人均150可以擁有維港海景景觀🌅每件點心都係大大件!環境高檔 每張枱相隔有啲距離 空間足夠👩‍👩‍👧雖然佢哋嘅點心唔係最精緻但樸實嘅樣貌底下 味道質素都高於平均水準😌特別咸點較出色✨非常值得一試😆Mira eshop訂位平日8折免加一/周末免加一另外生日可幫忙寫名🥳真心可以bookmark定狗衝🤣<Tea Set include>𝔻𝕣𝕚𝕟𝕜𝕤 • Coffee/Tea/Juice呢個價錢嘢飲黎講都多選擇🥂𝕊𝕒𝕧𝕠𝕦𝕣𝕪 •Bruschetta Caprese •Italian Sausage Scotched Egg, Pesto Rosso🌟最impressive🤓依然酥脆,而且咬落去係有肉汁🥺重點係超大件!回晒本🤣 •Smoked Salmon Roulade, Lemon Pure, Dill煙三文魚有魚味,味道不廉價 •Procini Mushroom Frittata, Olive Salsa𝕊𝕨𝕖𝕖𝕥𝕤 •Assaggio Tiramisu老實說更像布丁🤣蛋味幾濃 •Cinnamon Bombolini, Vanilla Cream超大一球🤭鬆軟又擠滿cre

人均150可以擁有維港海景景觀🌅
每件點心都係大大件!
環境高檔 每張枱相隔有啲距離 空間足夠👩‍👩‍👧

• Coffee/Tea/Juice
呢個價錢嘢飲黎講都多選擇🥂

𝕊𝕒𝕧𝕠𝕦𝕣𝕪
•Bruschetta Caprese
煙三文魚有魚味,味道不廉價

𝕊𝕨𝕖𝕖𝕥𝕤
•Assaggio Tiramisu
老實說更像布丁🤣蛋味幾濃
超大一球🤭鬆軟又擠滿cream🤤
•Olive Oil Carrot Cupcake, Cream Cheese
•Nutella Chocolate/Pistachio Macaroon
雖然幾甜,味道倒是不錯👌🏻

🌟 Chocolate scones
w/ whipped vanilla mascarpone,
Strawberry & Amalfi Lemon Jam,
Scone幾硬,細細舊其實有啲似曲奇,朱古力味幾足。配mascarpone呢點我幾鍾意☺️
店內超寬敞,有海景,舒適度滿滿😊 其時尚裝飾更拿下了好幾個設計大獎☺️ 當天跟朋友都點了他們的Brunch set ($198-$398) Starter+soup+Main+Dessert😎👉🏻Antipasti其實就是意大利前菜拼盤~共5款,每款一小口,從上到下:Parma ham w/ melon - 正常Mozzarella n tomato - 正常Mixed salad w/ oil and vinegar - 正常Parma ham w/ pickle - 這裡的pickle滿合我胃口的,真想要一碟😂Cheese toast - 整片芝士溶化在toast上~誰受得了😍 👉🏻Cream of Mushroom soup質感順滑帶點蘑菇粒,味道不錯~雖然我覺得灑上葱花有點奧妙,但不影響味道👉🏻Seafood Linguini海鮮有蝦/魷魚/八爪魚,配著香辣微酸的蕃茄醬汁,好吃~但沒有驚喜🙈🙈▶︎朋友的主菜是Spring Chicken in Diavola Style~雖然知道Diavola會偏重味,但它不單是重 是咸!😵‍💫😵‍💫 我吃了一口就不想再吃了😶😐😐👉🏻Dessert
Starter+soup+Main+Dessert😎

👉🏻Antipasti
其實就是意大利前菜拼盤~共5款,每款一小口,從上到下:
Parma ham w/ melon - 正常
Mozzarella n tomato - 正常

👉🏻Cream of Mushroom soup

👉🏻Seafood Linguini

👉🏻Dessert of the day
一上來以為是mousse~但完全叉不進😂 它就是一塊冰凍硬硬的半月體~ 手工ice-cream?!味道帶酸,像是柑橘口味~anyway, 雖然不懂這是什麼,但用它來收尾也不錯☺️☺️

