味道: 9/10 性價比: 9.5/10🤩回頭率: 100% (散水餅首選🤗)last day最煩嘅一件事係派散水餅, 唔想太貴, 唔想太頹, 又唔想太common😅 Google咗一陣, 睇到呢間啲tarte睇落幾靚, 本著「靚」落單, 點知食落有驚喜🤩因為我只係食咗moon(檸檬芝士撻), 其他我就唔comment啦. Moon🌙: 1) well-balanced, lemon/cheese唔會有一方太搶; 2) 唔太heavy, 唔膩; 3) 唔過甜; 4) 餅底鬆脆
味道: 9/10
性價比: 9.5/10🤩
回頭率: 100% (散水餅首選🤗)

2021-05-02 1993 浏览
餅底好好味 每個味道都好濃郁 我訂咗6款, 共58件 包括抹茶 芝麻 棉花糖朱古力 檸檬 咖啡 仲有士多啤梨, 啲同事都話好好味。 送貨時間又準時! 如果有門市就好。 我自己試咗芝麻味。
。 送貨時間又準時! 如果有門市就好。 我自己試咗芝麻味。
2021-04-30
外卖送餐
2021-03-02 2282 浏览
買開工餅總共5款,每件撻嘅皮都非常薄脆,高質!味道無得輸,件件都調校得啱啱好,製餅師傅一定好有要求!.因為我係早一晚攞定第二日攞返公司,撻皮依然好脆,大家都讚不絕口!尤其....✅黑芝麻(黑點子)$39:中間有一層薄薄麻糬,無喧賓奪主,襯托得非常好!.咁多件我最鍾意嘅係....✅抹茶(一抹)$39:絕對係食過最濃嘅抹茶撻!一睇就見到佢與別不同嘅深綠色,明顯有落足料。食落微苦帶甘,夾雜中間嘅一層焦糖,平衡抹茶嘅苦🍵真正傑作👑

✅黑芝麻(黑點子)$39:
中間有一層薄薄麻糬,無喧賓奪主,襯托得非常好!
咁多件我最鍾意嘅係....

✅抹茶(一抹)$39:
2020-11-29
  • 一抹
2021-01-21 1882 浏览
話說上個月表姐生日我打算買啲特別啲嘅生日甜品俾佢朋友就介紹咗呢一間觀塘嘅手工卡店話價錢實惠但有酒店嘅級數咁我梗係要試吓啦~店主服務都好好兩三日前落訂就有得去門市度拎不過大家要留意當日有嘅款式係乜嘢啊大家食完到好滿意 仲話有意外驚喜叫我一定要介紹俾佢哋再去買認住呢個閘門 有個好靚嘅壁畫㗎!
話說上個月表姐生日
我打算買啲特別啲嘅生日甜品俾佢
朋友就介紹咗呢一間觀塘嘅手工卡店
話價錢實惠但有酒店嘅級數

咁我梗係要試吓啦~
店主服務都好好
兩三日前落訂就有得去門市度拎
不過大家要留意當日有嘅款式係乜嘢啊

大家食完到好滿意 仲話有意外驚喜
叫我一定要介紹俾佢哋再去買

認住呢個閘門 有個好靚嘅壁畫㗎!
外卖自取
同事派散水餅時食過迷你版一抹,念念不忘,幾個月前已經買過手工撻,可惜運送途中有兩件甩頭甩骨,啲相出唔到街,上星期去開觀塘順便回購,仲試賣磅蛋糕。同區其實有唔少賣撻嘅小店,但無論味道定質感,我都覺得Bakerie.C更勝一籌,撻底香脆而唔油,厚度適中,抹面靚而且質素穩定。手工撻每日款式唔同,可以留意店家ig或問下店主,好可惜星期六通常款式較少,今次又試唔到初雪/離島/yellow submarine。疫情期間可能不設現貨,記得提早預訂。🍽一抹(焦糖抹茶撻) $39相信店内最受歡迎嘅款式非一抹莫屬,頂層係丸久小山園若竹抹茶粉製作嘅甘納許,苦味比較明顯,所以底層就配以鹹甜海鹽焦糖醬,平衡得宜。 🍽The Moon(檸檬芝士撻) $35呢款係檸檬撻嘅變奏,加左芝士蛋糕,而且芝士味都頗明顯。頂層嘅蛋白霜相當輕盈,檸檬凝醬酸度剛好,係想象到嘅味道但唔錯。🍽雲海(棉花糖朱古力撻) $39雲海由一粒粒棉花糖組成,烤過所以面頭結實底下黏軟,下一層係混入花生碎嘅Valrhona 62%朱古力甘納許,成個撻嘅口感好豐富,但對我黎講甜左少少。🍽寶妮(士多啤梨香草卡士達撻) $42Custard有好多雲尼拿籽,

