2016-06-16 1254 浏览
今日難得老細有事,跟住有得放早,就緊係同同事去間環境唔錯又坐得耐嘅地方食下野喇,所以我地一放工就係公司附近周圍搵下有咩地方可以落腳,之後行左無幾耐,就見到呢間餐廳裝修比較靚,同事都好似幾有興趣,所以就決定試下呢間野,一入到去店員好貼心咁帶我地入坐,仲好耐心咁為我地餐廳嘅食物。德國黑椒蜜糖豬手平時都比較少係午餐食豬手,一黎比較麻煩,二黎怕整污污糟自己件衫。但餐廳呢個豬手配薯條真係好貼心,因為餐廳為令食客食豬手更加方便,餐廳為客人將豬手起肉配以少量再沙律和主食(飯,意粉或薯條)。單從份量來說,碟內裡的豬手份量唔少,認真夠晒抵食架。而且豬手入口唔會乾水之餘又夠熱,所以一啲都唔馬虎架。唯一有點美中不足的是薯條就可能因為不是即炸的,有點涼了,但入口時依然係脆身的。芝士燒牛肉牛角包配雜果薯仔沙律牛角包內裡非常香脆,雖然經其他處理但仍無失去本身嘅口感,另外餐廳真係用左足料嘅芝士去整呢個芝士燒牛肉牛角包,因為啲芝士真係多到漏左出黎架。另外牛肉入口唔會太薄,亦唔整得好粗糙。不過成個芝士燒牛肉牛角包每樣食材都配合得好好,芝士嘅香濃配上牛肉和香脆嘅牛角包真係非常香口。除此之外,見到芝士漏出黎個感覺都真係幾吸
芝士燒牛肉牛角包配雜果薯仔沙律
除此之外,見到芝士漏出黎個感覺都真係幾吸引,令人係視覺同味覺有雙重嘅享受
泰國原隻小椰皇蒟蒻
呢度嘅小椰皇蒟蒻真係超冰凍,小椰皇蒟蒻係用椰子肉包著蒟蒻,椰子肉都算清甜,而蒟蒻份量亦唔小仲唔會太甜,入口啖啖冰涼。我同同事叫左個一齊SHARE,係而家呢個炎炎嘅夏日,真係超級消暑。
蘋果益力多
蘋果益力多
最後食完野緊係要喝番杯野喇,餐廳嘅野喝都係好令人驚喜架,因為餐廳唔小嘅喝品選擇都係即叫即整架,好似我呢杯蘋果益力多,餐廳調得岩岩好,唔會太甜嘅同時又夠解渴,為呢餐飯畫上個令人滿意嘅句號。
臨走前聽到店員講餐廳有海南雞飯日日都賣斷市,我地今日太遲去餐廳所以未食到,下次有機會都要再黎試下先得。
2016-06-03 930 浏览
2:30下午茶餐。。我同男友叫咗個菠蘿呑拿魚沙律飛碟餐&奶油豬炒蛋羅宋湯螺絲粉~~首先要講下。。個飛碟D菠蘿有D "叔"味!D螺絲又太淋。。應該—早整好晒!等餐時間。。重有好多食客投訴。。等得耐。。落錯單。。明明落意粉落飯!西多士變熱狗。。等唔係問题。。最衰連食都唔好食!
2016-06-03
下午茶
2016-04-13 864 浏览
平時lunch時間行過見到好多人食, 裡面爆晒出面有人排隊. 今日可以提早食飯, 見唔駛等, 一於試人.南瓜忌兼湯 豐富南瓜蓉及忌廉香,味道不錯,如果有個面包可以點湯食就好了意粉有點硬,但忌廉汁味不夠且太水太稀,使意粉掛汁度低,變得意粉淡而無味 ,雞皮好咸雞肉無味而且肉鞋 凍檸檬茶味甜度都偏淡 埋單$42+2凍飲 如果有機會, 或者會試下食其他野, 但要排要等就的話就免了.
,雞皮好咸雞肉無味而且肉鞋
凍檸檬茶味甜度都偏淡
2016-04-06
2016-03-17 408 浏览
同事話之前經過呢間餐廳好多人係出面等,咁我地就諗住一試啦,一入去間餐廳既環境同裝修都幾好,我地被安排左坐梳化位,睇餐牌既時候都感覺良好,每個餐都大約$50有湯,主菜,餐飲個湯一黎就係惡夢既開始,話係蕃茄雜菜湯,但根本就係茄膏加水...飲左幾啖就放底,除左咸完全無其他味到最後竟然係會水同湯分層,好耐無見過咁既湯。。。之後主菜我叫左牛扒螺絲粉,螺絲粉係完全無味,你可以自行加佢提供傑到好似膏既黑椒汁,牛扒係熟到爭d切唔開,又咸又鞋。。。食左一半決定唔可以再咁對自己個胃正當我食完之後,我既同事仲未有野食,佢地叫海南雞飯,我地見住一盒盒既外賣放住海南雞,而我地台台都不停吹,但堂食都無無人理,最終等左45分鐘終於黎,但全部都係頭頭尾尾。。得幾舊骨,仲可怕過我個牛扒。。。我好小食完一間餐廳過左一日無相都堅持寫食評,就係希望唔好有下一個受害者

