2024-06-10 20 浏览
一直好鍾意蛋糕甜品喺中環街市入邊見到呢間咁精緻嘅蛋糕店所以試吓~🧁泰式咖啡椰子蛋糕6‘吋 $228第一眼望落,蛋糕個樣好吸引人,表面光滑,勻稱設計。 切開之後,蛋糕身體質感好軟滑,入口即融,無絲毫乾澀感。咖啡味同椰子味剛好平衡,唔會互相蓋過對方。餅底淨係薄薄一層,吃落有種清新爽口感覺,唔會太甜膩。總的嚟講,呢款蛋糕質素相當優良,物有所值。不過唯一遺憾就係份量有少少細小,6吋可能只夠2-3個人共享。不過價錢就合理啦,各方面都算滿意。大家如果想食高質素嘅糕點,呢個就係一個不錯嘅選擇。下次可以試吓其他味道,其他造型都好靚好真好適合打卡!

🧁泰式咖啡椰子蛋糕6‘吋 $228

第一眼望落,蛋糕個樣好吸引人,表面光滑,勻稱設計。

下次可以試吓其他味道,其他造型都好靚好真好適合打卡!
2024-06-08
2024-06-09 27 浏览
再訪依間位於中環,造型超有創意嘅泰式蛋糕店😍 每次黎到都會有驚喜😍❤️ 今次就㨂咗一款好清新,好啱夏日炎炎品嘗嘅椰香芒果麻糬蛋糕😋 蛋糕造型簡約又別緻,以陽光悅目嘅鮮黃作主色調,超級吸引又迷人🤩🌟 蛋糕以透明膠盒包裝,再附上店舖靚靚自家設計紙袋,方便攜走又好適合送禮👍 蛋糕食落既有椰子嘅清新香氣,又有芒果嘅香甜滋味,當中夾雜一抹酸香,令整體多一分清新,少一分甜膩感👍 蛋糕入口軟滑又細膩,當中內含軟糯又煙韌嘅麻糬,令口感更豐盈好立體🤩🌟

椰香芒果麻糬蛋糕
下午茶
椰香芒果麻糬蛋糕
2024-06-09 45 浏览
今日第一次黎,所以揀左兩款蛋糕試試:1)雙層榴槤芝士蛋糕 HK$56第一次食到有兩種口感既榴蓮蛋糕,習慣左質感都係好creamy幼滑既質感。呢個除左有幼滑細膩既蛋糕質感,仲多左一份好似係爽脆榴蓮果肉既口感,多了一個層次。呢個蛋糕唔會有好大陣榴槤飄香,只係食既時候自己先聞到,所以鄰近既朋友如果怕聞到榴槤味既就唔洗走😂😂😂2) 芒果慕絲麻糬蛋糕 HK$78呢個好正!賣相同真芒果無異,切開時都好似生果般的感覺,內裡有一層軟糯的麻糬!超愛❤️❤️❤️呢個蛋糕唔係得個樣,仲好好食!店員服務態度很好,有禮貌,知道有好幾個訂單自己還在處理,會溫馨提示我要耐心等候一下再為我服務,不會置客人呆等。
今日第一次黎,所以揀左兩款蛋糕試試:

1)雙層榴槤芝士蛋糕 HK$56

2) 芒果慕絲麻糬蛋糕 HK$78

呢個蛋糕唔係得個樣,仲好好食!

