2024-02-28 191 浏览
收工之後,諗住行下花墟,從旺角東站行過去好近,店外面卻唔太顯眼。從店外望入餐廳,給人一種特別chill的氛圍。店內裝潢簡潔而不失品味,墻上掛著一些獨特的擺設,為整個空間增添了一些文藝氣息。此外,他們響用餐區域近門口設置了一些舒適的角落,方便客人等位,感覺幾貼心。因為時間尚早,店內客人不多,我地響門口望完餐牌,覺得佢D SET好彈性,配搭都好啱食。我試了他們的溫泉蛋肉眼丼,本身唔係好食生,在店員建議下,試7成熟,肉眼烤得恰到好處,質地嫩滑多汁,搭配著味噌茄子、香草南瓜和明太子日式蛋卷,這些配料增添了豐富的風味層次。甜品點左北海道牛奶布甸,布甸好滑,帶有淡淡的牛奶香氣,入口即化。飲料系超級朱古力,叫得超級,當然係超級濃郁的朱古力味道。生姜燒溫泉蛋丼,份量一點也不少。生姜的微辣和溫泉蛋既蛋汁覆蓋每粒飯。我額外加左$25搭配宇治抹茶牛角窩夫,佢個窩夫係雞蛋仔既做法,好可愛又好食。配杯白桃杧果冰茶,減低左個肉既肥膩感,增添了絲絲清新既感覺。

生姜燒溫泉蛋丼
溫泉蛋肉眼丼
白桃杧果冰茶&超級朱古力
2023-12-29
生姜燒溫泉蛋丼
溫泉蛋肉眼丼
白桃杧果冰茶&超級朱古力
收藏咗喺清單好耐ଘ(੭ˊᵕˋ)੭* ੈ✩‧₊˚終於食到喇!橙色復古嘅設計🧡柔和嘅燈光比人cozy嘅感覺 餐廳同時供應美式及日式嘅菜式 🇺🇸🇯🇵漢堡 丼飯 奶昔可以同時係一間餐廳食到🫶🏻啱晒心思思想食唔同口味同fusion嘅朋友.今次visit揀咗Dinner Set🍴❈ 2 GOOD 2 CHILL | $428 for 2 pax.❈ Avocado Crab Meat Tartare 牛油果蟹肉他他 | (Rating: 8.5/10)蟹肉配搭牛油果同蕃茄粒🍅除咗突出到佢嘅鮮甜感 同時俾人感覺酸酸甜甜🥑配搭烤到脆脆嘅法包 作為Starter好開胃同感覺好新鮮.❈ Crab Roe Mac & Cheese 蟹黃芝士通心粉 | (Rating: 8/10)邪惡(放棄減肥)之選😣Mac and cheese大家應該食得多 加埋蟹黃嘅鹹香更為惹味💛調味上做得啱啱好 唔會過分地只突出濃味 平衡得啱啱好唔會食幾啖就膩!.❈ Karaage Chicken Pancake唐揚炸雞楓糖漿班戟 | (Rating: 7.5/10)炸雞嘅調味其實做得十分出色 而且內𥚃雞肉嫩滑👍🏻厚班戟略為唔夠鬆軟
今次visit揀咗Dinner Set🍴
炸雞嘅調味其實做得十分出色 而且內𥚃雞肉嫩滑👍🏻厚班戟略為唔夠鬆軟 上面鋪上一層用紅酒煮過嘅蘋果 但個人感覺同炸雞班戟唔太夾 所以整體同預期有少少落差

