2018-04-10 257 浏览
要喺尖沙咀搵到一間又舒服,食物質素又高既餐廳唔容易,上周六同朋友行街就順便帶佢去呢間好評多多既餐廳食個brunch 餐廳喺金馬倫道,先上一層扶手電梯,然後就會見到有一架專用玻璃升降機,直上2樓餐廳呢度裝修好靚好高級,每張枱都舖上白枱布,放好餐具酒杯。Weekend brunch 係小吃任食,有Parma ham, 蒜香蝦,焗蕃茄仔,松露薯條等等。店員先送上小吃盤,食完想添加就直接同佢地order. 另外我地額外點了半打生蠔,超鮮甜,同平時酒店自助餐嗰啲兩個層次到主菜,我就選擇左烤肉眼。肉眼炭烤味濃,肉質嫩滑,一啲都唔會因為烤過而變韌最後就上甜品,係草莓芝士餅,食完已經好飽,呢餐勁滿足

呢度裝修好靚好高級,每張枱都舖上白枱布,放好餐具酒杯。

最後就上甜品,係草莓芝士餅,食完已經好飽,呢餐勁滿足
2018-04-07
午餐
2018-04-09 1496 浏览
今日同朋友趁放假到尖沙咀相聚,因為太耐無見想搵個可以慢慢坐低傾計既地方,於是朋友就介紹了呢間餐廳。呢度裝修好有格調,店員都穿上西裝,感覺十分高級。原來逢weekend 就會有brunch set 食,店員細心地介紹brunch menu, 小吃係任嗌既,包括菠菜粟米餅,烤藤蔓蕃茄仔,蒜香蝦,Parma Ham及松露薯條。特別喜歡Parma Ham,有得任食忍唔住追加左幾次到了主菜,今日無羊脾,所以餐牌換上煎鱸魚,其實就正正合我心意,一上菜已經聞到超級香既魚味。皮炸得十分香炸,但卻一點也不油膩,襯底仲會有薯蓉同埋露荀,正我地另外仲加左$148就會有半打生蠔,佢唔係好大隻好厚肉嗰款,但就好新鮮兼鮮甜,一啲唔會腥,只加少少檸檬汁已經夠鮮味最後就到甜品啦,今日就係草莓芝士餅,其實食左咁多野已經好飽,但因為太好味都忍唔住要食埋可以喺尖沙咀鬧市中有間咁浪漫又水準高既餐廳,確實難得

呢度裝修好有格調,店員都穿上西裝,感覺十分高級。

特別喜歡Parma Ham,有得任食忍唔住追加左幾次

可以喺尖沙咀鬧市中有間咁浪漫又水準高既餐廳,確實難得

2018-04-07
  • Oyster
2018-04-07 3864 浏览
每逢星期六, 日我同男朋友都喜歡選擇比較特色同華麗的餐廳享用午餐, 渡過悠閒的下午, 今日同男朋友去左尖沙咀 The Cameron 2 樓的 CHIC By The Oyster House!餐廳佈置寬敞明亮, 軟棉棉的椅子, 令人可舒舒服服歎過Weekend Brunch!!店員很親切地為我們介紹Weekend Brunch Menu 每道菜式, 令我們很容易選擇自己喜愛的食物!!餐前小吃組合有六款之多: 波菜蛋餅~健康有營美味, 烤藤西紅柿~紅卜卜大大個好鲜甜, 烤大蒜虾~淡淡大蒜味彈牙爽口, 西班牙火腿~薄片火腿軟腍味香, 帕爾馬火腿炸肉餅~外層香脆, 内裏裝滿餡料, 食一個巳超滿足, 最精彩係松露炸薯條~薯條炸得金黄脆口, 每條薯條都充滿黑松露的香味, 令我一試難忘!!店員很貼心地送上兩個熱辣辣的牛油麥包!!主菜是烤肉眼扒(七成熟)~肉眼扒烤熟鎖住肉汁, 但又保持肉質嫰滑, 肥瘦比例剛好, 配菜還有爽脆豆角同香滑又Creamy的薯容, 完美的配合!!男朋友選了主菜是香煎肺魚扒~魚皮煎得脆又香, 肉質細滑, 鮮甜零腥味, 感覺健康無負擔!!食紅肉同白肉最好的餐飲配搭一定係紅酒同

店員很貼心地送上兩個熱辣辣的牛油麥包!!

