2025-04-08 719 浏览
位於堅尼地城海旁,以白色為主調🤍加上大玻璃窗🪟植物擺設作點綴🪴環境優雅。這間法式小餐館主打精品朱古力🍫有不同濃度可供選擇,朱古力控絕對要一試。🌟Slow-cooked Pulled Pork Waffle $128秘製慢煮手撕豬窩夫 兩件金黃色的窩夫🧇外皮酥脆內裡柔軟,手撕豬份量慷慨🐷上面加上一隻濃邊太陽蛋🍳用刀輕輕一切,蛋液流出,加埋軟腍嘅豬肉一齊食,十分滿足🥗仲有清新嘅沙律菜碟🌟Full French Breakfast $148法式鄉村鐵鑊早餐嫩滑嘅炒蛋 🍳酥脆嘅薯餅🥔外皮香脆嘅香腸、烤蘑菇🍄‍🟫鮮甜嘅番茄🍅鬆軟嘅窩夫,上面有輕型嘅cream點綴🧇散發出誘人的甜香仲有一杯細Yogurt,配埋藍莓🫐同士多啤梨🍓酸酸甜甜好開胃🌟Shine Muscat French Croffle $78新鮮香印提子牛角包窩夫呈金黃色澤嘅牛角包窩夫🥐口感香脆鬆軟,配埋新鮮嘅香印提子,果肉飽滿,清甜多汁💚加上雲呢拿雪糕🍦同埋蜜糖🍯味道微甜又清新,表面灑上糖霜同埋薄荷葉作點綴,賣相更吸引🌟100% Pure Ecuador($55) $55鍾意食dark chocolate嘅朋友一定唔可以錯過呢杯飲品😍

🌟Full French Breakfast $148

新鮮香印提子牛角包窩夫
加上雲呢拿雪糕🍦同埋蜜糖🍯味道微甜又清新,
表面灑上糖霜同埋薄荷葉作點綴,賣相更吸引

🌟100% Pure Ecuador($55) $55
鍾意食dark chocolate嘅朋友一定唔可以錯過呢杯飲品😍以100%厄瓜多爾純黑朱古力製成,朱古力味好濃郁🍫味道偏苦,慢慢會帶點酸味同埋會甘🤤
100% Pure Ecuador

🌟TADOKA 53% $75
唔鍾意咁苦嘅朋友可以試吓呢杯,以53% 純天然精練雲尼拿🤍拼配嚟自馬達加斯加🇲🇬同巴布亞新幾內亞🇬🇳嘅牛奶朱古力製成🍫朱古力味同樣濃郁,味道帶點微甜
TADOKA 53%
100% Pure Ecuador
TADOKA 53%
  • Shine Muscat Croffle
📍最近有點愛上這種溫柔粉綠色☘️ 呢間位於堅尼地城海旁, 白色牆身配合牛油果綠配色帶點小清新... 開門而進▶️ 由復古裝飾掛畫、水晶燈至歐陸藤椅,拼湊出滿滿的歐陸氣息。打卡感十足,真係有去咗小旅行的感覺!🌀 法式鄉村鐵鑊早餐菜式走簡約法式精緻路線,菜式唔算多但賣相都好靚😻 法式all day breakfast包括咗炒蛋、窩夫、大啡菇、芝士熱狗腸、薯餅、沙律菜及乳酪。以鐵鑊盛載保持溫度,每款食材都做到恰到好處,大啡菇超juicy🍄‍🟫配上有機車厘茄及新鮮沙律,最後以混入藍莓及脆脆米的乳酪收尾 好滿足😻🌀牛油果明太子蝦肉窩夫店家經典手製比利時窩夫非常鬆軟,海量蝦肉係遮蓋曬整個窩夫😂 底層塗滿牛油果蓉(非常建議唧少少檸檬汁),蝦肉以明太子及少許洋蔥調味,超級惹味🙈 大蝦應該有特別冰鎮過,口感非常彈牙爽口✔️🌀 自家製朱古力醬香蕉法式牛角包窩夫法式牛角包超鬆脆🥐除咗一向完美配搭的朱古力和香蕉外,仲灑上少許開心果碎🤏🏻增加層次,由於加上大量幼滑忌廉,建議多幾個人share👭👬🌀 66% Caraibe & 62% MACAE 本身諗住叫咖啡,但發現原來呢度主打精品朱古力☕ 朱古力均採用法國高級
📍