❈ Matcha Eggie 宇治抹茶牛角窩夫 | (Rating: 8/10)
非常喜歡帶有苦甘香嘅抹茶雪糕🍵(唔係只有甜味嗰種都係食抹茶重要嘅事)💚Croffle係即製熱辣辣 外脆內軟😗
❈ Pistachio Milkshake 開心果奶昔 | +$48 (Rating: 9.5/10)
💚暫時心中排名第一嘅開心果奶昔!
近排開心果真係盛行 調味上今次呢杯是no.1🥇
試過有cafe係真係好濃開心果味 甚至係有啲nut嘅鹹味 但係我個人最注重係味道上嘅平衡⚖️今次飲嘅係開心果同奶香都兼備 而且奶昔口感好smooth
❈ Peach & Mango Iced Tea白桃芒果冰茶 | (Rating: 7/10)
不過不失🥭清清地refreshing可選
牛油果蟹肉他他
唐揚炸雞楓糖漿班戟
開心果奶昔
牛油果蟹肉他他
唐揚炸雞楓糖漿班戟
開心果奶昔
2024-02-07 479 浏览
見到有Foodie網上介紹過,咁啱喺附近行街,就去試吓呢間環境唔錯嘅餐廳,點知真係淨係食裝修入到去,侍應係Nice嘅。嗌咗熱門嘅兩個煮食,通心粉同埋炒烏冬。蟹黃芝士通心粉尚算唔錯,芝士味濃嘅,出事嘅係壽喜燒牛脊肉炒烏冬配溫泉蛋,一嚟到食完第一啖,之後裏面嘅烏冬係凍嘅,我同另一半研究緊究竟係淨係我條脷出事,定係佢都食到凍,之後一致認為感官冇發生問題,於是叫侍應幫我拎去加熱,加熱後結果都只係微暖,心諗只食淨半碗,都費事再叫加熱了。另外香蒜牛油雞翼上枱的時候是撲鼻好香的,不過食落沒有味道希望見字改善
入到去,侍應係Nice嘅
希望見字改善
壽喜燒牛脊肉炒烏冬配溫泉蛋
FRY雞翼(香蒜牛油味)
蟹黃芝士通心粉
之前book左13:00,去到店員話要等一陣、已經有臺埋左單,但係最後等左15分鐘都未入得,仲要同街客一齊等。佢都係俾街客入先,禁我唔明book位黎做咩?如果唔想做booking,或者一定要排,咪唔好做網上booking囉,禁我可以選擇願意等的話就去食。而且無限時無話一定要齊人先可以入。隔黎二人臺有一個人遲左成起碼30-45分鐘先黎都照俾其中一個入先,變左交臺時間勁長。食物方便,完全唔值呢個價錢。Matchy combo全部都可以自己係屋企煮到都要賣$120 up,某D選擇仲要加錢。個炸鷄pancake,炸鷄ok,但pancake入面好似未熟透禁,一舊粉,仲差過食嘉頓方包。炸番薯條dry過我條命,仲要個底超級油。得個開心果奶昔好少少。真係不了唔明點解又貴有難食都禁多人排隊

食物方便,完全唔值呢個價錢。
炸番薯條dry過我條命,仲要個底超級油。
得個開心果奶昔好少少。真係不了

唔明點解又貴有難食都禁多人排隊
走進Chill Pill,空氣中就飄著一種令人心情愉快嘅氣息。我揀咗兩款Matchy Combo,一盤炙烤比目魚,正喎😋!咬落去,軟嫩得嚟又吸滿咗味噌嘅香氣,真係creamy到流晒出嚟。而山葵山藥漬又係另一番滋味,微微嘅辣帶出山藥嘅爽口,感覺好balanced,入口即化,溫暖晒成個胃!至於飲品,香蕧Oreo奶昔又真係畀到驚喜。香蕉味夠香濃,又唔會太甜膩,Oreo碎片加咗點點鬆脆感,齊齊打返個chill嘅午後。朋友個薄荷朱古力奶昔冷意直透心扉,薄荷清新解膩,一啖鎮靜咗成個人。總括來講,Chill Pill嘅食物同飲品都幾合我口味,環境又舒服,同三五知己嚟呢度傾計食飯正!🍽️😌🍹

