2023-06-05 74 浏览
假日去咗喺炮台山嘅Bunphant Cafe, 走純白風格,係pet friendly cafe, 仲可以帶埋自己嘅寵物係度chill 👍🏻😍芝士吐司盒配蒜蓉包條🍞 Cheese Toast Box with Garlic Bread Fingers 蒜蓉包條香脆, 加埋熱溶芝士🧀,鹹香芝士味好夾蒜蓉包, 非常和味!紅酒牛肋條新鮮闊條蛋麵🍝 Red Wine Beef Short Rib Pasta牛肋條juicy好淋身好新鮮👍🏻闊條蛋麵好煙韌, 加埋紅酒汁好美味!🐮開心果芝士蛋糕開心果味香濃,cheeesecake好creamy, 同朋友share啱晒🤩🍰開心果特調奶(凍) Pistachio Foam Milk (Cold)見到枱枱都有飲人氣開心果特飲🤩 咁緊係要飲啦! 果然賣相同味道都有驚喜! 🍵牛奶順滑,加上開心果cream cheese 好有層次感, 仲食到粒粒開心果碎, 飲到停唔到口! 🤩

芝士吐司盒配蒜蓉包條🍞

紅酒牛肋條新鮮闊條蛋麵🍝
Red Wine Beef Short Rib Pasta

開心果芝士蛋糕

開心果特調奶(凍)
Pistachio Foam Milk (Cold)

對比五顏六色嘅裝潢,有時純白比人嘅感覺更加清新脫俗👍🏻 係炮台山嘅「𝘉𝘶𝘯𝘱𝘩𝘢𝘯𝘵 𝘊𝘢𝘧𝘦」有住白淨又光猛嘅氛圍,而食物方面係又靚又好食,嗜甜嘅推薦佢地自家製蛋糕,會有驚喜😋今次分別叫咗兩份午市套餐,包餐湯或沙律🥗 餐湯蘑菇湯帶有點黑松露油香,質地結身,好清甜👍🏻 上菜算快手,好快已經上齊👍🏻 《 海膽醬油海鮮意粉🍝 》 $98 4.5 / 5意粉有鑊氣,所以感覺特別掛汁🤤 海膽味雖然無咁突出,亦有種海鮮醬油味散發出黎,唔過鹹恰到好處👍🏻 配料有大蝦、帶子同八爪魚粒等,份量相當闊綽😋《 珍寶軟殼蟹雙菠蘿漢堡配薯條🍟 》$108 5 / 5 🌟🌟🌟🌟🌟用菠蘿包做漢堡包真係相當有𝘎𝘪𝘮𝘮𝘪𝘤𝘬🤪 大過手板嘅軟殼蟹晾係太陽蛋上面嘅畫面亦好有趣🥴 就咁睇賣相已經高分~ 整體除左軟蟹蟹淋左少少之外都好滿意👍🏻 成個組合好夾,加上菠蘿肉同帶點微辛嘅秘製醬汁,鹹酸甜辣有齊,層次豐富🤤《 黑芝麻花生醬軟心芝士蛋糕🍰 》 5 / 5 🌟🌟🌟🌟🌟冇諗過芝麻花生醬可以融入芝士蛋糕😍 芝麻芝士蛋糕質感十分幼滑,尤其中間部分係半流心狀態🤤 有淺淺芝麻香,可能因為花生醬更搶味😋 唔好睇佢好大𝘗𝘢𝘵醬,實情

《 海膽醬油海鮮意粉🍝 》 $98 4.5 / 5

珍寶軟殼蟹雙菠蘿漢堡配薯條

黑芝麻花生醬軟心芝士蛋糕

《 黑芝麻花生醬軟心芝士蛋糕🍰 》 5 / 5 🌟🌟🌟🌟🌟
冇諗過芝麻花生醬可以融入芝士蛋糕😍 芝麻芝士蛋糕質感十分幼滑,尤其中間部分係半流心狀態🤤 有淺淺芝麻香,可能因為花生醬更搶味😋 唔好睇佢好大𝘗𝘢𝘵醬,實情花生香多過甜味👍🏻 不過蛋糕實在好大件,兩個人分都有啲飽🤣

