2024-12-29 598 浏览
中環一向聚集不少外國人,就連外國人都選擇嚟呢度開餐廳。威靈頓街就有一間以綠色為主調,店面簡潔又chic嘅三文治專門店-Croque,係由兩位靚仔法國人開🇫🇷主打法式爆餡三文治🥪三文治有8款口味,會加入不少特色配料,好似emmental cheese🧀慢煮鴨肉、慢燉香蒜等,配搭特別。買三文治可以加配沙律、餐湯或薯條配飲品做成combo。不過定價偏高,最普通嘅芝士三文治都要$68,好多都係過百蚊,食一次都有啲肉赤🫣🫣🥪La Vita $108烘過嘅麵包超級無敵酥脆,口感好好,帶點烘烤香氣。餡料有意式肉腸、布拉搭芝士、日曬番茄、青醬,軟滑富奶香嘅芝士剛好平衡略帶鹹香嘅肉腸😋青醬嘅香草味加上番茄嘅酸味亦令整體味道更豐富。不過論價錢嚟講依然覺得有點overpriced😂🎃Soup of the day + drink $38餐湯係南瓜湯,質地好rich好creamy,南瓜味好香🥳特別在裡面加入不少花生,crunchy嘅口感令南瓜湯兼具口感👍🏻餐飲就可以揀凍檸茶、咖啡等。推介指數(10分為滿分):6.5分

🥪La Vita $108

🎃Soup of the day + drink $38

推介指數(10分為滿分):6.5分

10 分钟 (外卖自取)
2024-12-06 562 浏览
中環|Croque -▪️LA VITA🥪麵包以熱壓機加熱後,表面變得酥脆。中間夾住滿滿嘅餡料,有意式肉腸、布拉塔芝士🧀、日曬蕃茄🍅,同埋自家製青醬,層次豐富▪️MISTER TRUFFLE🥪充滿黑松露香,再配上半溶埃愛塔爾芝士🧀、法式芝士白汁🫕,味道濃厚,簡單夾住火腿片已經足夠▪️Soup of the day🥣南瓜湯🎃香甜,幾creamy,面頭放咗啲果仁,增添口感▪️Fries🍟薯條偏粗身,炸得外層香脆,入面綿密▪️Ice latte☕️入口順滑,咖啡同奶嘅比例唔錯▪️FRENCH TOAST🍞 (Salted Butter Caramel🧈)法式吐司好軟熟,面頭淋上自家製海鹽牛油焦糖醬,海鹽提升咗味道層次,唔會太甜膩Croque📍中環威靈頓街78號一號廣場地舖
中環|Croque -

▪️LA VITA🥪
LA VITA

▪️MISTER TRUFFLE🥪
MISTER TRUFFLE

▪️Soup of the day🥣
南瓜湯🎃香甜,幾creamy,面頭放咗啲果仁,增添口感
Pumpkin soup

▪️Fries🍟
薯條偏粗身,炸得外層香脆,入面綿密
Fries

▪️Ice latte☕️
入口順滑,咖啡同奶嘅比例唔錯
Ice latte

FRENCH TOAST

Croque
📍中環威靈頓街78號一號廣場地舖
2024-12-06 377 浏览
趁假日黎到中環半山chill 一下😆 搵到依間主打法式三文治嘅小店😍 餐廳裝修採用簡約清新風✅ 座位好舒適❤️ 內裡還設有多個特色打卡位👍 啱曬鐘意影相嘅朋友仔😘 今次㨂咗一份The Classic 三文治❤️ 外層麵包烤得香脆🤩 內裡餡料有火腿片、埃曼塔爾芝士同埋法式芝士白汁😆 食落鹹香惹味,滋味滿分🌟 跟三文治加咗一客薯條同飲品😘 薯條新鮮炸起,全部都又粗又大條😍 嚼感極佳🤗 口痕痕叫多咗一份法式吐司☺️ 㨂咗榛子醬口味✅ 軟熟綿密嘅麵包中間,夾滿醇香甘甜嘅榛子醬🥳 食落滋味甜美無比👍 作為餐後甜點都唔錯喲😉
The  Classic