🍽一抹(焦糖抹茶撻) $39

🍽The Moon(檸檬芝士撻) $35
The Moon

🍽雲海(棉花糖朱古力撻) $39

🍽寶妮(士多啤梨香草卡士達撻) $42
Custard有好多雲尼拿籽,軟滑香甜,配帶酸嘅士多啤梨幾清新。

🍽黑點子(黑芝麻慕斯撻) $35
上次食嘅,比埋大家睇睇,唔知店主係咪因受芝麻湯圓啓發,所以麻糬偏軟身,用黎做湯圓皮嘅替代品呢?黑芝麻慕斯雖不至於芝麻糊咁濃,但都夠味而且會咬到芝麻碎,好食。
黑點子

🍽抹茶奶酥磅蛋糕 $150
磅蛋糕一條切到8片左右,都係以若竹製作,奶酥嘅苦味會更明顯,個人覺得蛋糕嘅茶味可以再濃少少。蛋糕密度高但有少少鬆散,唔係極濕潤果種,以磅蛋糕黎講甜度偏低,推薦用焗爐翻熱,個邊會脆脆地更好食。整體黎講幾出色,想試埋個咖啡味!
抹茶奶酥磅蛋糕
The Moon
黑點子
抹茶奶酥磅蛋糕
2021-01-18 1376 浏览
早排突然心血來潮想食tart,就上網揾下有冇黃店賣,就比我揾到@bakerie.c 由於佢唔係每日都有齊咁多隻味,今次叫左The moon、三點三、寶妮,撻皮黎講都幾實淨,唔會一食就碎晒,同埋都幾香口🍋The moon(檸檬芝士撻)$35主要都係cream味,檸檬味芝士味都唔重,冇乜特別🥜三點三(煉奶花生慕斯撻)$33呢個係我最愛,而頭有花生碎粒同花生慕斯,中間係麻糬同煉奶,最底仲有花生醬,淡淡嘅花生味再加埋花生粒再配埋煉奶真你好正好夾,中間麻糬仲好煙韌,成個配搭都好正👍🏻👍🏻👍🏻🍓寶妮(士多啤梨香草卡士達撻)$42有好多🍓係面,冇酸味但都冇乜甜味🤭🤭入面就係custard 同埋🍓醬,味道幾夾唔會太甜🍫雲海(棉花糖朱古力撻)$39呢個係之前食過,唔係圖中🤣面頭鋪滿左棉花糖,再輕微烘過,中間係62%朱古力,朱古力口感比較實,呢個配搭令到成個撻嘅味岩岩好,唔太甜唔太苦,呢個撻我都好鍾意🥰另外佢仲有好多味,抹茶、芝麻、tiramisu、朱古力、咖啡、同埋法式焦糖燉蛋🤓其實性價比唔太高,不過間唔中想食下撻都唔錯,我有興趣嘅淨係得三點三同雲海🤣🤣

🍋The moon(檸檬芝士撻)$35

主要都係cream味,檸檬味芝士味都唔重,冇乜特別

🥜三點三(煉奶花生慕斯撻)$33

🍓寶妮(士多啤梨香草卡士達撻)$42

🍫雲海(棉花糖朱古力撻)$39
呢個係之前食過,唔係圖中🤣

2020-12-19 1142 浏览
這間店的撻好好味😋和同事們share了三款來吃每一款都各有特色👍 一抹·Matcha Tart這款抹茶撻茶味很濃郁抹茶香濃帶苦,配上內涵有一層薄薄的,呈橙黃色的醬醬料略帶一種酸咪咪的味道兩者有中和的作用抹茶的濃郁香澀和這款微酸的醬出乎意料的夾The Moon·Lemon Cheesecake Tart這款檸檬芝士撻口味清新檸檬的味道比芝士的味道更突出檸檬芝士醬略帶空氣感,口感特別而且微酸的味道頗刺激食欲這一款吃多都不會覺膩 黑點子·Black Sesame Tart這一款我好喜歡!黑芝麻味道香濃,涵料屬半凝固狀態,有點像變稠身了的芝麻糊,口感順滑面層放了幾粒芝麻點綴而底部有一層軟糯的麻糬很欣賞他們麻糬的部分,和黑芝麻涵料很搭!值得一試!
這間店的撻好好味😋
和同事們share了三款來吃
每一款都各有特色👍
一抹·Matcha Tart
這款抹茶撻茶味很濃郁
抹茶香濃帶苦,配上內涵有一層薄薄的,呈橙黃色的醬
醬料略帶一種酸咪咪的味道
兩者有中和的作用
抹茶的濃郁香澀和這款微酸的醬出乎意料的夾

