週末的下雨天,想搵間café坐吓,就嚟到西營盤嘅Coffee by Zion☕️餐廳位於西營盤地鐵站B2出口對面,出站過對面馬路就到,地理位置非常方便✨到訪當天係週末下午,食物及飲品都只能單點,没有套餐提供。入座時係約2pm嘅繁忙時間,幾乎全場坐滿。不過落單之後,食物好快送到,值得一讚👍🏻餐廳內近收銀位置有自助吧,需要自取餐具、茄汁、飲用水等。❝ 經典安格斯漢堡包 | $98 (+$12 配薯條)漢堡包烘得過燶,牛肉有少許乾,不過醬汁非常之多,所以整體食落都可以接受。薯條味道不過不失,但可以更脆。❝ 黑松露雜菌扁意粉 | $98意粉醬汁夠多,食落唔會乾爭爭。雜菌份量非常多,幾乎有半碟都係菇😂 意粉口感適中,正常發揮。❝ Chai Tea Latte | $43 (Hot)上菜時溫度夠熱,飲落肉桂味幾香,唔錯。落單時仲可以揀全脂奶或脫脂奶,適合注重健康嘅食客👍🏻❝ Black Sesame Latte | $45 (Hot)可以揀杏仁奶或燕麥奶做基底,無牛奶成份,乳糖不耐症嘅客人都飲得👌🏻飲品面頭嘅豬仔拉花唔係我哋特別要求,係店員主動整嘅,所以見到嗰陣都幾有驚喜!💖味道方面,黑芝麻味幾濃,

到訪當天係週末下午,食物及飲品都只能單點,没有套餐提供。

餐廳內近收銀位置有自助吧,需要自取餐具、茄汁、飲用水等。

❝ 經典安格斯漢堡包 | $98 (+$12 配薯條)

薯條味道不過不失,但可以更脆。

❝ 黑松露雜菌扁意粉 | $98

黑松露雜菌扁意粉

❝ Chai Tea Latte | $43 (Hot)

上菜時溫度夠熱,飲落肉桂味幾香,唔錯。

落單時仲可以揀全脂奶或脫脂奶,適合注重健康嘅食客👍🏻
Chai Tea Latte (Hot)

味道方面,黑芝麻味幾濃,不過飲到少少粉,可能係沖飲品時未攪勻,餐廳可以留意下。

⌚️ 用餐時間:

餐廳牆上有張紙貼住寫用餐時間:

只購買飲品 = 1小時用餐時間
購買食物及飲品 = 2小時用餐時間

另外 11:30am-3:30pm 繁忙時間亦設每人$80最低消費,可以留意吓。

不過我哋當日約2pm開始用餐,食完嗰陣已經冇乜人。

大概4pm之後餐廳座位佔用率只有50%左右,出面亦冇人等位,店員都好好人冇趕我哋走👍🏻

我哋就坐咗成個下晝,直至餐廳6pm閂門先走🤣

最後有三點補充比大家參考:

☑️ 餐廳有免費WiFi提供,可以向店員查詢密碼。

☑️ 我哋唔知餐廳關門時間,大概6:10pm店員有禮貌地叫我哋埋單先知😂 不過店員完全冇黑面,態度亦好友善,搞到我哋有啲唔好意思🙈

👎🏻 餐廳冷氣開得太大,有啲凍,如果坐得耐要帶多件褸。

埋單每人約$150,冇加一服務費,以港島區café嚟講價錢算合理。

雖然食物質素唔算太差,不過可以尚有進步空間,所以會比OK評👌🏻

———

整體評價:

1. 食物水準一般,有待改善。
2. 店員態度不錯,值得讚賞。
3. 環境:座位舒適,不過室內溫度可以調高少少。
2023-05-07
黑松露雜菌扁意粉
Chai Tea Latte (Hot)
2023-05-06 20 浏览
放假想chill下cafe 打下卡去左西營盤呢間人氣cafe叫左人氣既sesame latte 黑芝麻味濃 好飲!仲完有好cute既兔仔拉花叫左個三文魚籽蟹肉海膽醬汁扁意粉好出色醬汁好味多蟹肉 唔錯👍甜品叫左American Classic 既牛角包窩夫好香脆! 配牛油加楓糖漿係perfect match!值得再去!
放假想chill下cafe 打下卡
去左西營盤呢間人氣cafe