🎈總歸一句:
環境真的很Chill~ 價錢也不算昂貴~可以跟朋友舒適自在地聊天~雖然整體味道不達我預期😶也不懂為何意大利餐廳播著日文歌🤣~但應該還是會再來☺️☺️
Cream of Mushroom soup
Seafood Linguini
Seafood Linguini
2021-12-07 382 浏览
每次去灣仔壽臣劇院看話劇必定約朋友到這家餐廳食嘢先餐廳環境好靚我覺得好舒服不過餐牌選擇唔多每次幾乎都食一樣嘅嘢都飲指定嘅咖啡我明明影咗好多餐廳環境嘅照片但係竟然唔見晒冇所謂啦我貼食嘢嘅相呢碟生牛肉 賣想一般不過係真的好吃牛肉質地又嫩又滑又鮮味所以是必吃的黑毛豬胺 OK合格嘅 廚師都煎得剛剛好肉仍然帶粉紅色微生有口感又鮮嫩我每次都點呢份西冷堪稱食過燒牛扒嘅top ten大家去試吓就知我冇呃你地食完嘢 落樓下睇話劇 時間剛剛好
每次去灣仔壽臣劇院看話劇

大家去試吓就知我冇呃你地
食完嘢
落樓下睇話劇 時間剛剛好

2021-11-10 265 浏览
同朋友慶生 去咗呢間點雖然隔涉d... 但勝在好坐... 環境好恬靜舒適... 啱哂我地!呢度有室內有室外... 我地被安排坐窗邊位... 望出去有好靚夜景... 而且可以走出室外欣賞美麗嘅維多利亞港... 非常有mood有格調!主菜點咗👉 野菌意大利飯、西冷牛扒同埋燒春雞! 份量都好足... 而且每款都好好味! 個飯軟硬適中... 牛扒juicy肉味濃郁... 燒春雞質嫩美味!最驚喜係甜品嚟咗個杯上嘅Tirumisu... 大大杯... 啱哂打卡... 而且做寫咗Happy Birthday字眼... 真開心!

2021-11-09 291 浏览
朋友幫我慶生... 揀咗呢間意大利餐廳... 地點雖然隔涉d... 但勝在好坐... 環境好恬靜舒適... 啱哂我地!呢度有室內有室外... 我地被安排坐窗邊位... 望出去有好靚夜景... 而且可以走出室外欣賞美麗嘅維多利亞港... 非常有mood有格調!食物方面... 我地主菜點咗👉 野菌意大利飯、西冷牛扒同埋燒春雞! 份量都好足... 而且每款都好好味! 個飯軟硬適中... 牛扒juicy肉味濃郁... 燒春雞質嫩美味!最驚喜係甜品嚟咗個杯上嘅Tirumisu... 大大杯... 啱哂打卡... 而且做寫咗Happy Birthday字眼... 真開心!

2021-10-02 156 浏览
某次上網見到做平日特價免加一久違地同朋友去食左個hightea食物質素我覺得會好食過某D大牌酒店而且份量唔會太多如果唔係好大食 又或者同我一樣人大左唔鍾意食得太飽滯的人可以考慮試下特別開心佢有Italian sausage scotched egg食到佢好開心可以用呢4個字「外脆內軟」😋其條鹹點唔係走浮誇路線但係係好食嘅Cinnamon bomboloni同埋Tiramisu係我覺得最好味的甜品甜點其實都幾好食對於習慣走甜/微甜的我黎講係有點偏甜但配茶又幾好好鍾意食scone的人士可能會唔夠開心因為佢個scone係好迷你嘅但有紐紋酥條配果醬幾特別可以坐窗邊望下海同朋友傾下閒計或者發呆坐下一個下午都幾舒服
某次上網見到做平日特價免加一

