2022-06-29 382 浏览
想要me time 的時候會來的cafe,看看窗看海讓心靈平靜下來,睡到11點來到已經是午餐時段,點了一個all day breakfast,味道不過不失比較出色的是煙肉烘得香脆可口,炒蛋軟滑,三文魚新鮮可入口雞扒雖然有沙律醬混和但仍有腥味最初點了latte,但奶口感太重而且稀,轉了黑咖啡

比較出色的是煙肉烘得香脆可口,炒蛋軟滑,三文魚新鮮可入口

雞扒雖然有沙律醬混和但仍有腥味

最初點了latte,但奶口感太重而且稀,轉了黑咖啡
2021-12-25 2287 浏览
聖誕節唔想洗多錢,又想出去食又唔想食快餐,朋友推介試下,同老婆試下,有驚喜😋同老婆叫左4樣野,質素中上,都係三百左右最好食既係火雞burger, 冇漢堡扒咁油膩得黎又有肉感,唯一係啲炸雞有少少overcook😂

同老婆叫左4樣野,質素中上,都係三百左右

2021-12-24 1048 浏览
風和日麗坐望住河景食tea,充滿holiday mood,窗口位唔係好多,不過sofa 位都一樣好舒服,可能依到有兒童餐,在場見到都有好多家長帶小朋友黎食野,而且店員亦好親切同小朋友有好多互動柚子鹽味炸雞唔好俾個名嚇親以為佢好鹹,配左柚子醬鹹鹹甜甜幾好食,雞件唔算炸到好脆,雞肉既部份都係啱啱好熟芝士粟米牛肉丸得幾粒粟米傢ja,但紫菜又離奇地多不過依D 都係小朋友鐘意粉食既野,都冇咩話好唔好咖啡偏苦是日餐湯
芝士粟米牛肉丸得幾粒粟米傢ja,但紫菜又離奇地多
不過依D 都係小朋友鐘意粉食既野,都冇咩話好唔好
咖啡偏苦
是日餐湯
下午茶
多年前曾光顧ASAP其他分店,印象一般。近期再次光顧了海之戀分店,不曉得是不是Rebrand了,整體質素提升了。定位介乎於茶餐廳與西餐廳中間,食物選擇多,有平有貴。可能因為餐廳有裝修設計,十分寬敞舒適,就算食常餐感覺也變得不一樣😂😂黃昏時間用餐,還能欣賞到漂亮的日落海景😎食物味道高於茶餐廳,算是不錯。性價比高,推介!👍🏻💛🔘 #雞肉蕃茄湯通粉 + 牛乳炒滑蛋 + 牛油多士 $41🔘 #吉列西班牙豚肉滑蛋蓋飯 $72*-。-。-。-。-。-。-。-。-。-*📌ASAP As Simple As Possible📍荃灣大河道100號海之戀商場3樓3001號舖 *-。-。-。-。-。-。-。-。-。-*

🔘 #雞肉蕃茄湯通粉 + 牛乳炒滑蛋 + 牛油多士 $41

🔘 #吉列西班牙豚肉滑蛋蓋飯 $72

*-。-。-。-。-。-。-。-。-。-*

📌ASAP As Simple As Possible
📍荃灣大河道100號海之戀商場3樓3001號舖
*-。-。-。-。-。-。-。-。-。-*
2021-11-28
2021-12-18 731 浏览
ASAP 之前食過幾次早餐,中規中矩,無乜驚艷。估唔到,佢嘅晚餐俾到我十分驚喜😍海之戀搵食飯不嬲都麻煩😡 ASAP位置上都算隔涉,係三樓大快活隔離仲要縮左小小入去...所以唔使等位可以即入門口見晚餐選擇都多,價錢大部分100蚊樓下包杯野飲...座位闊落可以傾吓傾😌牛肋肉蛋包飯+黑松露蘑菇湯蛋包飯唔錯,但黑松露就流左小小😅漢堡包反而有驚喜...相對5兄弟85蚊只有一個包,呢度有成個set... 包鬆軟、牛肉Juicy、煙肉唔會太乾美中不足係個薯條🍟...粉醬炸?食唔出係薯條囉😒跟餐再加左個柚子唐揚,佢唔係炸得好脆個款。如果冇左個汁,就要扣分🤭總結,性價比、坐位、味道絕對唔值星期五晚冇人排隊😛定係我太好彩?