叫左人氣既sesame latte
黑芝麻味濃 好飲!
仲完有好cute既兔仔拉花

叫左個三文魚籽蟹肉海膽醬汁扁意粉
好出色
醬汁好味多蟹肉 唔錯👍

甜品叫左American Classic 既牛角包窩夫
好香脆! 配牛油加楓糖漿係perfect match!

值得再去!

2023-05-06 37 浏览
放假本來想搵間cafe relax下,點知就中左大伏。呢間野我都黎過幾次,係好食既不過我嗰日超唔好彩,我坐緊張抬下面有人挨住所以食成餐飯張抬都係咁震。到我食完個staff又係咁搵野噴落我隻腳度。咁想趕d客走下次可以寫明淨係可以坐15分鐘嘛不過應該無下次了。
放假本來想搵間cafe relax下,點知就中左大伏。
呢間野我都黎過幾次,係好食既
不過應該無下次了。
2023-05-02 35 浏览
西營盤地鐵口一出就見到啦我真係太鍾意呢個地方啦.一件隨意的針織一個萬能的小包包坐在室外看著來往的行人早上,拿著新鮮蔬果的人,這是煙火氣.order左一個brunch同一杯拿鐵食材都好新鮮🍞同Benedict都好好味拉花好得意
2023-04-26 28 浏览
星期六嚟到呢間木系café hea下🤭位置方便環境舒服😽//🫐Berry Smoothie Bowl $90酸酸甜甜嘅雜莓smoothie😋有香蕉、士多啤梨、藍莓同火龍果,仲有燕麥❤️‍🔥好健康嘅配搭😍擺盤精緻,味道都一流💯🥐Matcha and Red Bean Croffle w/ Matcha ice cream $108呢款Croffle真係非常推薦🫶🏼賣相好靚啱曬影相打卡🤪抹茶醬有回甘,加上香脆鬆化嘅Croffle、紅豆同抹茶雪糕一齊食,味道好balance💫唔會太甜同膩😎🥞Pancake (2pieces) $36牛油Pancake嘅外邊煎到微脆✨咬落鬆軟,牛油同蛋味好香濃🥳🥃Irish Coffee $60呢款coffee cocktail用咗whisky配espresso🥰面頭嘅泡沫順滑🫧咖啡飲落有淡淡嘅可可味🫣酒味香得嚟同咖啡味都好夾🤩☕️Black Sesame Latte $45芝麻味好香❣️佢有分豆奶同燕麥奶,我哋揀咗燕麥奶🌾飲落滑身,唔會太甜🤓重點係佢哋拉花好用心🙈拉咗隻🐱好可愛啊~💘
星期六嚟到呢間木系café hea下🤭位置方便環境舒服😽
🫐Berry Smoothie Bowl $90

