༺ Barista by Givrés ༻☽‎⋆.•*¨¨¨¨¨¨¨¨¨基本資料¨¨¨¨¨¨¨¨¨*•.⋆☽‎➳ Barista by Givrés 𖠚ᐝ Everything Toast($138) 𖠚ᐝ Everything Egg benny($138) 𖠚ᐝ Egg Florentine($95)⚑ 中環士丹頓街7號地舖ʀᴇᴠɪsɪᴛ:✔️☽‎⋆.•* ¨¨¨¨¨¨¨¨¨食後感¨¨¨¨¨¨¨¨¨*•.⋆☽‎呢一間cafe 位於中環大館附近,記住撘扶手電梯上去,咁就方便好多🥳Cafe 有多款吐司,打卡啱哂仲好好味👅雖然舖頭唔大,星期六11點去到,都唔洗等位!Everything Toast($138) 一黎到賣相已經好靚( ⸝⸝⸝⁼̴́◡︎⁼̴̀⸝⸝⸝)酸種麵包上面有煙三文魚同牛油果🥑牛油果切薄片,整到好似花咁✿︎好靚✿︎ 再加埋Cream cheese, 味道好夾🥰雖然配搭唔係好新穎,但係食得出食材新鮮,仲好足料!旁邊有少少hummus 醬,再加上香料,有少少香料既辛香辣味,令到味道提升🤍Everything Eggs benny($138) 呢一款顏色好豐富🥰上面有egg Benedict,
༺ Barista by Givrés ༻
➳ Barista by Givrés
𖠚ᐝ Everything Toast($138)
𖠚ᐝ Everything Egg benny($138)
𖠚ᐝ Egg Florentine($95)
⚑ 中環士丹頓街7號地舖
ʀᴇᴠɪsɪᴛ:✔️

Everything Toast($138)
Everything  toast

Everything Eggs benny($138)
呢一款顏色好豐富🥰上面有egg Benedict, Parma ham, 菠菜同牛油果🍳🥑各一半,好似食緊兩款toast! Egg Benedict流心程度都啱啱好,醬汁都唔錯🤤至於牛油果花都好靚,Parma ham 就鹹啲,加埋其他比較清新嘅配料都唔錯🥰
Everything  egg  benny

Egg Florentine($95)
呢一款有水波蛋同波菜,蛋奶素食者都可以食🍼🍳呢一款配埋荷蘭醬唔會好單調🫶🏻菠菜份量都唔少,食落有啲Creamy咁🥬蛋既生熟程度都啱啱好😚
Egg Florentine

幾款吐司都有配上少少紅菜頭鷹嘴豆泥醬,再加上香料,食到少少香料既辛香辣味,令到味道豐富左🤍
1950 浏览
Everything  toast
Everything  egg  benny
  • Everything Toast
2022-04-11 133 浏览
近排出太陽又熱返…食完lunch後好想食雪糕,就決定搵間有冷氣同有得坐低慢慢嘆既雪糕店😌😌😌。係Openrice見到這一間#baristabygivres 有好多like,雪糕又有Rose既樣🌷,有少女心既男小編我☺️就決定去試一試打卡😛😛😛1. Waffle & Rose 🌹佢自稱Homemade Bubble Waffle🧇,其實好似雞蛋仔既味道,不過又無咁脆口。🤔而Waffle上面就係佢個Handcrafted Gelato Rose,係可以自選雪糕口味既,我就揀左佢signature既Rose Petale味🌷,出黎個視覺好靚,好適合打卡!!! 不過味道偏甜,樣子比味道好🤫🤫🤫2. Rose Affogato🌷相信好多咖啡控☕️對Affogato都唔陌生,其實就係將一shot Espresso倒入杯雪糕一齊食,多數都係配Vanilla味雪糕食既。😆😆不過佢同樣可以自選雪糕口味,所以今次我就揀左自己最愛既Pistachio味🥰,雖然佢既雪糕口感好綿滑,不過味道同樣偏甜,比一般雪糕都甜,所以佢就唔會係我食過最好既Pistachio gelato喇🤣🤣🤣🍨 Gelato ⭐️⭐️⭐️🍽 環境

