❝西貢人氣sourdough cafe🍞THE BEST SOURDOUGH EVER!❤️🥰炸龍躉三文治🥪 ❞Weekend入西貢行下山 其實主要想專程嚟食呢間人氣sourdough cafe🍞(中環basehall都有分店但只有外賣)建議要預約 黎到都唔使等位😬✌🏻walkin基本上要等2-3個鐘仲要得outdoor坐😳Sourdough Rustic Bread有多種口味😍價錢唔算平 但真係好好食! 好味到我即場買左half loaf Potato & Cheese ($55)返屋企第二日焗返熱食都好正😋外帶Sourdough $40-55 half loaf $70-100 full loaf✨▪️𝙍𝙪𝙨𝙩𝙞𝙘 𝘽𝙧𝙚𝙖𝙙 𝘽𝙖𝙨𝙠𝙚𝙩 $90 (5/5)黎到緊係要食Rustic Bread Basket‼️隨機麵包2款口味+自選3款condiments✌🏻😚當日係最經典嘅原味同Black Sugar & Red Dates 麵包外脆 內裡濕潤軟熟帶點紮實口感 帶酸香 趁熱食好正🤤黑糖紅棗唔洗搽野食都好香甜 原味就更食得出佢既功架 亦更突顯condiments☺️3款Condiment

Rustic  Bread  Basket

黎到緊係要食Rustic Bread Basket‼️隨機麵包2款口味+自選3款condiments✌🏻😚當日係最經典嘅原味同Black Sugar & Red Dates 麵包外脆 內裡濕潤軟熟帶點紮實口感 帶酸香 趁熱食好正🤤黑糖紅棗唔洗搽野食都好香甜 原味就更食得出佢既功架 亦更突顯condiments☺️3款Condiments相當好特別 我清晒😂分別今期季節口味(會定期轉)Yuzu Butter, Cashew Nut Butter同Apple Jam✨腰果醬好濃郁 帶沙沙口感 Yuzu Butter酸甜帶牛油鹹香🥹💯

Market  Fish  Karaage  Sando

▪️𝙈𝙖𝙧𝙠𝙚𝙩 𝙁𝙞𝙨𝙝 𝙆𝙖𝙧𝙖𝙖𝙜𝙚 𝙎𝙖𝙣𝙙𝙤 $150 (4.5/5)
炸魚可揀白鱔/龍躉 我哋揀咗龍躉 炸得皮薄香脆 魚肉勁大舊juicy嫩滑 仲連埋厚厚龍躉魚皮 充滿膠質😍好足料! 配酸酸的Karaage青瓜沙律醬好fresh😚

▪️𝙈𝙖𝙘𝙘𝙝𝙞𝙖𝙩𝙤 $32
▪️𝙋𝙚𝙖𝙣𝙪𝙩 𝙎𝙖𝙣𝙙𝙮 $58

꧁꧁ ——𝓂𝑜𝓇𝑒 𝒾𝓃𝒻𝑜𝓇𝓂𝒶𝓉𝒾𝑜𝓃—— ꧂꧂
📍CUÍT
西貢普通道3A號地舖

🗺𝘐𝘯 𝘵𝘩𝘦 𝘴𝘢𝘮𝘦 𝘭𝘰𝘤𝘢𝘵𝘪𝘰𝘯…
#joys_中環 #joys_西貢

🔖𝘔𝘰𝘳𝘦 𝘴𝘪𝘮𝘪𝘭𝘢𝘳 𝘤𝘶𝘪𝘴𝘪𝘯𝘦/𝘧𝘰𝘰𝘥…
#joys_cafe #joys_麵包
Rustic  Bread  Basket
Market  Fish  Karaage  Sando
Peanut  Sandy
又掙扎好唔好自己一個人去食 定還是陪阿媽飲茶?(因為佢對包完全冇興趣)再掙扎去到食啲乜(因為一個人真係食唔到啲乜 )人生充滿掙扎。琴日先決定上去個平台睇吓有冇位book 點知 剩返朝早10點呢個Timeslot (係佢一開舖嘅時間)但係對於我呢啲早起身嘅人嚟講都可以接受㗎 於是就撳咗先。到佢今朝九點幾WhatsApp confirm 又喺度掙扎究竟con唔confirm? (話晒都千里迢迢專登走入去,不過又咁講~淺水灣我都千里迢迢走入去啦,係睇我係咪真係想去啫?)結果confirm 咗準時去到門口都仲要掙扎又唔入去,因為睇來睇去,自己想食嘅嘢份量太多一個人根本食唔晒 !點解我會咁孤獨㗎?但係又諗入到嚟都唔入去有冇搞錯啊?仲要book晒位confirm埋會唔會太過分呢? 結果我諗到一個折衷辦法就係嗌一啲可以打包嘅返去俾媽媽食。嗌咗佢個Rustic Bread Basket. (因為呢一款先至有vinegar配)我覺得如果食呢啲麵包一定要點olive oil +醋 😛點知原來係我嘅想像空間太狹窄。佢可以俾你揀三款配料搽麵包 其中一款當然揀咗vinegar,另外就揀咗一款seasonal c
人生充滿掙扎。

