2024-10-22
搬左黎中環返工之後 周圍發掘附近lunch spot!今日試左係威靈頓街的Croque首先吸引我眼球嘅係佢嘅配色 隻綠色係賣飛佛🤣所以決定行入去 其次係見到sourdough包包我就雙眼發光了Menu有八款croque sandwich選擇首先介紹下何謂”croque” 係傳統法式三文治放入餡料再入壓機熱壓 造成半溶芝士同香脆麵包呢款三文治作為法國傳統 梗係唔少得芝士我哋一行四人 就揀左四款唔同happy share店員(靚仔心心眼)介紹best sellerAngry Duck同Mister Truffle前者係慢煮6個鐘的Confit Duck Leg 後者係黑松露 火腿 同芝士等的不敗組合仲另外試左今日新出的Onion Grilled Cheese同限定的Katsu Sando!果然Angry Duck同Mister Truffle係我心水鴨肉份量多 配上芝士 雖然邪惡 但撈埋紫椰菜降低油膩感Mister Truffle 淡淡黑松露香氣完全食得出餡料唔係用cheap嘢 跟住個Grilled Cheese 黐線蜘蛛啲蜘蛛黐住啲樹枝 拉絲芝士好crazy鍾意食芝士嘅一定大滿足!最後係
今日試左係威靈頓街的Croque
店員(靚仔心心眼)介紹best seller
Angry Duck同Mister Truffle
前者係慢煮6個鐘的Confit Duck Leg
後者係黑松露 火腿 同芝士等的不敗組合
同限定的Katsu Sando!
鴨肉份量多 配上芝士 雖然邪惡
但撈埋紫椰菜降低油膩感
Mister Truffle 淡淡黑松露香氣
完全食得出餡料唔係用cheap嘢
鍾意食芝士嘅一定大滿足!
最後係呢個期間限定炸雞三文治
佢同其他Croque唔同 用嘅麵包係日式厚方包
超級軟熟 單面烘脆 唔會吸晒醬汁食到腍啤啤
除咗三文治 我哋仲加咗啲combo
薯條係粗薯條 講句廢話 薯味超濃
唔使點茄汁食已經勁香口!
個湯係蘑菇湯有啲榛子香 感覺健康
仲嗌咗個沙律 食啖菜中和下邪惡🤣