☕ 食物:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻 /5💰 CP值:👍🏻👍🏻👍🏻 /5🤵🏻 服務:👍🏻👍🏻👍🏻 /5🛋 環境:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻 /5大坑一向是港島區尋找美食其中一個熱門勝地,早前剛巧經過大坑,特意幫襯最近非常火熱、由網店成功變身為實體曲奇冬甩店的ƈơơƙıɛ ۷ıʂʂıơŋ 🍪 某週末正午12時左右到達,在人來人往的浣紗街,很容易就找到ƈơơƙıɛ ۷ıʂʂıơŋ。除了因為那條傳說中的人龍外 😅,店舖裝潢也很有特色,感覺像極外國的麵包/甜品小店,櫃檯玻璃手寫上各款甜品的名稱和價錢,產品種類琳瑯滿目,有選擇困難症的朋友就慘了!😆 小店曲奇每天新鮮焗製,而且更會推出限定Pookie,即當天限定款式,令人非常期待。那天正午到達約有十人在我前面排隊,幸運地只是排隊15分鐘就輪到我了!🥰 身為甜品癡的我一場來到,二話不說就把幾款曲奇和冬甩帶回家去~P.S. 小店建議:曲奇當天進食味道更佳,否則放在密實盒中可最多存放7天(有雞蛋成份的最多存放4天);最佳進食方法是用焗爐翻熱7-8分鐘,再稍稍冷卻5-10分鐘即可🍪 Matcha Macadamia ($50)鎮店之一當然包括這款流心爆餡抹茶夏威夷果仁曲奇,
☕ 食物:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻 /5
💰 CP值:👍🏻👍🏻👍🏻 /5
🤵🏻 服務:👍🏻👍🏻👍🏻 /5
🛋 環境:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻 /5

🍪 Matcha Macadamia ($50)
鎮店之一當然包括這款流心爆餡抹茶夏威夷果仁曲奇,曲奇本身焗得香脆可口又帶點煙韌,配上夏威夷果仁,內層卻能保持濕潤,口感滿分! 整體抹茶味道香濃回甘,略帶苦味,中央抹茶醬份量爆瀉,香滑又帶甘香,連本身不太愛吃抹茶的我被它癲覆了我對抹茶的整體感覺呢!! 讚~

🍪 Triple Chocolate ($40)
超濃厚朱古力曲奇,中央有流心爆餡朱古力醬,加上迷你曲奇脆餅,多重滋味享受~

🍪 Earl Grey ($50/2)
本身大愛伯爵茶,這款曲奇正合我心意! 伯爵茶味道十分香濃,加上櫻桃朱古力片,味道出奇地匹配~

🍩 Old Fashion Original ($30)
原味冬甩最有原始滋味,麵團夠鬆軟,面層糖霜厚實脆口,口感一流~

🍩 Strawberry Milkshake ($30)
小朋友至愛當然是士多啤梨醬配糖針冬甩,但味道偏甜,屬正常發揮~

🍩 Hot Cocoa Donut ($40)
鬆軟冬甩面層覆蓋著濃郁的朱古力粉和香烤棉花糖,吃起來有點手忙腳亂,但口感軟熟味道超濃厚,值得一讚~

🍩 Hazelnut Mielle Feuille ($50)
這款榛子法式千層酥確實很得我歡心 😍 它是類似拿破崙酥的蛋漿甜品,不單賣相精緻,口感鬆化有層次,榛子果香出色,甜度也剛好~

✨ 整體:高價又高質曲奇冬甩專門店 ✨
✅ 用料上乘,味道一流;曲奇外香脆內濕潤,冬甩種類繁多
✅ 無論甜品、裝潢都充滿外國色彩
❎ 價錢絕不便宜,整體食品偏甜
❎ 不設堂食,購買需時,平均排隊時間至少15-30分鐘
2022-04-16
  • Matcha Macadamia
  • Triple  chocolate
之前見到推介,便來一試。等了35分鐘,買了四款餅,大約$200 .真心建議大家第一次吃買一件好了,結果買回來,因為太甜,實在吃不下去。吃了半件就有牙痛的感覺,甜到牙痛。我平日吃巧克力或其他東西,都沒有這種感覺。但好像放了10匙羹糖一樣,實在覺得甜到嘔。餅其實是鬆軟,但是勁甜破壞了一切。分了好幾天吃,結果也沒有吃完。我必須誠實地說,真心覺得不好吃。另外,我本來只是買三件,但職員弄錯了,結果給了四件,那當然付了四件的價錢。重點是,如果好吃也不要緊,但事實是不好吃。🥺(圖是:因為買回來時,同時拿着水果,所以有兩塊餅有點碎了。)