🥞Pancake (2pieces) $36

🥃Irish Coffee $60

☕️Black Sesame Latte $45
2023-04-19 92 浏览
越做越差嘅 Cafe之前去過一次,都覺得食物、coffee、服務都幾好,所以今日再嚟過,點知失望而回,一入餐廳,侍應先生已經唔係咁好面色,自己入去揀位坐,佢話呢度唔坐得,問佢坐邊,就淨係手指指,指個位出嚟😅之後就行開佐。唔緊要啦,可能後生仔啲脾氣特別大。唔緊要,最緊要啲嘢好食,coffee 好飲。可惜而家呢兩樣嘢都做得唔好。轉頭D嘢食到,之前意粉真係相當唔錯,幾好味。到今次嗌返同一個意粉,點知個意粉凍嘅,又冇嘜味,coffee 又苦澀。想知道究竟佢哋係咪已經轉咗手,所以D 嘢差佐咁多。終於都明白,之前星期六要排晒隊,而家咁少人幫襯,任你揀位坐啦!
越做越差嘅 Cafe
想知道究竟佢哋係咪已經轉咗手,所以D 嘢差佐咁多。
週末陪朋友到港大拍畢業照,然後在西營盤覓食,看到「Coffee bu Zion」這間咖啡店位於西營盤站出口對面,咁方便就入去食tea。唔知喺咪因為好近地鐵站,週末兩三點都仲要排隊先可以入去。咖啡店掛滿燈飾,草木佈置讓人感到輕鬆愜意,更有霓虹燈招牌增添一絲活力和趣意。<煙三文魚水波蛋班尼迪> $108看到全日早餐的價錢大多落於$98-$108不等,性價比幾高!!水波蛋半生熟夠流心~好味之外,濃郁幼滑又帶點酸味嘅荷蘭醬x煙三文魚配搭經典,入口Creamy+味道夠豐富。<抹茶紅豆可頌窩夫配抹茶雪糕> $108香甜紅豆蓉x抹茶雪糕x兩大塊可頌窩夫從外表上就無得輸!抹茶醬偏苦正好中和雪糕和紅豆的甜,讓整體味道更加平衡,好驚喜。兩串小丸子煙靭軟糯,點上雪糕/抹茶醬更添風味。<Iced Chai Tea Latte> $48充滿香料味的handmade latte,味道特別!<piccolo latte> $36外觀精緻小巧,其實喺迷你版Latte,由於份量較小,所以更能品嚐nutty的味道。

<煙三文魚水波蛋班尼迪> $108

<抹茶紅豆可頌窩夫配抹茶雪糕> $108

<Iced Chai Tea Latte> $48
充滿香料味的handmade latte,味道特別!

<piccolo latte> $36
下午茶
上次係西環閒逛時發現呢度有很多唔錯嘅 cafe得閒就去搵間 cafe 嘆杯咖啡食個下午茶享受我的 Me Time ~~儍媽就揀了西營盤站 B1 出口對面嘅 Coffee by Zion食物除了麵包甜點等輕食仲有 All Day Breakfast、沙律、漢堡包、意粉等飲品選擇也多,也有幾款特色咖啡和 Coffee Cocktail點了份製作需時嘅牛角窩夫,就嘆住咖啡等啦 ~~● Flat White (HK$38)咖啡味道香濃,入口順滑,仲有可愛拉花 ~~● 抹茶紅豆可頌窩夫配抹茶雪糕 (HK$108)香甜的紅豆蓉和香濃抹茶雪糕配上兩大塊鬆脆的可頌窩夫再加上香濃的抹茶醬,味道已經很豐富 ~~仲有兩串煙靭軟糯的小丸子,啱哂我呢個煙靭控 ~~見到豆單上有愛飲的風味又點了杯手沖咖啡● Ethiopia│Yirgacheffe│heirloom│G1│natural│1900m (HK$60)手沖咖啡裝在清酒壼內,跟上兩隻杯子一隻小小的清酒杯和一隻闊口玻璃杯儍媽將咖啡倒入小小的清酒杯先靠近一點聞聞咖啡香,再細細品嚐是儍媽喜歡的莓果和葡萄乾的香氣仲有桔子糖甜感,再以紅茶結尾小杯入口風味較厚實而飽
上次係西環閒逛時發現呢度有很多唔錯嘅 cafe

食物除了麵包甜點等輕食
點了份製作需時嘅牛角窩夫,就嘆住咖啡等啦 ~~

● Flat White (HK$38)
咖啡味道香濃,入口順滑,仲有可愛拉花 ~~
● 抹茶紅豆可頌窩夫配抹茶雪糕 (HK$108)
香甜的紅豆蓉和香濃抹茶雪糕
配上兩大塊鬆脆的可頌窩夫
再加上香濃的抹茶醬,味道已經很豐富 ~~
仲有兩串煙靭軟糯的小丸子,啱哂我呢個煙靭控 ~~
見到豆單上有愛飲的風味又點了杯手沖咖啡

