2020-02-19 396 浏览
🌈工作天見天氣好就出左去食lunch, 一路行一路諗食乜就見到依間野,見個Menu都幾啱我口味,所以就入去試一試。今日揀左美式燒雜扒餐配洋蔥汁($56),個餐仲可以揀炸薯角,啱晒唔鍾意食飯既我,落左單5分鐘左右就有得食,一上枱第一感覺就係 嘩 ……都幾大碟啵。塊牛扒長過隻叉,薯角又一大堆,仲有一大塊豬扒同半條司華力腸。食後感:👍牛扒唔會太淋 有口感👍薯角炸得好好 外脆內軟又唔乾☝️豬扒就一般 乾得濟硬左d總括都幾好,環境又唔錯,咁既價錢算高質係,係用心煮既餐廳~
🌈工作天見天氣好就出左去食lunch,
一路行一路諗食乜就見到依間野,
見個Menu都幾啱我口味,
所以就入去試一試。
今日揀左美式燒雜扒餐配洋蔥汁($56),
個餐仲可以揀炸薯角,
啱晒唔鍾意食飯既我,
落左單5分鐘左右就有得食,
一上枱第一感覺就係 嘩 ……都幾大碟啵。

塊牛扒長過隻叉,
薯角又一大堆,
仲有一大塊豬扒同半條司華力腸。
食後感:
👍牛扒唔會太淋 有口感
👍薯角炸得好好 外脆內軟又唔乾
☝️豬扒就一般 乾得濟硬左d

總括都幾好,環境又唔錯,咁既價錢算高質係,係用心煮既餐廳~

美式燒雜扒
美式燒雜扒
2019-08-27 1649 浏览
我坐果個位好迫,係傳菜、送貨、姐姐抬大tray收碗既必經位置,每次有任何人行過都會撞到我,切豬扒都要夾住切。野食要等,不過可能煩忙時間啦,但等到個焗飯黎,係凍既...點解會咁呢?同事食焗薯餐,碎蛋沙律焗薯,另配凱撒沙律,個碎蛋沙律一食落去個味道係怪怪的,吾識講,係放左陳年既沙律醬,定佢用果隻牌子吾係常食既牌子,冇話覺得變壞變酸既,但好怪,我食左兩啖仔,就吾敢再試,同事一次過食晒,但返到公司就痾到high high, 我就第二朝先痾,痾到冇野痾但個肚仲好痛.....

2019-08-26
2019-07-29 1300 浏览
放Lunch成日經過依間餐廳,不時見到有人排隊,感覺好似唔錯,今日就決定試一試佢!餐廳每日都有唔同既Lunch Menu,名符其實食足一個禮拜都唔會厭!裝修走文青簡約路線,座位都算闊絡,咁我就揀左最吸睛既芝士焗龍蝦牛扒意粉,Lunch Set就包左湯同野飲,揀左羅宋湯,飲左幾啖就好口渴!到主菜啦,足足有半隻既芝士焗龍蝦,不過一望已經知係整定,完全唔熱,只係微暖,肉質正常但無咩鮮味,而塊牛扒亦都似係整定,薄得黎咬落又好靭,不過$65真係唔可以太多要求!
放Lunch成日經過依間餐廳,
不時見到有人排隊,感覺好似唔錯,
今日就決定試一試佢!
餐廳每日都有唔同既Lunch Menu,
名符其實食足一個禮拜都唔會厭!
裝修走文青簡約路線,座位都算闊絡,
咁我就揀左最吸睛既芝士焗龍蝦牛扒意粉,
Lunch Set就包左湯同野飲,
揀左羅宋湯,飲左幾啖就好口渴!
到主菜啦,足足有半隻既芝士焗龍蝦,
不過一望已經知係整定,
完全唔熱,只係微暖,
肉質正常但無咩鮮味,
而塊牛扒亦都似係整定,
薄得黎咬落又好靭,
不過$65真係唔可以太多要求!
芝士焗龍蝦牛扒意粉
2019-06-20
2019-07-20 832 浏览
一個人星期六下午4點25分入到餐廳等朋友,告訴店員兩位, 安坐好叫了食物, 諗住再幫朋友叫定下午茶, 怎料告訴我4點30分閂門, 餐牌已經沒有食物提供, 頓時覺得五分鐘前為何入座時你不說呢?! 難道要我五分鐘完成枱上食物? 非常不負責任, 不會再光顧。 最慘門前亦都冇營業時間告示牌呢!
2019-06-24 1135 浏览
加左價但食物質素反而降低,雪藏扒都算,服務態度另人震驚。最嬲係4個人比3人枱,在角落沒有位坐,加張冷板凳,但2唔夠位食。叫佢幫手同換枱,仲話要換你自己講。咁我地自己請旁邊坐住4人台既3位人2士轉台。成功轉枱後,老板仲要發顛大嗌同所有員工講唔好幫我地入單住,等前張單上曬先, 然後先幫我哋入單。 我哋互相理論咗兩分鐘,態度極差,老闆嗌到面紅耳熱, 畀唔到我哋一個合理解釋點解要上曬人哋啲單先入我哋嘅單, 只係好憤怒咁講咪轉頭入囉!理論不果,憤而離場。
2019-05-04 1374 浏览
選了番茄濃湯螺絲粉 配 2side +$5 就有個好味奶油脆豬外脆內軟,牛油煉奶鋪滿,絕對值得一食番茄濃湯不是罐頭的味道,有很多新鮮蕃茄在內螺絲粉口感彈牙,不像其他餐廳煮太久後,軟林林朋友叫了瑞士雞翼煎蛋撈麵 配 牛角酥瑞士汁濃郁,但又不會太鹹,加上有煎蛋黃汁,更加野味牛角酥也是剛剛焗成,脆脆的熱朱古力一般,沒有特別大驚喜餐廳環境舒服,有種英倫風的感覺可能係星期六早上,不太繁忙,不用等位可以慢慢選餐,慢活嘆下個早餐旁面的掛畫都好靚架!
選了番茄濃湯螺絲粉 配 2side
+$5 就有個好味奶油脆豬
外脆內軟,牛油煉奶鋪滿,絕對值得一食
番茄濃湯不是罐頭的味道,有很多新鮮蕃茄在內
螺絲粉口感彈牙,不像其他餐廳煮太久後,軟林林
朋友叫了瑞士雞翼煎蛋撈麵 配 牛角酥
瑞士汁濃郁,但又不會太鹹,加上有煎蛋黃汁,更加野味
牛角酥也是剛剛焗成,脆脆的

