2023-05-04 21 浏览
早上起來睡眼惺忪,來到北角 Bunphant Coffee☕,眼前一亮🌟, 純白高貴嘅設計, 簡潔又優雅。💕❤️🥄鮮薑鮮奶咖啡可轉燕麥奶,我地2杯咖啡都轉左😍🥰杯邊有新鮮薑蓉,咖啡薑味十足, 攪攪棒係一粒薑糖😍❤️超正,好夠薑👍岩我。🌹玫瑰鮮奶咖啡上桌已經聞到玫瑰香氣,好浪漫lady,有片片玫瑰花瓣,拉花精緻,飲落仲有濃郁天然玫瑰味道。😍🥗Bunphant 沙律加石斑魚柳🐟🐟魚柳煎得香脆,有沙律菜、堅果、藍莓 、半熟蛋及薯仔沙律🥔,配蜜糖芥末醬,材料新鮮,營養均衡。🍯濃縮自家製希臘乳酪球碗-蜜糖Honey yoghurt bowl 擺得像個藝術品🖼️🎨,裡面有🍓士多啤梨,🍌焦糖香蕉及焦糖脆脆等。乳酪質感豐盈滑溜🥄,2個人share食都幾飽肚。🥬炸羽衣甘藍健康superfood成為香口小吃,有特色

🥄鮮薑鮮奶咖啡

可轉燕麥奶,我地2杯咖啡都轉左😍

🌹玫瑰鮮奶咖啡

🥗Bunphant 沙律加石斑魚柳🐟

🍯濃縮自家製希臘乳酪球碗-蜜糖

🥬炸羽衣甘藍

健康superfood成為香口小吃,有特色

2023-05-03
2023-05-04 52 浏览
港島新開靚𝕔𝕒𝕗𝕖駕到ヽ(´∀`)ノ純白裝修十分簡約舒服~嘢食除左打到卡 味道都很不錯 店員仲好謙虛咁話仍然調教同改良緊飲品嘅味道 但已經幾滿意了🫶🏻特別係開心果𝘪𝘵𝘦𝘮𝘴 急召一眾開心果控啊!.♡ 𝙋𝙞𝙨𝙩𝙖𝙘𝙝𝙞𝙤 𝙁𝙤𝙖𝙢 𝙈𝙞𝙡𝙠 開心果特調奶 $⑤⑤靚到癲ʚ(´◡`)ɞ!面頭有層厚滑奶蓋+開心果碎 杯邊沾滿特濃開心果醬 牛奶比例剛好~攪勻哂之後 一杯又濃又滑嘅開心果奶就誕生了.♡ 𝙈𝙚𝙡𝙩𝙮 𝘾𝙝𝙤𝙘𝙤𝙡𝙖𝙩𝙚 $⑤⓪又係勁靚(*´∀`*)喺兩嚿巨型燒棉花糖上面灑上朱古力碎 飲落係極極極濃嘅可可味🍫罕有地以苦代甜 但苦度又接受到喎 不嗜甜嘅朋友岩飲呢.♡ 𝙎𝙤𝙪𝙧𝙙𝙤𝙪𝙜𝙝 𝙬𝙞𝙩𝙝 𝙁𝙞𝙨𝙝 𝙁𝙞𝙡𝙡𝙚𝙩 $⑥⑤ 煎魚柳夾炒蛋 食落幾滑又幾夾 酸種多士烘至微脆 但又有點韌度 仲轉配左黑椒煙肉味 味道更濃郁.♡ 𝘿𝙚𝙡𝙪𝙭𝙚 𝙂𝙧𝙚𝙚𝙠 𝙔𝙤𝙜𝙪𝙧𝙩 𝘽𝙤𝙬𝙡 $①②⑧自家製希臘乳酪✨口感濃稠 以酸味為主調 配返鮮果同蜂蜜就𝚋𝚊𝚕𝚊𝚗𝚌𝚎返啦 超靚~少女們必點(❁´◡`❁).♡ 𝘾𝙞𝙣𝙣𝙖𝙢𝙤𝙣 𝙍𝙤𝙡𝙡 𝙬𝙞𝙩𝙝 𝘾𝙧𝙚𝙖𝙢 𝘾𝙝𝙚𝙚𝙨𝙚 $④⑥貼心地先翻熱 上枱時伴隨玉桂

