2024-06-24 28 浏览
🍱餐廳:Cocoon🏫地址:觀塘開源道54號豐利中心1樓104室阿仔今晚開夜,近近地就喺觀塘搵食,早前朋友話呢間日式餐廳唔錯,一於去試吓啦,真係相當唔錯嘅👍今晚我哋點咗套餐,每份套餐都包括是日沙律、咖啡或茶,性價比相當高😄~秘製日式燒汁豚肉炒麵:真材實料,有很多片炒得恰到好處的豚肉片,肉質新鮮彈牙;麵條軟硬度適中,調味適宜,日式沙律醬令整碟炒麵十分開胃,口感層次豐富,很好味呀😋~日式咖喱吉列豬扒飯一道經典的日式料理,豬排炸得外層金黃酥脆,切開七片上枱方便食客享用,咬落去肉質鮮嫩多汁,伴以少許濃郁醇厚的日式咖喱醬,香氣四溢,與白米飯完美融合,經濟美味抵食之選❤️~椒鹽雞軟骨椒鹽雞軟骨鮮嫩可口,不會太硬有嚼勁,鹹鹹香香的,令人食指大動,配我們加$38的芒果乳酪沙冰十分適合,這個小食值得推介😃~是日沙律新鮮的沙律菜伴以營養豐富的蛋、蕃茄仔、青瓜片,酸甜度適中,口感清爽👍~芒果乳酸沙冰:芒果乳酸沙冰芒果味香甜,又帶微酸,開胃解渴之選🤗總括來講,呢間小店裝修雅致,音樂悠揚樂韻,整體食物水準高,服務殷勤,喺度食嘢感覺非常悠閒舒適,是相當不錯的好選擇😃
🍱餐廳:Cocoon
🏫地址:觀塘開源道54號豐利中心1樓104室

~秘製日式燒汁豚肉炒麵:

~日式咖喱吉列豬扒飯

~椒鹽雞軟骨

~是日沙律

~芒果乳酸沙冰:
芒果乳酸沙冰芒果味香甜,又帶微酸,開胃解渴之選🤗

2024-06-23 31 浏览
#pb食在觀塘 #pb日式系列 觀塘樓上日式串燒西餐🍢觀塘真係好多餐廳 今次就搵到一間樓上日式中串燒西餐🤪 佢位於觀塘駱駝漆大廈附近嘅工業中心 距離APM只有5分鐘左右 位置幾方便👍🏻 店內裝修簡約 只有10張枱左右 有少少梳發位🥰.晚市有7款套餐 以日式、西餐為主😋 價錢$68-$148不等 包是日沙律、熱飲 幾抵食👍🏻 另外佢仲有唔少串燒選擇 價錢$18-$68不等🤪🔹和風燉牛腩便當🍛賣相一般 但勝在份量好多👍🏻 牛腩好淋 不過唔會濃牛味🤪 蔬菜份量好多 唔係白烚 有醃過😋🔹秘製日式燒汁豚肉炒麵🍝燒汁、沙律醬撈埋炒麵幾好食 味道唔會過鹹😋 豚肉有煎香過 肉質剛剛好👍🏻🔹椒鹽雞軟骨🍢$38小食有4串 份量都唔錯👍🏻 唔會炸到好乾身、好硬 落左椒鹽好惹味😋🔹白桃沙冰🍑上枱嚇一嚇 估唔到咁大杯😍 有微微白桃味 唔會好甜👍🏻🔹菠蘿梳打🍍正常發揮🤪.整體✨ 觀塘真係好多選擇 呢間日式串燒西餐幾特別👍🏻 店內裝修簡約 有10張枱左右🤪 晚餐價錢幾抵食 食物質素唔錯 又可以食下串燒😋 同朋友簡單聚下舊都幾好🥰Cocoon (觀塘) • 🤝🏻🤪觀塘開源道54號豐利中心1樓104室
#pb食在觀塘 #pb日式系列