食紅肉同白肉最好的餐飲配搭一定係紅酒同白酒~清純易入口, 飲到停不了口!!

最後一定要有甜品為今餐畫上完美的句號~今日Dessert of the Day 是 New York Cheese Cake ~我的至愛之一, 濃郁香滑芝士充斥於口腔, 還有餅乾cake 底添!!
真係大滿足!!

【#supermama開心Share】Girl Talk@ CHIC by the Oyster House 嘩,今晚好開心,同個好耐冇見既朋友去尖沙咀食飯 識飲識食既佢,帶我去到一家好特別的餐廳 好有格調,好中意CHIC by the Oyster House的朱唇 好可愛! 仲有特價海鮮拼盤,好0岩我地GIRL TALK! 我地每人要左杯特飲 Strawberry sweetie:鮮甜士多啤梨味,好好飲! Green cooler:味道好特別,我飲左朋友一啖,好有奇異果FEEL Oysters Paradise Platter 今日做特價:只要 138蚊咋 Yellow Stone:蠔肉好鮮好甜,有海水味 璣煮鮑魚:好香濃的味道,好好食! 青口:好有海的味道,亦充滿彈性 Cherry Stone:未食過咁厚肉既蜆肉,好甜 紅蝦:我好中意好中意呢隻咁厚肉又咁鮮的紅蝦 翡翠螺:幾大隻,味道保持到一貫的爽甜彈牙 黑松露湯:香濃美味,吃到粒粒的菇蓉,配上香軟的麵包份外滋味 海膽意大利飯:Risotto係意大利的代表,一定要試!海膽包住意大利米 香濃可口,每啖再加入新鮮海膽

嘩,今晚好開心,同個好耐冇見既朋友去尖沙咀食飯
識飲識食既佢,帶我去到一家好特別的餐廳
好可愛!
仲有特價海鮮拼盤,好0岩我地GIRL TALK!
我地每人要左杯特飲

Yellow Stone:蠔肉好鮮好甜,有海水味
璣煮鮑魚:好香濃的味道,好好食!
青口:好有海的味道,亦充滿彈性
Cherry Stone:未食過咁厚肉既蜆肉,好甜
紅蝦:我好中意好中意呢隻咁厚肉又咁鮮的紅蝦
翡翠螺:幾大隻,味道保持到一貫的爽甜彈牙

黑松露湯:香濃美味,吃到粒粒的菇蓉,配上香軟的麵包份外滋味

香濃可口,每啖再加入新鮮海膽,添加更強的美味效果!

白酒煮蜆:真是令人回味的酒香,蜆肉粒粒都好甜!

呢家餐廳唔只氣氛一流,美食都好吸引,店員服務態度都唔錯
好值得再次光臨!好期待下次再來GIRL TALK
2018-03-29 237 浏览
今日朋友仔又帶左我去食晩餐,我地好耐冇見,見到佢唔太開心,就帶佢好食西開心番啦。佢最鐘意食甜品,食完甜品當然要食正餐,Chic by The Oyster House 就好適合邊吹水邊享受晩餐啦。Porcini Mushroom Soup$78天氣又凍番少少,我就選擇左一人一碗湯。打到成蓉既蘑菇,有好香既蘑菇味呀,仲有粒粒既口感。Chic's Onion Soup $88我就叫左個洋蔥湯,成個湯好甜好甜,仲有啲鑊氣既感覺,可惜就油左少少,如果兩個湯都熱啲就好啦。Homemade Italian Roast Pork $298主菜我就選擇左意式乳豬,其實除左中國人鐘意食乳豬,意大利人都會食嫁。乳豬有隻豬脾,外皮燒紅好脆好脆,但就冇乜味,豬肉就好夠味,肉量唔太多,仲有薯仔同沙律配菜。Chicken Lollipop $48我依個食肉獸覺得未食夠,就叫多幾件雞啦。棒棒雞原來水牛成雞翼,醬汁都幾辣,好刺激呀。Mexican Fried Cheese $88仲叫左四件炸芝士,芝士炸得好脆好厚,入面有驤入左唔少餡料,唔錯嫁。

