2022-07-22 560 浏览
朋友好想食佢公司樓下呢間下午茶嘅甜品架,供應時間3:00-6:00,一直未有機會試 ,今次同佢慶祝生日,事前問過店方,可以喺六點之前入座落咗個柯打先,食完晚飯先至再上呢個甜品架, 可以俾個驚喜佢又圓佢心願,讚雖然好期待食甜品,晚飯都要正經食嘅,他他上面有芫荽做裝飾,牛油果粒混合咗吞拿魚粒一啲都唔腥,加埋醃洋蔥食落又香又軟。龍蝦意粉擺盤精緻,引發食慾,有一件帶殼龍蝦,下面仲有淨肉龍蝦鉗,啖啖肉,扁意粉帶有花邊個樣好得意,口感煙韌,好滿足。油封鴨腿擺盤幾有心機,伴有新鮮無花果、鮮桃粒、龍珠果片,油封鴨腿要長時間低溫慢煮 ,係花功夫嘅菜式,鴨腿皮酥肉嫩帶點鹹香,肉質軟嫩。最期待嘅甜品架出場啦上層三款甜點包括:伯爵茶提拉米蘇杯玫瑰花荔枝慕士蛋糕宇治抹茶雪糕泡芙下層三款鹹點包括:柚子醬巴馬火腿蜜瓜蘇魚子醬蟹肉沙律紅茶奶油包洛神花三文魚迷你漢堡魚子醬蟹肉沙律麵包,口感豐富又美味蜜瓜酥嘅蜜瓜係打成蓉放喺火腿面,柚子醬揸响酥面,鹹香中夾住點點甜味又好夾喎。一啖食曬迷你漢堡有難度,滿口嘅煙三文魚同青瓜味都唔錯。甜點最鍾意玫瑰花荔枝慕士蛋糕,滿口玫瑰花芬芳帶住清淡荔枝味,好想再食啊。抹茶雪糕泡芙,雪糕嘅抹
朋友好想食佢公司樓下呢間下午茶嘅甜品架,
供應時間3:00-6:00,一直未有機會試 ,
今次同佢慶祝生日,事前問過店方,
可以喺六點之前入座落咗個柯打先,
食完晚飯先至再上呢個甜品架,
可以俾個驚喜佢又圓佢心願,讚
雖然好期待食甜品
晚飯都要正經食嘅,
秘製吞拿魚牛油果他他配醃洋蔥
他他上面有芫荽做裝飾,
牛油果粒混合咗吞拿魚粒一啲都唔腥,
加埋醃洋蔥食落又香又軟。
龍蝦意粉擺盤精緻,引發食慾,
經典龍蝦扁意粉
有一件帶殼龍蝦,
下面仲有淨肉龍蝦鉗,啖啖肉,

扁意粉帶有花邊個樣好得意,
口感煙韌,好滿足。
惹味經典油封鴨腿配無花果及辣根芥末醬
油封鴨腿擺盤幾有心機,

伴有新鮮無花果、鮮桃粒、龍珠果片,
油封鴨腿要長時間低溫慢煮 ,
係花功夫嘅菜式,
鴨腿皮酥肉嫩帶點鹹香,
肉質軟嫩。
最期待嘅甜品架出場啦
Da Napolitea
上層三款甜點包括:

宇治抹茶雪糕泡芙
下層三款鹹點包括:

