2019-07-21 2371 浏览
係金鐘放左工, 想食好西。 經過pacific place 嘅cova 餐廳, 見到晚餐有吞拿魚嘅套餐, 488 +10% service charge. 平時cova 嘅甜品就聽得多, 食吞拿魚真係第一次。 戰勝唔到自己嘅好奇心, 就行左入去cova, order 左呢個set. 呢個set 有 5樣野。 第一道係tuna tartare. 面頭有啲類似魚子醬嘅粒粒, 下層就係吞拿魚mix 青蘋果嘅tartare, 最下面就係吞拿魚扒。 成個感覺好fresh 好delicate. 面頭上鹹鹹地嘅魚子醬配埋少少酸又帶點清新號tartare, 為我打開今晚美好晚餐嘅序幕。 第二道菜望落好靚。 青瓜片, 胡蘿蔔片,同埋吞拿魚片擺到好似花咁,配埋yellow mustard . 呢度菜冇上一道菜咁精彩,啲蔬菜片冇調味,以吞拿魚片有少少黑椒調味。所以成道菜個味覺上嘅刺激唔係好大。 第三道菜係basil pasta with tuna. 呢道菜好驚艷, 我平時唔係好鍾意食香草意粉,但呢道菜嘅香草好吸引。個意粉一上菜嘅時候,我已經聞到嗰陣香草味,好令人開胃。上面嘅車厘茄好甜好新鮮。二配菜嘅薯仔粒粒
係金鐘放左工, 想食好西。

第三道菜係basil pasta with tuna. 呢道菜好驚艷, 我平時唔係好鍾意食香草意粉,但呢道菜嘅香草好吸引。個意粉一上菜嘅時候,我已經聞到嗰陣香草味,好令人開胃。上面嘅車厘茄好甜好新鮮。二配菜嘅薯仔粒粒吸收晒香草嘅味道,反而吞拿魚相對之下比較失色,比車厘茄同薯仔粒粒搶咗味道。

作為一個細食嘅女仔,其實食到呢度已經開始有啲飽。 第四道菜就係煎吞拿魚扒。上面有小小鹽,醬汁係橙味。聽落個配搭好奇怪,但其實好開胃。因為其實已經去到一個晚餐嘅尾聲,用一個橙味嘅汁令到我更加開胃可以食晒成道菜。個吞拿魚唔算太肥美有少少筋。 我覺得唔算係最靚嘅吞拿魚,但都不過不失。

最後嘅就係甜品,係焦糖汁菠蘿片配白色朱古力mousse. 由於個人唔鍾意食白朱古力,所以淨係食咗菠蘿片。個菠蘿片同平時喺街邊食開$4 嗰啲差唔多,其實我覺得食得五百幾蚊一餐,個甜品可以唔使咁慳家啊。
3K
2019-07-20 1646 浏览
放假一天走去high tea,這就是我的life style 。工作是重要但放鬆也是不可缺少。平時的金鐘商埸也是人來人往,走進一間意大利餐廳享受我的下午茶,懶理外邊繁忙的人群...哈哈!Cleyton orange 茶味不夠香,水不夠滾。Hightea set鹹點非常出色。龍蝦忌廉撻味道濃郁,質感夠滑,酥皮鬆化。鵝肝慕絲撻好誘惑,鵝肝味濃厚,還散發出松露香。三文治軟熟,啖啖滋味。甜點有點遜色。士多啤梨和藍莓撻皮有點油嗌味。多款中最好是開心果泡芙,開心果茸香甜不膩,泡芙軟綿。整體來說中規中矩,沒有驚喜!