Porcini Mushroom Soup$78

Chic's Onion Soup $88

[IMG:https%3A%2F%2Fstatic5.orstatic.com%2Fuserphoto%2Ftemp%2F45f96941-8638-48b2-8101-e4cb4c4ee7be.jpg]
Chicken Lollipop $48

Mexican Fried Cheese $88

2018-03-21
2018-03-29 3074 浏览
位於尖沙咀的Chic by The Oyster House,是一間具新潮風格的高級西餐廳。今晩有點不太開心,吃完兩球美國雪糕後,跟朋友來到這裡吃晩餐,談談天說說地。Oysters Paradise Platter $138(Mon/Tue)原價$238的海鮮拼盤,星期一至二只需$138就能吃到啦,真的超值阿。擇日不如撞日,難得是星期一,我們便選擇一份吧。海鮮拼盤包括: 空運生蠔,美國車厘蜆,磯煮鮑魚,法國翡翠螺,紐西蘭青口,阿根廷紅蝦。首次吃紅蝦刺身,黏性頗高,質感軟腍,熟吃較好吃呢。翡翠螺口感爽脆,頗大一隻,也不錯呢。磯煮鮑魚是我的最愛,煮至軟腍入味,同時保持彈牙感哦。Fresh Salmon Salad.$108用料新鮮的三文魚沙律,不錯吃哦。三文魚共四條,每條厚肉厚切,肉質軟滑細嫩,加上蒜蓉,非常惹味。Uni n Crabmeat Risotto$198超喜歡吃紅花製的菜式,看到餐牌上有紅花蟹肉海膽意大利飯,二話不說選擇一份哦。一片原整的大海膽放在意大利飯上,賣相吸引,具有氣派。意大利飯,蟹肉和醬汁完全溶合在一起,醬汁濃香稠密,飯黏被醬汁和蟹肉包圍著,啖啖滿足阿。Chics A

Fresh Salmon Salad.$108

Uni n Crabmeat Risotto$198

Chics Apple Crumble $98

用上餐廳的餐名為名的甜品,一定會好好吃吧。雖然吃晩餐前,吃掉一杯大雪糕,但晩餐也是需要一人一份甜品的。

猶如一座小山的蘋果金寶,份量大得可讓二人分享,但最後由一人獨享哈哈
。金寶像曲奇碎,有大有小,味道香香且極為香脆,淋上雲尼拉醬後,味道更加豐富。蘋果量同樣的多,肉桂味適中不太重膩,超滿足的一餐阿。
2018-03-26
1K
✿╮❤╭✿ ✿雜感女生 好味日記✿ ˚*•✰。精緻意菜chic chic.Chic by The Oyster House。✰•*˚ ✿✿Dolce Vita @ 尖沙咀✿✿ ❤餓底飯聚.食勻全世界❤ ❤吾係POL - Peggy On Line.Proof Of Life❤ ❤ 意大利菜,本小姐之所欲也 海鮮亦吾之所愛,二者兼得,實dinner之樂事! 位於尖沙咀金馬倫道的Chic by The Oyster House 交通方便,由專用的升降機帶上樓 環境有氣氛 更適逢星期一,有口福了 Oysters Paradise Platter HKD138 這個超抵價,只在星期一、二兩晚做 平時要HKD238 先來2杯特飲! Strawberry sweetie 好甜美的滋味,很女生的口味,一定推介畀愛甜的朋友 Green cooler 薑啤因為奇異果與蘋果汁更易入口,更香甜 Oysters Paradise Platter HKD138 Yellow Stone:蠔身闊短而口感清新,肉質鮮甜,海水味足而充滿蠔香,甜! Cherry Stone:蜆肉夠大夠甜 翡翠螺和璣煮鮑

