條邨位置頗隔涉、都係街坊多、店夠寬敞、人流氣氛感覺良好。巴基斯坦老闆(?)100% 廣東話OK!【 Chicken Biryani 】睇老闆廚師心情、竟然會玩下變樣、隻蛋可能會用蛋包飯形式登場。【 Saagwala Chicken 】菠菜雞咖喱絕唔遜色、同出面好多印度餐廳不相伯仲、算有啲估唔到。Naan 就弱啲、又唔係好夠喉咁、但午餐價係包埋naan所以係冇得投訴嘅。呢間其一賣點可能係啲甜品、註明「爸爸自制」話係巴基斯坦雪糕。亦有【熱情孖寶】etc.【 Masala Ice-cream 】原來係雪糕加咗Masala香料味、第一次食。入面仲加咗果仁。原味清淡恰當、另有一款係用玫瑰花蜜款做topping。
呢條邨位置頗隔涉、都係街坊多、店夠寬敞、人流氣氛感覺良好。
巴基斯坦老闆(?)100% 廣東話OK!

【 Chicken Biryani 】
Chicken Biryani
鷄肉印度炒飯

【 Saagwala Chicken 】
菠菜鷄咖喱

【 Masala Ice-cream 】
Masala Ice-cream
原味清淡恰當、另有一款係用玫瑰花蜜款做topping。
题外话/补充资料: 注意係穆斯林餐廳,冇酒供應。餐廳位置純住宅學校區,食飯時間可能會有一大班學生嚟,學生難免嘈吵,請有心理準備,過咗繁忙時間嚟一流。
菠菜鷄咖喱
Masala Ice-cream
2024-04-18 377 浏览
看了食評,抱著希望嘗試正宗印度餐,坐了半小時綠色小巴到這個商場餐廳點了個咖喱雞餐,結果期望與實際落差甚大,個人觀感,就連附近的大快活差不多價錢的咖喱雞都要比佢好,先不說咖喱雞分量有幾少,味道與重慶大廈的印度餐廳相比,相差甚遠,俾人的感覺就是將貨就價,唯一可取的是,燒餅的分量夠多,亦夠熱,服務態度亦算良好,這種體驗一次就足夠了。
2024-01-16 535 浏览
今日心血來潮,決定嚟一場味覺探險🧭。点了份瑪莎拉燒雞同咖哩薯仔燴蝦,可以講得上係味道駕馭得宜,唔係普通嘅水準。話說佢個瑪莎拉雞,肉質滑嫩,有種香噴噴嘅炭香味,每一啖咬落去既有咬口又唔會太乾,啖啖肉的感覺真係過癮到爆!而嗰個咖哩薯仔呢,講真,係我食過最惹味嘅一次,香滑嘅薯仔爛到出神入化,湊埋啖啖咖哩汁嘅蝦仁,卡滋卡滋,真係夠晒彈牙!當然,點可以少得佢個招牌Naan啦,腍到化,熱辣辣嘅蒜味輕輕一撲鼻,沾上那醇厚嘅咖哩,完美!至於芒果乳酪呢,就有啲驚喜,一點點酸酸甜甜,清新完結這場南亞美食之旅,喺這種炎炎夏日中,真係解渴又解膩🍮。實話實講,小店雖然不起眼,但佢個“物超所值”嘅平民美食,絕對係隱藏嘅美食寶藏!落區要留意吓,搵食寶兜住轉,支持下地道小店,仲可以捧個肚回家!🍴✨🏠

