2018-07-27 454 浏览
呢間店既裝飾品好吸引到我的注意😊起初好擔心間店 '得個樣'但點都要試一次先知道值唔值得回頭!好鐘意呢間店既意念,入到去先被色彩繽紛既擺設吸引住,牆身以不同食物燈飾,有煎蛋、蕃茄等做裝飾。心情頓時會變好!店內其實還有一個另一個向街景落牆玻璃的角落,但因為已滿座,我們只好坐於近門口的角落。牆上寫著As Simple As Possible餐桌紙好簡單,但內容很有意思。The Simplier The Food, The Richer The Taste。來個朝氣滿滿的早餐吧!💪💪💪早餐套餐不多,而且種類好局限。要一提的是店員態度有禮,但人手實在不足。我們坐於近門口的角落更不見有店員,要落單叫早餐,更要走入向街景那邊的角落找店員,但他們也不能第一時間招呼我們,因為人手實在不夠😣份量不算多,尤其是男生,實在不夠填肚子!但味道的確不錯,先說通粉吧。湯底很濃郁滑溜,濃濃的香奶油香。另外,要說說兩小塊煙肉,我不是太喜好煙肉的人,但這次我吃得很滿意。兩塊煙肉被煎得很香脆,特別是煙肉邊位,不可不吃,不想吃得太肥,脂肪位可輕易與肉分離👍難得有黑糊椒粉,配通粉一流。牛乳滑蛋的確很滑溜,但對我來說,不夠吃😂另
呢間店既裝飾品好吸引到我的注意😊
起初好擔心間店 '得個樣'
但點都要試一次先知道值唔值得回頭!
牆上寫著As Simple As Possible

早餐套餐不多,而且種類好局限。

熱檸水

凍奶茶

煙肉湯濃通粉+牛乳滑蛋咸牛肉三文治

難得有黑糊椒粉,配通粉一流。

煙肉湯濃通粉+牛乳滑蛋三文治

牛乳滑蛋的確很滑溜,但對我來說,不夠吃😂
另外一個餐是牛乳滑蛋咸牛肉 ,多一蚊多了牛肉,好似會飽肚d😚

整體來說,
✔店內擺設好令人心情大好,食環境一流
✔食物質素高
❌但食物選擇太少
❌食物份量不多
❌店員人手不足
2018-07-27
$35 (早餐)
煙肉湯濃通粉+牛乳滑蛋三文治
2018-07-02 567 浏览
早餐時間,多人幫襯,未完全滿座,地方寬敞。侍應不太積極,要等下才找到人落單,要等下才找到人給刀(枱面放少咗刀)。侍應set 枱面刀叉匙餐具非常隨意,放到東倒西歪呢。煙肉湯通粉配蛋牛治餐,如圖,不吸引。沙律配柚子汁,好吃。腸和煙肉ok。蛋冇乜味。煮完水波蛋D水冇瀝乾就放係塊包度,令到塊包濕淋淋,變成一塊浸水包,非常不討好。餐廳杯子都印有餐廳名的字母:A或S或P。伯爵茶選用Dimah。伯爵茶雖然沖泡得非常濃,但可口。
早餐時間,多人幫襯,未完全滿座,地方寬敞。

煙肉湯通粉配蛋牛治餐

煙肉湯通粉配蛋牛治餐,如圖,不吸引。

早餐

沙律配柚子汁,好吃。
腸和煙肉ok。

伯爵茶

餐廳杯子都印有餐廳名的字母:A或S或P。
伯爵茶選用Dimah。

伯爵茶

伯爵茶雖然沖泡得非常濃,但可口。
2018-06-24
2018-05-28 781 浏览
ASAP 一向都係我喺第一城食野嘅心水餐廳之一。返完通宵後,即刻同同事食lunch 醫肚先返屋企補眠。假日中午通常要等位,不過咁啱好彩今日唔駛等位就入得。餐牌上好多野食都好吸引,不過受到餓意同睡意夾擊嘅我哋,就叫咗最邪惡嘅吉列同埋咖哩喇!🤤🤤栗米湯加北海道牛奶令個湯更滑更creamy,夠特別。外面攝氏35度高溫,梗係要飲杯凍朱古力涼下醒神下。咖哩吉列豚肉滑多蓋飯,豚肉熱辣辣得嚟夠肉味,外皮烤得香口唔膩,加上醒胃嘅茄汁同滑蛋撈飯,成件事好March!咖哩吉列牛肉撈烏冬都唔錯,吉列皮有少少「林」,不過香嘅牛肉味搭夠,咖哩撈煙韌嘅烏冬,,又係好快就食哂落肚喇!午餐連加一每人100蚊左右,可以食到質素頗高嘅午餐,算係咁。