♡ 𝙈𝙚𝙡𝙩𝙮 𝘾𝙝𝙤𝙘𝙤𝙡𝙖𝙩𝙚 $⑤⓪

Deluxe  Greek  Yogurt  Bowl

肉桂卷

貼心地先翻熱 上枱時伴隨玉桂香氣🥨食落聯想起蘋果批~口感實淨 配上芝士淋醬 甜中帶點鹹香
肉桂卷

♡ 𝙋𝙞𝙨𝙩𝙖𝙘𝙝𝙞𝙤 𝘽𝙖𝙨𝙦𝙪𝙚 𝘾𝙝𝙚𝙚𝙨𝙚𝙘𝙖𝙠𝙚 $⑥⑤
開心果巴斯克芝士蛋糕

見到佢喺甜品櫃揮手ʕっ•ᴥ•ʔっ又忍唔住了 使用日本開心果醬 味道幾濃郁 表面唔算好燶 食落厚滑𝘤𝘳𝘦𝘢𝘮𝘺 有少少軟心位 都滿足到甜品胃嘅~呵呵
Deluxe  Greek  Yogurt  Bowl
開心果巴斯克芝士蛋糕
今年三月才剛開張的 【Bunphant Coffee】落地大玻璃 全白的色調和透明桌椅加上優雅的擺設 裝潢走一種簡約的韓式風格之前剛開張時 即使臨近閉店時間也坐滿了客人 過了兩個月後終於能到訪飽吃一頓早上去到已經有可愛的狗狗在在店外享受陽光也有不少附近的街坊來吃一個豐盛早餐氣氛十分溫馨𓈒𓏸𓐍 ‪◍ From 早餐 menu‪ 【0900-1100am】‬𓈒 ∴∵∴ ୨୧ ∴∵∴ ୨୧ ∴∵∴ ୨୧ ∴∵∴‪꙳ ⋆ 𓈒𓏸 酸種包配煎魚柳 65 + 黑椒煙肉口味酸種包 $5簡單地加上了黑椒和鹽煎封過的魚柳保持濕潤爽滑配上炒蛋和沙律菜 調味適中清爽 伴碟的紅桑子和baked grains也很開胃作為早餐營養豐富之餘 飽足又不油膩提供不同口味的酸種包 選擇特別口味的話 則需要額外加錢喔◍ From A la carte menu 【after 1100am】∴∵∴ ୨୧ ∴∵∴ ୨୧ ∴∵∴ ୨୧ ∴∵∴꙳ ⋆ 𓈒𓏸 芝士吐司盒配蒜蓉包條 $108都是為了這個吐司盒而來!等了大約20分鐘後烘烤成金黃色的吐司盒子 盛着濃濃的芝士汁奉上!配着非常酥脆的蒜蓉包條 實在是太邪惡了加上甜椒粉 芝士汁
今年三月才剛開張的 【Bunphant Coffee】

選擇特別口味的話 則需要額外加錢喔
酸種包配煎魚柳

∴∵∴ ୨୧ ∴∵∴ ୨୧ ∴∵∴ ୨୧ ∴∵∴
꙳ ⋆ 𓈒𓏸 芝士吐司盒配蒜蓉包條 $108
都是為了這個吐司盒而來!
等了大約20分鐘後
烘烤成金黃色的吐司盒子 盛着濃濃的芝士汁奉上!
配着非常酥脆的蒜蓉包條 實在是太邪惡了