《 開心果特調奶 》$55 4.5 / 5
初嚐開心果調配嘅飲料,估唔到比預期易入口😳 面層先係開心果奶蓋,甜得黎不失開心果香,攪勻飲會無咁甜👍🏻

《 蜂蜜鮮梨冰搖果汁 》$55 4.5 / 5
唔好奶製品嘅朋友哩杯係好選擇,蜂蜜加上香甜雪梨,清新自然,有解膩開胃功效😋

整體食物賣相好打卡𝘈𝘣𝘭𝘦,食品配搭亦具有自己風格👍🏻 特別想𝘌𝘯𝘤𝘰𝘳𝘦蛋糕😍🤤🤤🤤

🏠環境舒適度:💛💛💛💛
👅舔脷回頭度:💛💛💛💛💛
📸打卡able度:💛💛💛💛💛
🙇🏻‍♀️服務滿意度 :💛💛💛
珍寶軟殼蟹雙菠蘿漢堡配薯條
黑芝麻花生醬軟心芝士蛋糕
2023-06-02 32 浏览
餐廳以白色為主調,設計簡單型格,主打咖啡和甜品。亦提供一些主食,有幾款飯/意粉/沙律,款式貴精不貴多。除了可以來飲杯咖啡之外,也可以來吃一個正餐。我們今天是來吃下午茶的,不過朋友有少少肚餓,就叫了一個紅酒牛肋條手工闊條麵,我試了少少,牛肋條炆得好入味,闊條面彈牙煙靭,不會煮得過淋,很有水準,出乎意料。但我更加喜愛他的甜品,其實幾款都好想試,最後選了開心果軟心芝士蛋糕和Tiramisu 。兩款蛋糕都極度好食,同連鎖咖啡店嗰啲真係冇得比,贏幾條街。Tiramisu 酒味好香濃,用上佢自家的espresso 做。芝士好軟滑,基本上入口即溶。原本在雪糕櫃見到的時候覺得$60咁細件有少少貴,但上枱的那一件比蛋糕櫃入面的大件。可能因為蛋糕櫃那些是display會浪費,所以就切細一點(我估咋)。另外一件開心果芝士蛋糕都係好大件,這個是我近期吃過最好吃的芝士蛋糕,開心果味唔算太強烈,可能因為夾咗芝士味嘅關係,我反而覺得是恰到好處,而且唔會過甜,質地好creamy 好滑。食完返到屋企已經好掛住好想再食😆。我其實並唔係一個甜品控,好少對啲甜品有咁高評價。一碟意粉,兩個甜品,兩杯咖啡,埋單三百幾蚊,唔平,但

