📍同朋友去開觀塘區 大家都想慳錢 簡簡單單食餐飯傾下計 呢間工廈小Cafe就好符合!🙈 晚市套餐/ 期間限定便當都送沙律+日式味增湯+飲品 價錢都係$68- $128左右 環境以柔和色系配上少許乾花裝飾 座位闊落♥️🌀秘製日式燒汁豚肉炒麵 炒麵採用幼麵條 加上日式燒汁同柴魚粉炒勻 淋上大量沙律醬都幾濃味 表面放咗好多蟹籽提味 仲增加咗口感! 跟餐既沙律入面有溏心蛋 配埋新鮮車厘茄同青瓜 營養好均衡 😻🌀唐揚炸雞便當最鍾意食便當 貪佢款式多又會太大份😸 配有唐揚炸雞+炸春卷+清炒椰菜+中華沙律+白飯 係清淡營養之選 唐揚炸雞淋咗燒汁同芝麻粒做調味 口感香脆! 🌀燒雞皮 & 五花肉炸雞皮串不錯吃 口感酥脆 兩款都灑上大量孜然粉 每一口都會食到花椒香 🌀檸檬菠蘿梳打& 百香果檸檬梳打兩款梳打都用上泰式梳打水 氣泡超多 而且酸酸甜甜好清爽🙌🏻
📍

🌀秘製日式燒汁豚肉炒麵

🌀唐揚炸雞便當

🌀燒雞皮 & 五花肉

🌀檸檬菠蘿梳打& 百香果檸檬梳打
兩款梳打都用上泰式梳打水 氣泡超多 而且酸酸甜甜好清爽🙌🏻
呢度主打西日Fusion菜,大部份套餐都唔洗$100,就已經包埋沙律、味噌湯同飲品,性價比超高。———————————————🌟日式味噌卡邦尼意粉 $98呢個日式味噌卡邦尼意粉味道濃郁,加入咗味噌香味,令到成個意粉更加有層次。面頭有溫泉蛋同芝士粉,撈勻一齊食,每啖都充滿蛋香同奶香,真係一流。🌟日式燒汁雞扒便當 $78呢個便當份量十足,營養又夠,有中華沙律、兩件餃子、照燒雞扒、蔬菜同白飯。照燒雞扒嘅燒汁調味恰到好處,上面仲有芝麻點綴,雞肉嫩滑又入味。蔬菜份量多,對鍾意食菜嘅我嚟講,真係非常滿意。白飯上面亦都有飯素,香口得嚟唔會太鹹。🌟燒雞皮呢個燒雞皮非常香脆,一咬落去就感受到果種爽脆嘅口感,真係令人回味無窮。🌟燒雞中翼燒雞中翼火喉掌握得啱啱好,外脆內嫩,雞肉多汁。🌟菠蘿沙冰 (套餐+$28)呢杯菠蘿沙冰真係大杯到飲唔晒,夏天飲一杯冰涼嘅沙冰,真係解暑得嚟又滿足。菠蘿味濃郁,味道調得好好,絕對係夏天必選。🌟爆打檸檬梳打(套餐+$28)檸檬梳打味道比我想像中更好,檸檬味好香,酸度適中,唔會澀口,加埋梳打水一齊飲,清新又解渴。🔸整體食評🔸性價比超高嘅餐廳,無論係食物質素定價錢,都令人滿意。西日

———————————————
🌟日式味噌卡邦尼意粉 $98

🌟日式燒汁雞扒便當 $78

🌟燒雞皮

🌟燒雞中翼
燒雞中翼火喉掌握得啱啱好,外脆內嫩,雞肉多汁。

🌟菠蘿沙冰 (套餐+$28)

🌟爆打檸檬梳打(套餐+$28)