法式吐司

The  Classic
法式吐司
2024-12-05 257 浏览
經常匆匆經過這間法式三文治店感覺好Cozy 好似1秒去了瑪黑區 (Marais)的小店店員都是法國人 聽到有外國客人都用法語下單 店名「法文」 croque = 大口咬、香脆時尚的法國人喜歡以是法式三明治作為午餐感覺很直白 大口咬下去美味的三文治🥪黑白色色的簡約法式風 讓人感覺很舒適La vita 配料有意式肉腸, 布拉塔芝士 ,日曬蕃茄,青醬和烤開心果, 配搭很有層次,特別是意式香腸和蕃茄的組成 通常在Pizza才會看到, 外層很香脆/餡料也是很豐富,整個配搭也是別出心裁。份量比想像中大!如果胃口細真係食唔晒另一款就選了期間限定的Limited katsu Sando $88用上香脆的炸雞和照燒汁,mayo還有爽口的椰菜絲 還有 Whole Grain Mustard 厚度有誠意!大口吃肉 真的很紓壓麵包好吃 整個配搭也不會膩希望之後也可以吃到另外可以加配ComboSoup of the day 是南瓜湯 非常濃稠好飲另外薯條也是即炸好吃的
經常匆匆經過這間法式三文治店
感覺好Cozy
好似1秒去了瑪黑區 (Marais)的小店
店員都是法國人
聽到有外國客人都用法語下單
店名「法文」 croque = 大口咬、香脆

時尚的法國人喜歡以是法式三明治作為午餐

感覺很直白
大口咬下去美味的三文治🥪

黑白色色的簡約法式風 讓人感覺很舒適

La vita
餡料也是很豐富,整個配搭也是別出心裁。

份量比想像中大!如果胃口細真係食唔晒

另一款就選了期間限定的
Limited katsu Sando $88
用上香脆的炸雞和照燒汁,mayo

厚度有誠意!大口吃肉 真的很紓壓

另外薯條也是即炸好吃的

• La  vita
  • Soup  of  the  day
2024-12-04 202 浏览
今日lunchtime同同事嚟個輕食依到裝修好簡約 有種好舒服嘅感覺主打食三文治MISTER TRUFFLE $108 (Black Truffle | Cooked Ham | Em-mental Cheese | Mornay Bechamel) 黑松露 | 火腿片 | 埃曼塔爾芝士 | 法式芝士 | 白汁三文治烘得好香好脆但又唔會壓到太乾/硬 口感唔錯食落去係好濃郁嘅黑松露味 再加多多芝士 簡簡單單嘅好食SPICY ROOSTER $88 (Roasted Chicken | Smoked Bacon | Cheddar Cheese | Spicy Caesar Sauce | Lettuce | Crispy Shallots)紐奧良烤雞肉 | 煙燻煙肉 | 車打芝士 | 辣鳳尾魚凱薩沙律醬 | 生菜 | 酥脆紅蔥頭)麵包都係一樣烘得好脆 雞肉好嫩滑 同埋因為有好多菜 感覺有啲清新😂Truffle fries + drink + $68脆卜卜嘅薯條 再加埋黑松露醬 依個配搭係唔會輸咖Mixed salad + drink +$28沙律都好fresh
今日lunchtime同同事嚟個輕食

Mixed salad + drink +$28
沙律都好fresh
2024-11-21
2024-12-03 187 浏览
這間法國餐廳位於中環的一號廣場,主打地道又正宗的法式三文治,由法國人親自主理,所有爆餡三文治均配搭自家製酸種麵包,共有八款口味供應。店內環境寬敞舒適,採用簡潔的白色為主調,開放式廚房能欣賞到製作過程。Mister Truffle - $108鬆軟而韌性的酸種麵包煎得外脆內軟,有一層鹹香的法式芝士,包裹著一片片軟嫩的火腿甘甜芳香,又有濃郁奶油味的埃曼塔爾芝士,白汁增添濕潤感,更有濃烈的黑松露飄香。Angry Duck! - $98一絲絲法式慢煮鴨腿肉,軟嫩且鹹香味濃郁,軟糯的慢燉香蒜蒜香味十足,同樣有埃曼塔爾芝士,爽脆的醋漬紫甘藍酸酸甜甜。Truffle Fries + Drink +$68金黃酥脆的粗薯條即叫即炸毫不油膩,咬開有軟糯的薯肉,蘸上黑松露忌廉醬更惹味。Soup of the day + Drink +$38是日為南瓜湯,濃稠的南瓜湯幼滑細膩,有著豐富天然的香甜,有幾粒果仁增添口感。French Toast - $68帶著焦香味的金黃色法式吐司,夾著濃郁的榛子醬之餘,再淋上一層榛子醬,再撒上果仁,堅果味十足。Iced Latte +$16醇厚的濃縮咖啡配搭絲滑的牛奶,和諧平衡
Angry Duck! & Mister Truffle
French Toast
French Toast - $68
Iced Latte
Iced Latte +$16
醇厚的濃縮咖啡配搭絲滑的牛奶,和諧平衡口感。
Perrier
Perrier
法國百年氣泡水品牌,氣泡口感綿密絲滑,有細緻舒服的口感。
2024-11-29
2024-12-01 305 浏览
之前喺啲社交平台 廣告已經心思思想試下今日終於黎到試左佢地個the classic 同onion grilled cheese兩個味道都唔錯Onion grilled chesse 入面既洋蔥係有啲似法式洋蔥湯入面既洋蔥咁味道有啲驚喜而佢既combo入面既薯條係即炸啱啱到既時候係熱到辣口但外脆內軟,可能好食過一啲賣burger 既餐廳鐘意食呢種三文治就要黎試下喇
之前喺啲社交平台 廣告已經心思思想試下
今日終於黎到
兩個味道都唔錯