兩款蛋糕都極度好食,同連鎖咖啡店嗰啲真係冇得比,贏幾條街。

一碟意粉,兩個甜品,兩杯咖啡,埋單三百幾蚊,唔平,但食物質素很好,店員好nice,仲有落地大玻璃窗,好舒服。
2023-05-31 40 浏览
Café是由人氣蛋糕店Bunphant.Cake所開的,裝潢走純白簡約風格,採用了落地玻璃窗設計,感覺開揚光猛。鮮熬魚湯泡雙米配帶子, 蝦,青口及日本鱈場蟹蟹肉 ($158)雙米是白飯和脆米,淋上奶白色的魚湯,香氣誘人!帶子肉質鮮嫩彈牙,日本鱈場蟹蟹肉鮮甜,味道鮮美。Tiramisu ($60)每日有不同的精選甜品,很幸運地遇上我喜愛的tiramisu!Mascarpone Cheese軟滑,手指餅比例適中,濕潤口感中散發濃郁酒香,亦帶有陣陣咖啡香,層次豐富,帶來幸福滋味!焦糖泡沫咖啡 ($55)表層的焦糖微微炙燒過,形成一層焦糖脆面,入口苦甜焦香,充滿口感。
雙米是白飯和脆米,淋上奶白色的魚湯,香氣誘人!
帶子肉質鮮嫩彈牙,日本鱈場蟹蟹肉鮮甜,味道鮮美。
Tiramisu ($60)
焦糖泡沫咖啡 ($55)
2023-05-30 127 浏览
《開心果控必食🍀》———————————————#Bunphant 🐘-假日同朋友喺油街同東岸公園散下步🕊️ 經過見到間新開既cafe非常特別, 走簡約風格,成間小店都係純白色🤍重點係佢主打嘅開心果系列夠哂吸引,十分高質!-🍰 開心果軟心芝士蛋糕呢款係精選是日甜品,芝士蛋糕口感細膩綿密,非常 creamy,透出淡淡嘅Pistachio香味🌿 加埋淋滿表面嘅奶蓋,質感更加幼滑😙-💚 開心果特調奶呢杯特飲基本上每枱都有嗌,人氣十足😍開心果奶蓋香滑濃厚,飲前可以用細匙羹先食一啖,先再攪拌埋果仁碎一齊食,味道濃郁,杯邊亦沾滿開心果醬,幸福滿瀉😘-🌞 Bunphant Plate好豐富嘅all day breakfast,有慢煮雞胸配牛油果醬🐣、櫻花蝦炒滑蛋🍳、迷你牛角包🥐同焦糖南瓜🎃最特別嘅係鮮果乳酪,中間仲有個濃縮版乳酪球,有啲似雪糕嘅Texture,口感清爽,非常健康🌱-♥️ 紅酒牛肋條新鮮闊條蛋麵闊條麵煙靱彈牙,配埋炆至軟淋嘅牛肋條同紅酒醬汁,正😌-⭐價錢參考:Bunphant Plate:$148紅酒牛肋條新鮮闊條蛋麵:$130開心果軟心芝士蛋糕:$65開心果特調奶:$55Flat Whi
《開心果控必食🍀》
#Bunphant 🐘
🍰 開心果軟心芝士蛋糕
💚 開心果特調奶
🌞 Bunphant Plate
♥️ 紅酒牛肋條新鮮闊條蛋麵
闊條麵煙靱彈牙,配埋炆至軟淋嘅牛肋條同紅酒醬汁,正😌
⭐價錢參考:
🍌抵deal 指數:7/10
💰人均消費:$200
2023-05-27
2023-05-30 33 浏览
✅我哋都好少會去港島區,今日就嚟試吓北角呢一間隱世Cafe !佢就隱藏喺炮台山A出口附近,冇諗過係咁嘅區域都有一間咁特別嘅文青小世界。@bunphant.coffee 。開心果特調奶(凍)$55呢度簡直係開心果控嘅天堂!尤其是係呢一杯開心果特調奶,係我飲過最好味,最重開心果味嘅飲品。有冇試過去到好多飲品店都懷着希望去試一試佢哋嘅開心果產品,但係最後發覺開心果只係佢哋嘅噱頭,其實並冇開心果味㗎?喺呢度大家絕對唔需要擔心,佢哋開心果奶蓋同開心果醬都係自家特製,份量非常足,而且開心果嘅「濃度」都好高。佢同牛奶嘅碰撞非常之和諧,完全係我心目中嘅number one!。溶化朱古力 $50呢杯朱古力非常之有心思,除咗超級順滑濃郁嘅朱古力之外,仲有三粒棉花糖增加口感同埋甜度。如果就咁飲朱古力嘅話會發現啱啱入口嘅時候有啲苦澀,但係香醇嘅朱古力仲有好香嘅回甘,係視覺同埋味覺嘅一大享受!。士多啤梨烏龍冰梳打 $52.0呢一杯飲品,喺彩虹嘅顏色嚟㗎!除咗有豐富嘅起泡口感同埋士多啤梨嘅香甜之外,仲有烏龍茶嘅純粹。真係非常之清新,喺炎熱嘅夏天成為避暑嘅最佳選擇。細細聲話你聽裏邊仲有士多啤梨粒粒㗎!。魚湯泡雙米配

@bunphant.coffee

。開心果特調奶(凍)$55

。溶化朱古力 $50

。士多啤梨烏龍冰梳打 $52.0

。魚湯泡雙米配帶子,蝦,青口及日本鱈場
蟹蟹肉$158

呢個魚湯泡飯都非常之有創意!米飯,並唔係傳統軟林林嘅飯,裏邊添加左脆米,令到成件事變得唔同晒!除咗可以豐富口感之外,仲可以令我哋眼前一亮!呢度嘅海鮮都非常之有誠意,又有蝦又有帶子,其中個人覺得最好味嘅係裏面嗰粒超巨型帶子!成個飯保留左海鮮嘅鮮甜味,又唔會有過多嘅調料,真係又健康又好味!