洛神花三文魚迷你漢堡
魚子醬蟹肉沙律麵包,
口感豐富又美味
魚子醬蟹肉沙律紅茶奶油包
蜜瓜酥嘅蜜瓜係打成蓉放喺火腿面,
柚子醬揸响酥面,
鹹香中夾住點點甜味又好夾喎。
柚子醬巴馬火腿蜜瓜蘇
一啖食曬迷你漢堡有難度,
滿口嘅煙三文魚同青瓜味
都唔錯。
玫瑰花荔枝慕士蛋糕
甜點最鍾意玫瑰花荔枝慕士蛋糕,
滿口玫瑰花芬芳帶住清淡荔枝味,
好想再食啊。
抹茶雪糕泡芙,
雪糕嘅抹茶味夠濃郁。
宇治抹茶雪糕泡芙
伯爵茶提拉米蘇又係喜歡嘅味道,
哎呀喂,可以再來一客嗎?
伯爵茶提拉米蘇杯
 食飯少不免叫杯嘢飲,
Chilli Spezzato iceberg
我呢杯有檸檬清香帶點辣,
飲落唔錯,越飲越順。
From miles away
朋友對佢杯飲品讚不絕口。
2022-07-19
秘製吞拿魚牛油果他他配醃洋蔥
經典龍蝦扁意粉
惹味經典油封鴨腿配無花果及辣根芥末醬
Da Napolitea
Chilli Spezzato iceberg
From miles away
好姊妹生日, 梗係要陪佢搵節目, 順便食個high-tea嘆下。係海港城盡頭有間法國西餐廳, 門外望入, 昏暗燈光令環境氣氛既高檔又浪漫。 其中見到有二人Tea set, 只限平日3點至6點供應, 難得平日放假, 一於試試。Tea set包兩杯coffee or tea, 而Tea-set一共兩層, 下層為鹹點, 上層甜點各三款, 每款賣相精緻。【Da Napoli-TEA】HK$358 /2ppl柚子醬巴馬火腿蜜瓜酥: 一口咬, 下層酥皮鬆化, 摺疊嘅巴馬火腿相對不是一咬即斷, 所以要分層食, 火腿微微鹹香又滑, 配上一小份量甜柚子醬, 鹹甜味很match。魚子醬蟹肉沙律紅茶奶油包:奶油包較為軟化, 梳梳蟹肉混入沙律醬, 依然食到蟹肉嘅鮮甜, 鹹鹹地嘅魚子醬更能提鮮。洛神花三文魚迷你漢堡: 將漢堡以天然洛神花染成粉紅色burger, 但包質地有d賓, 夾住小洋蔥同埋煙三文魚, 沒有額外醬汁, 主要食到煙三文魚嘅鹹香。玫瑰花荔枝慕士蛋糕: 蛋糕佔一小層墊底, 中層為玫瑰慕士, 荔枝jelly做頂層, 整個入口, 玫瑰花味很重, 多重層次, 花香味清新。宇治抹茶雪糕泡芙: 泡芙鬆化, 內

【Da Napoli-TEA】HK$358 /2ppl
Da Napoli-TEA

魚子醬蟹肉沙律紅茶奶油包:

宇治抹茶雪糕泡芙: 泡芙鬆化, 內裡有宇治抹茶雪糕, 凍冰冰, 抹茶味濃。

伯爵茶提Tiramisu: 口感creamy濕潤, 咖啡味什濃, 細味有伯爵茶香。

一邊嘆Tea, 一邊閒傾, 好快又過6點, 剛好有另一朋友黎join我地, 正好再散叫幾款食埋dinner。
【Avocado Tartare】HK$198
吞拿魚牛油果他他Creamy中又食到有魚香嘅吞拿魚粒, 再混入醃洋蔥細粒, 口感綿密, 不過價錢偏貴。
Avocado Tartare

【Classic Lobster Tagliatelle】HK$308
波浪扁意粉軟硬剛好, 口感特別, 龍蝦鮮香甘甜汁醬容易掛汁, 平均沾上每條意粉, 龍蝦雖然較細隻, 但肉質鮮甜爽彈。整體超喜歡呢款main!

【Confit Duck Leg】HK$278
鴨腿燉得入味軟腍, keep到原本肉汁. 同時又食到鴨肉獨特嘅香味, 外皮微脆, 配上無花果同水果粒, 可清新一下口中嘅濃郁味。
Confit Duck Leg

