2024-11-01 154 浏览
今日同男朋友過嚟堅尼地城呢一間開嘅法國餐廳Classy Le Carré食嘢!餐廳外表係係一間白色小屋,出面放滿植物,好有歐陸式風格,感覺非常浪漫💕!雖然餐廳唔算大,但入面牆身掛滿畫,放滿乾花,仲有水晶燈,感覺非常高雅。蜜糖芥末香草醬單骨雞翼單骨雞翼被醬汁包滿,醬汁濃郁又惹味,雞肉又柔軟多汁,單骨食起嚟更方便,好貼心!牛角包窩夫🧇配秘製慢煮手撕豬|布雷斯特煙肉醬|太陽蛋窩夫非常豐富,上面嗰隻煎到半熟嘅太陽蛋真係令人流晒口水。個慢煮手撕豬充滿油香,食落去甘香鬆化,係個鹹香又滋味嘅布尼斯特煙肉醬,味道濃郁,而且香到不得了!加埋啲新鮮蔬菜一齊食,又加多咗清爽嘅口感。法式鄉村鐵鑊早餐🍳入面有成七款嘢食,包括南瓜,蘑菇,炒蛋,窩夫,炸薯餅車厘茄和雜果乳酪,色彩繽紛,好睇又好味。仲叫咗杯熱好香嘅Brazil coffee☕,佢嘅豆系用Milk chocolate ,Hazelnut 和Caramel去炒嘅,飲落去又好香好滑,好好飲。

蜜糖芥末香草醬單骨雞翼
單骨雞翼被醬汁包滿,醬汁濃郁又惹味,
雞肉又柔軟多汁,單骨食起嚟更方便,
好貼心!

牛角包窩夫🧇配秘製慢煮手撕豬|布雷斯特煙肉醬|太陽蛋

法式鄉村鐵鑊早餐🍳

飲落去又好香好滑,好好飲。
2024-11-01 193 浏览
如果你係麵包控,真係唔可以錯過呢個牛角包窩夫!😉雖然佢哋嘅甜品同窩夫都好吸引,但今日我唔想食太邪惡嘅,所以揀咗個秘製慢煮手撕豬窩夫。呢個窩夫同樣好豐富,但偏鹹😳😳😳仲加埋布雷斯特煙肉醬,味道真係超級惹味,再加一隻正太陽蛋,咬落去真係大大啖,滿足感爆棚!😘至於小食,我揀咗單骨雞翼,佢有兩款唔同味道,我選咗蜜糖芥末香草醬。雞翼外脆內嫩,單骨設計令肉更加多,真係好正!✋最後,雖然唔想食太多甜品,但我都忍唔住要試下冰雪雜果乳酪。呢款乳酪酸酸甜甜👀👍味道超好,仲加咗好多新鮮水果,真係好吸引!💕總括來講,今日嘅餐點真係好滿足,無論係鹹食定甜品,都係好選擇!😍下次經開再去🫶🏻

2024-10-30 193 浏览
我喺堅尼地城做完facial之後,望下附近有咩食Classy Le Carré幾吸引就去食首先👉招牌布雷斯特香草牛油煙肉醬(新鮮活蜆,多士)煙肉醬好香,簡直就係好食到爆好彈牙嘅蜆,多士完全吸收左香草牛油煙肉醬嘅美味,賣相又美跟住我哋試吓波隆納肉醬,意大利闊麵搭配36個月巴馬臣芝士👺😍大滿足嘅感覺,芝士既香味真係好令人滿足卡邦尼風乾豬面頰肉,面頰肉炮製得剛剛好,配合上巴馬臣芝士同意大利闊麵,一邊享受佢嘅鬆軟芝士,一邊又可以品嚐到豬肉嘅鮮味,實在係美食嘅享受啊😋做完facial後食咗咁好野,真係令人精神大振,又可以繼續行下街啦🤣🤣呢度唔單止有美食佢哋嘅Vibe都好舒服,好CHILL~ 真係好啱我♥️
我喺堅尼地城做完facial之後,望下附近有咩食
Classy Le Carré幾吸引就去食

首先👉招牌布雷斯特香草牛油煙肉醬
(新鮮活蜆,多士)