🌀 法式鄉村鐵鑊早餐

🌀牛油果明太子蝦肉窩夫

🌀 自家製朱古力醬香蕉法式牛角包窩夫

🌀 66% Caraibe & 62% MACAE
本身諗住叫咖啡,但發現原來呢度主打精品朱古力☕ 朱古力均採用法國高級朱古力品牌VALRHONA,66% 加勒比黑朱古力炭培味較重,味道較為豐厚平衡// 62% 帶點微酸乾果氣息,比較有層次😻
精品朱古力
精品朱古力
法式鄉村鐵鍋早餐
牛油果明太子蝦肉窩夫
  • 法式鄉村鐵鑊早餐
1️⃣ Pulled Pork Waffle ($128 )滿滿香噴噴手撕豬肉 😚份量十足☺️誠意滿滿!💯 鹹食窩夫真係好正!😍 手撕豬辣辣地又唔會話好鹹🤗豬肉肉質軟嫩多汁🤤 帶有微微煙燻香氣😋非常惹味。🧇Waffle外脆內軟😇一口咬下去🤩配上juicy豬肉😜加上醬汁鹹香🥳 連埋流心太陽蛋一齊食超正!🍳2️⃣Full French Breakfast($148)鐵鑊裝著豐富早餐🍳 😍份量好足料😜有waffle、大啡菇、蕃茄仔、腸仔、薯餅、火箭菜、炒蛋同乳酪鬆軟waffle淋上楓糖漿🧇 煎得金黃酥脆薯餅🤭外脆內軟😇口感一流🥔 烤大啡菇勁多汁!酸甜既蕃茄仔🍄🍅 值得一讚係個芝士香腸☺️煎得啱啱好😋肉汁豐富🌭炒蛋嫩滑同火箭菜好新鮮☺️營養均衡。🍳🌱 最後再來一口清爽的乳酪🤗配以藍莓、士多啤梨粒😝低糖又開胃🤨完美!🥛 3️⃣ Shine Muscat Croffle ($78)特別選用新鮮香印提子🍇非常新鮮清甜🤓舖滿整個Croffle😙份量十足😝 Croffle外層酥脆😇內層鬆軟🥸帶有淡淡的奶油香氣🥐😗而且非常有心思地加入了薄荷葉🤩令整體感覺更加清新🤨配上雲呢拿雪糕同甜而不膩嘅cream😇好match🥰4️⃣ T

4️⃣ TADOKA Vanila ($75)
鐘意香草同巧克力既朋友☺️千祈唔好錯過呢款TADOKA Vanila!🍫 仲贏得創意大獎!用上來自馬達加斯加同巴布亞新幾內亞嘅Planifolia 、Tahitensis 品種🍫🥹濃郁既牛奶巧克力🤓融合了53%純天然精練雲尼拿香氣😜香甜醇厚🤩回味無窮😋入口絲滑😊層次豐富😉絕對唔係坊間既普通朱古力飲品!

5️⃣ Hazelnut Coffee($65)
用上朱古力界嘅Hermes之稱 Valrhona朱古力🍫入口潤滑☺️比平時嘅朱古力更有層次😝而且每一啖都有榛子果粒☺️口感更加豐富😍

⸝⸝‪⸝♡ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ʕ´•ᴥ•`ʔ ‧˚
🌟想知道更多美食🤪記得follow@mochicouple_hk啦😍🎉📸