炸忌廉芝士球
真香蕉鮮奶咖啡
  • 真.香蕉鮮奶咖啡
2023-05-01 24 浏览
位於炮台山既純白色cafe 採用落地玻璃透光度💯而店內嘅裝飾都非常用心最緊要係寵物友善兼店員態度友善👍🏻🌟芝士吐司盒配蒜蓉包條賣相已經好吸引 吐司盒入邊裝滿左滿滿既芝士🧀旁邊再配上香脆嘅蒜蓉包條將包條沾滿芝士醬 食落實在太邪惡😈🌟開心果芝士蛋糕芝士蛋糕質地好綿滑仲要係開心果味 甜度適中唔會太膩💯🌟肉桂卷配芝士淋醬可以嗌店員幫忙加熱濃濃既肉桂香味 加埋芝士淋醬更滋味🌟開心果特調奶招牌之一 當然要試試超厚嘅開心果奶蓋配🥛口感順滑 香氣四溢👍🏻🌟蜂蜜鮮梨冰搖果汁天氣熱飲呢杯就岩哂 滋潤又解渴又帶梨香味
位於炮台山既純白色cafe

🌟蜂蜜鮮梨冰搖果汁
天氣熱飲呢杯就岩哂
滋潤又解渴又帶梨香味

2023-05-01 35 浏览
nphant Coffee以純白色為主調,走簡約風格,好有寧靜休閒嘅感覺。呢間Cafe特別要推介俾開心果控嘅朋友,大推開心果特調奶!而我今日亦都係為咗呢杯飲品而黎🤭🥘豬頸肉配冬陰功炒飯 $80啲米粒炒到粒粒分明,冬陰功味未算好出,味道唔錯,但未至於好特別🍵 開心果特調奶 $55超級推介🌟 黎Bunphant Coffee必飲, 特別調製既開心果鮮奶非常香濃!上面加咗開心果碎同開心果朱古力醬,飲得出好有開心果味,我超級鍾意!會Encore🩷🍞松露芝士法式吐司 $120呢道甜品都幾特別,好少見到French toast 會以松露芝士做配搭🍰開心果芝士蛋糕 $65仍然係好好食!偏重芝士蛋糕味,開心果味道唔算好濃郁🍩Tiramisu $60偏濕潤既Tiramisu,好有酒香味同苦澀味,比起平時食嘅Tiramisu唔會太甜

🥘豬頸肉配冬陰功炒飯 $80

🍵 開心果特調奶 $55

🍞松露芝士法式吐司 $120

🍰開心果芝士蛋糕 $65
仍然係好好食!偏重芝士蛋糕味,開心果味道唔算好濃郁

🍩Tiramisu $60
  • 開心果特調奶
炮台山進駐左唔少新式Cafe ,呢一間經過平時人流都唔少,開業短短一個月已經人流不斷喇,週末一點幾都已經爆滿,遲少少都冇位😝因為啲嘢食實在太吸引!開心果特調奶($55) 凍每隔幾台就有人點!可想而知人氣幾高😍分層嘅上面係超濃郁嘅開心果奶蓋嘅感覺,重申係超濃郁!刷新左平時對開心果製品嘅認知🤣🤣免頭仲有開心果說,成杯超級滿足😙絕對會回頭濃縮乳酪球碗 -朱古力 ($128)健康少少就揀咗杯乳酪食,啖啖的朱古力乳酪,配上焦脆燕麥片,乳酪嘅部份有兩種元素,中間係濃縮嘅乳酪球,而旁邊就係偏流質嘅乳酪,令到口感上有多重嘅變化,唔會食到悶🥳開心果芝士蛋糕($60)每日供應嘅甜品都可能有唔同,晏晝嚟嘅我已經剩低最後幾個芝士蛋糕,非常搶手!相對開心果特調奶冇咁重開心果味,但芝士味香濃,佢做到嗰種半融嘅狀態,非常滑溜🥺溶化朱古力($50)又係非常打卡嘅一杯朱古力🤣朱古力嘅份量落得非常豪爽,佢偏向奶味冇咁重嘅一款紅酒牛肋條闊條麵($130)炆到好淋嘅牛肋條配闊條麵冇得輸😚麵條亦都好掛汁~

