湖水綠係Coffeelin嘅標誌,非常好認。放假去Cafe Chill下是常識吧?​其中,西營盤Cafe林立,就係我嘅蒲點之一。​沿著西邊街往上走,見到一座小教堂,對面即是一間綠油油嘅小咖啡店「Coffeelin」。​店子不大,但細節滿分,以湖水綠色為主調,歐風木牆上,掛滿攀藤植物做點綴,仲有一幅巨型嘅意大利威尼斯水鄉主題油畫,一入店,即令人有種放鬆嘅感覺。​攀藤植物、威尼斯水鄉油畫、歐風木牆,每個細節都好精緻。食物以輕食為主,唔止樣靚,味道好唔錯!至於食物,店家主要提供一系列意式咖啡及輕食,當中必點係佢哋嘅Unicorn Twins!即係latte上加Gelato 雪糕,唔止賣相靚,仲好邪惡!另外,我都有試佢哋嘅Basque Burnt Cheesecake,芝士超濃郁,口感綿密,加埋焦糖烘燶面,真係肥死都抵!🙊💦​Unicorn Twins (Matcha) 超吸睛嘅抹茶latte+Gelato特飲,超Igable!抹茶latte可能落得多冰關係,唔算話好濃,但隨住時間慢慢過去,接骨木花Gelato融入杯子,濃度就會剛剛好,我覺得整體味道都ok!另外,佢哋呢款特飲,仲可以自由揀4款
湖水綠係Coffeelin嘅標誌,非常好認。

放假去Cafe Chill下是常識吧?​
其中,西營盤Cafe林立,就係我嘅蒲點之一。​
攀藤植物、威尼斯水鄉油畫、歐風木牆,每個細節都好精緻。
食物以輕食為主,唔止樣靚,味道好唔錯!

Unicorn Twins (Matcha)

