純白簡約文青cafe 超濃厚抹茶latte/高質dirty(有緣再會啦~)一直都好想去呢間cafe☕️前排知佢要終止營業就即刻搵時間去咁高質嘅小店 真係唔捨得🥲呢篇食評就當係對佢最後嘅致敬( ´^`° )希望有緣再會啦🤍Matcha Latte($45)抹茶味好香濃🍵甜度適中 牛奶香滑太好飲所以唔捨得飲哂(/ω\)Dirty ($40)好有驚喜!!!我唔算太鍾意飲咖啡 對咖啡都冇咩研究但都覺得勁好飲‪(っ ॑꒳ ॑c)咖啡同鮮奶嘅分層好明顯 一凍一熱同latte比起又有另一番風味~暫時係我飲過最好味嘅Dirty(۶•̀ᴗ•́)۶店家仲有一點好貼心( ˙꒳˙ )就係每杯飲品都會附上一個小貼紙貼紙上面都有小短句睇完都會有種當頭棒喝嘅感覺🤣仲要每次去都係唔同的好似食fortune cookies咁🥠2月25號去就得到一句”Good things take time.”希望好事們真的會take their time徐徐步來-味道:8.5/10性價比:7.5/10環境:8.5/10回頭度:10/10

一直都好想去呢間cafe☕️
前排知佢要終止營業就即刻搵時間去
咁高質嘅小店 真係唔捨得🥲
呢篇食評就當係對佢最後嘅致敬( ´^`° )
希望有緣再會啦🤍

Matcha Latte($45)
抹茶味好香濃🍵
甜度適中 牛奶香滑
太好飲所以唔捨得飲哂(/ω\)

Dirty ($40)
好有驚喜!!!
我唔算太鍾意飲咖啡 對咖啡都冇咩研究
但都覺得勁好飲‪(っ ॑꒳ ॑c)
咖啡同鮮奶嘅分層好明顯 一凍一熱
同latte比起又有另一番風味~
暫時係我飲過最好味嘅Dirty(۶•̀ᴗ•́)۶

店家仲有一點好貼心( ˙꒳˙ )
就係每杯飲品都會附上一個小貼紙
性價比:7.5/10
環境:8.5/10
回頭度:10/10
2021-12-26 268 浏览
上次一人來探深水埗的咖啡勝地,得到了少少的滿足。於是,找了一個不用帶孩子的週末,同太太來一次。我們的目標,都是一些小小咖啡店為主。最大前題是,不用排隊,不用等位。所以,我們預先選中了一間似是純飲咖啡,沒有東西吃的地方。於是,我們便來到這一間名叫《Coffee of the Day》,嘆是日的咖啡。地方,就比起我之前去過的大一點。風格也就是近期主流到叫悶的水泥城市風。(也可以說是文青風既。) 來的當日,天氣實在是熱,所以大家都決定要凍飲。太太要的是一杯 Ice Mocha。這絕對可以稱得上是一杯香甜的 Mocha。朱古力味香甜,咖啡的味道也是香濃。大大舊冰粒,散發出來的凍氣很快便把整杯飲品變得冰凍,很是滿足。我選中的,是《Coffee of the Day》的 cold brew。本身已經是冰凍的咖啡,再倒上冰上。那一種帶回甘的冰涼快感,是難以形容的。口感比較淡,但啖啖都是咖啡豆的香濃味。既能令人 relax 又可以消暑。兩口子輕鬆了好一段的時間,提了神,叉好電,大叫是日的咖啡真好後,再閒逛一下大南街的其他文青小店,咁就消磨了一個美好的下午了。
2021-12-22 158 浏览
同朋友行行下試下依間cafe係俾開放式既setting同其他客人既飲品吸引左我點左mocha朱古力味濃郁飲飲下唔小心有昆蟲飛入同職員反映都即刻幫我沖返杯朋友點左coffee湯力味道唔錯
同朋友行行下試下依間cafe
同職員反映都即刻幫我沖返杯
朋友點左coffee湯力
味道唔錯