開心果特調奶($55) 凍
濃縮乳酪球碗 -朱古力

濃縮乳酪球碗 -朱古力 ($128)
開心果芝士蛋糕

開心果芝士蛋糕($60)
溶化朱古力

溶化朱古力($50)
紅酒牛肋條闊條麵

紅酒牛肋條闊條麵($130)
炆到好淋嘅牛肋條配闊條麵冇得輸😚麵條亦都好掛汁~
濃縮乳酪球碗 -朱古力
開心果芝士蛋糕
紅酒牛肋條闊條麵
  • 濃縮乳酪球碗
一早係附近處理完工作之後,見到呢間cafe門口份menu就比佢吸引咗入去舖頭裝修行純白簡潔風,令人心情都平靜啲《開心果特調奶》$55本人好鍾意食開心果類製品💚呢度有開心果特調奶就梗係要試試啦💚飲品最頂層係開心果奶蓋加開心果碎碎杯身有開心果醬最底部就係牛奶🥛將佢哋mix之前梗係先試吓個奶蓋啦~ 入口幼滑細膩💚 濃郁嘅開心果味係口腔徘徊👍🏻 好正呀🤤《乳酪配果仁及鮮果》$60早餐嘅時間想食清清地可以食呢個乳酪碗入面果仁同生果嘅份量多到嚇親人🤣每一啖都充滿住唔同嘅口感食晒成碗真係飽到不得了🤣《酸種包配魚柳》$65係以三文治形式上枱~ 兩片酸種麵包中間夾住魚柳、炒蛋、羅馬生菜同忌廉芝士麵包先用油塗面再焗令麵包冇咁容易燶,但我覺得太油🤣 但香嘅🤣煎魚柳部分真係令我驚喜! 平時出面cafe食嘅煎魚柳係腍身魚. 但呢度嘅煎魚柳係用石斑魚 口感比較實在👍🏻👍🏻👍🏻 店方做到煎到外皮焦香,入面剛熟嘅程度👍🏻👍🏻👍🏻 本身魚肉都有調味,所以食落都唔會寡👍🏻👍🏻👍🏻 高質早餐 性價比一流💜《冬甩忌廉鮮奶咖啡》$60造型非常可愛 真係成粒冬甩咁嘅樣🤍其實佢係鮮奶咖啡上面有一層軟綿綿嘅奶泡 再灑上朱古力粉🫢奶泡

