2018-04-15 691 浏览
麵包控去荃灣搵食,經過呢間麵包店買聽日早餐。店入面嘅麵包同普通港式麵包舖有啲唔同,冇傳統雞尾呀、墨西哥包嗰啲。初初睇佢啲麵包名以為係台灣野,後尾發現係新加坡麵包店。由於隔左一晚,朝早焗返黎食,雖然個樣打左折扣,但味道依然ok! 👍上面嗰個係要推介嘅肉鬆芝士包,初頭以為肉鬆得面嗰浸,咬到一半中間有成個肉鬆山,加埋面烘到微焦嘅芝士,好香又好食。下面係芝士腸仔包?唔太記得個名,不過亦冇咩特別。接住有呢個五谷咖啡軟歐,焗返熱食中間流心,都幾rich,略嫌咖啡味唔夠。總括黎講質素好過坊間空氣包太多,下次會再試其他包!

下面係芝士腸仔包?唔太記得個名,不過亦冇咩特別。

2018-04-10 575 浏览
去開荃灣,真係一次過買晒想買既野食😂😂今次黎到呢間麵包店,係朋友特別欽點,正野黎架喎!當然要試要買啦😈👉🏿✨蔓越莓乳酪 Hkd 8 💸📌呢間既價錢比我想像中唔貴得多!見到呢個即刻心心眼呀😍成個包都好出色,包皮軟糯,入面既乳酪同蔓越莓份量都岩岩好,同朋友share食一啲都唔會覺得膩,終於係香港搵到間高水準小小既麵包店啦✨👍🏿👉🏿✨五谷咖啡軟歐 Hkd 12 💸📌我諗新鮮出爐既時候應該會係流心,因為我自己本身唔太好咖啡所以冇抱太多期望😫點知又有驚喜喎!雖然冇流心,不過就非常cream!咖啡好味,配埋個包一流呀😈

👉🏿✨蔓越莓乳酪 Hkd 8 💸

📌呢間既價錢比我想像中唔貴得多!見到呢個即刻心心眼呀😍
👉🏿✨五谷咖啡軟歐 Hkd 12 💸

2017-08-23 1239 浏览
之前見到網上有介紹過嘅一間荃灣麵包店佢出名嘅係D24榴槤菠蘿包不過可惜我唔識榴槤所以說我未能賞識不過既然咁啱經過就入去買下其他麵包款試一試先麵包款式都幾多不過大多麵包款都係充滿餡料買咗個雞蛋火腿三文治 $10見佢賣相好似幾靚個蛋晶螢通透咁藏左係多士中間不過味道冇乜特別可能個麵包唔熱嘅關係所以雞蛋同多士沒有融為一體嘅感覺而且個蛋唔算香 已經有D硬化了我仲買左袋包仔有咖央的餡料味道ok 不過不失十幾蚊有六個可以自選多款味道除咗咖央仲有紅豆椰絲奶皇等等味道ok 不過不失
之前見到網上有介紹過嘅一間荃灣麵包店

味道ok 不過不失
2017-07-30
下午茶
2017-03-27 1150 浏览
這裡大部份的麵包都是以街坊價出售,相當貼地和親民。榴槤菠蘿包$12這款榴槤菠蘿包選用了D24榴槤,榴槤蓉由馬來西亞直送,裡面餡料份量不少,外皮香甜鬆脆黑武士$10這個麵包從外到內都以朱古力所製,裡面以流心朱古力為餡。整體甜度適中。把麵包撕開,滿滿的朱古力隨即湧出來流沙牛角包(左) 流心乳酪牛角包(右) $5.5 / $10 兩個牛角包外酥內軟,一撕開,裡面的餡料馬上爆出來。流沙奶黃有香濃奶香味;而流心乳酪則是酸酸甜甜米蘭水果軟歐 $12這裡推出了一系列主打健康又美味的歐式軟麵包,這款米蘭水果軟歐內外都遍佈了蔓越莓,麵包柔軟且有嚼勁,裡面的餡質感軟滑,味道香甜
這裡大部份的麵包都是以街坊價出售,相當貼地和親民。