1. Waffle & Rose 🌹

2. Rose Affogato🌷

🍨 Gelato ⭐️⭐️⭐️
🍽 環境 ⭐️⭐️⭐️
🤵🏻‍♀️ 服務 ⭐️⭐️⭐️
💵 CP值 ⭐️⭐️
🤓 Overall ⭐️⭐️⭐️
😇 回頭度 ⭐️⭐️⭐️
行山前去食Brunch係weekend展開美好的一天既開始😛𝐇𝐨𝐭 𝐀𝐦𝐞𝐫𝐢𝐜𝐚𝐧𝐨 $𝟐𝟖➡️Serving 木盤幾靚,同tiny水杯可愛得黎又幾貼心😆 坐窗邊位有natural light 照入黎仲可以reheat番杯咖啡🤣 𝐄𝐯𝐞𝐫𝐲𝐭𝐡𝐢𝐧𝐠 𝐁𝐞𝐧𝐧𝐲 $𝟏𝟑𝟖Avocado Rose, Prosciutto Ham, Spinach, Two Pouched Eggs, Hollandaise Sauce, Pistachio Dukkah➡️ Sour dough toast好好食啊,幾moisturise但飽邊唔會太硬🍞 另一個亮點係Pistachio Dukkah係好flavourful 既garlic/ cumin spice, basically goes well with everything on the plate 💯💭好滿足既brunch 🥰🥰🥰 好飽肚support到我行山4個鐘都無問題👌🏼 Everything Looks Good and Tastes Good 👅 🎖: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

𝐇𝐨𝐭 𝐀𝐦𝐞𝐫𝐢𝐜𝐚𝐧𝐨 $𝟐𝟖

𝐄𝐯𝐞𝐫𝐲𝐭𝐡𝐢𝐧𝐠 𝐁𝐞𝐧𝐧𝐲 $𝟏𝟑𝟖

🎖: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

2022-04-05
2022-03-27 115 浏览
行到有d攰經過決定入去飲杯野,諗住叫杯凍咖啡,見到有Blue Latte 又係咖啡又係凍飲決定叫呢杯~ 由於個menu冇圖,黎到時比我想像中靚好多喎,圖中左邊果杯係Blue Latte, 好靚好好打卡!飲落好清新,鐘意佢一層層,我冇stir 個杯,遂層試。最底果層都有d甜,我鍾意呢個味道😄友人叫左杯靚靚Unicron Tea,右手邊果杯,呢杯就清新有少少味道既,如果鐘意多d味就要加syrup了。
2022-03-03 146 浏览
今日嚟到中環大館附近嘅cafe chill吓 鋪頭有分上下兩層 環境方面下層就靚好多 而且通風好啲 所以比較推薦坐下層🥰Everything Toast酸種多士搽咗層薄薄嘅cream cheese 加上面頭嘅煙三文魚同牛油果花 賣相已經好適合打卡😋 而且味道幾好 牛油果唔會太熟 堆砌成為花嘅模樣真係好考心思㗎🐷 Toast隔離嘅紅菜頭配開心果醬都有特別調味 配多士食都有另一番風味🐟Macha Latte抹茶味好濃郁 放咗一陣先飲會見到一層厚厚嘅綠茶粉喺面 奶味亦都好重🍵 好易入口 另外值得一讚嘅係隨咖啡會有一個細杯嘅水俾你😺 可以自己斟水飲Piccolo呢杯咖啡味會出啲☕️ 鍾意咖啡味香濃啲嘅朋友 一定會鍾意呢杯咖啡 冇expresso咁苦咁難入口 但又唔俾奶味沖淡晒咖啡味🤣呢度嘅食物質素唔錯加上環境適合鍾意慢活生活嘅我 所以好推介大家嚟呢度試吓邊度嘅咖啡🤓 喺忙碌嘅生活中chill吓

