2024-11-05
芫茜菠菜湯米線配菜:芫茜、蒜香豬紅、啫喱豬軟骨個麵一嚟到成個面都係個湯芫茜菠菜打碎嘅青綠色,所以一路食麵個陣麵會有呢啲碎渣掛住麵上面,呢個樣對於怕青人士嚟講應該相當驚嚇😂🍲湯底底味似係普通食港式湯底嘅清湯,加上有淡淡菠菜同芫茜嘅味道,唔濃烈,如果當日想食清清地其實係個唔錯嘅選擇。由於小編係芫茜控,生芫茜味道同香氣上一定重過熟嘅,所以其中一項配料加咗芫茜,令成個芫茜味升華返~但啲芫茜可能冇晾乾透,所以有啲啲嗡味🫢🐽蒜味豬紅,豬紅表面會包住一層偏透明又少少杰身嘅蒜醬,好輕微嘅辣,食落覺得有啲似膠袋撈冷麵小食個種蒜蓉味,豬紅正常發揮,唔會有怪味,同埋唔會好鬆散,會食得返豬紅嘅質感🍖而個啫喱豬軟骨,本身係比「啫喱」兩個字所吸引,對於豬軟骨要炆到啲骨好軟,呈啫喱膠質口感,定係有少咬口脆骨口感,呢兩種口感小編都會食,但會偏好膠質多啲。但呢個啫喱豬軟骨係完全冇做到膠質個質感,係屬於脆骨個邊🤥,而味道方面係合格嘅,同埋都入味。
配菜:芫茜、蒜香豬紅、啫喱豬軟骨