熱朱古力一般,沒有特別大驚喜

餐廳環境舒服,有種英倫風的感覺
可能係星期六早上,不太繁忙,不用等位
可以慢慢選餐,慢活嘆下個早餐

旁面的掛畫都好靚架!

2019-05-04
$35 (早餐)
2019-02-01 902 浏览
係openrice見到青山道又有新食店插旗,多份食評的評價都不錯,當然要去一試😆我跟同事12:15pm左右到達,當時人流仍不多,所以不用等位便入座。一看餐牌,星期一至六都已經定了lunch set, 另外還有湯意粉,沙律及三文治,都算多選擇。我點了蒜香黑椒薯仔牛柳粒咸牛脷飯,賣相不錯,牛柳粒尚算腍,但相信是經過梳打粉腌製的,所以完全沒有牛肉鮮味,而咸牛脷更加是無味的,全碟飯只有黑椒汁的辣味。食完好口渴,更要狂飲水😖同事點了芝士卡邦尼鹽燒三文魚意粉,但完全沒有芝士味,意粉一點醬汁都沒有,味道淡而無味。三文魚亦很乾,同事對這碟意粉頗失望。這裡連熱檸茶也不好喝,有點清潔劑的味道,很奇怪。不過一個餐也只不過$48,還想有甚麼要求?正所謂一分錢 一分貨😆

2018-12-18 726 浏览
今日同同事食午餐,經過呢間好似幾靚咁,所以就入去試下,午餐套餐都有好多款式,我揀左個匈牙利紅咖燴牛肋肉配意粉,牛肋好嫩滑,軟淋剛好,汁亦好配合到,意粉亦唔太淋,非常好味,要特別介紹下個餐湯,不是一般欺場,溝出黎就算,我揀左個忌廉湯,好香濃好滑,再加左個三文魚凱撒沙律,好抵,好大份,夠晒2個人食,蔬菜夠新鮮爽口,配合沙律汁,有種好清新既感覺,三文魚都好大件,餐飲叫左一杯熱薄荷咖啡,咖啡香濃滑口,再有埋薄荷晚既清涼口味,配搭好正,午餐都可以飲到,正,下次要再黎食過
慘慘又抽到返夜既地獄更😵可幸既係晏開工仲有時間嘆下Lunch Hea一陣🙇🏻‍♂️趁未被打落地獄前一枝公去吃個最後的午餐先🙈座落於荔枝角密集工廠區既Bohdan喺荔枝角站B1出口經長沙灣道行過黎亦十分方便😆呢度環境設計環繞住Cafe同藝術既Style🤪周圍掛滿著柔和燈飾同充滿藝術氣息既壁畫之餘🎨悠閒寧靜舒適既環境☺️另外以抵食Lunch Set西餐既賣點😆再造出高質抵食既西餐料理😋每日多款午餐亦吸引到唔少上班族午市黎幫襯😆而且賣相一流顯得用心製作☺️👨🏻‍🍳Lunch Set蒜香黑椒美國牛仔骨配薯角大大份只係48蚊的確夠哂抵食🤩牛仔骨脂肪比例均勻☺️🥩肉質滑嫩Juicy之餘🤤配上蒜香黑椒醬汁亦係Perfect Match😋薯角炸得夠透啖啖薯肉亦係小肥至愛☺️是日餐湯 (南瓜忌廉湯)湯有濃郁奶油香更加Creamy之餘😋以南瓜既配合亦帶出其清香及口感☺️🎃凍齋啡小肥最近因腸胃一般所以走奶🙇🏻‍♂️咖啡味夠濃郁的😆
慘慘又抽到返夜既地獄更😵

