2022-01-27 59 浏览
聽講呢間都係曾經排隊店,由於經過無人,所以就入去試下😂原來係pet friendly cafe☺️好歡迎毛孩一齊去食🐩🐕‍🦺🦮🐕而且裝修都好靚用木做主題,同埋用左大大隻窗,採光度十足🪟Deluxe egg benedict w/ salmon gravlax ($158)個荷蘭醬調得好好味😋酸酸地咁👍🏻加埋個竹炭多士好好味,個水煮蛋亦都有流心效果🥚呢款煙三魚🐟都係第一次食同刺身好似,上面有香草,味道都唔錯😛Rigatoni beef ragu ($158)牛面肉煮得好淋好入味🐮粗管意粉🍝都煮得好al dente亦都好掛汁,上面有酸酸地嘅乳酪去中和翻,所以食落唔會油膩👍🏻推薦?🟡🟡🟡⚪️⚪️環街靚,味道正常,但我認為就份量細同埋價錢稍貴💰

Rigatoni beef ragu ($158)

• Deluxe Egg Benedict w/ salmon gravlax
之前已經聽過呢間咖啡店嘅大名,今次第5間分店開到嚟黃埔咁近我,梗係要去幫趁一下啦! 舖位有一整列向街既戶外座位,背靠一整排落地玻璃窗,日光可以照到餐廳大部分坐位,啱晒狗主們帶住毛孩🐶嚟打卡Chill下。而最重要嘅係⋯今次竟然俾小編撞到可遇不可求嘅柴犬店長之一:熊仔🦮「巡視業務」!!!!超級幸運!!!😍
《Deluxe Egg Benedict w/ salmon gravlax》🍳🐟$148Benedict一向都係蛋料理之中比較多工序的,首先水波蛋,要加一湯匙白醋後運用輕、柔、慢在滾水中煮,蛋嘅流心程度全取決於廚師嘅經驗,呢間Coffee Shop就做得好好,一刀切落去流心蛋黃就蜂湧而出,正!! 🤙🏻Benedict另一個重點就係酸酸地嘅荷蘭醬,荷蘭醬屬於牛油醬系、肥美的醬汁,主要由蛋黃和牛油打發而成,可以話係分子料理的鼻祖呢! 小編就試過自己整果時因為打撥不夠,令醬汁稀溜溜。呢度嘅荷蘭醬質地豐厚綿密,香濃檸檬襯上味淡黃色嘅荷蘭醬,表現非常出色。加上標配嘅一大條煙三文魚腩,煙燻味十足,肥美得嚟又啖啖肉,食得好滿足。😚《Black Sugar Cheeseburger🍔》$158塊牛一啲

Black Sugar Cheeseburger

塊牛一啲都唔乾唔嚡,幾Juicy,肉味重,而且有兩層,加埋都好厚身足兩。配上半溶芝士
、千島醬、洋蔥汁,極度邪惡😈!薯條屬於扁粗身而且脆口🍟另外仲有芝士粒、番茄仔同埋沙律菜伴碟🥗,美觀但份量較少,同埋小編覺得如果用黑醋作點綴都唔錯,可以解去重芝士嘅肥膩感。
Flat  White

《Flat White☕️🥛》$40
佢地嘅Signature Drink每一款也代表著幾隻店主所養嘅柴犬不同既性格,並以此命名,不過小編今次冇點到,而係叫咗杯平實嘅Flat White🤍。呢度嘅咖啡一向係信心既保證,入口滑溜,咖啡豆味亦算香濃,咖啡拉花亦非常精美,啱晒打卡📸~