飲品方面同樣選擇多, 除了各式coffee、wine, 仲有餐廳自家沖調嘅cocktails, 另有3款mocktails供應。
【Summertime magic】HK$78
芒果味濃郁, 散發淡淡酸甜菠蘿味, 但稍為甜咗d, 不過待冰溶化, 可能會好一點。
Summertime magic
2022-07-20
Da Napoli-TEA
Avocado Tartare
Confit Duck Leg
Summertime magic
2022-07-15 390 浏览
呢一間意式風情餐廳嘅港女下午茶都幾抵食又靚🫖鹹甜點各有三款 全部都好精緻 都幾出色😚鍾意佢個伯爵茶提拉米蘇杯 食落好清香☕️鹹點嘅柚子醬巴馬火腿蜜瓜酥都唔錯 好酥脆 加埋topping就好清新💓
位於尖沙咀海港城ᴅᴀ ꜰɪʟɪᴘᴘᴏ ᴛʀᴀᴛᴛᴏʀɪᴀ,已經是第二次到訪了,主打正宗傳統意大利家庭美食,菜式亦適合家庭分享。最近更推出意式下午茶,人均$179,性價比算是不錯!⁎˃ᴗ˂⁎-Da Napoli-TEA $358 / 2人兩層架的Tea Set有鹹甜點各三款,以花瓣作點綴𑁍打卡一流。另配上兩杯咖啡或茶。底層為鹹點,頂層甜品以茶葉入饌,鹹點包括柚子醬巴馬火腿蜜瓜酥,口感酥脆,而火腿鹹香十足。最愛是魚子醬蟹肉沙律紅茶奶油包魚子醬配上一絲絲蟹肉,十分矜貴。洛神花三文魚迷你漢堡,好可愛。另外亦超喜歡伯爵茶提拉米蘇杯,茶味超濃郁!而迷你抹茶泡芙有淡淡抹茶清香!-牛肉他他 $198牛肉他他拌入生雞蛋、黑胡椒等配料,非常之鮮嫩,調味亦較突出,甚有意式風味。-經典龍蝦扁意粉 $308麵條是波浪形狀,好特別。質感十分煙韌,有別於一般意粉麵條掛滿濃郁龍蝦醬汁。-惹味經典油封鴨腿 配無花果及辣根芥茉醬 $278鴨腿煎得香嫩,皮邊脆脆的。肉質鮮嫩富油香。配有無花果、青蘋果和小番茄,非常開胃。
Da Napoli-TEA $358 / 2人
另配上兩杯咖啡或茶。
洛神花三文魚迷你漢堡,好可愛。

另外亦超喜歡伯爵茶提拉米蘇杯,茶味超濃郁!
而迷你抹茶泡芙有淡淡抹茶清香!
牛肉他他 $198

經典龍蝦扁意粉 $308
麵條是波浪形狀,好特別。
質感十分煙韌,有別於一般意粉
麵條掛滿濃郁龍蝦醬汁。

惹味經典油封鴨腿 配無花果及辣根芥茉醬 $278
鴨腿煎得香嫩,皮邊脆脆的。肉質鮮嫩富油香。
配有無花果、青蘋果和小番茄,非常開胃。
2022-07-15 363 浏览
餐廳面積頗大,令食客絕不會有壓迫感,仲有一些VlP間隔的小房間,店內擺設也很有特色,店員熱情介紹一些餐廳的熱賣前菜是牛油果吞拿魚他他,主菜包括有龍蝦汁扁意粉和有油封鴨肶配無花果醬,另外叫了一杯Mocktail和一杯Cocktail,很有特式,但最最特色原來在餐後的小品,簡直超精緻,兩層架有12款咸甜小吃,包括ParmaHam酥卷、魚子醬蟹肉包、三文魚迷你漢堡、抹茶雪糕泡芙、Tiramisu杯和白朱古力慕絲蛋糕,店員特別指出這Set平時只在下午茶才推出,今晚真是有緣。

2022-07-14
2022-07-14 270 浏览
店子寬敞、擺枱空間也令客人安心,最重要是待客殷勤,食物質素和選擇也值得贊,今次主菜點了龍蝦尾扁意粉和油封鴨脾,超好味,意粉掛滿龍蝦汁,鴨脾一切開香味撲鼻,再飲一口鷄尾酒,簡直上佳享受,另外叫了一個像下午茶擺設的甜品拼,除了賣相绝對可打卡外,更可一次過試晒店子的甜品師父手工,绝對超值。店員更指這下午茶Set平時只在下午茶時間才供應,因反應熱烈才加推,總括這頓飯不論色香味也很滿意,這餐廳回頭率絕對超高。