另外,佢哋呢款特飲,仲可以自由揀4款口味Gelato,今次我揀嘅接骨木花味,味道清新,帶少少荔枝香,感覺都唔錯!
Basque Burnt Cheesecake

呢個Burnt Cheesecake真係無得輸!質感Creamy得嚟唔膩,Cheese濃郁,最正係外層嘅焦糖烘燶面,食時帶少少焦香,味道好有層次,高質!
Flat White
Flat White
不得不讚,呢度拉花幾靚,線條流暢又精細。同行朋友只係簡單Order咗Flat White,佢就覺得呢度隻味偏Nutty啲,堅果香重,感覺都正正常常。
Menu都幾意式風情,設計得幾靚。
門口一貫湖水綠色調,簡簡單單幾好認。
2020-07-30
  • Unicorn Twins
2020-08-27 22 浏览
今年未能去旅行,週末總想離開,給自己來個小休🏖而週末尋找不同的cafe,也成了今年很熱烈的活動呢☕️讓自己身心來個小休,過一下文青風🍃-今天也來到位於西營盤的Coffeelin☕️是以綠色為主調的文青咖啡小店💚環境很舒適,感覺不會很焗促呢,能慢慢的聊天。剛好也有靠牆的位置,更可慢慢享受💜-由於我們當日3時左右才到,一般12點後我也不會再跟咖啡,因此當日未可品嘗呢!反而重點試了食物😍平日愛好麵包的我當然要試panini🥪分別點了Salami and ham pesto panini及Truffle mushroom panini,2種不同的口味,也是現場即叫即做,上碟時十分新鮮及熱,更有溶化的芝士🧀個人較喜歡三文魚的那一個,配上牛油果,口感較豐富,當然最重要是有我喜愛的食材🥑🍅而Truffle mushroom 的那個,蘑菇的味道十足🥠如果喜歡蘑菇的朋友一定要試,只是我個人較喜歡三文魚呢🧡💛-另外,到cafe 當然要食cake🍰不愛Cream 的我點了Homemade brownies🍪新鮮送到,配上有少少的鹽,剛好中和甜味,而且外脆內軟,好好味呢😍而且飽足感也很足夠呀!-飲品則點了簡單的I
今年未能去旅行,週末總想離開,給自己來個小休🏖
而週末尋找不同的cafe,也成了今年很熱烈的活動呢☕️
讓自己身心來個小休,過一下文青風🍃
今天也來到位於西營盤的Coffeelin☕️
是以綠色為主調的文青咖啡小店💚
環境很舒適,感覺不會很焗促呢,能慢慢的聊天。
剛好也有靠牆的位置,更可慢慢享受💜
由於我們當日3時左右才到,
一般12點後我也不會再跟咖啡,因此當日未可品嘗呢!
反而重點試了食物😍
平日愛好麵包的我當然要試panini🥪
2種不同的口味,也是現場即叫即做,
上碟時十分新鮮及熱,更有溶化的芝士🧀
個人較喜歡三文魚的那一個,配上牛油果,口感較豐富,
當然最重要是有我喜愛的食材🥑🍅
如果喜歡蘑菇的朋友一定要試,只是我個人較喜歡三文魚呢🧡💛
另外,到cafe 當然要食cake🍰
新鮮送到,配上有少少的鹽,剛好中和甜味,
而且外脆內軟,好好味呢😍
而且飽足感也很足夠呀!
飲品則點了簡單的Ice chocolate 及Ice Peach fruit tea🍹
簡簡單單的美好
期待下次再來,品嚐這家的咖啡呢🌟
在疲累中,記住也為自己找尋喘息的空間🌼
📍Coffeelin:西環西營盤高街99號地下3號舖
Salami and ham pesto panini
Homemade brownies
2020-06-27
Salami and ham pesto panini
Homemade brownies
2020-08-14 33 浏览
Coffeelin 難得KAY GOR 夜假當然係約朋友去TEA 啦朋友介紹近上環有間Cafe環境簡約清幽,環境寧靜閑適, 十分岩夜假休息下。意式雪糕也是主打之一,提供四款口味揀左接骨木花味,味道好清新又新奇開心果雪糕消暑一流!配上咖啡真係好夾!Matcha Basque Burnt Cheesecake 抹茶味濃,蛋糕夠實身咬落去幾綿密性價比極高flat white飲落咖啡同奶味都平衡,口感滑順, 拉花都好令擺低電話,活在當下, 享受當下的美整體來講性價比高
Coffeelin
難得KAY GOR 夜假當然係約朋友去TEA 啦

意式雪糕也是主打之一,提供四款口味
揀左接骨木花味,味道好清新又新奇
開心果雪糕消暑一流!
配上咖啡真係好夾!

抹茶味濃,蛋糕夠實身咬落去幾綿密
性價比極高

flat white
飲落咖啡同奶味都平衡,口感滑順, 拉花都好令

擺低電話,活在當下, 享受當下的美
整體來講性價比高

2020-08-09 30 浏览
疫情影響心情..繼續要周圍發掘下食下好西先得。今次去咗一直想試好耐位於西營盤嘅小店cafe coffeelin💚..刻意搵平日嘅下午時間去..好彩都仲有兩個位置可以坐唔駛等😉難得嚟到梗係一次過試晒大家都想吃嘅嘢架啦,哈哈,首先每人order咗一杯 🦄 unicorn, 我嗰杯係iced mocha 加雪糕,朋友嗰杯係 iced matcha latte 加雪糕。Gelato口味係可以自己揀的🥰一上檯就好開心,兩杯飲品放埋一齊好靚,不過如果要影相呃like就唔好影咁耐..因為雪糕好快溶,哈哈!個人口味覺得如果咖啡味道再濃味啲會更好!。至於嘢食我地叫咗個🌟salami & ham pesto panini,基本上呢個配搭係冇得輸,加埋一齊食好香口好好味😝另外叫咗個 lemon cake, 細細個 配搭咖啡一齊食一流!❤️小店唔係好多座位,所以大家如果想幫襯就最好揀平日嚟喇!:)
小店唔係好多座位,所以大家如果想幫襯就最好揀平日嚟喇!:)
下午茶
  • Salami &  Ham  Pesto  panini
  • Unicorn
2020-08-02 46 浏览
依排想搵間小店, 買杯咖啡, 悠閒咁過一個下午。起ig 見到好多人介紹 Coffeelin, 特別想試下 Unicorn Twins 小店係以湖水綠為主,令人格外relax,而且座位唔太多唔會有侷促感 除咖啡產品,小店另一主打就係自家製意式雪糕店員介紹時,話仲會不時轉款,或久唔久創啲新口味。 當然今次特登來試Unicorn Twins, 第一時間當然點啦 Unicorn Twins: Ice latte with Pistachio gelato ($62)
賣相突出吸引,雪糕筒倒插起杯邊!!打卡一流!! Latte沖得幾出色,牛奶同咖啡嘅比例好好雪糕方面我簡左salt caramel 一次滿足晒我兩個願望! Gelato($40)起香港食開心果雪糕地方唔多, 所以就簡左開心果味雪糕勁大球!開心果味雪糕奶味偏重,而且略甜,下次會試試升級Coffeelin Affogato($62)有 Espresso中和一下應該會係另一番風味! Walnut Red Date Pound Cake ($24)中式紅棗糕就食得多,估唔到依個西式紅棗蛋糕出奇好地好食紅棗、合桃份量比例好好蛋糕食落口感嗰種
依排想搵間小店, 買杯咖啡, 悠閒咁過一個下午。

