2019-12-30 23 浏览
今天跟朋友帶着病狗狗去找醫生睇病,將狗狗安頓後,在附近的梭椏道勝利道尋找美食醫一醫肚。原來這附近除了寵物診所外,亦充斥着大量文 青氣息濃厚的cafe.今次選擇這一間cafe有室外坐位,感覺非常不錯。但是由於下雨天,因此今次選擇室內。餐廳風格偏向文青裝修,有年輕活潑的感覺。餐廳主打英式食品,有英式全日早餐,炸魚薯條,角色美式咖啡等。今次點了全日早餐,值得一提的是,這裏有素食的全日早餐,當然要試一試,再加一杯美式咖啡,再加了一個炸魚薯條。轉日早餐份量不算太大,但製作相當認真,賣相漂亮,味道更加非常不錯。炸魚薯條的炸魚外脆內軟,吃得出不是急凍的材料。雖然這間餐廳距離地鐵站大約有15分鐘路程,交通不算十分方便,但是就是有這個距離,才能有真正文青的感覺
2019-12-30 25 浏览
呢間cafe嘅環境都幾有特色,不過入面較凌亂呢~(冇影到).Green all day breakfast $98賣相吸引😍有牛油果!個蛋好正🤤其他野都唔錯👌🏻食晒嘅話都夠飽~卡邦尼意粉 $80好大碟!食極仲有咁🤣大食嘅朋友食嘅話都會夠飽呀👌🏻呢個卡邦尼煙肉同蘑菇都多,不過個意粉唔夠多汁,有啲乾,同埋意粉唔夠彈牙~Coffee latte $42大杯,我同朋友share飲都ok,味道還可以,咖啡味可以濃啲~*加一服務費
呢間cafe嘅環境都幾有特色,不過入面較凌亂呢~(冇影到)

Green all day breakfast $98

卡邦尼意粉 $80

Coffee latte $42

*加一服務費
2019-12-29 18 浏览
今個weekend 來個chill的文青cafe night. 如果好天/有狗仔🐶,可以揀坐出面。不過好晚落雨所以要坐入面添。叫左去cafe 必點嘅all day breakfast ($108), 黑松露炒蛋好香口。其他野不過不失,如果d野可以熱d上就好啦! 另外叫左蟹肉雜菌意大利🇮🇹飯($88),呢個好creamy 同埋好多菇菇🍄三重芝士做牛肉漢堡配薯條🍟($138) 個三重芝士係crispy cheese, 都幾特別呢。

早排意外地去左一間好靚既穩世cafe小店 規模雖少 但無論擺設抑或整間cafe既格局,感覺都份外獨特整間cafe都係令人舒適既暖黃色燈光雖然同旺區只係兩街之隔 但有別平日旺角既煩囂感 份外寧靜舒適除左環境 食物既味道都有意想不到既驚喜 賣相同味道俱全最基本既卡邦尼意粉每啖都掛滿卡邦尼汁 食得出濃郁既蛋黃味 係正宗既卡邦尼做法三重芝士手打漢堡burger 無論賣相同味道都唔錯鬆軟既麵包 配佈滿濃郁車打芝士既手打牛肉漢堡 再加埋獨特既脆芝士片 口感好豐富 好有新鮮感 粗薯條亦好有薯味但作為一間cafe 杯咖啡好唔好飲 先係留唔留得住客人既重點杯熱mocha味道同拉花都合格之上 係咁舒服既環境飲一口熱Mocha 心裡勁滿足

整間cafe都係令人舒適既暖黃色燈光

除左環境 食物既味道都有意想不到既驚喜 賣相同味道俱全
三重芝士手打漢堡burger 無論賣相同味道都唔錯

• 三重芝士手打牛肉漢堡包
2019-12-27 38 浏览
展開聖誕假嘅第一樣嘢當然係瞓到自然醒,然後懶洋洋咁食返個bunch,上網搵到呢間喺旺角嘅cafe,俾佢嘅店名同立體拉花吸引到。一入門口就見到好多聖誕裝飾,但最吸引我眼球嘅係用嚟寫menu嘅黑色石牆,畫滿好多唔同嘅卡通,好有特色。吧枱亦放滿飾物,影相一流。食物選擇唔算多,但基本嘅意大利粉、意大利飯、All Day Breakfast同雞翼薯條等等嘅小食都一應俱全。本來係為咗立體拉花而嚟,但店員話已經暫停咗一排,只有普通拉花,所以我哋叫咗兩杯梳打。荔枝梳打面頭有玫瑰花瓣,用雙層玻璃杯裝住,賣相別致。佢嘅荔枝味偏淡,唔會話好甜,飲落好清新,浸住嘅荔枝肉就好甜,好有對比,唔錯。檸檬薄荷梳打比荔枝梳打更清爽,甜度適中,好清新解膩。All Day Breakfast好豐富,滑蛋炒得好香,蕃茄同大菇亦焗得剛剛好,牛角包帶微甜,如果熱啲就更完美,食完成碟覺得好滿足。松露薯條已經夠邪惡,仲要加埋芝士同香草,薯條炸得夠香脆,而且份量都幾多,芝士就可以再多啲。Cafe寫意嘅空間令人覺得好放鬆,簡單樸實嘅bunch亦為悠閒嘅一日打開序幕,可以話係假日嘅優質選擇。