2022-07-14
最近餐廳推出左全新的打卡Da Napoli-TEA 下午茶,有鹹甜點兩款比大家感受下意式風情。Da Napoli-TEA $358/2人推介:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️一上檯基本上係相機食先,迷你層架賣相打卡一流,以花同茶的配色調味元素呈獻,二人份量嘅鹹甜美點分別有三款,巴馬火腿蜜瓜酥: Parma Ham上加了蜜瓜果蓉及柚子茶醬,酥香口感又有份清新開胃嘅味道。魚子醬蟹肉沙律魚子醬軟包:四方形麵包MIX左帶香氣紅茶嘅味道,在矜貴魚子醬及蟹肉絲中,再加一片花瓣點綴,法式奶油包食落好有驚喜。洛神花漢堡配煙三文魚:將洛神花磨碎加入迷你漢堡中,再加入醃青瓜及煙三文魚,豐富創新好滋味。再加埋杯餐廳Signature Cocktails & Mocktail Or Coffee/Tea 非常完美。講完TEA TIME 講返個豐富晚餐啦秘製吞拿魚牛油果他他 Avocado Tartare$198推介:⭐️⭐️⭐️⭐️Appetizer 秘製吞拿魚牛油果他他配醃洋蔥,前者來講吞拿魚同牛油果口感綿密,開胃醃洋蔥作為配料令口感層次再提升左唔少。整體吞拿魚新鮮可口,牛油果生熟程度同份量都滿意。經典龍蝦扁意粉 $308Classi

有鹹甜點兩款比大家感受下意式風情。

Da Napoli-TEA $358/2人
推介:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
一上檯基本上係相機食先,迷你層架賣相打卡一流,
以花同茶的配色調味元素呈獻,二人份量嘅鹹甜美點分別有三款,
巴馬火腿蜜瓜酥:
魚子醬蟹肉沙律魚子醬軟包:
再加一片花瓣點綴,法式奶油包食落好有驚喜。
洛神花漢堡配煙三文魚:

講完TEA TIME 講返個豐富晚餐啦
推介:⭐️⭐️⭐️⭐️
Appetizer 秘製吞拿魚牛油果他他配醃洋蔥,前者來講
整體吞拿魚新鮮可口,牛油果生熟程度同份量都滿意。

經典龍蝦扁意粉 $308
Classic Lobster Tagliatelle
推介:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ (必點)
作為餐廳的招牌菜,係無理由第一次來唔點嘅一款名物。
採用意大利Petra 7220 麵粉,每日新鮮自家製作的波浪扁意粉,
特別挑選來自意大利中北部一間超過160年歷史家庭式經營的麵粉廠,
Molino Quaglia麵粉每日新鮮製作麵條, 比一般扁意粉口感更紮實,
其形狀對掛汁就更恰到好處,龍蝦味濃郁,龍蝦肉份量唔算多,
但每條麵條都掛滿龍蝦醬汁夠哂香濃惹味,充滿小麥香氣。

惹味經典油封鴨腿 Confit Duck Leg $278
推介:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
經典油封鴨腿份量夠哂驚喜,配以辣根芥末醬帶出其鹹香,
肉質鮮嫩,配菜伴碟有清新的無花果及桃肉解除油膩感,
醬汁香濃惹味鴨腿燉得入味軟腍,脂肪比例適中,係值得一試。

12 款Cocktails & 3 款Mocktail
共15款帶酒精Signature 特飲十分適合夏天品嚐!
Mocktail: Purple rain $78
推介:⭐️⭐️⭐️⭐️
以Coaqua 椰子水作膽,加埋檸檬味道清新,清爽解暑一流。

Mocktail: From Miles Away $78
推介:⭐️⭐️⭐️⭐️
感覺更加精美的mocktail,
有百香果汁加菠蘿汁,果味濃郁香甜,特別有夏日嘅享受氣息。