肉質滑嫩Juicy之餘🤤
配上蒜香黑椒醬汁亦係Perfect Match😋
薯角炸得夠透啖啖薯肉亦係小肥至愛☺️
蒜香黑椒美國牛仔骨配薯角

是日餐湯 (南瓜忌廉湯)
湯有濃郁奶油香更加Creamy之餘😋
以南瓜既配合亦帶出其清香及口感☺️🎃

凍齋啡
小肥最近因腸胃一般所以走奶🙇🏻‍♂️
咖啡味夠濃郁的😆

2018-12-11
2018-12-09 445 浏览
呢排天氣開始凍,要入貨,就约朋友去荔枝角香工,經過麗昌工廠大廈見到呢間歐陸型格既餐廳,甘岩行到攰攰地,都想坐低tea下, 因為好口渴.一坐低,即刻睇飲品menu,見到三青汁😍甘岩呢排腸胃麻麻地,即叫😋青瓜、西芹、蘋果加蘇打水一齊打,好清新,一D 都唔覺甜,好天然👍Bohdan 拼盤,鱿魚蝦卷好特别,外脆入面軟軟地蝦角同薯角好惹味吖。迷你香草雞扒意粉,雞扒乾身香口,意粉淥得啱啱好,軟硬適中,個汁幾順滑,其實份量都唔小,一般女仕既午餐岩岩好朋友叫左臺式烤腸烏冬+咸檸七,烏冬有粟米同雜菌,臺灣腸有酒味幾香,湯清清地唔油膩。朋友 話呢度有歐陸 feel 影相呃like 都唔失禮,環境同燈光都令人坐得舒服,價錢又ok,以後行呢頭多個選擇,唔一定係茶記啦。
呢排天氣開始凍,要入貨,
就约朋友去荔枝角香工,
經過麗昌工廠大廈見到呢間歐陸型格既餐廳,
甘岩行到攰攰地,都想坐低tea下, 因為好口渴.

一坐低,即刻睇飲品menu,
見到三青汁😍
甘岩呢排腸胃麻麻地,
即叫😋青瓜、西芹、蘋果加蘇打水一齊打,
好清新,一D 都唔覺甜,
好天然👍

Bohdan 拼盤,
鱿魚蝦卷好特别,外脆入面軟軟地
蝦角同薯角好惹味吖。

迷你香草雞扒意粉,雞扒乾身香口,
意粉淥得啱啱好,軟硬適中,
個汁幾順滑,
其實份量都唔小,一般女仕既午餐岩岩好

朋友叫左臺式烤腸烏冬+咸檸七,
烏冬有粟米同雜菌,
臺灣腸有酒味幾香,
湯清清地唔油膩。

朋友 話呢度有歐陸 feel 影相呃like 都唔失禮,
環境同燈光都令人坐得舒服,
價錢又ok,以後行呢頭多個選擇,
唔一定係茶記啦。
2018-12-08 341 浏览
今日休息走左去去荔枝角,順路搵細妺食午餐,細妹帶埋佢一個同事出現。原來佢個同事係食素的。正煩惱於去那單餐廳吃飯,細妹提議佢公司附近的Bohdan ,佢係青山道荔昌工廠大廈 附近有間單車鋪的。一行三人,見午市套餐都好似好吸引。我就叫左生薑豚肉飯$48。份量十足,洋蔥炒豚肉加上甜甜的燒汁細妹叫黑松露忌廉鮮菌雞皇意粉$48雞件份量很多,細妺講味道不錯,但如果可以多些汁就好了。我妹的同事是素食者,平日餐廳多數是自己挑走肉類,今次同餐廳提及能否走肉,幸好也樂意配合。黑松露忌廉鮮菌意粉走雞皇$48這碟的菌數量比細妺那碟多,同事説味道👌,但下次會叫少意粉!午餐係冇加一。服務也不差,亦可以儘量滿足客人要求,今次十分滿意。

份量十足,洋蔥炒豚肉加上甜甜的燒汁
日式生薑豚肉飯
細妹叫黑松露忌廉鮮菌雞皇意粉$48
雞件份量很多,細妺講味道不錯,但如果可以多些汁就好了。
黑松露忌廉鮮菌雞皇意粉