這款檸檬芝士撻口味清新
檸檬的味道比芝士的味道更突出
檸檬芝士醬略帶空氣感,口感特別
而且微酸的味道頗刺激食欲
這一款吃多都不會覺膩

黑點子·Black Sesame Tart
這一款我好喜歡!

面層放了幾粒芝麻點綴
而底部有一層軟糯的麻糬
很欣賞他們麻糬的部分,和黑芝麻涵料很搭!
值得一試!
2020-11-08 1347 浏览
第一次食呢間嘅撻,打算同朋友慶祝生日食,見到原來有大撻(14cm), 要預早兩日訂好彩仲趕得切~Whatsapp都好快覆,而且有禮貌我地揀咗寶妮,即係士多啤梨吉士撻($295),Size超好,啱4個人食,成日食完飯再食蛋糕會好滯,如果食呢個生果撻感覺上就輕盈啲士多啤梨就唔係超甜嗰啲,可能因為唔啱季節,但都唔係酸嘅,而且同吉士亦好夾,好好味!下次會試埋其他味道!初頭仲以為生日字句係會以插牌形式插喺撻上面,原來係寫喺墊紙上面,不過都寫得好靚
好彩仲趕得切~Whatsapp都好快覆,而且有禮貌

庆祝纪念
生日
寶妮
🇭🇰 Bakerie.C {觀塘}.精緻人氣手工撻。自家烘焙小店.早前參加左Talk Food港HK港飲食活動贏左一盒四件指定口味手工撻!開始認識和有機會試到他們整的撻!多謝 @bakerie.c送出 !🙌🏻.四款指定撻口味各有特色!🥧 一抹(焦糖抹茶撻)- 丸久小山園若竹甘納許/海鹽焦糖醬.🥧 雲海 (棉花糖朱古力撻)- 棉花糖/Valrhona 62%甘納許/花生碎粒.🥧 寶妮(士多啤梨香草卡士達撻)- 士多啤梨/香草卡士達/士多啤梨果醬.🥧 Yellow Submarine(法式焦糖燉蛋撻)- 焦糖/香草燉蛋.💡我幾中意他們的一抺撻和寶妮撻,味道好夾好好吃!撻好精緻,仲可以訂造!.他們仲有好多自家製品👍🏻👍🏻😋
🇭🇰 Bakerie.C {觀塘}
精緻人氣手工撻。自家烘焙小店
多謝 @bakerie.c送出 !🙌🏻
四款指定撻口味各有特色!
🥧 一抹(焦糖抹茶撻)
- 丸久小山園若竹甘納許/海鹽焦糖醬
🥧 雲海 (棉花糖朱古力撻)
- 棉花糖/Valrhona 62%甘納許/花生碎粒
🥧 寶妮(士多啤梨香草卡士達撻)
- 士多啤梨/香草卡士達/士多啤梨果醬
🥧 Yellow Submarine(法式焦糖燉蛋撻)
- 焦糖/香草燉蛋
他們仲有好多自家製品👍🏻👍🏻😋
2020-08-07
2020-09-17 1178 浏览
|內外兼備精緻手工撻😋|🍫雲海(棉花糖朱古力撻)一粒粒棉花糖整齊佈滿係撻面超治癒一啖食到軟綿綿嘅綿花糖再到結實嘅朱古力餡,最後係香脆嘅撻皮,口感好豐富甜度適中,唔洗驚膩,私心推介👍🏻🍵一抹(焦糖抹茶撻)本身已經比佢充滿藝術氣息嘅外表吸引住,食落果然冇令我失望,茶味濃厚回甘,比足料仲有焦糖流心點綴,口感比其他款厚實🍓寶妮(士多啤梨香草卡士達撻)士多啤梨幾fresh,同custard餡配搭相宜,唔會膩不過custard餡容易令撻皮變軟,建議食呢款先🍳Yellow Submarine(法式焦糖燉蛋撻)比起以上款式呢款嘅辨識度冇咁高味道唔突出,甜度中等質地同custard相似,所以都建議盡快食用手工撻整體偏細,撻皮薄脆,比較驚喜嘅係一抹同雲海,回頭率高🤩 值得一提嘅係 @bakerie.c 工房衛生整潔,進入前需使用自動體温器同潔手器
|內外兼備精緻手工撻😋|

