🍱餐廳:Billow (大埔)🍽️類別:西餐廳💯推薦指數:9.5/10≡※≡※≡※≡※≡※ 🍑桃仔推薦必試菜式🍑 ≡※≡※≡※≡※≡▪️自家醃製挪威三文魚三文魚以磚式呈現,色澤明亮,油光泛泛,可見質素頗高。魚身飽吸柚子汁,讓其變得豐滿結實。配搭水瓜柳和香橙片吃,既清新又醒胃。▪️油甘魚薄切配芒果醬汁就刺身而言,所謂「薄切」其實並不是很薄,厚得來富有質感,口感滑溜香嫩,帶有豐富的油香。配搭芒果粒、洋蔥片和薑汁吃,味道酸酸甜甜,非常開胃。▪️慢煮鴨胸肉 $239通過醃味後再慢煮的烹調方式,讓醬汁味道充分滲入鴨肉,鎖緊水分,確保鴨胸的柔軟質感,相當出色。因為本身已經非常入味,沾少量紅菜頭蓉吃經已足夠提味。▪️新西蘭普羅旺斯羊架 $298有別於一般餐廳,這裡的羊架沒有被切開一件件,所以看起來相相當飽滿,內裡充滿肉汁,而且不會太羶,做得挺出色。≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡ 👍🏼值得加分項目👍🏼 ≡※≡※≡※≡※≡※≡※餐廳座落於大埔郊區一帶,客人可於大埔地鐵站附近乘搭白鷺湖免費接駁巴士到達。哪裏環境幽靜,鳥語花香,讓人感覺非常舒適。.除了室內餐廳設備,室外還有一個私人湖畔和草原,小編到訪當天有一群小學生與家
🍱餐廳:Billow (大埔)
🍽️類別:西餐廳
💯推薦指數:9.5/10

▪️自家醃製挪威三文魚

▪️油甘魚薄切配芒果醬汁

▪️慢煮鴨胸肉 $239

▪️新西蘭普羅旺斯羊架 $298

除了室內餐廳設備,室外還有一個私人湖畔和草原,小編到訪當天有一群小學生與家長包場,在室外進行各種水上活動,看起來好溫馨哈哈!

≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※

😍整體評分
味道:🌟🌟🌟🌟🌟
性價比:🌟🌟🌟🌟
環境:🌟🌟🌟🌟🌟
服務態度:🌟🌟🌟🌟
2024-06-11 2182 浏览
今日去了大埔Billow食Brunch,停車場$20 一個鐘,不過去餐廳食飯滿$500就可以免費3小時,如果唔揸車,大埔墟港鐵站都有穿梭巴士服務。餐廳在郊區,環境清靜優雅,食完飯可以周圍行影下相,餐廳裝修也很好,下午時間有BRUNCH,可以望住湖景食,今餐豐富D叫了波士頓龍蝦(半隻)配波菜水煮蛋,龍蝦彈牙,波菜水煮蛋特別又好味;另外自家製牛肉漢堡配煙肉加薯條,牛肉漢堡好juicy,薯條又熱又脆。套餐可以配田園沙律或餐湯,而今日是蕃茄濃湯😋另加$15可加精選茶飲或汽水,加$30可升級咖啡。

2024-06-11 1765 浏览
大埔Billow歐陸湖景餐廳下午茶美食😍😍炸比目魚柳薯條他他醬😍芝士薯條脆煙肉粒酸忌廉牛油果醬🥑熱香餅雲呢拿雪糕榛子朱古力糖醬🥞🍯今天去了位於大埔的Billow西餐廳,前身地址是小白鷺餐廳,這裏的裝修豪華精緻,充滿歐陸風情,在落地玻璃外面的景觀,就是碧綠的湖景,在這間餐廳進食,心情特別愉悅🤗😊😌😌食物方面都很花心思,每道菜都很精緻,而且味道都有一定水準,這個熱香餅雲呢拿雪糕榛子朱古力醬,賣相特別精緻,我馬上想到,在上面加一支蠟燭,就可以變作一個蛋糕😂😆😆可以慶祝生日🎁😜
大埔Billow歐陸湖景餐廳
下午茶美食😍😍
炸比目魚柳薯條他他醬😍
芝士薯條脆煙肉粒酸忌廉牛油果醬🥑
熱香餅雲呢拿雪糕榛子朱古力糖醬🥞🍯
19481 浏览
2024-05-26
2024-06-07 1526 浏览
平時好少去大埔,但知道lake house 附近有間餐廳幾靚,而且仲有大大湖景,好適合打卡~所以就搵日大埔一日遊😆餐廳環境優美,落地玻璃窗可以見到外面嘅湖景,set lunch較dinner 抵食,包含沙律/餐湯❥慢煮牛小排壽喜燒扁意粉配日本蛋黃 $178壽喜燒醬汁濃郁慢煮牛小排切得比較碎肉質比較淋同煮得比較入味日本蛋黃作為點綴絲滑嘅口感中和壽喜燒嘅濃郁係一道幾特別嘅fusion菜❥煙三文魚寬條麵·蘆筍·忌廉 $178忌廉順滑,帶有奶香煙三文魚增添幾分鹹香寬條麵都煮得啱啱好❥芒果汁 $55芒果汁係新鮮榨都幾fresh但價錢有啲貴