而佢既combo入面既薯條係即炸
啱啱到既時候係熱到辣口
但外脆內軟,可能好食過一啲賣burger 既餐廳
鐘意食呢種三文治就要黎試下喇
2024-12-01
番工見到間新開三文治🥪一於同同事lunch去食!主打精緻法式三文治🥪一入舖頭簡約風格,特別歐美feel,仲係外國店員黎,都幾靚仔😍ANGRY DUCK🦆 法式慢煮鴨腿肉,芝士emmental cheese 🧀 ,洋蔥🧅,紫甘藍Mister Truffle 黑松露,火腿片,芝士 mental cheese 🧀 ,芝士白汁三文治🥪係即叫即制,會用到三文治壓熱機制成,面上仲有塊烘脆左芝士,特别脆卜卜入面餡料豐富,ANGRY DUCK🦆 鴨肉絲和紫甘藍絲舖滿曬,加上芝士沙律醬甜甜酸酸,好開胃而Mister Truffle 中間已經夾滿火腿片,第一口咬下去就散發黑松露嘅味道,同芝士非常夾!!!相對就會更飽肚啲!ComboMixed salad🥗 +DrinkTruffle fries 🍟 +Drink當然唔少得加個餐食,田園沙律🥗加上甜醋汁,特別開胃西式薯條🍟,炸得好香口,充滿薯仔味,沾上黑松露沙律醬非常好吃😋Sweets for French Toast (caramel)法式吐司🍞海鹽焦糖口味這個非常邪惡,上邊有nuts,糖粉,但吃下來不會太甜,海鹽焦糖口味也很好吃😋
番工見到間新開三文治🥪一於同同事lunch去食!

ANGRY DUCK🦆

Mister Truffle

入面餡料豐富,ANGRY DUCK🦆 鴨肉絲和紫甘
藍絲舖滿曬,加上芝士沙律醬甜甜酸酸,好開胃

Combo
Mixed salad🥗 +Drink
Truffle fries 🍟 +Drink
當然唔少得加個餐食,
田園沙律🥗加上甜醋汁,特別開胃

法式吐司🍞海鹽焦糖口味
之前去過法國都見到法國人午餐主要食個三文治為主🇫🇷一直都覺得好頹🤣不過呢間三文治店主打精緻三文治一改我嘅印象🥹每個三文治嘅口味配搭都好有心思加上濃郁既芝士🫶🏻 睇得出法國店主既用心❤️係Elevated版本既三文治呢✨⭐️ Angry Duck 🦆 ⭐️ Soup of the Day 🍲⭐️ Fresh Ice Lemon Tea 🍋餡料用咗法國慢煮鴨腿肉配上Emmental Cheese🧀滿滿濃郁嘅鹹香😋特別配上Red Pickles 既酸甜就唔會太膩💜 值得一讚南瓜湯係真材實料🎃配上果仁既點綴🥜睇得出法國人對細節嘅執着豐富了口感⭐️ La Vita 🇮🇹⭐️ Truffle Fries 🍟⭐️ Ice Latte ☕️呢款以Mortadella 肉腸配上新鮮既Burrata Cheese🥩 用了充滿意式風情💚 特別喜歡Sundried Tomatoes既濃郁增添了新鮮感🍅 Truffle Fries 用上粗薯充滿薯味🥔⭐️ Salted Butter Caramel French Toast 🧈超級鍾意法式吐司嘅覺得超邪惡🤤吐司煎得鬆軟🍞 海鹽焦糖帶焦香但係海鹽提升了層次唔會太膩🌊 看似唔係好大卡