嗌咗佢個Rustic Bread Basket. (因為呢一款先至有vinegar配)我覺得如果食呢啲麵包一定要點olive oil +醋 😛點知原來係我嘅想像空間太狹窄。佢可以俾你揀三款配料搽麵包 其中一款當然揀咗vinegar,另外就揀咗一款seasonal compound butter 同埋佢Homemade嘅fruit preserves (今日係熱情果加lime) 諗住酸酸地,其實我麻麻哋果醬

sourdough 就俾咗兩款 ,一款普通啲另一款就有nuts ! 我個人偏向原汁原味冇nuts 同埋我第一時間已經諗到可以pack兩舊返屋企俾阿媽食,佢比較prefer

於是乎我就逐款配料試吓搽落塊包度啦,先嚟試吓個果醬先,係好清新好Fresh同埋好開胃嘅。第$2包就試吓佢個seasonal Butter 佢中間仲加咗少少海鹽 牛油搽麵包我都幾prefer嘅,呢個更加不得了,試咗一塊之後追住食 仲比起我平時鍾意點醋食麵包更加prefer😜所以話原來我食麵包嘅境界係仲係好低層次 ,連搽麵包嘅牛油都有咁多款。搞到我諗住壓軸出場嘅陳醋就比下去。
其實我覺得呢個醋點Softbread仲好食啲啦

我仲竟然學人飲long break(因為平時嘅我一定會係有奶嘅拉花咖啡,就因為見到個靚仔外國人走入嚟嗌long back )
好彩佢呢個唔太苦唔太酸

我仲諗到下次再嚟可以試吓佢嘅Soft bread 😜

配seasonal  compound  butter
另外一款有nuts sourdough
配seasonal  compound  butter
  • Seasonal  Compound   Butter
2024-10-27 2045 浏览
近排成日聽到呢個terms ,啱晒啦,就攞嚟做主題啦! 不過如果我真係可以做到好似日本呢一位孤獨的美食家咁成功,咁都唔錯呢一間係我上次試完一次之後會好想快啲去食第二次嘅其中一間餐廳。上次中咗伏知道要book定位,所以今次就醒目喇,一位我諗都離唔開坐返之前個位(因為佢座位選擇唔多)某程度上我都覺得個位唔錯㗎,一個人霸咗兩個位喎。我今次就選擇坐另一邊。已經一早諗好咗今次自己要食啲乜,係爭飲嘢點樣配搭。因為嗌咗一份相對貴嘅嘢食(牛油果🥑toast) $120 所以就叫返一杯相對平少少嘅野飲($39)Flat white 其實我都已經諗好下次要食啲乜嘢😜個牛油果toast 賣相真係冇得輸, 我見有外國嘅米芝蓮升級餐廳,佢有個dish 個presentation都係咁樣🤩咁樣諗即時性價比高咗好多不過我就略嫌個toast 唔夠toast ! 我有懷疑過佢根本無烘底 ,但係我嘗試反轉嚟望吓佢都有少少金黃色🤨 如果真係冇我就建議可以烘一烘 有少少外脆內軟就好喇啲牛油果鋪到好似鱗片咁,上邊有一層好似人哋Coding咁,仲有好大Pat嘅魚子醬響中間好奢華咁喎!不過我覺得我唔係有錢人試一次就可以啦!叫呢個

其實我都已經諗好下次要食啲乜嘢😜

好奢華咁喎!不過我覺得我唔係有錢人試一次就可以啦!

叫呢個仲送咗杯薯餅,最鍾意食呢啲香口嘢(薯仔粒粒分明)配埋個他他醬
反而上次食佢個French toast 就冇Extra送任何嘢!