❥慢煮牛小排壽喜燒扁意粉配日本蛋黃 $178

芒果汁係新鮮榨
都幾fresh
但價錢有啲貴
2024-06-05 1182 浏览
☆ 𝘽𝙞𝙡𝙡𝙤𝙬大埔大埔滘紅林路2號白鷺湖互動中心地下B號舖先睇食後感♡ 翻新左之後一直想黎,真心我幾鍾意呢到,環境好舒服好開揚,望住白鷺湖然後間中又有火車經過,有種遠離煩囂嘅感覺,呢啲季節6點左右過到去仲可以日夜景色都睇到,而且除咗室內位置之外都有可以帶寵物嘅室外位置,慢慢食下野飲下野認真唔錯架(〃ω〃)✦ 白酒煮大蜆D蜆好大隻肥嘟嘟,好味食落好鮮味。✦ 香煎帶子 • 磯燒鮑魚配西瓜鮑魚好彈牙,帶子厚身又鮮甜,配西瓜好清新,第一次試咁樣嘅組合好得意。✦ 燒黑鱈魚 • 鴻喜菇 • 鰹魚湯鱈魚大大舊,無乜骨啖啖肉咁好正,配左個清清地嘅鰹魚湯,魚味再提升左。✦ 炒什錦蘑菇叫左個Side dish,好香邪惡牛油味,鍾意食菇嘅我表示咁樣普通炒已經好好味。✦ Billow’s Tiramisu食落幾滑幾好食,落埋試管仔d咖啡酒就更加香。✦ Tropical SpritzerMango • White Peach • Kiwi • Soda✦ Rose Wine Adele Vino, Rosato, Italy
☆ 𝘽𝙞𝙡𝙡𝙤𝙬
大埔大埔滘紅林路2號白鷺湖互動中心地下B號舖

先睇食後感♡

✦ 白酒煮大蜆
D蜆好大隻肥嘟嘟,好味食落好鮮味。

✦ 香煎帶子 • 磯燒鮑魚配西瓜

✦ 燒黑鱈魚 • 鴻喜菇 • 鰹魚湯

✦ 炒什錦蘑菇

✦ Billow’s Tiramisu
食落幾滑幾好食,落埋試管仔d咖啡酒就更加香。

✦ Tropical Spritzer

✦ Rose Wine
Adele Vino, Rosato, Italy

• 燒黑鱈魚.松本茸.鰹魚湯
2024-06-05 1423 浏览
在白鷺湖畔的白色餐廳,適合情侶約會、閨蜜打卡,一個一去你就會愛上的地方,請不要錯過🤍.𝐒𝐩𝐫𝐢𝐧𝐠 𝐒𝐩𝐞𝐜𝐢𝐚𝐥 𝐒𝐞𝐭 𝐌𝐞𝐧𝐮 $𝟒𝟗𝟖.𝒮𝓉𝒶𝓇𝓉𝑒𝓇❥ 煎北海道帶子醃洋蔥及三文魚籽雖然是前菜帶子份量絕不欺場兩大粒,兩邊都煎到好香口味道帶點酸酸地,很開胃.𝒮𝑜𝓊𝓅❥ 地中海魚湯有青口、蝦、魚味道濃郁.𝑀𝒶𝒾𝓃❥ 海陸雙拼係龍蝦 & 牛柳牛柳選了五成熟剛剛好🫰🏻 龍蝦肉質彈牙.𝒟𝑒𝓈𝓈𝑒𝓇𝓉❥ 百香果慕絲蛋糕 配薰衣草雪糕百香果酸酸的第一啖咬落去冇預期咁酸即刻成個人醒晒😂 百香果同薰衣草味出奇地夾比較少吃這味道的甜品 幾特別👍🏻.另加❥ 海膽燴飯 $𝟐𝟔𝟖有四粒帶子每粒帶子上面都有黑魚子醬海膽飯味道好濃郁相對亦比較漏我最後都食唔晒
𝐒𝐩𝐫𝐢𝐧𝐠 𝐒𝐩𝐞𝐜𝐢𝐚𝐥 𝐒𝐞𝐭 𝐌𝐞𝐧𝐮 $𝟒𝟗𝟖
𝒮𝓉𝒶𝓇𝓉𝑒𝓇
❥ 煎北海道帶子醃洋蔥及三文魚籽
雖然是前菜
帶子份量絕不欺場
兩大粒,兩邊都煎到好香口
味道帶點酸酸地,很開胃
煎北海道帶子醃洋蔥及三文魚籽