。開心果芝士蛋糕$65
嗱嗱嗱,你又見到開心果啦!今日我哋好好彩佢嘅是日特色甜品竟然係我想食好耐嘅開心果芝士蛋糕!同佢嘅飲品一樣呢間舖頭嘅發揮,一向都非常超水準,佢嘅開心果味同芝士味融合得恰到好處,芝士味記唔會蓋過咗開心果味,但係亦唔會淡都唔存在,相信呢度嘅廚師都係一個好講究好有心思嘅人。

Bunphant Coffee (北角)
北角炮台山宏安道18號威徳閣地下7號舖
2023-05-29 42 浏览
北角炮台山一帶越來越多有特色嘅cafe, 呢間純白色⚪️嘅cafe 有好多年輕人排隊BUNPHANT 🍱特色蓋飯: 大碗, 足料, 好豐富, 有蟹肉蟹子🦀豆腐 青瓜🥒手撕雞🍗番茄莎🍅溫泉蛋,芝麻, 辣脆片,紫菜,紫洋蔥。仲可以選擇醬料,蛋黄醬好開胃Bunphant Plate 🥗好似all day breakfast 咁,不過係一個健康版嘅,因為有菜、豐富蛋白質,取代咗平時嘅香腸喂。都好豐富架,有櫻花蝦炒蛋,牛油果🥑慢煮雞胸肉,沙律菜,焦糖南瓜,迷你牛角包,乳酪配鮮果及果仁之後叫咗兩杯嘢飲- 🍦雪糕咖啡,呢個我就揀咗果味重啲嘅咖啡豆。將呍呢嗱味意式雪糕溝埋特濃咖啡度,可以當埋做甜品🍨☕️意式濃縮湯力水,加咗錢自己揀咖啡豆,我就選咗啲酸啲嘅。湯力水、冰塊與濃縮咖啡製成,可以直接感受咖啡嘅味道,唔會俾啲奶蓋過,凍冰冰好適合炎炎夏日見到台台都有食甜品,我都叫咗個🍞肉桂卷配芝士淋醬:肉桂卷好香,大大個好有睇頭,再配上自家製既芝士淋醬,帶來與別不同既口感體驗,真係從來冇試過呢個配搭,出奇地好味🤤

之後叫咗兩杯嘢飲-

呢間外表白雪雪嘅cafe,由店外到店內都採用簡約純白裝修,白色餐桌、透明椅子,有種清新雅致嘅感覺☁️而佢地嘅食物都好有特色好igable,最特別係竟然有開心果嘅飲品,中午12點已經全場滿座,相信好多人都係為開心果而嚟🤣作為一個開心果控,唔試唔得當然要拜訪下杯飲品!🧀芝士吐司盒配蒜蓉包條 ($108)芝士沾蒜蓉包條呢個組合簡直係perfect match🤤金黃色嘅吐司盒🍞盛載住超濃郁嘅芝士醬,加埋香脆嘅蒜蓉包條,口感豐富超邪惡呀😈鐘意芝士嘅朋友唔好錯過!温馨提示吐司盒好有份量,食到一半會有點膩,建議同朋友多人share會開心啲😆🐟鮮熬魚湯泡雙米配帶子, 蝦, 青口及日本鱈場蟹蟹肉 ($158)魚湯濃郁鮮美,搭配雙米將口感昇華更加獨特🥰海鮮嘅部分有帶子、蝦和青口等新鮮食材,搭配上日本鱈場蟹嘅蟹肉,讓整道菜呈現出豐富嘅海洋風味️🌊🍵丸久小山園抹茶鮮奶 ($58)丸久小山園嘅抹茶香醇濃郁,鮮奶口感細緻順滑,味道唔太甜仲帶有回甘🤩💚開心果特調奶 ($55)召喚開心果控❕ 賣相超靚,幾乎每枱必點🌿上層係厚厚嘅開心果奶蓋,質感香滑濃厚,攪拌飲前可以用匙羹食一啖先🤣而杯邊淋上日本開心果醬,表面再灑上開心果
芝士吐司盒配蒜蓉包條