舖頭裝修行純白簡潔風,令人心情都平靜啲

《開心果特調奶》$55

造型非常可愛 真係成粒冬甩咁嘅樣🤍

其實佢係鮮奶咖啡上面有一層軟綿綿嘅奶泡 再灑上朱古力粉🫢

奶泡好細滑 帶上甜甜嘅朱古力味👍🏻👍🏻
啡底店員會問鍾意fruity / nutty嘅豆
本人比較鍾意nutty 佢嘅豆香好重 㗎聲未係口腔中不斷徘徊🤤

係好有心機嘅cafe👍🏻 因為佢哋好多飲品都好特別🥰
2023-04-26 159 浏览
我對白色情有獨鍾,以前成日比阿媽鬧我D衫褲鞋襪手袋咩都中意買白色,所以如果見到有間純白嘅咖啡店,我當然會第一時間衝去打卡。今日嚟哩間位於炮台山嘅Bunphant Coffee,就系my cup of tea喇!門面已經睇得出舖頭行簡約風格,白得嚟夠型格。睇下menu吾單單有咖啡,連食物選擇都非常豐富,午市時段更供應午市套餐,價格由$80起,可以藉著優惠一次過試曬主食、飲品、小食同甜品,都米話吾抵!▶️珍寶軟殼蟹雙菠蘿漢堡配薯條(午市套餐$134)非常特別嘅組合,漢堡由傳統菠蘿包代替,軟殼蟹size頗大之餘,中間夾有真・菠蘿、煎蛋、及薯條,碟面有Sriracha蛋黃醬取代茄汁,入口甜甜辣辣,有新意~跟餐奉送咖啡或茶,如果改配其他menu內飲品一律半價,加配a la cart餐牌內小食只需+$30,豐富得嚟又幫到荷包慳錢,推薦!▶️魚湯泡雙米配帶子、蝦、青口及日本鱈魚場蟹蟹肉($158)被特別造型吸引咗,透明碗睇上去就似海底寶盒一樣,表面鋪滿海鮮,包括帶子、蝦、青口、元貝肉及蟹肉,魚湯用透明茶壺持續加熱,食客可根據自己需要加入適當分量。好中意在米飯裡加入脆米嘅idea,入口crunchy又吾會

▶️珍寶軟殼蟹雙菠蘿漢堡配薯條(午市套餐$134)

被特別造型吸引咗,透明碗睇上去就似海底寶盒一樣,表面鋪滿海鮮,包括帶子、蝦、青口、元貝肉及蟹肉,魚湯用透明茶壺持續加熱,食客可根據自己需要加入適當分量。好中意在米飯裡加入脆米嘅idea,入口crunchy又吾會硬,加上溫熱嘅魚湯濃而不膩,適合中意食海鮮嘅人士!

▶️開心果特調奶($55)
在香港開心果飲品並吾常見,中意開心果嘅我又點會錯過哩杯開心果特調奶?上層系濃郁嘅開心果cream,厚身得嚟,啖啖開心果味。

▶️開心果芝士蛋糕($65)
系巴斯克芝士蛋糕嘅變奏版,雖然開心果味吾系太出,但係勝在吾會甜膩,又容易入口,作為飯後甜品都幾合適~

▶️士多啤梨烏龍冰梳打(跟餐半價$26)
首先要讚下個杯真係好靚,顏色系幻彩,打卡靚~味道就冰涼清新,盛夏季節嘅恩物~

• 魚湯泡雙米
  • 珍寶軟殼蟹雙菠蘿漢堡配薯條
2023-04-26 473 浏览
Make room for this pistachio cheesecake and foam milk cos they are both delicious and filling唔經唔覺北角都可開咗唔少有特色的coffee shop。行過炮台山被純白色的新cafe吸引目光,門外有打卡枱坐著兩位客人和白色小狗相當耀眼,望望入面有位就決定要嚟hea一下。店員態度友善、店主(估)很細心聆聽客人意見Pistachio Cheesecake with Milk Cap 開心果芝士蛋糕配芝士奶蓋> 見甜品櫃放著這款墨綠茶色的蛋糕幾吸引。上桌見實物真係好靚,用叉一𢳂就feel到蛋糕非常軟滑,入口果然無估錯。芝士蛋糕唔係流心、係香軟細緻嘅口感,芝士奶蓋唔算好漏,加埋開心果粒真係集香軟滑於一身,好快比我食晒Pistachio Foam Milk 開心果特調奶 (凍) > 比較少飲到這款奶所以點埋,飲落又係唔錯。杯身流著是墨綠茶色的開心果醬,味道甜濃,和奶拌勻入口甜美亦喝得出開心果的堅果香,面頭洒了開心果粒加強果仁味道Bunphant Salad ~ Grouper Fillet

Pistachio Foam Milk

石斑魚柳沙律

> Sweet tooth嘅我係食晒甜品至食沙律,可能係咁就食唔曬salad。個人覺得石斑魚煎得香同時較油和調味濃,幸好沙律菜份量多亦新鮮中和返,而且啲藍莓、車厘茄大粒又甜,整體味道還不俗