最意外係佢突然間送上兩粒佢哋新研發嘅類似puff嘅物體 (好彩佢入面冇加吉士)反而我唔鍾意!面頭有啲糖粒。佢嘅質地同甜度,我都相當鍾意 ❤️

今次比上次我覺得抵咗😜

期待下一次

Flat  white
牛油果🥑toast
Bonus  -未有得賣㗎
Flat  white
Bonus  -未有得賣㗎
2024-10-13 2130 浏览
Book mark咗好耐好耐有嘗試過去,但係竟然會因為搭唔到車而放棄😔今次再接再厲,終於俾我搵到一架Van仔直接去到附近返嚟都可以搭Van仔返。其實同我去港島茶檔差唔多,所以我有理由相信我會因為咁樣而轉軚,因為食物嘅質素實在差太遠 雖然呢度嘅價錢係偏貴茶檔幾十蚊就一餐呢度閑閑地要百幾蚊一餐當然飲杯咖啡$4-50已經好正常啦呢個時勢,但係佢一份三文治可以去到$150又真係有啲肉痛喎,好似我琴日食French Toast $120雖然第一啖入口的確係從來未食過呢個質地嘅-好Soft軟腍腍,但係又似乎真係有啲貴,其實我掙扎咗好耐究竟我應該食鹹嘅Toast定係食甜,就係因為個價錢我覺得我唔可以嗌兩份咁多囉。擺盤又同我想像中有啲出入扣咗少少分。(我覺得一半價錢都差唔多囉。)其實我想嗌另外果份avocado 可能性價比會高啲,起碼個賣相同佢嗰坺魚子醬都貴氣啲啊。飲嘢又掙扎咗好耐究竟嗌凍定係熱就係因為我去嗰陣行到熱辣辣出晒汗,所以又突然轉太嗌咗個ice long black 明明平時都會嗌有奶嘅white Coffee! 黐咗線最慶幸嘅係本身行到去,佢話indoor 已經full晒可能要坐outd

茶檔幾十蚊就一餐呢度閑閑地要百幾蚊一餐

最慶幸嘅係本身行到去,佢話indoor 已經full晒可能要坐outdoor不過都要等佢call我隔咗我諗15至20分鐘佢就打俾我啦,仲可以坐indoor 㖭 (佢話咁啱有人cancel Booking)

已經諗定,下次或者下下次要食乜嘢😂
但係都唔可以成日去啦,咁鬼貴
French  Toast
CUÍT 🍞係一間西貢酸種麵包店🥖一直想試下😬但都因為太遠有所卻步😵‍💫宜家中環baseball 2開咗期間pop store ,吾使山長水遠入去都可以食到啦✨️------------------------------🍑Ham and cheese 🐽🧀🥪今次叫咗茶餐廳常見「火腿芝士」但屬於高級版🥰麵包用咗義大利佛卡夏,係我幾鍾意既一款麵包👍🏻食落去好蓬鬆+鬆軟又好有彈性🤗帶有橄欖油香氣🪔 口感食落去有啲似鹹白糖🤣三文治系列大部分係預製🥪但因為今次去到已經買完,所以可以即叫即做✨️可能因為新鮮🤔所以都冇上網講咁硬✌🏻🍑麵包裡面夾住厚厚一層薄身mortadella火腿🐽再配咗Burrata芝士🧀非常常見組合,吾會出錯。而特别地方係加入咗帶有蔥油味青醬💚蔥油醬味道似羅勒青醬+薑蓉。整體感覺清新🥰味道唔會搶過咗成個味道👍🏻🍑題外話:炸鱔魚🐟嗰款得星期一二先有,因為要有老闆在先整到🤣
CUÍT 🍞

🍑Ham and cheese 🐽🧀🥪

ᴄᴜɪᴛ 被大家命名為酸種麵包店嘅天花版,唔少人都專程入西貢試佢地嘅包(聽聞中環ʙᴀꜱᴇʜᴀʟʟ都有)( ´ ▽ ` )/西貢呢間店嘅裝修好似外國嘅咖啡店咁,以純白色加木系傢俱為主🤍🪵店內環境唔大得3-4張枱,裝橫簡潔,但充滿著心思入門口左邊牆身放滿酸種麵包模型,整齊有列地排著,超好拍而入啲啲係收銀位,可看到咖啡師沖咖啡過程😗檯面亦有小銀牌同展示當日提供嘅飲食,非常吸引店外有一個小位置為戶外用膳區,不太熱嘅話都非常寫意當日冇預約,所以要等位🥲但又趕住走所以只好外賣見好多人都特登嚟買包佢哋主打嘅酸種麵包,每日都有5-6款,有鹹有甜,價錢40-80蚊除咗酸種麵包,仲有幾款三文治、蛋糕,例如香蕉麵包、鬆餅等等➺ ᴄᴀᴇꜱᴇʀ ᴇɢɢ ᴀᴠᴏᴄᴀᴅᴏ ꜱᴀɴᴅᴏ 💰120麵包好厚身,烘過微脆佢哋嘅炒蛋加咗芝士同洋蔥去炒,好香又好滑 ,加上醬汁好食而且份量好多牛油果蓉都唔少,再加青瓜同炒蛋,真係好飽肚,好足料食半份都已經有少少滯😳➺ ɪᴄᴇᴅ ᴍᴏᴄʜᴀ💰55朱古力味超濃郁,唔會太甜飲落去好順滑,感覺好滿足!仲有陣陣咖啡香,同朱古力味完美融合,真係好正➺ ᴘᴇᴀɴᴜᴛ ꜱᴀɴᴅʏ 💰55一大匙