牛肋肉蛋包飯

牛肋肉蛋包飯+黑松露蘑菇湯

蛋包飯唔錯,但黑松露就流左小小😅

煙肉牛肉漢堡

包鬆軟、牛肉Juicy、煙肉唔會太乾
美中不足係個薯條🍟...粉醬炸?食唔出係薯條囉😒

柚子唐揚

牛肋肉蛋包飯
煙肉牛肉漢堡
柚子唐揚
難得儍爸平日放假 ...又搭屯馬線去荃灣嘆個下午茶再逛逛 Donkidonki 就在荃灣西站上蓋的海之戀商場咁就順便在海之戀商場嘆個下午茶先 shopping ...路過 ASAP 就被店外的色彩鮮艷的 menu 吸引了 ...入到去先知,餐廳入面有幾張靠窗枱可以望到海景 ...平日下午茶時間,食客不多 ...我們可以坐到靠窗的海景位 ...對住個海景進餐,心情好點,食物都好食點 ~~儍媽的 ...。牛乳炒滑蛋 + 吉列西班牙豚肉三文治 (半份)。煙肉蕃茄湯意粉。熱奶茶〈HK$58〉個餐很豐富 ...儍爸的  ...。柚子蜜燒雞中翼 + 牛油粟米。凍檸茶〈HK$53〉餐飲選擇不少,凍飲也不用另外加錢除了平時的奶茶、咖啡、檸茶、檸水 ...仲有伯爵茶、薄荷茶、洋甘菊茶和橙汁飲品大大杯,食完野,望住海景嘆杯飲品,悠閒寫意 ~~** 以上分享是以我的口味、體質和情況作出分享及感受,一試 / 合用與否請自行決定
難得儍爸平日放假 ...
又搭屯馬線去荃灣嘆個下午茶再逛逛 Donki
donki 就在荃灣西站上蓋的海之戀商場
咁就順便在海之戀商場嘆個下午茶先 shopping ...
入到去先知,餐廳入面有幾張靠窗枱可以望到海景 ...
平日下午茶時間,食客不多 ...
我們可以坐到靠窗的海景位 ...
對住個海景進餐,心情好點,食物都好食點 ~~
儍媽的 ...
。牛乳炒滑蛋 + 吉列西班牙豚肉三文治 (半份)
。煙肉蕃茄湯意粉
。熱奶茶
〈HK$58〉
個餐很豐富 ...
儍爸的  ...
。柚子蜜燒雞中翼 + 牛油粟米
。凍檸茶
〈HK$53〉

餐飲選擇不少,凍飲也不用另外加錢
除了平時的奶茶、咖啡、檸茶、檸水 ...
仲有伯爵茶、薄荷茶、洋甘菊茶和橙汁

飲品大大杯,食完野,望住海景嘆杯飲品,悠閒寫意 ~~
2021-09-01
下午茶
2021-12-07 286 浏览
晏晝時間想輕食之後先再去Donki 血拼,所以就揀左呢間西式餐廳試下。餐廳係望海,所以如果中午時間去坐窗邊位都幾曬,但個景無得輸。因為諗住輕食,所以淨係嗌左少少野食。🐒白酒蜆肉炒意粉💰$76加配沙律$3及餐湯(粟米忌廉湯)$12👉🏻個沙律係酸酸甜甜既,有啲火龍果,都幾開胃。餐湯都係高質,唔會話係粉沖個啲,係真係有粟米蓉👉🏻個意粉一上枱熱辣辣,蜆肉同意粉份量正常,食完會飽但唔係捧住個肚。味道整體可以,係預期中既味道,不過係好味既。🐒飲品👉🏻朱古力牛奶咖啡💰Add on $13Um….可以唔使加都得😂無特別。咁既價錢食到靚景西餐廳其實真係無乜可以挑剔,見其他人嗌既漢堡都好吸引,特別係啲薯條,下次都想試下!🤩

🐒飲品
👉🏻朱古力牛奶咖啡💰Add on $13
Um….可以唔使加都得😂無特別

白酒蜆肉炒意粉
白酒蜆肉炒意粉
帶小朋友去荃灣體育館遊戲室和公園玩,去之前響海之戀和友人嘆個午餐,原本諗住嚟海之戀係可以有個海景陪住我食午餐,可惜當日天氣情況不佳,玻璃充滿水氣🤷‍♀️,乜都睇唔到。👶🏻📣俾返個資訊比幼兒家長,呢一間餐廳係有BB High Chair提供的。環境 - 地方唔算很大,行到入去一眼睇晒大概10多張枱,正值暑假的平日星期五,午餐時間都陸續好多人入座,視乎你坐嘅位置啦,如果二人枱的話就會有點和隔離太近,傾偈的話隔離一定聽到,但係都坐得舒服。食物 -吉列西班牙豚肉滑蛋蓋飯 $72 (已包冷熱飲品/伯爵茶/洋甘菊茶/可樂/橙汁)呢個飯完全一次過滿足晒三個願望,豬柳很厚炸到好香脆,炸粉不會太厚而且有肉汁,配埋咖喱汁加蛋包飯,滑蛋夠晒滑溜,而日式咖喱汁比較浠味道唔會太濃,但鐘意邪惡炸物的你,一定要點呢個午餐,食完好滿足😋😋😋😋炭燒西班牙豚扒意粉 $76 (已包冷熱飲品/伯爵茶/洋甘菊茶/可樂/橙汁)友人點嚟和仔仔share,朋友話味道比較清淡,意粉比較乾,就似普通茶餐廳嘅意粉淋個汁上面,而且汁比較少,有點太普通冇乜特別,只是豬扒有些炭燒的味道。(唔好意思相片已經係食咗部分先至影)原來ASAP係As si