2023-05-02 1288 浏览
【葵青區】【Ali 爸爸餐廳】之前走咗上嚟葵盛東搵嘢食,咁我自己就食咗碗麵先走,其實我仲買咗啲零食走。不過我想講嘅唔係物質上有啲咩拎走咗,而係想講我喺度發現咗一間巴基斯坦菜嘅餐廳,佢好似印度菜咁,都係食嗰啲差唔多嘅嘢。發現新大陸第一時間就梗係話畀朋友知,佢都大感興趣,於是過幾日就真係走咗去食。首先一人叫一個「優惠套餐」share 食,一個係 $90 嘅「咖喱羊燴薯仔」配「白飯」,一個係 $75 嘅「腰果醬燴雞」配「芝士烤餅」。前者略嫌平庸,白飯亦都唔係印度飯。後者幾有驚喜,腰果醬香濃之餘,雞亦都整得幾好。加上烤餅都好厚實,加入芝士之後口感更綿密,而且仲做到港女至愛嘅「拉絲」效果。如果有下次,我估我會再叫返呢個烤餅嚟食。之後見到啲「廚師秋冬推介」都幾抵食,幾方便我哋呢啲乜都想試吓嘅顧客。我哋要兩件「鐵板燒烤龍脷魚柳」,今次加「洋葱烤餅」,價錢 $55。個魚柳燒到外面少少脆,裡面就好嫩滑,功架十足,係真係得喎。反而個烤餅配洋葱就略嫌爭咁啲味,洋葱係夠,只係之前嗰塊芝士太邪惡,冇計。另外又叫咗份都係兩件嘅「鐵板串燒烤雞柳」,今次唔加嘢就 $35,佢哋整嘅雞我覺得都係幾好食,唔同我哋平時食開咁

反而個烤餅配洋葱就略嫌爭咁啲味,洋葱係夠,只係之前嗰塊芝士太邪惡,冇計。另外又叫咗份都係兩件嘅「鐵板串燒烤雞柳」,今次唔加嘢就 $35,佢哋整嘅雞我覺得都係幾好食,唔同我哋平時食開咁,但都係好正。

之後係甜品,$35 嘅「印式雪糕」(Malai Kulfi)口感幾特別幾爽口,唔同我哋食開得鋪滑嘅雪糕,仲有啲花香味,得意。另外就係 $40 嘅「甜奶球」(Ras Malai),用花奶、煉奶之類浸住啲光酥粒之類嘅嘢,幾甜,幾好食。

餐飯最後 $326 埋單,特色菜嚟講係唔錯嘅價錢。見到門口有啲小朋友嘅畫作,背後搵返資料原來都係一個溫馨嘅故事,有興趣可以上網搵吓,我唔喺度交代喇。不過個報導講嘅「招牌菜」係菠菜牛腩、串燒雞、印度奶茶,大家都可以一試。。。

(地址:葵涌葵盛圍63號葵盛東商場地下8號舖)

#1amfoodie #foodie #hkfoodie #thatfoodiething #hkfood #food #1ambackup #1am0660 #tasty #globaleats #tastyfood #dessert #foodpics #followforfollowback #love #eat #1am葵青區 #葵芳 #Ali爸爸餐廳 #葵盛東商場 #咖喱羊燴薯仔 #腰果醬燴雞 #芝士烤餅 #鐵板燒烤龍脷魚柳 #洋葱烤餅 #鐵板串燒烤雞柳 #印式雪糕 #MalaiKulfi #甜奶球 #RasMalai
2023-01-03 1043 浏览
咖喱鷄燜薯仔 $44Chicken Curry With Potato咖喱羊肉燜薯仔 $55Lamb Curry With Potato印度薄餅Naan 🫓烤得唔錯,好煙韌!雜菜咖喱角係咪指要自己蘸咖喱汁🤣?因為入面得雜菜。咖喱唔算好香,雞肉一般、羊肉夠嫩而且唔羶。飲品Drinks: 芒果乳酸Mango Lassi +$15 乳酸味足夠,芒果味就….Masala Tea +$8唔算好香,比較淡!無糖百事可樂Pepsi +$0
咖喱鷄燜薯仔 $44
Chicken Curry With Potato

咖喱羊肉燜薯仔 $55
Lamb Curry With Potato

印度薄餅Naan 🫓烤得唔錯,好煙韌!
雜菜咖喱角係咪指要自己蘸咖喱汁🤣?因為入面得雜菜。
咖喱唔算好香,雞肉一般、羊肉夠嫩而且唔羶。

飲品Drinks:

芒果乳酸Mango Lassi +$15
乳酸味足夠,芒果味就….