手沖咖啡裝在清酒壼內,跟上兩隻杯子
一隻小小的清酒杯和一隻闊口玻璃杯
儍媽將咖啡倒入小小的清酒杯
先靠近一點聞聞咖啡香,再細細品嚐
是儍媽喜歡的莓果和葡萄乾的香氣
仲有桔子糖甜感,再以紅茶結尾

小杯入口風味較厚實而飽滿,闊口玻璃杯入口酸感較重
入口清爽舒服帶點酸香,兩種風味都好飲 ~~
** 以上分享是以我的口味、體質和情況作出分享及感受,一試 / 合用與否請自行決定
2023-04-12
下午茶
  • 抹茶紅豆可頌窩夫配抹茶雪糕
  • Flat White
超近西營盤鐵路站嘅一間Cafe!木系風格設有室內及戶外座位,戶外座位仲可以帶同寵物!Avocado w/ Scrambled Egg🥪牛油果牛奶炒蛋配.吐司 $72吐司邊佈滿芝麻粒粒,入口較硬身,半個新鮮牛油果同炒滑蛋夾埋吐司一齊食剛剛好~American Classic w/ Ice Cream🧇美式經典可頌窩夫 配雲尼嗱雪糕 $108好靚嘅擺碟!淋上蜜糖醬之後可頌窩夫保持到酥脆!!配上雲尼嗱雪糕一齊食好幸福喔🥰 ☕️Hand Drip Colombia 豆 $70 finca monteblanco | caturra | 1730m | 水果發酵水洗桃子醬|檸檬糖|油桃|芒果|果汁感|桂花結尾 Black Sesame Latte $45黑芝麻拿鐵,奶方面可選Oat Milk or Almond Milk,我揀咗Oat Milk~入口芝麻味香濃仲食到粒粒芝麻粉嘅口感~

Avocado w/ Scrambled Egg

牛油果牛奶炒蛋配.吐司
Black Sesame Latte
  • Hand drip
2023-04-10 16 浏览
A lovely lunch spot that's conveniently located right in front of the MTR exit, I was pleasantly surprised to find this cafe during a busy workday lunch rush.My friend and I decided to share two items from the lunch menu.  First up was the Smoked Salmon Egg Benedict ($108). We were impressed by the generous amount of smoked salmon that was served on top of two perfectly soft-boiled eggs, all placed on top of a delicious bagel. The flavors were well-balanced and absolutely delicious, and we found

My friend and I decided to share two items from the lunch menu.  First up was the Smoked Salmon Egg Benedict ($108). We were impressed by the generous amount of smoked salmon that was served on top of two perfectly soft-boiled eggs, all placed on top of a delicious bagel. The flavors were well-balanced and absolutely delicious, and we found it easy to share this dish between the two of us.

Next up was the Black Truffle & Mushroom Linguine ($98). This pasta dish was a real treat, with a creamy and indulgent sauce that was full of flavor. The serving size was also very generous.

For drinks, I ordered an Iced Latte. The coffee was nutty and rich, and the iced version was perfect for a hot afternoon.

Overall, I was really impressed with this cafe. The food was delicious, the portions were generous, and the prices were reasonable. Plus, the location couldn't be more convenient. I highly recommend giving this cafe a try! 💛

第一次光顧這家cafe的體驗相當好,正位於地鐵站出口,在平日的午餐亦唔需要排長龍等位。

我哋點咗兩個item share

煙三文魚水波蛋班尼迪 $108
💛三文魚份量不少, 加上兩個水煮蛋和貝果上,不但味道美味,仲好方便share

黑松露雜菌扁意粉 $98
💛 同樣足料嘅份量同雜菌, 黑松露白汁都好好味

最後當然要試下咖啡, 凍latte濃香, 超滿足!
推薦呢間cafe 💛
2023-04-04
2023-04-09 27 浏览
Cafe走工業風/簡約風☕️ 食物方面選擇幾新穎,有意粉、蛋糕、沙律、三文治、croffle等! 梗有一款啱你😍Butter Croffle $68: 原味牛油croffle大大件,外脆內軟,酥皮做得好出色😋 可自行加楓糖漿👌🏼Berry Smoothie Bowl $90: 有草莓🍓藍莓🫐火龍果!! 雜果smoothie冰涼酸酸😍 Museli份量好多 脆脆地有提子乾 健康又飽肚!!Chai Tea Latte $43 拉花好有心思 3D眼睛好搞笑🫢Latte $38適逢復活節有兔仔拉花好可愛Iced Americano $35