正常發揮🤪

Cocoon (觀塘) • 🤝🏻🤪
觀塘開源道54號豐利中心1樓104室
2024-06-22 37 浏览
今日lunch試下新開既日式西餐廳。和風燉牛腩便當 - 這款和風牛腩便當是一個絕佳的選擇。首先,牛腩燉煮到入口即化,肉質鮮嫩多汁。湯汁融合了日式風味,帶有濃郁的香料氣息和微微的甜味,為餐點增添了層次感。搭配清爽的白飯,為整體口感營造了絕妙的平衡。秘製日式燒汁豚肉炒麵 - 這份日式炒麵絕對是一絕。麵條煮至彈牙,與肉絲、蔬菜完美融合。關鍵是那道秘製燒汁,濃郁香醇,恰到好處的鹹甜味道,令人回味無窮。每一口都是滿足感十足,讓人忍不住一口接一口。藍莓乳酸沙冰 - 作為餐後的點綴,這份藍莓乳酸沙冰無疑是一大亮點。冰涼爽口的沙冰質地,配合甜酸適中的藍莓風味,清新爽口,為整頓餐點劃下完美句號。回魂冰 – 其實係咖啡沙冰,咖啡味好濃郁,唔怪得叫回魂冰
今日lunch試下新開既日式西餐廳。

回魂冰 – 其實係咖啡沙冰,咖啡味好濃郁,唔怪得叫回魂冰
2024-06-19
一間集西餐 x 串燒一身的工廈Cafe,木系的環境令人感覺好舒服~而且有提供Board game,啱晒一大班人嚟邊食邊玩~食物方面都不錯,套餐包括有沙律同飲品,特色飲品就需要另外加錢,出餐都算快,而且係有心機的擺盤!自家製手打雞肉漢堡扒好有誠意,夠哂厚肉,亦同時提供茄汁同黑松露醬沾薯條!而且另外仲有串燒,啱晒一班人邊玩Board game邊食串燒!⋯⋯⋯⋯ 𝕞𝕪 𝕠𝕣𝕕𝕖𝕣 ⋯⋯⋯⋯𖤣 自家制手打雞肉漢堡($128)𖤣 日式咖喱吉列豬扒飲 ($68)𖤣 菠蘿梳打(跟餐+$28)𖤣 藍莓乳酪沙冰(跟餐+$38)𖤣 雞軟骨串燒(2串$36)𖤣 藍莓乳酪沙冰($48/6)⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⊃✎⁾⁾Like+分享給愛吃嘅朋友仔啦( ´͈ ᗨ `͈ )◞‎♡⃛⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯

⋯⋯⋯⋯ 𝕞𝕪 𝕠𝕣𝕕𝕖𝕣 ⋯⋯⋯⋯
𖤣 自家制手打雞肉漢堡($128)
𖤣 日式咖喱吉列豬扒飲 ($68)
𖤣 菠蘿梳打(跟餐+$28)
𖤣 藍莓乳酪沙冰(跟餐+$38)
𖤣 雞軟骨串燒(2串$36)
𖤣 藍莓乳酪沙冰($48/6)

⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯
⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯
  • 自家手打雞肉漢堡包配黑松露醬薯條
2024-06-17 39 浏览
通常喺工廈都會搵到同平時有啲唔同嘅嘢食, 今次嘅就係啦~自家製手打雞肉漢堡 平時都係比較鍾意食牛肉漢堡, 但係見到呢個係手打雞肉, 所以試吓, 估唔到都幾好味, 雞肉好厚身但係唔乾, 少少juicy咁, 個醬應該係千島醬, 味道幾夾, 薯條係新鮮炸起嘅秘製日式燒汁豚肉炒麵食落好有大阪燒風味, 啲豚肉炒到好香, 又夠腍, 仲有飛魚子同配菜, 唔錯爆咗檸檬菠蘿梳打/百香果檸檬梳打兩杯梳打飲品都唔會太甜, 大大杯, 仲有爆檸, 啱晒呢個天氣
通常喺工廈都會搵到同平時有啲唔同嘅嘢食, 今次嘅就係啦~

自家製手打雞肉漢堡

爆咗檸檬菠蘿梳打/百香果檸檬梳打
2024-06-16 41 浏览
中午爆場💥仲要等位!佢哋每個午餐仲跟個小沙律,裝修簡潔我今日自己一個嚟呢邊做嘢叫咗個午餐,鍾意呢度有沙冰飲😎仲可以加小食😋見到佢哋仲有甜品叫,下次同朋友一齊嚟食先😎🌿和風燉牛腩便當~$78(牛腩份量都多,不過我鍾意佢哋嘅薯仔,係炸過好香,而且有充足嘅蔬菜(對於我呢啲成日出街食嘅唔夠蔬菜嘅人最適合😆👍🏻)🌿今次我係叫芒果沙冰🥭,睇張相就知佢哋個沙冰係幾咁咁有份量😂真係超大杯,大杯到我飲唔晒🤣
中午爆場💥仲要等位!
佢哋每個午餐仲跟個小沙律,裝修簡潔
見到佢哋仲有甜品叫,下次同朋友一齊嚟食先😎