🔸整體食評🔸
性價比超高嘅餐廳,無論係食物質素定價錢,都令人滿意。西日Fusion嘅菜式多樣化,加埋呢度套餐包括嘅配菜同飲品,真係抵食到爆。
  • 日式味噌卡邦尼意粉
2024-08-21 58 浏览
我想食 意粉朋友仔又想食 日本菜 同 串燒咁點好呢 🤔一於來 Cocoon 樓上cafe就可以食到多國菜環境同食物質素都好讚 👍大家都食得好開心 又滿足 店裡裝修簡潔日風 燈光柔和,座位舒服點了個 鯖魚便當配有前菜沙律,飲品煎香左嘅魚皮 香脆可口送飯一流 我就點左個意粉配溏心蛋:溏心蛋弄破, 蛋液沾滿意粉,變得稠身,配芝士味又夠濃,但又唔覺咸, 香氣滿滿,絕配呀!五星推薦*****串燒腩肉:燒到香噴噴,嫩滑 一D都唔鞋口 ,讚呀 !!!!
我想食 意粉

點了個 鯖魚便當
配有前菜沙律,飲品
煎香左嘅魚皮 香脆可口
送飯一流

串燒腩肉:燒到香噴噴,嫩滑 一D都唔鞋口 ,讚呀 !!!!

• 芒果乳酸沙冰
2024-08-21 86 浏览
照燒原條鯖魚便當照燒原條鯖魚便當賣相不錯,味道不過不失,鯖魚輕微炸過,與平常吃到的燒有點不同,至於喜歡哪種烹調方式則因人而異。便當中還有春卷、米飯、中華沙律和蔬菜,食物配搭相當平衡。秘製日式燒汁豚肉炒麵的醬料落得非常慷慨,嗜醬者會喜歡,豬頸肉的份量也不少,覺得青少年會喜歡這道菜。串燒雞皮也是以炸的形式出現,因此相當酥脆。串燒翠玉瓜不過不失。手打檸檬梳打選用泰象梳打水,梳打水的氣泡持久,加入經爆打過的檸檬,可見有十分多的檸檬肉於杯中,整杯充滿檸檬香,消暑清新,讚!芒果沙冰芒果沙冰非常吸引眼球,適合打卡,有芒果香,惟味道偏淡,冰也稍嫌打得未夠細緻。位於舊工廈內,位置不難找。
照燒原條鯖魚便當

串燒雞皮也是以炸的形式出現,因此相當酥脆。

串燒翠玉瓜不過不失。

手打檸檬梳打

芒果沙冰

位於舊工廈內,位置不難找。
2024-08-20 89 浏览
觀塘工廠大廈不嬲都多嘢食,今日同事介紹咗我嚟呢間小店,主打日式便當,夜晚會做埋串燒入去環境幾舒服,座位闊落,午市已經見到好多附近打工一族幫襯日式咖喱吉列豬扒定食咖哩汁咸淡適中配吉列豬扒,豬扒肉厚,金黃酥脆,便當拼盤仲有咖喱角,唔同嘅蔬菜,仲有我最鍾意食嘅番薯仔秘製日式燒汁豚肉炒麵嫩嫩的豚肉搭配著秘製日式燒汁彈牙麵條掛上濃厚香醇的醬汁味道濃郁而不膩,充份展現正宗日本風味佢哋嘅乳酪沙冰都係招牌之一,見到台台都會叫,我就叫咗芒果乳酪沙冰另一杯就係蜜桃味📍Cocoon觀塘開源道54號豐利中心1樓104室

入去環境幾舒服,座位闊落,午市已經見到好多附近打工一族幫襯

日式咖喱吉列豬扒定食

秘製日式燒汁豚肉炒麵

📍Cocoon
觀塘開源道54號豐利中心1樓104室
晚市套餐跟沙律、日式味增湯同咖啡/茶,沙律有溏心蛋、車厘茄、青瓜同生菜,幾清新🥗秘製日式燒汁豚肉炒麵 呢款炒麵好有童年回憶,炒麵用上日式醬汁炒勻,甜甜咸咸好惹味,拌勻沙律醬更加滋味,豚肉量都頗多,加埋蟹子令口感爽爽脆脆幾得意日式豬軟骨便當 便當好足料,豬軟骨烹調得好腍,骨肉一咬就分開,非常入味🐷便當仲有炸春卷、小甜紫薯、蔬菜同白飯🍚 燒雞皮 . 燒翠肉瓜串燒質素都唔錯,熱辣辣,雞皮脆口唔油膩,翠肉瓜仲keep到juicy爆打檸檬梳打酸酸甜甜好開胃,加上整支Chang梳打,好清爽蜜桃乳酸沙冰沙冰極大杯,甜度適中,夏天飲啱晒🧊📌Cocoon (觀塘)地址:觀塘開源道54號豐利中心1樓104室🐵推介🍌🍌🍌🍌🍌(5🍌為滿分)

