2018-05-07 405 浏览
太陽既猛烈又無情地照射著,地上的熱氣彷佛雞蛋也能煮熟。在炎熱的天氣下,亦無阻人們三五成群、有說有笑地享受著五一勞動節帶來放鬆與休息的機會,而我也歡迎太陽伯伯的出現令我可到戶外散心,睡到自然醒的我可以與男朋友享受一個休閑的brunch。當日大概2時到達Chef’s Movement ,但餐廳外仍有等位的情況,幸好我們只是2人能夠即時入座,餐廳面積不大,大概可容納20多人,以黑色為主,但餐廳的一半牆都是落地玻璃窗,所以有充足的光線照射進來,而餐廳亦因為那陽光普照的假日而充滿客人的歡笑聲。Lunch set menu 內的選擇頗多,意粉及意大利飯一共有11款,價錢由$48-88不等,漢堡包與扒類共有6款供應,價錢由$58-88不等。所有lunch Set 包括餐湯、主菜及熱咖啡/茶。如對lunch set興趣不太,可以選擇all day breakfast ,一共有2款all day breakfast 共客人選擇,同樣也奉送熱咖啡/茶。最後我選擇了漢堡包lunch set:奉送餐湯的同時,原本也有小型沙津與多士一片,餐湯為南瓜湯,南瓜味香濃但不缺忌廉味及它帶給湯的順滑質感,而沙律上淋上沙律

最後我選擇了漢堡包lunch set:
餐湯
奉送餐湯的同時,原本也有小型沙津與多士一片,餐湯為南瓜湯,南瓜味香濃但不缺忌廉味及它帶給湯的順滑質感,而沙律上淋上沙律醋,麵包則是採用了蒜蓉包的多士做法。
特級安格斯牛肉芝士漢堡配薯條

麵包面與底都有被煎過,所以很脆身,脆身的麵包夾著快要溶的芝士、厚身安格斯牛肉、番茄和生菜,整個漢堡不乏層次感,而番茄則為漢堡帶來juicy感,特別的是薯條不是一般幼長形狀,是長以扁的外型,這特別的形狀令每一口更充滿薯仔
特級安格斯牛肉芝士漢堡配薯條

切開後漢堡的層次清晰分明,可見安格斯牛肉有一定的厚度,肉汁仍能被鎖著
凍檸茶

Lunch set 同時奉送餐飲。在這酷熱的天氣下,我當然選擇凍飲為妙
—————
整體評語:
味道-不論餐湯或主菜的味道也不俗,食材亦新鮮沒有雪味,而所有食物也即叫即整,所以溫度屬熱。
服務-雖然餐廳面積小,但由於假日人流上升,加上只有1個服務員負責樓面,令服務會稍為延慢,但也能保持一定的服務水平,這是值得見諒
環境-主要是餐廳較細小,所以座位與座位之間可能會較擠迫,但仍有足夠空間用餐。雖然餐廳以黑色為主,但有足夠落地玻璃窗把陽光照射進來,所以光線充足,而這感覺更令人心曠神怡
衛生-餐廳乾淨企理,所有餐具、枱和椅子等也十分整潔,沒有殘餘物
抵食-低食指數高企!可以以$58享用足料新鮮的漢堡包套餐,套餐更包括餐湯、餐飲和小沙津,這個價錢配上這個質素與量真係難以在其他餐廳找到,食質素西或午餐再不是奢侈事!
2018-05-01
餐湯
凍檸茶
2018-05-03 286 浏览
好日唔去元朗 朋友約我去元朗食飯當然唔可以放棄食元朗好美食的機會啦朋友帶我黎呢間佢食開的小店真心 一開心無乜期望見佢細細間 仲估成晚會得我們一枱客結果佢愈來愈多人我們4個人 三個食鰻魚意粉 真心讚 原條上色香味俱全 驚喜不已另外朋友食鵝肝 入口即溶 同樣係十個讚$98 $88 包餐湯同飲品 真心 抵到呢個餐湯仲要唔係普通白 或紅湯睇得出係心機野 要讚 而咖啡都香 不過不失見佢小店又細細 估唔到咁驚喜聽朋友講佢餐單其他的食品都好得 下次黎要試試
好日唔去元朗 朋友約我去元朗食飯