煙肉醬好香,簡直就係好食到爆
好彈牙嘅蜆,多士完全吸收左香草牛油煙肉醬嘅美味,賣相又美

大滿足嘅感覺,芝士既香味真係好令人滿足

呢度唔單止有美食
佢哋嘅Vibe都好舒服,好CHILL~ 真係好啱我♥️

2024-10-29 166 浏览
半年前我們嚟到呢度享受午間嘅西餐,卑我哋留下咗難以忘懷嘅印象。今天,我意猶未盡再度帶同老公嚟到Classy Le Carré品嚐午間套餐。先來就系入口即化嘅『青蘋果烤南瓜雜菜沙拉』 你絕對不能錯過!呢款沙拉以色彩繽紛嘅青 蘋果同烤南瓜為主角,附加上新鮮嘅雜菜,帶卑你色香味俱全嘅享受,我哋食咗都讚不絕口🔥💕然後系我哋最推薦嘅 『秘製慢煮手撕豬(布雷斯特煙肉醬,太陽蛋,牛角包窩夫)』 呢款經過秘 制慢煮嘅手撕豬肉,加上布雷斯特煙肉醬嘅滋味,口感超豐富,全面呈现出豬肉嘅美味 ,每一 口都令人感覺無比滿足,真系回味無窮🐖🍖😋呢度嘅裝潢裝潢都好靚,好有外國風情嘅感覺。我哋的確對這裡的食物和服務感到十分滿意,無論何時,我哋都期待下一次再嚟。

2024-10-26
2024-10-28 211 浏览
香港不斷出現新嘅美食熱點,西餐絕對係大熱首選❤️呢個星期五晚,我就同男朋友去咗堅尼地城嘅「Classy Le Carré」,bookmark咗呢間想試好耐嘅餐廳🍴話咁快就出糧,咁辛苦返工梗係要好好慰勞下自己啦~食返啲好嘢先得一齊嚟睇吓我哋食咗乜先啦~主菜我揀咗大廚精選時令新鮮海魚柳配香茅忌廉泡沫,加上香烤紫蘇籽,好惹味呀!魚柳嘅色澤都好靚,口感亦滑嫩,唔會過老👍🏻食落口啖啖肉,清新嘅香茅香味同忌廉味混合埋一齊,好開胃!😽😽另外,男朋友就揀咗猴頭菇配菲達芝士,鮮打嘅羅勒香草醬,再配埋手工大圓通粉,真係令人一試難忘,每啖都好满足,好多醬好好食呀!連咖啡個拉花都好靚~係夢幻嘅獨角獸呀!總結下😬呢間餐廳嘅服務同埋食物質素都相當不錯,非常滿足我嘅胃口❤️❤️ 絕對係我會再嚟嘅西餐廳~
香港不斷出現新嘅美食熱點,西餐絕對係大熱首選❤️

一齊嚟睇吓我哋食咗乜先啦~

連咖啡個拉花都好靚~係夢幻嘅獨角獸呀!

2024-10-28 207 浏览
我同朋友嚟到西環行行下黎到呢間好Chill爆嘅餐廳,話平時翻工已經好大壓力想食下甜品🧁去放鬆下先,見呢間鋪頭都幾多選擇下呢度嘅手製比利時窩夫有鮮雜莓,蜜糖,忌廉,雪糕,個窩夫好厚身🧇蛋香味好濃,口感鬆軟,加咗雜莓同蜜糖,更加有色彩,打卡真係一流仲有傅統法式可麗餅淋上自家特調朱古力醬🍫香蕉🍌開心果碎&雪糕,呢個甜品係限量供應,真係好彩今日可以比我地食到,可麗餅薄得嚟有嚼勁,香蕉加朱古力醬簡直係完美組合我哋仲叫咗黑松露迷你披薩,唔會好大個,我地每人一件啱啱好,披薩餅皮煙煙UNUN🍕上面鋪滿左黑松露,真係好重本,黑松露味好濃黎到呢度一定要食咪佢地既牛角包窩夫,裡邊落咗牛油果🥑明太子,蝦肉,牛角包窩夫外酥內軟,三款Toppings配搭很好,好creamy好好味

2024-10-24 270 浏览
一直bookmark咗Classy Le Carré呢間餐廳,今日終於早放工有機會去到堅尼地城食呢間餐廳啦!🔔佢哋嘅大廚精選時令新鮮海魚柳好正‼️‼️魚柳烹調得恰到好處,外脆內嫩。而且搭配香茅忌廉泡沫同香烤紫蘇籽,倍感清新。搭配藜麥一齊食,每一口都滿溢著鮮甜嘅味道,令人食指大動!呢個乾豬面頰嘅口感豐富,咬落去即感受到肉質嘅彈性,加上36個月巴馬臣芝士同意大利闊麵嘅滑順,真系絕配!每一口都品嚐到好濃鬱嘅味道,但唔會覺得膩,食完仍留滋味系口裡邊,無法忘記!😚仲有佢哋嘅香煎日本刺身級2L帶子真系極品!帶子嘅肉質鮮嫩又飽滿,皮煎至微脆,一口咬下,口感豐富,味美十足。我仲叫咗一杯來自巴西嘅HONNETE咖啡,飲落去口感滑順,咖啡同奶嘅比例剛剛好,味道好香,而且佢哋嘅拉花好勁,好靚。