Masala Tea +$8
唔算好香,比較淡!

無糖百事可樂Pepsi +$0
2022-06-10 1343 浏览
午飯時間喺葵盛東商場搵食,路過見到呢間Ali爸爸好似好正宗😂好耐冇食過印度咖哩,又見到有媽媽帶住個女食緊,估計係街坊,老細又好招呼識講流利廣東話,咁就入去試試佢啦。我哋兩個人叫咗個咖哩牛腩燜薯仔同一個咖喱雞燜薯仔,兩份都可以免費揀烤餅唔要白飯。個餐仲包左兩隻咖喱角同一罐汽水,學生價好抵。怕辣嘅仲可以同老細講唔要辣。個烤餅好軟熟熱辣辣,好香。我點晒所有咖喱,成盤清晒。比較起上嚟,我鍾意雞多過牛腩👍

個餐仲包左兩隻咖喱角同一罐汽水,學生價好抵。

怕辣嘅仲可以同老細講唔要辣。

2022-05-08 780 浏览
第一次叫外賣,打開盒拎起kebab 係凍嘅,諗住可能係外面凍咗jie…一口咬落去,都係凍嘅,食咗半條,都係凍的。。。Chicken roll kebab由內到外都係凍嘅。。。No next time
Chicken roll kebab由內到外都係凍嘅。。。
No next time
Chicken  roll  kebab,  Sweet  lassi
無諗過用到咁抵嘅價錢可以食到咁平有質素嘅午餐,有咖哩雞,仲要冇味精嘅精華飲曬都唔會頸渴,有咖哩角,仲有包飲品物超所值,仲可以加錢加小食我就加咗十蚊有四隻嘅咖哩角本身跟餐都有兩隻,喺呢個唔開心嘅疫情可以增加一点喜悅,除咗咖哩雞佢個午餐仲有咖哩魚、咖哩羊、咖哩牛,仲有炸雞髀添,最令我開心嘅仲可以加十蚊有其他小食啱曬我呢啲大胃王,如果你唔想食飯,佢仲可以轉印度薄餅,個薄餅口感係出面係脆入面係軟,真係好少地方可以食
2022-03-16
5 分钟 (外卖自取)
2021-12-28 771 浏览
近日天氣開始轉涼, 又係時間食啲暖肚嘢嘅時候喇。今次我去咗間少數族裔開嘅店舖食午餐, 我叫咗個咖哩牛腩套餐, 套餐包括咖哩牛腩配白飯或原味烤餅、咖喱角及飲品。沾上啲咖哩汁飲送飯一絕。咖哩汁同坊間啲咖哩完全唔同, 咖哩汁比較偏紅, 我原本仲以為佢好辣添, 但食落原來尚算可以接受, 應該係小小辣嘅啫咖哩角上碟仲好脆口, 一口咬落去索索聲,味道唔錯😊而係價錢方面, 咁多樣嘢加埋一齊都只係50蚊, 十分超值實惠ps 店內嘅職員相當好客, 仲會主動介紹餐牌上嘅食物畀我知
近日天氣開始轉涼, 又係時間食啲暖肚嘢嘅時候喇。

咖哩角上碟仲好脆口, 一口咬落去索索聲,味道唔錯😊

ps 店內嘅職員相當好客, 仲會主動介紹餐牌上嘅食物畀我知
2021-11-25 635 浏览
瑪莎拉燒雞(小辣)配薄餅咖喱薯仔雞(小辣)配薄餅 咖哩可選大,中,小辣瑪莎拉比普通咖喱加多左蕃茄, 味道特別, 好好食,非常推介!所以有對比之下就顯得咖喱薯仔雞較為普通。2款咖喱都主要食個醬,雞就普通有少少鞋薄餅分量好多,每個咖喱配一大塊(分2件)