榴槤菠蘿包$12

黑武士$10

米蘭水果軟歐 $12

2017-03-09 784 浏览
某天經過荃灣,(雖然剛剛吃罷午餐)但愛包的小妹看到貌似新開的烘焙店便按不住内進逛逛看到店內張貼了不少宣傳的報道剪貼,原來此烘焙店是由新加玻打進香港!不難發現D24榴櫣菠蘿包是主打產品,皆因店內到處也是此包的剪報及介紹,可惜小妹不愛榴櫣,還是看看其他的麵包吧當中的麵包款式亦不少,突然看到“黑武士”貼上“必食”二字,貪吃的小妹便抵不住此二字的誘惑,本著吃得是福的精神買下了“黑武士”(hkd$8)“黑武士”其實是個流心朱古力包外表不算吸引,但內心卻十分澎湃!微脆的包面,配上極度流心的朱古力,確為剛剛的午膳外添一點甜!雖然流心,但整體不會過甜!吃罷也不會有飽膩之感,令小妹吃得滿意!相信若是剛出爐的話定必更加吸引-店内還有不少麵包也相當吸睛,可惜胃納不夠,還是留待下次能否踫上剛出爐的麵包試試吃吧

“黑武士”其實是個流心朱古力包

外表不算吸引,但內心卻十分澎湃!

2017-02-22 688 浏览
今日下午我們行過荃灣沙咀道見到間專賣特色麵包嘅麵包店!所以就吸引咗我們入去買嚟食!我們買咗黑椒腸仔包嘅包質非常軟熟,腸仔唔係平日食開嘅完整一條放入包入面,而係將腸仔切開一片一片放喺包面,賣相都幾精緻同特別,黑椒汁嘅味道相當香辣惹味!D24榴槤菠蘿包嘅菠蘿皮超香甜酥脆,包質相當鬆軟,入面嘅榴槤蓉質感極之軟滑,味道超級香甜濃郁,簡直係齒頰留香,令人想一食再食嘅感覺,真係超正呀!不愧係他們嘅招牌皇牌產品!
今日下午我們行過荃灣沙咀道見到間專賣特色麵包嘅麵包店!
黑椒汁嘅味道相當香辣惹味!
D24榴槤菠蘿包嘅菠蘿皮超香甜酥脆,
包質相當鬆軟,入面嘅榴槤蓉質感極之軟滑,
味道超級香甜濃郁,簡直係齒頰留香,
令人想一食再食嘅感覺,真係超正呀!
不愧係他們嘅招牌皇牌產品!
黑椒腸仔包
2017-02-11
黑椒腸仔包
2017-02-12 514 浏览
米蘭水果軟歐($12)蔓越莓乳酪($7.5)👅朋友仔介紹試呢間包舖😎好似係來自Singapore 🤔入面好多款平時少見既包😍😍仲要搞到我心大心細唔知食邊個好🙈🙈全部都勁吸引❤️❤️❤️一於買兩個😙一個即刻食一個第二日做早餐😆😆😆個軟歐包有啲莓乾咁酸酸地,個包軟熟得黎又好實心咁👍🏻👍🏻入面係類似奶黃餡,就有少少失望🤔🤔軟歐包仲有其他味好似蘋果餡咁😌最衰無~而個乳酪包就唔錯👍🏻👍🏻入面好邪惡咁有層cream cheese😙😙呢個值得一試😝
米蘭水果軟歐($12)
蔓越莓乳酪($7.5)
👅朋友仔介紹試呢間包舖😎好似係來自Singapore 🤔
一於買兩個😙一個即刻食一個第二日做早餐😆😆😆
2016-12-07 449 浏览
While walking around Tsuen Wan, I stopped at this bakery as I wanted to buy some bread for breakfast the next day. Baker Talent looked familiar and upon looking it up, it is a chain of bakeries in Singapore. They now have branched out in Hong Kong in the Tsuen Wan area.The bakery was your typical Chinese Western bakery. All the items were labeled in Chinese and English. There were also a few pieces available for samples. I decided to get this: a lemon cheese bun for $7.The bread was soft and and