慶祝生日月份,飲飲食食當然要較特別,今次我哋就黎到堅尼地城嘅「Classy Le Carré」,西餐廳🍽充滿法國情懷同高質感👍🏽。首先,我哋試咗特色菜「慢煮和牛牛面頰」,配上意式芝士玉米糕同松露呠酒燒汁。和牛肉質細緻,一啖食落口,牛肉嘅鮮美味道配上松露醬同芝士,每一口都係享受🐮🍷💯。再嚟「猴頭菇」,配上菲達芝士,鮮打羅勒香草醬,手工大圓通粉,真係幾特別。猴頭菇嘅口感特別,當佢與芝士、香草醬同意粉一齊入口,即刻感受到食材嘅獨特風味😋👌。飲品部分,點咗杯「縣の白」,味道回甘醇厚,鮮味十足。特色是苦味適中,味道醇厚,深入骨髓,一番茶是當年第一批採摘的茶,一番茶是最高品質,茶香濃郁,伴隨著食物,絕配🍵💕。希望將來可以再同朋友結伴到「Classy Le Carré」,去試埋其他新款式,品味另類嘅美食👍🏽👍🏽😀。

2024-10-24 310 浏览
有日同朋友喺堅尼地城四逛到肚餓,就揀咗呢間 Classy Le Carré 食午餐。見佢哋嘅價錢公道,餐廳環境又悠閒,尤其係個性價比高,就即刻決定要喺度食返餐好既👌🥢猴頭菇鮮打羅勒香草醬(菲達芝士,手工大圓通粉)首先係個「鮮打羅勒香草醬」味道很香,很好吃,配上個手工大圓通粉將七成熟嘅蛋白質結構,口感就好彈牙,再加上菲達芝士,香嫩得黎又好味,一試難忘👍🥢卡邦尼風乾豬面頰肉(36個月巴馬臣芝士,意大利闊麵)呢款菜式做得非常出色。36個月巴馬臣芝士配上口感極佳嘅意大利闊麵,每一口都充滿咗風乾豬頰肉嘅香味,夾埋芝士,食落去彷彿清新同濃郁嘅風味喺口中交織,好有驚喜食嘅時候我同朋友都覺得,好有心阿!食完真係好滿足呀!😄

🥢猴頭菇鮮打羅勒香草醬
(菲達芝士,手工大圓通粉)

🥢卡邦尼風乾豬面頰肉(36個月巴馬臣芝士,意大利闊麵)

食嘅時候我同朋友都覺得,好有心阿!食完真係好滿足呀!😄

2024-10-17
2024-10-23 393 浏览
今日要分享嘅餐廳係位於堅尼地城的「Classy Le Carré」!首次探訪這間特別的西餐廳,裝修典雅,瀰漫著法式風情😜!餐廳整體環境寧靜整潔,光線適中,又讓人感到舒適無比!😎平時食西餐多都揀重口味,但呢次我決定試下輕食!青蘋果烤南瓜雜菜沙拉!😇清新的沙拉味道,配上烤過的南瓜和蘋果,口感非常好,蔬菜好新鮮,搭配他哋嘅醬真系好好食,真係食到輕食都健康同極有滿足感!仲有佢哋嘅秘製慢煮手撕豬(布雷斯特煙肉醬,太陽蛋,牛角包窩夫)!😉 呢款款式非常特別,手撕豬肉煮得腍滑又多汁,煙肉醬佐味恰到好處。加上一個太陽蛋既美味又賣相。配牛角包窩夫,香脆可口!今次轉換口味,試下清新嘅西餐,真係一個好選擇!個人認為「Classy Le Carré」係一間好值得推介嘅餐廳,又有著法國嘅風情和優雅,下次再去,我會試下其他味道!😊

2024-10-18 432 浏览
每次行街拍拖都會想搵一間有情調嘅靚餐廳慢慢嘆👫🍴,呢日去到堅尼地城終於俾我搵到一間💕~店內裝修高雅,金色沙發座位好靚好舒服,餐廳光線好適合打卡,影出黎嘅相張張都ig-able📸😍食咗牛油果明太子蝦肉牛角包窩夫,有好多蝦肉好足料🦐,而且入口新鮮彈牙,牛角包窩夫新鮮出爐口感鬆脆🥐🤤仲食咗卡邦尼風乾豬面頰肉,意大利闊麵配獨特醬汁,咸淡適中~兩道菜我哋都有share食,我覺得明太子蝦肉牛角包窩夫賣相吸引,打卡一流;男朋友就鍾意卡邦尼風豬面頰肉,連芝士碎都掃清光🤣我仲飲咗縣の白,抹茶味夠濃,而且入口醇厚,苦味適中,同西餐幾夾~最後去埋自助吧拎甜品食,好滿足😌🍰