栗米湯加北海道牛奶令個湯更滑更creamy,夠特別。

牛奶栗米湯

外面攝氏35度高溫,梗係要飲杯凍朱古力涼下醒神下。

咖哩吉列豚肉滑蛋蓋飯

咖哩吉列牛肉撈烏冬

牛奶栗米湯
咖哩吉列豚肉滑蛋蓋飯
咖哩吉列牛肉撈烏冬
2018-05-27 450 浏览
2:30叫食物,等到3點都未有野黎,唔知係有心定係點,好聲好氣叫侍應幫手追,追下又追多半個鐘,決定永遠都唔會再黎食,侍應態度差,野食係ok..但唔想比錢買難受囉
2018-05-27
下午茶
2018-05-03 612 浏览
第一次在這間餐廳吃早餐, 沒想到 這個平凡的餐蛋通 ,可以看上去這麼特別, 一看便令人心情極好。 味道方面, 雖然有些偏鹹, 但實在是好吃的 ,湯底用了龍湯底 ,五餐肉是厚切的, 蛋的蛋黃吃上去像溫泉蛋的感覺,正。餐飲我要了一杯即磨咖啡 味道也很香, 31元再加加一服務費, 性價比也高, 而且環境 舒適, 座位舒適 ,空調等等的設施令人亦感覺舒適 ,裝修設計令人感覺也很寫意, 而店員的服務 方面也是不錯, 我們坐了很久才下單 ,也沒有說要催我們下單, 整個早餐的時間,是十分舒適的。

2018-04-22 569 浏览
ASAP這裏的環境寬敞、裝修很特別,吃起來特別舒適。午餐時間有份special的menu,叫了一份牛乳炒滑蛋、吉列黑豚三文治(半份)、煙肉蕃茄湯意粉的套餐,卻意外地好吃。首先,有牛乳的炒滑蛋真的很滑,吉列黑豚三文治很大份,肉很脆,只是當中的醬可以再多一些,至於主食煙肉蕃茄湯意粉,蕃茄湯很濃,味道調得剛剛好,真的很好吃。起初以為這個餐的份量很少,但是卻很飽,而且吃過以後真的會想再吃一遍。套餐還包了一杯飲品,茶飲由茶包沖成,而且有很特別的茶飲,我喝了洋甘菊茶,味道很清新,著實不錯。

题外话/补充资料: 餐廳要收加一。
2018-04-10
  • 煙肉蕃茄湯意粉
2018-04-10 619 浏览
喺沙田做gym之後就去咗第一城嘅ASAP食晚飯。ASAP係喺第一城嘅西餐廳,環境寬敞而且裝修有特色,坐得都算舒服。去到餐廳,我和朋友倆等待約5分鐘就已經可以入座。我們分別點了咖喱牛肋肉蛋包飯同埋海鮮帆立貝黑松露意粉。頭款可以選擇餐湯或者沙律。我哋就選擇咗番茄湯同埋粟米湯。番茄湯有味道濃郁而且有番茄蓉,而粟米湯亦十分香甜。咖喱牛肋肉蛋包飯可以算係餐廳推介菜式之一。日式咖喱甜而不辣,牛肋肉煮得十分嫩滑入味,加上配上番茄汁的蛋包飯,使我很欣賞整個配搭,撈飯來講就更加正啦!相比之下海鮮帆立貝黑松露意粉就略嫌遜色。帆立貝只係得兩三粒,數量唔算太多。好彩黑松露嘅味道剛剛好,令我有開胃嘅感覺,而意粉炒得乾身,整體都算唔錯嘅。晚餐每人大概100蚊左右,算係可以接受,如果鍾意食日式咖哩嘅朋友不妨可以嚟試下。
喺沙田做gym之後就去咗第一城嘅ASAP食晚飯。

