2023-05-26 164 浏览
今日同朋友出開太子經過Chill Pill Cafe 被ChillPill外形吸引左餐廳裝修簡約 復古美式風格感覺好舒服悠閑 決定入去食午餐我地各自叫左Matchy combo食物款式多 樣樣都好吸引Lunch Set Matchy Combo $166紫蘇醬油醋蕎麥麵(+&15)+香蒜雜菇漬+醬油漬溫泉蛋+手打雞肉餅配牛油香蒜日式菇汁+味噌比目魚(+$8)+熱白咖啡(+10)+Oat milk(+5)油醋蕎麥麵就酸好好味配菜有雞肉,魚肉,日本蛋,雜菇 好均衡營養的食物配搭,覺得餐廳好有心思 Lunch Set Matchy Combo $146木魚湯烏冬+味噌茄子+糖心蛋+味噌比目魚(+$8)+烤牛肩胛(+$10)+美式咖啡同樣均衡食物,值得一提,烤牛肩胛陣陣牛燒香,肉質幼嫩 好味是日甜品花生醬奶蓋牛奶布甸 $48店員推介甜品🍮作飯後甜品 甜度適中 好好味嘅牛奶布甸整體來說,環境舒服,職員有禮,食物好有特色,一定會再嚟
今日同朋友出開太子

Matchy Combo $166

油醋蕎麥麵就酸好好味

Lunch Set
Matchy Combo $146

同樣均衡食物,值得一提,烤牛肩胛陣陣牛燒香,肉質幼嫩 好味

是日甜品
花生醬奶蓋牛奶布甸 $48

店員推介甜品🍮作飯後甜品 甜度適中 好好味嘅牛奶布甸

整體來說,環境舒服,職員有禮,食物好有特色,一定會再嚟

2023-05-23
2023-05-23 47 浏览
𝕄𝕠𝕟𝕘 𝕂𝕠𝕜 • ℂ𝕙𝕚𝕝𝕝 ℙ𝕚𝕝𝕝 🧡📍太子洗衣街𝟙𝟞𝟟-𝟙𝟟𝟝𝔸號嘉德大廈地舖::::::::::::::::::::::::::::::美日復古Pet friendly Cafe @chillpillhk 🇯🇵🇺🇸門口的圓木枱打卡位置,色彩鮮豔的裝潢,加上食物質素很不錯,值得回訪!芫荽控必點的牛肉漢堡,可選配香甜脆口的蕃薯條;主食不錯之餘,甜品及奶昔同樣高質,開心果味道香濃~🍔Chill多茜牛肉漢堡配芫茜薯條 $158🦀蟹肉炒天使麵🥗Chill Pill 沙律碗 $108🍰開心果巴斯克芝士蛋糕 $62🥤開心果奶昔 $65🍫薄荷朱古力奶昔
𝕄𝕠𝕟𝕘 𝕂𝕠𝕜 • ℂ𝕙𝕚𝕝𝕝 ℙ𝕚𝕝𝕝 🧡

🍰開心果巴斯克芝士蛋糕 $62
🥤開心果奶昔 $65
🍫薄荷朱古力奶昔
2023-05-23 214 浏览
餐廳空間不算大,裝修亦唔華麗,但一踏入就有一種舒服感覺。食物選擇唔少,最受歡迎應該係可自由配搭嘅Matchy Combo,A La Carte餐牌亦有「Fix Your Crave」、「Good Carbs Good Energy」、「Light & Green」系列,當然仲有甜品同飲品,絕對係輕食嘅最佳選擇。◇ 𝗠𝗮𝘁𝗰𝗵𝘆 𝗖𝗼𝗺𝗯𝗼 𝘊𝘈𝘙𝘉𝘚 - 日本珍珠米𝘔𝘌𝘈𝘛 - 烤牛肩胛,自家製炸蝦墨魚波波𝘝𝘌𝘎𝘎𝘐𝘌 & 𝘌𝘎𝘎 - 香蒜雜菇漬、明太子日式蛋卷這道可以自由配搭,從碳水化合物、肉類同菜蛋類選取自己喜歡的款式,基本$118,有一些款式要額外加錢,相當抵食。小編嘅選擇如上。珍珠米軟腍腍,烤牛肩胛嫩滑香口,炸蝦墨魚波波尤其特出,醬汁酸酸甜甜好開胃,雜菇漬中規中矩,明太子日式蛋卷有驚喜,加入明太子令蛋卷更滑◇ 𝗞𝗮𝗿𝗮𝗮𝗴𝗲 𝗖𝗵𝗶𝗰𝗸𝗲𝗻 𝗣𝗮𝗻𝗰𝗮𝗸𝗲 唐揚炸雞楓糖醬班戟班戟屬於A La Carte餐牌「Fix Your Crave」系列其中一款,班戟加唐揚炸雞這個配搭好有創意,擺盤亦非常精美,雞肉出奇地嫩滑唔油膩,層炸皮亦唔厚,配上焦糖青蘋果同香甜荷蘭醬,真的以為係甜品,
餐廳空間不算大,裝修亦唔華麗,但一踏入就有一種舒服感覺。

◇ 𝗠𝗮𝘁𝗰𝗵𝘆 𝗖𝗼𝗺𝗯𝗼
𝘊𝘈𝘙𝘉𝘚 - 日本珍珠米
𝘔𝘌𝘈𝘛 - 烤牛肩胛,自家製炸蝦墨魚波波
𝘝𝘌𝘎𝘎𝘐𝘌 & 𝘌𝘎𝘎 - 香蒜雜菇漬、明太子日式蛋卷

班戟屬於A La Carte餐牌「Fix Your Crave」系列其中一款,班戟加唐揚炸雞這個配搭好有創意,擺盤亦非常精美,雞肉出奇地嫩滑唔油膩,層炸皮亦唔厚,配上焦糖青蘋果同香甜荷蘭醬,真的以為係甜品,超級味