總結而言,Coffee Shop嘅價錢偏貴,份量偏少,但食物質素高, 同埋重點係市區少見呢啲動物友善餐廳,如果帶埋自己心愛嘅毛孩🐶一齊嚟嘆下咖啡☕️曬下太陽🌞確係一件樂事~
Flat  White
  • Flat White
呢間大家應該好熟悉 就係柴犬柴犬同柴犬🤣之前食過尖沙咀嗰間覺得好好食 之後無啦啦發現屋企附近又開咗 黃埔萬歲!:3💟Deluxe Egg Benedict w/ salmon gravlax [$148]好鍾意佢嘅egg benedict sauce!! 個酸度啱啱好 好開胃 當然鍾意🥚係偏心啲 但呢個醬真心調得好好 naisuuuuu!!! 食埋佢隔離一大塊煙三文魚扒真係超滿足 all my fav food naisux2! 最後就係我最鍾意嘅sourdough naisux3😂😂💟Rigatoni Beef Ragu [$148]讚~Wagyu beef is so tender~厚肉~ 配埋parmesan cheese+yogurt+tomato sauce 同感覺al dente的rigatoni pasta 絕對會encore as well🤎🤎💟Traditional Carbonara [$128]Surprised to see traditional carbonara QAQ唔鍾意白汁 淨係鍾意用真蛋汁整嘅carbonara💛意粉夠掛汁 好味到我肯食埋啲煙肉😆😆

💟Rigatoni Beef Ragu [$148]

💟Traditional Carbonara [$128]

💟Matcha Dirty [$58]
最後當然要講我必試嘅嘢🍵🤍
以一間唔係主打抹茶嘅Cafe來講 呢杯算係幾驚喜 口感夠滑 幾香抹茶味 凍飲一定甜少少 但我覺得恰到好處 整體來講真心幾好飲 下次試埋熱嘅!
近期好鍾意喺呢間Cafe,而家更係好多地方都有分店。呢到除左Hand drip 選擇好多之外,仲有供應咖啡嘅Mocktail,睇落好有新鮮感。.食物方面叫做有水準!Burger食落一啲都唔乾,肉味重,最緊要芝士味好濃!!cheese lover 絕對會愛上🧀另外仲有配薯條同沙律,兩樣都係誠意之作,幫burger再加咗啲分😽♦ Black Sugar Cheeseburger ˚$158.Carbonara睇落真係傳統做法,食落唔係成口都係cream,反而有陣蛋香味。煙肉分量可以多少少就更好啦💓♦ Traditional Carbonara ˚ $128

2021-12-22 102 浏览
Black sugar all day breakfast ⭐️⭐️⭐️⭐️✨🇭🇰$138佢個多士加埋個handmade jam好食,甜,但唔會過甜,,炒蛋香滑,煙三文魚正常,佢個煙肉好特別,厚切,油香好正,配個香橙沙律,解一解油膩,正Egg Benedict ⭐️⭐️⭐️⭐️🇭🇰$148包同蛋幾配,最得意係佢個厚厚的煙三文魚扒,厚身咁食好滿足!
🇭🇰$138

Egg Benedict ⭐️⭐️⭐️⭐️
🇭🇰$148
包同蛋幾配,最得意係佢個厚厚的煙三文魚扒,厚身咁食好滿足!
2021-12-21 75 浏览
piggy真係好鍾意呢個肥厚煙肉,足五層🤣而且佢個做法有啲似叉燒,食起嚟有啲甜甜地bbq嘅味好正😋 麵包係sourdough 加埋homemade jam 好得,沙律都新鮮,唯一係炒蛋唔夠滑同呢個價錢如果份量多返啲會開心好多😝
🍴🍽🍴🍽🍴🍽🐶🐶🐶🐶🐶🍴🍽🍴🍽🍴🍽-整體嚟講食物唔算突出,不過不失,正常Cafe水準🤥。價錢略貴,但無話邊款好食到值得特登去試。聽聞咖啡唔錯,但個日無機會試到☕️。成個裝修環境都幾Chill,但新店都好旺下,Lunchtime去到都排哂隊,坐得幾迫唔算好舒服🥲。🥢 Black Sugar All Day Breakfast $138 🆗🥢 Black Sugar Cheeseburger $158 🆗🥢 Rigatoni Beef Ragu $148 🆗📌 柴犬店長不定時都會去看舖,想見嘅話最好留意定佢地IG @blacksugar_coffee_hk ,會提早講定店長咩日子去邊間舖~🌟評價 𝗥𝗮𝘁𝗶𝗻𝗴𝘀🌟食物 𝗙𝗼𝗼𝗱 7/10環境 𝗘𝗻𝘃𝗶𝗿𝗼𝗻𝗺𝗲𝗻𝘁 7/10服務 𝗦𝗲𝗿𝘃𝗶𝗰𝗲 7/10性價比 𝗩𝗮𝗹𝘂𝗲 𝗳𝗼𝗿 𝗠𝗼𝗻𝗲𝘆 6.5/10整體 𝗢𝘃𝗲𝗿𝗮𝗹𝗹 6.88/10-🍴🍽🍴🍽🍴🍽🐶🐶🐶🐶🐶🍴🍽🍴🍽🍴🍽
🍴🍽🍴🍽🍴🍽🐶🐶🐶🐶🐶🍴🍽🍴🍽🍴🍽

