2010-11-27 15 浏览
Friday Night again~We headed to The One Mall (which is reli amazing but kinda monopolized by IT Group in a sense....) and tried this Cowboy.I'm quite impressed that they have banana frappe (you know, i'm a banaholic and this falls to my must-try drink), so i ordered this and my friend who is a chocoholic ordered Java one)We both like the drinks, sometimes drinking starbucks all the time becomes less entertaining and have to change a bit ge)Good try, Cowboy~
Friday Night again~

Good try, Cowboy~
2010-10-08
$30 (其他)
本來想去食yogurt,但因為實在太多人排隊,又沒有位坐,所以去了Cowboy Seven喝咖啡。原本毫無期望,但最後卻喜出望外。我點了Latte。奶味濃郁,而且奶跟咖啡的比例剛好,好滑。熱度也剛好,是可以即刻入口那種朋友點了Cappuccino。據朋友說,它的質素拍得住早期的Pacific Coffee而它的價錢卻比Pacific Coffee抵很多 - 跟Pacific Coffee 的size Tall 一樣的Latte是$22, 而Cappuccino是$24....她這番話,令我怕Cowboy Seven 之後會否像Pacific Coffee一樣,錢賺多了,便愈開愈多分店,但coffee卻愈來愈不像樣呢? 希望它不會吧。話時話,有沒有其他飲家發現,它們Latte and Cappuccino隻杯,會調轉了的呢? 是故意還是...不理了,coffee好飲才最重要

原本毫無期望,但最後卻喜出望外。

Latte

cappuccino

cappuccino 拉花

不理了,coffee好飲才最重要
$25 (其他)
Latte
cappuccino
cappuccino 拉花
  • Cappuccino
2010-10-30 6 浏览
今日專程到THE ONE逛, 行到有點口渴, 經過這間店, 試飲了些熱朱古力, 朱古力味幾濃, 頗甜了些, 再買了Mocha Frappe, 足足等了7分鐘先有得飲, 渴死喇!!! 當時全店有五個員工, 在我之前有2個order (共6杯飲品), 怎想都想不通為什麼要搞咁耐, 五個人全部一齊動手都咁耐, 仲全部背向住個樓面(i.e.背向商場), 當左果度係廚房, 無人理有無客人; 終於有得飲喇, 但面頭D冰同cream"實的的", 好難攪郁, 飲到最後都仲有D未溶晒, 味道尚算OK, 不過唔會想再試多次或另一款囉.

2010-10-30
7 分钟 (外卖自取)
$28 (其他)
2010-10-29
聽說cowboy有好咖啡飲, 不過失望而回.喜愛espresso, 而且飲espresso就知道此店的實力.店員用18gram filter, 我滿心期待. 但係係咖啡流出既時候, 佢竟然擰轉面拎碟!!! 就咁樣...佢比咖啡出到最尾, 就係最尾個幾滴本應唔要得既咖啡破壞左成杯!! 要知道幾滴白點足可以拎杯咖啡唔同晒味, 點解呢位店員咁大意....?!! 失望失望!! 下次沖espresso/咖啡時唔好再分心啦!! 認真對待每杯咖啡啦!!
聽說cowboy有好咖啡飲, 不過失望而回.

2010-10-24
$18 (其他)
2010-10-25 7 浏览
來看看新商場, 逐層行都幾累.經過這裡見有輕食, 就要了藍莓芝士蛋糕同 cappuccino 坐坐.店內只有二張 sofa, 都是靠牆位置, 面對走廊.坐了不久, 咖啡同蛋糕一齊送來.咖啡的奶泡打得細緻緊密, 良久亦未見塌下, 抵讚 !好怕咖啡味不夠的 cappuccino, 所以付款時特意問可否加多一shot coffee, 員工說這杯的份量己有 2 shots.我看杯的體積不算大, 也就半信半疑地接受了他的答覆.喝下去, 真的夠香濃, 加上打得很好的奶泡, 一杯好 capp !而藍莓芝士蛋糕, 好通常都系交貨的, 差別是是否新鮮.這裡也算好吃, 芝士味濃, 軟硬適中, 鋪面的藍莓及藍莓醬份量夠, 加上墊底的藍莓/黑莓醬, 食多件都得!新裡位置開放, 不介意的話, 想坐坐吃點輕食, 這裡挺好~
來看看新商場, 逐層行都幾累.