◇ 𝗦𝘂𝗸𝗶𝘆𝗮𝗸𝗶 𝗕𝗲𝗲𝗳 𝗙𝗿𝘆 𝗨𝗱𝗼𝗻 𝘄𝗶𝘁𝗵 𝗝𝗮𝗽𝗮𝗻𝗲𝘀𝗲 𝗢𝗻𝘀𝗲𝗻 𝗘𝗴𝗴 壽喜燒牛脊肉炒烏冬配日本溫泉蛋
「Good Carbs Good Energy」系列,熱辣辣熱鍋上,烏冬是炒的,口感彈牙兼濃稠,混合溫泉蛋多一份柔滑感,牛脊肉有少許韌但牛味香濃,一人份量剛好食完仲有位可以食甜品

◇ 花生醬奶蓋牛奶布甸
特濃牛奶味,質地不似一般布甸,而係有點似麻薯,結實有點點杰,上面有少許花生醬,味道更豐富
𝗠𝗮𝘁𝗰𝗵𝘆 𝗖𝗼𝗺𝗯𝗼
𝗦𝘂𝗸𝗶𝘆𝗮𝗸𝗶 𝗕𝗲𝗲𝗳 𝗙𝗿𝘆 𝗨𝗱𝗼𝗻 𝘄𝗶𝘁𝗵 𝗝𝗮𝗽𝗮𝗻𝗲𝘀𝗲 𝗢𝗻𝘀𝗲𝗻 𝗘𝗴𝗴 壽喜燒牛脊肉炒烏冬配日本溫泉蛋
𝗠𝗮𝘁𝗰𝗵𝘆 𝗖𝗼𝗺𝗯𝗼
呢次嚟到太子搵食😝平時都係去旺角多,對太子呢個地方反而好唔熟悉😗但呢次之所以會嚟呢間Cafe係因為我俾佢嘅限定嘅開心果奶昔同花生醬奶蓋咖啡🥜所吸引❤️😆兩樣都係我最愛!真係諗唔到理由唔嚟🤣Cafe行美式復古風,打卡都一唔錯😛📸🌟唐揚炸雞楓糖漿班戟 $108會話呢個pancake有哂我鍾意嘅元素💗🥰兩塊鬆軟嘅牛油班戟上面有大大件唐揚炸雞,最頂仲有一隻水波蛋😚另外配有楓糖漿俾我哋自己淋落去😋會話呢個係唐揚炸雞扒🤣超大件!!炸皮好薄,食落外層脆卜卜,雞肉都好嫩~牛油班戟偏實,但食落好有牛油香同好鬆軟😋淋上楓糖漿之後甜甜地,有啲似韓式蜂蜜炸雞😝鹹甜鹹甜又好夾!再加埋流心嘅水波蛋😍蛋汁令成個pancake口感更豐富~🌟𝐌𝐢𝐱 & 𝐌𝐚𝐭𝐜𝐡 𝐘𝐨𝐮𝐫 𝐎𝐰𝐧 𝐒𝐞𝐭 $118呢個set反而係日式Fusion嘅感覺😗有得揀自己想要嘅主食同配菜~1️⃣𝐂𝐚𝐫𝐛𝐬:日本珍珠米🍚呢個飯好有誠意😳因為佢連個飯碗都係熱㗎!令飯更加保溫💕珍珠米煙煙韌韌,粒粒分明,上面仲有飯素🧡2️⃣𝐕𝐞𝐠𝐠𝐢𝐞 & 𝐄𝐠𝐠:香蒜雜菇漬 + 明太子日式蛋卷 (+$15)雜菇份量都幾多,蒜味好香,不過最鍾意都係明太子日式蛋卷❤️蛋味好香濃,

🌟唐揚炸雞楓糖漿班戟 $108

1️⃣𝐂𝐚𝐫𝐛𝐬:日本珍珠米🍚

雜菇份量都幾多,蒜味好香,不過最鍾意都係明太子日式蛋卷❤️蛋味好香濃,而且好濕潤好juicy!!!橫切面咁睇真係一層層蛋💛裡面仲塞滿明太子😋最正係上面仲有一粒粒三文魚籽!😍好開心成件事😚

3️⃣𝐌𝐞𝐚𝐭:味噌比目魚🐟 (+$8) + 慢煮紅酒牛肋條🍷
比目魚都算幾厚身同大件,感覺佢係輕輕煎香,因為食落肉質唔會好實好乾,魚油味好香,又唔會俾味噌蓋過咗魚肉嘅味道~

紅酒牛肋條都有4件,每件都係半肥瘦,慢煮後好淋好入味🥰會食到紅酒嘅甜味~

🌟開心果奶昔💚 $65
呢個開心果奶昔好好飲!🥹😍飲落第一啖好creamy好有奶香,然後開心果味就會湧出嚟!😍開心果味係越飲越濃郁,仲會食到開心果碎沙沙嘅感覺!配埋上面邪惡嘅忌廉超滿足🥰

🌟花生醬奶蓋鮮奶咖啡🥜☕️ $50
身為花生醬控+奶蓋迷+咖啡熱愛者嘅我某程度係為咗呢杯野嚟😝真係第一次飲花生醬奶蓋😍😍😍店員提醒第一啖要飲咗奶蓋先~奶蓋超杰身creamy😚而且花生味🥜超級重!😋鮮奶咖啡甜甜地好易入口,而奶蓋令咖啡更加creamy同每一啖都有淡淡嘅花生醬味🥰最底層仲有花生醬!成件事好正好特別🤩

Overall呢間Cafe絕對係令我回頭嘅餐廳!!淨係嚟飲野都夠🤪😋佢仲有好多美式主食同甜品㗎!下次有機會都想試🥰不過真係大推開心果奶昔😍

加一服務費:✅

回頭率:❤️❤️❤️❤️💛 (5個❤️為滿分,💛=0.5❤️)