吧枱亦放滿飾物,影相一流。

Rose  Lychee  Soda

Lemon  Mint  Soda

檸檬薄荷梳打比荔枝梳打更清爽,甜度適中,好清新解膩。
All  Day  Breakfast

Black  Truffle  Cheese  French  Fries

$133 (早餐)
Rose  Lychee  Soda
Lemon  Mint  Soda
All  Day  Breakfast
2019-12-25 8 浏览
今天早上完成工作後,時間尚早便到老地方吃早餐 —《Are U labeler》餐廳門外有酒吧檯櫈,想跟朋友暢聚飲酒relax慢慢渡過也可。有次晚上經過看到有客人更攜帶了心愛的寵物用餐,狗善餐廳香港真的不多呢 地點就在何文田,距離旺角地鐵站8分鐘而已,很方便~ 點了一份又豐富又有多種食材的 All day breakfast HKD 108 😎有番茄黃豆、煙肉、腸仔、雞蛋、牛角包、番茄、巨型size 菇、沙津、黑松露炒蛋整體味道都晤錯~ 特別是炒蛋內裡仍是半熟成度,面層有適量黑松露以增加味道卻不失蛋香味。餐廳有很多自家畫,很可愛又美觀~ 點蛋糕後加錢可要求職員畫上卡通人物 👍🏻

地點就在何文田,距離旺角地鐵站8分鐘而已,很方便~

餐廳有很多自家畫,很可愛又美觀~
點蛋糕後加錢可要求職員畫上卡通人物 👍🏻

2019-12-22 35 浏览
今日難得放假當然要自己一個放空下, 行下街, 享受一下半日寧靜☺️ 行到攰就去附近搵下野食, 休息一下, 見到E間cafe裝修幾得意就入去坐下, 餐廳入面有好多唔同嘅田園風擺設🕰🌵🍀, 牆身亦畫滿左唔同嘅圖案, 除此之外仲有唔同嘅聖誕裝飾🎄, 感覺特別! 小妹點左一個意大利飯🍛同一杯野飲🍹之後又開始繼續努力工作!💪🏻藍色庫拉索青檸梳打🍹藍色嘅梳打向來都好吸引小妹☺️, 所以今次亦唔例外, 青檸梳打比想像中無咁甜, 味道少甜微酸, 飲落幾清新!菠菜三文魚意大利飯🐟🍛意大利飯上面鋪上左少少芝士🧀, 做到拉絲效果, 意大利飯味道濃郁, 質感creamy, 三文魚同菠菜份量亦幾多, 整體味道唔錯😊總結: 食物味道唔錯, 環境清靜舒適, 自己一個人嚟chill下都可以😊

藍色庫拉索青檸梳打🍹

菠菜三文魚意大利飯🐟🍛

2019-12-16
  • 菠菜三文魚意大利飯
2019-12-22 40 浏览
記得對上一次來到Are U Labeler 已經是三個月前的事了,今次再次來到,食番個brunch 先。店內已經作了聖誕的佈置,更擺放了不少精緻裝飾品。室內坐位外,更特別的是室外亦提供少量坐位,感覺非常寫意。餐廳食物方面提供:意大利飯、意粉、全日早餐、多士、漢堡等...黑松露煙三文魚班尼迪牛油果多士煙三文魚超大塊,整塊多士都看不見了,而且放在上面的班尼迪蛋蛋還是水汪汪的,還加上超多黑松露、荷蘭汁在表面,賣相相當吸引。輕輕切開班尼蛋,蛋內的蛋黃醬即時流出來。配合煙三文魚、黑松露、荷蘭汁、多士一同進食,濃郁的荷蘭汁滲多士內,咬起來煙煙韌韌,口感非常豐富,回味無窮。Hot Mocha朱古力味較重,口感順滑,甜度適中。

