2017-05-27 364 浏览
買一送一啊 明明晚餐食到好飽,點知見到SogoThankful Week, 所以Dalloyauhk都做緊買一送一,即時䟔過去食,女人真係呢...... 今次有得揀黑松露朱古力/榛子/紐紋($50/2枝) Black Truffle Chocolate Soft Serve 草根揀左黑松露朱古力,覺得比佢一般嘅松露味好食朱古力總係冇死嘅,質感如一貫較稀身重冰感,脆筒超薄好處係好消暑,而且自己食晒成杯都冇負擔,不過草根都係中意Godiva 嘅厚實質感多d,不過而家做買一送一係抵食嘅溫馨提示:要快食,唔係雪糕溶左會整穿個筒,流到一手都係(有人同我地一樣嗎?)
買一送一啊

今次有得揀黑松露朱古力/榛子/紐紋($50/2枝)
黑松露朱古力雪糕

草根揀左黑松露朱古力,覺得比佢一般嘅松露味好食
朱古力總係冇死嘅,質感如一貫較稀身重冰感,脆筒超薄

2017-05-26
3 分钟 (外卖自取)
$25 (宵夜)
2017-05-26 237 浏览
同細佬在sogo血拼多時,已行到口乾腳仔軟,發現地庫裝修,開了好多間新食肆,包括這間別稱“大籮友”的貴價法國雪糕,有好多又靚又精緻嘅蛋糕、馬卡龍、飲品、茶葉、朱古力產品等,好正睇下睇下,發現佢做緊優惠,“買一送一”,即是25蚊一枝甜筒/一杯,哈哈!細佬話咁立即排隊買俾我食有三款味道選擇:黑松露朱古力、榛子味同混合味道軟雪糕我地點左黑松露朱古力同榛子軟雪糕黑松露朱古力:雖然很多人點,不過本人覺得黑松露味極濃,完全遮蓋左朱古力味,雪糕質地較實榛子味濃,雪糕質地較軟,好滑兩枝甜筒很脆,不過蛋味唔濃,上面的朱古力塊,朱古力味濃但唔甜

有三款味道選擇:黑松露朱古力、榛子味同混合味道軟雪糕

我地點左黑松露朱古力同榛子軟雪糕

榛子味濃,雪糕質地較軟,好滑

2017-05-26 174 浏览
話說之前行過SOGO Dalloyau個counter見到有款新出嘅不含麵粉嘅朱古力蛋糕LE RÊVE CHOCOLAT,估唔到會同東京神級伴手禮Ken's Café Tokyo嘅朱古力蛋糕一樣樣。所以諗住搵日買一個黎孝敬阿媽,因為之前去東京冇買到俾佢~(當時冇搞清楚營業時間)其實呢款不含麵粉嘅朱古力蛋糕個recipe好多地方都有,但要做得好食似乎好難,如果唔係Ken's Café Tokyo都好難連續四年攞到 Tabelog 嘅年度冠軍,獲頒東京伴手禮No.1嘅榮譽啦。Anyway 星期六中午十二點幾去到問佢洗唔洗預訂(因為Ken's Café嘅係要起碼一日前訂嘅)店員話唔洗仲話即時有貨... 一個$188,我記得Ken's Café一個蛋糕¥3,000,咁$188都唔算好貴吖。俾咗錢之後個店員就講解一下個蛋糕有三種食法:冷藏、室溫同加熱... 冷藏嘅食法係存放於1°C-4°C雪櫃內,然後切開享用、室溫嘅食法係雪櫃取出後,放於室溫20°C-25°C陰涼處等20分鐘後切開享用、加熱嘅食法可以用微波爐用心800W加熱30-45秒或者用焗爐用150°C加熱15分鐘再享用。店員亦有說明個蛋糕

Anyway 星期六中午十二點幾去到問佢洗唔洗預訂(因為Ken's Café嘅係要起碼一日前訂嘅)店員話唔洗仲話即時有貨... 一個$188,我記得Ken's Café一個蛋糕¥3,000,咁$188都唔算好貴吖。俾咗錢之後個店員就講解一下個蛋糕有三種食法:冷藏、室溫同加熱... 冷藏嘅食法係存放於1°C-4°C雪櫃內,然後切開享用、室溫嘅食法係雪櫃取出後,放於室溫20°C-25°C陰涼處等20分鐘後切開享用、加熱嘅食法可以用微波爐用心800W加熱30-45秒或者用焗爐用150°C加熱15分鐘再享用。店員亦有說明個蛋糕嘅材料係法國運黎,但就喺香港焗嘅。

本來我哋係想動用焗爐架,但又嫌麻煩... 用微波爐又怕整到個蛋糕變乾,所以索性用室溫嘅方法食(懶人大哂)。

未切前外觀比Ken's Café嘅深色,切開後顯然見到啲氣泡,唔知會唔會關熱力唔夠平均事。咁我哋四個人就切八份,每人兩件啦,一食落口超朱古力,但同時間覺得好甜,甜到個頭有種Sugar Rush嘅感覺。最慘係食咗半件之後已經開始力不從心,因為好滯!朱古力味好濃厚嘅同時,好似一啖啖砂糖擺入口咁。當時我心入面已經心知不妙架喇,所以喺咁同媽咪解釋Ken's Café絕對冇咁甜...