我必須誠實地說,真心覺得不好吃。

2022-04-09
35 分钟 (外卖自取)
2022-05-03 38 浏览
邪惡爆醬曲奇 (*≧▽≦) ▫️Epic Chocolate 🍫🍪超級濃郁嘅朱古力曲奇口感煙韌,流心朱古力醬味道偏甜 ▫️S'more肉桂味嘅棉花糖曲奇中間都一樣有朱古力醬味道有層次,但偏甜
邪惡爆醬曲奇 (*≧▽≦)

▫️Epic Chocolate 🍫🍪
超級濃郁嘅朱古力曲奇
口感煙韌,流心朱古力醬
味道偏甜

▫️S'more
肉桂味嘅棉花糖曲奇
中間都一樣有朱古力醬
味道有層次,但偏甜
2022-04-04
  • Epic chocolate
( ˘ ³˘)♥️ Epic Chocolate $50睇下呢個又大又厚 食落外脆內軟同超濃郁既朱古力曲奇🍪 個人認為太甜同膩 不過嗜甜既朋友同朱古力控一定好鐘意😎Looked at this brown and thick circle👀 Cookie was buttery, crunchy and super duper rich in chocolate flavour🍫 Honestly, I thought it’s quite sweet & heavy but would be nice for chocolate lovers!!!🤎評分: 7/10🌟( ˘ ³˘)♥️ Matcha Macadamia $50終於到我試呢間bookmark咗成年既曲奇名店🥳 抹茶曲奇入面有好多夏威夷果同白朱古力粒 口感非常豐富😋 不過對我黎講有啲偏甜🥹 好彩中間慷慨既抹茶流心醬茶味濃郁帶回甘🍃 平衡返整體既甜味 值得一試🥰Finally is my turn for this cookie in @cookievisson! 🤩 The portion of macadamia nuts
( ˘ ³˘)♥️ Epic Chocolate $50
評分: 7/10🌟

Finally is my turn for this cookie in @cookievisson! 🤩 The portion of macadamia nuts was generous, with a hints of sweetness from the white chocolate chips 🤍(actually it’s a bit too sweet for me) The rich matcha fillings just burst from the cookie💥, with the sweet aftertaste was too nice🍵💚
評分: 8/10🌟

( ˘ ³˘)♥️ Nutella Mini Donut $40/3pc
又軟又煙韌既冬甩加上令人瘋狂既榛子醬真係太吸引😍 雖然味道偏甜 但佢細細粒唔會好膩可以接受🤣 最重要係過下口癮又冇咁大罪惡感嘛😈
Soft & chewy donut with the insane nutella inside was adorable🤤 The mini size was easily acceptable even it’s sweet, worth a try!🍩
評分: 8.5/10🌟
—————————————————————————————
Cookie Vission (大坑)
大坑浣紗街6號全興樓地舖
Epic Chocolate
Epic Chocolate
2022-04-29 183 浏览
一直都想試既綠茶麻糬菠蘿包同開心果味😂終於都試到。1️⃣Matcha Mochi Brioche $50呢個綠茶菠蘿包真係好圓,綠茶菠蘿包皮既結構有啲鬆散,一搣開個包既時候個皮就會粉碎,所以要小心翼翼咁摵。摵開個包之後,有好多流心綠茶醬流出嚟,然後會睇到包入面有麻糬。味道方面,個包既菠蘿皮是偏甜而有綠茶味的,包的質地柔軟,配合埋軟糯的麻糬及香濃流心綠茶醬,整個包真的份外好味,難怪是鋪頭的頭號受歡迎產品。2️⃣Pistachio $65這個是鋪頭的第二個頭號受歡迎產品,放眼望去,冬甩個表面鋪滿晒開心果粒。摵開個包,入面既開心果醬湧哂出來。開心果醬好濃郁,一咬落個包到,滿滿香香既開心果醬湧入口中,開心果醬不甜也不油膩,鍾意食堅果類既醬如花生醬、果仁醬等的人,一定會很喜歡這個冬甩。3️⃣Strawberry cheescado $45呢個冬甩睇落好似無咩特別咁,其實摵開入面係充滿很多的士多啤梨果肉及很厚的芝士蛋糕醬。整個冬甩炸得很香,食落酸酸甜甜但又唔會太甜,好似食緊士多啤梨味既芝士蛋糕咁。試過本店的頭號受歡迎冬甩後,終於明白為何哪麼多人會慕名而來,也明白了這家店為何一開門便門庭若市了。呢次係第四次幫襯
一直都想試既綠茶麻糬菠蘿包同開心果味😂終於都試到。