見佢小店又細細 估唔到咁驚喜
聽朋友講佢餐單其他的食品都好得
下次黎要試試
2018-04-26 260 浏览
早餐真係好緊要,有時寧願食個靚早餐,晏晝個餐唔食都得,當然係講緊放假個陣啦!呢間嘅早餐真係唔錯,選擇亦唔少,唔一定下下硬食all day breakfast 撐到飽一飽。好鍾意佢個香草多士,香草唔係裝飾,聞同食起上黎都有個陣味,多士亦夠乾身同脆口。而個煙三文煙炒蛋亦夠足料,唔會話食兩啖,就冇晒餡,煙三放魚亦唔會太咸,有時候好怕早餐食到d好咸嘅煙三文魚。唯有係提大家,呢間野好食就好食,但一太多檯客,佢個抽風就做得麻麻,食完好大油煙味🤔
2018-04-26
$60 (早餐)
2018-04-05 326 浏览
次次經過都走左去對面間食意粉但有次見到Chef’s Movement 個餐牌唔貴woo...所一直等待機會今日終於有機會啦⋯⋯去到唔洗等叫左all day breakfast 同西班牙黑毛豬即磨咖啡 同 peach soda 嘩 好正囉 一d都唔孤寒,份量都好夠黑松露蛋好香,我最鐘意佢個抄菇 味道好特別...我會比80分價錢$88黑毛豬有成三大塊 仲有個湯,沙律,包份量好夠個南瓜湯超濃郁,包就硬左小小黑毛豬正呀 好juicy有78份價錢$90但要彈係杯peach soda 冇特別要加10蚊杯即磨咖啡超細杯...攪到我勁口渴 支持小店價格比高我會再返去試佢既意粉
次次經過都走左去對面間食意粉

今日終於有機會啦⋯⋯
去到唔洗等
叫左all day breakfast 同西班牙黑毛豬
即磨咖啡 同 peach soda

嘩 好正囉
一d都唔孤寒,份量都好夠
黑松露蛋好香,我最鐘意佢個抄菇 味道好特別...
我會比80分

價錢$88

黑毛豬有成三大塊 仲有個湯,沙律,包
份量好夠
個南瓜湯超濃郁,包就硬左小小
黑毛豬正呀 好juicy

支持小店
價格比高
我會再返去試佢既意粉

2018-03-27 3060 浏览
上星期六約了一班好朋友到元朗做掃街茂,其實已不是第一次這樣瘋狂!在2015年元朗大食遊中狂掃8間店已可見一斑!3年後原班人馬加上麵包、辣糖的加入,究竟我們能狂掃多少元朗食店呢?第一站是期待已久的Chef's Movement,即是在甜魔媽媽口中激抵吃的早餐! 點了兩份Egg Benedict和一份Deluxe All Day Breakfast,先論賣相色彩色繽紛有新鮮生果、沙律的組合,絕對是一份充滿陽光朝氣的早餐! 先分享吃Deluxe All Day Breakfast$98,一份內有兩隻班尼迪蛋、煙三文魚、英式鬆脆、法蘭克福腸、英式豬肉腸、Cold Cut、新鮮生果、田園沙律和炸粗薯條,好想大嘆一句元朗街坊好幸福喔呢!! 不大食的根本足夠二人享用,凍肉、腸仔質素不錯,伴碟的沙律、生果新鮮非常,最吸引除了班尼迪蛋外相信必是這粗薯條,香口粉糯蘸少許茄汁更和味! 上面的All Day Breakfast吸引嗎?但這Egg Benedict$38就更神級誘惑了,記著只在早餐時段供應(09:00~12:00)喔!!哇塞連早餐也到12:00有沒有那麼筍喔!! 香滑的荷蘭醬下是一顆漲卜卜的水波

香滑的荷蘭醬下是一顆漲卜卜的水波蛋,刺破後蛋液破繭而出洶湧澎湃,而蛋下有片煙三文魚,香而不腥質素很不俗呢!最後沾滿蛋汁的英式鬆脆煙韌又軟熟,加上新鮮的生果和沙律只售$38,怎可以那麼幸福喔!!