秘製日式燒汁豚肉炒麵

日式豬軟骨便當

燒雞皮 . 燒翠肉瓜

爆打檸檬梳打
酸酸甜甜好開胃,加上整支Chang梳打,好清爽
蜜桃乳酸沙冰
沙冰極大杯,甜度適中,夏天飲啱晒🧊

📌Cocoon (觀塘)
地址:觀塘開源道54號豐利中心1樓104室

🐵推介🍌🍌🍌🍌🍌(5🍌為滿分)
#foodiezo食在觀塘 #foodiezo九龍篇如果唔係喺附近返工真係唔會知呢度有間樓上cafe😳 環境幾舒服 間隔闊落,咁啱dinner時間仲有奧運直播睇🤓 又無限時,同朋友鍾意傾幾耐計都得🙂‍↕️ 仲有幾多唔同類型嘅食物選擇,串燒、小食、便當、意粉都有😉—————————————————————🍱日式咖哩吉列豬扒便當 $78份量都好多🤣 好欣賞佢個日式炒雜菜同埋焗番薯☺️ 好清甜同淋 啱晒我呢啲懶咬嘢嘅人😆 珍珠米飯粒粒分明,豬扒冇肥膏唔怕食多幾嚿😆 咖喱汁好啱送飯☺️ 仲有個炸春卷都好好食☺️-🍝秘製日式燒汁豚肉炒麵 $98上枱嘅時候有啲嚇親,因為有好多沙律醬,本身唔想撈晒😛 但食落發現其實日式炒麵就係要撈埋沙律醬先好食😆 所以都唔理咁多了 一次過撈曬😆 豚肉係有煎過,好香口☺️ 中間夾雜咗啲紫洋蔥同埋蟹籽 所以幾有咬口😉-🐤燒雞皮 / 🐮燒牛肋條串燒都幾惹味😉 價錢就同市價差唔多啦😌 即叫即燒,熱辣辣食保留住啲肉汁好食呀😀
#foodiezo食在觀塘 #foodiezo九龍篇

—————————————————————
🍱日式咖哩吉列豬扒便當 $78
🍝秘製日式燒汁豚肉炒麵 $98
🐤燒雞皮 / 🐮燒牛肋條
2024-08-07 160 浏览
搬左屋之後少左過觀塘食野,難得去個邊就想試新野搵左未食過的fusion 小店,日式、西式都有平日夜晚人流唔多,可以坐好耐日式燒汁雞扒便當$78叫套餐包左沙律同味噌湯燒汁雞扒便當分成四格,有齊雞扒、春捲、雜菜同白飯,營養好均衡雞扒一大塊切件上,燒汁俾得多唔會太乾雜菜新鮮唔會發黃,仲要調味甜甜地秘製日式燒汁豚肉炒麵$98豚肉少麵用上日式拉麵,粗D比公仔麵硬身D個日式醬汁甜甜鹹鹹幾好食串燒初嘗雞皮串燒,鹹鹹地幾香脆提子沙冰&檸檬菠蘿梳打佛心size ,不過略嫌唔系好夠味
搬左屋之後少左過觀塘食野,難得去個邊就想試新野
搵左未食過的fusion 小店,日式、西式都有
平日夜晚人流唔多,可以坐好耐

日式燒汁雞扒便當$78
叫套餐包左沙律同味噌湯
雞扒一大塊切件上,燒汁俾得多唔會太乾
雜菜新鮮唔會發黃,仲要調味甜甜地

秘製日式燒汁豚肉炒麵$98
豚肉少麵用上日式拉麵,粗D比公仔麵硬身D
個日式醬汁甜甜鹹鹹幾好食
串燒初嘗雞皮串燒,鹹鹹地幾香脆

提子沙冰&檸檬菠蘿梳打
佛心size ,不過略嫌唔系好夠味
2024-08-04 136 浏览
🎪 Cocoon (觀塘)觀塘開源道54號豐利中心1樓104室🌟和風咖喱牛舌便當$78便當🍱盒擺設很用心,入面牛舌有5片,份量驚人,吃不完🤓配菜有日式炒雜菜、日式番薯和炸春卷,白飯亦有加上飯素,不馬虎~喜歡牛舌的朋友可以試試看。🌟日式味噌卡邦尼意粉$98意粉掛滿醬汁,很濃稠~配料有菇菌和煙肉,炒得很香口!配上流心蛋,掛上意粉,增添滑順感~🌟爆打檸檬梳打/芒果沙冰沙冰🍧好高😂有排飲🌟串燒 (牛/雞皮)
🎪 Cocoon (觀塘)

