2010-01-25 117 浏览
第二次食佢既咖哩,即叫即整既薄餅好好味, 咖哩味道都ok, 唔太辣, 但又不失咖哩香味,不過雞肉得三舊...份量小左d, 不過以價論貨其實我都覺得超值的,連埋野飲仲想點..lunch 時想食香口野其實都唔錯既選擇,lunch 時段中環間間餐廳都坐滿人...但係佢地就門可羅雀...真係唔知可以頂得幾耐中環d 貴租...
第二次食佢既咖哩,
連埋野飲仲想點..
lunch 時想食香口野其實都唔錯既選擇,

lunch 時段中環間間餐廳都坐滿人...
2010-01-03 70 浏览
一人叫左一個一人餐.原來份量真係好多~~咖哩角熱辣辣.非常令人回味.Masala雞肉好正.D粉好特別~個味道係從來都未食過~極之推薦D咖哩雞又唔係好辣,都算好O岩香港人口味,D雞其實又真係好好食~~之後食ROTI,飽飽地都仲可以食晒,好滿足.然後食多個雞肉薄餅,可能飽得制已經唔可以好好品嘗喇~~不過都幾好食架.野飲就冇乜特別,叫左個香蕉奶昔,見到個店員特登去買條蕉黎整.個老闆服務好好呢,係咁同你傾計,好識同D客搞好關係.非常有一個去左人地屋企作客O既感覺.除左野飲普通D都冇乜地方可以彈.用六十幾蚊食到咁多野食抵到暈!
一人叫左一個一人餐.
原來份量真係好多~~

咖哩角熱辣辣.非常令人回味.

Masala雞肉好正.
D粉好特別~個味道係從來都未食過~極之推薦
之後食ROTI,飽飽地都仲可以食晒,好滿足.

個老闆服務好好呢,係咁同你傾計,好識同D客搞好關係.
非常有一個去左人地屋企作客O既感覺.
除左野飲普通D都冇乜地方可以彈.
用六十幾蚊食到咁多野食抵到暈!
2010-01-02
2009-12-08 30 浏览
印度馬拉有好多不同的薄餅, 這間Baraka 的是馬拉的 roti ~roti 的好處係可以分開一片片咁食, 遇上咖哩就.... 正!!在咖哩之中, 這間的咖哩羊最好, 有羊味之餘不會太重, 又唔會太辣! 其次咖哩魚也不錯, 但不知為何咖哩雞卻不太出色. $46-49不等, with 拉茶 or coke or 湯而Pizza 方面, Baraka的芝士Pizza 最正! 重芝士味之餘, 不會覺得單調. 是日靚湯日日不同, 多數都係馬拉湯, 有時會少少辣. 侍應真係好好, 佢叫我試一試, 如果覺得辣可以換coke or 拉茶, 你話咁的服務唔俾5分點得!??! 走時, 仲俾一張紙巾, 超細心!但店舖細細, 下層只有4張檯, 坐8個人. 上層有5張檯, 坐18人. 但多數都有位 @ lunch time~雖貴, 但值!

雖貴, 但值!
咖哩 + pizza
wawa! 好長的芝士!!
2009-12-07
咖哩 + pizza
wawa! 好長的芝士!!
  • 芝士Pizza
  • 咖哩羊roti
2009-11-10 18 浏览
是日黎左哩一間食印度野. 係一間我次次經過都想黎試既餐廳.平時見到印度人企o係出面, 就自不然覺得哩間野應該幾正宗. 問題係外賣既價錢的確係平得有點驚人. 令人覺得唔會正宗得去邊望入去以為得2,3張台, 原來樓上仲有閣樓. 都幾好坐. 但係張台就唔夠大放佢d 野食, 因為樣樣都分開上實在太丫位了.叫左咖喱羊配roti, 同埋拉茶, 堂食貴好多, $49拉茶, 茶味唔夠突出, 味道有點特別, 怪怪地, 主要因為用既糖漿唔同咖喱羊, 個咖哩好紅. 食落唔多辣. 冇乜香料味, 亦都唔似重慶既咁甜.咖喱同樓下所講一樣, 係微暖, 但如果配roti 食就唔需太熱了.羊有4 舊左右, 食落冇羊羶味. 埋單o個時見到佢寫beef, 唔知係咪比錯牛腩我. 但d 肉都食唔出有牛味呀...個roti 真係值得一讚. 其他印度鋪頭既薄餅就叫naan, 哩度就叫rotinaan 就好似d 麵包烤餅咁. 而roti 就似大陸d 手抓餅咁, 層次分明, 好鬆脆, 比naan 還煙韌. 未能似naan 一般可以用單手撕開哩度整出黎又唔會太油, 所以唔駛擔心.一籃共有兩大塊. 食晒真係好鬼飽.結論: 咖喱一般, 用多
是日黎左哩一間食印度野. 係一間我次次經過都想黎試既餐廳.