2021-11-19 231 浏览
朋友叫咗一杯Flat White我就一如既往叫咗杯dirty轉oat milk講真個句 佢係我飲過第一杯dirty已經飲咗差唔多三四啖 雙層咖啡都冇同啲奶撈埋一齊 which 我自己個人來講唔係太鍾意而且佢嘅oat milk係偏甜其實我都係第一次飲coffee shop嘅oat milk係咁甜🥲🥲 唔係唔好嘅 因為可能有啲人會覺得有啲甜先令個咖啡無咁苦澀但係我個人來講就唔係好鍾意🥲🥲不過都可以接受嘅 去到深水埗第一間諗起嘅小店coffee shop第一時間都會係諗起呢一間❤️
朋友叫咗一杯Flat White
我就一如既往叫咗杯dirty轉oat milk
講真個句 佢係我飲過第一杯dirty
而且佢嘅oat milk係偏甜
但係我個人來講就唔係好鍾意🥲🥲
2021-11-10 192 浏览
Espresso tonic $45本身我勁鍾意呢個飲法,因為好清新😃而且無加奶,感覺唔肥。tonic嘅甜味中和左espresso 嘅酸澀味,味道帶少少酸甜、苦,清爽、酸酸甜甜。呢度啲掛耳咖啡包裝好靚,買黎送比朋友就岩🙂呢度空間唔大,但係每一個位都非常打卡,我去嘅時候基本上都坐滿晒人,整體感覺都好舒適,呢度冇嘢食賣,淨係專注做飲品,所以我見佢哋大部份飲品嘅賣相都非常之靚。下次再嚟可以飲啲冇咖啡類嘅飲品,用嚟打卡。
Espresso tonic $45

2021-10-08 216 浏览
深水埗咖啡雲集店舖細細要打卡可能要平日假日去都會多人有時仲會撞到有貓貓🐱.位置唔多open area 睇到咖啡師沖咖啡但想chill半日就比較難.奶啡好飲Iced latteIced matcha 打卡一流有埋英文句子有心思.咖啡好飲好享受👍🏻黎到真係要幫飲品影多啲相😆
深水埗咖啡雲集

咖啡好飲
好享受👍🏻

黎到真係要幫飲品影多啲相😆
2021-08-28 250 浏览
見間店只賣咖啡,專心做好一件事嘅咖啡店應該唔會差,所以簡左呢間試下。到達咖啡店,店子細細,佈置走簡約風,可能時間尚早,見只有一枱客。試hand drip,個人比較喜歡fruity 口味,選左Ethiopia GUji Nature。等左一陣,我杯咖啡就沖好。飲第一啖,好酸,之後好澀,飲完一小杯,俾多次機會,再飲一小杯⋯唔係我味覺問題,萃取過度加水粉比例有問題。真係飲唔落去,唔想浪費金錢飲左1/3真係已經好叻。澀味留喺口腔好耐都唔散,係甘飲水都沖唔走果隻澀味。可能佢第二啲飲品ok 都唔定,但手沖真係唔得。
澀味留喺口腔好耐都唔散,係甘飲水都沖唔走果隻澀味。
可能佢第二啲飲品ok 都唔定,但手沖真係唔得。
2021-08-28
2021-07-31 334 浏览
⁺₊˚ 𓎩𓌉𓇋 ‎ ᴄᴏғғᴇᴇ ᴏғ ᴛʜᴇ ᴅᴀʏ 𓇬 平時有關注咖啡店的話,相信都會知道COTD~這裡裝修以純白色和水泥風為主,沒有誇張的裝飾,只有一面鏡子,幾盆植物和一塊招牌木牌,簡約而乾淨。 𓇬 咖啡店面積不大,座位大概只有七至八個。這裡沒有食物提供,適合只想喝杯咖啡稍作休息的人,我自己也回訪過好幾次~ 𓇬剛開張的時候嘗試過這裡的奶啡,咖啡味濃郁,鮮奶比例剛剛好。抹茶鮮奶選用來自日本京都山政小山園抹茶,茶味香濃有回甘。不喝咖啡的話,Lemonade和Grapefruit Soda也值得一試,味道酸酸甜甜的,沒有額外加糖。另外,堂飲的每杯飲品均會附上一張Quote,非常有意思,建議經過可以一試喔!¨̮ ———————————————————————————‎𓏸 𝘓𝘢𝘵𝘵𝘦‎𓏸 𝘔𝘢𝘵𝘤𝘩𝘢 𝘓𝘢𝘵𝘵𝘦𓏸 𝘎𝘳𝘢𝘱𝘦𝘧𝘳𝘶𝘪𝘵 𝘚𝘰𝘥𝘢𓏸 𝘓𝘦𝘮𝘰𝘯𝘢𝘥𝘦———————————————————————————⚐ 深水埗大南街172-174號地下B號舖———————————————————————————
⁺₊˚