Cleyton orange
茶味不夠香,水不夠滾。

Hightea set
鹹點非常出色。
龍蝦忌廉撻味道濃郁,質感夠滑,酥皮鬆化。
鵝肝慕絲撻好誘惑,鵝肝味濃厚,還散發出松露香。
三文治軟熟,啖啖滋味。

甜點有點遜色。
士多啤梨和藍莓撻皮有點油嗌味。
多款中最好是開心果泡芙,開心果茸香甜不膩,泡芙軟綿。

整體來說中規中矩,沒有驚喜!
2019-07-19
2019-06-24 1793 浏览
Cova - pacific place 既分店我專登黎呢到食飯因爲係香港人既商場士多啤梨tart 金鐘pacific place 分店買老土地話你地聽我都係第一次食cova48 蚊件唔算好貴味道很好!士多啤梨好甜唔係放左好耐果種雪味Tart 底d cream 定唔知咩黎(平日我都唔係好食甜野)唔會太甜岩晒我呢種唔太好甜既人真係好想食多件賣相你地睇到真係好靚,仲好顏色鮮豔細心地個盒仲分左4 格以免撞埋一齊下次食番朱古力味先得
Cova - pacific place 既分店
48 蚊件唔算好貴
味道很好!士多啤梨好甜
唔係放左好耐果種雪味
Tart 底d cream 定唔知咩黎
(平日我都唔係好食甜野)
唔會太甜
岩晒我呢種唔太好甜既人
真係好想食多件
賣相你地睇到
真係好靚,仲好顏色鮮豔
細心地個盒仲分左4 格以免撞埋一齊
下次食番朱古力味先得
Weekday 和同事黎左呢間cova食半自助午餐。 300蚊左右有自助沙律吧、主菜、飲品,加上環境舒適,待應的服務一流,在金鐘來說唔可以話貴。 可惜沙律吧的質素麻麻:煙三文魚唔夠肥美;餐包無甚特別;唯一值得讚的是沙律吧的生菜新鮮爽甜,而且各款食物都不停refill。主菜方面,選擇算多,當日我點了個mushroom risotto, 質素真的令人很失望,完全冇蘑菇嘅菌香,亦唔夠creamy, 而且咬落軟林林,完全做唔到risotto 應有嘅al dente。成餐飯最滿意嘅可能係結尾果杯咖啡...
Weekday 和同事黎左呢間cova食半自助午餐。

沙律吧

成餐飯最滿意嘅可能係結尾果杯咖啡...
2019-06-07 1118 浏览
今日lunch 跟同事一齊黎cova happy lunch! Lunch time 好多人呀!Lunch set starter可以揀salad bar + main course + coffee/tea. Salad bar 主要有一兩款ham, 煙三文魚, 菜,仲有有少少的小吃,今日見到有忌廉焗海鮮 (掛住食唔記得影相)因為食salad bar 都已經幾full, 就叫左魚清清地,份量ok,有成2 寸厚,配埋汁一齊食好味👍🏻最後想推介cova coffee 好香,好易入口,值得一試👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻 加上呢度環境及服務好好呀👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻

2019-05-27 1148 浏览
意大利高級餐飲品牌COVA在香港已有多間分店,出名的蛋糕和朱古力,香港人趨之若鶩,金鐘分店已從太古廣場三樓的開放式店舖搬遷至二樓的室內式店舖,地方較以前的大,今天適逢星期日,特意和家人來到此店一嚐下午茶餐。店舖柜內擺滿各式各樣精緻的蛋糕和朱古力,確實令人垂涎欲滴。由於週日,人流眾多,我們等了15分鐘才可入座。坐在舒適的環境,一邊喝茶和享用美味精緻的蛋糕,一邊和家人閒談,人生一樂也,吃罷後我們意猶未盡,還多購了一個蛋糕回家。
2019-04-24 1626 浏览
Italian lunch 👨🏻‍🍳 in COVA Milano 🇮🇹(CovaRistoranteAndCaffe #PacificPlace Queensway/Admiralty, HKG)🎡 the salad bar is good, with various choices 🦁 The cod fillet is okay, and the assorted seafood is much attractive eg squid 🦈the latte macchiato is great as usual 👨🏻‍🌾👍🏻

salad  bar
Cod  fillet
latte  macchiato
2019-04-24
salad  bar
Cod  fillet
latte  macchiato
COVA High Class就係人都知,個價位一向唔平,服務又有番咁上下,所以一向有唔少捧場客。今次唔食甜品,食佢地既Lunch Set,竟然係驚多過喜!🧟‍♀️🧟‍♂️Lunch Set可揀頭盤或湯、主菜同甜品,每位盛為三百鬆少少。講咗前菜先,我哋揀咗頭盤自助餐,有好多款嘢食可以揀, 特別推介煙三文魚、Parma-ham、唔同嘅火腿片、自助沙律,未上主菜都飽左一半,正🤤!!不過之後,惡夢就嚟。食完前菜收起晒啲碟一排之後,心諗緊點解主菜仲未到,就想問主菜嚟未。點知服務員先問返我哋係咪上得主菜,呢方面嘅貼心程度就要扣分。結果我哋等左15-20分鐘先有得食主菜,圖中嘅嗰兩款:燒春雞同埋燒三文魚柳。點知呢度先係伏味大爆炸:頂呱呱牌花生醬呀!你見唔見到隻燒春雞係瘦到似發育不良!!!一食落去,我同寶寶心諗,點解係韌嘅??味道就鹹鹹地,冇咩特別!嗰舊細細的薯仔食落硬繃繃,似係未煮熟。唔講仲以為係美心食緊燒雞,好!失!望!🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♂️至於三文魚柳用咗忌廉同洋蔥煮,有啲炸薯粒伴碟,基本上呢個配搭就實無死,三文魚柳仲煮得啱啱好非常之滑。但成舊仲細過一張八達通,咁個份量好似少得滯啦🤷🏻‍♀️🤷🏻‍♂️~不過
Lunch Menu (2 courses)