💎總評分:7.0/10-呢日喺太子買完寵物野,就喺附近揾間pet-friendly餐廳坐底🐶,估唔到都揾到間有裝修有格調嘅cafe喎!美式復古風,玩味的裝飾,晏晝係食日式定食同burger嗰D🍔,去到夜晚有set啲嘢食有少少fusion。💰2 Good 2 Chill Dinner Set $428只限於星期一至五,呢個set包1 starter + 2 main + 1 dessert + 2 drinks,只睇食物賣相都覺有心思😙,兩人份量價錢唔算貴。1️⃣ Avocado Crab Meat TartareStarter另一選擇係fries platter🍤,唔係好想食炸野所以㨂左tartare~牛油果🥑配蟹肉🦀嘅tartare好難唔好食嘅,配嘅多士烤得香脆,蟹肉偏乾身,整體味道refreshing👍🏻。2️⃣ White Miso Halibut +$28比目魚用味噌醃好🐟,煎得香滑入味,配上saffron令賣相高檔不少😙,伴隨三色椒同薯仔,健康唔油膩👍🏻。3️⃣ Sukiyaki Beef Fry Udon聽落幾創新嘅一道菜,烏冬用左壽喜燒汁去炒🐮,上面舖上牛脊肉、三文魚籽同温泉蛋🥚,放
💎總評分:7.0/10

1️⃣ Avocado Crab Meat Tartare
2️⃣ White Miso Halibut +$28
3️⃣ Sukiyaki Beef Fry Udon
聽落幾創新嘅一道菜,烏冬用左壽喜燒汁去炒🐮,上面舖上牛脊肉、三文魚籽同温泉蛋🥚,放左幾朵食用花賣相即刻變精緻🤭。整體調味幾特別,尤其拌入蛋黃後令味道更升華,牛肉亦比想像中好💪🏻,OK厚身又唔韌,如果温泉蛋可以更流心就好啦~
4️⃣ 宇治抹茶牛角窩夫
呢個貌似雞蛋仔嘅其實係croffle,抺茶紅豆呢個combo好正路,可能小編放耐左,croffle少左鬆脆感🙊。

舖頭細細但坐得幾舒服,menu同賣相都睇得出有心思🫶🏻,價錢中規中矩,經過附近可以一試。
環境服務:⭐⭐⭐⭐
食物質數:⭐⭐⭐⭐
打卡指數:⭐⭐⭐⭐
2024-01-07
2024-01-22 45 浏览
鬧市中的綠洲@chillpillhk 要不是點選了這張間的$100夜繽紛券,未必會發掘到小店。人如其名,店內的裝橫予人假日悠閒的感覺,餐單選擇也頗多的,只是所處位置並非日常最多人流的地方,待喜愛四處覓覓小店的人發現。===Chill Pill 沙律碗===由日式豆腐、牛油果、藜麥、南瓜、小蕃茄和羅馬生菜組成的新鮮健康組合,用上消費券補十多元便吃到,加上店內悠閒的vibes, 如果是午後來,大抵會點杯咖啡消磨一下時光。================PS 即使點的食物不多,店員還是很細心的替我加了幾轉水,態度也很好,值得回訪 👏#香港美食 #香港cafe關注組 #香港小店
鬧市中的綠洲@chillpillhk

===Chill Pill 沙律碗===
================

#香港美食 #香港cafe關注組 #香港小店
2024-01-15
2024-01-20 31 浏览
第一次幫襯既時候印象已經唔錯,所以再有 gathering 就約朋友去試,好多時d食肆食第二次都會keep唔到水準,呢間野掂喎,keep到,仍然都咁好味,特式野飲都唔錯,唔會太甜,剛剛好,朋友都滿意🎉🎉🎉🎉
  • 蟹黃芝士通心粉
  • 壽喜燒牛脊肉炒烏冬配日本溫泉蛋
放工約男朋友去太子試新cafe,喺MOKO附近唔難搵👀。Cafe走復古風,環境唔錯😌,揀左個2人set好抵食😛🔅2 GOOD 2 CHILL ($428)🔸炸物拼盤有餃子同唐揚炸雞~餃子炸得啱啱好,唔會炸到個皮好硬,入面都juicy🤭。炸雞🔸USDA肉眼牛扒 (+$50)牛扒🥩好嫩,雖然有少少筋不過都ok。伴碟既蘆筍、薯仔煎香左都好好食🔸壽喜燒牛脊肉炒烏冬配日本溫泉蛋牛脊肉牛味濃,頗嫩~可能撈勻左溫泉蛋,食落唔太似炒烏冬,但係係好入味既日式烏冬,好啱我口味💮🔸宇治抹茶牛角窩夫雞蛋仔形既croffle超香🤤,抹茶雪糕唔算太回甘但都唔錯,加埋少少紅豆甜甜地好match🫘💚🔸Super Milk Chocolate (+$20)呢杯見人叫覺得好吸引所以跟機🪙,揀左oat milk。真係唔會好甜😳,有埋少少朱古力碎幾好飲💕🔸宇治小山園抹茶鮮奶 (+$25)抹茶味帶點苦澀,幾香奶味🥛💬Overall相當滿意🥰,餐廳夠光猛又乾淨,staff又nice,2人餐超抵食!約埋朋友/撐枱腳一流❤️