📍堅尼地城新海旁1B-1C號同發大樓地下A-E號舖
🚇港鐵堅尼地城站B出口,步行約1分鐘
🕒Mon - Fri: 12:00-16:00,18:00-22:00
Sat - Sun: 10:30-16:00,18:00-22:00
#cafehk#西環美食#堅尼地城美食#香港美食 #foodiehk #香港好去處 #hkfoodie #香港foodie #香港小店 #堅尼地城美食#香港咖啡店關注組#香港咖啡店#classybistrohk#西環美食#香港必食#香港cafe
#窩夫推介#打卡cafe
  • Full French Breakfast
充滿歐陸復古風情,以白色為主色調環境優雅別致,裝飾佈置溫馨浪漫在店中彷置身在外國享受慢活悠閑生活✾ 法式鄉村鐵鑊早餐 $148鐵鑊裝著豐富早餐,七彩繽紛炒蛋嫩滑帶奶香;大啡菇彈牙多汁薯脆香脆;香腸富肉香;窩夫鬆軟帶蜜糖香甜搭配新鮮沙律菜和車厘菇,健康又清爽另有一小杯乳酪,入口酸甜挺開胃✾ 手製比利時窩夫 $128手打意式紅羅勒醬 | 香烤慢煮雞扒|水牛芝士雞扒真的很大塊又厚身!肉質鮮嫩帶點汁水表層芝士和手打意式紅羅勒醬,香氣誘人搭配脆口窩夫,層次口感豐富✾ 法式牛角包窩夫甜點 $78新鮮香印提子|蜜糖|雪糕牛角包窩夫酥脆帶牛油香氣放有飽滿碧綠香印提子和幼滑忌廉再加點蜜糖和雲呢拿雪糕,口感清新而不甜膩✾ Specially Chocolate 65% Grenada $55|66% Caraibe Dark $55在精品朱古力專門店當然要點杯朱古力兩杯朱古力口感順滑帶甜甜朱古力香味前者口感較為濃醇且帶點雲呢拿香氣後者有烘焙香氣和微微木質香
充滿歐陸復古風情,以白色為主色調
環境優雅別致,裝飾佈置溫馨浪漫
在店中彷置身在外國享受慢活悠閑生活

✾ 法式鄉村鐵鑊早餐 $148
鐵鑊裝著豐富早餐,七彩繽紛
炒蛋嫩滑帶奶香;大啡菇彈牙多汁
薯脆香脆;香腸富肉香;窩夫鬆軟帶蜜糖香甜
搭配新鮮沙律菜和車厘菇,健康又清爽
另有一小杯乳酪,入口酸甜挺開胃

✾ 手製比利時窩夫 $128
手打意式紅羅勒醬 | 香烤慢煮雞扒|水牛芝士
雞扒真的很大塊又厚身!肉質鮮嫩帶點汁水
表層芝士和手打意式紅羅勒醬,香氣誘人
搭配脆口窩夫,層次口感豐富

✾ 法式牛角包窩夫甜點 $78
新鮮香印提子|蜜糖|雪糕
牛角包窩夫酥脆帶牛油香氣
放有飽滿碧綠香印提子和幼滑忌廉
再加點蜜糖和雲呢拿雪糕,口感清新而不甜膩

✾ Specially Chocolate
在精品朱古力專門店當然要點杯朱古力
兩杯朱古力口感順滑帶甜甜朱古力香味
前者口感較為濃醇且帶點雲呢拿香氣
後者有烘焙香氣和微微木質香
最近喺西環一角發現咗間精品朱古力cafe🌿門口好有格調,內裏簡約得嚟又有點小清新嘅佈置都好打卡!主打多款精品朱古力同各式鹹甜美食,朱古力控表示要再嚟試晒咁多款!!—— Pulled Pork Waffle $128 平時對咸味Waffle冇咩特別喜好,但試完呢個之後真係超鍾意!完全冇諗到鹹食可以同Waffle咁搭😍手撕豬肉量超級多,採用秘製慢煮,加入煙肉醬,調味鹹中帶少少甜,真係好惹味!連埋流心太陽蛋一齊食超正!—— Full French Breakfast $148好豐富嘅ADB!!!包括waffle、大啡菇、蕃茄仔、腸仔、薯餅、火箭菜、炒蛋同乳酪,蔬菜都好新鮮,雞蛋炒得超級滑,特別鍾意個乳酪,低糖又開胃,食到最後食好似個小甜品咁—— Shine Muscat Croffle $78特別選用新鮮香印提子,粒粒飽滿好清甜,又多汁,同蜜糖忌廉嘅忌廉一齊食,平衡得啱啱好,保留提子嘅清新,又食到Croffle嘅香脆口感—— TADOKA Vanila $75 呢款牛奶朱古力加入咗53%純天然精練雲尼拿,仲贏得創意大獎!它的獨特芳香源自Planifolia同Tahitensis兩個品種嘅