除咖啡產品,小店另一主打就係自家製意式雪糕

店員介紹時,話仲會不時轉款,或久唔久創啲新口味。

賣相突出吸引,雪糕筒倒插起杯邊!!
打卡一流!! Latte沖得幾出色,牛奶同咖啡嘅比例好好
雪糕方面我簡左salt caramel

一次滿足晒我兩個願望!

Gelato($40)
起香港食開心果雪糕地方唔多, 所以就簡左開心果味
雪糕勁大球!
開心果味雪糕奶味偏重,而且略甜,
有 Espresso中和一下應該會係另一番風味!
中式紅棗糕就食得多,
估唔到依個西式紅棗蛋糕出奇好地好食
紅棗、合桃份量比例好好
蛋糕食落口感嗰種微微外脆內軟既感覺, 唔錯唔錯

抹茶味好濃🍵
蛋糕質感幼滑而不膩👍🏻

2020-07-26 40 浏览
特別的到訪因為係附近迷路了,加上天氣幾熱,就黎到了呢間咖啡店休息下坐下。地址係:西環西營盤高街99號地下3號舖。對面似係教堂,附近係警署,再行上去就係香港大學東閘。我係坐mtr再行過去既,大約都有7-8分鐘路程,就係附近比較多斜路同樓梯。Cafe內已有外國人係度用電腦,同有外國人黎飲杯野,傾下計。而我行到好肚餓,先點份餐點食食先。食完後再嗌個冰點休息下,hea完我重新上路,唔知香港幾時重新出發呢。
特別的到訪

地址係:西環西營盤高街99號地下3號舖。

對面似係教堂,附近係警署,再行上去就係香港大學東閘。

而我行到好肚餓,先點份餐點食食先。

是日黎到位於西營盤高街的「Coffeelin」嘆返個悠閑下午茶☕️,餐廳裝修別緻舒適,樓底極高,空間感十足,假日來放鬆一下就最好不過Classic Ham & Cheese Panini拖鞋包外層烘至微微金黃香脆,酥脆又香軟,內裡夾著軟棉拉絲芝士及鹹香火腿,經典配搭簡單又美味Lemon Cake體型小巧迷你又可愛,表面攤上糖霜,賣相不錯!酸酸甜甜的檸檬蛋糕,口感輕盈,帶有陣陣檸檬清香,味道唔錯Walnut Red Date Pound Cake中式紅棗糕就食得多,第一次食用紅棗同合桃整嘅西式蛋糕。蛋糕體都幾鬆軟,紅棗味道突出,配上脆脆合桃增添口感,幾好食呢Cappuccino泡沫面上的拉花別具心思❤️奶泡豐盈細滑,咖啡味濃厚醇香,非常出色