黑松露忌廉鮮菌意粉
凍檸茶

日式生薑豚肉飯
黑松露忌廉鮮菌雞皇意粉
黑松露忌廉鮮菌意粉
凍檸茶
2018-12-04 274 浏览
長沙灣呢邊好多時都剩係得外賣飯盒同茶餐廳,想搵多個選擇都難。呢日見到啲人流轉入呢條街,羊群心理下跟去先知原來開左間西式野Lunch set 選擇幾多,日日唔同,西式、東南亞菜都有,$48包餐飲或餐湯。上菜速度幾快,落單後十分鐘內到。雖然係茶記價錢,但擺碟一啲都唔馬虎,剩係望到個賣相都流口水豬扒肉質紮實,香口有肉鮮味。新山喇沙原來係咖哩,黃咖喱偏甜帶微辣,裡面加左蕃茄所以帶點酸味,幾開胃。絕對稱得上係雞扒‘蓋飯’,雞扒大塊到睇唔到底,偏薄身、略帶肥膏入口幾嫩滑。飯面淋上濃稠既蕃茄醬茸,有口感但唔算好酸好濃味。跟餐+$12仲可以轉果汁牛奶木瓜奶無添加糖,入口帶淡淡奶香同木瓜既清甜,飲起黎creamy有飽足感選擇多價錢又合理,效率又快,唔怪之得咁多office lady/boy黎幫襯,附近返工又多個選擇

新山喇沙豬扒飯
上菜速度幾快,落單後十分鐘內到。

雖然係茶記價錢,但擺碟一啲都唔馬虎,剩係望到個賣相都流口水

椰香蕃茄烤非洲雞飯
木瓜牛奶
跟餐+$12仲可以轉果汁牛奶

2018-12-04
2018-11-15 356 浏览
今日門口終於唔多人等位,可以試一試喇,大概5分鐘就可以入座!佢環境都唔錯,有少許裝修,燈光和諧,走小型格路線佢個menu星期一至六6款,循環咁出現,呢個係星期四午餐精選!個個餐都係$48,如果以貨真價實嘅西冷扒同日本飛驒牛漢堡來計,真係好抵!叫左個燒美國西冷牛扒配薯角,配熱飲!(凍飲要加$2架!)個餐等左一陣就送到!牛扒同薯角份量足,薯角仲好香口!但牛扒就唔應該有好大期望,其實係普通茶記嘅黑椒牛扒囉,屬於一般嘅貨仔,但$48有呢個份量,的確算唔錯同抵食!
佢環境都唔錯,有少許裝修,燈光和諧,走小型格路線

2018-11-15
2018-11-13 321 浏览
我本身係諗住叫一個清清地,食件牛油果煙三文魚三文治,攞起收銀旁邊嘅外賣單,諗住睇吓外賣紙,然後落單,唔小心跌咗張外賣只落地下,個老細即刻啤住我,然後再望一望個地下,咁我咪自己執返囉!然後老細就攞住另外一張餐牌劈咗喺張枱度,叫我唔好攞外賣單睇餐牌啦落單嗰陣老細黑口黑面,唔知係咪個鋪頭太多太多人,佢叫我企去出面等,又好似好唔高興見我嗌外賣,結果我係出面等左15分鐘,返到公司打開見到佢原來黑口黑面仲落錯單添😔😔唔明點解做老細個面口咁黑,但係啲員工又好好笑口㗎喎🤔做老細見到生意好唔係應該開心至係咩?佢個樣堅黑面,直情趕客走呢😪😪覺得老闆依個做生意嘅態度與員工反差太大罷,唔通要啲員工教返個老闆待客之道嗎?

落單嗰陣老細黑口黑面

外卖自取
2018-10-26 363 浏览
今日LUNCH黎到呢間新開既餐廳,雖然都幾多人等位,但係等左大約8MIN就有位,餐廳都唔算太細,裝修都算簡約,入到黎好舒服,LUNCH都有好多選擇,除左有每日LUNCHSET之外,仲有沙律餐、法式包餐、焗薯餐等,都幾多款式選擇。咁岩今日係星期五,LUNCH SET入面有期間限定的原隻波士頓龍蝦(半邊)帆立貝意粉,估唔到LUNCH可以食到咁豪,龍蝦好大隻,SIZE大過一隻碟呀,有點芝士味但唔太濃,焗得好香,估唔到帆立貝都有4隻,仲收埋係D汁入面,個醬汁都好特別好好味,意粉個份量都唔少,女仔一般都食唔哂,套餐仲可以跟湯或者野飲。原隻波士頓龍蝦(半邊)帆立貝意粉

2018-10-26