性價比 𝗩𝗮𝗹𝘂𝗲 𝗳𝗼𝗿 𝗠𝗼𝗻𝗲𝘆 6.5/10
整體 𝗢𝘃𝗲𝗿𝗮𝗹𝗹 6.88/10
🍴🍽🍴🍽🍴🍽🐶🐶🐶🐶🐶🍴🍽🍴🍽🍴🍽
2021-12-06 140 浏览
第一次到這間連鎖cafe, 看過之前的食評,我是有期待的。今天不想喝咖啡,所以簡單的點了一杯熱朱古力($50),另外要了一個carbonara 意粉($128)。不知道他們主打的咖啡是什麼質素,但是一間好餐廳應該所有食物都有基本的quality control. 兼顧不到,便不要放在餐牌上。首先,熱朱古力用的是細杯(咖啡有分大小),價錢比店裡的大latte貴。朱古力味不濃,texture好rough,杯底還有一層似粉的沉積物。不如超市的普通朱古力奶。Carbonara, 份量少,只有比手心大一點,今天想減肥,所以未有太不滿。 味道尚可,但芝士的份量完全出錯,芝士太多太厚了,令整碟意粉「杰撻撻」,到後來醬汁還半凝固在碟面。聽聞是招牌菜式,如是者不用試其他食物了。環境是舒適自然的裝修,店裏也很乾淨。唯店員沒有特別友善,也沒有差,不會令你留下什麼印象。可以不試。

可以不試。

2021-11-30 110 浏览
Black Sugar 第五間分店黎到黃埔~有室內外座位 室外非常歡迎狗狗室內空間有啲逼 但店舖採光非常充足 整體環境都幾靚~餐點既賣相同味道都升級左不少得signature carbonara 不過今次加入羊奶芝士 個人就麻麻地個陣羶味比較推薦 rigatoni beef ragu牛肉份量足夠 味道唔錯👍🏼飲品仲新推出幾款 signature drinks試左加入orange bitter + earl grey syrup既shiba shake 味道特別
Black Sugar 第五間分店黎到黃埔~
有室內外座位 室外非常歡迎狗狗
室內空間有啲逼 但店舖採光非常充足
整體環境都幾靚~
餐點既賣相同味道都升級左
不少得signature carbonara
不過今次加入羊奶芝士 個人就麻麻地個陣羶味
比較推薦 rigatoni beef ragu
牛肉份量足夠 味道唔錯👍🏼
飲品仲新推出幾款 signature drinks
2021-11-23 119 浏览
There have been so many new coffee shops in the Whampoa area lately, with black sugar being one of the highly anticipated new joiners!🥦Roasted cauliflower and smoke salmon salad HKD 108A creative combo that I have never seen on the menus of other coffee shops before. While it might not look as photogenic, it actually tasted surprisingly good! I was impressed by well the ingredients worked together, the sauce definitely played a major role and they were incredibly generous with the smoke salmon😍