可以坐窗邊望下海
同朋友傾下閒計或者發呆坐下一個下午
都幾舒服

2021-09-23 3038 浏览
每年表妹生日,XO仔都會請佢食餐歡樂飯慶祝一番,嘻嘻,今年多得姨丈贊助「Assaggio Trattoria Italiana」嘅意大利汽酒禮券,所以連地點都唔洗諗。餐店位於鄰近瑞安中心及香港演藝學院嘅香港藝術中心,位置唔算難搵,只係交通有啲複雜,喺灣仔活動開嘅小肥覺得經行人天橋行路去最方便。西餐廳佔用面積全層,正門綠色嘅招牌及盆栽、單車等擺設都散發出大自然氣息,輕鬆優遊。接待處左方可見透明度極高嘅開放式廚房,望落光猛又衛生。延伸至後廳嘅用餐大堂樓底雖然唔係特別高,但勝在開揚寬廣,空間感足,而且仲設有室外座,如果可以包場的話,相信係開P嘅好場地。二人太陽未落山已到步,埋位溫婉嘅哥哥仔先送上開水及餐牌。飲品牌共有兩頁,當中清楚列明開瓶費詳情。壽星妹一出示禮券,不用多加解釋,哥哥仔迅即備好冰桶及汽酒,用餐期間更會自動斟添酒水,效率高得黎好細心。中英對照嘅食物餐牌則只有一頁,兩口子就分咗個沙律同薄餅黎送酒酒。餐桌上有齊備嘅自用餐具及調味料。凱撒沙律($108):翠綠嘅沙律新鮮爽脆,沙律醬嘅份量亦恰到好處,個人只係略嫌啲麵包脆脆大舊咗啲,而且以$108依個價位就似乎細碟咗少少。蘑菇意大利肉腸薄
,所以連地點都唔洗諗。
接待處左方可見透明度極高嘅開放式廚房,望落光猛又衛生。
二人太陽未落山已到步,埋位溫婉嘅哥哥仔先送上開水及餐牌。
飲品牌共有兩頁,當中清楚列明開瓶費詳情。
壽星妹一出示禮券,不用多加解釋,哥哥仔迅即備好冰桶及汽酒
,用餐期間更會自動斟添酒水,效率高得黎好細心。
Ruggeri, Giall'Oro Valdobbiadene Prosecco Superiore DOCG NV
餐桌上有齊備嘅自用餐具及調味料。
凱撒沙律
蘑菇意大利肉腸薄餅($168):熱辣辣嘅薄餅批底巧薄脆口,毫不油膩,用上嘅芝士香軟柔滑,如果配料可以加碼就更加理想
蘑菇意大利肉腸薄餅
蘑菇意大利肉腸薄餅
美麗華集團旗下嘅「Assaggio Trattoria Italiana」裝潢簡約,環境闊落舒適,服務生友善體貼,西餐菜式簡單味佳,不過份量偏少,最歡樂就係可免費享用姨丈入咗會送贈嘅汽酒禮券!
2021-09-14
庆祝纪念
生日
用餐优惠
優惠券
  • 凱撒沙律
  • 蘑菇意大利肉腸薄餅
『甜品食得超滿足,冬蔭功pizza好特別』⁡冇留意到灣仔Arts Centre入面原來有一間咁隱世嘅意大利菜,環境清幽寧靜,好啱約會撐枱腳!今次啱好有新推出的Surf & Turf Dinner Set 同埋兩款創意料理,味道都好有驚喜!⁡推介🥢冬蔭功海鮮薄餅🥢龍蝦叻沙扁意粉🥢甜品三重奏————————————————————►期間限定➰//冬蔭功海鮮薄餅 (HKD198) │ 4/5薄底pizza質地幾煙韌,滿滿的芝士鋪在面頭,擠上檸檬汁再捲入兩粒辣椒粒,冬陰功的惹味酸辣發揮得淋漓盡致⁡//龍蝦叻沙扁意粉 (HKD198) │ 4/5叻沙意粉真係第一次見~充滿東南亞風情的意粉,好鍾意意粉嘅質地夠彈牙!⁡►Surf & Turf 4-Course Dinner Menu➰HKD398p.p// Italian Antipasti Platter│3/5有火腿同沙律,幾清爽⁡//Chowder Soup │3/5忌廉湯唔會過分濃稠,仲食到粒粒口感⁡//Australian Pure Black Angus Rib Eye &Catch from Sea │3/5澳洲安格斯肉眼扒煮到大概五