🧀芝士吐司盒配蒜蓉包條 ($108)
芝士沾蒜蓉包條呢個組合簡直係perfect match🤤

🍵丸久小山園抹茶鮮奶 ($58)
開心果特調奶

💚開心果特調奶 ($55)
召喚開心果控❕ 賣相超靚,幾乎每枱必點🌿
上層係厚厚嘅開心果奶蓋,質感香滑濃厚,攪拌飲前可以用匙羹食一啖先🤣而杯邊淋上日本開心果醬,表面再灑上開心果碎增加口感,呈現出超濃厚嘅開心果風味😍幾特別嘅一款飲品,仲打卡一流,開心果控表示大滿足🥰
開心果芝士蛋糕

🍰開心果軟心芝士蛋糕 ($65)
芝士與開心果的香氣都好濃郁,但唔會互搶fo,不過相對飲品就無咁重開心果味~蛋糕口感細膩且綿密,中間軟心位好creamy,仲淋上奶蓋好正🥰份量剛好,味道唔會過甜,非常適合作餐後甜點~

總結:食物idea全部都好有創意好岀色,開心果控表示要encore😆
芝士吐司盒配蒜蓉包條
開心果特調奶
2023-05-28 14 浏览
純白韓系咖啡店🇰🇷☕️⭐️開心果特調奶🥛 $55會令開心果控癲左既一野飲,上層係綿密濃厚既開心果奶蓋同開心果碎,可以先食幾啖享受下,然後攪勻,牛奶比例岩岩好,唔會蓋過開心果味,飲到咁上下再用匙羹食掛杯既開心果醬,咁就大滿足。⭐️肉桂蜜糖奶配芝士奶泡 $60肉桂味好香,飲落幾甜,但味道唔太夾有少少奇怪。⭐️Bunphant沙律🥗 (慢煮雞胸+蜜糖芥末醬) $98沙律菜新鮮,份量多,慢煮雞胸唔會係嫩滑果種口感,所以唔鞋口已經收貨。果兩球薯仔沙律有驚喜,口感好豐富。⭐️ Bunphant特色蓋飯🍚 (日式燒汁) $118雞肉嫩滑,撈埋蟹子蟹肉青瓜粒脆片一齊食好有層次,估唔到配燒汁又幾惹味幾夾。⭐️芝士吐司盒配蒜蓉包條🍞 $108蒜蓉包條香脆,點埋濃濃既芝士醬,好好食好邪惡😈。⭐️開心果芝士蛋糕🧀 $65蛋糕呈流心效果,口感軟滑,因為蛋糕淋上芝士奶蓋,所以芝士味濃,開心果味相對地淡,身位開心果控既🐻覺得開心果味緊要d🤭但件蛋糕係好食既。
純白韓系咖啡店🇰🇷☕️