🌿和風燉牛腩便當~$78

2024-06-16 15 浏览
最近工作上忙於OT, 今日終可以早放,約了同事在觀塘樓上cafe 食晚飯,平時lunch time 只有一小時,現在可以慢慢地享用晚餐時段。晚餐set 配以沙律作前菜主打日式西餐,食物相當高質秘製日式燒汁豚肉炒麵似大阪燒般面頭有滿滿沙律醬,豚肉薄片炒得好香,麵條好Q彈,自製燒汁味道濃郁,灑上魚子增添今天口感日式咖喱吉列豬扒飯豬扒炸得都幾香脆,淋上濃烈的咖喱汁,香口美味,加入糖心蛋及蔬菜、平衡油膩感串燒雞軟骨灑上孜然粉有少許微辣,雞軟骨爽脆飲品:凍檸檬梳打同芒果沙冰,飲落相當清涼解渴

晚餐set 配以沙律作前菜
主打日式西餐,食物相當高質

日式咖喱吉列豬扒飯

串燒雞軟骨
灑上孜然粉有少許微辣,雞軟骨爽脆

飲品:
凍檸檬梳打同芒果沙冰,飲落相當清涼解渴

2024-06-13 36 浏览
估唔到呢度有串燒食!❤️燒雞軟骨串落咗孜然粉微香辣,軟骨脆口。嗌左小食:❤️唐揚炸雞外脆內嫩,醬汁甜甜辣辣。❤️日式咖喱吉列豬扒飯吉列豬扒份量多,外脆內裏保留到肉汁唔會乾爭爭。有青紅椒、西蘭花、紅蘿蔔、菇、椰菜、粉嫩薯仔等。咖喱是甜的不辣。❤️秘製日式燒汁豚肉炒麵有椰菜、洋蔥等配菜。炒麵爽口。豚肉落左燒汁甜甜地~😋每份主食送是日沙律及咖啡或茶。是日沙律有烚蛋、青瓜、車厘茄和菜,清新又健康。我同朋友各自嗌左「❤️爆打檸檬梳打」和「❤️蜜桃乳酸沙冰🍧」。❤️爆打檸檬梳打檸檬夠fresh,酸酸甜甜味道剛剛好~朋友飲❤️蜜桃乳酸沙冰🍧,好大杯!😍 沙冰份量高過個杯😱
估唔到呢度有串燒食!
❤️燒雞軟骨串落咗孜然粉微香辣,軟骨脆口。

嗌左小食:
❤️唐揚炸雞外脆內嫩,醬汁甜甜辣辣。

❤️日式咖喱吉列豬扒飯
吉列豬扒份量多,外脆內裏保留到肉汁唔會乾爭爭。
有青紅椒、西蘭花、紅蘿蔔、菇、椰菜、粉嫩薯仔等。
咖喱是甜的不辣。

❤️秘製日式燒汁豚肉炒麵
有椰菜、洋蔥等配菜。炒麵爽口。豚肉落左燒汁甜甜地~😋

每份主食送是日沙律及咖啡或茶。

是日沙律有烚蛋、青瓜、車厘茄和菜,清新又健康。

❤️爆打檸檬梳打
檸檬夠fresh,酸酸甜甜味道剛剛好~

朋友飲❤️蜜桃乳酸沙冰🍧,好大杯!😍 沙冰份量高過個杯😱
2024-06-11 24 浏览
Cocoon (觀塘)觀塘開源道54號豐利中心1樓104室。☕️ 樓上cafe多的是~ 但呢間就特別多左樣特別野,大家又有多個落腳點啦。🐷 放工又要周圍搵野食,試下食物質素如何~。🍔 呢度個burger最特別嘅地方係層包,比一般食到嘅外層較脆,入面塊漢堡都係自家製,配埋大量芝士蛋黃醬。🍝 另外叫左個fusion意粉,回鍋肉咁嘅味道,襯落扁意粉,估唔到又幾夾!。@cocoon.restaurant.kt 。#gpigkt