🌟和風咖喱牛舌便當$78

🌟日式味噌卡邦尼意粉$98

🌟爆打檸檬梳打/芒果沙冰
沙冰🍧好高😂有排飲
🌟串燒 (牛/雞皮)

嚟到觀塘做嘢順便食埋飯先番屋企,想揾個環境簡潔舒適同寧靜嘅地方可以坐耐啲。上網揾到呢間樓上洋食餐廳,晚餐最平$68送埋是日沙律、味噌湯、咖啡或茶。🍝日式味增卡邦尼意粉 $98卡邦尼醬汁奶香味同芝士味濃郁,意粉粗身掛汁,撈埋蛋汁落意粉食,配埋香脆可口嘅煙肉,口感豐富。🍱日式燒汁雞扒便當 $68雞扒便當配有炸春卷、燒紫薯、蔬菜同白飯,感覺幾健康。雞扒上面有燒汁同芝麻粒,入口好嫩滑。紫薯熱辣辣香口,內裏軟腍。春卷裏面包住蔬菜,外層脆卜卜,內裏爽脆清新。🐤燒雞皮呢度將雞皮切成細細粒,燒到金黃色乾身,入口香脆可口!🐮燒牛柳牛柳外層燒到微微焦香,肉身軟腍帶有嚼口。🥭芒果乳酸沙冰 $48沙冰份量好多,多到砌咗個小山丘出嚟,啱哂打卡阿。芒果加乳酸味道酸甜,夏天飲冰涼解渴好舒服。🍋爆打檸檬梳打 $38酸酸地嘅檸檬加清爽梳打,呢個配搭好清新阿!📍 Cocoon (觀塘)觀塘開源道54號豐利中心1樓104室

🍝日式味增卡邦尼意粉 $98

🍱日式燒汁雞扒便當 $68

🐤燒雞皮
呢度將雞皮切成細細粒,燒到金黃色乾身,入口香脆可口!

🐮燒牛柳
牛柳外層燒到微微焦香,肉身軟腍帶有嚼口。

🥭芒果乳酸沙冰 $48

🍋爆打檸檬梳打 $38
酸酸地嘅檸檬加清爽梳打,呢個配搭好清新阿!

📍 Cocoon (觀塘)
2024-07-29
觀塘新開張嘅餐廳!套餐超抵食!套餐包含salad🥗和湯🍲,讓你吃得滿足又健康。串燒好正💥,雞翼串燒外層焦香,滿滿肉質,雞肉口感細嫩。和風咖哩牛舌便當🐮,牛舌口感嫩滑,把咖喱汁和米飯拌著一起吃,米飯鬆軟綿密,咖喱同樣惹味🍛🍜日式燒汁炒麵,麵條裹滿醬汁,入味爽滑,配上豬肉,蟹籽,同沙律醬,口感豐富!✨飲品選擇都幾多,無論係清涼一夏的🫐藍莓乳酸沙冰,定係健康低卡嘅手打檸檬🍋梳打,都任君選擇,環境舒適。

串燒好正💥,雞翼串燒外層焦香,滿滿肉質,雞肉口感細嫩。

2024-07-28 100 浏览
觀塘真係有好多間樓上Cafe ,呢間Cocoon特別之處係日式西餐crossover串燒😮以木系原色裝修,柔和燈光,而且播既歌幾岩我聽,幾適合喺附近返工嘅人過嚟食~✨唐揚炸雞慢敖雞湯烏冬($88)啖啖肉,個皮又唔會厚粉,加埋甜甜地既照燒汁~幾好食!雞湯烏冬幾清爽✨日式味增卡邦尼意粉($98)卡邦尼意粉熟度煮得剛剛好,仲有好多雜菌同芝士,味道濃郁!✨串燒叫咗一串翠玉瓜,一串豬腩肉調味簡單,食得出有七味粉同鹽翠玉瓜好juicy~豬腩肉偏乾但唔油膩~

✨唐揚炸雞慢敖雞湯烏冬($88)

✨日式味增卡邦尼意粉($98)
卡邦尼意粉熟度煮得剛剛好,仲有好多雜菌同芝士,味道濃郁!