2016-03-16
2016-02-19 328 浏览
成日有機會經過呢間餐廳,今日終於有機會入黎試試。呢度既環境都唔錯,以淺藍色為主調,周圍都有掛畫襯托,幾休閒既感覺。我點左麥糖芥末燒焗牛柳粒飯,大約十分鐘就黎到喇。呢個飯個味道好奇怪 個汁無乜芥末味,得個甜字,再襯落個飯度,完全唔夾;D 牛柳應該腌得太耐,好重味。最後個飯只係食左一半,下次唔會再黎
成日有機會經過呢間餐廳,今日終於有機會入黎試試。

我點左麥糖芥末燒焗牛柳粒飯,大約十分鐘就黎到喇。
呢個飯個味道好奇怪
 個汁無乜芥末味,得個甜字,
再襯落個飯度,完全唔夾;D 牛柳應該腌得太耐,好重味。
最後個飯只係食左一半,下次唔會再黎
2016-02-19
2015-11-02 517 浏览
小妹雖則未至於上山下海,但都叫做食過唔少嘢。而今次呢間嘢,真係要容許小編唔客氣地直接講呢間嘢係「中伏之最」!喺度真係要好好同大家分享下個日嘅經歷。小妹連同四位朋友食飯。到鋪頭門口,見到間鋪門面係有花過吓心思去整,窄身嘅門口再加三塊長身玻璃做窗口可以睇到入面啲人食嘢,真係有幾分歐陸嘅style。香港地呢啲嘢好吃香,唔怪得之可以大排長龍。入到去,頭頂有吊燈,牆身掛咗兩三幅畫,裝修同餐枱亦似模似樣,除咗話間鋪細咗啲難啲出入外,基本上都環境係真係冇嘢挑剔嘅。跟住望個menu,幾詳細,菜式有齊中英文名,去到呢個位,眾人仍然都係感覺良好嘅。好啦,戲肉嚟啦。大家期待已久嘅嘢食終於登場。先講個香脆雞翼泰式冬蔭功金邊粉,我哋係叫咗兩碗嘅,而竟然兩碗嘢個湯底係完全唔同味:一碗係又苦又酸,湯底杰得嚟但味道偏淡,而另一碗就唔知點解勁多辣椒油,搞到成碗嘢感覺油淋淋。而無論係邊碗都好,都冇冬蔭功應有嘅辣味,金邊粉亦浸到淋哂,一啲都冇咬口。仲有隻炸雞翼先係敗筆重點,炸雞翼上菜個陣竟然浸喺碗湯入面,食落口完全係皮肉分離,叫人點食落口?而隻雞翼叫俾吓面咬一啖,老實講唔知點勁醃先醃到咁鹹,鹹到條脷痺一痺,甘拜下風。跟住到

好啦,戲肉嚟啦。大家期待已久嘅嘢食終於登場。
金邊粉亦浸到淋哂,一啲都冇咬口。
跟住到泰式海南雞飯,而朋友未食之前,有另外一枱客叫咗兩碟,第一碟睇落個款okay,第二碟就出哂事,得兩三嚿肉好似施捨咁,隔離果台都忍唔住投訴.所以我朋友都好驚到佢個碟個陣會中伏。之後嚟到,好財個樣都正常,起碼冇好似隔離果台咁俾人批左個頂/.\

點知食落口就出事:油飯食到勁油,但冇香味,而且飯身散修修,敗北。雞就有挑到骨出嚟,但完全冇雞味,難聽啲講真係唔知自己食緊乜肉落肚,大佬食雪藏雞都有丁點雞味啦掛,呢碟嘢我朋友話係佢食過一世人裡面最差嘅海南雞飯。
第三道菜係芝士焗波羅鮮茄豬扒飯,呢兜飯大家睇圖片就已經足夠,茄汁明顯唔夠,連少少嘅配菜都冇,大家樂都有兩嚿西蘭化啦吓話,賣相十足樓下茶樓賣比中學生個啲十零廿蚊嘅頹飯。點解唔講味道?因為我朋友一見到咁嘅款,直頭罷食,自己直接出咗去另外搵嘢食,到最後兜飯係冇人理過。。
講得興起之際,差啲唔記得mention個南瓜湯、羅宋湯同荔枝烏龍茶,南瓜湯好鹹好杰身,質地十足係BB仔食個啲糊仔,而且又係唔知點解完全冇南瓜味。至於羅宋湯,好淡,略酸,都算,但最神奇嘅係,飲落唔知點解會有藥材味。荔枝烏龍茶,淡味到近乎無味,飲落勁似零卡路里健康水。

其實仲有一個紐西蘭西冷牛扒薯菜,但呢道菜唔會有圖,更加唔會有食評,因為當全世界都食完嘅時候,碟菜係仲未到,大家都已經食到一肚火,唔通仲同佢乾等?最後嗌cut單大家埋單走人。到走人之時,朋友見到隔離枱嚟咗個道菜,睇個款就係漏咗單個碟,係除左薯菜改咗做意粉,但個意粉竟然直接蓋喺塊扒上面,成個look禾稈冚珍珠咁,我朋友即時感到心存僥倖。。咁樣出貨比人都得?

食後總結:食過難食嘅野,先會識得惜食。明將如此,呢度亦係如此。如果個老板睇到我呢篇食評,麻煩真係俾多小小心機落野食身上...
2015-10-29