叫左咖喱羊配roti, 同埋拉茶, 堂食貴好多, $49

哩度整出黎又唔會太油, 所以唔駛擔心.
一籃共有兩大塊. 食晒真係好鬼飽.

結論: 咖喱一般, 用多d 印度既香料會較有特色. Roti 真係好正!
不俗既一間印度餐廳
2009-11-05
  • Roti
2009-10-17 16 浏览
真係好多年無試過食得咁開心,滿足,很久沒有嘗過一頓由心做出來既晚餐,喺香港已經好難得可以品嘗到一間咁用心去經營既餐廳,香港好多餐廳為左降低成本,增加利潤,無所不用其極,一碟同垃圾無分別既食物都可以攞出黎賣俾客人吃.呢間餐廳雖然絕對唔起眼,如果唔係有女朋友介紹,我絕對唔知道上環有一間咁出色既餐廳,餐廳裏絕對無豪華既裝修,店鋪既面積亦有限,但店鋪俾人有一種"家"既感覺,坐落去都感到壓力一掃而空.癈話唔多講喇,講返食物,我地二人叫左一個149既二人套餐,包括燒春雞一碟,是日例湯2客,芒果乳酪飲品兩杯,pizza同意粉各選一款,我地點了千層麵同印度燒雞pizza.其實149呢價錢食到咁多野真係已經覺得物有所值,雖然上菜時碟燒春雞只得三大塊,但那種叫道真叫人一世難忘,味道香濃,雞肉鬆軟,加少許lemon汁更加可以帶出雞既香味,三塊真係太少了,下次一定要叫成隻黎食.而是日例湯係兩碗不名例湯,但味道真係好特別,有我兒時吃過既味道,但我又講唔出佢係咩味,可能未必每位都會欣賞,但絕好過出面飲果啲加左超多水既罐頭湯.到果兩杯芒果乳酪,初時覺得味道有點怪怪,但一邊吃正餐時一邊飲先發現呢杯野可以中和口控中既油

到果兩杯芒果乳酪,初時覺得味道有點怪怪,但一邊吃正餐時一邊飲先發現呢杯野可以中和口控中既油膩感,絕對係同各菜色絕配,佢唔可話係一杯好唔好飲既飲品,但佢絕對係整個套餐中既靈魂,不單真材實料,而且口感特別,佢地所用既乳酪同我地香港所飲到既完全係兩回事,人地成杯都係由乳酪溝出黎,而香港果啲真係假到唔假.

到主菜pizza,一睇就知道好吸引,pizza 上佈滿雞肉,真係令我想大口大口咬落去,香趣既批邊真係令人一試回味,每款材料都好新鮮,味道好match,令人回味.

最後到千層麵,真係我平生有史以黎食到最好味既千層麵,面頭係厚厚既芝士,下層係香味濃郁既肉醬,中間夾著一塊又一塊既麵塊,一口咬落去,每層既口感都帶俾人幸福既感覺,雖然麵塊係少左啲,但厚厚既芝士都係令我畢生難忘.

據我所知呢間係一間主打fusion菜既餐廳,係青真同西式合併,看似很奇怪,但出黎既效果真係出奇地好好味,其實最重要係廚師既心機係絕對可以令人品嘗,好快我又會去果度品嘗新菜色.
2009-09-11 8 浏览
來中環辦事, 順便解決午飯。想去 Soland 吃素已一位難求, 要試的新蛇竇也擠滿人, 這寫明供應 continental food 的小店, 倒是門庭有點冷清。店面只有三張桌子, 阿星哥遞上油淋淋的餐牌, 想不到是五湖四海什麼都有得吃, pizza、意粉、印度咖喱, 就連 fish & chips 也有, 梗有一款啱口味 。不過見其格局, 還是對東南亞食品較有信心。見鄰座西裝友的咖喱似乎幾對辦, 就來一個有咖喱的 Set Lunch B ($49), 要了咖喱羊配飯, 飲品選了 Iced Lai Chai (凍拉茶)。拉茶先來, 拿起杯喝了一口, 茶都倒瀉到我的白衣服上, 嗚嗚... 想是杯子設計的問題, 有點中看不中用呢! 茶味不算濃, 也不太甜。不一會咖喱飯也上場, 一般碟頭飯賣相, 咖喱汁雖然紅彤彤的, 味道卻相對的溫和 (可能是我吃得辣), 而且不夠熱, 咖喱的香味未能充分發揮。其實除了飯之外, 咖喱餐還可以配 roti 印度烤餅, 只是我這天吃不得太肥膩才沒有吃烤餅。看來我現在要後悔了, 因為飯是凍的, 雖然有說印度人吃飯都不是熱吃的, 但整碟飯就有點溫溫吞吞的, 吃的不