✨串燒
叫咗一串翠玉瓜,一串豬腩肉
調味簡單,食得出有七味粉同鹽
翠玉瓜好juicy~豬腩肉偏乾但唔油膩~

2024-07-26 114 浏览
🥹🥹🥹🥹🥹餐牌選擇唔算太多套餐包埋沙律、麵豉湯及飲品另外有串燒可以散叫 亦無甜品✨唐揚炸雞熬雞雞湯烏冬 $99同期望有落差😥湯底似普通豬骨湯 溏心蛋亦過熟 炸雞就恰到好處 卜卜脆但食食吓覺得味道偏鹹 有啲重口味🍱照燒原條鯖魚便當 $96冇乜驚喜 鯖魚正常發揮~如果係珍珠珠米會更加好 ✨燒雞泡魚乾 $38硬到食唔到🥹🪨✨燒雞胸軟骨 $38細到有點驚訝 呢個價錢唔值真係正常水準😟唔會有第二次志在同朋友靜靜地傾吓偈

🥹🥹🥹🥹🥹

餐牌選擇唔算太多
套餐包埋沙律、麵豉湯及飲品
另外有串燒可以散叫 亦無甜品

✨唐揚炸雞熬雞雞湯烏冬 $99
同期望有落差😥湯底似普通豬骨湯
溏心蛋亦過熟 炸雞就恰到好處 卜卜脆
但食食吓覺得味道偏鹹 有啲重口味

🍱照燒原條鯖魚便當 $96
冇乜驚喜 鯖魚正常發揮~
如果係珍珠珠米會更加好

✨燒雞泡魚乾 $38
硬到食唔到🥹🪨

✨燒雞胸軟骨 $38
細到有點驚訝 呢個價錢唔值

真係正常水準😟唔會有第二次
志在同朋友靜靜地傾吓偈

2024-07-26 97 浏览
Cocoon, a newly opened restaurant in Kwun Tong offering great deals, has set meals that include salad and soup even in dinner time. The skewers are flawlessly cooked; the pork skewers are crispy on the outside yet incredibly juicy. The beef tongue curry rice bento is a delightful dish, with tender meat and rice brimming with beefy flavor. The Japanese-style soy sauce pork fried noodles is so appetizing with lots of pork pieces inside, totally worth trying! -Cocoon係觀塘新開嘅餐廳,提供超抵優惠套餐,晚餐set全部都包埋沙律同湯
Cocoon係觀塘新開嘅餐廳,提供超抵優惠套餐,晚餐set全部都包埋沙律同湯。串燒燒得恰到好處,豬肉串燒外脆內多汁。和風咖哩牛舌飯盒肉質鮮嫩,飯粒充滿牛肉香同日式咖哩風味。日式燒汁炒麵個醬汁好開胃,有好多豬肉塊,絕對扺食同值得一試!
2024-07-25 77 浏览
今晚收工約左觀塘友晚飯,佢帶左我到呢間在開源道豐利中心1樓的Cocoon。餐廳整潔乾淨,價錢都相當親民,佢平時都會間中黎開餐,除左一般晚餐外,還有意大利粉、串燒、特色飲品如沙冰🍧。今晚有地點左2個套餐一併分享,有烤雞烏冬同埋鯖魚定食。套餐包埋湯同沙律,主食份量多,炸物即叫即炸,入口時仲熱辣辣的,串燒點了牛肉粒同自細鐘意食的雞翼,調味恰到好處,不會過咸。另外觀塘友點左杯蜜桃沙冰🍧,大大杯又好飲,真係啱晒呢個熱到飛起的夏天飲用。

今晚有地點左2個套餐一併分享,有烤雞烏冬同埋鯖魚定食。

2024-07-25