📍地址:Chill Pill (太子)
太子洗衣街167-175A號嘉德大廈地舖
2023-05-17 55 浏览
。自家製炸蝦墨魚餅班尼迪 ($118) - 炸蝦墨魚餅脆口,但入面啲墨魚粒有點過硬,點上班尼迪蛋黃汁會更好食,醬汁帶點日式和風味都唔錯。 。蟹黃芝士通心粉 ($98) - 唔係好食蟹黃嘅感覺,就係中規中矩的Mac n cheese ,芝士味可以再濃啲。 。Chill Pill 沙律碗 ($108) - 沙律顏色豐富,蔬菜都清甜新鮮,醬汁開胃惹味,唯獨加了炸玉子豆腐有點不夾。 。宇治抹茶牛角窩夫雞蛋仔 ($78) - 牛角窩夫雞蛋仔賣相吸引,但烤得過耐,有點乾身過硬。 。超級朱古力 ($45) - 中規中矩的朱古力飲品。 。花生醬奶蓋鮮奶咖啡 ($50) - 帶微微花生醬味,若花生醬味更出會更好。

。超級朱古力 ($45) - 中規中矩的朱古力飲品。

2023-05-16 38 浏览
係油尖旺區食嘢食到悶悶地,偶然發掘吓竟然搵到太子個頭有呢間幾美式風格嘅餐廳,就約定同友人試試。Chill多芝牛肉漢堡配薯條 $168.牛肉大約只有3成熟,肉香再濃郁啲會更佳,稍為被芝士味蓋過風頭.漢堡經過輕煎,咬落軟熟同帶有甜香味.幼身薯條正中我下懷,普遍炸至金黃香口。灑有少量黑胡椒提香,另附茄醬同芝士醬蘸取壽喜燒牛脊肉炒烏冬配日本溫泉蛋 $118.面層另鋪有三文魚籽.鳥冬吸收晒壽喜燒精粹,味道略鹹重.牛脊肉略帶韌度,勝在牛味唔算淡香蕉Oreo碎奶昔 $55.奶昔唔係混有oreo曲奇碎,而係灑係面層,個人認為曲奇份量再多啲,層次感會更好.另有香蕉片同幾粒藍莓,賣相簡約,加埋順滑嘅奶昔味道不過不失靜岡焙茶鮮奶 $45.面層拉花小巧可愛,奶泡層較厚.焙茶味如果可以再濃啲會更吸引,但都不失為一杯值得點選嘅特飲

Chill多芝牛肉漢堡配薯條 $168
.漢堡經過輕煎,咬落軟熟同帶有甜香味

壽喜燒牛脊肉炒烏冬配日本溫泉蛋 $118
.面層另鋪有三文魚籽
.鳥冬吸收晒壽喜燒精粹,味道略鹹重
.牛脊肉略帶韌度,勝在牛味唔算淡

香蕉Oreo碎奶昔 $55

靜岡焙茶鮮奶 $45
.面層拉花小巧可愛,奶泡層較厚
2023-05-12
2023-05-12 31 浏览
𝐓𝐡𝐢𝐬 𝐜𝐚𝐟𝐞 𝐢𝐧 𝐏𝐫𝐢𝐧𝐜𝐞 𝐄𝐝𝐰𝐚𝐫𝐝 𝐢𝐬 𝐚 𝐝𝐞𝐥𝐢𝐠𝐡𝐭𝐟𝐮𝐥 𝐟𝐮𝐬𝐢𝐨𝐧 𝐨𝐟 𝐉𝐚𝐩𝐚𝐧𝐞𝐬𝐞-𝐢𝐧𝐬𝐩𝐢𝐫𝐞𝐝 𝐜𝐮𝐢𝐬𝐢𝐧𝐞 𝐚𝐧𝐝 𝐭𝐚𝐧𝐭𝐚𝐥𝐢𝐳𝐢𝐧𝐠 𝐝𝐞𝐬𝐬𝐞𝐫𝐭𝐬. 𝐖𝐢𝐭𝐡 𝐢𝐭𝐬 𝐜𝐡𝐚𝐫𝐦𝐢𝐧𝐠 𝐧𝐨𝐨𝐤𝐬 𝐚𝐧𝐝 𝐈𝐧𝐬𝐭𝐚𝐠𝐫𝐚𝐦-𝐰𝐨𝐫𝐭𝐡𝐲 𝐩𝐡𝐨𝐭𝐨 𝐬𝐩𝐨𝐭𝐬, 𝐢𝐭'𝐬 𝐭𝐡𝐞 𝐩𝐞𝐫𝐟𝐞𝐜𝐭 𝐩𝐥𝐚𝐜𝐞 𝐭𝐨 𝐢𝐧𝐝𝐮𝐥𝐠𝐞 𝐢𝐧 𝐛𝐨𝐭𝐡 𝐬𝐚𝐯𝐨𝐫𝐲 𝐦𝐞𝐚𝐥𝐬 𝐚𝐧𝐝 𝐝𝐞𝐥𝐞𝐜𝐭𝐚𝐛𝐥𝐞 𝐭𝐫𝐞𝐚𝐭𝐬.ᴍᴀᴛᴄʜʏ ᴄᴏᴍʙᴏ $118ᴊᴀᴘᴊᴀᴘꜱᴀɴ ᴄʜᴏᴏꜱᴇ ⬇️🍚ᴄᴀʀʙꜱ @木魚湯烏冬🍗ᴍᴇᴀᴛ @唐揚炸雞配自家製他他醬 @ 味增比目魚 (+$8)🥚ᴠᴇɢɢɪᴇ @醬油漬温泉蛋 @ 明太子日式蛋卷 (+$15)🥝ᴅʀɪɴᴋꜱ @奇異果茉莉冰茶ᴏᴠᴇʀᴀʟʟ ᴄᴏᴍᴍᴇɴᴛꜱ:炸物不像即炸,油感滿滿😵‍💫但木魚湯烏冬嘅湯底味濃,烏冬沒有ᴏᴠᴇʀᴄᴏᴏᴋ!👏🏻~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•價錢:💰