雙層榴槤芝士蛋糕
芒果慕絲麻糬蛋糕
2024-06-06
10 分钟 (外卖自取)
雙層榴槤芝士蛋糕
芒果慕絲麻糬蛋糕
2024-06-07 9 浏览
⋰asok thai cake;像真度極高の榴槤蛋糕!⋰行過中環街市俾逼真嘅蛋糕仔吸引住,有芒果、椰子、榴槤、椰青等可愛嘅造型,打卡滿分;亦有原個蛋糕可以購買,貫徹店舖嘅泰國主題,asok thai cake 亦係全港首間泰式蛋糕店!𖦹 椰子泰式咖啡蛋糕 $228咖啡同椰子味好夾,奶油香潤,中間有椰子酒同咖啡啫喱,細細個share食啱啱好!成份有椰子鮮奶油、椰子酒、朱古力海綿蛋糕、椰子慕斯、杏仁海綿蛋糕、泰式咖啡奶油~~
⋰asok thai cake;像真度極高の榴槤蛋糕!⋰

𖦹 椰子泰式咖啡蛋糕 $228

2024-06-05 10 浏览
早前母親節當然要買蛋糕與媽媽慶祝一下,來到中環街市買了出名的泰式蛋糕蛋糕店的蛋糕充滿泰式風情,蛋糕以精緻為主,今次買了泰式椰汁慕絲咖啡蛋糕🍰泰式椰汁慕絲咖啡蛋糕蛋糕是以咖啡和朱古力蛋糕為主體,外面是用了椰汁慕絲包圍着,食入口咖啡和朱古力味香濃,配上濃濃的椰汁味非常之特別感覺像去了泰國一樣最重要的是蛋糕不會過甜,而且非常鬆軟,老少咸宜#asokthaicake #泰式蛋糕 #蛋糕 #cake #minicake #生日蛋糕 #打卡蛋糕 #打卡 #香港 #香港蛋糕 #香港美食 #香港小店 #hkfoodie #foodie #hkkol #hkblogger #hkcake #中環 #中環街市

泰式椰汁慕絲咖啡蛋糕
最重要的是蛋糕不會過甜,而且非常鬆軟,老少咸宜

2024-06-05 20 浏览
經過中環街市見到呢間蛋糕店,啲蛋糕造型好特別,亦都有4”細細個蛋糕 就買黎試吓~其中有幾款好得意,芒果糯米飯,椰子mousse cake~見到有今期推介既蛋糕泰式椰子咖啡蛋糕,夠兩個人食 又唔會太大~咖啡同椰子味好夾,又唔會太甜,cream都算滑,中間有椰子酒同咖啡啫喱夾住~整體食完個蛋糕都唔會好滯😋😋😋下次可以再買其他試吓📍Asok Thai Cake地址: 中環皇后大道中93號中環街市1樓121號舖

其中有幾款好得意,芒果糯米飯,椰子mousse cake~

📍Asok Thai Cake
地址: 中環皇后大道中93號中環街市1樓121號舖
2024-06-02
  • 泰式咖啡
2024-06-01 35 浏览
朋友生日專登挑了Asok Thai cake的蛋糕蛋糕以泰式料理為設計主題,造型蛋糕像真度很高絕對係泰特色中環分店位於中環街市,還設打卡座位供堂食,可以來個泰chill的下午茶❤️泰國青檸士多啤梨慕絲蛋糕賣相猶如盆栽般,以朱古力碎打造泥土上面放了兩顆「草莓」,而白色朱古力圍邊就好似盆裁裡面層次分明,士多啤梨慕絲、海綿蛋糕、士多啤梨醬士多啤梨慕絲細滑酸甜,輕柔不膩口,好喜歡他們慕絲的口感;中間草莓果醬令草莓味更明顯,可能草莓比例較重,反而整體青檸味道較弱不過整體而言是好吃的草莓蛋糕
朋友生日專登挑了
Asok Thai cake的蛋糕
蛋糕以泰式料理為設計主題,造型蛋糕像真度很高
絕對係泰特色

❤️泰國青檸士多啤梨慕絲蛋糕
賣相猶如盆栽般,以朱古力碎打造泥土
上面放了兩顆「草莓」,而白色朱古力圍邊就好似盆裁
裡面層次分明,士多啤梨慕絲、海綿蛋糕、士多啤梨醬
不過整體而言是好吃的草莓蛋糕