雜感女生 好味日記
˚*。精緻意菜chic chicChic by The Oyster House*˚
✿✿Dolce Vita @ 尖沙咀✿✿
餓底飯聚.食勻全世界
吾係POL - Peggy On LineProof Of Life

意大利菜,本小姐之所欲也
海鮮亦吾之所愛,二者兼得,實dinner之樂事!

交通方便,由專用的升降機帶上樓
環境有氣氛
更適逢星期一,有口福了
這個超抵價,只在星期一、二兩晚做

平時要HKD238

先來2杯特飲!
Strawberry sweetie
好甜美的滋味,很女生的口味,一定推介畀愛甜的朋友

Green cooler
薑啤因為奇異果與蘋果汁更易入口,更香甜

Cherry Stone:蜆肉夠大夠甜
翡翠螺和璣煮鮑魚:入味又彈牙,非常有水準
青口:充分感受到海水的鮮味,比坊間的凍青口更新鮮
紅蝦:質素不錯的厚肉蝦,鮮!

白酒煮蜆:煮過的大蜆,帶入了酒香,肉質提高了另一種滋味

蠔湯:用心製作,打了香氣泡泡包裹令蠔的鮮甜更突出
湯味濃郁creamy,很適合配自家製的包包一起吃
店員很細心,一定是送上熱辣辣的麵包
凍了的一定不會給客人吃

這是對食物的要求,更是一流的服務

海膽Risotto
除了表層的新鮮海膽外,意大利飯亦是由海膽包裹著
拌入紅花提味,口感是煙韌又香濃

手工意式燒乳豬
外表香脆,肉質細嫩,功夫一流
意大利的手勢,吃出了一份精細
配上黑醋汁的沙律菜

感覺更是健康

香蕉太妃批
經典的甜品,賣相精緻,好香的香蕉、奶油
味道有著拖肥的濃甜,甜度雖很高,但我中意!

是自家製作,不是外購,好有心!

職員的細心,食物的精緻
真的會令人樂而忘返的!
chic chic!