1️⃣Matcha Mochi Brioche $50
Matcha  mochi  brioche

2️⃣Pistachio $65
Pistachio

3️⃣Strawberry cheescado $45
Strawberry   Cheesecake

試過本店的頭號受歡迎冬甩後,終於明白為何哪麼多人會慕名而來,也明白了這家店為何一開門便門庭若市了。呢次係第四次幫襯🙈,可能將來會繼續幫襯。

#matchmochibrioche #pistachio #strawberrycheescado #cookievission #donutvission

外卖自取
Matcha  mochi  brioche
Pistachio
Strawberry   Cheesecake
2022-04-27 41 浏览
一直都好想試但一直都唔太敢試嘅曲奇因為實在太邪惡了🤣而且好驚佢會好甜拎起一塊都好重手好大塊下Matcha Macadamia Nuts -50預咗會好甜架啦不過一開頭食落又唔係想像中咁甜甜度係可接受嘅Matcha味幾岀中間有啲Macadamia Nuts增加口感又可以中和返個甜度而且仲有流心醬不過同人Share咁食食到尾都會有啲膩可能係因為之後愈食愈甜😅Epic Chocolate -50初時見到咁大塊朱古力曲奇係有啲驚嘅因為自己本身都唔係太好咁甜仲要係朱古力不過食落又唔係真係太甜比起Matcha個塊更加唔甜呢個係有啲驚喜可能係因為呢塊個黑朱古力比較多所以整體效果就無咁甜就算流心位都唔會太甜成塊幾煙韌個流心醬仲可以增加返曲奇個濕潤度👍🏼今次食就無烘返熱唔知烘熱會唔會再好食啲呢🤣🤣不過真係太邪惡了建議搵人Share分擔下個罪惡感🤣🤣
一直都好想試

唔知烘熱會唔會再好食啲呢🤣🤣
不過真係太邪惡了
建議搵人Share分擔下個罪惡感🤣🤣
2022-04-21
20 分钟 (外卖自取)
  • Matcha Macadamia
2022-04-26 41 浏览
Cookie Vission 係近期人氣店,幾次經過出便都有人龍。今次weekend既日子下午五點幾,下定決心要試一試。排左大約廿幾分鐘,已經冇曬donuts,買左3件cookies (matcha macadamia white chocolate chip, epic chocolate, cookies and cream)同埋0.5 dozen donut holes ($30). 曲奇大約$40-$50一件。買完之後就急不及待趁熱即刻食。其實曲奇係好食,皮面有脆脆既感覺之餘,內裡又軟心同流心,不過我頂唔順D cinnamon 味,係件件都有!而且都真係好甜。

2022-03-12
人氣極高Cookie Vission平日都好多人排隊😳超多款式絕對會選擇困難🥹咁邪惡到底Quota有無well-spend?#小胖遊大坑🐠 #小胖遊天后🐠 #小胖遊銅鑼灣🐠—————————————————🔹Matcha Macadamia (3/5)曲奇足足150g好有份量,翻熱切開即流心,爆漿賣相滿分,外皮香脆,內係Brownie質感,抹茶味都濃郁🍵,裏面流心漿配夏威夷果多重口感,但是‼️白朱古力有點太強勢,令曲奇愈食愈甜,食一塊感覺超膩🙈🔹Pistachio Bombolone (4.2/5)🐿呢個強烈推薦開心果控💚冬甩表面灑滿開心果碎,一撕開開心果餡料多到滿瀉,🍩冬甩口感鬆軟又扎實,入口偏甜的,沙沙的餡料充滿果仁香🌰好Rich,同時中和了一點甜度,一試難忘! 🔹Hot Cocoa Donut (3.6/5)面層有焦棉花糖,鋪滿可可粉(食起黎有點狼狽🤪) ,內餡係好滑黑朱古力Cream🍫,冬甩鬆軟且無油膩感,因為用上黑朱古力和可可粉,甜度反而係3款入面最易接受🤎,就係正常你expect到的好味,唔算好驚喜~—————————————————🧜🏻‍♂️口水度:🌕🌕🌕🌘🌑🤑性價比:🌕🌕🌗