ᴍᴀᴛᴄʜʏ ᴄᴏᴍʙᴏ $118
[ʟᴜɴᴄʜ ꜱᴇᴛ ᴍᴇɴᴜ: ᴅɪᴠɪᴅᴇᴅ ɪɴᴛᴏ ᴄᴀʀʙꜱ/ ᴍᴇᴀᴛꜱ/ ᴠᴇɢɢɪᴇ&ᴇɢɢ🥰]

ᴊᴀᴘᴊᴀᴘꜱᴀɴ ᴄʜᴏᴏꜱᴇ ⬇️
🍚ᴄᴀʀʙꜱ @木魚湯烏冬
🍗ᴍᴇᴀᴛ @唐揚炸雞配自家製他他醬
@ 味增比目魚 (+$8)
🥚ᴠᴇɢɢɪᴇ @醬油漬温泉蛋
@ 明太子日式蛋卷 (+$15)

🥝ᴅʀɪɴᴋꜱ @奇異果茉莉冰茶

服務:👨🏻‍🍳👨🏻‍🍳👨🏻‍🍳
賣相:📸📸📸
整體推薦:👍🏻👍🏻👍🏻
2023-05-04 448 浏览
一間環境+空間感+美食既餐廳,伴隨住陽光☀️+涼快既下午🌬️, 成就左今日呢餐High-Tea🍽️。太子地鐵站hea walk 5分鐘就到,位置好便利呀,燈光足,坐位寛敝。Jami就坐窗邊位置,為大家一一介紹美食💃🏻Matchy Combo ($136) - 呢set Manual既特色係可以比客人自選不同既組合,而且上菜時間都吾會太耐呀。首先見到烏冬呢個Option, 即刻要order啦。餐廳選用左幼身烏冬再加上蔥花☘️ 充滿和食風味,玉子豆腐既椒鹽冇想像中禁多,吾會蓋過豆腐既味道,金黃色既豆腐外皮內嫩得黎吾會一咬就散。紅酒🍷煮牛肋條🥓係坊間有好多不同版本,而chill Pill既呢道餸就炆得好腍,而且味道適中,我好鍾意佢既所有菜色都吾會好重味,真係非常適合而家流行既健康飲食態度嫁~~~!Jami 自選組合分別係:木魚湯烏冬椒鹽玉子豆腐溏心蛋手打雞肉餅配牛油香蒜日式茹汁慢煮紅酒牛肋條 (+$18)唐揚炸雞楓糖漿班戟🥞 ($108)- 由於本人見到"炸雞"💥🐔兩個字就雙眼發光~ 上到枱更加流哂口水, benedict egg🥚🥚🥚非常吸晴~ 用餐刀切開蛋頭, 溏心馬上流出黎,再淋上配上既糖漿~

吾會蓋過豆腐既味道,金黃色既豆腐外皮內嫩得黎吾會一咬就散。

紅酒煮牛肋條

Jami 自選組合分別係:
木魚湯烏冬
椒鹽玉子豆腐
溏心蛋
手打雞肉餅配牛油香蒜日式茹汁
慢煮紅酒牛肋條 (+$18)
唐揚炸雞楓糖漿班戟

唐揚炸雞楓糖漿班戟🥞 ($108)- 由於本人見到"炸雞"💥🐔兩個字就雙眼發光~ 上到枱更加流哂口水, benedict egg🥚🥚🥚非常吸晴~ 用餐刀切開蛋頭, 溏心馬上流出黎,再淋上配上既糖漿~嘩嘩嘩, Pancake沾上半熟的蛋黄液一齊入口, 吾知仲以為自己係到食緊美式早餐🍳。炸雞既配搭代替左煙肉/火腿等西式配搭,成為日式新派All day breakfast!
開心果奶昔