—— Pulled Pork Waffle $128

—— Full French Breakfast $148

—— Shine Muscat Croffle $78
Shine Muscat Croffle

—— TADOKA Vanila $75
呢款牛奶朱古力加入咗53%純天然精練雲尼拿,仲贏得創意大獎!它的獨特芳香源自Planifolia同Tahitensis兩個品種嘅結合,味道香醇,口感順滑,有淡淡的奶香和豐富的香草味,帶黎豐富層次感,好出色,絕對係平時出面飲唔到嘅味道
TADOKA Vanila

—— 66% Caraibe $55
用咗加勒比朱古力,66%嘅可可含量啱啱好,唔會太甜,飲落去有烘焙香氣,木質味道亦相當明顯,整體平衡得非常好。每一啖都感受到濃郁但唔膩嘅口感👍🏻
66% Caraibe

🌟推薦指數:9/10
▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️
📍 Classy Le Carré (西環)
堅尼地城新海旁1B-1C號同發大樓地下A-E號舖
🔎分類搜尋:#FTHK_堅尼地城 #FTHK_cafe
Shine Muscat Croffle
TADOKA Vanila
66% Caraibe
2025-05-29 105 浏览
放假遲起身 好想食一個醒神嘅branch 🥐上網見到推介呢間法式復古風嘅Cafe即刻俾佢吸引住揸車出發去堅尼地城 去到門口果然冇失望 完全係打卡一流嘅餐廳📸法式鄉村鐵鑊早餐🍳用鐵鑊送上嘅all day breakfast果然係別有一番風味 完全啱哂 我哋呢啲鍾意打卡既 炒蛋 窩夫大啡菇 香腸 蕃茄 薯餅 同Yogurt 非常豐富 除咗外觀 味道都冇令人失望 尤其是係個大啡菇 🍄‍🟫鮮嫩多汁 最後再配上Yogurt 清新爽口 為呢份All day breakfast畫上完美嘅句號香印提子牛角包窩夫呢一度甜品一樣咁打得卡 擺盤精緻 牛角包同窩夫平時成日見到,但係牛角包窩夫嘅結合就做到外脆內實🧇 再加一層奶油係上面 口感出色 香印提子嘅甜味配上蜜糖 🍯甜而不膩 食幾啖再配側邊嘅雪糕 真係好滿足呀😍飲品方面本身係想嚟試佢哋呢度好出名嘅熱朱古力只可惜嗰陣時候未返貨 🥲 所以淨係叫咗一杯抹茶 抹茶味算濃郁 係一個出色嘅早餐 食完記得都要喺出面門口打卡!Classy Le Carré (西環)西環堅尼地城新海旁1B-1C號同發大樓地下A-E號舖電話訂座📞60458229

法式鄉村鐵鑊早餐🍳

香印提子牛角包窩夫

Classy Le Carré (西環)
西環堅尼地城新海旁1B-1C號同發大樓地下A-E號舖
電話訂座📞60458229

2025-05-28 132 浏览
本身都唔係特別好呢啲打卡餐廳,不過女朋友話想黎就無計🤦🏼‍♂️ 點知諗住禁入嚟睇吓有咩食,睇到啲comment仲驚,用澳牛服務黎形容,我都打定輸數,希望唔好受氣仲要氹多個我儲好氣,有晒心理準備入嚟,但係其實係好正路,service又無乜嘢,唔見個個傳說中既西裝阿姐,簡單黎講,好正常仲above average,然後食物都係比預期高質,可能有部分原因係我期望值降到最低咁黎,但真心咁講,係唔錯,我志在食,女朋友又可以打卡影相,我覺得ok,食物方面都係值得encore,價錢唔算過分,唔知係我好彩定咩,見唔到西裝姐,應該解決左啦,希望有機會下次再黎都見唔到啦🤣 小店keep到今晚呢個質素得架喇,只能講句加油