店內已經作了聖誕的佈置,更擺放了不少精緻裝飾品。

室內坐位外,更特別的是室外亦提供少量坐位,感覺非常寫意。

黑松露煙三文魚班尼迪牛油果多士

輕輕切開班尼蛋,蛋內的蛋黃醬即時流出來。

Hot Mocha
朱古力味較重,口感順滑,甜度適中。
2019-12-22 74 浏览
之前都有黎過何文田呢頭食,覺得呢邊d餐廳成日比到驚喜,而且旺角出都可以行到過去,行幾步食好野一啲都唔過份,所以今日就約左我個fd去呢間cafe試下。入到去覺得個環境都幾好幾有feel,雖然地方唔算好大,但佈置得好有聖誕氣氛,室外都有得坐。首先黎既係卡邦尼意粉,望落已經覺得好足料,食落仲好鐘意,佢唔似好多忌廉汁既creamy,個蛋黃醬整得好好,可以黏住啲意粉,調味幾適中,除左煙肉仲有兩種菇都好香滑。然後黎香辣蒜片鮮蟹肉意粉,意粉又索晒啲汁入晒味,少少辣,口感爽口又彈牙。食過好多其他餐廳既蟹肉意粉都係用罐頭蟹肉,但食得出呢間應該用新鮮蟹肉,誠意十足。我地仲嗌左個小食,煙燻燒烤醬雞翼,煙燻味同燒烤醬既味都好濃好重,雞翼都算大隻,肉質嫩滑,係唔錯既選擇。見佢有寫字蛋糕,下次即刻想黎呢度同朋友慶祝生日。

卡邦尼意粉

煙燻燒烤醬雞翼

見佢有寫字蛋糕,下次即刻想黎呢度同朋友慶祝生日。
2019-12-17
卡邦尼意粉
煙燻燒烤醬雞翼
2019-12-21 9 浏览
臨近聖誕,好多餐廳都已經裝修到有聖誕氣氛,位於梭椏道嘅are u labeler就係其中一份子,內內外外都係充滿聖誕嘅裝飾品,好有氣氛!!無論戶外嘅位置,定係室內嘅位置,都放咗唔少裝飾品,相信店主一定係好鍾意聖誕節。雖然decoration好多,但係一啲都唔影響到用餐,枱面依然都係好乾淨。兔子唔係第一次幫襯呢一間餐廳,但係夜晚又好似好少過嚟食飯,今次就叫咗佢嘅卡邦里意粉,仲有go green嘅all day breakfast !卡邦里意粉其實一啲都唔難煮,但係要煮得好味我諗都需要D天份,材料豐富,意粉軟硬適中,比起我呢啲廚藝不正嘅人,呢一個意粉就真係比我自己煮好食好多好多啦!真係心思思想偷師!Go green嘅All day breakfast好豐富,賣相又好靚,感覺上比起有肉嘅健康好多,如果可以再多少少菜,同埋轉麥包就好啦!最後飲返杯茉莉花茶暖下個胃岩岩好。小店環境安靜,好適合傾計談天。

2019-12-19
2019-12-20 38 浏览
又一聚餐落腳好地方,離旺角十分鐘左右路程便找到的一間小店。室內外都設有座位,店內擺滿了大大小小的裝飾,氣氛悠閒。食物以西餐為主,帶點fusion菜,而食物的份量和質素都很高!泰陰公海鮮意大利飯• 極力推薦的主食!非常creamy的意大利飯,海鮮份量比例適中。• 冬蔭公味恰到好處,配上芝士十分惹味,而辣度屬輕微;• 意大利飯偏向軟身,不會吃到當中那種米粒口感,怕辣或容易胃痛人士都可以一試。雙色芝士焗薯條• 芝士味道突出,而且烘焗的程度剛好,令芝士外層變得香脆,配合厚切的薯條更顯香口!蜜糖芥末雞翼• 同樣十分香口的一道小食,非常推薦!• 雞翼外層香脆,內裡極之香嫩、會溢出點油香。附在雞翼上的蜜糖芥末令味道變得更加豐富!Blue Curacao Lime Soda• 不過不失的一杯梳打,味道偏酸、比較適合夏天飲用。Chocolate• 朱古力味香濃、但是甜度適中,餐後來一杯更為滿足。整體而言食物水準相當滿意,有點可惜的是當晚的咖啡售罄了,下次再試!