開心果奶昔🥛($65) - 開心果味濃郁, 好特別值得一試呵~上枱賣相非常吸引,好"打卡able"。
香蕉Oreo碎奶昔

香蕉OREO 碎奶昔🍌🍼($55) - 估吾到香蕉同Oreo碎碎係禁夾嫁,飲落去有小清新既感覺。
2023-04-30
紅酒煮牛肋條
唐揚炸雞楓糖漿班戟
開心果奶昔
香蕉Oreo碎奶昔
2023-05-01 147 浏览
中伏cafe越開越多太子又多一間,齋得裝修包裝食物質素仲衰過茶餐廳。最憎嘅QR code落單,舖面得嗰十張枱都唔明點解仲要用QR code,餐牌乜都有得食都聞到少少伏味。差唔多$150叫個米氣式嘅combo, 啲牛似香口膠,唐揚炸雞似麥樂雞,個他他醬得酸味,玉子燒甜到唔知食緊乜,除咗隻溫泉蛋係溫泉蛋,其他嘢全部係垃圾,個廚房完全唔識煮日式嘢,好似鬼佬煮中菜咁。兩個餐加杯咖啡成三百幾呅埋單,我正正經經食間日本餐廳好過
❀ 𝐊𝐢𝐰𝐢 𝐉𝐚𝐬𝐦𝐢𝐧𝐞 𝐈𝐜𝐞𝐝 𝐓𝐞𝐚 $𝟒𝟓長得很美的奇異果茉莉冰茶喝下去清涼可口 帶淡淡茉莉花香 很對個人的胃口🥰而且甜甜酸酸的奇異果和花香很搭👌🏻是杯在炎炎夏日中可口的飲料🍹𝘒𝘪𝘸𝘪 𝘑𝘢𝘴𝘮𝘪𝘯𝘦 𝘐𝘤𝘦𝘥 𝘛𝘦𝘢 𝘸𝘢𝘴 𝘧𝘳𝘦𝘴𝘩 𝘢𝘯𝘥 𝘢𝘳𝘰𝘮𝘢𝘵𝘪𝘤🌼, 𝘸𝘪𝘵𝘩 𝘢 𝘩𝘪𝘯𝘵 𝘰𝘧 𝘴𝘰𝘶𝘳𝘯𝘦𝘴𝘴 𝘢𝘯𝘥 𝘴𝘸𝘦𝘦𝘵𝘯𝘦𝘴𝘴 𝘧𝘳𝘰𝘮 𝘵𝘩𝘦 𝘬𝘪𝘸𝘪🥝 𝘑𝘶𝘴𝘵 𝘴𝘶𝘪𝘵𝘢𝘣𝘭𝘦 𝘧𝘰𝘳 𝘴𝘶𝘮𝘮𝘦𝘳𝘵𝘪𝘮𝘦 ☀️評分: 9/10🌟❀ 𝐌𝐚𝐭𝐜𝐡𝐲 𝐂𝐨𝐦𝐛𝐨 $𝟏𝟏𝟖☁︎ 𝐂𝐚𝐫𝐛𝐬᭝ི⋆𝘑𝘢𝘱𝘢𝘯𝘦𝘴𝘦 𝘗𝘦𝘢𝘳𝘭 𝘙𝘪𝘤𝘦定食必選的日本珍珠米熟度剛好!用來配肉類非常合適👌🏻𝘑𝘢𝘱𝘢𝘯𝘦𝘴𝘦 𝘗𝘦𝘢𝘳𝘭 𝘙𝘪𝘤𝘦 𝘸𝘢𝘴 𝘵𝘩𝘦 𝘣𝘦𝘴𝘵 𝘤𝘩𝘰𝘪𝘤𝘦 𝘸𝘪𝘵𝘩 𝘮𝘦𝘢𝘵 𝘢𝘯𝘥 𝘵𝘦𝘪𝘴𝘩𝘰𝘬𝘶, 𝘴𝘶𝘱𝘦𝘳 𝘤𝘩𝘦𝘸𝘺🍚☁︎ 𝐌𝐞𝐚𝐭᭝ི⋆𝘛𝘰𝘳𝘤𝘩𝘦𝘥 𝘏𝘢𝘮𝘢𝘤𝘩𝘪 +$28三大片的炙燒油甘魚非常肥美🐟 有微微入口即化的感覺 不錯欸😆𝘚𝘦𝘳𝘷𝘦𝘥 𝘸𝘪𝘵𝘩 𝘵𝘩𝘳𝘦𝘦 𝘣𝘪𝘨 𝘱𝘪𝘦𝘤𝘦𝘴 𝘰𝘧 𝘵𝘰𝘳𝘤𝘩𝘦𝘥 𝘩𝘢𝘮𝘢𝘤𝘩𝘪, 𝘪𝘵’𝘴 𝘴𝘶𝘱𝘦𝘳
❀ 𝐊𝐢𝐰𝐢 𝐉𝐚𝐬𝐦𝐢𝐧𝐞 𝐈𝐜𝐞𝐝 𝐓𝐞𝐚 $𝟒𝟓

☁︎ 𝐌𝐞𝐚𝐭
᭝ི⋆𝘛𝘰𝘳𝘤𝘩𝘦𝘥 𝘏𝘢𝘮𝘢𝘤𝘩𝘪 +$28
三大片的炙燒油甘魚非常肥美🐟
有微微入口即化的感覺 不錯欸😆
𝘚𝘦𝘳𝘷𝘦𝘥 𝘸𝘪𝘵𝘩 𝘵𝘩𝘳𝘦𝘦 𝘣𝘪𝘨 𝘱𝘪𝘦𝘤𝘦𝘴 𝘰𝘧 𝘵𝘰𝘳𝘤𝘩𝘦𝘥 𝘩𝘢𝘮𝘢𝘤𝘩𝘪, 𝘪𝘵’𝘴 𝘴𝘶𝘱𝘦𝘳 𝘧𝘢𝘵𝘵𝘺 𝘢𝘯𝘥 𝘮𝘦𝘭𝘵𝘦𝘥 𝘪𝘯 𝘺𝘰𝘶𝘳 𝘮𝘰𝘶𝘵𝘩😋

᭝ི⋆𝘚𝘭𝘰𝘸 𝘊𝘰𝘰𝘬𝘦𝘥 𝘙𝘦𝘥 𝘞𝘪𝘯𝘦 𝘉𝘳𝘢𝘪𝘴𝘦𝘥 𝘉𝘦𝘦𝘧 𝘍𝘪𝘯𝘨𝘦𝘳 +$18
本來非常期待的慢煮紅酒牛肋條卻表現得很遜色🥲
牛肋條的味道挺香的 但肉質比平常的硬和粗糙 非常可惜🤥
𝘚𝘭𝘰𝘸 𝘊𝘰𝘰𝘬𝘦𝘥 𝘙𝘦𝘥 𝘸𝘪𝘯𝘦 𝘉𝘳𝘢𝘪𝘴𝘦𝘥 𝘉𝘦𝘦𝘧 𝘍𝘪𝘯𝘨𝘦𝘳 𝘥𝘦𝘧𝘪𝘯𝘪𝘵𝘦𝘭𝘺 𝘥𝘪𝘴𝘢𝘱𝘱𝘰𝘪𝘯𝘵𝘦𝘥 𝘮𝘦🥹 𝘉𝘦𝘦𝘧 𝘍𝘪𝘯𝘨𝘦𝘳 𝘸𝘢𝘴 𝘮𝘦𝘢𝘵𝘺 𝘣𝘶𝘵 𝘩𝘢𝘳𝘥 𝘢𝘯𝘥 𝘤𝘩𝘦𝘸𝘺 𝘺𝘦𝘵😟