店內只有二張 sofa, 都是靠牆位置, 面對走廊.

坐了不久, 咖啡同蛋糕一齊送來.

咖啡的奶泡打得細緻緊密, 良久亦未見塌下, 抵讚 !
我看杯的體積不算大, 也就半信半疑地接受了他的答覆.

而藍莓芝士蛋糕, 好通常都系交貨的, 差別是是否新鮮.

新裡位置開放, 不介意的話, 想坐坐吃點輕食, 這裡挺好~
2010-10-21
  • 藍莓芝士蛋糕
  • cappuccino
2010-10-21 4 浏览
吃飽飯過黎THE ONE COWBOY 歎返杯抵飲餐後COFFEE,我叫左杯墨西哥COCOA,老婆叫左AMERICANO.黎左飲品之後就後加左件OPERA.墨西哥COCOA 唔錯,但唔算太熱,只係暖.AMERICANO 都唔錯,夠熱,香味濃郁~不過件OPERA 就有D奇怪,上面係好多NUTS,但件蛋糕一切,就會上面層朱古力醬甩開黏著個叉,成層無左-.-味道亦麻麻,呢件不會再試...仲要為左整碟邊個堆花紋,整好耐先拎到件蛋糕黎
我叫左杯墨西哥COCOA,老婆叫左AMERICANO.
黎左飲品之後就後加左件OPERA.
墨西哥COCOA 唔錯,但唔算太熱,只係暖.
AMERICANO 都唔錯,夠熱,香味濃郁~

今餐飲既選擇~
照牌 牛仔7門牌
AMERICANO 夠熱,香味濃
味道麻麻,係D NUTS多
2010-10-08
$30 (宵夜)
今餐飲既選擇~
照牌 牛仔7門牌
AMERICANO 夠熱,香味濃
  • MOCHA
  • AMERICANO
  • MEXICO COCOA
  • HOT COCOA
2010-10-07
忙到不得了的星期日, 早堂/YM/練詩/小組/派餅/生日飯, 但怎忙也要跟會長兩公婆一聚, 就定了在這裡飲杯野. 當然, 我們又怎會剩飲, 又要了兩件蛋糕分吃.Blueberry cheesecake $18: 8分, 芝士味香而不算太濃烈, 是文迪吃到的程度. 藍莓醬不會太酸, 蛋糕也幾軟滑, $18一件, 滿意.Chocolate truffle cake $18: 6分, 朱古力不夠濃郁, 蛋糕太乾了, 還算有層次感. 會長不吃, 就由我來清掉吧.Classic chocolate 經典凍朱古力 $24: 5分, 兩個人分, 就要大杯裝. 跟上朱古力脆筒, 不過還是用飲管去飲好了. 朱古力味不夠, 偏甜, 又杰了點, 這個經典, 不太合意. 謝謝會長拿了買一送一優惠卷, 這杯飲品其實是免費的.這裡的環境一般, 人來人往, 不算是好好的休閒選擇. 當然, 能夠兩對人聚聚, 交換手信, 時間是過得特別愉快!
環境一般

環境一般
不算是好好的休閒選擇
服務態度幾好的
2010-09-30 14 浏览
食完泰國菜, 行了個圈, 展轉又返到四樓, 便在cowboy坐坐 買了杯 latte 飲, 雖然用簡單的紙杯裝, 但都有用奶劃出的葉形圖案, 廿零蚊一杯, 都幾有抵飲的感覺架咖啡幾滑, 加了啡糖飲, 泡沬幼細, 水準唔錯la地方比較細, 飲到一半, 揸住杯咖啡, 落去下面個層再共共 anna sui 都開埋, 個商場幾多店舖行, 但就差了化妝品店