整體係一間正宗意大利菜,價錢尚算親民的高品質西餐廳,
有米芝蓮一星廚師坐鎮加分不少,如果有coupon / 消費券用更加實惠。

👅美味: 9️⃣ 😮驚喜: 9️⃣
✨環境: 9️⃣ 💆‍♂️服務: 9️⃣
💡性價: 8️⃣ 🐽飽肚:9️⃣
💫回頭: 8️⃣ 👍推薦: 9️⃣
2022-07-11 242 浏览
喺海港城行經Da Filippo Trattoria好多次都未入去試過,最近佢哋推出咗拿玻里風味嘅下午茶, 終於叫埋朋友一齊試試🇮🇹𝘋𝘢 𝘕𝘢𝘱𝘰𝘭𝘪-𝘛𝘦𝘢 $358/2pp Tea set甜點鹹點各三,再加茶/啡2杯~甜點:- 伯爵茶tiramisu杯☕ 茶味好香,比起平時咖啡味更有層次️ - 玫瑰花荔枝慕斯蛋糕🌹 味道清香,蛋糕好滑- 宇治抹茶雪糕泡芙🍵 成個菠蘿包咁,入面係宇治抹茶雪糕,食嘅時候凍冰冰超爽,不過味道就有啲淡鹹點:- 帕爾馬火腿蜜瓜酥🍈 最鍾意呢款,夠酥脆,而且parma ham x 蜜瓜嘅配搭無得輸- 魚子醬蟹肉沙律魚子醬軟包🦀 個包加入咗紅茶茶葉,食落去有淡淡香味,略嫌魚子醬唔夠鹹香- 洛神花三文魚迷你漢堡🍔 咬落去比較乾身,三文魚同洛神花配搭幾清新,食落去好特別𝘛𝘶𝘯𝘢 𝘈𝘷𝘰𝘤𝘢𝘥𝘰 𝘛𝘢𝘳𝘵𝘢𝘳𝘦 𝘸𝘪𝘵𝘩 𝘗𝘪𝘤𝘬𝘭𝘦𝘥 𝘖𝘯𝘪𝘰𝘯𝘴秘製吞拿魚牛油果他他配醃洋蔥 $198 價錢少貴,但係係好食嘅,吞拿魚同牛油果口感好綿密,加埋醃洋蔥好開胃𝘊𝘭𝘢𝘴𝘴𝘪𝘤 𝘓𝘰𝘣𝘴𝘵𝘦𝘳 𝘛𝘢𝘨𝘭𝘪𝘢𝘵𝘦𝘭𝘭𝘦 經典龍蝦扁意粉 $308 個sauce煮得味道夠濃郁,加上個p

甜點:
- 玫瑰花荔枝慕斯蛋糕🌹 味道清香,蛋糕好滑

鹹點:

𝘊𝘭𝘢𝘴𝘴𝘪𝘤 𝘓𝘰𝘣𝘴𝘵𝘦𝘳 𝘛𝘢𝘨𝘭𝘪𝘢𝘵𝘦𝘭𝘭𝘦
經典龍蝦扁意粉 $308 個sauce煮得味道夠濃郁,加上個pasta好掛汁同彈牙👍🏻

𝘊𝘰𝘯𝘧𝘪𝘵 𝘋𝘶𝘤𝘬 𝘓𝘦𝘨
惹味經典油封鴨腿 配無花果及辣根芥末醬 $278 鴨腿燉得入味軟腍,脂肪比例適中,加上無花果好帶出到鴨肉獨特嘅香味🦆

𝘓𝘢𝘨𝘰 𝘉𝘭𝘶 $98
𝘏𝘶𝘯𝘵𝘦𝘳 𝘰𝘧 𝘵𝘩𝘦 𝘈𝘭𝘱𝘴 $108

如果你鍾意睇我嘅食評,不妨關注我,支持吓我,謝謝你☺️💕
2022-07-09 252 浏览
Da Napoli-TEA ($358 for two)鹹甜點各有3款,可配上自選咖啡或茶一杯。伯爵茶提拉米蘇杯口感柔滑,散發出陣陣伯爵茶幽香,面層加入谷古粉,使味道更有層次。玫瑰花荔枝慕絲蛋糕口感軟滑,味道濃郁而優雅。宇治抹茶雪糕泡芙外脆內軟,有淡淡茶香。柚子醬巴馬火腿蜜瓜酥蜜瓜酥口感酥脆帶有陣陣牛油香,配搭柚子茶醬和蜜瓜果蓉有助減低膩感和增添清新口感。魚子醬蟹肉沙律紅茶奶油包奶油包鬆軟,蟹肉沙律加上魚子醬味道濃厚,相當美味。洛神花三文魚迷你漢堡洛神花磨碎後加入漢堡之中,煙三文魚鹹度適中,再加上醃青瓜,吃起來非常清爽。秘製吞拿魚牛油果他他配醃洋蔥 ($198)牛油果軟滑,吞拿魚軟腍,伴以醃洋蔥,令口感富有層次之餘,味道亦酸酸甜甜,清新怡人,醒神開胃。經典龍蝦扁意粉 ($308)龍蝦肉質爽口,扁意粉彈牙富蛋味,每條意粉吸盡醬汁精華,味道香濃,啖啖充滿口感層次。Summertime Magic ($78)由芒果蓉、yougurt、荔枝糖漿、青檸和菠蘿汁調製而成,入口清爽酸甜,帶有清新的味道,配合得不錯。
Da Napoli-TEA ($358 for two)
鹹甜點各有3款,可配上自選咖啡或茶一杯。
玫瑰花荔枝慕絲蛋糕口感軟滑,味道濃郁而優雅。
宇治抹茶雪糕泡芙外脆內軟,有淡淡茶香。
柚子醬巴馬火腿蜜瓜酥
魚子醬蟹肉沙律紅茶奶油包
奶油包鬆軟,蟹肉沙律加上魚子醬味道濃厚,相當美味。
洛神花三文魚迷你漢堡
秘製吞拿魚牛油果他他配醃洋蔥 ($198)
經典龍蝦扁意粉 ($308)
Summertime Magic ($78)
2022-07-09 207 浏览
尖沙咀海港城Da Filippo Trattoria以「正宗傳統意大利人的家庭味道」做賣點,主打多款薄餅、意大利粉及甜品🍮,最近餐廳推出意式下午茶🇮🇹 ,人均$179性價比唔錯,趁假期可以同姐妹們嘆個精緻意式下午茶☕️🔸 Da Napoli-TEA $358 / 2人Tea Set會配上兩杯咖啡或茶,迷你層架放上花瓣做點綴鹹甜點各三款,底層鹹點以不同茶葉入饌🍂其中柚子醬巴馬火腿蜜瓜酥🍈最令肥仔深刻,咬落勁酥脆而且看似平平無奇嘅燈色粒粒,其實喺蜜瓜果蓉做成好有特色😌其次喺魚子醬蟹肉沙律紅茶奶油包🥯矜貴魚子醬配上一絲絲蟹肉,軟包帶有淡淡紅茶香,最後係洛神花三文魚迷你漢堡。頂層甜點就有伯爵茶提拉米蘇杯、玫瑰花荔枝慕士蛋糕、底部蛋糕喺杏仁蛋糕再加玫瑰荔枝慕士啫喱🌹味道清幽微甜,最後係宇治抹茶雪糕窩夫,賣相迷利精緻✨面層嘅菠蘿皮以綠茶粉製成,內裏雪糕冰凍外面口感酥脆!總括三款甜點都唔會太甜,女士們唔洗擔心😆最後當然要試埋有米芝蓮星級總廚坐鎮嘅意大利菜式👨🏻‍🍳🔸牛肉他他 $198牛肉他他混合生雞蛋、黑胡椒等多款香料,牛肉入口鮮嫩有嚼勁好開胃,作為前菜十分適合👅不怕生肉的可以一試。🔸經典龍蝦扁意粉

🔸 Da Napoli-TEA $358 / 2人

最後係洛神花三文魚迷你漢堡。

最後當然要試埋有米芝蓮星級總廚坐鎮嘅意大利菜式👨🏻‍🍳
🔸牛肉他他 $198

🔸經典龍蝦扁意粉 $308

龍蝦意粉麵條呈現彈弓形狀好趣緻,質感十分彈牙喺有咬口個款,富有蛋香味✨
每條麵條都掛滿龍蝦醬汁🦞夠香濃惹味!

🔸惹味經典油封鴨腿 配無花果及辣根芥茉醬 $278

鴨腿煎得香嫩輕易能切開,肉質鮮嫩散發油潤感✨醬汁有啲似黑椒汁香濃惹味~側邊配有無花果、桃肉🍑減輕油膩感覺。

🔸Lago Blue $98
顏色夠晒靚加入藍橘子變成天藍色💧,當中有tequila所以酒精濃度都偏高!