☁︎ 𝐕𝐞𝐠𝐠𝐢𝐞 & 𝐄𝐠𝐠
᭝ི⋆𝘋𝘦𝘦𝘱 𝘍𝘳𝘺 𝘌𝘨𝘨 𝘛𝘰𝘧𝘶
椒鹽玉子豆腐的表面很香脆 而內裏非常軟滑調味剛好 很不錯😚
𝘋𝘦𝘦𝘱 𝘍𝘳𝘺 𝘌𝘨𝘨 𝘛𝘰𝘧𝘶 𝘸𝘢𝘴 𝘴𝘰𝘧𝘵 𝘸𝘪𝘵𝘩 𝘢 𝘤𝘳𝘪𝘴𝘱𝘺 𝘤𝘳𝘶𝘴𝘵 𝘰𝘶𝘵𝘴𝘪𝘥𝘦🫶🏻 𝘉𝘦𝘺𝘰𝘯𝘥 𝘵𝘩𝘦 𝘵𝘦𝘹𝘵𝘶𝘳𝘦, 𝘪𝘵 𝘩𝘢𝘥 𝘵𝘩𝘦 𝘳𝘪𝘨𝘩𝘵 𝘴𝘦𝘢𝘴𝘰𝘯𝘪𝘯𝘨 𝘵𝘩𝘢𝘵 𝘮𝘢𝘥𝘦 𝘪𝘵 𝘯𝘪𝘤𝘦😍

᭝ི⋆𝘔𝘦𝘯𝘵𝘢𝘪𝘬𝘰 𝘛𝘢𝘮𝘢𝘨𝘰𝘺𝘢𝘬𝘪 +$15
明太子日式蛋卷充滿蛋香🥚
表面的三文魚籽和內裏帶鹹香的明太子提升整體層次✨
𝘔𝘦𝘯𝘵𝘢𝘪𝘬𝘰 𝘛𝘢𝘮𝘢𝘨𝘰𝘵𝘢𝘬𝘪 𝘸𝘢𝘴 𝘦𝘨𝘨𝘺 𝘢𝘯𝘥 𝘴𝘮𝘰𝘰𝘵𝘩🥳 𝘚𝘢𝘭𝘮𝘰𝘯 𝘳𝘰𝘦 𝘰𝘯 𝘵𝘰𝘱 𝘢𝘯𝘥 𝘵𝘩𝘦 𝘮𝘦𝘯𝘵𝘢𝘪𝘬𝘰 𝘸𝘳𝘢𝘱𝘱𝘦𝘥 𝘪𝘯𝘴𝘪𝘥𝘦 𝘭𝘪𝘵𝘦𝘳𝘢𝘭𝘭𝘺 𝘦𝘯𝘳𝘪𝘤𝘩𝘪𝘯𝘨 𝘵𝘩𝘦 𝘸𝘩𝘰𝘭𝘦 𝘧𝘭𝘢𝘷𝘰𝘳🔥
評分: 8/10🌟

❀ 𝐂𝐡𝐢𝐥𝐥 𝐂𝐡𝐞𝐞𝐬𝐲 𝐁𝐮𝐫𝐠𝐞𝐫 𝐰/ 𝐅𝐫𝐢𝐞𝐬 $𝟏𝟔𝟖
Chill多芝牛肉漢堡配薯條聽起來非常吸引🤩
麵包充滿牛油香 非常鬆軟🧈
中層的牛肉肉味香濃 充滿肉汁💦
可是那含有酸青瓜的沙律醬真的受不了😵‍💫
如果除了那可惡的沙律醬必定好食一百倍🤫
幸好旁邊的薯條非常香脆 配上芝士醬真的停不了口🧀
𝘈 𝘮𝘦𝘢𝘵𝘺 𝘢𝘯𝘥 𝘫𝘶𝘪𝘤𝘺 𝘣𝘦𝘦𝘧 𝘱𝘢𝘵𝘵𝘺 𝘸𝘪𝘵𝘩 𝘮𝘦𝘭𝘵𝘦𝘥 𝘤𝘩𝘦𝘦𝘴𝘦 𝘢𝘯𝘥 𝘣𝘶𝘵𝘵𝘦𝘳𝘺 𝘣𝘳𝘪𝘰𝘤𝘩𝘦 𝘫𝘶𝘴𝘵 𝘴𝘰𝘶𝘯𝘥𝘦𝘥 𝘴𝘶𝘱𝘦𝘳 𝘥𝘦𝘭𝘪𝘤𝘪𝘰𝘶𝘴 𝘢𝘯𝘥 𝘪𝘳𝘳𝘦𝘴𝘪𝘴𝘵𝘪𝘣𝘭𝘦🍔 𝘠𝘦𝘴!! 𝘐𝘵’𝘴 𝘢𝘱𝘱𝘦𝘵𝘪𝘴𝘪𝘯𝘨 𝘣𝘶𝘵 𝘵𝘩𝘦 𝘴𝘢𝘭𝘢𝘥 𝘴𝘢𝘶𝘤𝘦 𝘤𝘰𝘯𝘵𝘢𝘪𝘯𝘦𝘥 𝘱𝘪𝘤𝘬𝘭𝘦𝘥 𝘤𝘶𝘤𝘶𝘮𝘣𝘦𝘳 𝘥𝘦𝘧𝘪𝘯𝘪𝘵𝘦𝘭𝘺 𝘥𝘦𝘴𝘵𝘳𝘰𝘺𝘦𝘥 𝘵𝘩𝘦 𝘸𝘩𝘰𝘭𝘦 𝘧𝘭𝘢𝘷𝘰𝘶𝘳😪 𝘓𝘶𝘤𝘬𝘪𝘭𝘺, 𝘵𝘩𝘦 𝘤𝘳𝘪𝘴𝘱𝘺 𝘧𝘳𝘪𝘦𝘴 𝘸𝘪𝘵𝘩 𝘤𝘩𝘦𝘦𝘴𝘦 𝘥𝘳𝘦𝘴𝘴𝘪𝘯𝘨 𝘸𝘦𝘳𝘦 𝘯𝘪𝘤𝘦🍟 𝘐 𝘫𝘶𝘴𝘵 𝘤𝘰𝘶𝘭𝘥𝘯’𝘵 𝘴𝘵𝘰𝘱 𝘦𝘢𝘵𝘪𝘯𝘨 𝘪𝘵!!🤤
評分: 7.5/10🌟
————————————————————————————
Chill Pill (太子)
太子洗衣街167-175A號嘉德大廈地舖