🔅2 GOOD 2 CHILL ($428)

炸物拼盤
🔸炸物拼盤

USDA肉眼牛扒
🔸USDA肉眼牛扒 (+$50)

🔸壽喜燒牛脊肉炒烏冬配日本溫泉蛋

🔸宇治抹茶牛角窩夫

🔸Super Milk Chocolate (+$20)
🔸宇治小山園抹茶鮮奶 (+$25)
抹茶味帶點苦澀,幾香奶味🥛

炸物拼盤
2024-01-14 50 浏览
行完花墟喺附近搵嘢食,呢間Cafe一直想試好耐,果然冇令我失望!呢度嘅環境充滿住復古風格,門口右手邊梳化位置係打卡位,點影都咁有feel📸好推介佢哋嘅「牛油果蟹肉他他配法包」,啲蟹肉多到滿瀉咁濟,配埋下面嘅牛油果食落去感覺好fresh呀!甜品嗌咗佢哋嘅「宇治抹茶牛角窩夫」,個樣成個雞蛋仔咁,原來係用牛角包整出嚟嫁,好鬼得意,加埋濃濃嘅抹茶醬,食落去好有口感!呢度仲可以帶埋毛孩過嚟嫁,啱晒有養寵物朋友仔🐶🐱

• 宇治抹茶雞蛋仔
和妹妹路過,見到此店空間感不錯,坐下。叫了少量食物,我叫了果醬pancake,美式咖啡,享受了一個舒暢的早上。10分寫意悠閒。此店的食物種類都頗多,有finger food, burger,pancake,日式湯麵之類。下次有機會再來試食其他的食物。
和妹妹路過,見到此店空間感不錯,坐下。

2024-01-13
早餐
2024-01-08 38 浏览
和男朋友聖誕逛街看到這家店,感覺氛圍很愜意,透過玻璃窗看進去,已經是晚飯期間,可是裡面的客人卻也不會特別多。說實話,起初是被裝潢吸引了,然後好奇點開餐單,看到後,發現價格不會過分昂貴。於是點了一份,抱著試一試的心態,想著一起吃一份也不會浪費,沒想到特別驚喜。食物的擺盤精緻、份量很足夠,真的可以算是物有所值。每個菜都會有些小心思來讓味蕾收穫滿滿的愉悅。我們倆結束後,心滿意足地離開了。順帶一提,店員的服務也很耐心周到,不會過分熱情,讓人在繁忙的城市中收穫難得的一份愜意。這樣的晚飯,浪漫、經濟又滿足。下次還會和男朋友再來!

2024-01-01 865 浏览
位置旺角洗衣街寂靜嘅街道上,出現了一間復古風的Cafe 「Chill Pill 」,門面用上白色、橙色和木系設計,感覺好溫暖,一定係三五知己聚腳傾偈嘅好地方,飲咖啡食小食傾吓偈唔單止可以喺日頭或者下午茶進行,原來夜晚一樣咁有feel ☕️今晚就嚟到感受吓,街上仍是一片寧靜,但「Chill Pill 」裏面就有幾枱客人一邊聊天,一邊享用美味的食物,晚上一樣可以好放鬆好Chill 嘆吓咖啡食個晚餐,最近餐廳仲推出咗「2 Good 2 Chill 」Dinner Set ,可以選擇一款頭盤、兩款主菜、一款甜品和兩杯飲品,夠晒溫飽😋🌟2 Good 2 Chill Dinner Set $ 428 「Weekdays after 6pm 」🥑▪️Avocado Crab Meat Tartare牛油果蟹肉他他配香脆多士,鮮味既蟹肉伴上軟滑牛油果和蕃茄莎莎,味道清新又健康,塗上香脆多士上,好滋味開胃菜🥩▪️USDA Ribeye +$50USDA肉眼牛扒,意想不到的驚喜,牛扒質素竟然如此高,外焦肉質仍呈粉嫩狀態,調味只用上海鹽,口感軟淋充滿牛香好美味,更喜歡伴菜烤蔬菜,有紅椒、蘆筍、薯仔味道仍保留蔬菜的