🍳Deluxe egg Benedict with salmon gravlax HKD 148
The egg yolk was a perfect runny consistency and the salmon gravlax was real thick😍

☕️Cappuccino
🍵Iced matcha latte
2021-11-21 209 浏览
由內到外都好岩打卡,佢4pm就會停Main,所以要試就要早啲去~ 因為我地去係假日都等左陣位~🍝Rigatoni Beef Ragu (Pasta) $148😋: 🌟🌟🌟🌟/5☕️Cocoa (H) $50😋: 🌟🌟🌟/5🥃Matcha Dirty $58😋: 🌟🌟🌟/5

😋: 🌟🌟🌟🌟/5

☕️Cocoa (H) $50
😋: 🌟🌟🌟/5

🥃Matcha Dirty $58
😋: 🌟🌟🌟/5
2021-11-14
下午茶
2021-11-21 1971 浏览
新開張嗰一排成日都排長龍,最近終於唔駛點排隊,不過都係有九成滿架🤨短短一個月黎左兩次,第一次既文都未打就已經有第二次,索性一次過出曬所有野食喇咁😹▪️ Deluxe Egg Benedict W/ Salmon Gravlax (7.5/10)💲148點可以唔試黃埔店既限定款式😎切開有流心效果,入口有香濃既蛋香,配上微酸既荷蘭醬,同埋脆身竹炭多士😳見店家話係用瑞典傳統方法既蒔蘿醃三文魚,三文魚賣相係似刺身咁,不過質感會厚實一點,中間有少少筋位🍣▪️ Roasted Cauliflower and Smoke Salmon Salad(7.5/10)💲108呢個係朋友點既,試左啲個味比預期中香口得多,椰菜花之上有唔少果仁碎,而且煙三文魚既份量都真係幾多,鹹香增添左幾分滋味🤭▪️ Iced Matcha Latte(7/10)💲50好多時凍既都有呢個問題,就係入口唔算係好順滑,間唔中會有抹茶粉狀,但抹茶味整體都尚算濃既🍵▪️ Rigatoni Beef Ragu(7.5/10)💲148和牛面頰質感細緻軟嫩,本身個醬汁都幾香濃,另外乳酪酸味突出,大概係用黎中和返,不過我覺得就算唔加都唔會話太膩🙈粗管

▪️ Iced Matcha Latte(7/10)💲50

Rigatoni Beef Ragu

和牛面頰質感細緻軟嫩,本身個醬汁都幾香濃,另外乳酪酸味突出,大概係用黎中和返,不過我覺得就算唔加都唔會話太膩🙈粗管麵煮得岩好唔會過腍,但係份量唔多未必夠飽

▪️ Black Sugar Cheeseburger (6.5/10)💲158

Black Sugar Cheeseburger

塊牛就比較乾嚡,不過有半溶芝士、千島醬、洋蔥汁可以搭救下,包身會略為濕塌左啲🍔薯條屬於扁粗身,唔係脆口,而係粉嫩好多薯蓉嗰種🍟仲有芝士粒、番茄仔同埋沙律菜伴碟,如果可以有返少少沙律醬或者醋會更好🥗

▪️ Not Melon(5.5/10)💲65

Signature Drink上既不是蜜瓜,用上奇異果加上椰子奶,出奇地真係有陣蜜瓜味,但係味道偏淡似好稀既蜜瓜水咁,個人唔係好識欣賞,但係友人話還好,真係各人口味不同🤪