Classic Ham & Cheese Panini

Lemon Cake

Walnut Red Date Pound Cake

Cappuccino

2020-07-18 734 浏览
前幾日放假,約了朋友去西環做一日文青,食個包飲杯咖啡,再傾下偈就一日😚 真係好寫意~這間Coffee shop位於斜路邊,外觀以Tiffany blue為主色,非常吸睛,所以途人行過都會望多幾眼😍——————————🔹 Salami & Ham Pesto Panini $75由於當日只食了早餐,所以晏晝四點幾來到已經很肚餓,看見這裏有Panini意大利三文治,就叫一個試試。這個Salami & Ham Pesto Panini份量都幾多,有我喜歡的mozzarella cheese, ham, salami腸和曬乾番茄🍅 起初以為會好乾,原來包裏搽了青醬,有好濃烈羅勒香🥰 麵包亦被鐵板加壓,烘到好脆卜卜,外脆內煙韌,食完超飽😋🔸 Gelato (2 Scoops)難得見到有Gelato當然要試試😚 但當日賣剩兩種口味,分別是意大利杏仁餅+Rum 酒和接骨木花~朋友就想試試接骨木花口味,我就想食前者🤪 最後兩款都有試!意大利杏仁餅+Rum 酒,食得出好香杏仁餅味,咬到杏仁碎粒,雪得好冰,所以不算很軟滑🧐  勝在味道夠濃😋接骨木花,味道偏淡,隱約有點荔枝味,而口感較平滑綿密,所以溶得冇咁
——————————
Salami & Ham Pesto Panini

🔸 Gelato (2 Scoops)
Gelato

接骨木花,味道偏淡,隱約有點荔枝味,而口感較平滑綿密,所以溶得冇咁快😚

下午茶
Salami & Ham Pesto Panini
Gelato
1K
2020-07-17 276 浏览
環境簡約清幽,充滿著寧靜閑適的氣息,配上木製桌椅,提供一個舒適的空間讓人在鬧市停一停,抖一抖,放鬆心情享受片刻寧靜。除了咖啡,意式雪糕也是主打之一,提供四款口味,並設有試食,客人可以嚐一嚐再決定要什麼口味。Iced Latte with gelato ($62)賣相突出吸引,雪糕筒倒轉插於杯邊,完全是手機先吃的打卡呃like之選!咖啡香氣十足,溫和順口;雪糕方面選了salt caramel,鹽和焦糖是最佳拍檔,鹽味能更誘發出焦糖的香,甜度不高,口感柔軟。當gelato遇上咖啡,每一口都有雙重層次的享受。Hot Mocha ($46)拉花細緻精美,口感滑順,每口都能享受濃粹咖啡結合朱古力的味道!Homemade Brownies with 1 scoop of gelato of your choice ($60)brownies表面酥脆內裡鬆軟,濃醇馥郁,甜度亦控制得非常好,不會很甜。上面加了一球cantucci雪糕,每一口都能嚐到微微的冧酒甜味。雪糕當中再混入杏仁粒,質感柔滑之餘亦充滿咀嚼感。Homemade Burnt Cheesecake ($45)質感輕巧軟綿,味道香濃幼滑而不

Iced Latte with gelato ($62)

Hot Mocha ($46)

質感輕巧軟綿,味道香濃幼滑而不膩。吃著細緻綿密的芝士蛋糕,再呷一口咖啡,實在令人非常滿足。
2020-07-13 56 浏览
1⃣⭐️Original basque burnt cheesecake⭐️$45 (8/10)喱個蛋糕一定要試!大推😍質地好軟,唔會有平時cheesecake 食落好heavy,又唔會好甜,仲要切得好大件,cp值極高😋2⃣ Elderflower tonic espresso $58 (7/10)好特別嘅一杯咖啡☕一開頭飲落冇乜花味,反而有啲似啤酒味🤨Olaf平時飲開酸咖啡,所以覺得都唔錯。等啲冰融左少少就開始有啲花味🌸如果唔鍾意咁酸可以落埋個espresso☺3⃣ Unicorn Twins: Ice latte with Pistachio gelato $62 (7.5/10)呢個配色非常靚,啱晒打卡💕開心果味嘅雪糕偏重奶味,略嫌唔夠開心果味🥺Latte沖得幾出色,牛奶同咖啡嘅比例好好🥳4⃣ Unicorn Twins: Ice mocha with Cantucci gelato $62 (7.5/10)Cantucci呢款雪糕真係第一次聽😳但味道非常特別,係配合Rum酒同埋杏仁🥰本身係叫mocha,但飲落完全冇咖啡味,唔知佢係咪比錯咗朱古力我呢🤣