2024-05-29 113 浏览
多謝朋友同我提早慶祝生日🎂呢個蛋糕係4吋嘅size,細細個幾cutie~我食完覺得幾好食,決定推介比大家🌴椰子泰式咖啡蛋糕🥥用咗香滑椰子鮮奶油、椰子酒配上杏仁朱古力海綿蛋糕同泰式咖啡奶油。蛋糕係白色簡潔風,頂層有咖啡jelly和忌廉。帶有濃烈的椰子的香氣,入口味道豐富,有朱古力、椰子、奶茶的甘甜,奶油香潤,餘韻帶有咖啡和椰子酒的回甘。滑順口感,更多了椰子香醇獨特的香甜氣息,所有食材絕妙配合,值得一試。
我食完覺得幾好食,決定推介比大家

🌴椰子泰式咖啡蛋糕🥥

蛋糕係白色簡潔風,頂層有咖啡jelly和忌廉。

2024-05-23 38 浏览
路經中環街市這家甜品店,被他們蛋糕可愛的造型吸引! 😍😍😍包括芒果、椰子、榴槤等造型, 可以買小件或原個蛋糕。① 芒果慕絲麻糬蛋糕 $78🔹像真度很高!芒果味十分香濃,切開蛋糕後會看到芒果慕絲及麻糬🥭🥭🥭芒果慕絲很幼滑,麻糬軟糯柿拉絲帶椰子香氣。 🥥🥥🥥② 榴槤慕絲麻糬蛋糕$88🔹聞到榴槤香!🤤🤤🤤裡面同樣也有椰子味的拉絲麻糬。🥥🥥🥥📍 Asok Thai Cake中環皇后大道中93號中環街市1樓121號舖

① 芒果慕絲麻糬蛋糕 $78

芒果慕絲很幼滑,麻糬軟糯柿拉絲帶椰子香氣。 🥥🥥🥥

② 榴槤慕絲麻糬蛋糕$88

🔹聞到榴槤香!🤤🤤🤤裡面同樣也有椰子味的拉絲麻糬。🥥🥥🥥

📍 Asok Thai Cake
中環皇后大道中93號中環街市1樓121號舖
2024-05-22 25 浏览
係中環街市見到呢間甜品店 甜品櫃入面有好多仿真造型嘅蛋糕仔 全部都好精緻像真度好高榴槤慕絲麻糬蛋糕 $88我同家人都好鍾意食榴槤 見到呢個造型咁似榴槤嘅蛋糕仔勁吸引即買 打開個外賣盒已經聞到榴槤嘅香味 切開中間有層煙煙韌韌嘅麻糬配埋一齊都幾好食 如果加埋榴槤蓉口感更佳芒果慕絲麻糬蛋糕 $78芒果造型可愛仲將芒果切成一格格仿真度高 切開入面係順滑嘅慕絲同麻糬味道酸酸甜甜幾開胃🍽Asok Thai Cake中環皇后大道中93號中環街市1樓121號舖
係中環街市見到呢間甜品甜品櫃入面有好多仿真造型嘅蛋糕仔 全部都好精緻像真度好高

榴槤慕絲麻糬蛋糕 $88

芒果慕絲麻糬蛋糕 $78

🍽Asok Thai Cake
中環皇后大道中93號中環街市1樓121號舖

依家嘅蛋糕林林總總,少啲心思同質素都吸引唔倒大家, 但係❗️去過中環街市一定會比呢間Asok Thai 蛋糕店吸引, 佢地啲嘅蛋糕造型吸睛又別緻, 貫徹泰國嘅主題, 榴槤、椰青、芒果、奶茶嘅蛋糕造型逼真又超*級*可*愛*,🥭🥥睇吓睇吓真係會忍唔住帶咗佢哋返屋企😍😍今次揀比母親大人嘅蛋糕本人濕潤鬆軟,有著陣陣咖啡飄香,一啖入口好似飲緊一杯香滑cappuccino,咖啡慕絲中藏有脆粒咖啡豆增加咬口,甜度適中☕️。