The bread was soft and and fluffy. However, the amount of filling was very minimal. I think I ate half the bun before I reached any filling. However, the filling was delicious. A mix of cream cheese and lemons, it tasted like lemon cheesecake. Too bad there  was just such a small amount of filling.
2016-11-16
2016-11-04 496 浏览
之前係網站見到有介紹過依間嘅榴槤菠蘿包,作為面包控今次去開荃灣一定搵黎試。最後除左買左榴槤菠蘿包之外仲買左流心芋頭包,水果軟歐,紫米軟歐同檸檬芝士。個榴槤菠蘿包12蚊個,扁扁的一個。菠蘿皮唔脆,係淋嘅,毫無食菠蘿包嘅感覺。至於個包雖然唔硬幾軟,但好空氣,一按即扁,無彈性。榴槤餡唔係全榴槤蓉,榴槤味不太濃烈。全係朋友隔離食,食到最後一啖,佢先嗅到榴槤味。總括而言,佢個包唔硬又用榴槤做餡點都唔會難食,但真係好一般lo,價錢都貴,因為個包真係好扁又空氣,食完都唔飽。如果要食榴槤菠蘿包我覺得吉之島十蚊個比佢更好食。之後間店另一推介洗心芋頭包。同榴蓮包一樣個包好軟,但冇彈性,一壓就扁,黏埋一齊。個芋頭餡本先幾好味,但太小,得薄薄一層又點會有濃芋頭味,又點會流心。依個包一 d都唔流心水果軟歐反而唔錯,個包雖然都係一壓就扁,但軟歐比較之前榴槤包同芋頭包乾身,就算壓扁左都冇嘜黏黏嘅感覺。個餡係吉士黎,餡嘅份量岩岩好又唔係太甜,抵讚,但就係食唔出有水果,只係食到蘋果粒一粒。至於紫米紅豆軟歐就俾我娘食左,佢話一般。得幾粒紫米搓左係包皮,個餡就係普通紅豆蓉。12蚊食落只不過係一個好普通嘅紅豆包。試左佢大部分

試左佢大部分嘅招牌面包都係好一般,反而冇嘜比佢宣傳嘅檸檬芝士包就有驚喜。個餡份量足夠,酸酸甜甜好好食。個包就一如以往的空氣面包,一般啦。 但$7.5一個,算唔錯呀

依間面包老實講令我幾失望。雖然裝修得好靚,但面包質料一般,全部都係空氣面包,一陣風咁,食完等於冇食,食兩個都唔會飽。不過佢面包款式幾創新,我諗佢仲會紅一排嘅
榴槤菠蘿包
流心芋頭
流心芋頭
水果軟歐
檸檬芝士
紫米紅豆軟歐 檸檬芝士
  • 檸檬芝士包
2016-10-16 941 浏览
我哋就返荃灣探車公公車婆婆時行過呢一間叫Baker Talent麵包店見到有有榴槤麵包買喎!當然要買個返去比愛吃榴槤的車婆婆試下啦!麵包店嚟講佢哋嘅裝修亦都算有心機挺骨子啊~而麵包櫃亦都衛生企理,那裏有不少特別款式的麵包可選,而且係即場新鮮出爐呢!我就二話不說買了兩個榴槤麵包$12/個。麵包嘅質感都幾鬆軟,而內裏嘅榴槤餡都香濃好味,不過就略嫌榴槤餡太少了!
麵包店嚟講佢哋嘅裝修亦都算有心機挺骨子啊~
我就二話不說買了兩個榴槤麵包$12/個。
2016-10-08
其他
2016-10-14 535 浏览
今日lunch路過,被店內傳來的麵包香味吸引,加上裝橫比旁邊傳統的麵包店靚得多,把心一橫試試~店內麵包款款賣相精緻,看到其中一款外型獨特的,蛋是嵌入麵包的雞蛋火腿三文治,即買回公司當tea。吃下去時,麵包鬆軟,每口也吃得到芝士火腿的香味,想必在OpenRice俾笑樣怎料吃到蛋時出事了!咬不到,細看之下是有層膠狀物在蛋的上層,而且可一塊過掀起,好似新手錶面的一層膠,心想不會是假蛋吧…心情低落…重返店內,跟職員反映及查詢,麵包師傅即客氣地及再三交代那是蛋白,絕不是膠,還親自再夾一個新的給我。可惜,我還是怕怕,要求換另一款同價的其他麵包OK,解決這件事~換了另一個蘑菇三文治,蘑菇足料但味道普通,不過感覺比膠原蛋白麵包吃得安心。總結,由於職員及師傅態度OK解釋清楚,原本想給膠原蛋白麵包店一個喊樣,還是改OK好了~