小評:
味道:★★★★☆
環境:★★★★☆
服務:★★★★☆
衛生:★★★★☆
抵食:★★★★☆
2018-03-19 209 浏览
星期六出咗黎尖沙咀買野,順便食埋個午餐。見到金馬倫廣場呢間出名食蠔的Chic by the Oyster House, Bruch set 好吸引,就上黎試下。要先係地面搭𨋢上去2樓,上面仲有個室外座位,入面就環境清靜,舒適。Weekend brunch set 可以揀Tapas 同Main,而Tapas 係free flow 的,有6款可以任揀。我地今日仲加錢$148有6隻生蠔,和加$148可以任飲埋紅白酒橙汁等。白酒味道偏淡,易入口,紅酒甘甜,無苦味,入口味道留香。美國Yellow Stone 生蠔,生蠔唔算係好大隻,但肉質十分爽口,一啖入口滑溜,有少少海水味,一啲都唔腥,新鮮清甜。Free flow 的Tapas,有6款。黑松露薯條,即炸,熱辣辣,香脆,薯仔味重。炸薯餅,入面充滿薯仔蓉,淋身。巴拿馬火腿,唔油膩,肉香鹹香,咬落煙韌。燒蕃茄,鮮甜爽口。菠菜蛋餅,蛋香淋身,蛋味重。燒蝦肉,肉質彈牙爽口,蝦都大隻,香烤美味。黑松露蘑菇Risoto,份量適中,黑松露加醬汁煮得入味,飯粒大粒分明,咬落粉粉的有咬感。美國安格斯牛肉漢堡配黑松露薯條,好大份的,漢堡包香甜軟熟,有芝士,蕃茄生菜等
白酒味道偏淡,易入口,紅酒甘甜,無苦味,入口味道留香。
美國安格斯牛肉漢堡配黑松露薯條,好大份的,漢堡包香甜軟熟,有芝士,蕃茄生菜等,安格斯牛肉漢堡扒好厚身,煎得唔會過熟,入面呈少許粉紅鮮色,肉質嫩滑。
甜品係曲奇碎荔枝味奶凍,曲奇碎香脆,牛油味香甜,加上重荔枝味的香滑奶味,組合得好美味。
2018-03-18 129 浏览
行過The Cameron 門口, 平日生活咁忙碌, 難得今日星期六有時間坐低歎個brunch見到Chic by the Oyster House 寫住有weekend brunch, 見到門口咁靚, 一於上去歎下啦有個露天位置, 相信係比人食住煙吹水室內環境一流weekend brunch menuFree flow red wine, white wine, champagne Free flow TAPAS, 配埋free flow wine 可以同朋友喺咁舒適既環境下飲下酒食下野吹下水美國yellow stone 生蠔, 好鮮甜, 質感係比較爽, 唔鍾意海水味既可以加d 檸檬汁& tabascosize 剛剛好一口一隻先食個truffle mushroom risotto, mushroom 本身偏淡味, 配上較濃味既黑松露就恰到好處再食另一個main, Angus Beef Burger塊肉唔會overcooked, 保持到果種新鮮嫩滑感最後食埋個荔枝奶凍, 好美滿咁過左一個悠閒下午
有個露天位置, 相信係比人食住煙吹水
室內環境一流
weekend brunch menu

size 剛剛好一口一隻

再食另一個main, Angus Beef Burger

塊肉唔會overcooked, 保持到果種新鮮嫩滑感

最後食埋個荔枝奶凍, 好美滿咁過左一個悠閒下午
2018-03-02 202 浏览
今日同男朋友慶祝紀念日,所以去咗呢間高級餐廳慶祝一入到大廈,就見到呢間餐廳有私家𨋢餐廳環境開揚浪漫,啱曬今日既氣氛我特別喜歡呢張枱布,令餐廳既感覺變得更加高貴午餐既價錢又合理,包甜品呢!女孩子的最愛今日我地決定豪食每人加28蚊就有一杯白/紅酒🍷黎到oyster house當然要試下食oyster啦哇!呢到啲紐西蘭生蠔果然高水準,有淡淡既海水味,蠔肉好清甜,下次黎既話一定要再食過頭盤係三文魚沙律配蛋黃醬,侍應會即場加黑椒餐湯係蔬菜湯第一個主菜係鱸魚配忌廉牛油汁,啲汁好濃郁,同鱸魚好配合呀第二個主菜係牛柳朳配松露燒汁,一上碟我地已經香噴噴既牛朳味我地order咗五成熟,肉質軟熟,多肉汁,我最鍾意呢個主菜甜品就係homemade blueberry mousse, 甜度適中,清甜,為整個午餐畫上一個完美嘅句號
今日同男朋友慶祝紀念日,所以去咗呢間高級餐廳慶祝