「Weekdays after 6pm 」

🥑▪️Avocado Crab Meat Tartare

🥩▪️USDA Ribeye +$50
USDA肉眼牛扒,意想不到的驚喜,牛扒質素竟然如此高,外焦肉質仍呈粉嫩狀態,調味只用上海鹽,口感軟淋充滿牛香好美味,更喜歡伴菜烤蔬菜,有紅椒、蘆筍、薯仔味道仍保留蔬菜的鮮甜,不需要太多醬料搞錯,就是美味

🐠▪️White Miso Halibut +$28
香煎味噌比目魚,魚肉鮮嫩香滑,有著淡淡的味噌味道,配上紅椒絲令賣相更美觀,增添香辣風味,一樣配有美味的蔬菜配上香滑的南瓜蓉,更加健康美味

🧇▪️Yuzu Eggie
柚子牛角窩夫,可愛雞蛋仔造型嘅 croffle 牛角窩夫超級香脆充滿牛油香,配上清新既柚子雪糕、蜜糖脆脆和柚子麻糬,好美味好滿足

🍫▪️Super Milk Chocolate + $20
超級朱古力 ,見到賣相就知道係超級Super,就如名字一樣,就是一杯香濃香滑的濃厚朱古力,出乎意料之外竟然唔太甜,喜歡

☕️▪️Baileys Latte
百利甜酒鮮奶咖啡,Baileys 就飲得多,配上Latte 就第一次,口感香滑,淡淡酒香唔太甜, 賣相仲要好靚添

• USDA肉眼牛扒
  • 香煎味噌比目魚
  • 超級朱古力
2023-12-29 53 浏览
Boxing Day同男朋友飲完茶想飲杯咖啡順便超下路過見到Chill Pill個名中左我地一半😆是日紅日兼聖誕節翌日竟然唔使等位入去坐低環境算寬敞收銀頂頭的木條餐牌好「美式」feel一杯hot latte一杯ice mochaLatte入口fruity 係我杯茶拉花清晰奶泡有厚度熱度亦啱啱好兩口子傾下呢傾下路渡過一個寧靜嘅下午
Boxing Day同男朋友飲完茶
兩口子傾下呢傾下路
渡過一個寧靜嘅下午
2023-12-26
2023-12-20 67 浏览
朋友生日,夜晚又想食Cafe旺角區想搵間高質少少既都未必有位好彩成功walk in 到chill pill一入去見到個裝修好懷舊文青已經好鐘意😍叫左幾樣野食,菜式冇一般cafe咁單調,而且又幾好味喎🤤而且有蛋糕供應,如壽星所願食到開心果味芝士蛋糕🤤👍🏻👍🏻📸唐揚炸雞楓糖漿斑戟📸chill多茜牛肉漢堡配莞茜shake shake薯條👍🏻📸蟹肉炒天使麵 🫢有啲港式feel📸花生醬奶蓋鮮奶咖啡📸白桃芒果冰茶📸開心果芝士蛋糕
朋友生日,夜晚又想食Cafe
旺角區想搵間高質少少既都未必有位
好彩成功walk in 到chill pill
一入去見到個裝修好懷舊文青已經好鐘意😍
叫左幾樣野食,菜式冇一般cafe咁單調,而且又幾好味喎🤤
而且有蛋糕供應,如壽星所願食到開心果味芝士蛋糕🤤👍🏻👍🏻
📸唐揚炸雞楓糖漿斑戟
📸蟹肉炒天使麵 🫢有啲港式feel