店內環境唔大得3-4張枱,裝橫簡潔,但充滿著心思

入門口左邊牆身放滿酸種麵包模型,整齊有列地排著,超好拍

而入啲啲係收銀位,可看到咖啡師沖咖啡過程😗
檯面亦有小銀牌同展示當日提供嘅飲食,非常吸引
店外有一個小位置為戶外用膳區,不太熱嘅話都非常寫意

當日冇預約,所以要等位🥲但又趕住走所以只好外賣

見好多人都特登嚟買包
除咗酸種麵包,仲有幾款三文治、蛋糕,例如香蕉麵包、鬆餅等等

麵包好厚身,烘過微脆

➺ ɪᴄᴇᴅ ᴍᴏᴄʜᴀ💰55
朱古力味超濃郁,唔會太甜

➺ ᴘᴇᴀɴᴜᴛ ꜱᴀɴᴅʏ 💰55
一大匙好濃花生醬味嘅厚身忌廉浮喺咖啡上面
慢慢飲嗰陣,花生醬忌廉就會慢慢溶化,好香滑,好濃郁,但又唔會好杰好飲

總結:
雖然價錢唔平 但整體味道都幾好服務又好
所以下次再入西貢的話都會想再去試+堂食!由其係佢地嘅ꜰʀᴇɴᴄʜ ᴛᴏᴀꜱᴛ好想試🥹

✨消費:~ 💰150/ʜᴇᴀᴅ
2024-07-01
午餐
西贡人气Cafe & Bakery — CUÍT限时登陆Basehall,明星产品Sourdough多达10+种口味,同时提供轻食三明治和常温点心,跟本店品类有所不同。整体价格偏贵,但胜在打卡方便。·【Fish Sandwich】【Broccolini Sandwich】【Egg Mayo Sandwich】·用了三款不同的面包作base,调味的思路堪比研发做菜,可见细节上的用心。·三文鱼、奶油芝士和Sourdough乍一看很常见的搭配,但这里用上了自制的红菜头香橙烟熏三文鱼,厚厚实实、色彩亮丽地堆叠在一起,咸香细腻,腌黄瓜片切得又细又密。·带着焦香的碳烤西兰苔、酸甜开胃的白香醋椰菜沙律、蒜香搅打Ricotta和酸种佛卡夏,这款是我的最爱。蔬菜的脆爽和佛卡夏的绵韧相映成趣,大大小小的气孔让温柔的芝士酱完全渗透,真没想到一款素食三明治能吃得如此满足!·绵滑浓稠的蛋沙律搭配软韧的酸种吐司,金灿灿的馅儿多得油纸都兜不住,刚打开包装就从两块厚厚的吐司中间溢出来,关键调味也很清新,幸福地咬下一大口,这能没有含金量吗?·【Olive Sourdough】橄榄酸种在其他面包店很少见, 盲选了这款大成
【Fish Sandwich】
【Broccolini Sandwich】
【Egg Mayo Sandwich】
【Olive Sourdough】
橄榄酸种在其他面包店很少见, 盲选了这款大成功,喜欢咸口真心值得冲。外皮脆硬但不会硌牙,内里橄榄和海盐的咸混合着酵母的微酸,嚼劲喜人,橄榄的一点油润无形地浸润着面包,这个湿润度简直好得作弊了!
用了黑橄榄和绿橄榄两种,份量多到误以为手抖,每一口都能吃到好多。混合香草和一点柠檬皮屑让香味瞬间得到了升华,哪里是在吃面包,有点在南意吃乡间料理的感觉了!
2024-06-14
午餐
2024-06-10 1910 浏览
menu 簡約,食物一頁紙咖啡一頁紙貴精不貴多三文治一個女仔我覺得根本食唔晒,但上次同另一半食過一次覺得好好食,所以今次又再挑戰多一次自己一個人食,原來係真係食唔晒㗎環境舒服寧靜麵包口感非常符合我心意上次食咗炸鱔三文治已經好回味今次係牛油果,雞蛋三文治,上面仲有夠細細舊嘅鹹魚,牛油果裏面加咗青瓜,加埋佢嘅自家製麵包,成件事好有口感唯一係地方唔大有機會要同人搭枱或者坐喺外面,不過好彩係當其時人流唔多總括嚟講非常推薦過嚟食
menu 簡約,食物一頁紙咖啡一頁紙
貴精不貴多
三文治一個女仔我覺得根本食唔晒,
但上次同另一半食過一次覺得好好食,
所以今次又再挑戰多一次自己一個人食,
原來係真係食唔晒㗎