泰陰公海鮮意大利飯
• 冬蔭公味恰到好處,配上芝士十分惹味,而辣度屬輕微;

蜜糖芥末雞翼
• 同樣十分香口的一道小食,非常推薦!

Blue Curacao Lime Soda
• 不過不失的一杯梳打,味道偏酸、比較適合夏天飲用。

Chocolate
• 朱古力味香濃、但是甜度適中,餐後來一杯更為滿足。

2019-12-17 27 浏览
梭椏道位於旺角附近,靜中帶旺,今天路過,想小休一會,便選擇了這間咖啡店。Iced Caffee latte $45,奶味十足,咖啡味道濃郁,是一個不錯的選擇。Iced Mocha$48,巧克力和咖啡比例均勻,味道香濃,甜度適中,是個人喜歡的味道。Carbonara$80,芝士口感豐富,味道香濃,意粉是扁身,帶點嚼勁,配合火腿和磨菇更加好,想不到這𥚃除了咖啡之外,意大利粉都是這樣麼好。焦糖芝士蛋糕$48,蛋糕口感結實,芝士味道香濃,混合焦糖味道更佳。

2019-12-15 46 浏览
這咖啡餐廳其實之前都有來過, 非繁忙時間環境都幾舒適。食物也不俗, 所以今天下午茶就跟朋友來坐坐聊天。咖啡店有提供下午茶餐牌, 但其實作為late lunch都很豐富足夠。有意粉、薄餅甜品等選擇。我點了份辣肉腸芝士薄餅, 配薄荷茶。朋友說忽然很想吃炸物, 所以點了黑松露芝士薯條和蜜糖雞翼。雖然咖啡店客人不算太多, 但因為食物都是即做, 所以都需要點時間, 不過因為我們不趕時間, 所以沒所謂。我的小薄餅滿滿是芝士, 薄底幾脆, 咬得滿口滿足感。薯條雖粗條但炸得很香脆, 配上香味十足的松露芝士碎,美味。雞翼是最後登場, 雞翼幾厚肉,熱辣辣兼皮脆肉嫩,上面舖上蜜糖芥末醬, 令吃著不會覺油膩。

我的小薄餅滿滿是芝士, 薄底幾脆, 咬得滿口滿足感。

薯條雖粗條但炸得很香脆, 配上香味十足的松露芝士碎,美味。

2019-12-15 24 浏览
平時好少嚟何文田,上openrice見到are u labeler幾靚,所以過黎試一試!以我所見呢度好似係由4位後生仔主理,睇落好似朋友之間一齊搞生意都幾開心!呢度有lunch set menu,價錢都係normal價!唔係特別貴!我地揀左南瓜蘆筍鮮蝦意大利飯,味道幾creamy,幾好食!隻蝦幾彈牙!仲有芝士鋪面!都幾香幾好食!另外仲揀左香辣蒜片鮮蟹肉意粉,辣辣地幾惹味,唯獨蟹肉份量少左啲,如果多少少會更好!要叫埋燒烤醬雞翼食,整得唔會乾,好多醬汁,幾有水準!下次會想試埋芝士味!整體黎講呢度都值得一試!好近旺角東站!行過黎5分鐘左右!幾方便!
2019-12-09 25 浏览
今日去咗朋友仔新屋參觀,就順便去附近揾下食。餐廳唔大,但五臟俱全,已經佈置咗唔同嘅聖誕裝飾。食嘅時候可以揀坐出面定入面,最後驚太凍所以都係揀返入面。入面嘅裝飾嘅比較文青,漫活嘅感覺,可以輕輕鬆鬆食餐便飯。同朋友都唔係好餓,所以就叫咗一個飯同意粉share食。香辣蒜片鮮蟹肉意粉意粉軟硬程度適中,冇overcook,啱啱好。最欣賞嘅係呢度嘅意粉冇落好多油去煮,食落唔會好油膩,帶有微辣同蒜香。而麵條屬更有質感的類型,比平常的更有口感,這點頗得我心菠菜三文魚意大利飯意大利飯口感同意粉啱啱相反,好軟腍,菠菜同三文魚幾時都咁Match ,份量仲唔少添,一啖總會食到~ 有菠菜既菜式通常都會淡味啲,但呢個意大利飯做到菠菜同三文魚既味道都好特出,很驚喜
今日去咗朋友仔新屋參觀,就順便去附近揾下食。

入面嘅裝飾嘅比較文青,漫活嘅感覺,可以輕輕鬆鬆食餐便飯。

同朋友都唔係好餓,所以就叫咗一個飯同意粉share食。

菠菜三文魚意大利飯