Macha Latte
Macha Latte

Piccolo
Piccolo

午餐
2022-02-27 129 浏览
中環依間店真係正,環境簡潔舒適,食物賣相一流,牛油果🥑整到一朵玫瑰花咁,擺盤用色亦睇得出有心思,很適合打卡,咖啡又可選decaf,食物味道亦都很不錯,外國人也比較多,有啲似身在外地感覺,下次會再去試埋其他食物.
2022-02-22 97 浏览
吃的不只是食物,如視覺藝術一般呈現在眼前,衝擊着味蕾與感官上的雙重享受。某天週末,隨意走進了這家位於中環SOHO電梯旁的「Barista by Givrés」。店內不大,有一排能看著窗外電梯的高椅,還有數張雙人座位桌椅。餐牌上有各種選擇, 隨意點了一客「Everything eggs bunny」。這客Everhthings egg bunny 以一塊鬆軟的麥包,配上牛油果,Parma Ham和Poached egg。Poached egg 配上特製醬汁,能輕輕調起蛋黃的鮮味。特別值得一題的是牛油果,猶如一朵朵玫瑰花瓣依偎著,這份食物藝術般呈現在眼前。整碟菜式整體配搭十分和諧,令人滿口都是濃郁豐富的感覺的感覺。而點了的咖啡,是一杯Rose coffee。淡淡的玫瑰花香,不鋒不芒在在咖啡的香氣中,猶如綠葉般點綴着整杯咖啡的香氣,十分驚奇。總體而言,整家餐廳的的氣氛,食物和上碟裝飾,都令人有一種,放鬆和享受的感覺。

2022-02-15 128 浏览
上次嚟過食完正餐,今次係為左食Handcrafted Gelato Rose而嚟~睇住店員將Gelato🍧一片、一片咁片起嚟,再造成花瓣嘅型態,最後變成一朵玫瑰花🌹咁遞到客人手上,厲害程度真係令我嘆為觀止😯Handcrafted Gelato Rose 🍧 🌹($50)我揀咗Rose Petals🌹味,貪佢個顏色打卡會靚啲~😂食落似好smooth嘅雪芭,rose味幾rich,同平日食開嗰啲creamy、奶味重嘅雪糕完全唔同🥲。P.S. 想同gelato打卡要快手啲,佢溶得好快~

Gelato

P.S. 想同gelato打卡要快手啲,佢溶得好快~

外卖自取
♡◌ ◍ ◯ ⊙ ◌✐ 𝙍𝙚𝙫𝙞𝙚𝙬.📍Barista by Givrés𝕃𝕠𝕔𝕒𝕥𝕚𝕠𝕟: #breadaholic_central𝕋𝕪𝕡𝕖: #breadaholic_cafe.🥑 𝐀𝐯𝐨𝐜𝐚𝐝𝐨 𝐓𝐨𝐚𝐬𝐭 𝐰/ 𝐃𝐮𝐤𝐤𝐚𝐡 ($95)🍳 𝐄𝐯𝐞𝐫𝐲𝐭𝐡𝐢𝐧𝐠 𝐄𝐠𝐠𝐬 𝐁𝐞𝐧𝐧𝐲 ($138).The aesthetically gorgeous avovado rose gave a very good first impression, please to find out that the taste did not disappoint as well!! Natural sweetness from the thick layer of beet hummus mixed well with the unique frangance of Dukkah - a Middle Eastern kind of spice consists of a mix of seeds and nuts. Can’t miss out their poached eggs with