環境舒服寧靜
麵包口感非常符合我心意
上次食咗炸鱔三文治已經好回味

總括嚟講非常推薦過嚟食
2024-05-28 1926 浏览
#pb食在西貢 #pbcafe系列 西貢新開高質Sourdough店🍞New Cafe Alert🚨✨之前見到人介紹西貢新開左間Sourdough店 包控即刻表示心心眼😍 呢間Sourdough Cafe開業半年多 佢位於西貢天后廟個邊 距離西貢碼頭大約10分鐘左右🤪 店內裝修似外國cafe 環境唔大 只有3-4張枱 見唔少人都特登黎買包🥰 我堂食完都忍唔住買多左幾款包返屋企 就算第2日焗黎食都好香脆、好好食❤️.佢主打嘅Sourdough每日有5-6款 有鹹有甜😋 價錢$40-$55半條 $70-$80一條🤪 除左Sourdough 佢仲有幾款三文治、Pastries 例如Banana Bread、Scone等等😍 🔹Soft Bread Basket🍞推介❤️ 呢個set包左兩款Sourdough + 3款醬料 岩哂咩都想試下嘅我🤪 當日嘅Sourdough係Sesame、Potato & Cheese Sourdough 而醬料就有Black Truffle Butter、Nut Butter、Olive Oil😋 Sourdough好香脆 一食已經好驚喜😍 Potato & Che
#pb食在西貢 #pbcafe系列
西貢新開高質Sourdough店🍞
New Cafe Alert🚨✨

🔹Soft Bread Basket🍞
推介❤️ 呢個set包左兩款Sourdough + 3款醬料 岩哂咩都想試下嘅我🤪 當日嘅Sourdough係Sesame、Potato & Cheese Sourdough 而醬料就有Black Truffle Butter、Nut Butter、Olive Oil😋 Sourdough好香脆 一食已經好驚喜😍 Potato & Cheese味超好食 味道超香 而且好濃芝士味👍🏻 最後我都再買左少少番屋企食 屋企人都大讚🥰

🔹Caeser Egg Avocado Sando🥪
好厚身、好足料🥰 佢嘅炒蛋加左芝士、香草去炒 味道好香 而且好滑😍 牛油果蓉再加青瓜、炒蛋好飽肚 食半份已經有少少滯 建議兩個人share食🤪

🔹Peanut Sandy🥜
White coffee加上花生泡泡 幾特別👍🏻 飲落有微微花生香 不過冇左層泡就同普通咖啡冇分別🤪
🔹Flat White☕️
整體✨ 西貢又多一間高質包包店🥰 呢間Sourdough Cafe開業半年多 店內唔大 只有3-4張枱 不過就有好多人特登黎買包🤪 佢每日都有5-6款Sourdough供應 今次試左幾款都好滿意 就算第2日焗黎食都好香脆😋

CUÍT (西貢)
西貢普通道3A號地舖
2024-05-21 1850 浏览
好少一間舖會半年內回訪三次(除咗三哥米線嗰啲),仲要係西貢咁遠,但CUÍT確實係驚為天人嘅好食,sourdough界嘅天花板🥹[𝐌𝐚𝐫𝐤𝐞𝐭 𝐅𝐢𝐬𝐡 𝐊𝐚𝐫𝐚𝐚𝐠𝐞 𝐒𝐚𝐧𝐝𝐨 $𝟏𝟓𝟎]雖然係market fish,食過3次都係白鱔🤣炸白鱔表皮酥脆,內裏tender💯無任何油膩感係因為店主加咗爽脆嘅青瓜同house-made tartare,balance得好好!!!🥲👏🏻第一次同朋友食嘅時候忍唔住驚呼咗出黎:wow好好食![𝐀𝐯𝐨𝐜𝐚𝐝𝐨 𝐓𝐨𝐚𝐬𝐭 $𝟏𝟐𝟎]同坊間大大pat搽喺sourdough上面唔同,牛油果以非常薄切方式呈現,吸睛度係💯同時亦見到店主嘅用心❤️原本並唔好lumpfish carviar,驚鹹同腥嘅感覺,見到仲要portion咁多😂但出奇地牛油果減低咗魚子醬嘅鹹,連埋house-made生吐司嘅奶油香,三者相輔相成,係CUÍT嘅signature無誤!一路食一路覺得好幸福!😍avocado toast會跟埋hash browns,熱辣辣點埋sour cream食好正🤤男朋友話hash brown係mvp,所有野食入面最好食😅😂😂[𝐅𝐫𝐞𝐧𝐜𝐡 𝐓𝐨𝐚𝐬𝐭 $𝟏

雖然係market fish,食過3次都係白鱔🤣
炸白鱔表皮酥脆,內裏tender💯
第一次同朋友食嘅時候忍唔住驚呼咗出黎:wow好好食!

