回頭度🍪8/10|人均消費💰~$50-60-其實屏欣街市有好多高質小店上次介紹完pizza今次就介紹呢間海南雞🥳每次去幫襯 老闆娘都會熱情招待而且食物抵食大份又好食🤩-👍🏻招牌去骨海南雞粉面 $52海南雞好滑 本身都醃得入味加埋辣醬同葱油都好食🐣粉面可揀米線/油麵/摻摻湯底就有清雞湯/喇沙等等咁我今次就揀咗清雞湯米線🍜清雞湯帶有少少椰香🥥仲有芽菜、豆卜、魚條 認真足料😍😍😍味道🌕🌕🌕🌕🌑-👌🏻金湯肥牛粉面 $52金湯酸酸辣辣幾不錯😋不過肥牛就有啲韌😢仲有大量嘅娃娃菜🥬味道🌕🌕🌕🌗🌑-👍🏻椰子雞湯(+$3)飲落好香椰子味🤤而且飲落唔口渴 應該冇咩味精仲好暖胃🥰味道🌕🌕🌕🌕🌑-整體味道🌕🌕🌕🌕🌑抵食🌕🌕🌕🌕🌑
回頭度🍪8/10|人均消費💰~$50-60
粉面可揀米線/油麵/摻摻
湯底就有清雞湯/喇沙等等
咁我今次就揀咗清雞湯米線🍜
清雞湯帶有少少椰香🥥
仲有芽菜、豆卜、魚條
認真足料😍😍😍
味道🌕🌕🌕🌕🌑
👌🏻金湯肥牛粉面 $52
金湯酸酸辣辣幾不錯😋
不過肥牛就有啲韌😢
仲有大量嘅娃娃菜🥬
味道🌕🌕🌕🌗🌑
👍🏻椰子雞湯(+$3)
飲落好香椰子味🤤
招牌去骨海南雞粉面
金湯肥牛粉面
招牌去骨海南雞粉面
金湯肥牛粉面
平時好少係呢頭食野, 今日時間要趕西鐵,入咗i黎屏欣苑個街市揾食,估唔到呢間食店d野好食之餘, 老闆好熱情服務,而家個個都彈香港食物同服務價錢都輸俾國內的時候, 其實香港仲有好用心的小食店,食物好, 服務好, 呢種温暖都係香港獨有,希望呢間小店多d人幫襯!兩個小朋友食 海南雞油飯 豬頸肉紫菜飯(呢個不得不讚,係小朋友至愛的紫菜飯😆)雞好滑,好食過好多間海南雞,炸豬頸肉碎上,方便食, 又好香口! 仲有送左個椰子湯,好滋潤好好味, 飲到底見到粒紅棗👍🏻用心煲小插曲:我幫小朋友叫左杯少冰少甜的檸茶,但小朋友覺得好苦飲唔到, 我厚顏無恥地問一問老闆吾唔吾以加返少少糖漿, 估唔到佢好細心倒左少少茶先再加返糖漿! 👍🏻 好有人情味!

兩個小朋友食 海南雞油飯
豬頸肉紫菜飯(呢個不得不讚,係小朋友至愛的紫菜飯😆)

雞好滑
,好食過好多間海南雞,炸豬頸肉碎上
,方便食, 又好香口!

太好味,就黎清晒先記得影相😆
2024-06-08
太好味,就黎清晒先記得影相😆
2023-07-16 698 浏览
話說早排去左曼谷食紅大x 水門雞 啲雞鞋過我婆塊面, 仲竟然咁多人讚好食! 好食個位既邊請問😩😩😩 返黎屋企附近呢間Baba海南雞 仲正過十倍! 雞嫩滑爽彈 係個飯差少少 ,但個湯都好有heart ! 係椰子雞湯🤩 性價比冇得輸!放工返屋企食到佢都夠晒滿足!想寫好多次, 但次次一打開個飯 已經忍唔住食晒😄😄😄 好耐冇寫OpenRice 食評, 原因佢而家好麻煩, 要過左200字先比得評分, 眼見越來越多打手,自己又成日比啲所謂KOL /foodie 搵笨,嘢食呢啲嘢都係自己食過先知岩唔岩自己口味!

