去完D2 Place市集,經過見到呢間隱蔽麵包舖櫥窗嘅麵包同西餅迷你精緻😍有大量唔同口味嘅麻糬布丁包:原味、朱古力、抹茶、焙茶仲有新出嘅牛奶布丁同焦糖芝士麻糬波波!$12/粒,$45/ 4粒▶️ 牛奶布丁麻薯 Mochi with milk pudding ($12)最型呢個🖤黑色麻糬包承載住白色牛奶布丁麻糬包薄身,但口感煙靭(尤其底部)唔洗真係要成舊麻薯已經好食冇一般麻糬波波咁硬皮同油膩👍🏻原來係黑芝麻囗味😍帶沙沙口感令我諗起芝麻糊,有驚喜牛奶布甸都有3cm高冇流心效果,不過好動L,質感似奶凍牛奶味香🥛帶天然奶甜味,整體成個唔太甜牛奶同黑芝麻好夾雖然望落細粒,但一個都有 65g重,有質量一個作飯後甜品係Perfect✨ 唔heavy-好有驚喜,個人覺得好食過一般食嘅麻糬波波同布丁麵包其實都唔大似麵包,而係一個帶有煙靭皮嘅奶凍🥰呢間麵包舖俾我感覺走新穎型格路線有好多新奇款式,例如薄荷朱古力乳酪鹼水包、開心果pretzel💚服務好,衛生OK,麵包全部新鮮製造價錢合理,值得回購相信其他茶類口味一樣出色😚
去完D2 Place市集,經過見到呢間隱蔽麵包舖
櫥窗嘅麵包同西餅迷你精緻😍
有大量唔同口味嘅麻糬布丁包:原味、朱古力、抹茶、焙茶

仲有新出嘅牛奶布丁同焦糖芝士麻糬波波!
$12/粒,$45/ 4粒

最型呢個🖤黑色麻糬包承載住白色牛奶布丁
麻糬包薄身,但口感煙靭(尤其底部)
唔洗真係要成舊麻薯已經好食
冇一般麻糬波波咁硬皮同油膩👍🏻
牛奶布丁麻薯

原來係黑芝麻囗味😍帶沙沙口感令我諗起芝麻糊,有驚喜
牛奶布甸都有3cm高
冇流心效果,不過好動L,質感似奶凍
牛奶味香🥛帶天然奶甜味,整體成個唔太甜

牛奶同黑芝麻好夾
雖然望落細粒,但一個都有 65g重,有質量
一個作飯後甜品係Perfect✨ 唔heavy

好有驚喜,個人覺得好食過一般食嘅麻糬波波同布丁麵包
其實都唔大似麵包,而係一個帶有煙靭皮嘅奶凍🥰

呢間麵包舖俾我感覺走新穎型格路線

服務好,衛生OK,麵包全部新鮮製造
價錢合理,值得回購
相信其他茶類口味一樣出色😚
外卖自取
牛奶布丁麻薯
2024-09-24 0 浏览
五十鈴抹茶忌廉牛角酥 by 𝘽𝘼𝙆𝙄𝙉𝙂𝙃𝘼𝙈難得去到荔枝角提早預訂咗兩個(試過去到賣哂🥲)黑色酥皮層層分明,外型又堅挺又飽滿,望落已經好吸引即日常溫食咗一個,入面嘅忌廉係凍嘅,口感輕盈,唔會太甜亦唔膩。第二日翻熱再試,變成流心效果,食落唔同感覺用咗小山園嘅茶道級薄茶五十鈴,茶味不錯,入口第一下已經感覺到濃郁嘅抹香,帶海苔鮮香,仲帶回甘嘅效果,低澀度,但又令你想再食多一啖去細味嗰種抹茶嘅層次感。呢種茶味同牛角酥層層酥脆嘅質感真係好夾
五十鈴抹茶忌廉牛角酥 by 𝘽𝘼𝙆𝙄𝙉𝙂𝙃𝘼𝙈

外卖自取
  • Matcha  cream  croissant
2024-08-18 1124 浏览
因事特地去荔枝角一轉,本來想睇D2 Place當日會係咩主題既市集,意外地發現呢間新開的麵包店。喜歡茶既我一開始對於茶味曲奇比較感興趣,去到現場見到有其他種類既麵包都好吸引😋但最終都係決定買展示櫃入面既流心麻糬波波🤣一共有五種口味,分別是原味、開心果、朱古力、焙茶和抹茶味。$9一件,$30有4件。所以一試就試左原味以外的口味。 焙茶味購買當日已經享用,麵包軟熟有濃焙茶味,亦做到流心效果。其餘3種味是隔日早上食,比較似是爆漿效果🤣開心果味反而沒甚麼特別,朱古力味甜度適中,抹茶味是帶有少許苦澀味的那款,好吃😋店裡茶味曲奇還有烏龍茶、鐵觀音、焙茶、玄米茶等。都多選擇。🤣 選擇困難的我最終買了咖啡和新品龍井茶味。曲奇可以擺放一個月左右。口感鬆化。龍井茶味有茶既澀味,吃後有淡淡茶香🧐 咖啡味比茶味那款再苦澀一點,比較上黎我比較喜歡茶味那款。不過如果會出雜錦款式就好,咁就可以試多啲款式了。下次再去會想試布丁麻糬😋

但最終都係決定買展示櫃入面既流心麻糬波波🤣
所以一試就試左原味以外的口味。

其餘3種味是隔日早上食,比較似是爆漿效果🤣

下次再去會想試布丁麻糬😋
2024-08-17
等候时间
2 分钟 (外卖自取)
  • 流心麻糬波波
2024-08-04 958 浏览
這是一間新開嘅烘焙店。供應多款牛油曲奇、麵包和迷你布丁麻糬,款式似乎比較獨特喔!🍮 布丁麻糬 (HK$12/個,HK$45/4個). 沒有想到布丁包都有迷你版!就是將煙韌嘅麻糬波波加上冰凍奶滑嘅雞蛋布丁~. 原味呢,雞蛋香濃,味道出眾. 朱古力口味,就有濃郁嘅朱古力味,蛋香相對比較淡啲啲🦐🍪 牛油曲奇 — 櫻花蝦味 (HK$34). 像花一樣嘅曲奇餅,口感非常鬆脆,滿滿牛油味道,同時亦有鹹香的櫻花蝦味道,好食到令我想食完一件會不自覺地食另一件😋🌱🍞 薄荷朱古力乳酪軟包(HK$24). 返熱咗嘅竹炭麵包口感軟綿綿. 餡料特別,是用薄荷朱古力做的乳酪,朱古力甜味香濃

🍮 布丁麻糬 (HK$12/個,HK$45/4個)
. 原味呢,雞蛋香濃,味道出眾
. 朱古力口味,就有濃郁嘅朱古力味,蛋香相對比較淡啲啲

🦐🍪 牛油曲奇 — 櫻花蝦味 (HK$34)

牛油曲奇 — 櫻花蝦味

🌱🍞 薄荷朱古力乳酪軟包(HK$24)
. 返熱咗嘅竹炭麵包口感軟綿綿
. 餡料特別,是用薄荷朱古力做的乳酪,朱古力甜味香濃

2024-07-14
牛油曲奇 — 櫻花蝦味