開心果特調奶 (凍)
最近喺北角油街實現附近 新開左呢間純白色Cafe🤍 室內座位寬敞 戶外座位仲可以帶寵物🐶 好啱來chill下🥳—🥠肉桂卷配芝士淋醬 $45每日都會有唔同自家製嘅甜品☺️ 當日有肉桂卷同焦糖布甸🍮 我就試左肉桂卷肉桂卷會即刻返熱🔥 麵包保持鬆軟 每一層都充滿肉桂粉🤩 底部仲食到合桃粒 增添口感👍🏻.🥪炆東坡肉鹹菜羽衣甘藍意大利軟包 $108台式刈包嘅變奏版 軟包好大個😆豬腩肉🐷做得好出色 炆得好冧 係入口即化個種🥰配上羽衣甘藍&鹹酸菜🥬 令整體冇咁膩😙.🍌真•香蕉鮮奶咖啡 $55店員推介呢杯咖啡😙 真係有香蕉肉嘅咖啡🤪 估唔到味道又幾夾咖啡撈上香蕉蓉 香蕉味同咖啡味好平衡👍🏻仲配上焦糖香蕉 薄薄嘅一層焦糖面好正😍

🥠肉桂卷配芝士淋醬 $45

🍌真•香蕉鮮奶咖啡 $55
店員推介呢杯咖啡😙 真係有香蕉肉嘅咖啡🤪 估唔到味道又幾夾
咖啡撈上香蕉蓉 香蕉味同咖啡味好平衡👍🏻
仲配上焦糖香蕉 薄薄嘅一層焦糖面好正😍
早前見到有朋友分享這間cafe的開心果鮮奶🥛~ 作為開心果盲粉的me 二話不說即刻想去試一下!-Bunphant Coffee位於北角 鄰近炮台山地鐵站🚉 步行約3-4分鐘 純白色店鋪🤍 簡約韓系設計 約有20個座位 亦設有兩張露天座位 方便毛孩到訪🐕🦮 -Menu提供早、午餐選擇 主食類有沙律、意粉、吐司🍞、蓋飯等 款式未算很多 而飲品方面除了咖啡外☕️ 有一系列特色飲品 即使咖啡也有很多創新口味:香蕉鮮奶咖啡、花生醬奶蓋咖啡🥜、菠蘿黑咖啡等🍍 每款都很別緻~🔻🔻🔻🔻🔻 ✨ 鮮粟米汁扁意粉忌廉芝士球 ($118)用新鮮粟米汁煮的扁意粉🌽 意粉之間充滿粟米蓉 表面另加上忌廉球 當日以花椒取代芝士🌶️ 帶點麻香辛辣味 雪糕筒再放在忌廉球上 非常適合打卡!📸 旁邊還有燒香過的粟米條🌽 但注意的是它連同粟米芯 咬的時候要留意~ 味道未算太有驚喜-✨ 芝士吐司盒配蒜蓉包條 ($108)吐司盒裡面盛著芝士醬🫕🧀🍞 感覺有點像瑞士的fondue 旁邊的蒜油包條 四邊都烤得金黃香脆 雖然吃到最後有點膩 但蒜蓉包條絕對會令人吃過不停!🥖🧄 如果未夠滿足的話 可以切開吐司盒 裡面的芝士醬湧出😆 再蘸芝士醬繼

🔻🔻🔻🔻🔻
✨ 鮮粟米汁扁意粉忌廉芝士球 ($118)

✨ 芝士吐司盒配蒜蓉包條 ($108)
吐司盒裡面盛著芝士醬🫕🧀🍞 感覺有點像瑞士的fondue 旁邊的蒜油包條 四邊都烤得金黃香脆 雖然吃到最後有點膩 但蒜蓉包條絕對會令人吃過不停!🥖🧄 如果未夠滿足的話 可以切開吐司盒 裡面的芝士醬湧出😆 再蘸芝士醬繼續吃 一定很果腹🤤