🍫雲海(棉花糖朱古力撻)
一粒粒棉花糖整齊佈滿係撻面超治癒
甜度適中,唔洗驚膩,私心推介👍🏻

🍵一抹(焦糖抹茶撻)
仲有焦糖流心點綴,口感比其他款厚實

🍓寶妮(士多啤梨香草卡士達撻)
士多啤梨幾fresh,同custard餡配搭相宜,唔會膩
不過custard餡容易令撻皮變軟,建議食呢款先

🍳Yellow Submarine(法式焦糖燉蛋撻)
比起以上款式呢款嘅辨識度冇咁高
味道唔突出,甜度中等
質地同custard相似,所以都建議盡快食用

• 雲海、一抹
2020-09-13 1090 浏览
這幾年來,觀塘發展改變都好大,無論工廈變商廈,在這邊上班由早期香港的藍領變成現在office返工的白領;還有工廈保留作其他發展用途,這兒多了許多工廠區食肆,樓上食店越開越多,試過打邊爐,試過西餐,試過日本菜......。這次朋友帶我到樓上件袋蛋糕專門店,原本諗住坐得有得食,疫情期間不設堂食,那只好外賣拎走去附近food court慢慢品嚐。這店專賣手工蛋撻,推介是招牌抹茶撻,樣子碧綠,食落滿口抹茶味,又香又滑。另一件叫「雲海」,選用棉花糖放面,下面是濃濃朱古力醬,味道很夾,餅底是脆口曲奇皮。聽聞不少公司離職人都喜歡用呢度嘅撻做「散水餅」,不過個人認為價錢比較貴,買得做散水餅一定是闊綽同事。

這次朋友帶我到樓上件袋蛋糕專門店,

原本諗住坐得有得食,疫情期間不設堂食,

那只好外賣拎走去附近food court慢慢品嚐。

這店專賣手工蛋撻,

推介是招牌抹茶撻,樣子碧綠,食落滿口抹茶味,又香又滑。

下午茶
2020-09-01 1300 浏览
觀塘手工撻一諗起就係c 字頭個間,估唔到同事之前訂過bakerie, 話無甘漏更加好食訂左黎食tea happy friday 一下每日d 款會有少少唔同,所以睇岩邊款最好揀番相應日子去買今次我試左tiramisu 唔好睇佢薄薄地,咬開入面其實都幾多層次下撻皮比c 薄身而且無甘硬,更加融合個撻咖啡味唔夠濃,比面頭厚厚既可可粉遮哂而且可可粉太多,咬完落去已經係緊cholk 親去到食完成個撻都仲咳緊,依方面可改善下但整體tiramisu 感覺唔多夠,同我講佢係普通mousse tart 會接受d, 但面頭有榛子係加分位,好食
觀塘手工撻一諗起就係c 字頭個間,
估唔到同事之前訂過bakerie, 話無甘漏更加好食