#小胖遊大坑🐠 #小胖遊天后🐠 #小胖遊銅鑼灣🐠
—————————————————
🔹Matcha Macadamia (3/5)
Matcha Macadamia

🔹Pistachio Bombolone (4.2/5)
🐿呢個強烈推薦開心果控💚
Pistachio Bombolone

🔹Hot Cocoa Donut (3.6/5)
Hot  Cocoa

—————————————————
🧜🏻‍♂️口水度:🌕🌕🌕🌘🌑
🤑性價比:🌕🌕🌗🌑🌑
🧚🏻‍♀️打卡值:🌕🌕🌕🌕🌑
🥰舒適度:/
🤤回頭率:🌕🌕🌕🌑🌑
♟Overall♟
全家一致認為Donut比Cookie出色,🐿開心果冬甩必食Item❗

小編平日飲嘢微糖/無糖,Cookie Vission的甜度負擔對我嚟講比較大😂
如果你係螞蟻人🐜應該會很喜歡

價錢蠻貴,未必捨得再食ʕ•́ᴥ•̀ʔ
Pistachio Bombolone
Hot  Cocoa
2022-04-22 47 浏览
難得無人排隊又見到佢有新出嘅口味,就買咗來試吓。1. Raspberry yoghurt doughnut (新味)呢個冬甩上面有一舊白色既乳酪,乳酪是無糖的,很挺身。隔離有一啲提子乾同乾果及玉桂混合而成的碎碎,十分有口感。冬甩的表面有一層紅色既覆盆子醬,是甜甜的。冬甩的內部有酸酸的莓醬及莓,配合頂部的乳酪,整個冬甩感覺分外酸甜清新開胃,食完會想再食。2. Houjicha這塊曲奇有濃濃的焙茶味,曲奇是軟曲奇來的,中間有流心的焙茶醬,曲奇整體偏甜。#raspberryyoghurt #raspberryyoghurtdoughnut #doughnut #houjicha #cookie #cookievission
難得無人排隊又見到佢有新出嘅口味,就買咗來試吓。

2. Houjicha

Raspberry  yoghurt
Houjicha
Raspberry  yoghurt
2022-04-20 978 浏览
17-4-2022 (Sun)晏晝同老公遊完大坑至炮台山,就行返嚟大坑買曲奇食,我哋嚟到都已經有人龍,我先入去先影佢牆上嘅menu,喺入面嗅到佢新鮮出爐嘅香味.入到去,都影定櫃內曲奇同寫喺玻璃上嘅menu就買喇.返到屋企,我唔食飯,先食一件我最想試$30.00一個,$50.00兩個嘅Rasberry Chocolate Cuip Chwie,曲奇口感係外脆內腍,成個味道就係唔太甜嘅朱古力味加朱古力粒,Rasberry就只係面上嗰少少醬,我有啲失望.味道:3分老公同爸爸食完飯後,佢就食$40.0一個嘅(中間黃色)Key Lime Pie(青檸),佢話曲奇好甜,內裡有提子乾,但好彩有大pat青檸醬中和返.翌日(18-4-2022 Mon)復活節第一個星期日假期,我同老公當早餐食,首先我攞中間有撻黃色嘢,$40.00一個嘅S’ mores,切開先,嗰黃色嘢係煙韌好難切開,分開一半後睇到,曲奇入面有啡色餡,食落,充滿肉桂味,而嗰黃色嘢應該係棉花糖,好彩又成個唔太甜.味道:3分而由於別30.00一個嘅士多啤梨冬甩唔擺得耐,所以我哋都要食咗先,又切成一半先,食落,士多啤梨味唔係好食得出,只食到甜,
喺入面嗅到佢新鮮出爐嘅香味.
入到去,都影定櫃內曲奇同寫喺玻璃上嘅menu
就買喇.
返到屋企,
Rasberry Chocolate Cuip Chwie
我有啲失望.

Key Lime Pie
佢話曲奇好甜,內裡有提子乾,
Key Lime Pie
但好彩有大pat青檸醬中和返.