[𝐀𝐯𝐨𝐜𝐚𝐝𝐨 𝐓𝐨𝐚𝐬𝐭 $𝟏𝟐𝟎]
avocado  toast

hash  browns

[𝐅𝐫𝐞𝐧𝐜𝐡 𝐓𝐨𝐚𝐬𝐭 $𝟏𝟐𝟎]
基本上cafe都會有french toast,但好多時候都要幾個人share先消化到1個,因為膩。
但呢個french toast配yogurt cream、passion fruit、blueberry比到一種清新嘅感覺。一個人輕鬆可以KO 1個😳
Will definitely ENCORE🫶🏻

咖啡就普通,冇太大記憶點,但次次到訪都要買走成個potato and cheese sourdough🥔🧀番屋企食
sourdough控必食,食過會成日心思思想入西貢食😣
french  toadt

CUÍT店舖唔大,只有10個座位左右,但宜家可以online book位,唔使排🤫
入西貢必食!!!
avocado  toast
hash  browns
french  toadt
  • French  Toast
🍞很喜歡他們的用心,連看挨豬也是一波治癒。店面簡約但充滿質感,石頭、木材和日光搭配得剛剛好🍳,看得舒服很重要。🥖近年吃過最好吃的酸種麵包🥺!款式居然有多達十種口味,每款外脆內軟,包體在嘴巴裏回彈,不乾不刮口,質感非常出色!而且香味和發酵的香甜也平衡得很好🥚可惜當天𝖢𝖺𝗋𝖺𝗆𝖾𝗅𝗂𝗌𝖾𝖽 𝗈𝗇𝗂𝗈𝗇已經賣光光了。我哋揀咗Potatoe & Cheese ,同Fig & Walnut,材料每口都可以食到,足料份量大,半份夠兩個人食餘。另外花生白咖啡也很香濃,奶蓋的味道似花生醬雪糕𝗈𝗆𝗀。Cafe咁用心真係買少見少,有樣有內涵更加值得支持。-⚡️如果你也喜歡我的內容,想了解更多:觀察人間|身心靈|健身營養|自煮烘焙|周遊覓食

🥖近年吃過最好吃的酸種麵包🥺!

可惜當天𝖢𝖺𝗋𝖺𝗆𝖾𝗅𝗂𝗌𝖾𝖽 𝗈𝗇𝗂𝗈𝗇已經賣光光了。

另外花生白咖啡也很香濃,奶蓋的味道似花生醬雪糕𝗈𝗆𝗀。

Cafe咁用心真係買少見少,有樣有內涵更加值得支持。

⚡️如果你也喜歡我的內容,想了解更多:
觀察人間|身心靈|健身營養|自煮烘焙|周遊覓食

-🦄 ᴄᴜíᴛ @cuit_hk ・🌨️ 風輕 雲淡 雨絲 夜悠..・🍃 青蔥綠葉堆砌の思い 滿載、🦅 黑松枝椏寒暄之愧動 尋覓。・✿-✿-✿-✿-✿-✿-✿-✿-✿-✿-✿・🕊️ 【 𝓑𝓻𝓮𝓪𝓭 𝓲𝓼 𝓽𝓱𝓮 𝓬𝓪𝓷𝓿𝓪𝓼… 】・做得真棒的酸種麵包磚 這大概是店名的意義我吃到的是店家的熱誠 還有那份製包的心意這家的外賣酸種麵包磚 的而且確是不錯吃喔・🐟 ᴍᴀʀᴋᴇᴛ ꜰɪꜱʜ ᴋᴀʀᴀᴀɢᴇ ꜱᴀɴᴅᴏ ʜᴋᴅ150🪵 ʀᴀᴛɪɴɢ🌕🌕🌕🌕🌑・當天的時令鮮魚是白鱔 不知道日後的會否變炸白鱔外皮酥脆內軟嫩 炸衣只是薄薄的不厚魚肉細膩無骨亦感鮮甜 緊緻中也有一點鬆化炸物理應油份是比較重 但這個白鱔卻沒油感就要歸功於店家自製的 清爽青瓜他他沙律醬比起市面一般的他他醬 這個是多了一份爽朗質地上更為輕盈跟水嫩 沒有那可怕的厚重感配搭炸白鱔去一同享用 兩者得以相互去平衡不會吃到一半就想放棄 卻是輕鬆的吃掉全部白鱔的而且確做得不錯 就連我爸也給了高分可青瓜在此其實是靈魂 欠缺了青瓜就會失色・🥑 ᴀᴠᴏᴄᴀᴅᴏ ᴛᴏᴀꜱᴛ ʜᴋᴅ120🪵 ʀᴀᴛɪɴɢ🌕🌕🌕🌖🌑・不論是外貌吸睛的程度 還是味道配搭均不錯
🦄 ᴄᴜíᴛ @cuit_hk