套飲凍檸檬茶加$3,不似豉油西餐的那麼差,茶味不澀檸檬夠看絕對收貨!!
2018-03-24
早餐
2018-03-23 748 浏览
呢間小店位於一條小街,一條街已經有三間西餐了,今次試呢間,叫完先見到好多人都食burger,可能好出名,下次再試!個菜蓉湯好飲呀!應該加左嘅芝士落去,飲嘅時候有少少拉絲,個沙律都好食!軟殻蟹龍蝦汁意大利飯($78)軟殻蟹好大隻,脆卜卜,應該即刻炸起,但係好鬆脆,一啲都唔會覺得油膩,意大利飯唔會好硬,個醬汁好creamy,配埋芝士塊好食!蒜香牛油虎蝦扁意粉($68)有三隻蝦,(有一隻俾漏左後上),蝦嘅size好參差呀,一隻好大一隻好細,但都新鮮,牛油味香,扁意粉好食,如果可以乾身少少更好!份量較少,但食完都夠飽!仲要全日免收加一,呢個質素真係好抵食!

軟殻蟹龍蝦汁意大利飯($78)

蒜香牛油虎蝦扁意粉($68)
有三隻蝦,(有一隻俾漏左後上

份量較少,但食完都夠飽!
仲要全日免收加一,呢個質素真係好抵食!
2018-02-24
不見議預約訂枱的服務.,由於親身體驗了其Booking的混亂.,以及其門面女侍應一句"人齊了方可入座"的一派糊言.,加上其囂張和不肯認錯的態度.,決定再冇下次XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX座位巳經不夠.,又做外賣.,又不夠侍應.,加上女侍應囂張的態度.,決定以後冇幫襯.,以免貼$買難受
不見議預約訂枱的服務.,
由於親身體驗了其Booking的混亂.,
以及其門面女侍應一句"人齊了方可入座"
的一派糊言.,加上其囂張和不肯認錯的態度.,
決定再冇下次

XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX
座位巳經不夠.,又做外賣.,又不夠侍應.,
加上女侍應囂張的態度.,決定以後冇幫襯.,
以免貼$買難受
题外话/补充资料: 座位巳經不夠.,又做外賣.,又不夠侍應., 加上女侍應囂張的態度.,決定以後冇幫襯., 以免貼$買難受
2018-01-05
庆祝纪念
纪念日
用餐优惠
試食活動
  • 由於親身體驗了其Booking的混亂.
  • 以及其門面女侍應一句"人齊了方可入座" 的一派糊言.
  • 加上其囂張和不肯認錯的態度.
  • 決定再冇下次:huffy: XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX
2018-02-18 528 浏览
有時早左起身想食個靚早餐 唔想食商場貨 茶記又好壞參半 今日就黎試下呢間拓展下早餐版圖啦店子早餐供應時間是9am-12nn 唔駛勁早起身的人兒都有好西吃呢到店時剛好有最後的兩座位~lucky餐飲- 熱檸水 OK全部早餐均附送餐茶 凍飲+$3 熱特飲+$10 凍特飲+$13 猶豫試不試店子的綠茶鮮奶 還是下次先啦熱檸水 都唔細杯 OK呀!早餐B $38 有班尼迪蛋 煙三文魚 英式鬆餅 田園沙律 沙律較想像中豐富 不是兩小片沙律菜 而且有橙有紫洋葱 還有黑醋汁班尼迪蛋 煙三文魚 英式鬆餅則是三為一體 是熱辣辣的 不是茶記的冷多士 算是有誠意 蛋香不重 但論性價比 是很好的製作了!早餐C $38 有車打芝士牛角 炒滑蛋 英式豬肉腸 田園沙律 沙律是一樣的 整個早餐都熱辣辣 滑蛋也不少 還加有香草碎 豬肉腸也煎得脹卜卜 相公特別喜歡那牛角包 外皮很酥 那半溶的車打芝士夾層也很討喜!店子不算大 但佈置光猛 座位也算舒適 服務中規中矩 而且免加一 算是茶記價錢 但抵食舒適的早餐呢 會再來的