⚐ 深水埗大南街172-174號地下B號舖
下午茶
Grapefruit  Soda,    Lemonade
2021-07-29 214 浏览
身邊會喝咖啡的朋友已經去過深水埗的Coffee of the Day,他們都極力推薦,所以我農曆新年後去了光顧。這是一個冬末春初的早晨,我走入咖啡店無須掃面二維碼或者留低個人資料,咖啡店5:59會關閉。我點了一杯Dirty坐下來享用,咖啡店室内可以坐的位置不多,幸好那天沒很多食客。Dirty裏的鮮牛奶雖然很高卡路里,不過奶味濃鬱,和濃縮咖啡混在一齊很好喝。#深水埗 #ShamShuiPo #咖啡經濟圈 #咖啡店 #cafehk #hkcoffee

2021-07-14 240 浏览
☕️我特別喜愛Dirty,先落牛奶,再將expresso滴落奶度,表層expresso底層牛奶,唔好攪匀,唔好影咁耐相,正常每一啖嘅溫度同口感都唔同。呢個Dirty我比100分。Expresso係用鋪頭house Blend,Ethiopia natural shakisso水洗豆,帶點莓、雲呢拿、花香,味道唔太酸、body較thick。首先,奶同Expresso比例啱啱好,奶唔會搶左Expresso嘅味,咖啡味係第一啖係重,而且奶只係飲到少少,先品嚐Expresso。第二啖奶開始出啲,有冰火交融嘅感覺。之後幾啖,凍奶開始cover Expresso嘅熱,最後兩者已經融合了。Dirty冇時間比你慢慢影相,都唔能夠比你慢慢嘆,但係當中嘅層次係要即時感受,品嘗咖啡嘅變化同獨特,奶啡中我最愛Dirty。✨ 白色為主嘅日式簡潔的佈置,陽光會透入店內,加上有鏡、植物裝飾品,會有不同倒影,好有層次。座位唔算多, total8個,雖然坐係木箱上,但感受到好relax。冇食物,只有咖啡,focus咖啡,學習,品嘗咖啡。每杯飲品都附上一張寫小字條,If it’s yours, it will find y
Dirty

✨ 白色為主嘅日式簡潔的佈置,陽光會透入店內,加上有鏡、植物裝飾品,會有不同倒影,好有層次。座位唔算多, total8個,雖然坐係木箱上,但感受到好relax。冇食物,只有咖啡,focus咖啡,學習,品嘗咖啡。每杯飲品都附上一張寫小字條,If it’s yours, it will find you。咖啡師同客人好似朋友咁,好nice,好enjoy,多謝你地。
2021-07-13
午餐
Dirty
唔係講笑,深水埗啲cafe仲多過7-11,行兩步就有一間。呢間cafe喺storerooms隔離,因為好驚會人山人海,所以12點就黎到,好彩入面得一檯人。之後同朋友獨霸左間店成個鐘,到一點先開始多人。鋪頭面積唔大,座位亦唔多,但係好有空間感,純白色簡潔嘅design,坐得舒服。尤其鍾意門口嗰塊鏡同棵植物,小小嘅點綴為成間店舖增添左質感。每杯野飲都附有一張小字條,上面有句quote,好似細個食fortune cookies入面嗰啲咁,當係個daily reminder,又幾得意。๑ flat white $ 40 (oat milk + $5)ethiopia 嘅咖啡豆,偏nutty,濃淡適中,幾surprise轉左oatmilk個咖啡味都仲係好出。๑ dirty $40 ( not mine (ᴗ ͜ʖ ᴗ)✺ 最低消費一人一杯野飲✺ 有一包包hand drip coffee賣,上面仲可以自己揀圈咩日期,買左包送俾人~
唔係講笑,深水埗啲cafe仲多過7-11,行兩步就有一間。
之後同朋友獨霸左間店成個鐘,到一點先開始多人。

