2023-04-25 38 浏览
第一次食, 叫lemon sugar, 同smoked salmon spinach. 塊皮係un 嘅, 跟住好重牛油味。講緊crepe 唔係咁, 又厚。。。希望可以改良下, 真係幾失望。

2023-04-25
🇫🇷💫法國傳統名物Crêpe🥞係香港要食到正宗傳統法國可麗餅都唔係一件易事🤔原來市區都可以搵到😍正正就係尖沙咀心動地帶K11就有得食啦🥰可麗餅除咗甜食之外仲有咸食 今次揀咗👇🏻🧇Matcha & Berry Parfait朱古力可麗餅配抹茶忌廉芝士、開心果脆脆及紅莓醬 好match 好好食 非常幼滑 多重口感 豐富到不得了 I love it🍹JadeMatcha / Dark Chocolate 好好滑 濃濃既沙冰 同crepe 係perfect match
🇫🇷💫法國傳統名物Crêpe🥞

可麗餅除咗甜食之外仲有咸食 今次揀咗👇🏻
🧇Matcha & Berry Parfait
2023-04-16 48 浏览
店裏提供甜味和鹹味的可麗餅兩大類, 每大類又有不同的口味選擇。 由於的同朋友都喜歡甜食, 所以兩人都叫左甜味類, 一個綠茶口味, 一個咖啡口味。Matcha, Raspberry Parfait 餅底是即叫即整,上菜時還是暖暖熱熱的。 驚喜的是綠茶味好濃郁,食得出食材沒有偷工減料,哈哈!呢個口味另一個特點,就係佢上面加咗脆脆地嘅餅碎, 為呢一個香軟的可麗餅底添加另一種口感,多一種層次。Cafe Gourmand 黑朱古力配蘭姆酒汁及特濃咖啡忌廉芝士可麗餅的賣相擺盤很精緻,未食淨影相都已經很吸引。上面嘅餅有香香的咖啡味, 汁料是甜甜的rum 酒, 再加上忌廉芝士味,可以講係有三層嘅味道!好豐富。French Soda - Provencial剛剛好的甜度,梳打嘅氣好足, 一飲就好精神!清清地, 同濃醇的milkshake 形成多烈的對比。Milkshake - Matcha好 creamy, 綠茶味一樣又濃郁, 推薦! 飲完仲好飽飽添~

Matcha, Raspberry Parfait

Cafe Gourmand

• Raspberry Parfait
  • French Soda
  • Cafe Gourmand
  • MATCHA LATTE
前幾日同細仔食下午茶,去咗呢間法國可麗餅專門店chill下 😊可麗餅對於我嚟講就唔係成日食,不過每次都係好回味,呢間Café Crêpe 都唔例外,仲要係法國傳統做法喎,點都要試下嘅 😋之前食都係同兩個仔share食一份,小吃多滋味,今次去因為好肚餓 😂 所以一人一份唔好爭 😆👍🍓 Strawberry & Banana🍌新鮮草莓及香蕉 可麗餅(加咗 Whipped Cream 奶油忌廉) 見到店員唧cream 果下真係好邪惡呢!大大舊 😆 草莓同香蕉真係好新鮮,我仔一路切開,我坐對面都聞到鮮果香味 😦當時我叫果份未到,睇住我仔食,我相信可麗餅造得好香好滑漏,因為我仔食到好似食河粉咁,佢唔係切開食,佢食食下好似食河粉咁 嘒入口食!😂引死人咩!😁水果配料俾得好夠,仲好心機疊得好靚,加埋忌廉食落口幸福感滿滿!睇見都開心 😊❤️🍵 Matcha & Berry Parfait 🥞朱古力可麗餅 配 抹茶忌廉芝士、開心果脆脆 及 紅莓醬(注意:有提子乾)賣相好吸睛!😍睇到我唔捨得切開佢啊 😆全部材料都係我嘅至愛 🥰❤️❤️❤️都係一樣俾足料,仲要放得好均勻!每一啖都食到抹茶cream、開心果脆同紅莓醬!