✨ 開心果芝士蛋糕 ($65)
[推介🌟] 開心果迷注意🥳 超開心是日甜品有開心果cheesecake🍰 因為不多cafe會提供開心果味~ 蛋糕正中質感軟心但未到流質 第一啖已經吃到很香的開心果味 配上芝士奶蓋和開心果碎碎 味道的確不錯🤤

✨ 開心果特調奶 ($55)
[推介🌟] 比起開心果蛋糕 個人更推介開心果鮮奶🥛 特別調製的開心果鮮奶 非常香濃 開心果味比芝士蛋糕更突出 裡面的開心果醬更加是精華所在😍 但要留意的是 要單獨喝一杯會比較膩 建議可以和朋友分享啊~

✨ 鮮薑鮮奶咖啡 ($46) 🫚☕️
另一杯選了薑味的鮮奶咖啡~ 杯邊的確加了新鮮薑蓉 而杯碟放了薑糖 非常可愛😂 咖啡滲透著薑味 暖胃又不會太刺激辛辣 很特別的咖啡配搭👍

🔺🔺🔺🔺🔺
📍Bunphant Coffee
🗺️ 北角炮台山宏安道18號威徳閣地下7號舖
2023-04-25 32 浏览
上次已介紹過這家新開炮台山cafe,主打韓國少女風,全白interior 給人一種安心的舒適感,書架、茶几打卡位看上篇吧♡上次試輕食,這次來吃到飽 .ᐟ𝙁𝙤𝙤𝙙𓎾 芝士吐司盒蒜蓉麵包條 $108這個⋯這個太邪惡了吧 .ᐟ吐司盒子裝滿熱熔芝士ॱଳॱ 配上香烤蒜蓉吐司條,未開拍已經一直在吃,Jenny 不行了´༥`𓂒 魚湯泡雙米配帶子 蝦 青口及日本鱈場蟹蟹肉 $158繼吐司盒子後,店員帶來了魚湯泡飯,滿滿海鮮和玄米,很好吃⑉꒦ິ^꒦ິ 真的~這精緻的店真的有在食物上花點心思𓊒 開心果巴斯克蛋糕 $60開心果迷表示很開心有開心果巴斯克,質感較軟身,入口即溶♡𝘿𝙧𝙞𝙣𝙠𝙨𓌈開心果特調奶 $55開心果迷表示要再嗌開心果ʕ̢·͡˔·ོɁ̡̣ 這杯濃烈到驚艷.ᐟ 還吃到果心果碎,整杯無可挑剔想記叫點主食,就真的飽到離不開՞• •՞ 這家原全沒在揸流攤的,真的好吃,也不貴৹ᵒ̴̶̷᷄́ฅᵒ̴̶̷᷅৹ 好東東介紹大家來吃.ᐟ 同場還遇到 @ms_endorphinn 來一起拍照照♡