⭐️開心果特調奶🥛 $55

⭐️肉桂蜜糖奶配芝士奶泡 $60
肉桂味好香,飲落幾甜,但味道唔太夾有少少奇怪。

⭐️ Bunphant特色蓋飯🍚 (日式燒汁) $118

⭐️芝士吐司盒配蒜蓉包條🍞 $108
蒜蓉包條香脆,點埋濃濃既芝士醬,好好食好邪惡😈。

⭐️開心果芝士蛋糕🧀 $65

雖然個心都仲喺日本🥹,不過都想分享下最近去嘅呢間純白簡約風cafe🤍 咖啡店以白色為主調,感覺簡約⚪️ 門口亦設有露天座位,有養寵物嘅朋友可以帶主子去chill下🐩🌞 地點都幾方便,由炮台山港鐵站步行大約𝟱分鐘就到📍;食物以cafe嚟講選擇算多+特別💓除咗有沙律、意粉等食物,仲有好多特式嘅小食、甜品及飲品🌟 例如花生醬奶蓋咖啡🥜、"冬甩"忌廉鮮奶咖啡🍩、炆東坡肉咸菜羽衣甘藍配意大利包🥪等等。不過其實嚟之前已經做哂功課,一心要試佢嘅signature 開心果特調奶🥛🤤 另外仲叫咗幾款食物同飲品:💚•開心果特調奶 (凍)• $𝟱𝟱本身好鍾意開心果,加上見到咁多好評所以冇可能唔叫‼️ 一上枱見到賣相好吸引🤩 面頭有一層厚厚嘅開心果嘅奶蓋+開心果碎;另外仲有開心果醬,層次非常豐富🤤 本身都驚會太甜同膩 (留意返甜度係固定,冇得調校) 不過好彩都唔會太甜,另外因為都其實幾杰身,你當佢係甜品就啱😆 整體覺得開心果味好濃郁,而且奶味道平衡得好好,值得一試🌟🤎•𝗧𝗶𝗿𝗮𝗺𝗶𝘀𝘂• $𝟲𝟬另外都叫咗日甜點𝗧𝗶𝗿𝗮𝗺𝗶𝘀𝘂,同樣高質👍🏻 賣相都簡單但係都好吸引☺️ 質感軟綿綿,手指餅、忌廉同芝士層次比例好合我心

💚•開心果特調奶 (凍)• $𝟱𝟱

🤎•𝗧𝗶𝗿𝗮𝗺𝗶𝘀𝘂• $𝟲𝟬
另外都叫咗日甜點𝗧𝗶𝗿𝗮𝗺𝗶𝘀𝘂,同樣高質👍🏻 賣相都簡單但係都好吸引☺️ 質感軟綿綿,手指餅、忌廉同芝士層次比例好合我心意🥰 本身鍾意比較多手指餅,唔係剩係得忌廉😙 呢款嘅𝗧𝗶𝗿𝗮𝗺𝗶𝘀𝘂味道係比較重酒味,咖啡味比較淡,我本身冇咩所謂所以都覺得可以🤣

🍵•抹茶椰水 (凍)• $𝟱𝟬
朋友叫咗抹茶椰水,賣相好高雅,有啲桂花喺面🌼 味道清甜,有淡淡嘅抹茶同埋椰子味🥥🌴 夏天飲好解暑🧊

🍞 •芝士吐司盒配蒜蓉包條• $𝟭𝟬𝟴
呢個不得了🤤 吐司盒裡面有滿滿嘅芝士醬‼️🫕🧀🍞 芝士醬由兩種芝士製成: 包括𝗠𝗼𝘇𝘇𝗮𝗿𝗲𝗹𝗹𝗮 𝗰𝗵𝗲𝗲𝘀𝗲+ 𝗖𝗵𝗲𝗱𝗱𝗮𝗿 𝗰𝗵𝗲𝗲𝘀𝗲🧀 🧀 味道非常濃郁,充滿咸香,而且冇想像嘅膩感,就算本身冇特別鍾意食芝士都追住嚟食🤤
蒜蓉包條烤得金黃香脆🧄🥖🌟 沾上芝士醬真係好好食😋 朋友都有食少少個吐司盒,擺咗一陣都冇變淋身🍞 整體真係好好味👏🏻👏🏻

🐮•紅酒牛肋條新鮮闊條蛋麵• $𝟭𝟯𝟬
一向好鍾意食闊條蛋麵🍝 個蛋麵好有蛋香味💛 意粉嘅質感適中,牛肋條正常發揮,如果可以多少少醬汁就更加好。

🌽 •鮮粟米汁扁意粉配花椒忌廉球• $𝟵𝟴
呢個真係好特別😆 面頭貌似雪糕嘅忌廉球相當吸睛😝 醬汁係由新鮮粟米汁煮成,帶有清甜嘅粟米味🌽 意粉上邊有啲一粒粒嘅係粟米蓉。另外特別嘅係餐廳用上花椒,令到整體味道帶有麻香辛辣味幾過癮😂 旁邊還有燒過嘅粟米條🌽 不過冇乜味😂