瑪莎拉燒雞(小辣)配薄餅
咖喱薯仔雞(小辣)配薄餅

咖哩可選大,中,小辣
薄餅分量好多,每個咖喱配一大塊(分2件)
  • 瑪莎拉燒雞
2021-09-03 737 浏览
這間好多人讚,但係唔知地點嘅食肆,終於去尋找到了。之前睇人介紹過,話好鬼死正,一試之下,嘩嘩嘩,真係好好好正喎。試在三樣嘢食,咖喱牛燴薯仔,鐵板烤羊架配原味薄餅。驚太辣得滯,所以叫少辣,嚟到一聞就好香嘅香料加辣味,但食落又唔太辣,真係好合適我唔食得太辣,但又想食少少嘅人。至於羊架呢,又係好味到死嘅,肉質冧軟,配薄餅食一流。值得一提,係佢哋價錢大衆化,水準一流。
這間好多人讚,但係唔知地點嘅食肆,終於去尋找到了。
值得一提,係佢哋價錢大衆化,水準一流。
2021-09-03
2021-08-22 693 浏览
These foods are so good and delicious, it really fit the HongKongers tummy.平時同屋企人都會叫2人套餐,因為4個人食都焯焯有餘。我最鐘意食佢嘅炸雜菜,因為真係好好食😂通常街邊得炸洋蔥(食完有少少口臭就唔洗講),佢依到嘅都好新鮮,好好食。羊架都好好食架,好冧又唔so~芒果乳酪都好好飲,唔係死甜。So far 個師傅整嘅嘢食都好好味,雖然屋村嚟講大家都想食平靚正嘅茶餐廳,但係ali爸爸提供另類嘅食物俾街坊,希望佢可以長做長有!

平時同屋企人都會叫2人套餐,因為4個人食都焯焯有餘。

我最鐘意食佢嘅炸雜菜,因為真係好好食😂

羊架都好好食架,好冧又唔so~

芒果乳酪都好好飲,唔係死甜。

2021-03-12 1259 浏览
我係中午後一個人專程到來光顧, 簡單叫個咖哩雞炆薯仔午餐, 跟白飯, 飲品選芒果汁(紙包裝). 咖哩正宗好味開胃, 我叫大辣但都唔算好辣.  雞肉無骨, 不算滑但我反而喜歡有口感. 份量超足夠, 食到好飽. 個巴藉女仔服務態度很有禮貌, 有笑容.屋邨小店, 用心經營, 值得支持.一定再來.
份量超足夠, 食到好飽.
個巴藉女仔服務態度很有禮貌, 有笑容.
屋邨小店, 用心經營, 值得支持.
一定再來.
咖哩雞炇薯仔
2021-03-12
咖哩雞炇薯仔
2020-08-16 1660 浏览
第一次食佢個瑪莎拉燒雞。就已經覺得好好食!有驚喜!食到想加白飯😂雖然係屋村商場。但完全唔係hea你。用心制作。值得一試。再試😋😋同埋員工都好nice 呀!!!
同埋員工都好nice 呀!!!
2020-08-16
  • 瑪莎拉燒雞
2020-07-12 1536 浏览
經上次食過之後,今日雖然無得去餐廳食,但我老公叫了外賣回家比我食,簡直開心到呢😍今日叫左咖喱羊肉、瑪莎拉燒雞,水準依然ok首先講咖喱羊肉,咖喱香料好香,羊肉炆得夠林,當然我係愛食羊肉之人,羊肉有香酥味一流瑪莎拉燒雞竟然有意外驚喜。係整得好嫩滑,再加洋蔥絲同“秘製”醬料一齊食,竟然超好味啊!個醬既味係似淡檸檬加少少cream cheese,呢個菜值得介紹今日總結黎講相當滿意,唔食得太咸味既我,呢間巴基斯坦菜唔咸,佢地應該係無用味精,食完會有香料既aftertaste而且唔太口渴

今日叫左咖喱羊肉、瑪莎拉燒雞,水準依然ok

咖喱羊肉
瑪莎拉燒雞