其實除了飯之外, 咖喱餐還可以配 roti 印度烤餅, 只是我這天吃不得太肥膩才沒有吃烤餅。看來我現在要後悔了, 因為飯是凍的, 雖然有說印度人吃飯都不是熱吃的, 但整碟飯就有點溫溫吞吞的, 吃的不大過癮。反而西裝友吃的 roti 就好像很好吃的樣子。可能這兒真的是烤餅才最好吃呢, 難道我走寶了...

後來才見有不少人從樓上下來付款, 原來有樓上雅座, 也算是這條街食肆的特色。別看這裡好像很簡陋, 也設有八達通付款的, 很方便。
2009-07-14 5 浏览
七月十四日(星期二)老公仔是日很忙呢!不過點忙都好,好要吃個好lunch!就選擇了多食店的機利文新街呢老公點了吃Baraka的印度風味lunch呢我們坐了樓上,地方比較少,都有幾張檯,看不出原來店子很小的!!我點了個咖哩魚配薄餅,老公則要了咖哩羊配白飯,要了zero幸好冷氣算夠,吃起都舒服咖哩魚的魚就一般,老公說下次吃印度咖哩不要吃魚,可能他們不懂得弄好吃的魚!羊就好吃,咖哩很惹味,而且加上了羊羶味!老公喜歡呢我就喜歡他們的薄餅,一邊吃一邊聽到他們弄薄餅的"啪啪"聲呢!不太油,而且很鬆呢!值得一試白飯份量多,女士可以選擇少飯呢總括而言我們都喜歡這個印度風味餐
七月十四日(星期二)

老公仔是日很忙呢!不過點忙都好,好要吃個好lunch!

就選擇了多食店的機利文新街呢
老公點了吃Baraka的印度風味lunch呢

我點了個咖哩魚配薄餅,老公則要了咖哩羊配白飯,要了zero

幸好冷氣算夠,吃起都舒服

羊就好吃,咖哩很惹味,而且加上了羊羶味!老公喜歡呢

不太油,而且很鬆呢!值得一試
白飯份量多,女士可以選擇少飯呢

總括而言我們都喜歡這個印度風味餐
2009-07-14
(非会员)
2009-03-18 18 浏览
Everything they serve is very nice, even the one sitting next to us agreed with us.We ordered a dinner set for 2 at $139, request for least spicy and it is not spicy at all. Best recommendation in preference order:1. apple crumple2. masala chicken tikka3. soup is special, can taste the Indian spice4. 薄餅新鮮熱騰騰好正5. fish and chips6. lamb is ok but not so memorable as the others
1. apple crumple
2. masala chicken tikka
4. 薄餅新鮮熱騰騰好正
5. fish and chips
2009-03-16
2009-03-16 8 浏览
嗌左個燒雞意粉同埋一個咖哩角燒雞意粉都整得唔錯係嫌辣左少少至於個咖哩角佢個d醬真係幾特別有d薄荷味咁唔係印度野都唔會有呢d蘸
嗌左個燒雞意粉
有d薄荷味咁
唔係印度野都唔會有呢d蘸
2009-03-03
2009-02-28 3 浏览
夜晚八點幾行過電車路, 原本諗住同Babe去羅富記食個粥, 經過機利文新街口, 見到呢間Baraka既易拉架banner, 又有意粉pizza又有咖喱, 好似都好多選擇喎! 見到個banner上面既咖喱相, 我就開始有D流口水啦!! 咁不如今晚試下呢間野呀!Baraka呢個鋪位, 轉左手好多次, 以前響旁邊中環中心返工, 成日都落呢條街食飯, 呢個鋪位以前間餐廳簡直係食垃圾一樣, 而家就轉左做呢間小小印度咖喱餐廳. 鋪面好細, 只係放得落三張檯十二張椅, 去到門口既時候, 最近門口張檯係剛剛食完既, 見佢又食完羊膝又食完Roti咁, 好似好正喎, 咁我地就坐左入去第二張檯, 第三張檯就坐左一對夫婦, 成間鋪以為就坐滿晒啦, 後尾黎左個唔知係印尼人定係馬來人, 走左入黎之後就直接去左後面上左樓, 原來上面重有一層.夜晚佢有兩個set同埋A-la-carte, 咁我睇左價錢之後, 覺得都係set抵食, Set A係印度咖喱, 而set B係意粉Pizza等等, 咁黎得呢度, 當然係要食下佢D咖喱啦! Set A有炸魚薯條, Masala雞肉, 咖喱羊或者羊膝, 由於Babe唔食羊, 我惟
咁不如今晚試下呢間野呀!

