2020-09-29 22 浏览
位於西環湖水綠木系清新小 Café Coffeelin ☘️上星期去咗 relax 下😌.Coffeelin Affogato🍨我揀咗 Pistachio Gelato 💚上枱嘅時候有一大球開心果雪糕同一杯Espresso🖤開心果味雪糕偏甜,奶味濃🥛同Espresso 啱啱好相反😬Mix 埋一齊啱啱好☺️.Matcha Homemade Burnt Cheesecake🌱🍰抹茶味香濃💨蛋糕厚實綿密🤤.Original Homemade Burnt Cheesecake🥧芝士濃郁唔膩🧀質感 creamy😗.Homemade Brownies🍪朱古力味甜中帶苦🍫表面有一塊塊嘅海鹽🧂而且焗外脆內鬆軟😋.Hot Matcha Latte🍵選用京都宇治茶老鋪山政小山園嘅抹茶粉🇯🇵抹茶味道濃醇🥰表面層奶泡畫得好靚😍.Ice Americano🧊☕️咖啡甘苦帶微酸
Ice Americano🧊☕️咖啡甘苦帶微酸
草根妹妹一直覺得全港最有格調最Chill嘅Cafe都集中係中西區,今次係西營盤有間以簡約清新設計嘅Cafe💚🌿,地方唔大,不過食物同飮品味道唔錯👍🏻!.📍Unicorn Twins ($62)(Iced Mocha with Cantucci Ice Cream)係Cashier位置見到有張水彩Poster介紹呢款Unicorn Twins飲品🎠🍨☕️。草根妹妺點咗Iced Mocha🧊🍫,咖啡味比朱古力味更加突出。不過特色都係雪糕倒插係杯邊🍦,IGABLE夠晒有睇頭📱,Cantucci Gelato超級好食😋!溫馨提示大家趁雪糕未融好影多兩張靚相啦📸!.📍Matcha Latte ($46)如果你係唔飲咖啡嘅,草根妹妹會建議你飲非常溫和嘅抹茶鮮奶🍵🥛,口感細滑,抹茶味香濃💚,甜度自然🤤,唔錯!.📍Salami & Ham Pesto Panini ($75)(Griso Pesto Dried Tomato / Fresh Tomato / Mozzarella Cheese / Cooked Ham / Salami Milano)一款不得了嘅Panini❤️🤤,非常高質!好少Pani
Gelato
Unicorn Twins
📍Unicorn Twins ($62)
Matcha Latte
📍Matcha Latte ($46)
Salami & Ham Pesto Panini
一款不得了嘅Panini❤️🤤,非常高質!好少Panini有咁高水準💯,食材用Parma Ham🍖、莎樂美腸、Mozzarella 🧀 、蕃茄🍅、乾番茄同青醬,味道好夾👍🏻,Ham有鹹香😍,乾蕃茄有提升食物層次✨,完美!推介給大家💁🏻‍♀️🍴!
Homemade Brownie
Homemade Brownie
📍Homemade Brownie($60)
(With 1 scoop of gelato of your choice)
Brownie質感偏乾😳,比較容易碎👉🏻👈🏻,好彩有海鹽焦糖味Gelato雪糕🍦,為甜品加分。
📍Homemade Burnt Matcha Cheesecake ($48)
甜品點咗兩款蛋糕🧁,其中一款係綠茶芝士蛋糕🤩,蛋糕質感比預期中細滑濕潤得多🤤,同時芝士同抹茶味亦都相當出色👍🏻,有意外驚喜🥰!
MENU
2020-09-27
2020-09-27 18 浏览
西環出名多文青cafe,今日下午我就給自己一些me time,享受浮生半日閑😽 揀左最勁好多人去打卡既Coffeelin,試下人氣gelato同cheesecake😻因為未食中午,所以叫左客Salami and Ham Pesto Panini做brunch。Panini係即叫即整架,見到店主好用心制作,材料仲好足添😻Salami同芝士既組合無得輸,芝士仲要係原裝好厚一片😻😻 最鍾意佢加咗少少牛油果蓉,成件事即刻健康晒,牛油果咁高纖維咁有益,減緊肥都食得阿😼呢間既Panini比起出面餐廳較為乾身,烘得比較鬆脆,麵包表皮烤出超誘人既橫條紋,真係好吸引😸對一間Cafe而言,咖啡當然都係重點啦😽Coffeelin將gelato同咖啡結合,曾經係secret menu - Unicorn Twins,但應該太受歡迎,所以而家都public了haha😹Iced Macha Latte配上一球焦糖海鹽gelato,好有創意,難怪咁多人嚟打卡。Macha味好濃好突出,飲到底都唔會淡茂茂。Gelato真係好香滑,一啖海鹽焦糖gelato,一啖latte,超幸福😽 Gelato味道比較濃,質地好綿密,仲