Lunch Menu (2 courses)
不過我深信無論我點樣彈呢間野食,總會有佢嘅捧場客,為咗個名打一打咭,不過我就唔會有下次啦💆🏻‍♀️🤥
Lunch Menu (2 courses) | $278
2019-03-05 1273 浏览
今次試平日Cova 下午茶high tea,特定約了兩位朋友,來吃下午茶,貪這裏静靜地,也可以坐來啲傾計。話說我們三人,三點幾來到等位,因為沒有訂枱服務,好彩平日不算多人,一去到有位坐,點了一客兩位用的高茶餐($498),另外加一客單人享用的切餅及飲品($148)。今天切餅是芒果蛋糕,都不錯。
2019-02-26 1150 浏览
見樓下位仁兄講到咁吸引,所以去一試,點知,自助吧上係無蛋榚,無任何甜品,只有前菜沙律!而唔駛加錢既主菜只有魚、菠菜麵同蛋漿意粉,咁都要每位400元左右,呢個價錢可以去食真正既自助餐!!若果唔係公司抽獎抽到dining voucher,真係唔會幫襯,或者我真係膚淺,唔識得佢既價值係邊?
菠菜麵
蛋漿意粉
2019-02-07 1542 浏览
可能早前太多客人投訴,大家批評又貴又難吃。可好, 現在從善如流,終於buffet 回歸。可惜又加價, 不過總比之前強,起碼自己可以選擇喜歡吃的。 而且, 現在dessert 蛋糕任你吃,吃多甚至可以回本呢。說實在,選擇沒有從前多, 味道就還可以,但喜歡吃蛋糕的吃貨倒非常value for money.
可能早前太多客人投訴,大家批評又貴又難吃。

可好, 現在從善如流,終於buffet 回歸。

2018-11-30 2274 浏览
Cova 係我喜愛餐廳之一,食開果間要搬遷,緊係要第一時間追蹤新地扯啦。哦!原來搬去同一地點~太古廣場,只不過搬去笫二層。地方真係冇以前咁大,枱與枱之間都冇以前果度咁寬闊,冇咁privacy, 不過一樣都係咁grand 。今次係同家 嚟嘆下午茶先,睇下個環境,下次先食正餐啦! Cova 嘅tea依然係好有茶味,嘆茶緊係唔少得食件cake 啦,由其是係Cova, mango cake 依然係好好味呀!好濃mango 味同好滑、好香,又唔太甜,啱晒我口味。下次要嚟食晚餐!
~太古廣場,只不過搬去笫二層。

下次要嚟食晚餐!

2018-10-27 2285 浏览
唔搬好過搬,搬咗後位置迫爆!!!位置唔好坐。另強烈投訴整個餐廳,廁所只有一個位!對,是竟然全餐廳男女共用一格!!!仲衰過大x活!Saturday 嚟食 lunch ,門口仲有大大個牌話有 special lunch (附圖,有圖有真相),可借入到去只有a la carte menu.....service 差不多,好多staff同一班人。食物味道倒退,但鑑於價錢偏貴,故客觀地說,應給予劣評!!! 舉例說,club sandwich 莫說熱,暖也不是,凍冰冰,價錢不便宜,但味道絕對比不上 chain shop 例如Pret A Manger!真心想說 Oh My Goodness ......!!!!帶子意粉亦差不了多遠,難食。唯沙律還可以。
唔搬好過搬,搬咗後位置迫爆!!!

位置唔好坐。

service 差不多,好多staff同一班人。

食物味道倒退,但鑑於價錢偏貴,故客觀地說,應給予劣評!!!

帶子意粉亦差不了多遠,難食。

唯沙律還可以。
難食三文治
2018-10-23 1897 浏览
有一段時間冇泥PP,原來Cova搬左過泥Joyce隔離呢個人流較舊鋪多既鋪位。唔好睇門口細細個,入面相當濶落多枱,坐滿客人。望望下午茶時間(3點半)有咩食先其實如果唔趕時間,真係可以叫返個high tea set慢慢嘆,份量唔會好多,但食物種類多👍🏻Drink方面都有唔少選擇,泥Cova我一定會飲coffee因為朋友半個鐘內要離開,所以我地就一人叫左杯野飲。佢點左杯Earl grey tea ($65),而我呢杯係Latte Macchiato,幾好味,唔會太甜,幾creamyD泡泡仲好滑,忍唔住飲晒佢🙊 Cova出品果然有保證喔!

D泡泡仲好滑,忍唔住飲晒佢🙊 Cova出品果然有保證喔!
Latte  Macchiato
2018-10-13
$71.5 (下午茶)
Latte  Macchiato