甜品食得超滿足,冬蔭功pizza好特別』

推介🥢冬蔭功海鮮薄餅🥢龍蝦叻沙扁意粉🥢甜品三重奏
————————————————————
►期間限定➰
//冬蔭功海鮮薄餅 (HKD198) │ 4/5

//龍蝦叻沙扁意粉 (HKD198) │ 4/5

有火腿同沙律,幾清爽

//Chowder Soup │3/5
忌廉湯唔會過分濃稠,仲食到粒粒口感

Catch from Sea │3/5
澳洲安格斯肉眼扒煮到大概五成熟,入面仲保持到粉紅,不過牛扒表面唔夠焦脆有d難切。反而魚肉就非常鮮嫩多汁,煎得好出色

//Tris Di Dolci │ 4/5
野莓雪葩 │ 焦糖奶凍 │ 意大利芝士蛋糕
雪葩莓味好濃郁,食落又順滑~奶凍非常軟滑好鍾意!而tiramisu酒味唔重,但咖啡味同蛋味都頗濃,建議可可粉可以落少d~

►Drinks ▻▻
//Macallan 18 Years (HKD218)│3.5/5
//Mumm Cordon Rouge Brut NV (HKD130)│4/5
2021-09-19 213 浏览
原本預約食Afternoon Tea 間酒店,突然改望到維港嘅樓層到二樓餐廳....仲要預約三日前先通知,臨時臨急,要搵一間覺得ok嘅餐廳,有啲難度。最後喺社交平台群組,見到介紹呢間餐廳就去試試。同埋Mira集團好似都唔差。如果係Mira eshop預約:星期一至五8折及免加一星期六、日、公眾假期免加一時間: 2:30 - 4:00 (不過我傾計傾到5點先走)交通建議 :唔建議搭地鐵去,行過去比較遠。我搭巴士,落車行過去好快。座位攻略:最佳位置喺窗邊吧檯,但由於疫情關係,只可以坐三枱客人。當日我要求侍應,如果吧檯有位就立即同我換枱。最後成功坐到吧檯$298兩位,下午茶餐鹹點8件、甜點8件、有四件鬆餅,包兩杯飲品 (咖啡、茶或果汁)有別於一般下午茶套餐擺盤,甜品擺放喺木箱內,白色碟放鹹點。預約前一日致電餐廳,問朋友生日有冇特別安排,佢話可以寫個名喺碟度。都算有效率啦。原來寫喺朱古力鬆餅嗰碟。通常鬆餅都係室溫,但呢個係熱嘅,好似啱啱出爐咁,所以覺得特別好食。甜點就比較甜,特別係個tiramisu,我食到一半就食唔落。鹹點都ok,雖然話唔係特別好食。但平均一百五十蚊一個人嚟講,加上有維港嘅環

如果係Mira eshop預約:
星期一至五8折及免加一
星期六、日、公眾假期免加一

時間: 2:30 - 4:00 (不過我傾計傾到5點先走

有別於一般下午茶套餐擺盤,甜品擺放喺木箱內,白色碟放鹹點。
Afternoon Tea Set

原來寫喺朱古力鬆餅嗰碟。通常鬆餅都係室溫,
但呢個係熱嘅,好似啱啱出爐咁,所以覺得特別好食。

鹹點都ok,雖然話唔係特別好食。但平均一百五十蚊一個人嚟講,加上有維港嘅環境,我覺得都唔錯啦。

Afternoon Tea Set
2021-09-16 149 浏览
餐廳位於香港藝術中心入面,夜晚人流不算很多,餐廳入面很大,座位與座位之間亦有一段距離,而且亦可以看到一部份海景,很適合慶祝或聚會,環境滿分!餐廳侍應服務亦很好,盡量滿足客人的要求。是次晚餐選擇了炸魷魚,燒雞和意粉。上菜速度也很快,炸魷魚正常,沒太大特別。燒雞帶點辣辣地很開胃,而意粉的口感是有點偏硬,個人喜歡吃偏硬的口感,所以滿意。最後甜品叫了tiramisu and panna cotta, tiramisu強烈推薦,不會很甜😛因環境舒適,下次會再來!