Cocoon (觀塘)
觀塘開源道54號豐利中心1樓104室

🐷 放工又要周圍搵野食,試下食物質素如何~

@cocoon.restaurant.kt

#gpigkt
2024-05-27
2024-06-10 34 浏览
☕️ A few days ago, a friend invited me to have lunch in Kwun Tong. I've always known there are a lot of upstairs cafes there, so I looked online and found this restaurant. The restaurant has a very cosy decor, the food quality is excellent, and the prices are relatively affordable. I'm glad I discovered this place, and I'll definitely be coming back. My friend and I ordered:🍛 日式咖哩吉列豬扒飯 Japanese Curry Katsu Pork with Rice $68A comforting and satisfying dish featuring a tender pork cutlet fried to

A comforting and satisfying dish featuring a tender pork cutlet fried to golden perfection, served atop a bed of fluffy white rice and smothered in a rich, aromatic Japanese curry sauce. The crispy pork pairs beautifully with the savory, slightly sweet curry for a truly delightful flavor combination.

🍜 唐揚炸雞慢熬雞湯烏冬 Fried Chicken with Soup Udon $88
Juicy, judiciously seasoned fried chicken is paired with a warm, nourishing chicken broth and thick, chewy udon noodles in this hearty and indulgent dish. The contrast of the crispy chicken and the slurp-worthy udon is truly irresistible.

🍧 藍莓乳酸沙冰 BLUEBERRY YAKULT SORBET $48
Refreshing and bursting with bright, tangy notes of blueberry, this sorbet is made with the probiotic-rich Yakult drink for a light, creamy texture and a subtle, refreshing tartness. A perfect palate cleanser or sweet treat on a warm day.

🍧 蜜桃乳酸沙冰 PEACH YAKULT SORBET $48
Fragrant, sweet peaches are the star of this luscious sorbet, which gets its smooth, lightly tangy character from the addition of probiotic-rich Yakult. This sorbet offers a delightful balance of fruity sweetness and refreshing tang, making it an ideal dessert or afternoon pick-me-up.
2024-06-07
午餐
2024-06-09 42 浏览
1️⃣秘製日式燒汁豚肉炒麵好多醬汁,加左三文魚籽生菜同蘿蔔炒成。味道夠哂濃,不過豬肉份量就小左d。💰HKD$982️⃣和風燉牛腩便當依個個feel其實似中式果隻牛腩飯,牛腩都幾多,有薯仔,溏心蛋同埋好多菜,夠健康💰HKD$783️⃣雞翼 即炸 熱辣辣💰HKD$254️⃣燒雞軟骨💰HKD$36跟餐送的沙律5️⃣檸檬梳打💰HKD$386️⃣蜜桃乳酸沙冰依個就淨係飲到桃味,冇咩乳酸味💰HKD$48
1️⃣秘製日式燒汁豚肉炒麵

跟餐送的沙律

5️⃣檸檬梳打
💰HKD$38

6️⃣蜜桃乳酸沙冰
依個就淨係飲到桃味,冇咩乳酸味
💰HKD$48
2024-06-09 33 浏览
📍Cocoon#5🫶🏻係最高環境:🫶🏻🫶🏻🫶🏻🫶🏻食物:🫶🏻🫶🏻🫶🏻🫶🏻回頭率:🫶🏻🫶🏻🫶🏻🫶🏻服務態度:🫶🏻🫶🏻🫶🏻🫶🏻-日式咖哩吉列豬扒飯 -$68咖哩汁咸淡適中 配埋日本珍珠米 吉列豬扒炸粉比較薄 所以肉汁會鎖住 份量都唔少秘製日式燒汁豚肉炒麵 -$98炒麵比咖哩飯淡味 食落唔覺有味精 豚肉份量好多 而且食到尾 唔會見到有油唐揚炸雞 -$48炸粉同樣比較薄 雞肉亦然嫩滑 而且醬汁係甜甜辣辣 好特別 好開胃燒牛肋條串 -$48不過不失蜜桃乳酸沙冰 -$48百香果檸檬梳打 -38
📍Cocoon

燒牛肋條串 -$48不過不失

蜜桃乳酸沙冰 -$48
百香果檸檬梳打 -38
2024-06-08 31 浏览
觀塘美食特別多,尤其工廈裏面更加係平靚正,今日去了豐利中心1樓的Cocoon,一點半後有85折優惠💕餐廳環境雅致,裝修有心思,掃QR code落單,午餐包沙律、咖啡或茶,有多款選擇,折扣後不用一百元。二人點了🍴唐揚炸雞慢熬雞湯烏冬$88,湯底堅正,炸雞皮脆肉嫩,烏冬爽滑,非常推薦!🍴秘製日式燒汁豚肉炒麵$98,賣相幾靚,燒汁幾好味,配豚肉十分惹味。🍸百香果檸檬梳打,跟餐+$28,酸味味,清新消暑。☕️熱朱古力,跟餐免費,味道正常。
一點半後有85折優惠💕