到店時剛好有最後的兩座位~lucky
餐飲- 熱檸水

餐飲- 熱檸水 OK
熱檸水 都唔細杯 OK呀!
早餐B
早餐B $38

有班尼迪蛋 煙三文魚 英式鬆餅 田園沙律
早餐C
早餐C $38

2018-01-07
$38 (早餐)
早餐B
早餐C
2018-01-23 476 浏览
最初睇Comments以為有驚喜,點知驚多過喜;牛排🥩un都不在話下,重點係鮮嫩度差...另外點左杯焦糖咖啡,一個字(甜)完全飲唔出咖啡味,雖然西餐廳唔應該抱太大期望係飲品上,btw希望下次有機會再試的話會好點。
2018-01-23
2018-01-18 288 浏览
今日同好耐冇見嘅朋友聚餐,佢建議喺元朗附近食而佢帶咗我嚟依間餐廳。作為元朗人嘅我都未食過依間餐廳,可能係比較少行依條路。望一望四周,以往幫襯過嘅餐廳亦已易手。店鋪不大,大約可以坐十零廿個人倒,由於喺2點鐘鬆啲嘅時間去所以當時都係得3檯客人。餐牌設計簡單,只有前後兩版,反而令我依個有選擇困難証嘅人揀得更輕鬆。最後揀左安格斯漢堡配薯條另外包一個餐湯,包同小沙律同一杯餐飲。餐湯係忌廉粟米湯,配黑醋汁沙律菜。漢堡並冇問我幾成熟,咬開時發現大概係6,7成左右。牛肉有少少筋咬唔開但肉味幾好同煎得幾靚仲好juicy。漢堡內有洋蔥,生菜,蕃茄同芝士。薯條係粗薯,都炸得幾脆,但得5,6條,如果鐘意食薯條可能會覺得唔係咁夠喉。本來以為會唔夠飽但可能有澱粉質嘅加持都係夠飽嘅。而$68有湯,沙律,包,主菜,餐飲冇加一服務費,仲要味道唔錯,我會再嚟再試試廚房其他食物嘅手勢:)

2018-01-17
午餐
好耐之前上網已經見到元朗有呢間餐廳all day breakfast好多人食,今日終於有時間去。去到差唔多有10個人等緊位,我地等左大概15分鐘就終於有得入去。黎到就梗係叫個Deluxe all day breakfast,先黎個雞肉蘑菇湯,個湯幾滑幾香,脆麵包點湯食就仲正跟住就係重頭戲,一大塊板裝住上枱。班尼迪蛋配煙三文魚:用刀超開隻蛋就流啲蛋漿落個包到,蛋黃同蛋白都好滑,個煙三文魚有好有口感英式豬肉腸同我法蘭克福腸一紅一白,都好有烤腸仔嘅味道,啲肉好夾一啲都唔un唔林,軟硬度啱啱好,唔會一咬就散粗薯條好有驚喜,比出面食的粗同大,食落脆口又唔覺油,鹹度啱啱好仲有沙律菜同幾片橙,感覺好健康我地仲叫左個德國鹹豬手粒意大利飯午餐,將啲鹹豬手切粒,個意大利飯啲汁都幾好味,個汁稀度啱啱好唔會太多浸到成碟飯都係汁整體都係好味,不過如果男仔起身第一餐就直接食午餐,可能會稍嫌個份量唔夠

雞肉蘑菇湯

跟住就係重頭戲,一大塊板裝住上枱

班尼迪蛋配煙三文魚

仲有沙律菜同幾片橙,感覺好健康
Deleux  All  day  breakfast

德國鹹豬手粒意大利飯
2018-01-07
雞肉蘑菇湯
Deleux  All  day  breakfast
德國鹹豬手粒意大利飯
當早上九點幾被餓醒的時候;當商場的餐廳12點才營業的時候;當附近茶記的早餐退步得非常不濟的時候;早餐的飲食版圖是時候需要拓展了!之前見到區內的飲食群組,還有媽媽谷的推介,位於鳳攸北街的Chef's Movement評價挺高,不單由早上8時起開始供應早餐,而且距離只是10分鐘的路程,星期五的早上就去一趟食早餐。 小店位於轉角處,佔地不大,只有十幾二十個座位,由於兩邊大窗的關係,室內充滿自然光,也挺舒服的。 早餐餐牌選擇雖然不多只有四款,和兩款all day breakfast,不過奉送熱飲之餘還沒有收取加一服務費,早餐價錢更只是$38起,幾乎與茶記睇齊的西式早餐,相對地非常超值呢!難怪隔離檯的食客,二人也點來三份早餐,很吸引啊! 早餐B - 班尼迪蛋、煙三文魚、英式鬆餅、田園沙律 $38 淋上荷蘭醬的班尼迪蛋放於煙三文魚和英式鬆餅上,中間的流心效果做得挺不錯,切開後蛋汁湧出,滲透於三文魚跟鬆餅當中,雖然蛋香味未算十分香濃,不過可充當醬汁來滋潤一下,也挺香口。沙律反而有點驚喜,除了有加了黑醋的蔬菜類外,還附有兩片哈密瓜,留待最後當生果食最合適。 早餐C - 車打芝士牛角、炒