2021-08-27
  • Tiramisu
2021-08-30 281 浏览
想黎第三次先book 到台,好難得,12:15am 竟然係第一台客😂 環境闊落而且好坐好舒服,仲有大大隻窗,心情已經好好weekend brunch set 包湯包頭包主菜包飲品仲可以揀紅白酒,再有甜品海鮮扁意粉 , 意粉質地不糊口仲有d 爽,少少辣,幾好食烤羊架,一上菜已經好香,厚切羊架,有咬口,好食服務幾細心,因為我問甜品係咩黎,原來係焦糖燉蛋,因為我地同男朋友不太好,怕太甜,所以我話上一份ok, 最後作佢地叫廚房準備另一款甜品比我地試,所以一份換了士多啤梨雪葩,好貼心✅✅ 服務也非常好,有禮。整體上,lunch 有景望海係貴dd, 不過成餐飯好開心✅✅
想黎第三次先book 到台,好難得,12:15am

海鮮扁意粉 , 意粉質地不糊口仲有d 爽,少少辣,幾好食

烤羊架,一上菜已經好香,厚切羊架,有咬口,好食

海鮮扁意粉
烤羊架
安排滿分
海鮮扁意粉
烤羊架
安排滿分
2021-08-29 1994 浏览
/𝐴𝑠𝑠𝑎𝑔𝑔𝑖𝑜🇭🇰/#sa灣仔篇➖➖➖<於藝術館內進餐•飽覽維港景色> ➖➖➖之前都見有人介紹過呢間意式餐廳見佢個環境食物都唔錯~佢地最近仲推出左surf and turf set 同creation 系列新菜式餐廳位於藝術館入面 空間都幾大有室外室內 日夜都唔同格調望到對面海尖沙咀同會展❤️適合節日、慶祝、聚會對住海景食野心情都好啲!➖➖➖🔹Turf and Surf set 🔹$398/pp 1️⃣starter : Italian antipasti platter 主要有parma ham 同番茄mozzarella cheese 仲有塊多士~ Parma ham 唔會過咸 另外有水牛芝士蕃茄同埋沙律菜 清新開胃多士脆口 加埋半溶芝士 頗有咸香➖➖➖2️⃣soup of the day : 蕃茄湯🌟蕃茄味濃郁而且幾稠身 味道唔會過咸、過酸 ➖➖➖3️⃣main course : surf and turf 用上澳洲肉眼扒同海鱸魚第一次見到可以同時食晒兩樣嘅肉類肉眼扒大概係五成熟 肉味都夠濃肉質軟腍、內裏嫩紅 塊扒都幾大塊 鱸魚不過不失 稍作調味就更好😆仲有啲薯菜同薯蓉伴碟
/𝐴𝑠𝑠𝑎𝑔𝑔𝑖𝑜🇭🇰/
#sa灣仔篇
<於藝術館內進餐•飽覽維港景色>
之前都見有人介紹過呢間意式餐廳
見佢個環境食物都唔錯~
佢地最近仲推出左surf and turf set 同
creation 系列新菜式
餐廳位於藝術館入面 空間都幾大
有室外室內 日夜都唔同格調
望到對面海尖沙咀同會展❤️
適合節日、慶祝、聚會
對住海景食野心情都好啲!

🔹Turf and Surf set 🔹$398/pp

Soup  of the  day

用上澳洲肉眼扒同海鱸魚
第一次見到可以同時食晒兩樣嘅肉類
肉眼扒大概係五成熟 肉味都夠濃
肉質軟腍、內裏嫩紅 塊扒都幾大塊
鱸魚不過不失 稍作調味就更好😆
仲有啲薯菜同薯蓉伴碟
薯蓉綿密 幾重牛油味
Surf  n  turf

➖➖➖
4️⃣dessert : dessert platter 🌟
有三款甜品
野莓雪芭、tiramisu 同panna cotta
雪芭莓味濃郁 、清新 不太甜
Tiramisu 軟滑、酒味適中
手指餅都浸得夠濕潤
布甸比較似焦糖布甸🍮
焦糖味帶微微焦苦 但焦糖就冇燒過
同平日食嘅意式奶凍有啲唔同 不過幾好食🤟🏻
Dessert  platter

🔹creation series 🔹
5️⃣tom yum seafood pizza $198
餅皮較薄脆似食餅乾咁
配料有蝦同埋魷魚鬚~
醬汁就係茄汁帶酸辣
仲有青檸辣椒粒另上 加埋食更加過癮😆
不過個人偏好厚批多啲
Tom   Yum  pizza