S’ mores
味道:3分

而由於別30.00一個嘅士多啤梨冬甩唔擺得耐,所以我哋都要食咗先,又切成一半先,食落,士多啤梨味唔係好食得出,只食到甜,亦好彩,冬甩夠厚身,一齊食就中和咗.
味道:3分

然後我又攞唯一一個淺啡色嘅曲奇食,切開睇,內裡有淺啡色嘅醬同啲nuts,食落,啊,呢個係$40.00一個嘅Hazelnut Nutella曲奇,佢嘅榛子醬同我哋喺士多,超市買到嗰隻榛子醬一樣味道,應該就係用嗰隻牌子,而佢嘅nuts都仍脆脆地嘅,
Hazelnut Nutella
同樣,成個味道都唔太甜.
味道:4分

晏晝同老公買完餸返屋企,我有少少餓,就又食一件曲奇啦,食邊件?就食另外嗰件Key Lime Pie(青檸),我一啖咬落去,食到提子乾,提子乾份量唔少,所以都好甜吓,而嗰pat微酸青檸醬都唔係好中和到,呢個都有啲膩添.
味道:2.5分

噚日(19-4-2022 Tue)朝,我食一個做早餐,揀咗淺啡色,面上有好多朱古力粒?嗰件嚟食,一食,有咖啡味,即係呢個係$50.00一個嘅越南咖啡味,呢個正常冇問題,但食食吓都食到有提子乾,好彩唔係多,所以都唔太甜還可以.
味道:3分

晏晝我wfh,就食一件當lunch,求祈攞件淨深啡色嗰件,食落去,食到茶味,即係呢個係$50.00一件嘅Hojicha,味道唔太甜,不過食食吓,
Hojicha
又食到有nuts,提子乾,同裡面有朱古力軟心,
Hojicha
好彩唔太多,所以都唔太甜.
味道:4分

最後,喺今朝(20-4-2022 Wed),我就食埋有三塊淺啡色圓形嘅嘢係面嘅曲奇,呢個應該係Triple Chocolate啦,呢件都幾甜同普通,嗰三塊嘢好似係餅乾.
味道:2.8分

服務:
好混亂,我揀嘅時候話要復活節限定,$50.00嘅carrot冬甩同$30.00嘅士多啤梨冬甩,然後加8件曲奇,咁就$400.00,老闆娘提我,只係10件曲奇$400.00,冬目唔計.咁我就話唔要冬甩喇,要10件曲奇,我就開始揀味道O勒,要Rasberry Chocolate Cuip Chwie佢就同我講一件$30.00,兩件$50.00,亦唔可以計$400.00十件,咁我心諗都係多兩件,好,咁再揀多8件,就話其他嘅各要一件,佢就執,然後話未夠10件,我就要多件越南咖啡,Key Lime Pie.再問夠未?佢話重欠一件,於是要多一件培茶.

咁佢就話夠喇,收$530.00,要袋就收$2.00.我打咗個突,點解貴咁多?但由於我阻咗後面太耐,就冇問.

返到屋企睇清楚張單嚟對,total13件,張單都打咗13件,但對清楚啲,應該有14件,因為最尾嗰個item係for 2,而呢個係$50.00,應該就係指Rasberry Chocolate Cuip Chwie.

對完,發覺冇carrot冬甩,所以實際上我係俾多咗$50.00.

我知我哋可能係亂咗,但其實佢有3個人,佢一邊入單,就一邊叫隔離嘅外籍姐姐執,然後收錢,然後我哋坐喺長凳喥等pack好,交出嚟嘅係第3個女仔.

由頭到尾,3個人都冇對過張單同嘢食啱唔啱.我建議既然人手足夠,就應該入完單,交俾外籍姐姐執,第3個負責pack嘅女仔對埋啱啱數,咁就唔會有錯失.

唉!今次係我唔好彩吧.