整體覺得食物配搭特別+有心思,值得一試👍🏻
  • 芝士吐司盒配蒜蓉包條
2023-05-21 69 浏览
🌼 Chestnut puree linguine with Sichuan pepper cream puffs (118)🌼 Red wine-braised beef ribs with handmade wide noodles (130)The linguine was cooked to perfection, with the Sichuan pepper flavor complementing the chestnut puree without overpowering it, and the cream and chestnut-pepper combination was well-balanced.The beef ribs were incredibly tender and slid off the bone effortlessly, and the rich red wine sauce made them even more irresistible. 🌼 Pistachio-infused milkshake (55)🌼 Honey-fresh p

🌼 Honey-fresh pear smoothie with ice (55)

The milkshake was luxuriously creamy and had a strong, nutty pistachio flavor that was satisfying to sip on. The smoothie was equally refreshing, with a sweet and crisp pear taste that left us feeling refreshed and content.
炮台山開咗間全白主題嘅cafe,之前就已經試過下啲咖啡而當時仲未有stamp card. 今次就試下佢地啲熟食同開心果野飲先。🌼 栗米汁扁意粉配花椒忌廉球 118 🌼 紅酒牛肋條手工闊條麵 130意粉煮得恰到好處,花椒突出到係cover咗栗米味,而個cream同栗米and花椒又唔多夾。牛肋條好滑好嫩,配上濃郁嘅紅酒汁更加令人垂涎三尺🤤。🌼 開心果特調奶 55🌼 蜂蜜鮮梨冰搖果汁 55個特調奶好濃郁好香,開心果味道好突出,飲落好舒服。果汁就更加清新,鮮梨味道好鮮甜,令人心情都好好。🌈服務⭐️ 無加一,自己去cashier到落單

🌼 栗米汁扁意粉配花椒忌廉球 118
🌼 紅酒牛肋條手工闊條麵 130

牛肋條好滑好嫩,配上濃郁嘅紅酒汁更加令人垂涎三尺🤤。

🌼 開心果特調奶 55
🌼 蜂蜜鮮梨冰搖果汁 55

🌈服務

⭐️ 無加一,自己去cashier到落單

網上見到好多人打卡,而且主打開心果嘅餐廳唔多,仲要有得book位好方便,就訂咗嚟試😋一開始都擔心會唔會淨係得個樣、打路卡,唔好食,叫咗兩杯飲品都有驚喜😍開心果奶上台賣相已經好吸引,試咗一啖面嘅開心果cream同醬,好濃開心果味,而且一啲都唔會太甜👍👍👍之後同牛奶搞勻咗又另一風味,多咗牛奶香味,而仲keep到開心果香,飲到後尾都冇因為啲冰而淡咗,鍾意開心果一定要試!另外仲試咗香蕉咖啡,咖啡入面清楚見到香蕉溶,咖啡味同香蕉味都好濃,唔會其中一邊搶咗啲味🍌☕️雖然特別,但相對比較鍾意開心果奶多啲~仲有當然唔少得開心果芝士蛋糕🍰食咗一件好驚喜,之後再叫多件😋芝士蛋糕好滑好綿密,但又唔會好似new York cheesecake 咁實咁漏,一開始好濃芝士味,之前再慢慢滲出開心果味🥰最後沙律都好清新健康,雞胸好滑,而且醬汁都調得好好味,好開胃😋
午餐
  • 開心果芝士蛋糕
【北角 ⋄ 全新純白風咖啡店】 🍽 Bunphant Coffee📍北角炮台山宏安道18號威徳閣地下7號舖人氣蛋糕網店「Bunphant Cake」最近開實體咖啡店了小店採用純白色簡約裝潢設計 室內加入韓風打卡元素🤍Outdoor位置是per-friendly的 可以帶上主子一起嘆啡~私心推薦超濃郁開心果特調奶 開心果控表示很有驚喜😍開心果奶加入開心果碎外 更有掛杯的開心果醬 很有層次冬甩忌康鮮奶咖啡有創意 把忌廉奶泡打成冬甩的形狀🍩主食點了芝士吐司盒配蒜蓉包條 賣相很吸睛 十分邪惡!以吐司盒裝住濃郁的芝士醬 配上香脆可口的蒜蓉包條🤤另外也試了開心果巴斯克蛋糕 香濃的開心果味甜而不膩肉桂卷每層都充滿肉桂粉 更有奶蓋及焦糖脆增添口感👍🏻⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ✄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ✄ ❝我地食咗咩? ت ❞ ☞ Cinnamon Roll w/ Cream Cheese $48☞ Pistachio Basque Burnt Cheesecake $68☞ Cheese Toast Box w/ Garlic Bread Fingers $108☞ Pi
【北角 ⋄ 全新純白風咖啡店】
🍽 Bunphant Coffee
📍北角炮台山宏安道18號威徳閣地下7號舖