𓍼 #foodietiffhk
𓍼 #foodietiffcafe
𓍼 #foodietiff推介
𓍼 #foodietiff旺角

#chillpill #hongkong #priceedward #hongkongcafe #cafehopping #hkfood #hongkongfood #foodie #hkfoodie #hongkongfoodie #hongkongfoodblogger #太子 #太子美食 #香港美食 #美食推介 #美食攝影 #香港好去處 #太子好去處 #다방 #홍콩 #홍콩맛집 #홍콩일상생활베지
𝐌𝐚𝐭𝐜𝐡𝐲 𝐂𝐨𝐦𝐛𝐨
𝘛𝘰𝘳𝘤𝘩𝘦𝘥 𝘏𝘢𝘮𝘢𝘤𝘩𝘪
𝘔𝘦𝘯𝘵𝘢𝘪𝘬𝘰 𝘛𝘢𝘮𝘢𝘨𝘰𝘺𝘢𝘬𝘪
𝐌𝐚𝐭𝐜𝐡𝐲 𝐂𝐨𝐦𝐛𝐨
𝘛𝘰𝘳𝘤𝘩𝘦𝘥 𝘏𝘢𝘮𝘢𝘤𝘩𝘪
𝘔𝘦𝘯𝘵𝘢𝘪𝘬𝘰 𝘛𝘢𝘮𝘢𝘨𝘰𝘺𝘢𝘬𝘪
  • 奇異果茉莉冰茶
2023-04-23 37 浏览
位於旺角太子既PET-friendly cafe🐕🐶 裝修以復古英倫風為主☕️,感覺寫意休閒,門口放置座椅供等位👍🏻 亦可以帶竉物食野談心CHILL下 👍🏻同埋內藏有多個打卡位,輕鬆嘅 Retro Pop風格並播放着懷舊英文歌曲,係適合飲杯coffee享受、慢活生活同打卡影相既地方🧏🏻‍♀️✔️ chill 多芝牛肉漢堡配薯條〔真心推介😋〕$188Chill Cheesy Burger w/ Fries材料 - US Prime Angue Beef Patty, Bacon Onion Ring, Cheddar Cheese, Lava Cheddar Cheese👍🏻 麵包有牛油烘底👍🏻 漢堡juicy👍🏻 肉味香濃👍🏻 濃郁芝士👍🏻 麵包鬆脆薯條醬汁 - 茄汁、芝士醬✔️ 壽書燒牛脊肉炒烏冬配日本溫泉蛋〔推介😋〕$118Sukiyaki Beef Fry Udon with Japanese Onsen Egg材料 - Us chuck Flap. Solmon Roe, Jopanese Onsen Egg. Shlao. Udon👍🏻 烏冬彈牙👍🏻 牛肉嫩滑👍🏻 壽喜燒醬汁👍🏻 擺

✔️ chill 多芝牛肉漢堡配薯條〔真心推介😋〕$188
Chill Cheesy Burger w/ Fries
👍🏻 麵包有牛油烘底
👍🏻 漢堡juicy
👍🏻 肉味香濃
👍🏻 濃郁芝士
👍🏻 麵包鬆脆
薯條醬汁 - 茄汁、芝士醬

✔️ 壽書燒牛脊肉炒烏冬配日本溫泉蛋〔推介😋〕$118
👍🏻 烏冬彈牙
👍🏻 牛肉嫩滑
👍🏻 壽喜燒醬汁
👍🏻 擺盤精美

✔️ 花生醬奶蓋鮮奶咖啡 👍🏻👍🏻〔真心推介😋〕$20 跟餐提供
Peanut Butter Latte
👍🏻 花生醬味濃
👍🏻 奶蓋濃郁,微甜
👍🏻 賣相吸引
👍🏻 夾咖啡味😋

✔️ 開心果奶昔 👍🏻👍🏻〔真心推介😋〕$65
SEASONAL SPECIAL - Pistachio Millishake
👍🏻 開心果控,世一😋😋
👍🏻 香濃
👍🏻 賣相吸引
餐廳位於Miko附近,太子或旺角東行過去會較近💖可能都因為咁,平日晚上去人流唔多~ 而且呢到寵物都可以入嚟🐶有啲驚訝!.Matchy Combo! $118日本珍珠米+手打雞肉餅+炸雞+蜜糖紫薯+溫泉蛋份量有點多,食淨左三分一🥲 配菜全部都好好食!!開心果奶昔 (Seasonal limited) $65喜歡開心果嘅一定會鐘意! 味道好濃😆😆❣️薄荷朱古力奶昔🌿 $55雖然實物比起圖片少左好多朱古力碎,但味道係中上水平! 唔係落香油,糖醬個種~蕃薯條 $58新鮮熱辣🔥 不過唔算好脆身!柚子雞蛋仔(牛角窩夫) $78即製窩夫配上柚子醬, 香草雪糕, 柚子麻薯,焦糖等~ 成日配搭不過不失, 味道中規中矩~ .總結: Overall 都幾好食! 下次會想試下 Mac & Cheese!😋
Matchy Combo! $118
日本珍珠米+手打雞肉餅+炸雞+蜜糖紫薯+溫泉蛋
份量有點多,食淨左三分一🥲 配菜全部都好好食!!

開心果奶昔 (Seasonal limited) $65
喜歡開心果嘅一定會鐘意! 味道好濃😆😆❣️

薄荷朱古力奶昔🌿 $55

蕃薯條 $58
新鮮熱辣🔥 不過唔算好脆身!