Salami and Ham Pesto Panini

Macha味好濃好突出,飲到底都唔會淡茂茂。Gelato真係好香滑,一啖海鹽焦糖gelato,一啖latte,超幸福😽 Gelato味道比較濃,質地好綿密,仲更加低卡路里,啱晒女士食😽
homdemade burnt cheesecake

最後我仲叫咗件homdemade既burnt cheesecake,不過今日原味賣晒😿 得返抹茶味😿 蛋糕的質感做得幾堅實,唔會太軟爛。雪凍左先食,蛋糕的質感更加緊致。鍾意食New York cheesecake既一定唔好錯過😼
2020-09-23
Salami and Ham Pesto Panini
homdemade burnt cheesecake
  • Gelato
週末,需要這樣的一杯咖啡~~~週六一早起來,週一到週五的疲憊餘韻似乎還未完全消散,朦朧的眼神、混沌的大腦告訴我,I need a coffee。就這樣,我就拖著不精神想身軀,和大舊一起出發去高街的這間coffee shop~~~都說綠色的波長最啱眼睛休息,這間店舖的裝修就恰恰是用了綠色為主色,令人心曠神怡。~~~文青風的四周,令我們欣賞了好一會兒才開始點餐。最後我們點了兩杯咖啡、兩件蛋糕和一件意式夾餅。~~~Walnut red date pound cake:扎實的pound cake,食落去有顆粒嘅口感,果仁味好香,仲有淡淡嘅玉桂味。望落去好樸實,但係又有種真實而高貴嘅感覺。~~~Truffle mushroom panini:酥酥脆脆嘅包,乾身而柔軟,配搭內裏濃濃的黑松露香和大量輕盈口感嘅芝士,唔知意大利人係咪真係成日都食啲咁好食嘅包呢。~~~Homemade brownies with pitch of sea salt flakes :正方形的一塊布朗尼,沒有多餘裝飾卻足以令人瘋狂,濃郁的朱古力味,入口即化,令每一個味蕾都被感動。~~~Long black:一杯凍冰冰嘅Lon
週末,需要這樣的一杯咖啡
~~~
Long black:一杯凍冰冰嘅Long black ,就算冇奶都依然出色,咖啡味濃郁,酸酸地嘅豆香令人感到開胃醒神,
~~~
Dirty cold:我地加錢轉左燕麥奶,飲落好滑好香,無論係咖啡味定燕麥奶味都餘韻悠長,每個週末都應該來一杯這樣的咖啡。
推薦度:🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥
Coffeelin (西環)
西環西營盤高街99號地下3號舖
2020-09-26 11 浏览
朋友見到人地打咭 有佢最鐘意嘅seasalt caramel gelato 即刻約左我嚟試🍨其實除咗Gelato 呢度仲有其他甜品 例如大愛嘅brownie 但係因為呢日食完lunch就即刻過嚟 肚容量唔許可所以未試到住◾Gelato (Pistachio/Seasalt Caramel)首先想講真係好大球🤩一個人食晒2個都要花啲時間 開心果超級好味 一入囗已經想大叫 但係食完開心果再食海鹽焦糖係會有少少苦◽Affagato朋友都係揀左配Seasalt Caramel Gelato 佢話同expresso係好夾嘅
◽Affagato
1K
西營盤眾所周知,是嘆咖啡,食甜品以及打卡嘅好地方。這家「Coffeelin」是近期人氣的打卡咖啡甜品店,點解會人氣急升, 全因他們有Gelato 雪糕及意大利米蘭品牌自家烘焙咖啡豆,更多次榮獲 International coffee tasting的濃縮咖啡類金獎, 大有來頭。必點打卡飲品「Unicorn Twins 」可配一款凍飲加一小球gelato,口味自行配搭,今次點來「 Iced Macha Latte 」加一小球「Cantucci 」gelato ,單看賣相已經100分。 抹茶味略淡,感清新零負擔,再加上很有質感的gelato,入口結實,有香醇的杏仁香,整杯飲品健康感十足。咖啡選了每月限定特飲「Elderflower Tonic Espresso 」, 接骨木花香氣清爽,加上Tonic更添清新感,Espresso 較為帶酸,夏天佳品。小食「Classic Ham & Cheese Panini 」也很有質素,餡料有火腿、芝士及番茄,雖然料材簡單,因材料優質,味道很好,滋味滿分。