訂左黎食tea happy friday 一下

每日d 款會有少少唔同,所以睇岩邊款最好揀番相應日子去買

今次我試左tiramisu

唔好睇佢薄薄地,咬開入面其實都幾多層次下

撻皮比c 薄身而且無甘硬,更加融合個撻

咖啡味唔夠濃,比面頭厚厚既可可粉遮哂

而且可可粉太多,咬完落去已經係緊cholk 親

去到食完成個撻都仲咳緊,依方面可改善下

2020-08-28
2020-08-18 1117 浏览
唔係第一次食,之前同事生日都買過嚟食,真係好有誠意好好食!上次食咗一抹,即係抹茶撻,佢抹茶味非常之濃,我真係好鐘意,抹茶控一定要食,佢中間仲有啲流心焦糖,可以中和一下啲抹茶嘅澀味,今次我都買咗三個,因為屋企人都鍾意食抹茶嘅嘢。另外我仲叫左the moon,第一次試佢個檸檬芝士撻,有啲清新嘅味道,芝士味唔算好濃,加上啲檸檬味,都唔錯。仲叫咗芝麻味嘅撻,佢中間有麻薯,好煙韌,加埋芝麻味都幾夾。總之好好食,一定會再食!價錢$30-36,推介!
唔係第一次食,之前同事生日都買過嚟食,真係好有誠意好好食!
仲叫咗芝麻味嘅撻,佢中間有麻薯,好煙韌,加埋芝麻味都幾夾。
總之好好食,一定會再食!
價錢$30-36,推介!
2020-08-18 734 浏览
·介紹一下呢間賣散水餅嘅黃店💛follow左呢間舖頭好耐啲餅好靚又唔太貴除咗訂散水餅之外仲可以散買~.佢哋有好多唔同嘅款式揀全部都勁靚勁吸引有選擇困難症嘅👧🏻小編完全揀唔到.最後揀左the moon🌙係檸檬芝士撻,由蛋白霜、檸檬凝醬同kiri忌廉芝士蛋糕整成味道好清新,啱晒鍾意檸檬個種酸味嘅人🍋最頂層嘅蛋白霜好有空氣感,好得意🤣個餅底都幾脆,唔會太過實唯一嘅缺點就係比較細件🥺(其實店主有寫明個size係6.5cm,不過見到個時都係有少少失望T-T).另外舖頭嘅裝修都幾靚!有位比大家坐低堂食嫁~而且店主好好人,好有耐性解答我嘅疑問🥰·The Moon $32———不專業評分💯食物指數🍴: 💛💛💛💛🤍環境指數⛱: 💛💛💛💛🤍抵食指數🤑: 💛💛💛🤍🤍推薦指數👾: 💛💛💛💛🤍———📍Bakerie.C觀塘興業街14號永興工業大廈6樓C9A號舖———👉🏼 #ewhk觀塘 #ewhk黃店 #ewhk甜品#觀塘美食 #觀塘黃店 #黃店 #黃色經濟圈 #黃店推介 #黃店地圖 #美食推介 #吃貨 #食好西 #相機食先 #香港美食 #美食日記 #一路食一路post #hkfood #foodhk #hkf
介紹一下呢間賣散水餅嘅黃店💛
follow左呢間舖頭好耐
啲餅好靚又唔太貴
除咗訂散水餅之外仲可以散買~
佢哋有好多唔同嘅款式揀
全部都勁靚勁吸引
有選擇困難症嘅👧🏻小編完全揀唔到
最後揀左the moon🌙
係檸檬芝士撻,由蛋白霜、檸檬凝醬同kiri忌廉芝士蛋糕整成
味道好清新,啱晒鍾意檸檬個種酸味嘅人🍋
最頂層嘅蛋白霜好有空氣感,好得意🤣
個餅底都幾脆,唔會太過實
唯一嘅缺點就係比較細件🥺
另外舖頭嘅裝修都幾靚!
有位比大家坐低堂食嫁~
而且店主好好人,好有耐性解答我嘅疑問🥰
The Moon $32
推薦指數👾: 💛💛💛💛🤍
📍Bakerie.C
觀塘興業街14號永興工業大廈6樓C9A號舖
👉🏼 #ewhk觀塘 #ewhk黃店 #ewhk甜品

#觀塘美食 #觀塘黃店 #黃店 #黃色經濟圈 #黃店推介 #黃店地圖 #美食推介 #吃貨 #食好西 #相機食先 #香港美食 #美食日記 #一路食一路post #hkfood #foodhk #hkfoodie #foodiehk #hkfoodlover #hkfoodlover #hkig #foodstagram
2020-08-15 546 浏览
主打手工撻嘅Bakerie.c款款都好精緻,起初真係有d唔捨得食🥺.一抹 Matcha Tart濃濃抹茶味 在撻之間有一層薄薄的焦糖醬令茶中帶一點點甜.零海 S’mores Tart軟棉棉的棉花糖配朱古力底再合襯不過;.寶妮 Strawberry Tart小清新士多啤梨配吉士撻底酸酸甜甜十分開胃.Cream Brulee 由於回家需時,所以無選擇燒焦糖面店員另外比左糖霜比我但我最後都無落;濃濃蛋味和忌廉香少了脆面但依舊出色💕.整體所有撻都唔會太甜所以食完無咁有罪惡感🤤
主打手工撻嘅Bakerie.c
款款都好精緻,起初真係有d唔捨得食🥺
一抹 Matcha Tart
寶妮 Strawberry Tart
小清新士多啤梨配吉士撻底
酸酸甜甜十分開胃
Cream Brulee
由於回家需時,所以無選擇燒焦糖面
店員另外比左糖霜比我
但我最後都無落;