✺ 最低消費一人一杯野飲
2021-07-02 220 浏览
店舖以純白簡單風格做岀高質量咖啡,每一杯咖啡都注入靈魂Dirty $40酸味一啲都吾重,豆味聞落有果香味,係攪拌咖啡既同時先知道Dirty既感覺Latte $40怕咖啡太苦既,呢杯有奶既Latte,比較易入口有機會仲會撞到隔離鋪頭既貓貓,佢身試有個愛心,好可愛
店舖以純白簡單風格做岀高質量咖啡,每一杯咖啡都注入靈魂

Dirty $40

Latte $40
怕咖啡太苦既,呢杯有奶既Latte,比較易入口

有機會仲會撞到隔離鋪頭既貓貓,佢身試有個愛心,好可愛
2021-06-05 296 浏览
-📍Coffee of the day📍大南街真喺好多coffee shop!重點:好多都喺黃店!💛如果淨喺想飲咖啡可以嚟呢間,店內座位較少,環境相對比較寧靜,可以坐下放空下💭小店有唔同種類嘅咖啡選擇,有cold brew/expresso tonic/matcha latte/手沖咖啡☕️每杯咖啡都會送一張小貼紙,幾有意思👍🏻Cold brew味道幾濃,酸味較少,類似一包啫喱咁倒出嚟🤣(好似比我形容到downgrade咗sor🗿)expresso tonic好適合夏天飲😎店員姐姐都好nice!!價錢嚟講都幾實惠,值得一試!如果有啲cake食下就好😋
📍Coffee of the day📍
價錢嚟講都幾實惠,值得一試!如果有啲cake食下就好😋
2021-05-11 346 浏览
🕊 Coffee of the Day好簡約嘅咖啡店環境恬靜樸素令人身心放鬆係煩囂都市差差電配簡單一杯Americano同朋友chitchatting舒服嘅半小時▪️Hot Americano ☕️ $35純粹嘅美式咖啡,萃取espresso後加熱水,味道更清晰。簡單一杯黑咖啡都好考人功夫,唔可以睇少。另外,兩位店員嘅沖調手法都好好,咖啡味甘醇。小店同客人關係好似同朋友一樣,令到人好想得閒就過黎chill下傾下計。
🕊 Coffee of the Day

Americano

▪️Hot Americano ☕️ $35

Americano
2021-05-02 294 浏览
近來發現深水埗大南街一帶越來越多咖啡舖,四面周邊總有一兩間、當日就因為要在深水埗電腦廣場添置一些物品,所以便把心一橫走往那邊看看,雖然由電腦廣場往大南街約需8-10分鐘,但總算看過究竟、打在心裏的疑團一一打破。。。其實我是怎樣發現這間鋪?自己便把內圍行過一圈,再見這間舖細而且沒有其他食品,好奇的打量一下專以咖啡為主、而且當日只有一、兩枱客人,直覺給我可以試試~選擇上比一般咖啡店少,但個人認為就算多單自己都偏獨愛一、兩款,那麼要這麼多又有何用?自己就較為喜歡Flat whiteHK$40.因為比例上適合自己、呷一口咖啡果酸味很特別,要用上文字上來演説想了一會還是想得到,總感覺跟外間的有一點兒偏分,與牛奶的比例亦都相對好,坐定定等上咖啡師的時間看着那生疏與熟練的交接手勢,幸而出來的咖啡也沒有失準^.^就算這一、兩年社會街鋪租金回落到某一個程度,始終都不能給予一些新開而有熱誠的咖啡店躋身其中,唯有轉戰在二、三線之內街上,苦了便是我們一班咖啡迷默默跟上。
flat white

flat white