• Gelato
Lets have a Coffee Break☕️ Yum💕🥯🍰🍦🍫💫..西環都有間滿有文青味道既Coffee Shop☕️,雖然店舖不大,但坐著坐著,感覺都蠻舒服的。薄荷綠色💚 店子,遠處看著的小清新,進店內,就看到一幅威尼斯水鄉油畫🖼、歐風木牆、綠色植物、木系餐桌,有一種悠閒既感覺。.食物方面,除左Coffee,亦有:Panini、Cheesecake、Brownie、Affogato、Gelato,都好值得一試。.ll $62Truffle Sauce、Mushroom、Mozzarella Cheese🥯包不錯,烘至外脆內軟,夾上蘑菇芝士,仲有黑松露味道好濃🖤,令成個味道更match,值得一試。.ll $45Original充滿蛋黃香💛 ,🍰 夠綿密帶濕潤口感,吃下有質感,Creamy但不膩,又一不錯吃。.ll $46濃濃朱古力味🍫,岩晒唔飲Coffee既你,同樣香滑滿足,而且都有美美拉花,加分。.ll $46咖啡☕️ 香滑,濃濃的味道,午後正好來一杯咖啡吧。Coffee Shop 不能少的 Coffee。..下次黎 要試試❣️Gelato 雪糕❣️$40球;$65 2球;$80 3球

l[Truffle Mushroom Panini]l $62

l[Homemade Burnt Cheesecake]l $45
Original

l[Hot Chocolate]l $46

l[Hot Mocha Coffee]l $46
下次黎 要試試❣️Gelato 雪糕❣️
$40球;$65 2球;$80 3球;$95 4球,因為係Coffee Shop 必試名物啊啊啊。你又愛嗎👻

大雨過後☔ 的午後。。來一杯咖啡吧。
Coffee☕️ or Tea🍵❓ Coffee please🖤
×××[Coffeelin]×××
©西環西營盤高街99號地下3號舖
2020-09-21 383 浏览
趁weekend去呢區探索吓有咩好嘅咖啡店。一直沿着高街行,見到有間翠綠色門面嘅店舖,行埋去睇吓先知道係一間咖啡店。裝潢簡潔清新,加上店內燈光充足,正正係我心目中想去hea嘅地方。⁣除咗咖啡外,甜品例如蛋糕同埋意大利雪糕都好受歡迎㗎!想食鹹點嘅話有3款Panini可以揀。⁣Coffeelin採用嘅咖啡豆係來自意大利米蘭,睇簡介先知呢隻咖啡豆品牌仲攞過獎添。▫️Latte (熱/ HKD42) ▫️Dirty (凍 / HKD36)杯Latte個拉花好靚呀~真係睇見就開心🤣 完全感受到咖啡師好比心機去整好一杯飲品。至於杯Dirty,整體上味道唔會太苦澀同埋比較容易入口,應該係有凍奶嘅關係掛。⁣▫️Coffeelin Affogato (HKD62)用店名嚟幫甜品起名應該係signature item 啦。果然係夠特別呀~平時食Affrogato 多數係配雲尼拿雪糕,呢度係俾你揀gelato㗎~仲要係一大球呢👍🏻👍🏻⁣▫️Salami & Ham Pesto Panini (HKD75) ▫️Classic Ham & Cheese Panini (HKD68)3款裡面我哋叫咗2款😝 鹹點一樣做得出

▫️Latte (熱/ HKD42)
▫️Dirty (凍 / HKD36)