◌ ◍ ◯ ⊙ ◌
✐ 𝙍𝙚𝙫𝙞𝙚𝙬
📍Barista by Givrés
𝕋𝕪𝕡𝕖: #breadaholic_cafe
The aesthetically gorgeous avovado rose gave a very good first impression, please to find out that the taste did not disappoint as well!! Natural sweetness from the thick layer of beet hummus mixed well with the unique frangance of Dukkah - a Middle Eastern kind of spice consists of a mix of seeds and nuts. Can’t miss out their poached eggs with perfect runny yolk If you are looking for a healthy and satisfying brunch!
精緻的牛油果玫瑰讓人少女心爆發,沒想到味道也很不錯! 🌹酸種麵包上塗上了厚厚的紅菜頭鷹嘴豆泥, 甜甜的味道與杜卡的獨特辛香氣完美融合(中東小百科🔍由種子和堅果混合而成的一種香料 ), 令麵包的麥香更昇華✨還有流心水波蛋,再配上cream的荷蘭醬,簡直是一個完美的早午餐☺️
Everything Eggs Benny
Avocado Toast w/ Dukkah
Everything Eggs Benny
Avocado Toast w/ Dukkah
  • Avocado Toast w/ Poached Eggs
2022-02-05 148 浏览
成日搭中環半山扶手電梯都會見到呢間店,今日特登過嚟朝聖~😌Everything Eggs Benny($138)呢度嘅egg beneficts用左烘得外脆內軟、有咬嘅酸麵包做toast🍞,再喺上面鋪左菠菜🥬墊喺流心蛋🥚下面、一片prosciutto ham同埋玫瑰造型🌹嘅牛油果🥑,打卡一流😍📷,我就唔太鍾意個粉紅色醬,聞起嚟有啲怪😵‍💫。Creamy Chicken Pasta($110)Pasta用左扁意粉🍝同雞塊🐥嚟煮,都幾多芝士🧀,食落幾飽幾creamy,味道不通不失,但略嫌醬汁太稠。食brunch加$28飲咖啡,揀左Flat White(左下)同Mocha(右上),每杯咖啡都會同一細杯水一齊送嚟,俾客人飲完咖啡清清喉嚨,好貼心🥰~
成日搭中環半山扶手電梯都會見到呢間店,今日特登過嚟朝聖~😌

Everything Eggs Benny($138)
Everything  Eggs  Benny

Creamy Chicken Pasta($110)
Creamy Chicken Pasta

Flat  White  &  Mocha

Everything  Eggs  Benny
Flat  White  &  Mocha
2022-02-04 66 浏览
Brunch sets Smoked salmon w/cream cheese Egg florentine Regular coffee English breakfast 好味, 好靚服務好地方靚,乾淨
Smoked    Salmon    W/cream  cheese  ,  egg    Florentine
好耐冇食Brunch,特意去中上環覓食見到門面已經好想打卡,就決定比一次機會佢🌾chill一chill座落中環Bakehouse旁邊, 突然想食牛油果水波蛋酸種多士🥑🌼🥖加多杯一杯紅菜頭Latte🥰
2021-12-22 93 浏览
Weekend既日子一定要Chill下~🥰最好就係食住brunch飲住咖啡,然後望住出邊嘅路人😌 再睇住本書,放鬆下~今個星期揀左去Soho區,呢間cafe既出面就係平時打卡勝地🤣Rose latte拉花好靚!見到既時候嘩左出聲🙈 同埋呢度既咖啡真心好好,我影左勁耐相,佢都唔會化開🥰🥰Everything egg benny 我揀既All day Breakfast 一定要有egg benedict 同avocado🥑 呢度滿足哂我兩個要求,要仲個avocado花靚到呢~❤️❤️ 塊Toast同sauce Match埋,真係好幸福!Handcrafted gelato pistachio好貪心咁食埋Gelato~🍨 我估唔到可以又靚又好食,打卡100分!味道100分!😍=====================Barista by Givrés 地址: 中環士丹頓街7號地舖電話: 96590816=====================
Weekend既日子一定要Chill下~🥰