仲食咗卡邦尼風乾豬面頰肉,意大利闊麵配獨特醬汁,咸淡適中~

2024-10-15 537 浏览
We booked on openrice seeing they offered a 75折 主菜餐牌, which directly translates to main course menu. However after paying and asking the waitress, she said the promotion was for set tasting menu only. The marketing is misleading and even though when the waitress knows when we arrived the store that we booked via openrice with this promotion, she did not remind us that the promotion was excluded from alacarte menus. The dinner was good at best, not really worth the price in comparison to the lunc

The dinner was good at best, not really worth the price in comparison to the lunch menus posted here. Bread was bit too salty as well. The restaurant also has a slight greasy smell that’s lingers on your clothing after leaving. Overall would not recommend dinner
帶子海膽忌廉汁闊麵
2024-10-13 533 浏览
經過會去港島區覓食,今日就去咗西環一間西餐廳食午餐🥣餐廳都唔小的,坐位都偏多所以坐得都幾舒服的。🫶🏻 首先叫咗一個唔知係正餐定甜品就是牛角包窩夫配上秘製慢煮手撕豬同布雷斯特煙肉醬再加上太陽蛋🍳果然同想像中就係甜甜咸咸的,牛角窩夫就是甜的,而上面嘅醬汁就是煙肉醬會鹹的而手撕肉都係咸咸的。還有一個沙律🥗小米鮮蝦羽衣甘藍沙拉,就不過不失,是都個小清新的沙律。最後有一個小食係威士忌水牛城汁的單骨雞翼,雖然係有威士忌但食係唔太覺得的🥃只係水牛城汁好出。
2024-10-10 557 浏览
前排有朋友去咗旅行,托佢幫忙買啲野比我,所以約咗一日出黎拎同食嘢,順便請佢食lunch。呢度嘅裝潢幾有格調,走歐陸休閑風格,坐得幾舒適。意式紅羅勒醬香烤雞扒,香烤雞扒幾大塊,配埋紅羅勒醬同水牛芝士,味道豐富,食落去仲幾香,雞皮煎到幾脆,雞肉幾juicy,唔錯!卡邦尼風乾豬面頰肉,貌相幾靚,豬面頰肉炒得啱啱好,再配上36個月巴馬臣芝士同意大利闊麵,好有水準、美味可口。 Classy Blend,呢杯朱古力係佢哋自家特調,用唔同朱古力同比例配對而成,我試嘅係62%馬大埃巴西朱古力版,濃厚嘅巧克力與馬大埃嘅特色朱古力融合喺一齊,味道幾獨特,未飲過呢種朱古力味,好特別。食物味道不錯,尤其係獨特嘅朱古力飲品,飲落去有種好心滿意足嘅感覺,今次揀呢間係個正確嘅選擇。

2024-10-09 390 浏览
今日放假,就揀咗呢度同男朋友嚟個悠閒嘅午餐。呢度嘅Lunch Set實在係好抵,份量大,又好食。呢度裝潢以白色為主,所以成個餐廳好光亮,睇落嚟好舒服,好有外國feel。🍗意式紅羅勒醬香烤雞扒🍗雞扒烤得夠味又唔會太肥,味道啱。佢嘅紅羅勒醬帶出雞扒嘅香味,而且配上軟熟嘅水牛芝士,真係超! 級! 推介! !💁🏻💁🏻‍♂️ 💫蜜糖芥末香草醬單骨雞翼💫雞翼肉質好juicy,而外皮有蜜糖芥末香草醬嘅調味,甜中帶辣,開胃又惹味,味道獨特,食完令人上癮啊!🤩🤩🤩佢哋嘅法式鄉村鐵鑊早餐有炒蛋,比利時華夫餅,港口蘑菇,法國麵包,香腸,番茄,炸馬鈴薯餅,烤日本南瓜,同埋一杯Yogurt,整個就係好豐富嘅一餐。食完之後,我真係飽到成日都唔想再食其他嘢🤤。佢哋嘅飲品款式仲特別多元化,即使你唔食主菜,單單飲杯咖啡☕或者Cocktail🍹,喺呢度lazy住嘆嘅午後時光,慢慢嘆都得,正!🥰🥰