▫️Coffeelin Affogato (HKD62)

3款裡面我哋叫咗2款😝 鹹點一樣做得出色。食落啖啖香脆加上材料十足,一人一份食完都幾飽。其實應該叫一份share然後再叫多份甜品食就啱喇。

店內亦有售賣咖啡豆㗎~有興趣嘅話可以向店員查詢。
午餐
2020-09-19 16 浏览
趁weekend去呢區探索吓有咩好嘅咖啡店。一直沿着高街行,見到有間翠綠色門面嘅店舖,行埋去睇吓先知道係一間咖啡店。裝潢簡潔清新,加上店內燈光充足,正正係我心目中想去hea嘅地方。⁣除咗咖啡外,甜品例如蛋糕同埋意大利雪糕都好受歡迎㗎!想食鹹點嘅話有3款Panini可以揀。⁣Coffeelin採用嘅咖啡豆係來自意大利米蘭,睇簡介先知呢隻咖啡豆品牌仲攞過獎添。▫️Latte (熱/ HKD42) ▫️Dirty (凍 / HKD36)杯Latte個拉花好靚呀~真係睇見就開心🤣 完全感受到咖啡師好比心機去整好一杯飲品。至於杯Dirty,整體上味道唔會太苦澀同埋比較容易入口,應該係有凍奶嘅關係掛。⁣▫️Coffeelin Affrogato (HKD62)用店名嚟幫甜品起名應該係signature item 啦。果然係夠特別呀~平時食Affrogato 多數係配雲尼拿雪糕,呢度係俾你揀gelato㗎~仲要係一大球呢👍🏻👍🏻⁣▫️Salami & Ham Pesto Panini (HKD75) ▫️Classic Ham & Cheese Panini (HKD68)3款裡面我哋叫咗2款😝 鹹點一樣做得

▫️Latte (熱/ HKD42)
▫️Dirty (凍 / HKD36)

▫️Coffeelin Affrogato (HKD62)

店內亦有售賣咖啡豆㗎~有興趣嘅話可以向店員查詢。
2020-09-18 23 浏览
#西環文青嘆咖啡一一一一一一一一一一一一一一1️⃣🍰原味/抹茶burnt cheese cake $45/$48評分: 7/10口感上做得好好,食落creamy!會推介原味!🤪抹茶味係有既,但感覺唔係太融入成件事2️⃣🍦雪糕latte $62評分: 6/10雪糕係Gelato,4款味道任揀🤪揀咗開心果配抹茶latte😉開心果味可以重d,相對偏甜咗少少,冇咗嗰浸鹹香味~依杯滿足你又想食雪糕,又想飲嘢嘅心
#西環文青嘆咖啡

一一一一一一一一一一一一一一

評分: 7/10

2️⃣🍦雪糕latte $62
評分: 6/10

2020-09-16
2020-09-17 21 浏览
平日返工成日都要chur住爆自己,放假既腳步當然要放慢d啦呢日訓到自然醒,之後就約左朋友黎呢度嘆返杯咖啡回下魂啦我地去左呢間以tiff. blue既小店最近好中意飲Dirty,個種溫度同味蕾既交雜層次總是令人回味朋友既都好吸引之後我地每人要左一款cake share其中一款係呢件最近大熱既cheesecake 另一款就係呢件巧小既lemon cake兩款都令人滿意,前者芝香濃滑,後者味道清新 質感濕潤一向中意食雪糕既我亦唔會錯過店家自製既gelato最後要左兩球堅果口味既朋友分享,NICE
平日返工成日都要chur住爆自己,放假既腳步當然要放慢d啦

呢日訓到自然醒,之後就約左朋友黎呢度嘆返杯咖啡回下魂啦

我地去左呢間以tiff. blue既小店

朋友既都好吸引

之後我地每人要左一款cake share

其中一款係呢件最近大熱既cheesecake

另一款就係呢件巧小既lemon cake

兩款都令人滿意,前者芝香濃滑,後者味道清新 質感濕潤

一向中意食雪糕既我亦唔會錯過店家自製既gelato

最後要左兩球堅果口味既朋友分享,NICE
2020-09-16 16 浏览
Affogato☕️w/ Salted caramel gelato🍦$6️⃣2️⃣Taste soooooo good😋Matcha🍵 Cheesecake is good too! Wanted to try the original one but sold out😟
Taste soooooo good😋