Barista by Givrés

地址: 中環士丹頓街7號地舖
電話: 96590816
=====================
小編每次搭中環半山扶手電梯去到蘇豪區都會見到一幅女孩在食玫瑰雪糕的壁畫,其實是一間餐廳Barista by Givrés的外牆設計😍餐廳所提供的食物如意大利雪糕Gelato、手調咖啡、All Day Breakfast和各款輕食都是以玫瑰花造型為題🌹🥑「Everything Toast」最吸睛是精緻的牛油果,一片片牛油果就如玫瑰花辮般,牛油果熟度剛好而且新鮮,賣相十分誘人🌹底下是烘過的多士,塗上一層忌廉芝士🧀加上煙三文魚,再灑上杜卡香料(味道好像孜然)同紫藍色的花瓣碎,旁邊還有紅菜頭醬作點綴,更為菜式增添色彩,味道跟口感豐富😍配一杯「Floating Rose」☕️🍫 冰凍朱古力咖啡☕️上面是玫瑰花🌹造型的雪糕,香濃絲滑的朱古力味與奶香咖啡完美融合😋 朱古力和玫瑰色造型的魔力就是能帶來幸福愉悅的感覺🥰🍽 :Everything Toast, Floating rose👅好味指數:7.75/10, 7.75/10💰消費:HK$138; HK$80📍 地址:Barista by Givrés (中環)中環士丹頓街7號地舖

👅好味指數:7.75/10, 7.75/10
💰消費:HK$138; HK$80
📍 地址:Barista by Givrés (中環)
中環士丹頓街7號地舖
2021-12-20 74 浏览
如果你喜歡玫瑰花的話 必定要來打個卡🌸乘搭半山扶手電梯一會兒後便會看到這間街角咖啡店☕️店外有一幅iconic的壁畫 有個小女孩在吃玫瑰花雪糕因為他們的招牌除了牛油果花 便是玫瑰花gelato🌹不禁讓我想起Budapest的Gelarto Rosa(最後那幅圖)好想去旅行啊~..............🥑 𝐀𝐯𝐨𝐜𝐚𝐝𝐨 𝐓𝐨𝐚𝐬𝐭 𝐰𝐢𝐭𝐡 𝐃𝐮𝐤𝐤𝐚𝐡 $𝟗𝟓☕️ 𝐈𝐜𝐞𝐝 𝐀𝐦𝐞𝐫𝐢𝐜𝐚𝐧𝐨 $𝟐𝟖⁡牛油果花砌得十分精美 亦非常新鮮❤️墊著烘得香脆的酸種麵包多士上面塗滿桃紅色的自家製紅菜頭鷹嘴豆醬 紅菜頭的味道比想像中淡調味主要來自Pistachio DukkhaDukkha是一種埃及香料以堅果、胡椒孜然等混合而成 味道很特別微微辛辣 配搭較清淡的牛油果剛好🥑本身配料款式不多 吃到最後覺得有點單調 相信如果加了水波蛋或火腿的話會更可口!😋
如果你喜歡玫瑰花的話 必定要來打個卡🌸
乘搭半山扶手電梯一會兒後
便會看到這間街角咖啡店☕️

店外有一幅iconic的壁畫 有個小女孩在吃玫瑰花雪糕
因為他們的招牌除了牛油果花 便是玫瑰花gelato🌹
好想去旅行啊~

..............
☕️ 𝐈𝐜𝐞𝐝 𝐀𝐦𝐞𝐫𝐢𝐜𝐚𝐧𝐨 $𝟐𝟖

牛油果花砌得十分精美 亦非常新鮮❤️
墊著烘得香脆的酸種麵包多士
上面塗滿桃紅色的自家製紅菜頭鷹嘴豆醬

紅菜頭的味道比想像中淡
調味主要來自Pistachio Dukkha
Avocado  Toast

Dukkha是一種埃及香料
以堅果、胡椒孜然等混合而成 味道很特別
微微辛辣 配搭較清淡的牛油果剛好🥑

本身配料款式不多 吃到最後覺得有點單調