服務係3.5分, 抵食係2.5分
30 分钟 (外卖自取)
$265 (其他)
Hazelnut Nutella
2022-04-20 125 浏览
ℂ𝕠𝕠𝕜𝕚𝕖 𝕍𝕚𝕤𝕤𝕚𝕠𝕟終於係少人啲嘅平日黎朝聖lolMatcha Macadamia🍪($50)絕對係邪惡嘅曲奇😈一睇就知份量十足,作為招牌曲奇,佢的確無令人失望尤其係裡面嘅流心抹茶醬,令抹茶味更濃郁,而果仁亦為佢增添左口感平日我唔太好咁甜嘅美式曲奇,雖然食落都係偏膩,但口味已經無想像中咁甜再食絕對要多人開心share 🤪試多幾款口味之餘希望下次可以試埋doughnut 啦🤭
ℂ𝕠𝕠𝕜𝕚𝕖 𝕍𝕚𝕤𝕤𝕚𝕠𝕟
終於係少人啲嘅平日黎朝聖lol
Matcha Macadamia🍪($50)
絕對係邪惡嘅曲奇😈
一睇就知份量十足,作為招牌曲奇,佢的確無令人失望

Matcha Macadamia
[銅鑼灣美食推介🍽 ] cookie vission 🍪🍩冬甩仔女👦🏻👧🏻今日去左大坑試人氣曲奇&冬甩店’cookie vission’🍩🍪因為個日我地本身已經食得好飽,加上我地見到我地最中意既冬甩,我地就冇試到cookie,所以cookie可能要留返大家幫我地試啦!#冬甩仔女_銅鑼灣#冬甩仔女_甜品🍩冬甩仔👦🏻🍩食評👅👦🏻Milk chocolate caramel tart🍫🍩 (7.2/10) $45冬甩甜度配埋朱古粉,配搭幾好👍🏼朱古力面、中間有少少流心既香濃幼滑朱古力cream🍫好正。我覺得佢既甜度岩岩好,唔係死甜味,食完唔會好口渴。不過會食到成口污糟曬🤣整體尼講,中意食冬甩既我覺得非常好食👍🍩冬甩女👧🏻🍩食評👅👧🏻Strawberry Cheesecake Donut 🍓🍩 (7/10) $45睇賣相方面,佢既賣相吾似同士多啤梨有關,開頭以為佢比錯我😂,但原來佢既中間有滿滿既士多啤梨醬加cream cheese,加上冬甩表面占滿砂糖🤩酸酸甜甜非常開胃。另外,佢食落都吾油膩👍🏼吾會整得好油。中意食冬甩既我覺得好好味👍 🍩冬甩小資訊🍩1️⃣當日問原來係1pm新鮮岀爐,可預早排隊😆2️⃣

[銅鑼灣美食推介🍽 ] cookie vission 🍪🍩

#冬甩仔女_銅鑼灣
#冬甩仔女_甜品

🍩冬甩仔👦🏻🍩食評👅

🍩冬甩女👧🏻🍩食評👅

🍩冬甩小資訊🍩
1️⃣當日問原來係1pm新鮮岀爐,可預早排隊😆
2️⃣冇餡既冬甩約$30-$35,有餡就貴少少$40-$45
3️⃣定時推出新口味曲奇&冬甩👍🏼可留意佢地ig

💲抵食:6.8/10
👅好味:7/10
🍩推薦:7.2/10

📍Cookie Vission (大坑)
大坑浣紗街6號全興樓地舖

2022-04-19 56 浏览
-𝘾𝙤𝙤𝙠𝙞𝙚 𝙑𝙞𝙨𝙨𝙞𝙤𝙣 🍪🍪London Fog Cookie ($50)用Earl Grey 做base 再加入牛奶同香草精曲奇中間會有流心既醬 食落似Earl grey 味煉奶香係幾香既 不過個人覺得甜到要就快糖尿病 食左一啖就冇再食 太過膩🥺食第3次都係搞唔掂 但又好多人話好正我諗應該係中意食既人就會好中意😂
𝘾𝙤𝙤𝙠𝙞𝙚 𝙑𝙞𝙨𝙨𝙞𝙤𝙣 🍪

🍪London Fog Cookie ($50)
用Earl Grey 做base 再加入牛奶同香草精
曲奇中間會有流心既醬 食落似Earl grey 味煉奶
香係幾香既 不過個人覺得甜到要就快糖尿病
食左一啖就冇再食 太過膩🥺
食第3次都係搞唔掂 但又好多人話好正
我諗應該係中意食既人就會好中意😂