環境 -

食物 -

吉列西班牙豚肉滑蛋蓋飯

炭燒西班牙豚扒意粉

原來ASAP係As simple as possible ,呢間Cafe行簡約風格,所以食物味道唔會太複雜,會盡量簡單。

總結 -
Cafe 價錢,一般Cafe水準,食物真係唔算有驚喜,總算不過不失。天氣好嘅時候應該會有返個靚海景,行過如果見到冇乜人都可以過嚟坐吓嘆杯茶,或者嘆個靚早餐。
2021-08-13
吉列西班牙豚肉滑蛋蓋飯
2021-11-14 343 浏览
荃灣西越開越多餐廳,但試過幾間,如果以環境計,依間餐廳絕對係數一數二。一入到餐廳入邊就俾佢個海景吸引,因為今次我係平日進食,所以都好好彩可以細味品嘗海景,環境分滿分其實間餐廳選擇都幾多,就算食素食都有唔少餐點可以選,咁今次我叫咗一個漢堡包,一個意大利粉同一個飯。黑松露帶子意粉就冇咩特別,味道比較淡,食到黑松露香,但唔算太過入味,值得一提嘅係佢嘅帶子幾大粒幾好食。西班牙海鮮炒飯就好足料,真係有兩隻大蝦同幾隻青口,不過個飯可以再炒得乾身啲。整體來講味道唔錯安格斯牛肉漢堡肉汁幾豐富,不過份量唔算太大,反而佢嘅配菜沙律菜幾清新,薯條幾香脆好味

2021-11-11 380 浏览
無敵海景、幽靜環境、高水平待應服務、精美的餐具、高質的食材,有以上就配搭出一餐令人可慢活及極Chill的早餐,是一天好的開始。香脆鮮味的魚柳,且絕不吝嗇大大件,就算煎双蛋也絕不馬虎,厚多士也不是一般餐廳可比。另一份牛油果柚子醫炒蛋配酸菌麵飽,簡直一流,手造肉腸、香煎鷄胸肉連清新沙律,一啖香濃咖啡,一口美食,這個早上就在這優美環境中消磨了差不多兩個小時。其實午晚餐也曾光顧過,但還不及這頓早餐來得咁享受,正。
2021-11-07
早餐
2021-11-02 317 浏览
呢度既早餐款式頗多 各種既配搭都好吸引~而且當日既捧場客都幾多 好好彩店員安排到個望到海景既四人座位比我地早餐好少見到有雞胸選擇 難得我捨棄炸魚柳 想偽健康一天 一上枱就比佢既份量嚇親 炒蛋 沙律大大份 連香草腸都有兩條 但係重點係雞胸肉 試下佢先 好多肉汁 表面煎得好香 亦都醃得夠味道 搭配佢既茄汁 絕對值得食!凍美式咖啡都唔錯 唔會過淡 大大杯!同連鎖店早餐差唔多價錢 但係呢度有高質食物 有靚靚海景 你會點揀?對我而言 能夠寧靚地望住海景嘆杯咖啡 一個好味既早餐 就係simple but beautiful

凍美式咖啡都唔錯 唔會過淡 大大杯!

2021-10-07 473 浏览
#Assimpleaspossible今次講嘅係位於荃灣海之戀商場入面嘅ASAP💕係咪覺得ASAP係As soon As Possible 呢 但呢間舖頭就唔係啦 佢係As Simple As Possible🤤🤤而且店舖環境坐得好舒服😽😽最緊要嘅係面海‼️‼️海境餐廳🍴😻😻即刻試下食物質素係咪都係咁好先😽😽特濃咖喱牛肋肉滑蛋蓋飯 $78💰(8/10)送上枱好香咖喱味😻😻呢度嘅咖哩係女小編鍾意嘅日式咖喱🍛😽😽咖喱味好香濃😚甜甜地又帶少少鹹 又唔會辣🤤🤤牛肋肉好軟腍 唔會韌😋😋大概6 7舊而蛋包飯嘅蛋都好滑 面頭放佐少少茄汁🍅撈埋咖喱一齊食好惹味😚😚海鮮龍蝦湯泡飯 $82💰 (7.5/10)本身以為啲湯係濃嘅 點知送到上枱其實係湯🙈🙈配料有青口 龍利柳 蜆肉 蝦仁🍤仲有好多白飯😹😹湯清清地有少少蝦味🤤🤤龍利柳都幾大舊😋😋有好多好多嘅配料 份量十足‼️‼️但係都可以食到碗底😚😚柚子鹽味炸雞 $28💰 (8.5/10)炸雞有6 7舊🐣🐣而炸雞上面都有好多紫菜🤍而炸雞係啱啱炸好🍗所有放入口係外脆內軟 仲有好香柚子味 食落去酸酸鹹鹹咁😽😽睇到呢度 快啲約埋朋友一齊去‼️‼️推薦指數🌟 8 / 10 🌟📍#巨