地中海魚湯
百香果慕絲蛋糕配薰衣草雪糕
海膽燴飯
2024-06-02 1042 浏览
#billowif you are aiming for a fine food. dont come here.if u come to look for a lake view and atmosphere , it here.food here is very ssoso. quality is normal.pricy and porton is not enough.u need book in advance.very few indoor air-con space.u cant live without it. so i dont suggest coming athot hot summer like hk.u will hot die..ps. very far. wont back bye.many mosquito out side garden and lake......got sting a lot.mosquito said : very yum and full.#food #hkfood #hongkongfood #台灣美食 #日本グルメ #ukf
#billow

food here is very ssoso.
quality is normal.
u need book in advance.

hot hot summer like hk.
u will hot die..

ps. very far. wont back bye.
got sting a lot.

#food #hkfood #hongkongfood #台灣美食 #日本グルメ #ukfood #澳洲美食 #馬保國 #香港美食 #深圳美食 #hkfoodpoet #閃電五連鞭

2024-05-14
2024-06-02 923 浏览
Highly recommended the SPRING SPECIAL SET MENU$498 PER PERSONSTARTERPan-fried Hokkaido Scallops with Pickled Onion, Mango Salsa and Salmon RoeDefinitely a party in your mouthWell balanced and structured starter with both savoury sweet and sour on your palate SoupMediterranean Fish SoupVery Nostalgic and rich with prawns cod and mussels loaded in the brothMainSurf and TurfGenerous portionNicely grilled lobster and tender roasted beef tenderloin to satisfy all your desiresDessertPassion Fruit Mou

$498 PER PERSON

STARTER

Soup
Mediterranean Fish Soup

Main
Surf and Turf
Generous portion

Dessert
Passion Fruit Mousse with Lavender Ice Cream
luxuriously self-indulgent, rich, and lavish in taste and presentation!
識食識嘆老友相约在大埔這四面靚景包圍的西餐廳來個 悠閒午餐,在大埔火車站旁每半小時有一班免費專車直達,交通算便捷😀下車站正在餐館門前,環望四周,天朗氣清,令人身心舒泰😀食店内部四面玻璃窗,開揚光猛,富大自然氣息,座位盡享八仙嶺山色,窗前一片湖景😀午市有多款套餐供選,餐内包含田園沙律或餐湯,自選主菜,茶飲或汽水😗我倆都要了田園沙律😋我點主菜: 慢煮牛小排壽喜燒扁意粉配日本蛋黃,醬汁肉味濃郁, 扁意粉夠咬口,混合蛋黃香味,味覺層次提升😋友人選了: 意式紅酒燉牛膝配薯蓉,賣相及份量看來亦相當到位😋飯後來一杯凍檸檬茶邊飲邊賞舒懷靚景,人生樂也😙