小店採用純白色簡約裝潢設計 室內加入韓風打卡元素🤍
私心推薦超濃郁開心果特調奶 開心果控表示很有驚喜😍
開心果奶加入開心果碎外 更有掛杯的開心果醬 很有層次
冬甩忌康鮮奶咖啡有創意 把忌廉奶泡打成冬甩的形狀🍩
主食點了芝士吐司盒配蒜蓉包條 賣相很吸睛 十分邪惡!

以吐司盒裝住濃郁的芝士醬 配上香脆可口的蒜蓉包條🤤
另外也試了開心果巴斯克蛋糕 香濃的開心果味甜而不膩
肉桂卷每層都充滿肉桂粉 更有奶蓋及焦糖脆增添口感👍🏻
❝我地食咗咩? ت ❞

☞ Pistachio Foam Milk $55

☞ "Donut” Latte w/ Cream Foam $60
📍炮台山純白咖啡店‼️· 必點開心果牛奶🤩 -- Bunphant Coffee☕️•=======================Bunphant本身係一間網上蛋糕店,最近佢哋喺炮台山開設實體店,除咗蛋糕,仲有埋主食🤩👍------------------------------⭐️芝士吐司盒配蒜蓉包條 $108 (4.5/5)呢個招牌item幾乎個個人都有點,製作時間需要20-30分鐘要耐心等侯😆一上檯嘩咗一聲因為真係好大份!吐司盒刮空咗中間嘅部分並放入芝士醬~芝士醬好濃稠,味道香濃富鹹香🥰‼️旁邊嘅蒜蓉包條香脆,點埋芝士醬食唔停口😍·⭐️ BUNPHANT特色蓋飯(常溫)$118(蟹肉,蟹子,煎豆腐,青瓜,手撕雞,蕃茄莎莎,溫泉蛋,芝麻,辣脆片,紫菜,日式燒汁)-石斑魚柳 +$25 (4.2/5)大碗足料嘅蓋飯!石斑魚煎得幾香,蟹肉蟹子好有鮮味,加埋其他配料一齊食好豐富🤩·⭐️ 開心果特調奶$55 (4.7/5)呢杯開心果控一定要試吓😍😍面頭有好濃稠嘅開心果醬奶蓋,味道濃郁!加埋香滑嘅牛奶無得輸🤩‼️•⭐️ 真・香蕉鮮奶咖啡 $55 (4.1/5)呢杯幾有gimmick!面頭放咗焦糖香蕉😆咖啡香

=======================
⭐️芝士吐司盒配蒜蓉包條 $108 (4.5/5)

⭐️ BUNPHANT特色蓋飯(常溫)$118
-石斑魚柳 +$25 (4.2/5)

⭐️ 開心果特調奶$55 (4.7/5)

⭐️ 真・香蕉鮮奶咖啡 $55 (4.1/5)

呢杯幾有gimmick!面頭放咗焦糖香蕉😆咖啡香濃,入面仲加咗香蕉蓉🤩
整體食物唔錯,份量好多~其中特別推介芝士吐司盒同開心果奶😍另外店員都好有禮貌👍
賣相:3.5/5
味道:4.3/5