Butter Croffle $68

Berry Smoothie Bowl $90

Chai Tea Latte $43
拉花好有心思 3D眼睛好搞笑🫢

Latte $38
適逢復活節有兔仔拉花好可愛

Iced Americano $35
2023-04-05 55 浏览
假日和朋友相約Brunch,來西營盤B1出口對面的Coffee by Zion,地點相當方便,地鐵出來就到🥐Black sesame latte打印出貓的形狀好可愛,黑芝麻搭配Almond milk 開啟美好的一天🥐火腿芝士牛角包牛角包酥脆可口,火腿配上滿滿Cheese,簡單而美味🥐三文魚明太子扁意粉扁意粉相當入味,份量適中🥐牛油可頌窩夫Croffle 口感超正,有可頌麵包一層層的層次感,附上牛油和蜂蜜,一次可以享有兩種口味總體而言,餐廳環境舒適,適合閨蜜吹水好地方,餐廳位置方便,假日早晨已幾乎滿座,想試試的朋友記得先訂位再前來

🥐Black sesame latte

🥐火腿芝士牛角包
牛角包酥脆可口,火腿配上滿滿Cheese,簡單而美味

🥐三文魚明太子扁意粉
扁意粉相當入味,份量適中

🥐牛油可頌窩夫

2023-03-31 19 浏览
西營盤igable咖啡店😋☕️室內外都好美觀🍃.▪️三文魚子蟹肉海膽醬扁意粉($128)濃濃嘅海膽醬令整個意粉好creamy加上蟹肉同三文魚子真係海鮮盛宴✨中意海膽味道嘅朋友一定要試呢款意粉🍝▪️抹茶紅豆窩夫配抹茶雪糕 ($108)兩舊鬆脆嘅窩夫 充滿牛油味‼️食落鬆脆可口 而唔係厚實口感窩夫上有煉奶 有埋抹茶醬可以淋上窩夫抹茶雪糕+大量紅豆同丸子🍡真係好有日本風味 賣相都係一流呀▪️Mocha ($45)兩杯都一樣但就有唔同拉花 好有心思✨咖啡唔算太苦 正常味道~咖啡暖暖地唔算好熱 記得要盡快飲唔係就攤凍啦~.✍🏻整體:食物份量都幾多 記得留肚去食先得曬🤣坐室外可以影靚相 又會有好多植物✨不過會對住馬路同行人路~
西營盤igable咖啡店😋☕️
室內外都好美觀🍃

▪️三文魚子蟹肉海膽醬扁意粉($128)
濃濃嘅海膽醬令整個意粉好creamy
加上蟹肉同三文魚子真係海鮮盛宴✨
中意海膽味道嘅朋友一定要試呢款意粉🍝

▪️抹茶紅豆窩夫配抹茶雪糕 ($108)
兩舊鬆脆嘅窩夫 充滿牛油味‼️
食落鬆脆可口 而唔係厚實口感
窩夫上有煉奶 有埋抹茶醬可以淋上窩夫
抹茶雪糕+大量紅豆同丸子🍡
真係好有日本風味 賣相都係一流呀