下車站正在餐館門前,環望四周,天朗氣清,令人身心舒泰😀

我倆都要了田園沙律😋

田園沙律

慢煮牛小排壽喜燒扁意粉配日本蛋黃

意式紅酒燉牛膝配薯蓉

飯後來一杯凍檸檬茶邊飲邊賞舒懷靚景,人生樂也😙
凍檸檬茶

2024-05-28
田園沙律
慢煮牛小排壽喜燒扁意粉配日本蛋黃
意式紅酒燉牛膝配薯蓉
凍檸檬茶
2024-05-31 399 浏览
餐廳剛裝修後重開時,甚難訂位,現在則極容易。早兩天和家人到餐廳享用下午茶,不是太多客人,我們可以坐到窗邊位,進食時飽覽湖光山色,近看白鷺湖,遠眺八仙嶺,真是賞心樂事。我們都是點了雪糕pancake,賣相不錯,味道也好。
我們都是點了雪糕pancake,賣相不錯,味道也好。
2024-05-29
庆祝纪念
生日
2024-05-25 333 浏览
今次特登預早book定窗口位,一路欣賞住落地玻璃窗外面嘅湖畔景色,一路享受美味嘅西餐,讓人心情放鬆。時令生蠔•手指檸檬•柚子醋法國生蠔肉質豐厚而富有彈性,口感細膩,加入手指檸檬、柚子醋帶本一絲絲果香微酸,提升生蠔的鮮美。傳統生牛肉他他•鵪鶉蛋黃生牛肉他他肉質鮮美嫩滑,鵪鶉蛋黃質地柔滑,慢慢混合進經過精心調味既牛肉他他,口感綿密而滑潤。香煎帶子•磯燒鮑魚配西瓜香煎帶子味道鮮甜,磯燒鮑魚肉質緊實有嚼勁,加入清甜多汁既西瓜,帶來一絲清爽感,平衡海鮮的鹹鮮味道,充滿住創意。美國牛柳•芹菜茸•意黃瓜•甘荀美國牛柳肉質細嫩多汁,生熟度揀左medium,肉質呈粉紅色,火侯剛好,芹菜茸帶來清爽感,意黃瓜和甘荀自然嘅甜味和爽脆嘅口感,增添色彩和食慾感。Tropical Spritzer清新而充滿活力嘅Mocktail,將芒果、白桃和奇異果嘅果香結合,再加入蘇打水,蘇打水嘅氣泡帶來輕盈嘅口感和清爽嘅觸感。

2024-05-24 394 浏览
過左一個很chill很relax的下午,對住一個無敵嘅湖景,仲以為自己去咗外國🏞️嘢食方面,叫咗兩個brunch set😎,分別係自家製牛肉漢堡煙肉配薯角🍔,和三文魚牛油果青瓜粒橙柳吐司🍞。牛肉漢堡厚實,每一啖咬落去都好juicy🤤。吐司好食但相對就冇咁特別,但整體感覺都好fresh😌。講到尾呢一度都係食環境多過食嘢🤭,最開心係可以和另一半好好享受相聚嘅時光❤️食完之後仲可以圍住個湖泊輕輕鬆鬆咁散步🫶🏻,記得影多幾張相,因為真係好啱打卡📷

2024-05-16 505 浏览
⼀早預約左Billow同男朋友慶祝紀念日點知連續幾日雨幾驚假期都落雨🥲好好彩紀念日當日天氣轉晴仲有少少藍天添🤩藍天白雲綠草鏡湖先係我想要嘅野🥰本身以為Billow好難去但其實喺大埔墟轉小巴去都好方便我得登揀左近傍晚時間去咁就日夜景都可以欣賞到🤩入未餐廳前我地先環湖遊覽下先地方唔算好大靜靜地散步都好快行遠不過有驚喜係呢度有好多親人小貓原來餐廳有主動俾食物同居所佢地👍👍自由又飽足安全嘅小貓好開心行完就入餐廳嘆冷氣😂嘆住冷氣賞湖又係另一種享受望住夜幕低垂湖邊燈光漸黃真係好浪漫❤️食物方面我地share 左French gourmet menu另加前菜主菜兩份分食物擺盤精緻見到已令人食欲大增❤️慢煮法國鴨胸。黑櫻桃汁鴨胸肉結實唔乾柴配黑櫻桃汁少少酸甜鴨香味更濃香煎帶子。磯燒鮑魚配西瓜三種不同口感鮑魚鮮嫩帶子軟滑西瓜爽脆合而為⼀和而不同馬賽海鮮湯海鮮味香濃內𥚃有幾款海鮮包括有鮮蝦、青口、帶子等等香煎智利鱸魚。黑橄欖。菠菜蓉。牛油檸檬汁魚皮煎得香脆魚肉潔白嫩滑😍頂上仲有烏魚子鹹鮮味香底下嘅菠菜蓉香甜冬蔭公海鮮燴飯冬蔭公酸酸辣辣非常醒胃🌶️海鮮足料尤其小魷魚大隻鮮甜甜品梳乎厘薰衣草雪糕薰衣草雪糕充滿田園風
⼀早預約左Billow同男朋友慶祝紀念日