Crab  meat  ball
豬安
鵝肝多士
2025-05-25
Crab  meat  ball
豬安
鵝肝多士
2025-05-24 191 浏览
香港食市生意唔好,真係自己做成!我同老公2個人食咗成個Deluxe Tasting Menu,加錢轉龍蝦湯、又加錢轉田螺、又加錢轉心太軟,仲開咗支紅酒,我哋唔係需要好殷勤嘅服務,但係呢個服務真係香港餐廳先會咁。8pm booking,開始食主菜已經叫我哋埋單,嗰刻都仲接受到,但係去到915pm,仲有1/3紅酒未飲完已經熄音樂,然後話佢哋要閂門。其實咁樣不如唔好做tasting menu,唔好俾人開酒,唔俾人8pm booking。去外地餐廳,就算得一枱客都唔會咁,而我哋本身都無諗住留好耐阻人放工,最後唯有10分鐘內飲埋1/3支走離開。
這個週末☀️我走過堅尼地城的海旁🌊意外目睹這間「Classy Le Carré」的咖啡店。走進這個白色為主調的咖啡店,瞬間被優雅的氛圍所包圍🤍店內的裝潢細緻入微,柔和的燈光和藝術擺設讓人感到溫馨而放鬆,彷彿置身於法國的小咖啡館☕️我點了一份全日早餐🍳有金黃的炒蛋、新鮮的番茄和香脆的鬆餅,每樣食材看起來都充滿了誠意。尤其是鬆餅🧇外酥內軟,加上一點淡淡的奶油🧈實在是美味得讓人想多點一份!! 還有一小杯乳酪,為整個早餐增添了甜蜜的驚喜😋當然~最讓我心動的還是那杯精品朱古力🍫💕濃郁的巧克力香氣讓人垂涎欲滴🤤搭配上綿密的泡沫🫧簡直是一種享受~~杯子上印著「Classy」的標誌,這樣的細節讓人忍不住拍下來,與朋友分享📸整體而言,「Classy Le Carré」不僅僅是一間咖啡店,更像是一個讓人放鬆的避風港🤍這裡的食物和氛圍都非常好,讓我不禁期待下次再來✔️✔️✔️享受這份美好🌅
走進這個白色為主調的咖啡店,瞬間被優雅的氛圍所包圍🤍

65%  格林納達朱古力
芝士薯條
2025-05-18
午餐
65%  格林納達朱古力
芝士薯條
2025-05-20 135 浏览
今天想跟你們分享我第三次光顧優雅角落的體驗。這家西環的法國餐廳真的是。。不得了😍環境氛圍 依舊浪漫主義🌿一進門就感受到那種高雅的氛圍,燈光柔和得讓人想要放鬆心情,真的是約會或慶祝的理想場所!🍷龍蝦湯&海鮮拼盤 🦐🦞湯底濃郁,鮮美的龍蝦味道讓我忍不住想多喝幾口,簡直是龍蝦的味道在嘴裡舞動!根據店員所描述,每一碗龍蝦湯包含的龍蝦精華多不勝數,難怪味道這種濃郁!接下來全新產品的海鮮拼盤也是一大亮點!看圖就知新鮮吧搭配特製的醬汁,讓每一口都充滿海洋的清新,吃得我心花怒放!🌊🍤最後,怎能少了甜品呢?62%巴西朱古力心太軟依然是我的最愛,濃厚的Dark Chocolate味道不得了!還有自家製的香草冰淇淋,簡直是夢幻的搭配!🍰✨服務員依舊熱情,對菜品的介紹很細緻,感覺像是朋友一樣,讓我覺得特別舒服。總結 🌟總的來說,優雅角落再次讓我驚喜!這裡的食物、環境和服務都讓我感受到用心,絕對是值得再來的地方!如果你還沒試過,真心推薦你去體驗一下!下次見!👋❤️