早餐B - 班尼迪蛋、煙三文魚、英式鬆餅、田園沙律 $38

早餐B - 班尼迪蛋、煙三文魚、英式鬆餅、田園沙律
早餐C - 車打芝士牛角、炒滑蛋、英式豬肉腸、田園沙律 $38
早餐C - 車打芝士牛角、炒滑蛋、英式豬肉腸、田園沙律

就是為了這個車打芝士牛角包而點這個餐,牛角包到來時熱烘烘的,咬下十分酥軟香脆,中間夾著半溶的車打芝士,好食啊!一個good morning 真是要如此開始呢!
早餐C - 車打芝士牛角、炒滑蛋、英式豬肉腸、田園沙律
可能知道我不能吃生蛋,所以碟上的炒蛋幾乎是全熟的,質感也挺嫩滑不會因全熟而過老。而英式豬肉腸是成品,煎香了就沒有不好吃的理由。
早餐C - 車打芝士牛角、炒滑蛋、英式豬肉腸、田園沙律
雖然大多是來貨加工的內容,但拼湊在一起後,整體挺美味蠻不錯,重點是價錢只收$38,是同區早餐性價比極高的一家。

早餐既然留下好印象,於是之後先後兩次再去嘗嘗午餐的水準。午餐由12點開始供應,選擇比早餐多,有各式意粉、risotto、burger和扒類,當然不少得all day breakfast的份兒。奉送餐湯餐飲之餘,同樣不收加一服務費,而且價錢也不過百,經濟實惠得相當吸引呢。
第二次跟朋友們的快閃午飯聚餐。
是日餐湯是南瓜湯,湯內的南瓜蓉打得幼滑之餘,也保留了一定的口感。配上烘得香脆的香草多士,浸湯也很不錯啊。
餐湯: 南瓜湯
蒜香牛油虎蝦扁意粉 $68
意粉份量挺多,煮得頗為彈牙,沒有過腍的糊口;虎蝦也有數隻,肉質挺彈牙,不過原隻蝦上沒有去殼,吃起來倒有點點麻煩。調味方面,蒜香味十足,可惜稍稍略嫌油份多了一點,吃到尾聲時,碟底的意粉沾滿了油光,吃得滿口油膩感,撇除油份,整體是蠻不錯的。
蒜香牛油虎蝦扁意粉
見到友人的軟殼蟹意大利飯,賣相非常吸引,可惜軟殼蟹我又不能涉足,唯有留待下回再試試。
軟殼蟹龍蝦汁意大利飯
第三次再去,同樣光顧午餐。
這次的餐湯是雜菜湯,可能茄膏的比例偏重,喝下較為酸,相對亦挺開胃;伴隨的多士依舊烘得香脆好吃。
餐湯: 雜菜湯
軟殼蟹龍蝦汁意大利飯 $78
因之前見朋友所點的軟殼蟹意大利飯十分吸引,於是今趟就叫來嘗嘗。
原隻炸軟殼蟹放於碟上,吸引的賣相當然要相機先吃。軟殼蟹炸得酥香,只是咬下帶點濕潤感,未算炸得十分乾身脆口,不過甚少把原隻炸軟殼蟹吃下,其實也挺滿足的。意大利飯味道濃郁而濕潤,米粒亦挺飽滿煙韌,估不到小店煮理的澱粉質也有一定的水準。