下午茶
𝐂𝐨𝐨𝐤𝐢𝐞 𝐕𝐢𝐬𝐬𝐢𝐨𝐧📍 Shop D, 6 Wun Sha St, Tai Hang由網店賣曲奇做到開實體店佢哋仲做埋爆餡donut同brioche近期係大抗大熱長期排晒長龍去開嗰邊食嘢都推薦大家買嚟試吓我哋係星期五紅日嘅lunch time去,大概排咗一個鐘𝘔𝘢𝘵𝘤𝘩𝘢 𝘔𝘰𝘤𝘩𝘪 𝘉𝘳𝘪𝘰𝘤𝘩𝘦 $50 8.5/10一直好期待試呢個期間限定嘅brioche外型就好似抹茶味嘅墨西哥包餡料方面有麻糬同流心抹茶醬雖然擺咗一日先食,但個麻糬都仲有拉絲效果,口感亦都好煙韌整體嚟講個包好重抺茶味,雖然多餡料但唔會太甜,抺茶控必試提提大家,最好唔好係街度食外層啲crumbs好易跌晒落嚟加上入面嘅抺茶醬都偏多,唔坐低慢慢食都幾難搞😂𝘖𝘳𝘪𝘨𝘪𝘯𝘢𝘭 𝘎𝘭𝘢𝘻𝘦 𝘋𝘰𝘯𝘶𝘵 $30 7/10食donut一定會揀original glaze🙌🏻不過不失嘅original glaze佢哋嘅donut都偏大同多爆餡如果唔想食太甜太漏嘅,可以考慮呢款𝘗𝘪𝘴𝘵𝘢𝘤𝘩𝘪𝘰 𝘋𝘰𝘯𝘶𝘵 $65 7/10最後介紹人氣開心果donut入面超多餡,配埋開心果碎係好食嘅不過佢太甜概過咗開心果味加上佢實在係太多cr
𝐂𝐨𝐨𝐤𝐢𝐞 𝐕𝐢𝐬𝐬𝐢𝐨𝐧

由網店賣曲奇做到開實體店
佢哋仲做埋爆餡donut同brioche
近期係大抗大熱長期排晒長龍
去開嗰邊食嘢都推薦大家買嚟試吓
我哋係星期五紅日嘅lunch time去,大概排咗一個鐘

一直好期待試呢個期間限定嘅brioche
外型就好似抹茶味嘅墨西哥包
餡料方面有麻糬同流心抹茶醬
雖然擺咗一日先食,但個麻糬都仲有拉絲效果,口感亦都好煙韌
整體嚟講個包好重抺茶味,雖然多餡料但唔會太甜,抺茶控必試
提提大家,最好唔好係街度食
外層啲crumbs好易跌晒落嚟
加上入面嘅抺茶醬都偏多,唔坐低慢慢食都幾難搞😂

𝘖𝘳𝘪𝘨𝘪𝘯𝘢𝘭 𝘎𝘭𝘢𝘻𝘦 𝘋𝘰𝘯𝘶𝘵 $30 7/10
食donut一定會揀original glaze🙌🏻
不過不失嘅original glaze
佢哋嘅donut都偏大同多爆餡
如果唔想食太甜太漏嘅,可以考慮呢款

𝘗𝘪𝘴𝘵𝘢𝘤𝘩𝘪𝘰 𝘋𝘰𝘯𝘶𝘵 $65 7/10
最後介紹人氣開心果donut
入面超多餡,配埋開心果碎係好食嘅
不過佢太甜概過咗開心果味
加上佢實在係太多cream,真係好漏😓
加上佢價錢真係偏貴,對佢係失望嘅

Follow our IG for more food posts:
@Itsoureatingdiary_
2022-04-17 770 浏览
終於都嚟食依間曲奇$40-50一塊曲奇 定價偏貴 但物有所值款式都好啱我心水cute cute cookie焗完之後先影實在係影得太醜樣🥲😂仲要咁啱係….黑色同綠色Epic Chocolate $50omg🥺🥺🥺Triple chocolate都唔夠 仲要epic啲朱古力漿爆晒出嚟🥺味道超級濃郁外脆內軟再加啲碎碎 好多重口感香香脆脆嘅表面無得輸牙牙牙🦦出奇哋無想像中咁膩/甜輕鬆獨食晒成塊Matcha Macadamia $50抹茶味好出濃到我can’t carry😂(純粹自己唔食抹茶Chocolate Chip $50/2 相對之下好抵食😂味道都唔錯嘅 不過就無乜特別留返啲quota食其他味仲有好多味想試😍Chocolate peanut butter, s’more, Hazelnut Nutella, Cookie and cream仲想試埋donut
終於都嚟食依間曲奇

$40-50一塊曲奇 定價偏貴 但物有所值