• 桂花冰啡
2020-07-12 233 浏览
週末繼續係coffee shop溫書,今日去左西營盤一帶,西營盤咖啡店超多,我剛好經過高街,其中一間咖啡店既門口以湖綠色為主,湖綠色正正係我喜愛既顏色,所以我係云云眾多咖啡店中選擇左coffeelin。餐廳面積比較細,但入面擺放嘅座位唔多,所以冇造成一個侷促嘅環境,仍然有一定既空間感。其中一邊牆身掛上巨型油畫,彷如身處威尼斯般仰望當地絕美的風景。油畫頂部亦放上植物,令人感覺更寫意自在。食物方面,餐廳冇太多選擇,基本上只有Panini,另外仲有意大利經典飲品/甜品-Affogato。- AffogatoAffogato即係Galato同expresso冰火交融,Galato有三款味道,我揀左海鹽焦糖,Galato雪糕口感非常綿滑。味道不太甜。另外比起甜同苦既配搭,我更喜愛鹹同苦既華麗邂逅。- Truffle Mushroom Panini麵包外皮一樣烘得非常香脆,入面有Mozzarella、松露醬同蘑菇碎,三款食材味道相映成輝,令味道同口感非常和諧。- Cheese & Ham Panini餐廳非常有心思,將Panini砌成心型。外皮幾酥脆,火腿加蕃茄非常凊爽,芝士呈半溶狀態,惹味兼飽肚

- Affogato
Affogato

- Cheese & Ham Panini
餐廳非常有心思,將Panini砌成心型。外皮幾酥脆,火腿加蕃茄非常凊爽,芝士呈半溶狀態,惹味兼飽肚。
Cheese  &  Ham  Panini

對我而言,環境非常舒適。炎炎夏日之下,Affogato既可以消暑又可以提神,配海鹽焦糖更是一絕,香港最出色既Affogato只在Coffeelin。
2020-07-11
Affogato
Cheese  &  Ham  Panini
2020-07-10 45 浏览
今日同朋友行完大館之後,想去坐下cafe。 見到呢間cafe裝修好靚,就入咗去坐下。呢間cafe嘅服務態度好好。一入去就有店員向我哋介紹佢哋嘅咖啡豆,cake有咩選擇。我哋叫咗一杯 latte, matcha latte。另外,我地叫左cheesecake ,walnut cake 同lemon cake。杯上面嘅拉花好靚吖,要花功夫心機時間技巧先做到咖。我個人偏好飲比較多啡嘅咖啡,所以呢一杯就好啱我心水啦!😋😋😋另一樣嘢抵讚既,係佢哋三款蛋糕都焗得非常好,係嗰種外脆內軟既感覺。尤其係佢個cheesecake,一食落去,係入邊有少少流心嘅感覺。而且好重芝士味,好足料。🤤🤤結果我地坐喺嗰間cafe度消磨咗一個晏晝。整體嚟講,嗰間cafe嘅裝修,服務態度,食物質素都好高。值得我之後黎幫襯多一次。

我哋叫咗一杯 latte, matcha latte。

結果我地坐喺嗰間cafe度消磨咗一個晏晝。
2020-07-10 40 浏览
算係係山腰上的隱世咖啡店湖水綠非常吸睛, 為高街點綴了一點色彩。準備Order, 見到呢間野都幾高級, Menu 寫住全店採用意大利米蘭品牌,其中兩款自家烘焙咖啡豆仲有獲獎👍🏼平時都有飲開咖啡的我想即刻一試。我同男朋友兩個人食 叫左個合桃紅棗蛋糕 加Panini飲品方面就叫左一杯凍朱古力 加 unicorn呢杯野叫unicorn, 係去到cashier 先見到有呢樣野賣,距本身個menu就冇show. 我簡左花生果味既迷你gelato. 杯野好靚呀! 整體來講,呢度食物選擇雖少,但算幾好食,coffee shop 黎講係中上。飲品製作同設計好吸睛, 感受到店主的心機同用心。
算係係山腰上的隱世咖啡店
湖水綠非常吸睛, 為高街點綴了一點色彩。