🌨️ 風輕 雲淡 雨絲 夜悠..

🍃 青蔥綠葉堆砌の思い 滿載、
🦅 黑松枝椏寒暄之愧動 尋覓。

🕊️ 【 𝓑𝓻𝓮𝓪𝓭 𝓲𝓼 𝓽𝓱𝓮 𝓬𝓪𝓷𝓿𝓪𝓼… 】

黑松露香氣飄卻不油膩 牛油果能降低它的鹹
因此兩者起了互補作用 一同享用是生息不少

麵包的奶油香甜跟奶韻 跟松露鮮和牛油果醇
簡簡單單的搭配就這樣 這是平淡的幸福感吧
Have  a  nice  weekend  !!

𝗣.𝘀.

有一種清透乾爽之感覺 早晨有這杯就是美好

幸好我是剛開門就到達 就不用排隊等候入座
雖則是剛營業就能坐下 但其實我是排第二喔
其他的客人都是外賣多 這絕對是高人気之店

ᴘ.s.① 這裡的人都在慢慢慢… 慢活 (´▽`)
ᴘ.s.❷ 好像在這裡能放空一整天呢!!!

📍 ᴄᴜíᴛ @cuit_hk
👉🏻 西貢普通道3A號地舖
2024-04-20
$150 (早餐)
ᴀᴠᴏᴄᴀᴅᴏ ᴛᴏᴀꜱᴛ
Have  a  nice  weekend  !!
ɪᴄᴇᴅ ʟᴏɴɢ ʙʟᴀᴄᴋ
「Cuit」一開張便試了他的 Sourdough,隨後又試了牛肝菌包和 Cinnamon Roll,三款帶回家的包包質感都很完美,包香和味道同樣叫我們豎起姆指。自「Cuit」正式開設堂食後,每次假期經過都是 Full House。今次決定享受堂食,不帶包包回家。登記後大約十分鐘即有位,算是幸運喔,不過亦無緣享受室內冷氣。阿 Q一點,戶外座位其實也不錯,正配合行山完畢、早已汗流浹背的我倆,哈哈!餐牌選擇大致是包包和 Pastry 類的食品,暫時沒有蛋糕供應。飲品方面選擇不多,基本是茶、咖啡和朱古力!第一輪的食物來了!我要的 Peanut Sandy HK$55 是 White Coffee 作基底,然後再加上 Peanut Foam。White Coffee 淡香流暢、輕甜,感覺不錯,只是 Peanut Foam 的花生味似乎太輕了,坦白說是零感認,希望下次可試到滿意的改良版Black Coffee HK$36 可以接受啊!今日目標是 Market Fish Karaage Sando HK$150。別以為是一般的炸魚柳三文治足以吸引我倆的舌頭,所謂的 Market Fish,其實是採用

第一輪的食物來了!

Black Coffee HK$36 可以接受啊!

今日目標是 Market Fish Karaage Sando HK$150。別以為是一般的炸魚柳三文治足以吸引我倆的舌頭,所謂的 Market Fish,其實是採用了廣東人常吃的白鱔,有趣指素是否立即提升呢?

首先自家麵包的質素無容置疑,跟著以自調的 Tartare 醬、切片青和 Dill 草,帶出清新香氣和味道。清香的味兒正好襯托炸得外脆內嫩的白鱔,來得讚讚讚的完美!入口白鱔的油脂被掩蓋了,可是彈牙的鱔肉卻沒有轉變,依舊迷人可口!

不用擔心如炸脆鱔般吃得一口油,但要小心白鱔仍有一點點燙

一直想吃一件美味的 French Toast,上次在日本吃到的不似預期,當看到「Cuit」餐牌上的 French Toast  HK$120 ,一試的衝動便隨即爆發!