我地share 左French gourmet menu
另加前菜主菜兩份分

食物擺盤精緻
見到已令人食欲大增❤️

慢煮法國鴨胸。黑櫻桃汁
鴨胸肉結實唔乾柴
配黑櫻桃汁少少酸甜
鴨香味更濃

香煎帶子。磯燒鮑魚配西瓜
三種不同口感
鮑魚鮮嫩
帶子軟滑
西瓜爽脆
合而為⼀和而不同

馬賽海鮮湯
海鮮味香濃
內𥚃有幾款海鮮
包括有鮮蝦、青口、帶子等等

香煎智利鱸魚。黑橄欖。菠菜蓉。牛油檸檬汁
魚皮煎得香脆

冬蔭公酸酸辣辣非常醒胃🌶️
海鮮足料
尤其小魷魚大隻鮮甜

甜品梳乎厘薰衣草雪糕
薰衣草雪糕充滿田園風味非常特別!
梳乎厘輕軟不過甜

2024-05-05
庆祝纪念
纪念日
2024-05-15 419 浏览
今日又去咗大埔白鷺湖度食野,間中餐廳,今次就食西餐廳!餐廳環境氣氛好舒服,望住湖景好寫意佢哋有法式一人餐,不過我哋見到散叫Menu都好吸引,就決定散叫香煎帶子磯燒鮑魚配西瓜前菜,西瓜用醋醃過,酸酸甜甜好開胃海膽燴飯香煎帶子黑魚子醬好Rich嘅海膽醬燴飯,加上上面嘅帶子好新鮮!燒黑鱈魚鴻喜菇鰹魚湯呢一碟餸超好食,黑鱈魚油香豐富啖啖肉,配埋魚湯好解膩焗經典蘋果酥雲呢拿雪糕最後當然唔少得食得個甜品,蘋果金寶夠香脆,蘋果好香肉桂味
今日又去咗大埔白鷺湖度食野,間中餐廳,今次就食西餐廳!

餐廳環境氣氛好舒服,望住湖景好寫意

香煎帶子磯燒鮑魚配西瓜
前菜,西瓜用醋醃過,酸酸甜甜好開胃

海膽燴飯香煎帶子黑魚子醬
好Rich嘅海膽醬燴飯,加上上面嘅帶子好新鮮!

燒黑鱈魚鴻喜菇鰹魚湯
呢一碟餸超好食,黑鱈魚油香豐富啖啖肉,配埋魚湯好解膩

焗經典蘋果酥雲呢拿雪糕
最後當然唔少得食得個甜品,蘋果金寶夠香脆,蘋果好香肉桂味
哩間餐廳聽就聽過.一直都好想去.但係大埔對於住觀塘既我嚟講真係有幾遠.所以今次揀咗母親節一家人過去試吓🥰食物方面:落單後會有餐包⚪️白酒煮大硯大硯真係好大隻.整理得幾好無咩沙.好有海水味幾鮮甜!⚪️波士頓龍蝦扁意粉龍蝦好彈牙意粉煮得啱啱好.加埋龍蝦汁好惹味😊⚪️ Sapporo整體方面:餐廳真係好令好舒適.有分全室內同半露天既枱.落雨所以9成人都座哂全室內.雖然落雨影唔到藍天白雲嘅相.但整體都好舒服都影到令相😝如果好天一定仲令.食物全部即叫即整.店員都好多同好nice.下次好天一定要再黎試下其他野食👅雖然交通唔算好方便.但係大埔都有穿梭巴士.我地帶住小朋友就直接call車去到門口🙌🏻
哩間餐廳聽就聽過.一直都好想去.
但係大埔對於住觀塘既我嚟講真係有幾遠.
所以今次揀咗母親節一家人過去試吓🥰

食物方面:

落單後會有餐包

⚪️白酒煮大硯
大硯真係好大隻.整理得幾好無咩沙.
好有海水味幾鮮甜!

⚪️波士頓龍蝦扁意粉
龍蝦好彈牙意粉煮得啱啱好.
加埋龍蝦汁好惹味😊

⚪️ Sapporo

整體方面:
餐廳真係好令好舒適.有分全室內同半露天既枱.
落雨所以9成人都座哂全室內.
雖然落雨影唔到藍天白雲嘅相.
但整體都好舒服都影到令相😝

如果好天一定仲令.食物全部即叫即整.
店員都好多同好nice.
下次好天一定要再黎試下其他野食👅
雖然交通唔算好方便.但係大埔都有穿梭巴士.
我地帶住小朋友就直接call車去到門口🙌🏻