▪️Mocha ($45)
兩杯都一樣但就有唔同拉花 好有心思✨
咖啡唔算太苦 正常味道~
咖啡暖暖地唔算好熱
記得要盡快飲唔係就攤凍啦~

✍🏻整體:
食物份量都幾多 記得留肚去食先得曬🤣
坐室外可以影靚相 又會有好多植物✨
不過會對住馬路同行人路~
2023-03-29 29 浏览
西營盤開咗唔少特色的咖啡店,其中一間就係位於第一街嘅Coffee by Zion。餐廳有半工業風,以水泥、磚、木系設計,門外有兩枱座位,適合帶同寵物悠閑一下,食物同飲品選擇都好夠,連coffee Cocktail都有~而毛孩要進室內就一定一定要有寵物袋,要注意咯~ Mentaiko & Salmon Roe Linguine 💲108三文魚子明太子扁意粉 - 明太子帶點微微辛辣,而三文魚子晶瑩爆汁有咸香,加上醬汁creamy,幾惹味~Matcha & Red Bean Croffle 💲108嚟呢度一定食Croffle~有5款口味,呢款係原味Croffle淋上抹茶醬,加上抹茶雪糕同紅豆,再有兩串可愛嘅三色丸子🍡和風滿滿~ 好味又唔會膩~Black Sesame Latte 💲45 +Almond Milk 💲5拉花好靚、好有心機,真係唔捨得飲啊!味道都幾濃黑芝麻香,有得加$5改用杏仁奶~Caffe Mocha 💲45 Nutty得嚟朱古力味都幾濃~同埋都係有好靚嘅拉花,大愛!

而毛孩要進室內就一定一定要有寵物袋,要注意咯~

拉花好靚、好有心機,真係唔捨得飲啊!
味道都幾濃黑芝麻香,有得加$5改用杏仁奶~

Caffe Mocha 💲45
Nutty得嚟朱古力味都幾濃~同埋都係有好靚嘅拉花,大愛!

2023-03-04
📌 Coffee By Zion 📍 西營盤 Sai Ying Pun ˗ˏˋ 環境 ˎˊ˗餐廳裝修簡約清新🌿場內佈滿不少植物予人一種假日休閒感覺🥰✨窗邊位置可觀看西營盤街坊的慢活生活🪵為放鬆的最佳之選.ᐟ.ᐟ🫶🏻˗ˏˋ 服務 ˎˊ˗服務員態度良好🥰客人自行取餐具同埋QR code下單🤞🏻˗ˏˋ 特點 ˎˊ˗餐廳歡迎攜帶寵物的食客.ᐟ.ᐟ🐶🐱咖啡室設有戶外位置🍃適合享受慢活寫意生活的朋友👬餐廳佈滿植物🍂為遠離繁囂的最佳選擇.ᐟ.ᐟ ♡˗ˏˋ 菜色 ˎˊ˗▪️Smoked Salmon Eggs Benedict $108▫️Butter Croffle $68▪️Sausage Linguine with Tomato Cream Sauce $98▫️Macha Latte $45▪️Earl Grey Tea $40˗ˏˋ 推介 ˎˊ˗❥ Butter Croffle喜歡牛角包的不要錯過 🥐🥰更何況是牛角包窩夫.ᐟ.ᐟ 🫶🏻整個香脆可口, 裡面酥軟, 非常吸引 在韓國是非常大熱的韓國美食🇰🇷簡直💯!❥ Sausage Linguine with Tomato Cream Sauce蕃茄配
📌 Coffee By Zion

˗ˏˋ 推介 ˎˊ˗
❥ Butter Croffle
喜歡牛角包的不要錯過 🥐🥰
更何況是牛角包窩夫.ᐟ.ᐟ 🫶🏻
整個香脆可口, 裡面酥軟, 非常吸引

在韓國是非常大熱的韓國美食🇰🇷
簡直💯!

蕃茄配香腸扁意粉簡直一流.ᐟ.ᐟ
極力推薦🥳✨
蕃茄味濃, 飽肚感十足!

❥ Smoked Salmon Eggs Benedict
蛋漿從流心蛋流出, 非常吸引.ᐟ.ᐟ☺️
烘得相當香脆.ᐟ
配上新鮮的三文魚
十分新鮮惹味🤩✨

❥ matcha latte
個人非常喜歡茶味香濃的latte🌿
拉花非常可愛😍 是貓貓!
非常推薦這杯☕️🍃

🔍 味道:8.3/10