⭐️ Angry Duck 🦆
⭐️ Soup of the Day 🍲
⭐️ Fresh Ice Lemon Tea 🍋
La Vita

⭐️ La Vita 🇮🇹
⭐️ Truffle Fries 🍟
⭐️ Ice Latte ☕️

超級鍾意法式吐司嘅覺得超邪惡🤤吐司煎得鬆軟🍞 海鹽焦糖帶焦香但係海鹽提升了層次唔會太膩🌊 看似唔係好大卡路里負擔🤪
La Vita
2024-11-17 192 浏览
週日加班工作,午餐來個三文治輕食務求盡快完成工作裝修時尚簡約,以綠色為主調,座位寬敞舒適 位於斜坡的餐廳環境適合和朋友小酌一番,別有一番風情主打法式三文治,有傳統口味也有特色配搭如三文魚、煙肉、鴨肉等等,即叫即整Angry Duck法式慢煮鴨腿肉三文治,餡料包括埋慢燉香蒜及醋漬紫甘藍,脆口有烘過Truffle Fries黑松露醬粗薯條外脆內綿有薯香Iced Americano冰美式咖啡有助提升燃燒脂肪和瘦身
週日加班工作,午餐來個三文治輕食務求盡快完成工作
裝修時尚簡約,以綠色為主調,座位寬敞舒適
位於斜坡的餐廳環境適合和朋友小酌一番,別有一番風情
Truffle Fries黑松露醬粗薯條外脆內綿有薯香
Iced Americano
2024-11-17
Iced Americano
中環這間法式三文治由法國人老闆主理😍餐廳位於威靈頓街,裝修以時尚潮流風格為主調老闆和店員們挺友善親切🥰‣ Mister Truffle ($108)Black Truffle, Cooked Ham, Em-mental Cheese, Mornay Bechamel麵包好吃 煙煙韌韌也夠熱黑松露味道幾香 中間超多芝士的!!加上火腿 整個三文治吃起來很飽肚很滿足‣ La Vita ($108)Burrata cheese , pesto , tomato , mortadella Burrata芝士好好吃(一向是我的最愛😍)加上蕃茄和青醬 很清新開胃🤤‣ Truffle fries + drink (+$68)粗薯條🍟新鮮炸好 配上黑松露醬不會岀錯!飲品就叫了Iced Latte,味道正常發揮‣ Soup of the day + drink (+$38)今天是南瓜湯🎃 煮得好香好滑而飲品就是Iced Cappuccino,正常發揮~ ‣ French toast ($68)法式西多士就可以揀Nutella 或者焦糖我就叫了Nutella跟港式不一樣,沒有金黃色的外層比較像用
中環這間法式三文治由法國人老闆主理😍
餐廳位於威靈頓街,裝修以時尚潮流風格為主調
老闆和店員們挺友善親切🥰

‣ Mister Truffle ($108)
麵包好吃 煙煙韌韌也夠熱
黑松露味道幾香 中間超多芝士的!!
加上火腿 整個三文治吃起來很飽肚很滿足

‣ La Vita ($108)
Burrata芝士好好吃(一向是我的最愛😍)
加上蕃茄和青醬 很清新開胃🤤

粗薯條🍟新鮮炸好 配上黑松露醬不會岀錯!
飲品就叫了Iced Latte,味道正常發揮

今天是南瓜湯🎃 煮得好香好滑
而飲品就是Iced Cappuccino,正常發揮~

‣ French toast ($68)
法式西多士就可以揀Nutella 或者焦糖
我就叫了Nutella
跟港式不一樣,沒有金黃色的外層
比較像用厚身白麵包中間夾著Nutella醬

💭 C͟o͟n͟c͟l͟u͟s͟i͟o͟n͟
兩款三文治都是用料十足,
單吃三文治已經很飽肚
其他配菜例如湯或者薯條都很好吃
推薦中環上班一族來試試!

