一年一度生日就梗系请假休息下,不过我都无瞓到黄朝百晏,反而朝早十点几就去咗间Coffee Shop叹返个靓早餐。周末见亲依间「Coffeelin」都爆哂棚,闲日早上就完全相反,多咗一份宁静,咁先适合文青嘅我嘛🤣,讲笑。咖啡店内环境怡人,门口嘅大玻璃可发挥透光作用,令室内好光猛、好舒服。不过留意番餐枱唔多,繁忙时间真系未必有位堂食😐。另一边箱就系开放厨房👨🏼‍🍳,冲咖啡、整饼同焗嘢等通通都喺呢度。一般而言,客人应该系先入门口喺收银处落单,但我哋未谂到食乜,所以拎咗份餐牌返位慢慢睇。食物同饮品种类都比想像中多呢😊。虽然系晨早流流,但我见到个雪糕柜就已经想食雪糕🙈,我问店员朝早系咪都卖。佢话梗系啦,本身都谂住向我推介,但见系朝早又唔好意思,哈哈。随即佢就劲热情咁邀请我可以试下啲雪糕口味先嗌,超好人!不过佢系用铁羹拎俾我试,搞到好似好麻烦佢哋要洗多几只咁,但咁样环保啲都好♻️。一开始见Monthly Special本月推介系Elderflower接骨木花,就一心想要球Elderflower Sorbet,但试完始终都系唔太喜欢雪葩嘅口感,反而开心果雪糕就好好食😋。另外两款系海盐焦糖同杏仁,无试到
一开始见Monthly Special本月推介系Elderflower接骨木花,就一心想要球Elderflower Sorbet,但试完始终都系唔太喜欢雪葩嘅口感,反而开心果雪糕就好好食😋。另外两款系海盐焦糖同杏仁,无试到。
Elderflower  Tonic  Espresso
由于唔要雪葩,我就变相点咗Elderflower Tonic Espresso($52)。老实讲,其实我唔太知接骨木花系乜味😜,但杯有气嘅Tonic Espresso变得无咁苦,带点清香,我好啱饮,平日我最怕苦。店员介绍只系落咗半Shot浓缩咖啡喺杯Tonic度,钟意浓味嘅可以落埋其余半Shot;但落嘅时候要有技巧,佢建议我哋落喺嚿冰嘅位置,否则啲气有机会涌上嚟!
Coffeelin  Affogato
净系要一球Gelato($40)显得太寡,所以升级咗做Coffeelin Affogato($62)好似特别啲。上枱后发现Pistachio开心果雪糕🍨劲大球,正啊!某大品牌嘅开心果雪糕唔系咁嘅味啰,完全无得比。其实就咁食已经好好食,但加咗Espresso食又有另一番风味!
Homemade Burnt  Cheesecake
除咗Affogato,我哋仲食多咗样甜品,就系今期流行嘅Homemade Burnt Cheesecake($45),有原味Original同抹茶味Matcha拣,店员话原味多人叫啲👍,都啱嘅,咁先试到原汁原味嘛!
Homemade Burnt  Cheesecake
一上碟第一件事就系睇佢面𠮶浸蛋糕皮(啡色)有无甩哂,依件OK㖞,无破裂,同蛋糕连住。Burnt Cheesecake口感软绵绵的,唔错;芝士味就无纽约芝士蛋糕咁浓烈🧀,所以油腻感相对较低。我欣赏蛋糕温度刚好,无雪到太冻!
Lemon  Cake
望见餐牌有Lemon Cake($18)已经好想试,因为不嬲都钟意食柠檬🍋,又搞烂Gag,嘻嘻。落单时喺柜见到件蛋糕仔好的骰,造型有啲似布甸定法式Canele🍮,简单得嚟都几好睇。
Lemon  Cake
我估唔到件蛋糕仔上枱后都有稍作加工,就系落咗少许糖霜粉伴碟😍。靓就靓啦,但实不相瞒,我对佢嘅味道无咩太高期望,反而惊会干干地。
Lemon  Cake
点知食咗一啖柠檬蛋糕后,我就发现劲有惊喜、劲好食🤤。柠檬味好自然,甜味同酸味都适中。再者,蛋糕个质感好出色,外边有少少烘脆咗,内里就唔系海绵蛋糕,而系有啲似椰丝牛油蛋糕,同幻想中唔同,既特别又好食。如果斋睇蛋糕个Size🧁会觉得卖成$18好贵,但真系好好食,依个价钱绝对值得一试💯!
Truffle  Mushroom  Panini
终于到咸点了,早餐点都要食啲咸嘢先对味,习惯咗。呢日唔食呀妈牌三文治🥪,点知出到街都系食三文治,但唔系翻版洪XX中毒三文治就得啦!原本想要辣肉肠𠮶款,不过店员话火腿类太受欢迎,售罄,只系得番Truffle Mushroom Panini($62),馅料即系有黑松露、蘑菇同拉丝芝士。
Truffle  Mushroom  Panini
呢款味OK啦,我都想试,其实基于咸食得番一款,所以我哋先叫多咗份甜品咋🙊。Panini够热已经加哂分,但馅料就唔算多,薄薄一层。整体味道都好食,皆因块面包🍞算脆,唔太硬。不过佢俾我嘅感觉似港式飞碟多啲,同我喺英国食嘅唔太同。
我意想不到2️⃣⏺岁的第一餐会咁高兴,依度嘅食物再加上环境,真系令我觉得好Chill、好写意、无拘无束、自由自在。间唔中慢活一下,你话几咁唔错呢☺️!
总括嚟讲,呢间Coffee Shop一个字讲哂-正!我唔识饮咖啡,未能喺依方面作出任何评论,但我认为咖啡以外嘅出品相当有水准😃,必食Lemon Cake。希望我快啲再喺闲日放假,咁就可以来放空一下啊~。
2020-06-23
$120 (早餐)
庆祝纪念
生日