2024-05-22 18 浏览
唔想再食大集團蛋糕,試吓特色小店蛋糕先最有驚喜。呢日特登去到中環街市,行街同埋買埋生日蛋糕一次做晒。我揀咗一個非常清新嘅蛋糕。🌟Thai Lime and Strawberry Mousse Cake泰國青檸士多啤梨慕絲蛋糕 (4” $238)泰國青檸味道酸酸地,士多啤梨醬又甜甜地中和返,好適合夏天食,加上慕絲蛋糕質地輕盈,食落一啲都唔會膩。發現呢間店係做啲特別嘅泰式蛋糕,切合返香港人口味唔會太甜,椰青蛋糕同埋榴槤蛋糕外型都非常有趣吸引。蛋糕店喺好靚嘅中環街市一樓,有堂食位置,好有文青feel,點個小蛋糕加杯咖啡坐低嘆,又係一個好輕鬆休閒嘅下午。

我揀咗一個非常清新嘅蛋糕。
泰國青檸士多啤梨慕絲蛋糕 (4” $238)

2024-05-14
其他
2024-05-21 20 浏览
朋友生日,我哋去中環街市買左一個迷你的小蛋糕!店內有好多款創意手工蛋糕,以食品的立體造型設計為主,例如榴槤,椰青等,好別緻。散水餅或小眾慶祝都有不錯的選擇!味道唔會太甜,岩岩好,主打好食又健康。#泰式咖啡提拉米蘇濃郁幼滑純黑朱古力慕絲,中層以朱古力海綿蛋糕和泰式咖啡奶油為主,有一陣清淡的咖啡香味,多重口感的享受。再以金箔點綴,帶來香濃幼滑的可可風味,盡見高貴優雅。份量夠4至6個人食,但第一次食泰式泰式蛋糕,一陣就俾我哋4個人就人一啖食完。下次一定再encore。

#泰式咖啡提拉米蘇

• 泰式咖啡提拉米蘇
2024-05-20 120 浏览
之前已經試過他們在尖沙咀的泰國餐廳,味道不錯,很有泰國風味,相信是泰國人主理。今次在中環街市見到他們餅店,馬上試試,尤其是見到他們那個迷你的榴槤,賣相10分精美,買回家食後發覺味道都唔錯,榴槤味好香,性價比高,除此之外,還有其他椰青蛋糕造型都好吸引,除了迷你蛋糕,可以買大一點的尺寸。店員極力介紹榴槤芝士蛋糕原來他們在尖沙咀也有另一個地方可以買到他們家的蛋糕,就是在海港城入面,另一家就在屯門,期待有更多分店
3K
2024-05-19 29 浏览
泰國菜經常充滿着夏日風情,如芒果糯米飯,椰子冰,泰式奶茶….. 最近好想食一啲泰式甜品,諗咗好耐,突然腦海浮現一間蛋糕店,主打泰國味道特色蛋糕,一於放工後去買返個。泰式奶茶慕絲蛋糕賣相吸睛,完完全全奶茶色調。4吋size,剛好一家四口子。打開盒子,隨即一陣茶味飄過嚟。中間夾心係奶茶味慕絲,非常濃厚。蛋糕餅底應該混入椰絲,散發出清新椰香味。外層茶味忌亷夠滑溜。店員推介,果然了得。*包裝精緻,紙袋非常靚。

泰式奶茶慕絲蛋糕
賣相吸睛,完完全全奶茶色調。
4吋size,剛好一家四口子。
打開盒子,隨即一陣茶味飄過嚟。
中間夾心係奶茶味慕絲,非常濃厚。
蛋糕餅底應該混入椰絲,散發出清新椰香味。
外層茶味忌亷夠滑溜。
店員推介,果然了得。

*包裝精緻,紙袋非常靚。
2024-05-16
$50 (其他)