🍓 Strawberry & Banana🍌
新鮮草莓及香蕉 可麗餅
(加咗 Whipped Cream 奶油忌廉)

見到店員唧cream 果下真係好邪惡呢!大大舊 😆
引死人咩!😁

🍵 Matcha & Berry Parfait 🥞
朱古力可麗餅 配 抹茶忌廉芝士、開心果脆脆 及 紅莓醬
(注意:有提子乾)

賣相好吸睛!😍
睇到我唔捨得切開佢啊 😆
全部材料都係我嘅至愛 🥰❤️❤️❤️
都係一樣俾足料,仲要放得好均勻!每一啖都食到抹茶cream、開心果脆同紅莓醬!💯
Matcha & Berry Parfait

酸酸甜甜又有口感🤤 初頭以為細細份,點知我差d食唔哂,原來一份都咁飽肚架!😄

🍍Pina Colada - French Soda 🍹
Pina Colada Soda

平時喺餐廳或酒吧係cocktail嚟,但呢度就配梳打,變成連小朋友都可以飲嘅特飲 😀👍
菠蘿同椰子比例感覺剛好一半,大家嘅味道沒有互搶,菠蘿甜味配椰子香味, 梳打氣又夠,就算配甜味可麗餅都唔怕漏,好好飲 🥰

🍫 Hot Chocolate
Hot Chocolate

非常香濃!因為跟返法式,所以面頭加咗邪惡嘅厚厚忌廉 😁
飲落口好順滑 😋 不過覺得愈飲愈甜 😆 建議太怕甜嘅,落單果陣可以要求落少d忌廉或者走忌廉吧。

睇落細細間,但平日下午都keep住有人入嚟食呢 😀 坐得好舒服,另外服務態度都唔錯,個個店員都好nice 😊

2023-04-06
Pina Colada Soda
Hot Chocolate
☕️Café Crêpe​📍尖沙咀K11購物藝術館地下G29號舖​👉🏻👉🏻menu​📢係收銀order比錢先​圖1️⃣ 香港燒鵝法式可麗餅 $189本來以為似片皮鴨包薄餅,但現實係可麗餅同燒鵝都唔夾,燒鵝太突出,可麗餅係多餘,btw鏞記燒鵝幾好食(反正都貴,咁我不如幫襯鏞記仲好)​圖2️⃣For本人心理平衡用.°ಥ_ಥ°.好貴(平均$37.8一啖)​圖3️⃣伯爵鮮奶茶 $45有淡淡嘅伯爵茶香味,唔濃唔澀,仲幾滑,好飲​(評分:5杯☕️最高分) 食物:☕️☕️☕️可麗餅失望環境:☕️☕️☕️☕️幾好坐CP值:☕️$189食完唔gur服務:☕️☕️☕️☕️​✨會再幫襯? 行街行到攰坐低飲下野都可以,但可麗餅都唔平,最平都$55up,又唔係特別好食,可麗餅prefer幫襯旺中/葵廣
☕️Café Crêpe

香港燒鵝法式可麗餅 $189

圖2️⃣

圖3️⃣
伯爵鮮奶茶 $45
有淡淡嘅伯爵茶香味,唔濃唔澀,仲幾滑,好飲

(評分:5杯☕️最高分)
食物:☕️☕️☕️可麗餅失望
環境:☕️☕️☕️☕️幾好坐
CP值:☕️$189食完唔gur
服務:☕️☕️☕️☕️

✨會再幫襯?
2023-04-02
2023-03-27 64 浏览
早上11點左右去幫襯,店內唔算多人。食過中環嗰間,對比之下,中環嗰間真係似一間有啲格調嘅餐廳,可以好好享受一餐,但K11呢間嘅格局比較似Starbucks、Delifrance,就算堂食咖啡都係用外賣杯,畀人一種食完快快走嘅感覺。店內只有一位華人店員,其他兩位都係南亞嘅姐姐,沒有種族歧視,但的確好多事只靠華人店員處理,令點餐、出餐、執枱嘅速度都比較慢。點咗一份簡單芝腿crepe+咖啡,都等咗10分鐘左右,想要個quick breakfast,可能要考慮一吓。近百蚊,crepe份量係大嘅,好見好多堂食嘅顧客、特別係點甜口味嘅,都食剩半份以上。火腿+瑞士芝士,簡單又不敗嘅組合,帶黑椒香。
早上11點左右去幫襯,店內唔算多人。

火腿+瑞士芝士,簡單又不敗嘅組合,帶黑椒香。
外卖自取
2023-03-24 63 浏览
Was spending an afternoon shopping at K11 Art Mall, and decided to take a break at Cafe Crepe for some snacks & drinks."Crepe Francaise" just as its name suggests, using pulled duck confit with gruyere, thyme, onion & creme fraiche. The flavours made me miss France!The new "Tiramisu Crepe" is a pleasant surprise. Crepe wrapping moist and rich ladyfingers, topped with vanilla ice cream & a macaron. Yum.For drinks, "Mojito" was alcohol-free yet cooling & refreshing, while "Jade" frappuccino blende

For drinks, "Mojito" was alcohol-free yet cooling & refreshing, while "Jade" frappuccino blended choco & matcha interestingly.

In general, the crepes were pleasurable and quite filling given the thick pancakes & rich ingredients.
2023-03-22 38 浏览
Shrimp Newberg蝦肉配秘製紐堡醬及香蔥,唔好以為薄薄咁以為冇乜料到,入面其實鋪滿晒鋪滿晒蝦肉同埋充斥着充斥着濃濃嘅橙色紐堡醬。個味道非常之好,好食過芝士火腿咁。Tiramisu Crêpe (期間限定)見有兩個新Crêpe,一個係鏞記crossover嘅燒鵝crêpe,另一個就我食嘅tiramisu crêpe。tiramisu 意式芝士餅+ Crêpe法式可麗餅,可麗餅包著浸咗咖啡酒嘅手指餅。上面仲有一球雲尼拿雪糕同埋一個馬卡龍。雪糕加埋可麗餅真係有tiramisu 嘅味道,但就加咗可麗餅嘅彈性。整體crossover都好夾。
Shrimp Newberg

Tiramisu Crêpe (期間限定)
2023-03-22
2023-03-19 57 浏览
今日去左K11一間食法國可麗餅嘅cafe,試咗佢哋嘅法式乳酪芭菲配鮮草莓可麗餅同黑松露帶子可麗餅,真係好味啊!法式乳酪芭菲配鮮草莓及藍莓可麗餅,個芭菲鬆軟嫩滑,同鮮甜嘅草莓同藍莓搭配得好啱,令人一試難忘。我哋仲試咗佢哋嘅秘製瑞士芝士汁配黑松露帶子可麗餅,鮮甜嘅帶子鋪滿可麗餅邊沿,同個芝士汁嘅味道搭配得好好,而黑松露嘅香味又更加提升咗啲味道,好正啊!飲品方面,我哋試咗佢哋嘅意式雪糕加特濃咖啡同泡沫咖啡。雪糕口感滑溜,同特濃咖啡一齊食,好有層次感。而泡沫咖啡,香氣濃郁,慢慢嚐就會發現到咖啡豆嘅香味,好享受。總括嚟講,呢間餐廳真係好有水準,食物質素好高,服務員服務態度又好好,令我有種回到法國嘅感覺。下次再黎一定會再試多啲佢哋嘅菜式。
意式雪糕加特濃咖啡
秘製瑞士芝士汁配黑松露帶子可麗餅
法式乳酪芭菲配鮮草莓及藍莓可麗餅
意式雪糕加特濃咖啡
秘製瑞士芝士汁配黑松露帶子可麗餅
法式乳酪芭菲配鮮草莓及藍莓可麗餅
2023-03-18 1653 浏览
法國嘅crêpe可麗餅源自法國西北部嘅Bretagne布列塔尼地區,一直都係我最鍾意嘅法國傳統食品之一。今次見Café Crêpe X 鏞記酒家出咗呢個限時供應嘅香港燒鵝法式可麗餅($189)。見到呢個crossover咁特別,真係覺得唔可以唔試!翻開可麗餅嘅皮就見到炭燒燒鵝,食落皮脆肉嫩,加上京葱、焦糖洋葱同埋特別調配吧酸甜醬汁,呢個crossover超級讚🤤今次仲點咗個蝦肉配秘製紐堡醬、瑞士芝士加香蔥可麗餅($138)。蝦肉彈牙爽口,我本身又對紐堡醬同芝士有超級偏好,連埋充滿蛋香嘅可麗餅一齊食,成個可麗餅都極有水準!甜點誠意推介Cinnamon Bun 肉桂卷配甜酒及香草忌廉芝士($88)。先講賣相,係一睇就知係份量十足嘅甜點,食落去,最愛佢嘅酒香同忌廉嘅軟滑,又唔會超級甜,極啱香港人口味。飲品叫咗Affogato Frappuccino ($58),成餐晚飯,加上呢個affogate沙冰,係真係極滿足!食crêpe,喺香港黎講,呢間真係其中一間首選。🫔Café Crêpe (K11) (尖沙咀)📍尖沙咀河內道18號K11購物藝術館地下G29號舖#cafecrepe #K11 #T

Café Crêpe x 鏞記酒家香港燒鵝法式可麗餅

Cinnamon Bun

Affogato Frappuccino

食crêpe,喺香港黎講,呢間真係其中一間首選。

🫔Café Crêpe (K11) (尖沙咀)
📍尖沙咀河內道18號K11購物藝術館地下G29號舖

#cafecrepe #K11 #TST #crepehk #hkfood #hkfoodie #鏞記酒家#香港燒鵝法式可麗餅#蝦肉秘製紐堡香蔥可麗餅 #FoodieS尖沙咀
2023-03-13
Café Crêpe x 鏞記酒家香港燒鵝法式可麗餅
Cinnamon Bun
Affogato Frappuccino
第一次食既時候係食蘋果金寶味!價錢就唔太記得了!但係記得係好好食既!最近比「當年」真係多左好多人,以前安安靜靜睇下玻璃外, 同朋友傾下計100$ 以上一個Crepes 都會覺得還好還好,但係最近試完開心果合桃蜂巢味之後覺得$119 真係「還好至唔抵」之間,好多人有咩「排隊」機制咁,仲要因為地方真係唔算大,邊個好嘈好嘈。呢度其實都唔算有啲咩service 但係今日成件事係咁嘈,再加上蘋果金寶味好味太多。會有啲小失望!100蚊內如果口味唔夠特別,會覺得都真係好貴,例如:朱古力 抹茶果個 $96🥹🥹

2023-03-16 40 浏览
同朋友喺K11 artus mall食完飯,朋友話仲好想食甜品🍮,就即刻睇吓附近有咩啱食經過見到呢間餐廳主打食法式crepes,感覺好新鮮,喺香港未食過,就一於入去試吓,餐廳座位好舒適,好適合同朋友過嚟傾偈食野,採取自助式方式點餐✨油封鴨配格魯耶爾芝士$118除咗甜Crepes,原來仲有鹹Crepes,油封鴨係法國名菜,鴨肉對一般人來說都普遍偏乾柴,經過油封的過程之後,反而更能保留鴨肉軟嫩的口感,Crepes 裡面加上芝士,更加帶出鴨肉嘅香味✨法式乳酪芭菲配鮮士多啤梨及藍莓🫐$98Crepes餅皮相當煙靭軟熟,配上藍莓士多啤梨,簡簡單單食材已經好美味,藍莓士多啤梨好新鮮,同乳酪一齊食可以話係絕配✨椰香菠蘿$48椰香味突出,用咗新鮮嘅菠蘿🍍整成特飲,成個感覺超清新✨榛子朱古力🍫$48法國其中一款出名嘅食物就係朱古力🍫,當然唔可以錯過叫佢哋嘅朱古力飲品,朱古力味非常濃郁細滑,成杯飲品又唔會太甜,一流

✨油封鴨配格魯耶爾芝士$118

✨法式乳酪芭菲配鮮士多啤梨及藍莓🫐$98

✨椰香菠蘿$48
椰香味突出,用咗新鮮嘅菠蘿🍍整成特飲,成個感覺超清新

✨榛子朱古力🍫$48
1K
2023-03-12 48 浏览
我的女性朋友介紹下,一起去有間以可麗餅為主題的cafe 好吸引到我,環境裝潢新穎,食物即叫即製又好好吃🤤除了甜食,都有鹹點的可麗餅!油封鴨配格魯耶爾芝士可麗餅油封鴨拆咗肉,每啖都是豐富鴨肉碎,實在齒頰留香!金寶蘋果可麗餅配香草冰淇淋🍎🍏 🍦這是好受歡迎👏的皇牌產品,傳統手法啖啖煙韌金寶蘋果粒粒滋味!配上香草🌿冰淇淋雙重享受😎Café Crêpe 尖沙咀河內道18號K11購物藝術館地下G29號舖

除了甜食,都有鹹點的可麗餅!

油封鴨配格魯耶爾芝士可麗餅
油封鴨拆咗肉,每啖都是豐富鴨肉碎,實在齒頰留香!

金寶蘋果可麗餅配香草冰淇淋🍎🍏 🍦

Café Crêpe
尖沙咀河內道18號K11購物藝術館地下G29號舖
2023-03-09 1261 浏览
琴晚係尖沙咀行街,行過K11地下,原來有Café Crêpe,都有幾年冇食法式Crêpe,所以決定晚餐食依間❣️我同朋友點咗一個Sweet一個Savoury嘅Crêpe。Café Gourmand $96————————————黑朱古力配蘭姆酒汁及特濃咖啡忌廉芝士🍫☕️啱晒鍾意食朱古力味甜品嘅人,質感Creamy,因為加咗Rum sauce,令朱古力味變得唔單調,唔係得個甜字。Cream cheese令甜品內餡嘅口感更加順滑。Crêpe St. Jacques $125————————————秘製瑞士芝士汁配黑松露帶子,House-made芝士汁配黑松露好夾,令黑松露味道更突出。帶子細細粒但份量滿滿,整個配搭都非常好。如果平時去西餐廳鍾意食黑松露帶子意粉,我估你都會好鍾意依個Crêpe!Pina Colada $48————————————餐廳有各式特飲、咖啡、酒類。而Pina Colada係冇酒精嘅,係椰香菠蘿特飲🍍Iced Americano $42————————————我就算夜晚飲咗咖啡都瞓得好開心🤣所以唔怕瞓唔著!點咗Americano☕️下次要再試更多唔同味道嘅Crêpe!

我同朋友點咗一個Sweet一個Savoury嘅Crêpe。

Café Gourmand $96
Café Gourmand

Crêpe St. Jacques $125
Crêpe St. Jacques

Pina Colada $48
Pina  Colada

Iced Americano $42
Iced  Americano

下次要再試更多唔同味道嘅Crêpe!
2023-03-08
  • Crêpe St. Jacques
2023-03-03 959 浏览
之前見啲人食呢個蘋果脆脆雪糕可麗餅真係好吸引🧇~熱愛甜品嘅我當然要去試下😋~原來除咗甜食可麗餅,仲有鹹食嘅🧂~因為晚餐時間有啲餓,所以叫咗呢個Chicken Cordon Bleu~有烤雞肉🐔,火腿同芝士嘅可麗餅~雖然睇落薄薄一塊,但裏面都幾足料!烤雞肉夾埋融咗嘅芝士🧀~佢哋嘅可麗餅係偏厚,軟綿綿略帶韌性,食晒成塊都幾飽肚~呢個Butterscotch Apple Crisp就係我見到好靚嘅可麗餅😍😍!香軟嘅可麗餅上面灑咗啲焦糖脆脆🍬,而入面就包住咗啲甜甜嘅蘋果粒🍎~一向焦糖都好夾蘋果,再加埋雪糕一齊食🍦~又香又甜,然後又冰凍又暖咁,非常好食~呢間既然係cafe,飲品選擇亦唔少~除咗咖啡茶朱古力一類☕,仲有梳打同奶昔可以揀🥛~我哋就揀咗梳打,佢呢杯Creamsicle係橙加雲呢拿味🍊~聽落好似好怪🤔,但飲落又幾夾,因為有啲似橙寶雪條嘅味道~我就鍾意呢杯Provençial夠清新~因為係檸檬再加上薰衣草味🍋,清清地唔會好甜~整體而言,呢度都幾舒服幾好坐🍴~佢嘅可麗餅底比較厚同煙韌,我個人比較喜歡呢種texture😚~鍾意食甜品嘅,一定要試下我個蘋果脆脆可麗餅👍!
之前見啲人食呢個蘋果脆脆雪糕可麗餅真係好吸引🧇~
熱愛甜品嘅我當然要去試下😋~

原來除咗甜食可麗餅,仲有鹹食嘅🧂~
有烤雞肉🐔,火腿同芝士嘅可麗餅~
雖然睇落薄薄一塊,但裏面都幾足料!
烤雞肉夾埋融咗嘅芝士🧀~
佢哋嘅可麗餅係偏厚,軟綿綿略帶韌性,食晒成塊都幾飽肚~
Chicken Cordon Bleu

Butterscotch Apple Crisp

一向焦糖都好夾蘋果,再加埋雪糕一齊食🍦~
又香又甜,然後又冰凍又暖咁,非常好食~
Butterscotch Apple Crisp

呢間既然係cafe,飲品選擇亦唔少~
除咗咖啡茶朱古力一類☕,仲有梳打同奶昔可以揀🥛~
聽落好似好怪🤔,但飲落又幾夾,因為有啲似橙寶雪條嘅味道~
我就鍾意呢杯Provençial夠清新~
因為係檸檬再加上薰衣草味🍋,清清地唔會好甜~
Creamsicle & Provençial

整體而言,呢度都幾舒服幾好坐🍴~
鍾意食甜品嘅,一定要試下我個蘋果脆脆可麗餅👍!
2023-02-27
Chicken Cordon Bleu