安格斯牛肉芝士漢堡配薯條 $68

落單時店員主動建議我牛肉漢堡煎至well done,還說不會太過影響牛肉漢堡的口感。的確,牛肉漢堡具有一定的厚度,全熟狀態下仍然保持肉汁,不會煎得太乾而嚡口,調味亦處理得適中不會過鹹,加上溶掉的芝士,啖啖肉的香口滿足。蕃茄、生菜跟紫洋惹的份量也挺足,不會因定價低而或缺;伴碟的來貨薯條炸得香口好食。
安格斯牛肉芝士漢堡配薯條
午餐同樣奉送餐飲和免加一。
餐飲
早餐性價比極高,午餐同樣具一定的水準,價錢又處於合理的水平,加上全日免收加一,是近期愛光顧的小店之一,值得推介呢!
$38 (早餐)
餐湯: 南瓜湯
安格斯牛肉芝士漢堡配薯條
在周末呢個補眠的最佳時間,去元朗Chef`s Movement食早餐是推動我早起的一個原因。雖然這裏有全日早餐但太豐富大份,所以我還是選早起到來食正常份量的早餐。這食肆在鳳攸北一個露天停車場的旁邊,都數算方便,鋪很小,向街的是落地玻璃採光很好,鋪很光猛。無修飾的地面,襯紅磚好raw好nature的感覺,木枱,牆上American Capitain的盾及American Capitain+Iron Man poster 都充滿牛仔的情調,坐在裏面好舒服,好relax,最重要的食物好用心及味道對我口胃。講回這裡的早晨必定要試班尼迪蛋。所以今次不例外又點它,配煙三文魚英式muffin,田園沙律,見到已經很想食。圓鼓鼓的水煮蛋(班尼迪)厚熟的蛋白上淋了令亮亮的以蛋黃,醋,牛油打成上蓋香草的荷蘭醬,破開蛋白,似火山溶漿的蛋黃即時流出,好吸引。一口班尼迪加咸咸的煙三文魚,味道,口感好豐富。$38包即磨咖啡加$10可改叫其他飲品,其中朱古力系列我覺是用牛奶低温煮溶朱古力而成的,上枱時仲拉七埋花,盡顯chef的用心。蘑菇炒蛋,英式白腸都唔錯。幾次來都是食早餐,找次來要試下午,晚餐。

蘑菇炒蛋,英式白腸都唔錯

幾次來都是食早餐,找次來要試下午,晚餐。
2017-12-09
$44 (早餐)
2017-12-15 231 浏览
放假想去黃金海岸行下.由於本人住大埔無車直去屯門.唯有先出元朗.上次經過見到依間cafe都有興趣想試下.所以今日就先係依度食左lunch先.....入到去.舖頭細細.但都坐左一大半人.坐低睇左陣餐牌.叫左個黑松露帶子意粉+$10熱蜜桃紅茶.跟餐有埋餐湯.. 餐湯好酸..帶子意粉幾好食.
餐湯好酸..帶子意粉幾好食.
2017-12-15
2017-12-14 165 浏览
唔好睇小佢一間細細地既雞地食店..真係好!好!食!一直都想找尋與別不同既早餐...直至我搵到佢!想食貴D有80幾90幾既deluxe breakfast想平平地既就係40內既Benedict!味道真係可以比得上好多高級早餐但呢個價錢真係冇得彈店細細..大概20個位到,但成日都坐滿哂間CAFE既咖啡香又真係冇得彈既仲時時有唔同既水果伴碟!老闆係一個後生女,仲會特登出黎同D客人傾下計真係令人會特登去食!食完放假又想再去食!正呀!
唔好睇小佢一間細細地既雞地食店..真係好!好!食!
一直都想找尋與別不同既早餐...直至我搵到佢!
想食貴D有80幾90幾既deluxe breakfast
想平平地既就係40內既Benedict!
味道真係可以比得上好多高級早餐
但呢個價錢真係冇得彈
店細細..大概20個位到,但成日都坐滿哂
間CAFE既咖啡香又真係冇得彈既
仲時時有唔同既水果伴碟!
老闆係一個後生女,仲會特登出黎同D客人傾下計
真係令人會特登去食!食完放假又想再去食!
正呀!
2017-10-27
$60 (早餐)
  • BENEDICT