環境氛圍 依舊浪漫主義🌿

2025-05-13
海鮮拼盤
海膽帶子闊條麵
  • 龍蝦湯
今日同朋友去呢一間嘢,本身好期待,但係服務態度超差朋友book咗12點,我哋去到之後,朋友只係唔小心口誤講咗book左一點,着西裝嘅女職員一副好似我殺咗佢老竇咁嘅樣,好串嘅語氣講「一點?!」跟住用佢對眼望住個鐘,示意我哋睇吓時間其實你正正常常可以問一聲係唔係早咗到或者記錯時間咁串嘅語氣想點?呢個時候已經嬲嬲地,但係最過分係,朋友叫咗iced black佢落錯單,換咗熱飲,跟住我哋同佢反映,冇sorry,冇唔好意思,佢就話拎返個冰杯俾我哋跟住就嚟料喇,佢竟然直接喺我哋個位將杯熱啡倒入冰杯,因為熱飲杯杯口好大,所以一如意料係倒瀉晒,成個盤都係咖啡,仲整瀉埋張枱隔離枱都望到眼突我唔明白換過一杯或者拎去Bar枱位幫我哋到有幾難跟住佢就拎塊抹枱布過嚟抹,但係塊枱布已經hi晒我哋啲食物,我哋忍住冇出聲 跟住佢見都係太多咖啡,先至話幫我哋換過個咖啡盤但係我想講,竟然唔係沖過一杯,而係將一杯熱飲咁樣倒入嚟,其實成件事根本唔係凍啡,飲落去係暖暖地期間我哋見到有人行入嚟坐低咗,但係最後都係離開咗,唔知係唔係決定唔識跟住就聽到呢位寸嘴女職員企喺一邊講妖,早知係咁頭先就俾個鬼佬坐啦成件事都好差,雖然限時90分
今日同朋友去呢一間嘢,本身好期待,但係服務態度超差
其實你正正常常可以問一聲係唔係早咗到或者記錯時間
咁串嘅語氣想點?
隔離枱都望到眼突
我唔明白換過一杯或者拎去Bar枱位幫我哋到有幾難
跟住佢見都係太多咖啡,先至話幫我哋換過個咖啡盤
成件事都好差,雖然限時90分鐘,但感覺係每一分每一秒都心理壓力好大比人趕緊咁
見到有人早左幾分鐘到,個女職員就叫佢出出邊等等先,話個客仲差兩啖咖啡
如果個客聽到心裏面會有咩感受呢?好似俾人趕緊咁
同埋抹枱布整到落啲食物度,又整到我哋成枱咖啡,又唔衛生,亦都冇講唔好意思,到底想點?
呢一間唔係茶餐廳,食物唔係平,我唔係要你好好咁喎,點解態度會差成咁
總之超級唔推介。
2025-05-17
2025-05-10 118 浏览
今日1點到咗呢間餐廳,同店員講咗兩位,佢示意我哋暫時冇位,又無再講咩,我哋就喺門口等,過咗20分鐘左右有客人走,店員都繼續斯斯然咁執枱,然後一開始負責接待嘅該店員再慢慢行出嚟,跟住先話要book枱,而加要等到3點先有位,完全係另等緊嘅客人浪費咗一大輪時間。如果餐廳要求預約,可以一開始接待時就講明,同時亦唔止我地喺度排隊,出面無任何告示提醒客人,安排極混亂,非常唔專業!

2025-05-09 113 浏览
環境OK食物普通 唔算好好食 侍應服務態度差 好似俾人監視住食嘢咁 完全享受唔到個環境 人均二百幾蚊嘅餐廳 可以有更多選擇 浪費咗廳環境 希望可以改善服務態度 同係澳牛食唔係差好遠
環境OK
食物普通 唔算好好食
2025-05-04 95 浏览
一进门,领班服务员阿姨好像我们欠了她钱一样,黑口黑面回应。她要求我们坐在很逼仄的两人桌(旁边有其他人坐满了),我们客气询问是否可坐隔壁四人桌,并表示此时(3:30pm)大概率不会再有客人进来。领班阿姨翻了一个白眼,然后面无表情地说那是四人桌,一副“你爱吃不吃快滚”的态度盯着我们。在香港住了四年,明白茶餐厅粉面店小本生意繁忙时间要搭枱/两人不方便坐四人枱。但是:1️⃣这是漂漂亮亮的海边小资餐厅,没资格打街坊小店情怀牌;2️⃣不让坐四人枱,可以好好说,但她从我们一进门就开始黑口黑面,是不是脑子有泡?为什么老板会雇佣这样的人做领班?餐厅里都是乖乖的香港情侣,就她一个厌世服务员颐指气使,真为大家感到不值。如果想打卡漂漂亮亮的海边餐厅,又想体验最地道的香港刻薄服务态度,一定不要错过哦~😊
一进门,领班服务员阿姨好像我们欠了她钱一样,黑口黑面回应。

2025-04-24 96 浏览
服务员的态度好差,跟每个食客都欠着她钱一样。饭吃完了,两杯拿铁还没上。请服务员催一下单,居然睁着眼说要拉花需要时间的嘛。这理由找的真好,她是不是以为就她自己会拉花。