一入到大廈,就見到呢間餐廳有私家𨋢
餐廳環境開揚浪漫,啱曬今日既氣氛
我特別喜歡呢張枱布,令餐廳既感覺變得更加高貴
午餐既價錢又合理,包甜品呢!女孩子的最愛
今日我地決定豪食
每人加28蚊就有一杯白/紅酒🍷
黎到oyster house當然要試下食oyster啦
頭盤係三文魚沙律配蛋黃醬,侍應會即場加黑椒
餐湯係蔬菜湯
第一個主菜係鱸魚配忌廉牛油汁,啲汁好濃郁,同鱸魚好配合呀
第二個主菜係牛柳朳配松露燒汁,一上碟我地已經香噴噴既牛朳味
我地order咗五成熟,肉質軟熟,多肉汁,我最鍾意呢個主菜
2018-03-02 209 浏览
Chic by Oyster House出名d蠔好好食,同埋set lunch又唔貴,今次決定入去試下!入到去間餐廳嘅佈置已經好吸引,氣氛好浪漫,d燈又好華麗,仲有一邊食一邊有音樂聽,環境一流!因為今次係同女朋友食,我地決定叫咗紅白酒各一杯,兩杯嘅酒味都好香,而且好易入口,攞黎送蠔一齊食最啱😋我地叫咗四隻蠔,每隻都非常肥美,而且海水味啱啱好唔會太重,唔鍾意海水味嘅話更加可以加檸檬汁,每隻都好鮮甜可口,淡淡都係鮮味,食到好滿足!我地main course叫咗鱸魚同牛排,鱸魚煎得外脆內軟,肉質嫩滑,佢仲有同佢特製嘅沙律醬好夾。個牛都煎得好香,好有牛味之外,一d都唔韌,而且可以鎖住d肉汁添!每個set都送湯,沙律同甜品。雜菜湯好多材料,口感好豐富。個甜品係homemade blueberry mousse,質感好滑,仲要有種清甜嘅感覺!今次食物質素同環境都好好,再加上服務態度我都好滿意,一定會考慮下次再黎!

2018-02-19 245 浏览
Staff service is good, but make me so disappointed is the menu is rather the appetizer and main course all changed, I think after this experience I will never visit again. Is really really can’t acceptable😠hopefully the management group can see the message and review the comment. When we book the table they didn’t tell us the menu is different, is really not honest for customer👎🏻👎🏻👎🏻
情人節當晚到訪,好明顯係開多左好多好多檯,近到聽到曬隔離講詳;有人問係咪overbook 左,仲要好自豪咁答話因為今日仲有人打黎訂位所以多人啲... 「多人」到無位坐咁濟  廚房擺明應付唔到,湯同埋沙律隔成45分鐘先到:個個所謂三文魚紅菜頭湯其實乜味都無,淨係得個紅字。話到明係oyster bar, 但係「刺身」一 d都唔新鮮。main course 超級普通,完全唔值個個價。 甜品仲好笑,叫做romantic apple of my eye - 個侍應自己講完都忍唔住笑。其實我覺得最令人嬲嘅係佢完全同索價不成正比,想賺多啲就無理食客感受- 環境惡劣,食物唔精緻加唔好味,服務唔貼身。情人節都預左俾人收貴d, 但係如果你係要收人呢個價,就要有返適當嘅質素;一係你就全場逼爆,收返茶餐廳價錢。 我地走個時見到第二輪開始左半個鐘條隊都仲係排到出餐廳 - 真係慘,俾晒訂金都要等。

庆祝纪念
情人节
2018-02-15 269 浏览
之前見食評幾好,就係尋晚情人節book左9點食(係要比deposit),當去到的時候見到好長人龍,心想係walk-in,怎知全部都係book左的,一等就等左45分鐘,仲要係露天地方食風。入到去無人招乎無人落單無人比餐牌。終於落餐,個waiter問牛扒幾成熟,答左medium,點知嚟到起碼7成以上,再問waiter時就話無得揀,真係...好失望。如果尋日有去的朋友就知咩事。我諗點解要等咁耐就係可能佢地收左好多walkin客,如果係咁就唔好收人deposit先啦。
庆祝纪念
情人节
2018-02-14 209 浏览
已付deposit, book左8:45,到左都要等45分鐘.入座後來1個多小時還未上主菜!等到攰,等到嬲!!!其實handle到就不要接那麼多客...2千幾蚊埋單等到一肚氣....快晚上10:30...仲係等了又等.....