💰Total: $390
📍Croque|@croque.hk
中環威靈頓街78號一號廣場地舖

🚩更多同類餐廳 #foodstep_cafe
🚩更多同區餐廳 #foodstep_中環

⊂ 喜歡我的分享就收藏、點讚、關注吧❤️⊃
📣想看更多美食推介 ☞ Follow @ourfoodstephk_
2024-11-14 229 浏览
呢排lunch買飯返Office食比較多,今次一於試新嘢🤗去左中環威靈頓街既一間法式三文治嘅專門店🥪佢哋所有嘅三文治都係即叫即整😋😋The Classic $78三文治黎到都係熱辣辣脆卜卜,淨係個包都覺得好好食😋😋個人本身就好鍾意食芝士火腿,咬開真係有好多芝士㗎,呢配搭一定冇得輸🩷Classic就是👍🏻👍🏻Soup of the day + drink $38今日嘅精選就係南瓜湯🫕個湯味道好濃郁,仲有啲榛子粒粒喺上面😽😽Fries $40佢哋嘅薯條係粗薯條🍟嚟㗎,好有薯仔味炸得外脆內軟,不經不覺一個人食晒成份🥳🥳唔洗擔心淨係食份三文治唔夠飽。當時小店內大部份係男食客,見大家都係一份三文治加個小吃配杯飲品,反而我係食得最多嗰個🤣🤣

The Classic $78

Soup of the day + drink $38

Fries $40

2024-11-14 198 浏览
簡約時尚設計, 綠白色外牆,主打法式三文治🥪由法國靚仔主理,即叫即做! 喜歡香脆麵包的朋友必要試吓! 三文治有8款,可配搭沙律、湯及薯仔,另外還有即做法式西多士😍廚師推介Angry duck ,麵包烤得尤其脆口,裡面的鴨腿絲軟腍,加上芝士、香蒜及醋漬紫甘藍,酸酸甜甜,香而不膩。 唔想食肉,可以選Onion Grilled Cheese, 用上兩款芝士,配酥脆紅葱頭及香葱,店員建議沾南瓜湯一齊食,增加幼滑香甜口感,好有驚喜!最後不要錯過自家製香甜法式吐司,外脆內軟,沾滿海鹽焦糖醬,每一啖都好滿足。

簡約時尚設計, 綠白色外牆,
主打法式三文治🥪
由法國靚仔主理,即叫即做!
喜歡香脆麵包的朋友必要試吓!

三文治有8款,可配搭沙律、湯及薯仔,
另外還有即做法式西多士😍

2024-11-13 102 浏览
最近返工放飯時間去咗呢間專門做法式三文治的店,店內的裝修風格獨特,以綠色為主調,座位寬敞舒適。🥪 LIMITED KATSU SANDO $88這款三文治的炸雞肉外脆內嫩,豬排醬和和風蛋黃醬的搭配好夾,綠捲心菜和全麥芥末則增添了新鮮爽口的感覺,注意這個是期間限定,千萬不要錯過。🥪 SPICY ROOSTER $88三文治採用了紐奧良烤雞肉和煙燻煙肉,加上車打芝士、辣鳳尾魚凱薩沙律醬、生菜同酥脆紅葱頭,食落去好有層次感,好好食。🍟 松露薯條配飲品 + $68薯條炸得外脆內軟,松露醬味道十分之濃郁,真係食到唔停口。
🎃 南瓜湯配飲品 +$38南瓜湯口感綿密,味道香甜,湯的上面灑上粒粒花生很有咬口,個人十分喜歡。🍞 法式吐司(榛子醬 或 海鹽焦糖)$68最後叫埋甜品,我選擇了榛子醬口味,味道超好食,必點之選!法式吐司外脆內軟,榛子醬味道濃郁,甜而不膩。

🥪 LIMITED KATSU SANDO $88

🥪 SPICY ROOSTER $88
三文治採用了紐奧良烤雞肉和煙燻煙肉,

🍟 松露薯條配飲品 + $68
薯條炸得外脆內軟,松露醬味道十分之濃郁,真係食到唔停口。

🎃 南瓜湯配飲品 +$38

🍞 法式吐司(榛子醬 或 海鹽焦糖)$68
2024-11-08
2024-11-12 100 浏览
好友約我去中環行街,順道去左位於中環威靈頓街78號一號廣場地舖的 Croque 食法式三文治,小店型式經營,座位不多,店主特意設計左條斜道給輪椅通行,真是好有心👍,目測這條斜道佔左店舖的3成位置。我點左個 LA VITA $108,配 ARANCIATA $5;好友點左個 MISTER TRUFFLE $108,配LATTE $14;另外點左個甜品係 FRENCH TOAST ( Nutella) $68。LA VITA的餡料有意式肉腸、日曬蕃茄、布拉塔芝士及青醬,味道好有特色和好味;MISTER TRUFFLE 則有黑松露、火腿片、埃曼塔爾芝士及法式芝士白汁,黑松露香濃及芝士爆汁,好好味;榛子醬法式吐司一份有6件,一啖一件,榛子味香好食。

• LAVITA
  • MISTERTRUFFLE
  • FRENCHTOAST(Nutella)