🔸From Miles Away $78
唔飲酒精類可以選擇呢款靚靚mocktails🍹,加入咗百香果、雲尼拿、青檸、菠蘿汁調製🍍飲落微酸非常易入口。
最近跟友人去尖沙咀逛街 造訪了海港城的 ᴅᴀ ғɪʟɪᴘᴘᴏ ᴛʀᴀᴛᴛᴏʀɪᴀ是間主打傳統家庭風味的人氣意大利餐廳位於人流絡譯不絕的港威商場 (近中港城) 適逢他們剛好推出新的下午茶 就來嚐嚐吧 𓋪 𝘋𝘢 𝘕𝘢𝘱𝘰𝘭𝘪-𝘛𝘌𝘈二人份的意式下午茶 鹹甜美點各三款放滿兩層所有的茶點都放了花或茶的元素 更顯特別巴馬火腿蜜瓜酥加入了柚子茶醬 與蜜瓜清新開胃魚子醬蟹肉沙律包的麵包混入紅茶 吃上去帶香氣還有洛神花漢堡配上煙三文魚 豐富又創新的配搭甜點有伯爵茶 ᴛɪʀᴀᴍɪsᴜ 杯 以茶味取代傳統咖啡味玫瑰花荔枝 ᴍᴏᴜssᴇ 味道清新 啫喱提升了不少口感還有濃郁抹茶味道的雪糕泡芙 因為需要時間解凍建議放到最後享用整體茶點都蠻高質𓋪 𝘉𝘦𝘦𝘧 𝘛𝘢𝘳𝘵𝘢𝘳𝘦ᴀᴘᴘᴇᴛɪᴢᴇʀ 點了第一次嚐的牛肉他他 有生雞蛋加以攪拌 口感更滋配上各式配料 味道沒有想像中的腥呢𓋪 𝘊𝘭𝘢𝘴𝘴𝘪𝘤 𝘓𝘰𝘣𝘴𝘵𝘦𝘳 𝘛𝘢𝘨𝘭𝘪𝘢𝘵𝘦𝘭𝘭𝘦必嚐的就是他們的龍蝦扁意粉 意粉形狀辨認度很高口感比普通意粉更有口感和煙軔龍蝦汁很濃郁 果然是必點阿𓋪 𝘊𝘰𝘯𝘧𝘪𝘵 𝘋𝘶𝘤𝘬 𝘓𝘦𝘨經典油封鴨腿份量很大 蠻驚喜的喔肉質鮮嫩 配以辣
最近跟友人去尖沙咀逛街
造訪了海港城的 ᴅᴀ ғɪʟɪᴘᴘᴏ ᴛʀᴀᴛᴛᴏʀɪᴀ
是間主打傳統家庭風味的人氣意大利餐廳
位於人流絡譯不絕的港威商場 (近中港城)
適逢他們剛好推出新的下午茶 就來嚐嚐吧

友人點的 ᴍᴏᴄᴋᴛᴀɪʟ 很適合夏天喝呢
以芒果泥 乳酪 鳳梨汁 跟青檸調製之成
絕對是開胃之選

看到隔壁很多桌都是點很吸引的薄餅
這次我們只有兩個人就吃不下了 (哭)
下次絕對要跟一伙朋友來安可吃 ᴘɪᴢᴢᴀ
有咩Chill得過同親朋一齊嘆返個精緻嘅下午茶,咁先係完美嘅假期㗎嘛!最近我就品嚐咗Da Filippo Trattoria最新推出嘅Tea set,名乎其實嘅Tea set所有嘢食都以茶入饌,啱曬我呢個茶控🤣✨• Da Napoli-Tea $358鹹甜點各有三款。賣相精緻嘅伯爵茶提拉米蘇杯每一啖都品嘗到伯爵茶香。玫瑰花荔枝慕絲蛋糕味道唔會太假,荔枝同玫瑰味非常合襯。宇治抹茶雪糕泡芙雖然口感一般,但勝在茶味香濃帶回甘。呢度嘅所有甜品都唔會太甜,好啱我呢啲老人家🥹至於鹹點就不得不提最有創意嘅柚子醬巴馬火腿蜜瓜酥,將蜜瓜果蓉做成一粒粒魚子醬搭配巴馬火腿,配搭經典得嚟又有新鮮感。魚子醬蟹肉沙律軟包鹹香十足,蟹肉同魚子醬毫不吝嗇,包身加入咗紅茶茶葉。粉紅色嘅洛神花三文魚迷你漢堡味道亦唔錯☺️• 牛肉他他 $198可以搭配五種配料一齊品嘗,但生肉味比較強烈,未必人人都啱😗• 經典龍蝦扁意粉 $308手工製意粉形狀有啲特別,兩側捲曲成波浪形,比一般扁意粉更加掛汁,口感亦做到Al dente,煙韌有咬口!龍蝦醬汁非常香濃,鮮味重而不腥,感覺真係熬煮咗好耐濃縮而成嘅精華,係城中數一數二嘅龍蝦意粉✨•