心情低落…

換了另一個蘑菇三文治,
磨菇三文治
蘑菇足料但味道普通,不過感覺比膠原蛋白麵包吃得安心。

2016-10-13
2016-09-22 474 浏览
今早行過依間新開麵包店,見到門面幾光鮮同門外企牌推出榴蓮菠蘿包同軟歐麵包,所以急不及待入左店內睇下仲有咩麵包賣包裝膠袋都印有麵包店既標誌,簡單精美<<藍莓提子軟歐>>軟歐麵包食落有點似英式鬆餅既口感,因為麵包外層有少許硬,但麵包內層食落鬆軟同粒粒大提子乾,返到公司再用微波爐加熱左十秒,撕開麵包後,中間滿滿既藍莓醬流哂出黎,味道好香同好重莓味,口感軟熟又唔會好甜,好味又超值<<D24榴蓮菠蘿包>>實物係相當於一隻手掌咁大個,麵包烘至金黃色同口感鬆軟,內層係飽滿既榴蓮肉餡,餡料食落軟滑,氛香樸鼻,係榴蓮愛好者既至愛,咁大個都係賣$12,真係物超所值
包裝膠袋都印有麵包店既標誌,簡單精美
<<藍莓提子軟歐>>
藍莓提子軟歐
<<D24榴蓮菠蘿包>>
D24榴連菠蘿包
外卖自取
$22 (早餐)
藍莓提子軟歐
D24榴連菠蘿包
2016-08-08 542 浏览
今次嚟到 Baker Talent搵食!母親大人話荃灣開咗新麵包店~就買2個俾我試吓~叉燒菠蘿包菠蘿包嘅皮鬆脆~咬落去會有少少飛散~正宗菠蘿包嘅貼覺叉燒係有真叉燒喺中間~甜度適中~不會太乾~麵包鬆軟有咬感~同大集團嘅空氣麵包差好遠!火腿蛋芝士多士表面嘅蛋好滑~有蛋香~火腿同半溶芝士好夾~唔會太鹹~多士亦香脆不油膩~整體感覺不錯!查了一下~麵包店一次過喺荃灣開咗3間~看來對自己品牌好有信心~母親大人話仲有榴連菠蘿包~有創意!下次要再試一試其他種類先~
今次嚟到 Baker Talent搵食!
母親大人話荃灣開咗新麵包店~就買2個俾我試吓~

叉燒菠蘿包
菠蘿包嘅皮鬆脆~咬落去會有少少飛散~正宗菠蘿包嘅貼覺
叉燒係有真叉燒喺中間~甜度適中~不會太乾~
麵包鬆軟有咬感~同大集團嘅空氣麵包差好遠!
火腿蛋芝士多士
表面嘅蛋好滑~有蛋香~
火腿同半溶芝士好夾~唔會太鹹~
多士亦香脆不油膩~
整體感覺不錯!
母親大人話仲有榴連菠蘿包~有創意!
下次要再試一試其他種類先~
2016-08-06
早餐