🔎 整體評分(7.5/10)
Rigatoni Beef Ragu
Pet-friendly柴犬主題Cafe🐕黃埔店新開一排,終於有機會朝聖下🤓新店裝修用上木系又有大窗,陽光曬入店內好舒服☀️#小胖遊黃埔🐠 #小胖遊紅磡🐠—————————————————🔹CappuccinoHouse blend 沖調而成Cappuccino帶有溫潤堅果風味,奶味比較重,入口順滑☕️凍凍地天氣飲好舒服🥰.🔹Roasted Cauliflower & Smoke Salmon Salad $108沙律成個小山丘,睇落去其貌不揚,但唔好俾佢個樣呃咗,其實真心正😋入面有勁多三文魚🐟起碼有5到6塊椰菜花軟硬適中,冇草青味,配合三文魚嘅鹹香味,整體風味十分平衡,令人食唔停!自己一個食晒成碟都唔覺得悶😛絕對係非常健康飽腹之餘又好食🤣—————————————————🧜🏻‍口水度:🌕🌕🌕🌖🌑🤑CP值💰:🌕🌕🌕🌑🌑🧚🏻‍打卡值:🌕🌕🌕🌘🌑🥰舒適度:🌕🌕🌕🌖🌑👅再食指數:🌕🌕🌕🌗🌑.♟Overall♟寵物友善Cafe,不妨帶埋毛孩🐶下午嘆住Chill食下野飲咖啡☕️感覺黃埔店食物都好有特色,下次會再去試埋Egg Benedict😆
#小胖遊黃埔🐠 #小胖遊紅磡🐠

🥰舒適度:🌕🌕🌕🌖🌑
👅再食指數:🌕🌕🌕🌗🌑
♟Overall♟
2021-11-07 1009 浏览
排到星期日放假,中午嘆杯咖啡是必須的,去屋企附近既Black Sugar Coffee 睇吓多唔多人先,之前因為新開既關係,逢Weekend 都大排長龍,今日都係要等,不過等3張枱就有位,店舖空間不太,坐位枱櫈都係屬於比較細小型,但都算坐得舒服😎落單形式是用QR code 好方便,一早知道食物質素高但份量少,朋友早巳叮囑我一定唔夠飽,食完果然屬實,只得5成飽😂但係好食既👍🏻▪️🥗Avocado Toast $108酸種黑麵包|牛油果|油漬番茄|乳酪|甜菜頭中東香料|橄欖油酸種麵包口感帶煙韌,味道充滿麥香,鋪滿牛油果,加上油漬番茄酸酸甜甜好開胃,加上獨特既醬汁配搭,非常好味清新既一個配搭,好鬼鍾意塊麵包💛💛▪️🍲Gourmet Mushroom Risotto $108大蘑菇|巴馬臣芝士|意大利飯|蘆荀意大利飯最緊要係充滿芝士香,醬汁夠Creamy ,飯粒軟硬適中,呢碟Risotto 做到了,一上枱已經勁香芝士味,調味剛好,加上絶配的大磨菇和小蘆荀,好鍾意好好味💛💛▪️☕️Flat White $45▪️☕️Americano $40咖啡有驚喜,帶一點點酸,底味濃厚,未飲過呢種味道,唔錯,不同的咖

▪️🥗Avocado Toast $108
酸種黑麵包|牛油果|油漬番茄|乳酪|甜菜頭
中東香料|橄欖油

大蘑菇|巴馬臣芝士|意大利飯|蘆荀

▪️☕️Flat White $45
▪️☕️Americano $40
咖啡有驚喜,帶一點點酸,底味濃厚,未飲過呢種味道,唔錯,不同的咖啡店就是能飲到不同味道,這個就是誘人之處💛
2021-11-07
2021-11-06 172 浏览
今日遇唔到店長巡視業務。不過野食都可以補救返。今日食左個紅菜頭沙律和漢堡。兩野都幾好味。而野飲叫左抹茶鮮奶,和肥白咖啡。味道一樣很好。咁岩坐正bar枱,仲可以睇到調酒。有機會都會再黎,幾值得推介。
今日遇唔到店長巡視業務。
不過野食都可以補救返。
今日食左個紅菜頭沙律和漢堡。
兩野都幾好味。
而野飲叫左抹茶鮮奶,和肥白咖啡。
味道一樣很好。
咁岩坐正bar枱,仲可以睇到調酒。
有機會都會再黎,幾值得推介。
2021-11-06
午餐