可能一年飛日本幾次(而家有一折機票),所以成家人都習慣左日本嘅甜品,甜度恰到好處... 所以可能食啲法國傳統recipe嘅甜品覺得太甜。但其實香港人好多都食開日式野食,而且個蛋糕咁甜都唔符合現代人健康嘅要求啦,所以如果DALLOYAU可以稍為修改一下款蛋糕嘅糖分會好好多。
2017-05-20
庆祝纪念
生日
2017-05-25 163 浏览
看到廣告說Dalloyau雪糕在sogo的分店有買一送一的活動,吃完晚飯趕緊和男友去湊湊熱鬧。我們都沒有吃過這個法國牌子的雪糕,也不知道正確讀音是什麼,所以整天笑說這個是'打蘿油'牌子。如果愛吃黑松露的朋友要注意了,他們家主打黑松露朱古力雪糕,聽到名字都想試。現在趁著有買一送一的優惠,每個雪糕25港幣就有得食了!軟雪糕可以選黑松露朱古力,榛子味或者混合口味。貪吃鬼的我當然選了混合口味,一次過試兩種味道。黑松露味道蠻濃,我更喜歡榛子味,很香濃,不會太甜。對雪糕本身有點失望,因為不是很奶的那種,水放太多感覺雪糕質地太水,不夠香滑。因為比較水所以很快就融化了。雪糕筒很脆,不會太硬,很新鮮。我覺得如果沒試過這個擁有悠久歷史法國殿堂級的糕點牌子的話可以一試,但好不好吃就見仁見智了哈哈。

黑松露朱古力x榛子味

黑松露朱古力x榛子味
2017-05-25
$25 (宵夜)
2017-05-23 179 浏览
新鮮滾熱辣優惠,你唔係唔食下話?買一送一喎!我一收工朋友就call我落去食啦,真正係「未食正餐,先食甜品」、飯都未食就食雪糕。當日既優惠有三隻味可以簡架:黑松露朱古力雪糕、榛子雪糕同埋兩溝,我就食左黑松露朱古力味。擠完出來我覺得份量有d細,有少少失望。之後食落口,一大陣松露味撲鼻而來。只可以話對松露味反感既人食呢個雪糕一定好難受,因為陣味真係好勁、勁衝到直衝我腦袋。其實食左一半都仲只係食到松露,食唔到朱古力味。而雪糕就唔係好creamy,質地有d 「希」…直至後半段、松露味終於無咁重,但朱古力味依然唔太出。如果prefer light d甜品既朋友仔可以試下。

擠完出來我覺得份量有d細

而雪糕就唔係好creamy,
2017-04-26 456 浏览
SOGO地庫翻新後重開,今日來試吓呢間法式甜品店的 Affogato 😍揀咗"榛子味 Affogato ",又凍又熱,甜中帶苦,幾好味噃😊。如果有得地方可以堂食就錦上添花了。

榛子味 Affogato

如果有得地方可以堂食就錦上添花了。
榛子味 Affogato
今日和媽媽在中環吃完拉麵後,和一班吃貨朋友去到銅鑼灣Sogo超市掃街,超級開心呢。 DALLOYAU的蛋糕店 i CREMERiA Dolce Giapponese的 日式厥餠串 Beard Papa's的抹茶萢芙Croissant Taiyaki鯛魚燒 Kobe Beef Meat Pie蘋果批 BAKE Cheese Tart 的Bake Cheese Tart 華御結的Sakura Cookies Helfit Deli的Helfit Deli Lobster Roll Quiche Yoroizuka的厄瓜多爾可可農場朱古力批 baby Mon cher的蛋卷阿 Juchheim年輪蛋糕棒 Godiva Chocolatier的朱古力 Hotel Chocolat焦糖朱古力Mother's Day Petales Fruites $58非常漂亮的心心蛋糕阿,掃街的第一站便來到Dalloyau的蛋糕店。粉紅的心型蛋糕,感覺好浪漫呢。蛋糕以雲尼拿忌廉蛋糕,新鮮覆盆子,藍莓醬,栗子餅乾,牛油餅底而成。蛋糕軟滑輕型,入口溶化,果醬酸甜中和忌廉和朱古力的膩感,切開蛋糕內裡層層分明。哎呀好
DALLOYAU的蛋糕店

baby Mon cher的蛋卷阿

Juchheim年輪蛋糕棒

Godiva Chocolatier的朱古力

Hotel Chocolat焦糖朱古力

蛋糕軟滑輕型,入口溶化,果醬酸甜中和忌廉和朱古力的膩感,切開蛋糕內裡層層分明。哎呀好好吃,我一個人吃一個也不滿足阿
2017-04-21
2017-04-24 386 浏览
知道最新進場銅鑼灣,為黑松露opera而嚟嘅我,買左合共三件蛋糕,就噤睇價錢當然好有期望。由其是opera,每件更加多獨立盒盛載,格外顯得高貴,但最實際嘅當然係件蛋糕嘅質素。Opera - 不如期望中嘅黑松露濃郁,只係淡淡穩約食到,其質感較輕,沒有想像中果份驚喜!焦糖杏仁 - 被賣相吸引,可惜整件蛋糕又乾又硬,杏仁粒有點冧左,內藏果粒蛋白脆餅也不脆,完全食不到它要香滑感覺。棋盤蛋糕 - 店員話係黑,白朱古力慕絲,可惜完全無期望中嘅朱古力香味,只有甜味而帶點實,非常失望,呢個價錢,真係還有好多更加好嘅選擇,真係名過於實。
2017-04-23