#Assimpleaspossible

特濃咖喱牛肋肉滑蛋蓋飯 $78💰(8/10)

海鮮龍蝦湯泡飯 $82💰 (7.5/10)

柚子鹽味炸雞 $28💰 (8.5/10)
睇到呢度 快啲約埋朋友一齊去‼️‼️

推薦指數🌟 8 / 10 🌟

📍#巨B覓食荃灣 #巨B覓食銅鑼灣 #巨B覓食沙田

ASAP As Simple As Possible (荃灣)
⚜️荃灣大河道100號海之戀商場3樓3001號舖
⏱星期一至五 1130-2100
⏱星期六日 0800-2100

2021-10-07 413 浏览
今日又嚟到荃灣,行完dondondonki之後係附近搵食。適逢今日又想做個burger控。見到ASAP諗都唔洗諗就入咗去坐低醫肚。唔入去唔知!入到去先知,餐廳原來對住個海。簡直就係一個人的浪漫。望望menu。餐廳好貼心地提供輕食午餐。但我作為一個食咗先算嘅人。我就揀咗B7安格斯牛肉芝士漢堡,餐飲點咗latte。先講個burger,牛肉超juicy,牛味勁濃,配埋濃香嘅芝士。簡直令人已經忘記肥胖兩個字係咩嚟薯條係我鍾意嘅粗薯條。而且仲會配埋沙律。有少少菜食。latte咖啡味香濃。值得一讚。成個午餐,因為對住個海嘅關係而令到分數加咗唔少。加上食物本身嘅高質素。確實令我心情大增。

先講個burger,牛肉超juicy,牛味勁濃,配埋濃香嘅芝士。簡直令人已經忘記肥胖兩個字係咩嚟[笑哭]薯條係我鍾意嘅粗薯條。而且仲會配埋沙律。有少少菜食。latte咖啡味香濃。值得一讚。
Latte

Latte
2021-10-05 295 浏览
公司同事去過呢間餐廳食午餐,佢覺得好味兼抵食,所以約好放假一齊去個lunch。呢個確實係好好既推介。未到店舖在老遠己經被門面的裝潢吸引,大大隻的ASAP霓紅燈,加上我喜愛木色枱木地磚、天花吊燈,充滿了視覺的享受。坐位寛落,環境舒適。餐牌設計簡潔不紊亂,我們點了鳥唐揚滑蛋蓋飯及香草肉醬牛利野菌意粉+薄荷茶及凍朱古力,上碟時大大碟大大份及配菜顏色配搭得宜,很有賣相,味道很好,屬中上。在這種環境可以舒適地享用了1小時多的午餐時間,埋單只是$156.2。超值。有機會同其他朋友聚會都會再來品嘗。

有機會同其他朋友聚會都會再來品嘗。
2021-10-02
  • 鳥唐揚滑蛋蓋飯
  • 香草肉醬牛利野菌意粉
2021-09-29 265 浏览
一場來到新商場,其實想試新店,但在沒有做功課的情況,揀了原來屬於連鎖快餐店旗下的ASAP ,幸好店內環境不錯,算是加分地方。ASAP 是日式休閒西餐,早餐來說,選擇算豐富,相對其他餐廳,價格定位算合理。不過說到份量,除非揀50元以上的種類,否則像我,只選了特式腸及多士,絕對不飽,因此需要外加蕃茄湯通粉。說真的,最初我是不知道這店屬於連鎖快餐店,但進食中途,總覺得味道似曾相識,之後上網一看,才明白了。雖然材料不同,但味道依舊,是否應該讚下廚師有統一的技巧?所以朋友非常醒目,要了牛油果炒蛋,香煎雞胸,這個份量,才算有了一個滿足的早上。這店好處,沒有光線充足,而且座位舒適,不過,未有令我有重回的想法,尤其本身不是住在該區的我,更不會刻意幫襯,畢竟美味的餐廳還有很多。

雞肉蕃茄湯通粉

自家製特式腸

牛油果炒蛋,法式麵包,香煎雞胸

2021-08-28
$60 (早餐)
牛油果炒蛋,法式麵包,香煎雞胸
  • 牛油果炒蛋