咖啡幾滑, 加了啡糖飲, 泡沬幼細, 水準唔錯la

地方比較細, 飲到一半, 揸住杯咖啡, 落去下面個層再共共

• latte
2010-09-30
經過佢地門口, 店員小姐捧住一小杯的試飲裝給路過的人試飲, 我就唔係一個貪小便宜的人, 要試, 自己出錢買杯MOCHA飲, 反正價錢唔貴咖啡味比朱古力味蓋過, 咖啡的味道薄得滯, 有點似飲朱古力之感, 不過口感尚算滑, 可以話係一杯不過不失的咖啡, 價錢都合理, 可以一試但, 商場太大塵, 根本無可能坐係度飲

但, 商場太大塵, 根本無可能坐係度飲
2010-09-27 4 浏览
最近詩班練習由每週五改到週日,整體時間是好用了,不過來到週日就會很忙。早兩個星期,與老公練完詩後,再次出走尖沙咀,與同樣參加完聚會的雷氏會面~~ 為了就腳方便,這次放棄品嚐圓方新店,只到The ONE的Cowboy Seven飲點東西。啡色為主的咖啡是一片casual格局,座位較開揚,舒適度是不及兩間紅綠咖啡連鎖店了。不過牛仔店的價位十分親民,是日櫃中四款蛋糕才每款$18,堂食並不設加一;飲品方面,最貴價的大杯Frappa也不過$32,也是一個逛累了的休息地,是日約四時的小店,也有九成滿座。兩對人對著餅櫃及飲品表研究了一輪,持微審慎的態度,選了其中兩甜品+兩飲品來試: Blueberry cheesecake($18)-大家對蛋糕不敢抱太期望,不過這件據稱是Best-seller的出品,卻帶來一點驚喜:質感幼滑、芝味頗香濃,背層的藍莓醬也甜美可喜,只差餅底較濕未夠脆,否則還真是一件滿意之作! 而由此推斷,同場NY cheesecake的水準應該也不差呢! Chocolate truffle cake($18)-這款就不行了,不太濃郁的朱古力外層下,海綿蛋糕乾爭爭的,無甚吃頭,我試了一口

Chocolate truffle cake($18)-這款就不行了,不太濃郁的朱古力外層下,海綿蛋糕乾爭爭的,無甚吃頭,我試了一口後即不想再吃了。

Mexican Spice Cocoa Frappa 墨西哥朱古力雪冰(中$32 / 大$38)-每對人各選了一杯飲品,這杯雪冰是老公揀的,貪其別具創意;一試雪冰打得頗細滑,然而玉桂味特重,朱古力味卻相對幾淡,很慶幸我只挑了中杯! 整杯最得人心是飲品上的朱古力脆筒,既可用作飲管,以增加飲品朱古力濃度,直接食用的香脆感也討好!

Classic chocolate 經典凍朱古力(中$20 / 大$24)-雷氏要杯大的,據報味道也是平平,最吸引還是朱古力脆筒。而因用了優惠劵*,此杯變相免費,算幾抵飲的!

其實這頓最開心的,是交換手信時間,很開心有幸收到Pâtisserie Sadaharu AOKI Paris又精緻又美味的甜點,又可以品嚐到饒有風味的西式肉腸乾,好特別! 十分期待下次再聚再吃呀!

* The ONE入口處的飲食指南內頁,附有此店飲品買一送一劵,大家記得盡用優惠啊!
食物飲品大合照
墨西哥朱古力雪冰/凍朱古力
Chocolate truffle cake
2010-09-19
2K
2010-09-14 11 浏览
11-9-2010晚飯 (食咩: http://www.openrice.com/restaurant/commentdetail.htm?commentid=2116488) 後時間尚早, 2 人又去了 The One 閒逛, 最後嚟到呢間「牛仔」店飲杯嘢.叫了熱 caffe latte ($22)... 堂飲又用紙杯 serve , 面頭奶泡似 cream 多 d , 唔落糖就咁飲, 唔太滑又唔多「奶」味, 不過咖啡味幾香濃又唔澀, 比預期好的.朋友飲 iced chocolate ($20) 要求了走 cream...「拮」了支「朱古力扭紋蛋卷」, 朱古力奶泡又打到周圍係 , 飲落味道 "Cadbury" 得很, 不過奶的成份夠, 幾滑又唔會太甜, 算啦.環境「開 hea hea」, 又有梳化椅坐, weekday 下午嚟應該會幾舒服, 不過是日係星期六夜晚, 呢度仲要喺正長龍小籠包店隔嚟, 都咪話唔嘈.每人埋單 $20 左右, 平平哋可以一試.
11-9-2010