夜晚佢有兩個set同埋A-la-carte, 咁我睇左價錢之後, 覺得都係set抵食, Set A係印度咖喱, 而set B係意粉Pizza等等, 咁黎得呢度, 當然係要食下佢D咖喱啦! Set A有炸魚薯條, Masala雞肉, 咖喱羊或者羊膝, 由於Babe唔食羊, 我惟有忍痛轉左佢做咖喱魚啦, 跟一碗飯同埋一塊Roti, 飲品可以選擇餐湯或者係汽水, 但係我地就加錢要左Mango Lassi, 最後重有個甜品Apple Crumble添

炸魚薯條
新鮮即炸, 炸魚剛剛好, 唔會乾晒, 好好味道, 薯條亦都好新鮮, 不過炸魚既份量就少左D, 太好味啦, 兩個人食真係唔多夠.

Masala雞肉
味道好好, 食過重慶大廈既咖喱王好多次, 都覺得幾好味, 但係呢度既水準不但止唔差, 我覺得係好過佢地添!

咖喱魚
呢款係乜野咖喱我都唔知啦, 係黃咖喱黎既, 魚塊份量比較少, 但味道幾好. 重有幾舊咖喱薯仔.

Roti
好新鮮, 好好味道, 佢係即時做架!!

餐湯
其實就係好似羅宋湯咁既雜菜湯, 由於有好多香料, 個湯其實係好好味道既!

Mango Lassi
值得加錢轉黎飲, 味道唔會太甜, 好香滑.

Apple Crumble
我地食完飯之後佢先至即時整架, 絕對係誠意之作, 蘋果係切片既, 上面再兩球雲呢拿雪糕, 兩個人食份量剛好.

呢一晚食得好開心, 因為, 幾檯食客都一路食一路分享. 我地食食下, 就同旁邊對夫婦傾計, 佢地都好nice, 佢地又係第一次黎呢間餐廳, 由於佢地又係唔食羊, 所以轉左個咖喱蝦, 佢地都好滿意個晚飯呀! 後來, 旁邊黎多一對退左休既夫婦, 佢地都係叫左我地呢個餐, 但就無轉到任何野, 叫左個羊膝, 我多口講左句: "個羊膝都幾靚喎!", 跟住佢就誠意權權咁切左一塊羊膝俾我試啦, 我都拒絕唔黎, 真係唔多好意思呀!! 但係佢地又真係好客氣喎. 原來佢地都係第一次黎呢間, 見我地傾緊計, 講緊羊肉, 知道我好想食, 但係又無得叫, 所以就好客氣咁切左一塊俾我.

羊膝
完全唔"蘇", 又唔會好鞋, 配埋佢個咖喱真係幾好食

之後我地三檯客就一路食一路分享食經, 又講下邊度咖喱好食啦, 邊度食羊正宗, 呢餐晚飯食得好開心

PS. 呢度可以添飯架!!!
2008-12-15 11 浏览
very original . Ordered Fish curry + roti + soup $ 45 ( very good . tasty )Chicken Murtabak( okay , ) and Nasi Goreng ( rice . good ) love the roti , will go there again and much better than those similiar resturant in Lan kwan Fong . LKFwill go and try the pizza and the take away set $ 30 . can't wait to go back .
Chicken Murtabak( okay , )

love the roti ,
the fish curry set
nasi Gorng
Chicken Murtabak
今天清明時節雨紛紛, 又清點一下手上外賣單, 找到這新開印巴Pizza鋪.機利文新街第八彈, 叫了個8寸Pizza, 打電話時, 星哥哥聽完我叫乜, 就收線, 電話地址都唔問..再打番去confirm返.送到上門, 我俾$100 (Pizza cost $75)阿哥仔, 冇錢找點出黎行呀, $25 都冇, 要同事黎幫拖, 好彩.兩個人, 8寸Pizza, 話夠食其實未夠, 一個人又食唔晒.BBQ Chicken 批, 有少少辣味, 芝士適中, 同以前係外國Kebab shop 既Pizza雷同. 多了一個懷念分.下次記住, 兩個人, 10寸Pizza. Delivery 好準時.

下次記住, 兩個人, 10寸Pizza.

Delivery 好準時.