➖➖➖
6️⃣Boston lobster linguine in laksa sauce $198🌟
龍蝦肉爽彈 用上扁意粉 質感都頗有咬口
唔會煮得太水汪汪 特別鍾意個叻沙汁~
辣辣地 夠晒惹味😍😍
Boston  lobster  linguine  in  laska  sauce

7️⃣Prosecco Bellini $78
其中一種嘅classic cocktail 🍹
對住呢個海景邊飲邊睇日落最好不過❤️
帶芒果味 飲落都算幾重酒味 ~
不過都接受到濃度
Prosecco Bellini

8️⃣passionfruit iced tea $48
比較少見熱情果茶呢隻色
應該係紅茶啦 甜度適中 果味清新😆
幾解渴!
Peach  /  passion fruit  iced  tea

📍Assaggio Trattoria Italiana
Tom   Yum  pizza
Prosecco Bellini
  • Tiramisu
2021-08-15 2127 浏览
Quality Italian 4-course dinner with a view at just $398pp, what a bargain! Spacious restaurant with a casual setting very suitable for family or friends gathering served with classic homely style Italian food. Traditional antipasti platter and a nice warm creamy carrot and ginger soup to start with. The main surf and turf is a medium rare Australian Angus ribeye and pan-fried sea bream with vegetables and mashed potato. It’s one generous plate of food. Nice charred crust on the steak and crispy
carrot  soup

The main surf and turf is a medium rare Australian Angus ribeye and pan-fried sea bream with vegetables and mashed potato. It’s one generous plate of food. Nice charred crust on the steak and crispy skin on the well-seasoned fish.

Linguine in Boston Lobster Laksa sauce $198
A new dish on the a la carte menu (not part of the set dinner). Al dente pasta in a thick rich lobster bisque bringing so much crustacean depth of flavor with an additional of spicy kick from the laksa element. It’s a funky fusion that works really well.

The highlight is their trio of dessert, came in a mini cup just the right portion to get a taste of everything.
tiramisu
Their tiramisu was remarkably creamy and gooey just the consistency I love. The ladyfinger was completely melt in the mouth with nice hint of rum and coffee aroma, if you’re a tiramisu fans, you should try this! The panna cotta was slightly too set but the wild berry sorbet was so refreshing and perfect as a final palate cleanser after the two indulgent treat.
2021-08-04
carrot  soup
tiramisu
前排可能壓力太大,連食飯都想對住個海😂然後我就專登來呢間有氣氛,望到幻彩fing🔔🔔,而且可以令人暫時遠離現實嘅意大利餐廳慶祝星期五嘅降臨(TGIF🤯)24個月聖丹尼火腿伴蜜瓜$138🥓鹹香而且充滿油脂嘅聖丹尼火腿,加埋香甜juicy嘅哈密瓜,簡直就係天生一對,令人意猶未盡🤤橄欖油香蒜蟹肉全蛋麵$178🦀每一啖除左有微微嘅蒜味之外,仲有份量超多嘅蟹肉-好滿足嘅口感🍝Catch of the day$238🐟有蜆,青口,魷魚,魚柳,咬落去就有滿滿嘅湯汁,好鮮甜。仲可以點中間嘅牛油青醬,味道會更有層次😋

24個月聖丹尼火腿伴蜜瓜$138🥓

橄欖油香蒜蟹肉全蛋麵$178🦀

Catch of the day$238🐟
  • Catch of  the  day
🌿🌿環境:環境寬敞、裝修典雅、室內光猛舒適、有大玻璃窗,可以遠眺海景🌊🌊餐廳設室外部份,少咗一幅牆同玻璃阻隔,坐室外心境更開闊和寫意😌😌💁🏻‍♀️💁🏻‍♀️服務:侍應有禮、服務周到🍴🍽食物:意國風情二人下午茶跟傳統的英式下午茶一樣,包括鬆餅、鹹點、甜點,食物都頗大份,整體味道不俗,仲包左一杯雞尾酒🍹🍹✅✅✅最重要係呢個二人下午茶性價比極高係呢間餐廳集團網站購買呢個二人下午茶有八折仲要免加一服務費人均消費約$120就可以享受到海景、閑適典雅環境、具有儀式感的下午茶,超值👍🏻👍🏻👍🏻
🌿🌿環境:

💁🏻‍♀️💁🏻‍♀️服務: