2021-10-13
滿懷開心的一餐生日自助晚餐到極度失望的離開,由於姊姊及工人姐姐於八月份生日,便希望食餐好,九龍香格里拉的自助餐都極度高好評,食物種類多,質素高,便決定8月31號去食。當日6点半到達,坐定定服務員便給了我們四個圓形膠牌說每人可焕领一份凍龍蝦,我心裡一沉,唔係任食咩,點解會变咗配给,所以便抱着懷疑的心情去取龍蝦,點知厨師話俾我知,因為之前客人每次都攞太過多龍蝦,使到有部份客人攞唔到,所以自8月1日開始便配给分俾客人,佢仲細細餐話俾我知,如果仲想食可以再問服務員攞膠牌,我回到坐位,心想多人想食龍蝦,酒店便應該供應多D而唔係配給,十分離譜,到我開始食龍蝦時,先發覺一份,完來係得半邊加一隻龍蝦鉗,变相又小咗半隻,食完便向服務員攞膠牌想再食多一轉,点知佢話佢哋唔可以俾我,相量一會便叫經理來解決,最後給咗我四個牌,不過叫我哋低調D,費事俾其他食客知道。其他食物亦不似預期,生蠔十分細隻,宣傳片有麵包蟹都未出現過,片皮鸭又太乾,因長期焗住;其他食物種類就十分之小,包括甜品,即整窩夫都排長龍。雪糕的味道又十分之小,連最受歡迎之一的朱古力都冇。最後到埋單都計錯數,因為前幾天我都計過大約概總數,點知張單多咗幾
最後到埋單都計錯數,因為前幾天我都計過大約概總數,點知張單多咗幾佰元,我咪叫服務員問清楚,佢話冇計錯,4個人(星期五至日)概價錢(3個成人加1個長者),我咪纠正佢今日係星期二,佢再去check過再攞過張單俾我,仲話係個服務員㩒錯以為係星期五至日的價錢,但我心想之前走嗰D客人都好似計錯數,之後就離開回家。