2018-04-08 388 浏览
昨天入沙田找朋友,友人帶咗我到ASAP 食,佢話新開一段時間,我見未食過試下啦,竟然俾到我驚喜!以中價位價錢,佢哋食物質素好好,好味 😋 之餘料十足!我點咗杯咖啡又香又滑!正!另外值得一讚係啲員工服務態度👍🏻 我見店面人手好不足,但係啲員工好勤快,咁忙都仲keep 到親切既笑容,服務又貼心,要俾個like, 衣家啲食店最大問題人手不足,搞到啲員工個個做到頭出煙,跟住就黑面,我試過好多次係出面食飯俾人黑面又叫極都無人應,今次除咗食物質素好,呢間啲員工服務都俾到我驚喜,勤快又好笑容😊食都食得開心啲,結果同友人坐咗傾咗好耐計先走,下次再入沙田,都會再嚟呢度食 😋
2018-04-07
2018-04-05 380 浏览
4月3日大約12點半去ASAP第一城分店食午餐,去到reception無人,咁又見無咩客,不用等位,所以行入去搵位坐,去到轉角位有對長者行緊出黎加上有個侍應頂住,所以我同友人站在一旁,之後我後面有個未著制服趕住用電腦(應該係打卡返工)既女職員撞去我度再攝埋電腦度,令我向前傾,我同行友人見到,就同佢講撞到人唔好意思都唔講聲,點知個女職員調返轉話我隻手批踭撞到佢,應該講唔好意思既係我,講真如果係我批到女職員既話又點會係我向前傾呢?而唔係你向後跌呢?之後我地都諗住算,當誤會,大家講聲唔好意思,點知個女職員好兇咁走黎話我撞到佢重要部位,真係O哂咀😑
2018-04-04 256 浏览
難得還有心情,放假的悠閒,因為時間多着,而其實這家店也開了好一段時間,今日才第一次光顧。隨意點了早餐,也見人手不足,但一大清早,服務員個個都好落力招呼,週到未必,但現在真的好少見無黑面,有笑容,還有質素的服務員了,有時就算大酒店,有些轉數都未必咁快。所以要讚!👍👍👍再談到食物,我也點了一個一般的厚切餐肉,炒蛋跟多士,全部是店的 standard, 多士的面包不是一陣風的普通方包,烘焙得也剛剛好,脆身,內軟。蛋是炒得滑,蛋香就欠俸,但是現在除了在家煮的蛋,或你自己有要求產地才有蛋香的了,所以賣相和烹調也可接受。厚切的午餐肉,可以再煎得香一點,但質素也不是食落一口油。將炒蛋,午餐肉夾在多士中間一齊食,反而嚼感的混合合道好處!👍👍熱飲的選擇也多,茶類也不少,花茶也有供應於餐飲內包括。以這樣的價錢,覺得比去快餐店化算呢,所以才寫這個食評。現在物價高漲,連鎖店因有大量的運作費用,消費者都未心得到最好的食材質素,所以需要一些有心人願意將質素提高一點給消費者多些選擇。

厚切的午餐肉,可以再煎得香一點,但質素也不是食落一口油。

熱飲的選擇也多,茶類也不少,花茶也有供應於餐飲內包括。

以這樣的價錢,覺得比去快餐店化算呢,所以才寫這個食評。

厚切午餐肉,奶炒滑蛋,牛油多士,包一杯熱飲
2018-04-04
厚切午餐肉,奶炒滑蛋,牛油多士,包一杯熱飲
2018-04-02 204 浏览
好少可一支公喺第一城,又唔係好餓,想食啲輕份量少少嘅野,最後嚟咗呢間餐廳。點咗一份set dinner,包括柚子醬沙律、海鮮龍蝦湯泡飯、同埋飲品一杯。沙律好易入口,重有啲火龍果,感覺好開胃。泡飯味道唔錯,感覺唔會係好重味精嘅湯,又唔會好稀。海鮮配料都唔少,有青口、帶子、魚塊、蝦等等⋯⋯ 最後提一提杯凍咖啡,比起好多餐廳嘅餐飲做得濃香。餐廳整體環境唔錯,坐得都幾舒服,服務都唔錯,係有求必應嘅!整體感覺中上,性價比合理,可以encore!

沙律好易入口,重有啲火龍果,感覺好開胃。
柚子醬沙律

海鮮龍蝦湯泡飯

最後提一提杯凍咖啡,比起好多餐廳嘅餐飲做得濃香。

餐廳整體環境唔錯,坐得都幾舒服,服務都唔錯,係有求必應嘅!