𝙁𝙤𝙤𝙙
𓎾 芝士吐司盒蒜蓉麵包條 $108

𓂒 魚湯泡雙米配帶子 蝦 青口及日本鱈場蟹蟹肉 $158

𓊒 開心果巴斯克蛋糕 $60
開心果迷表示很開心有開心果巴斯克,質感較軟身,入口即溶♡

𝘿𝙧𝙞𝙣𝙠𝙨
𓌈開心果特調奶 $55

炮台山pet-friendly 純白cafe Bunphant 最近在這個小社區新開 ☕️純白的感覺就像去了韓國的小店一樣,而且擺設都幾靚,影相是合我心意的光🥰食物方面除了有主食之外,還有輕食和甜品,咖啡和非咖啡類的飲品都選擇有好多。Bunphant BowlRed Wine Beef Short Rib Pasta ☕️Dirty & Caramelised Cappuccino (有fruity/nutty豆選擇)當中Caramelized Cappuccio 只限堂食,面頭有一層類似焦糖燉蛋的脆片,幾得意!另外Dirty的漸層效果都好靚,但記得影完要快啲飲喎!🍰Pistachio Basque Cheese Cake開心果巴斯克芝士蛋糕最令人驚艷🥰I will definitely be back for that! 質感好綿滑好似食緊雪糕咁,而且有滿滿的開心果香(睇個顏色就知有幾足料) 開心果控要試!一定唔會後悔! 另外Bunphant Bowl都得意嘅,係一個用左珍珠米整好似Poke Bowl的沙律碗,有蟹肉蟹籽豆腐等等材料,配左是拉叉辣醬的蛋黃醬都幾matchy! 我絕對會為開

Bunphant Bowl
Red Wine Beef Short Rib Pasta

🍰Pistachio Basque Cheese Cake

我絕對會為開心果巴斯克芝士蛋糕再嚟,可以試埋其他唔同嘅甜品
2023-04-07 94 浏览
以純白色簡約風格做主調▫️▫️▫️由網店延伸至炮台山開咗呢間咖啡店店舖裏面嘅小小書架同茶几擺設 有點似韓國咖啡店☕️食物種類唔算多 但每樣都好適合打卡🤩不過好可惜嘅係當日因為甜品師傅唔喺度 下次有機會再嚟嘅時候一定要試🥹🥹狗狗可以坐外面位置 但只有兩張枱🔔建議如果假日要嚟嘅時候 打個電話問問有冇得預約先☺️ᥫ᭡ː 冬甩忌廉鮮奶咖啡 ː好可愛嘅冬甩造型🍩味道就係𝘭𝘢𝘵𝘵𝘦 奶味唔算太出ː 芭菲杯 ː顏色配搭好靚 但食落去味道好一般ː 芝士吐司盒配蒜蓉條 ː濃郁嘅芝士醬配埋蒜蓉包條點嚟食 味道唔錯 食第二條就已經開始好膩😆 蒜蓉包條炸好脆口 好似某Pizza店嘅味道🤭但相對上價錢偏高ᥫ᭡✍️ @pmm4lam 🐶 @songsong.sofu
以純白色簡約風格做主調▫️▫️▫️

ᥫ᭡

✍️ @pmm4lam
🐶 @songsong.sofu
2023-03-31 112 浏览
☁️炮台山全白cafe炮台山地鐵站附近新開張左一間 #petfriendly 簡約白色嘅cafe有鹹食 咖啡 同埋甜品😋(好可惜個日師傅無返工我地無辦法試食甜品🍮)雖然性價比唔算太高但係食物質素都算唔錯~ 而且室外位置有瓦遮落雨都唔怕濕曬提提大家‼️店外可以坐狗狗嘅位置 得兩張檯 建議可以平日非繁忙時間黎或者 可以問下有無得book位推薦食物🌟芝士吐司盒配蒜蓉包條🧀鹹鹹地又融左嘅車打芝士加焗脆嘅蒜蓉包條,簡直就係邪惡之選😈 至於其他食物同飲品就不過不失。@fookbi.cloudy#dinewithcloudy
☁️
炮台山全白cafe

有鹹食 咖啡 同埋甜品😋
(好可惜個日師傅無返工我地無辦法試食甜品🍮)

雖然性價比唔算太高
但係食物質素都算唔錯~
而且室外位置有瓦遮
落雨都唔怕濕曬

提提大家‼️
店外可以坐狗狗嘅位置 得兩張檯
建議可以平日非繁忙時間黎
或者 可以問下有無得book位

推薦食物🌟
芝士吐司盒配蒜蓉包條🧀
鹹鹹地又融左嘅車打芝士加焗脆嘅蒜蓉包條,簡直就係邪惡之選😈

至於其他食物同飲品就不過不失。

@fookbi.cloudy
#dinewithcloudy