海南雞油飯
海南雞油飯
2022-08-05 869 浏览
無骨海南雞飯($47)個雞唔錯,份量好多,睇相睇唔出係有兩層,一半係髀一半係胸,都係無骨,冇雪味、幾嫩滑又方便食。醬汁有兩款:一款係蔥油、另一款係辣辣地既汁,其實啲雞就咁食都有啲咸味,唔點汁都唔錯。個油飯值得一讚,乾身唔太油,仲帶一啲椰香,份量超大,男士一定夠飽。成個餐仲有碗例湯送,有啲紅蘿蔔同蘿白當食多啲菜,全部夾埋$47,就份量同味道黎講,價錢合理。其實成個飯都唔錯,唔算話超好食必食,不過見個店員又超有禮貌,我買嗰時又冇咩人幫襯,如果經過都可以支持下。
無骨海南雞飯($47)

• 無骨海南雞飯
2022-01-02 580 浏览
第一次幫襯,試一試佢哋白胡椒肉骨茶,因香港主要是葯材味。 打開外賣雖然有香味但飲落没有胡椒味反而感覺好重味精, 另一敗筆是浸到漲哂油炸鬼。 我諗佢哋應該google 下人哋正宗新加坡食法。 喇沙,有香味,但食落一點椰汁味都食唔到,椰汁加熱好快流失味道,但要做外賣這個也要留意一下,其實佢種類不少,但其實這小店不能handle, 如我在日本 他們雖然一店可能只有5款,但好味有自己特式,自然有回頭客。在香港味道不正宗不是問題,但要好食。
, 另一敗筆是浸到漲哂油炸鬼
6 分钟 (外卖自取)
2020-12-27 1047 浏览
海南雞好食,雞肉嫩滑之餘,啲醬汁又好好味😋😋,加$8轉批先係最好嘅配搭,👍🏻👍🏻👍🏻不過油飯可以再做好少少就好,有時嫌佢太濕。最欣賞是佢嘅喇沙,個湯底一流,可以配唔同嘅餸,(個人就最鐘意雞扒同豬頸肉)都幾足料,又有油麵同米線可選擇,個人就比較喜歡米線,仲有其他唔同嘅小食可供選擇,而家仲有肉骨茶都唔錯,$50幾一碗但係入面都幾足料,近排天氣凍,叫番碗都唔錯嫁,而家係我叫外賣必叫嘅食店,加油💪🏻💪🏻💪🏻
  • 各款喇沙
  • 海南雞飯
  • 肉骨茶
2020-12-24 583 浏览
海南雞好味,啲醬汁好正,本人鐘意轉雞髀,油飯更加唔洗講,估唔到有椰香味!家中長老必點之選!喇沙更加唔洗講,食過最啱自己口味,之前食過其他喇沙,但都唔夠呢個咁好味,最重要係連小朋友都食到,有椰香但又唔辣,好正,味道夠濃郁!開業至今,已經食左無數次,啲食物都仲keep到水準,好難得!無耐前仲試左新產品-肉骨茶,食左好暖胃,睇得出好足料,因為真係見到個湯好多料,又係必點之選嚟㗎!!!!希望可以繼續保持水準啦可惜次次食得太快,影唔切相
海南雞好味,啲醬汁好正
,本人鐘意轉雞髀,油飯
更加唔洗講,估唔到有椰香味!家中長老必點之選!
,又係必點之選嚟㗎!!!!希望可以繼續保持水準啦
可惜次次食得太快,影唔切相

外卖自取
  • 海南雞、喇沙,肉骨茶
天水圍西鐵站旁的屏欣街市雖然細,但是有好多食店選擇,但唔知點解就係聚唔到人流, 首先講baba旁邊的大排檔愈賣愈貴趕客,疫情期間一蚊唔減,一個餐價錢可以再在旁邊一間小店買兩個餐了,講返海南baba近呢個幾月新開的小店,味道價錢同態度都一直唔錯,水吧飲品正常,最鍾意就係食佢地海南雞同咖哩,豬手都唔錯,但最近啲雞扒同豬扒肉質*孩*口左硬左好多,好明顯好瘦肉的感覺,同之前好大分別,唔知係來貨問題定點,希望店方會有改善,保持之前的水準。
  • 咖哩豬扒飯
  • 咖哩牛筋腩飯