2024-08-04
睇住張單同我哋食剩嘅嘢,難怪呢度可能爆滿。雖然都係觀塘工廠區,但成業工業大廈嘅”Bubble Tree”其實同駱駝漆嗰邊係有段距離,成業嗰邊餐廳係少啲。雖然係咁,呢度嘅人氣仍然爆燈,平日七點幾已經滿坐。我本來都唔明,點解呢度咁受歡迎…呢度嘅名物有蛋包飯、Burger,仲有不同嘅意粉等等。我哋先叫咗個”軟殼蟹、蟹籽、香辣蕃茄汁雜海鮮意粉”。個名好長😅,但其實用料相當足夠。先唔講佢成座山咁,佢嘅軟殼蟹炸得香口鬆脆,同一般餐廳好容易整到淋晒又會韌嘅軟殼蟹好大分別,食第一啖已經有驚喜。跟住我哋叫咗名物”熟成牛扒漢堡滑蛋蓋鐵板拌飯”。佢嘅漢堡扒味道非常濃郁,可能真係受惠於熟成,加上煎得夠晒香口,係水準以上嘅出品。望落唔係好大鍋嘅飯,其實食落係好多,最後我哋都食唔晒。我哋各自仲加咗杯特飲,分別係”凍抹茶鮮奶”和”凍紫薯鮮奶”。兩杯都沖得好靚,其中一個秘訣係佢會俾你自己揀選配料,例如Oreo、焦糖、Hazelnut等等,令到外型更特別之餘飲落都有啲層次感。買單嗰陣一睇,$227,2人,免加一。諗返轉頭,當年觀塘工廠區未做起嘅時候,好似就係呢啲價錢,估唔到而家仲可以體驗到。
買單嗰陣一睇,$227,2人,免加一。