柚子雞蛋仔(牛角窩夫) $78
2023-04-20
2023-04-16 225 浏览
太子洗衣街有好多有特色嘅cafe, 今次呢間餐廳裝修簡約,好chill, 近門有一個大圓枱同一d矮櫈,可以叫杯嘢享受一下慢活生活。餐廳選擇非常多,有日式,漢堡,烏冬,pancake。有一個超抵食嘅Matchy Combo日式定食套餐,可以自由選擇唔同嘅前菜,主食,主菜,真係好新款。Matchy Combo我地揀左味噌比目魚,唐揚炸雞配自家製他他醬, 日本珍珠米,前菜係蜜糖紫薯配蒟蒻,明太子日式蛋捲。唐揚炸雞好鬆脆,肉質又嫩,再點埋佢哋嘅自製他他醬,味道更加豐富,令人一試就愛上!味噌比目魚,魚肉鮮嫩多汁,又唔會太過油膩,有淡淡味噌嘅味道,令比目魚更加鮮甜。明太子日式蛋捲,蛋煮得岩岩好嫩滑,味道又好香,配上明太子醬汁更加一流!溫泉蛋壽喜燒牛肉炒烏冬烏冬煮得好彈牙,牛肉煮得剛剛好,再加上蛋汁同埋壽喜燒醬汁,味道嘅層次感好豐富,令人食完之後意猶未盡。Fry 雞翼 (蜜糖味)炸得好鬆脆,而且蜜糖醬汁好香甜,而且有8大支單骨雞翼,好抵食。宇治小山圓抺茶鮮奶抺茶鮮奶拉花好靚,係超可愛嘅三眼仔,真係打卡一流,遲遲都唔捨得飲。飲左一啖,三眼仔一秒崩壞變咗Duffy!玩味十足!鮮奶好柔滑,抺茶味濃郁,兩者

Matchy Combo

溫泉蛋壽喜燒牛肉炒烏冬

Fry 雞翼 (蜜糖味)

宇治小山圓抺茶鮮奶
抺茶鮮奶拉花好靚,係超可愛嘅三眼仔,真係打卡一流,遲遲都唔捨得飲。飲左一啖,三眼仔一秒崩壞變咗Duffy!玩味十足!鮮奶好柔滑,抺茶味濃郁,兩者相融合。

• 宇冶小山圓茶茶鮮奶
2023-04-12 32 浏览
最鐘意同好姊妹去cafe 打卡飲咖啡☕️來到太子靚靚cafe影靚相食好西😎鍾意門口嘅打卡位😍仲係pet friendly🐶餐廳!.🌟Lunch set 蟹黃芝士通心粉 $98宇治小山園抹茶鮮奶 +$20 🌟Matchy Combo $128日本珍珠米醬油秋葵漬三文魚子滑蛋慢煮叉燒 +$28炙燒油甘魚 +$38黑糖烤奶 +$20🌟Matchy Combo $128紫蘇醬油醋蕎麥麵 +$15米醋蓮藕漬 明太子日式蛋卷 +$15烤牛肩胛 +$28Half Cheese Boston Loster +$78超級朱古力(Oatmilk) +$20 +$5 .唐揚炸雞楓糖漿班戟 $108開心果巴斯克蛋糕 $62宇治抹茶雞蛋仔 $78開心果奶昔 $65.點了滿滿一枱😌matchy combo勁豐富😍木盤上擺滿好多款勁開心🥳蕎麥麵酸酸地好開胃,好啱而家嘅天氣,日式蛋卷甜甜地明太子口味好食,龍蝦🦞好厚身彈牙帶點芝士正正😋 烤牛有咬口牛味濃燒得好好,加少少七味粉好惹味🌶️ 叉燒要大讚相當厚身,蜜糖口味甜絲絲😌油甘魚酸甜開胃,芝士通心粉大大碟,好彈牙加上濃厚芝士超級正正🤤.甜品一樣出色,雞蛋仔口感似窩夫好煙韌,

🌟Lunch set
唐揚炸雞楓糖漿班戟 $108
開心果巴斯克蛋糕 $62
宇治抹茶雞蛋仔 $78
開心果奶昔 $65

甜品一樣出色,雞蛋仔口感似窩夫好煙韌,抹茶醬回甘苦澀,配抹茶雪糕同紅豆個甜度perfect好有層次👍🏻 Cheesecake都正!口感綿滑味道濃厚😋

飲品大讚開心果奶昔超香濃細滑,宇治抹茶都勁正滿滿奶香,回甘帶點苦澀👍🏻黑糖烤奶細甜度剛好,超級朱古力真係好濃厚,朱古力控要試下,仲可以轉燕麥奶
呢間都係撞彩搵到但估唔到又幾好喔,佢裡面唔係好多位,如果weekend去想打卡嘅話就要早啲去啦。仲帶一題係佢地係pet friendly。我去果時都見到有人帶埋啲毛孩去打卡,歡迎大家帶埋毛孩去食同打卡。肉眼溫泉蛋丼飯個肉眼溫泉丼飯都唔錯。肉眼好淋,加個燒汁淋落個飯到簡直就係oi shi (重點係啲飯係日本🇯🇵米根本就唔會停到口🤭🤭)Matchy combo 便當可以揀兩款前菜同小菜,再搭一款主食。不論擺盤同味道都好好👍🏻。今次揀左唐揚炸雞+味增比目魚🐟果兩款都係唔需要加錢💰其他就要啦,但個比目魚好有驚喜,肉質好滑好juicy。個雞都好嫩。柚子雞蛋仔佢係將croffle 同雞蛋仔結合左一齊,好新穎。佢仲加左啲脆脆同mochi 好多口感,好正啊喵!花生🥜醬鮮奶咖啡本身見到呢個都好驚佢會好膩同heavy,但又估唔到個味道又好夾。佢仲加左啲花生🥜粒增加個花生嘅口感,整題黎講值得一試!

肉眼溫泉蛋丼飯

Matchy combo 便當