• Da Napoli-Tea $358

• 牛肉他他 $198
可以搭配五種配料一齊品嘗,但生肉味比較強烈,未必人人都啱😗

• 經典龍蝦扁意粉 $308

• 惹味經典油封鴨腿配無花果及辣根芥末醬 $278
一切開已經感受到肉質嘅柔嫩,入口散發油潤感,十分香口!配上酸甜無花果醬汁冇咁油膩之餘仲幾開胃💕

• Summertime Magic $78
芒果蓉加上乳酪、荔枝糖漿同青檸調製嘅mocktail,全部都係我鐘意嘅元素,邊有可能會唔鐘意🫶🏻

• From Miles Away $78
呢杯就用咗百香果、雲尼拿、青檸同菠蘿汁調製,飲落會酸少少,幾清新嘅感覺🌿
2022-07-05 256 浏览
之前聽朋友介紹過 今次第1次黎試吓呢間餐廳一入門口餐廳經理已經喺度誠懇招待入到去環境好好 同埋枱與枱之間都唔會話好壓迫感 有番自己privacy坐低見到Menu叫咗兩個set lunch我地extra加左2個French Onion Soup跟set就本身仲有個salad同drink個湯做得唔錯 味道好夠濃之於Mushroom Risotto做得好creamy 食完係唔會有greasy既感覺👍🏻之於Spaghetti aile Vongole 少少辛辣口感但又唔會over左蓋過蜆嘅鮮味 同埋好多蜆要讚一讚餐廳嘅樓面同事 好proactive過黎幫我地refill water, 同埋好細心 整體成個dining experience都好好👍🏻
之前聽朋友介紹過

experience都好好👍🏻
2022-06-27
  • 經典法式洋蔥湯
2022-07-03 221 浏览
Went for dinner with friends. 4 of us. Order a main only each.Pasta was average and 4 cheese pizza was not so cheesy and in general not that great. Order through barcode but the English version still in progress when you have been open for month. ?!Glad we went cos it’s at a great spot in ocean terminal where you would want to try. Now we’ve done it. Probs not retuning as really nothing Specially to compliment on.
Order a main only each.
2022-06-29 394 浏览
早前海港城coupon就到期,見到咧間餐廳on list,平時人流都幾多,於是Lunch hour去試曾經外賣試過tiramisu,足料好味,所以我對餐廳有期望。可惜當日大部分菜式都比較鹹,包括牛肉他他,同佛卡夏。豬肋骨我覺得ok,朋友唔係咁鍾意,因為全部都係瘦肉,佢想有D肥肉,口感好D。龍蝦湯好中式湯feel,唔知係我唔識欣賞定出品問題,唔係咁鍾意。甜品我試左個特別D既甘筍芝士蛋糕。比起普通蛋糕無咁甜,但食落都係會覺得漏同甜不過相較菜而言,我覺得甜品比較值得食。打包左杯latte,好味。有coupon係值得食既,but......對我黎講餐廳最推介既應該只係tiramisu同咖啡了

可惜當日大部分菜式都比較鹹,包括牛肉他他,同佛卡夏。

不過相較菜而言,我覺得甜品比較值得食。

打包左杯latte,好味。

有coupon係值得食既,but......對我黎講
餐廳最推介既應該只係tiramisu同咖啡了
  • Tiramisu