準備Order, 見到呢間野都幾高級,
平時都有飲開咖啡的我想即刻一試。

我同男朋友兩個人食
叫左個合桃紅棗蛋糕 加Panini
飲品方面就叫左一杯凍朱古力 加 unicorn

我簡左花生果味既迷你gelato.
杯野好靚呀!

飲品製作同設計好吸睛, 感受到店主的心機同用心。
2020-07-07 222 浏览
Ice Matcha Latte,抹茶味道濃厚、帶有回甘,鮮奶口感幼滑,奶味醇厚。Cold Dirty,採用意大利米蘭品牌Griso Coffee自家烘焙咖啡豆,咖啡味道濃香,凍鮮奶嘅加入,口感上更順喉,味道上更容易入口。Espresso,味道濃苦不澀,咖啡飲落層次獨特、分明。Truffle Mushroom Panini,Truffle Sauce味道濃重,Mushroom經炒香後,食落好香口,加入左Mozzarella Cheese,食落啖啖拉絲,麵包經烘製後口感外香脆內煙韌。Homemade Brownies With Pitch Of Sea Salt Flakes,口感軟綿帶脆,流心效果突顯,朱古力味道濃郁,配以海鹽片食用,更突出朱古力嘅香甜味道。Cantucci Gelato 1 Scoop,意大利杏仁餅乾味道香濃,Gelato口感輕盈、細滑,加入左杏仁粒,食落帶有脆感。Walnut Red Date Pound Cake,磅蛋糕口感鬆軟,核桃、紅棗份量多,核桃口感脆口,紅棗味道清甜。Lemon Cake,口感綿密,味道甜香帶酸,加入檸檬皮,味道更清香。