French Toast 也不例外,採用自家製麵包,經過煎香後,麵包外層帶有焦脆感,尤其是角位最為明顯,而麵包內層則保持鬆軟。「Cuit」特別地為 French Toast 配上焦糖香蕉、陳醋藍莓、熱情果,還有經過自家調製的乳酪忌廉。

「Cuit」的 French Toast 給我一點清新的感覺,在配搭上也花了不少心思!唯一未夠滿足的是差一點香氣,也許 「Cuit」的麵包只沾奶來煎,而沒放雞蛋!

「Cuit」還有不少吸引我的包包,例如用了四隻雞蛋和鯷魚的 Caesar Egg Avocado Sando,還有魚子醬量來得慷慨的 Avocado Toast,有機會再去堂食!
2024-04-14
  • Market Fish Karaage Sando
2024-04-06 2236 浏览
好一陣子無喺啡遊時覺得感動感動來自每一位店員、係每一位!店員嘅親切笑容 👧🏻👦🏻感動來自每一道菜式、係每一道!菜式嘅創意、心思同執行呢次終於有啖好食喇嗚嗚嗚⋯😭🔖 Market Fish Garage Sando 🥪是日嘅Market Fish 係炸白鱔炸白鱔三文治!真係以為自己聽錯呢~就算夾喺青花絲同沙律醬之間🥒炸鱔都保持香脆熱辣辣、出色!🔖 Banana Bread 🍌外層香脆、入面蛋糕濕潤得嚟加咗唔少合桃好香口上面嘅Italian Butter先係精粹所在🧈灑咗細醉鹽片、味道即時多咗層次🔖 Peanut Sandy 🥜當你以為佢係花生醬加落咖啡攪兩攪咁你就太睇少佢哋喇佢係一大匙濃濃花生醬味嘅厚身忌廉浮喺咖啡上面你慢慢飲時、花生醬忌廉會慢慢溶化香滑、濃郁得嚟唔會漿住、好味~❣️對於小店的定價可能會有唔少朋友有啲猶豫不過當坊間好多Cafe求其一份配料「不怎樣」的All Day 都索價3位數字時不如留番個肚嘅Quota 俾好似呢間對出品有要求嘅小店啦~大佬、真係完全唔同層次呢❣️周末一開門就未停過有客人入嚟留電話等位、要有心理準備喔~
好一陣子無喺啡遊時覺得感動
感動來自每一位店員、係

店員嘅親切笑容 👧🏻👦🏻

感動來自每一道菜式、係

菜式嘅創意、心思同執行

呢次終於有啖好食喇
嗚嗚嗚⋯😭

🔖 Market Fish Garage Sando 🥪
是日嘅Market Fish 係炸白鱔
炸白鱔三文治!真係以為自己聽錯呢~
就算夾喺青花絲同沙律醬之間🥒
炸鱔都保持香脆熱辣辣、出色!

🔖 Banana Bread 🍌
外層香脆、入面蛋糕濕潤得嚟加咗唔少合桃好香口
上面嘅Italian Butter先係精粹所在🧈
灑咗細醉鹽片、味道即時多咗層次

🔖 Peanut Sandy 🥜
當你以為佢係花生醬加落咖啡攪兩攪
咁你就太睇少佢哋喇
佢係一大匙濃濃花生醬味嘅厚身忌廉浮喺咖啡上面
你慢慢飲時、花生醬忌廉會慢慢溶化
香滑、濃郁得嚟唔會漿住、好味~

❣️對於小店的定價可能會有唔少朋友有啲猶豫
不如留番個肚嘅Quota 俾好似呢間
對出品有要求嘅小店啦~
大佬、真係完全唔同層次呢

早餐
2024-03-22 1116 浏览
Rustic Bread Basket with Condiments $90有唔同口味嘅Soudough配三款自選嘅Condiments今次揀咗花生醫,House-made果Jam同埋Aged Vinegar with Olive Oil會toast咗先上,Sourdough外皮脆口唔乾身,入面軟熟得嚟有輕微嘅濕度,暖暖哋點咩調料都好食👍🏼Market Fish Karaage Sando $150Sandwich嚟講, $150食個Fish Sandwich係貴既。唔好食嘅話真係抌心口。但係! 佢好好食! 厚切炸fish fillet(唔係cheap魚)+海量Seasoned Salad cucumber+ well toasted牛油麵包。一大啖咬落去,又juicy又crispy🥹Peanut Sandy $55其他嘢食都唔錯,一定無伏,只係無乜驚起位French Toast $120Chocolate Brownie $40
Market Fish Karaage Sando

Sourdough

Peanut Sandy $55

其他嘢食都唔錯,一定無伏,只係無乜驚起位
French Toast $120
Chocolate Brownie $40