餐廳環境雅致,
裝修有心思,
掃QR code落單,午餐包沙律、咖啡或茶,有多款選擇,
折扣後不用一百元。

二人點了
🍴唐揚炸雞慢熬雞湯烏冬$88,
唐揚炸雞慢熬雞湯烏冬
湯底堅正,炸雞皮脆肉嫩,

唐揚炸雞慢熬雞湯烏冬
烏冬爽滑,非常推薦!

🍴秘製日式燒汁豚肉炒麵$98,

秘製日式燒汁豚肉炒麵
賣相幾靚,燒汁幾好味,配豚肉十分惹味。

🍸百香果檸檬梳打,
百香果檸檬梳打
跟餐+$28,酸味味,清新消暑。

☕️熱朱古力,跟餐免費,味道正常。

2024-06-04
2024-06-07 17 浏览
今晚我們到觀塘Cocoon吃晚餐。餐廳面積不大,裝修雅致簡約。以木系原色裝修,周圍都有一些木製植物或花雕裝飾,還有很多植物佈置,柔和燈光配合着輕柔暢快的音樂,給人一種很舒適,很悠閒的感覺。餐廳主打西餐及多款串燒,亦供應一些特式飲品。我們點了套餐,套餐包括是日沙律及咖啡或茶。唐揚炸雞慢熬雞湯烏冬:炸雞外皮酥脆,肉質多汁鮮嫩,配上清爽的雞湯烏冬,湯頭濃郁,湯汁入味。烏冬入味彈牙。秘製日式燒汁豚肉炒麵:豚肉薄片炒得恰到好處,保留了肉質的Q彈,用特製日式燒汁醃製,鹹鹹甜甜的,與炒麵完美融合。麵條帶勁而不過硬,整體口感層次豐富。自製雞肉棒+明太子醬:雞肉棒質地軟嫩,烤得很香口,還能咬到一粒粒雞肉。配上酸酸甜甜的明太子醬,蘸上蛋汁加豉油,更加香滑美味。藍梅乳酸沙冰:藍梅乳酸沙冰味道香甜中帶有微酸,口感綿密細緻,冰涼爽滑。爆打檸檬梳打:爆打檸檬梳打口感爽脆,酸甜適中,氣泡感十足。
餐廳主打西餐及多款串燒,亦供應一些特式飲品。
我們點了套餐,套餐包括是日沙律及咖啡或茶。
唐揚炸雞慢熬雞湯烏冬:
秘製日式燒汁豚肉炒麵:
自製雞肉棒+明太子醬:
藍梅乳酸沙冰:
藍梅乳酸沙冰味道香甜中帶有微酸,口感綿密細緻,冰涼爽滑。
爆打檸檬梳打:
爆打檸檬梳打口感爽脆,酸甜適中,氣泡感十足。
2024-06-06 14 浏览
最近lunch time在觀塘工廈覓食,試了這間Cocoon cafe,環境寬敞,食物味道不錯,可以一試。*前菜: 沙律作為前菜的沙律也不馬虎,沙律菜底上面鋪了青瓜,蕃茄和沙律蛋,配上芝麻醬十分開胃。*唐揚炸雞慢熬雞湯烏冬 ($88)唐揚炸雞外脆內嫩,估唔到炸雞都可以咁嫩滑。如果炸雞可以另上會更好。雞湯湯底清清地幾好,搭配埋烏冬好滿足。*秘製日式燒汁豚肉炒麵 ($98)燒汁豚肉煮得十分入味,肉質柔軟可口。炒麵煮得剛好,軟硬適中,配搭醬料好像在吃日式大阪燒呢。*回魂冰 COFFEE SORBET隨餐加$38可選沙冰,清涼爽口的咖啡冰沙口感綿密,熱天時真係好解渴。*椰子咖啡我朋友則選了椰子咖啡,濃郁的咖啡與椰子的香甜完美結合,十分夾。

*前菜: 沙律

*唐揚炸雞慢熬雞湯烏冬 ($88)

*秘製日式燒汁豚肉炒麵 ($98)

*回魂冰 COFFEE SORBET

*椰子咖啡