每次去西營盤都會路經這間咖啡店,起初只覺得「哦,綠色都幾靚丫」咁,後來先發現它主咖啡+雪糕,招牌獨角獸飲品造型仲好可愛添!沿著西邊街一直往山上行,這一帶其實都幾多咖啡店,每間都有唔同特色,這間綠色門面都幾搶眼架。入面的櫃檯都係綠色,氣氛有點像歐洲的小咖啡店,看官網說咖啡顧問是意大利人。意大利雪糕是店內主打之一,最左手邊白色的是每月精選口味,今個月是接骨木花味,市面上非常少見夠特別。另外三款係鹽味焦糖、開心果和杏仁脆餅,都幾經典意大利口味。除了雪糕之外,也有一些布朗尼、芝士蛋糕等甜品可以吃。書架上除了咖啡書和雜誌,也找到一些手工朱古力。店內咖啡使用意大利米蘭品牌 Griso Coffee的自家烘焙咖啡豆,品質有保證,所以來這邊一定要試試正宗意大利咖啡。 Mocha HK$46(Hot) 朋友點了熱Mocha,估唔到拉花咁靚喎!我本來想食 Affogato,但行到櫃台見到這款造型可愛的獨角獸特飲就改變主意,下面的凍飲和雪糕口味都可以自由配搭,都幾開心既。 Unicorn Twins (Iced Latte + Pistachio Gelato) HK$62這杯咖啡絕對是相機食先之選,不過相

除了雪糕之外,也有一些布朗尼、芝士蛋糕等甜品可以吃。

書架上除了咖啡書和雜誌,也找到一些手工朱古力。

Mocha HK$46(Hot)
朋友點了熱Mocha,估唔到拉花咁靚喎!

這杯咖啡絕對是相機食先之選,不過相機都要食快d,因為個雪糕好快溶,我一邊影它一邊溶,完全是跟時間競賽的活動。開心果雪糕我覺得口味偏甜,所以真係要配般個咖啡先得,唔係就真係甜到漏。

下次在西營盤路經這間小店,記得入去食意大利雪糕啦!
2020-09-14
2020-09-09 349 浏览
今日返左hku一陣見好耐無黎西營盤 我地沿住高街行落去發現呢間文青cafe 又唔係太肚餓就同朋友入去飲杯咖啡傾下計雖然座位唔太多 裝修都幾簡約舒服岩晒中意打卡既人影下相😆😆我地叫左truffle mushroom panini share好香黑松露味 個包好脆入面有好多蘑菇 溶芝士😍仲有好淋既洋蔥 平時唔食洋蔥既我都食晒😂另外仲叫左個homemade burnt cheesecake 好軟熟 唔太好漏 甜度岩岩好佢有兩隻味 原味同埋抹茶 我哋揀咗原味好好食野飲方面因為太多選擇我地問店員有咩好推介 佢介紹左dirty比我果然無介紹錯 唔會太苦 有啲回甘香 就算平時唔係飲開咖啡嘅我都覺得好易入口我地係一入黎店鋪既時候已經比個gelato 櫃吸引住所以我地要用gelato call of the day😆我地揀左海鹽焦糖味 入面中間好多海鹽 中和返啲焦糖 唔會太甜👍🏼絕對係一間值得再去嘅Cafe
今日返左hku一陣

絕對係一間值得再去嘅Cafe
  • burnt cheesecake
  • dirty
2020-09-08 21 浏览
每次去完學古箏返屋企都會經過呢間咖啡室😙次次都覺得佢門口用鮮花做裝飾好靚。今日終於去咗試🤣🤣今次我就叫左杯凍既latte同埋好出名既salami ham panini做早餐。🥳小店真係好用心,每種配料的味道都好夾。不但ham用左2種不同的款式,芝士都揀左我好鐘意既水牛芝士🤣🤣值得一提的是呢間既panini都幾大份🤭如果兩個女仔食就最好share啦!🏡Coffeelin (西環)西環西營盤高街99號地下3號舖

🏡Coffeelin (西環)
西環西營盤高街99號地下3號舖