Espresso,味道濃苦不澀,咖啡飲落層次獨特、分明。

• Truffle mushroom Panini
一年一度生日就梗係請假休息下,不過我都無瞓到黃朝百晏,反而朝早十點幾就去咗間Coffee Shop嘆返個靚早餐。週末見親依間「Coffeelin」都爆哂棚,閒日早上就完全相反,多咗一份寧靜,咁先適合文青嘅我嘛🤣,講笑。咖啡店內環境怡人,門口嘅大玻璃可發揮透光作用,令室內好光猛、好舒服。不過留意番餐枱唔多,繁忙時間真係未必有位堂食😐。另一邊箱就係開放廚房👨🏼‍🍳,沖咖啡、整餅同焗嘢等通通都喺呢度。一般而言,客人應該係先入門口喺收銀處落單,但我哋未諗到食乜,所以拎咗份餐牌返位慢慢睇。食物同飲品種類都比想像中多呢😊。雖然係晨早流流,但我見到個雪糕櫃就已經想食雪糕🙈,我問店員朝早係咪都賣。佢話梗係啦,本身都諗住向我推介,但見係朝早又唔好意思,哈哈。隨即佢就勁熱情咁邀請我可以試下啲雪糕口味先嗌,超好人!不過佢係用鐵羹拎俾我試,搞到好似好麻煩佢哋要洗多幾隻咁,但咁樣環保啲都好♻️。一開始見Monthly Special本月推介係Elderflower接骨木花,就一心想要球Elderflower Sorbet,但試完始終都係唔太喜歡雪葩嘅口感,反而開心果雪糕就好好食😋。另外兩款係海鹽焦糖同杏仁,無試到
一開始見Monthly Special本月推介係Elderflower接骨木花,就一心想要球Elderflower Sorbet,但試完始終都係唔太喜歡雪葩嘅口感,反而開心果雪糕就好好食😋。另外兩款係海鹽焦糖同杏仁,無試到。
Elderflower  Tonic  Espresso
由於唔要雪葩,我就變相點咗Elderflower Tonic Espresso($52)。老實講,其實我唔太知接骨木花係乜味😜,但杯有氣嘅Tonic Espresso變得無咁苦,帶點清香,我好啱飲,平日我最怕苦。店員介紹只係落咗半Shot濃縮咖啡喺杯Tonic度,鍾意濃味嘅可以落埋其餘半Shot;但落嘅時候要有技巧,佢建議我哋落喺嚿冰嘅位置,否則啲氣有機會湧上嚟!
Coffeelin  Affogato
淨係要一球Gelato($40)顯得太寡,所以升級咗做Coffeelin Affogato($62)好似特別啲。上枱後發現Pistachio開心果雪糕🍨勁大球,正啊!某大品牌嘅開心果雪糕唔係咁嘅味囉,完全無得比。其實就咁食已經好好食,但加咗Espresso食又有另一番風味!
Homemade Burnt  Cheesecake
除咗Affogato,我哋仲食多咗樣甜品,就係今期流行嘅Homemade Burnt Cheesecake($45),有原味Original同抹茶味Matcha揀,店員話原味多人叫啲👍,都啱嘅,咁先試到原汁原味嘛!
Homemade Burnt  Cheesecake
一上碟第一件事就係睇佢面嗰浸蛋糕皮(啡色)有無甩哂,依件OK喎,無破裂,同蛋糕連住。Burnt Cheesecake口感軟綿綿的,唔錯;芝士味就無紐約芝士蛋糕咁濃烈🧀,所以油膩感相對較低。我欣賞蛋糕溫度剛好,無雪到太凍!
Lemon  Cake
望見餐牌有Lemon Cake($18)已經好想試,因為不嬲都鍾意食檸檬🍋,又搞爛Gag,嘻嘻。落單時喺櫃見到件蛋糕仔好的骰,造型有啲似布甸定法式Canele🍮,簡單得嚟都幾好睇。
Lemon  Cake
我估唔到件蛋糕仔上枱後都有稍作加工,就係落咗少許糖霜粉伴碟😍。靚就靚啦,但實不相瞞,我對佢嘅味道無咩太高期望,反而驚會乾乾地。
Lemon  Cake
點知食咗一啖檸檬蛋糕後,我就發現勁有驚喜、勁好食🤤。檸檬味好自然,甜味同酸味都適中。再者,蛋糕個質感好出色,外邊有少少烘脆咗,內裡就唔係海綿蛋糕,而係有啲似椰絲牛油蛋糕,同幻想中唔同,既特別又好食。如果齋睇蛋糕個Size🧁會覺得賣成$18好貴,但真係好好食,依個價錢絕對值得一試💯!
Truffle  Mushroom  Panini
終於到鹹點了,早餐點都要食啲鹹嘢先對味,習慣咗。呢日唔食呀媽牌三文治🥪,點知出到街都係食三文治,但唔係翻版洪XX中毒三文治就得啦!原本想要辣肉腸嗰款,不過店員話火腿類太受歡迎,售罄,只係得番Truffle Mushroom Panini($62),餡料即係有黑松露、蘑菇同拉絲芝士。
Truffle  Mushroom  Panini
呢款味OK啦,我都想試,其實基於鹹食得番一款,所以我哋先叫多咗份甜品咋🙊。Panini夠熱已經加哂分,但餡料就唔算多,薄薄一層。整體味道都好食,皆因塊麵包🍞算脆,唔太硬。不過佢俾我嘅感覺似港式飛碟多啲,同我喺英國食嘅唔太同。
我意想不到2️⃣⏺歲的第一餐會咁高興,依度嘅食物再加上環境,真係令我覺得好Chill、好寫意、無拘無束、自由自在。間唔中慢活一下,你話幾咁唔錯呢☺️!
總括嚟講,呢間Coffee Shop一個字講哂-正!我唔識飲咖啡,未能喺依方面作出任何評論,但我認為咖啡以外嘅出品相當有水準😃,必食Lemon Cake。希望我快啲再喺閒日放假,咁就可以來放空一下啊~。
2020-06-23
$120 (早餐)
庆祝纪念
生日