整體感覺中上,性價比合理,可以encore!
2018-04-01
$118.2 (晚餐)
柚子醬沙律
海鮮龍蝦湯泡飯
2018-03-23 207 浏览
The simpler the food,the richer the taste!睇完呢一句說話以為呢一間嘅食物真係好simple,完全錯晒!佢啲食物我係屋企係整唔到!我第一次幫襯這間店舖,呢度啲午餐嘅選擇有好多款!我哋都揀咗蕎麥飯,因為我哋覺得食落去會健康啲!我哋叫咗兩個午餐,午餐包一杯飲品及一個湯或者沙律,我哋兩個都叫咗粟米湯!我哋都覺得好好味啊!啲粟米再加左啲忌廉打成嘅湯超正,又有咬口!午餐第一個就係雞胸南瓜汁蕎麥飯,啲雞胸好滑好好味,南瓜汁有一啲清新嘅感覺再配上雞胸肉,頓時間覺得啲南瓜汁平衡左雞肉嘅油膩感!另外再配上一條秋葵,再加上一隻流心蛋,咁我就更加健康啊!我極之推介!而我朋友就叫咗一個牛肉片焗蕎麥飯,睇落去碟野就細咗啲,但係我朋友話啱啱好,而且又有好多細細條嘅甘筍仔以及南瓜片做配菜,牛肉片好香好易咬,我朋友叫咗杯泡沫咖啡,佢話都幾滑及咖啡味都唔錯,我哋慢慢傾計,咁就消磨左兩個小時啦,呢度嘅環境可以正整地同朋友一齊gathering傾吓計超正!最重要係呢度嘅落地玻璃俾我方便睇到我架車有冇俾人抄牌,可以偷雞拍喺出邊,一有人抄牌就即刻可以走出去泊車! yeah !
  • 南瓜汁留心蛋雞胸肉蕎麥飯
2018-03-19 193 浏览
黃氏力牆約了朋友去沙田第一城睇樓,經過門口比佢個裝修吸引左,以為價錢好鬼貴,點知入去個價錢都幾合理!我叫左$80嘅黑松露雜菇意粉,我覺得啲意粉都幾彈牙,而且都充滿咗香菇嘅氣味,尤其是黑松露嗰啲石油氣味,一個字正!睇落去好似價錢貴左少少!但係佢包左沙律同埋一杯飲品,飲泡沫咖啡就要加$8!最重要係食嘢之餘送咗心理治療俾你,點解咁講?因為我一路煩惱緊嘅嘢,個人好攰,食完個午餐之後叫咗一杯泡沫咖啡,飲飲吓,就見到have a simple day在杯入面,睇完呢一句之後個心突然笑了一下,冇錯人生點解要咁複雜呢!喺呢度可以正整地一個人食嘢係唔錯嘅選擇!
今天 在第一城的ASAP 食早餐 點了B餐 煙肉通粉 咸牛肉三文治等了九個字先有野食 中間催了三次換來的是 男服務員的一句「無咁架啦 廚房係咁慢 我都無辦法!」等左九個字先出到個通粉 服務員 一句對唔住 都無講過埋單仲要收 加一服務費 合計$35請問 憑什麼 收加一服務費?我九點鐘入去 九點九先有野食如有管理人員 看到可否正視一下 貴公司 廚房的效率 樓面服務人員 態度的問題?你們收費不是平 合理嗎??痴線的永遠 唔會再去呢間垃圾

等了九個字先有野食 中間催了三次

等左九個字先出到個通粉
服務員 一句對唔住 都無講過
埋單仲要收 加一服務費 合計$35
請問 憑什麼 收加一服務費?

我九點鐘入去 九點九先有野食

如有管理人員 看到
你們收費不是平 合理嗎??

痴線的
永遠 唔會再去呢間垃圾
2018-02-12 279 浏览
ASAP裝修時感覺好像韓國的咖啡店,很時髦,吸引年輕族群!價格亦非常大眾化,午餐幾十元有交易,款式選擇亦很多,有日式、港式、義式,任君選擇!味道水準亦很高!以這個價錢很不錯!
ASAP裝修時感覺好像韓國的咖啡店,很時髦
,吸引年輕族群!
價格亦非常大眾化,午餐幾十元有交易,款式選擇亦很多
,有日式、港式、義式,任君選擇!

味道水準亦很高!以這個價錢很不錯!

玉米湯
滑蛋咖哩牛腩飯