, 面頭奶泡似 cream 多 d

每人埋單 $20 左右, 平平哋可以一試.
牛仔櫈
iced chocolate 係 Cadbury 味...
caffe latte 可以
有機會試埋 lemonade 吧 (講緊呢度, 唔係後面「gut」個頭出來的開心檸檬!)
2010-09-11
$22 (其他)
2010-08-29 6 浏览
行到累見到COWBOY SEVEN, WOW佢地D DRINKS & FOOD真係好平, 忍唔到叫了1. BLUE BERRY CHEESE CAKE : 很HOME MAKE FEEL, BLUEBERRY JAM 好強既BLUEBERRY FLAVOR跟平時食開的有一點不同. CHEESE CAKE 不是很濃, 甜度剛好, 只厭有點鬆散. 餅底有微微COCONUT 味.2. MOCCA 很久沒有飲過甘好味既MOCCA, 先嗅到朱古力味, 飲入口都係先有朱古力味之後coffee味慢慢走出來. 飲了幾口後,成個人都甦醒過來過來.2樣野加埋都係$40, 比k11地下個架超貴coffee仲好味,但收費卻便宜很多. 一定有下次

2010-08-24 4 浏览
係食金寶之前, 在COWBOY SEVEN 買了一杯CAFE LATTE 飲熱烘烘的LATTE, 口感好滑, 咖啡的味道雖然唔係好濃, 但很香, 咖啡同鮮奶的比例配合均勻, 一杯二十二蚊, 坐在舒適的沙發上一邊聊一邊品嘗, 抵!店員十分友善, 特別係架眼鏡的哥哥, 笑容友善, 為人隨和, 給人客很舒適的感覺唯一美中不足係商場的空氣很差, 很多店在裝修中, 或者等遲些沒有商店裝修才去都唔遲

• LATTE
2010-08-16 9 浏览
粉藍色的裝修,很特別,令人relax~第一次惠顅,店員主動介紹產品,有笑容,不硬sale,服務態度很好~^^飲品ok,沙冰夠凍好味,食完有少少飽~ haha~可能因為我要的是多Cream休閒之選
粉藍色的裝修,很特別,令人relax~

休閒之選
2010-08-13
$28 (其他)
2010-07-29 8 浏览
尖沙咀新商場The One對我來說實在太方便,在分店走過對面便是。是日沒有胃口,中午也沒有吃飯,反而想飲杯咖啡。整個商場有廿九間餐廳,卻沒有大型的咖啡連鎖店,唯一選擇就是這家「七號牛仔」。店子佈置非常簡單,就是有丁點像西部風味,但論舒適程度,絕對及不上幾間大型連鎖店,是肯定不會讓人坐半天不走的 (但我沒有留意有否Wi-Fi上網)。我在這裡坐了不到半小時,便想離開。生活很苦,喝的咖啡不想太苦,要杯莫卡。咖啡用紙杯上,沒有任何Latte Art,但也不緊要了,這刻的心情也不需要欣賞啥靚靚拉花。一口飲下,幾順喉的,但不覺有什麼朱古力味道,不過$22/杯,收貨了。齋飲咖啡唔好,還是要件蛋糕伴吃。走在餅櫃前面看,原來只得三款口味,分別是芝士蛋糕、藍莓芝士以及Opera,坦白說,三款也不是很吸引。但在揀無可揀之下,最終買了後者,因為賣相算是最對辦的。這件歌劇院,頂頭是朱古力漿,中間的是咖啡口味、海綿蛋糕和杏仁味道組成,吃起來還算幾有層次,當中以咖啡味最突出,如果有脆餅底更好。總的雖不是很好吃,都屬咖啡店的大路水準,可以的。無意中看到我的等候號碼,正正是我生日的日子,真巧!

無意中看到我的等候號碼,正正是我生日的日子,真巧!