對上一次去呢間餐廳已經係幾年前,當時都係因為睇相見到呢度嘅環境所以吸引咗佢。印象中飲品同食物都還可以,我哋當然都有叫佢哋嘅signature Cocktail !事隔幾年我哋再次去食,今次都有叫佢哋嘅signature Cocktail - Mademoiselle Lilly,另外唔飲得酒嘅就叫咗個菠蘿果汁!食物方面,我哋冇嗌晚餐,散叫咗幾樣野。第一樣嘢係海鮮拼盤,個拼盤$248,晚餐來講我哋覺得係正常價錢,有蝦、青口、魷魚、蟹沙律、生蠔同埋三文魚!整個評判來講,最好味竟然係青口,廄肥又夠新鮮!而最差一定係生蠔,完全無肉好瘦,至於其他都屬於正常質素!我哋另外叫咗一個mix grilled meat platter, 老實講我哋覺得係有啲貴的!佢有兩條豬肋骨、兩條羊架、一塊細嘅和牛、半隻好細好細好細好細嘅雞同埋三粒蝦!點解覺得唔抵?因為隻雞有啲鞋,羊架好un,隻雞真係好細,啲蝦亦唔係新鮮蝦!至於和牛,反而係有少少驚喜,因為佢煮得啱啱好,幾遠熟!可能最後鮮食,但其實獨立嚟睇都唔係特別好食!個拼盤仲有好多小蒜頭!呢個拼盤會連埋兩個小食,我哋叫咗個黑松露薯條同埋冬菇!黑松露薯條好好食,夠味又

食物方面,我哋冇嗌晚餐,散叫咗幾樣野。

Seafood  platter

個拼盤仲有好多小蒜頭!

呢個拼盤會連埋兩個小食,我哋叫咗個黑松露薯條同埋冬菇!黑松露薯條好好食,夠味又夠熱!但係個冬菇非常之鹹,我哋都食唔晒!

Mic  grilled  meat  platter

我哋有人生日,所以叫咗個蛋糕寫個名嚟影相,印象中80幾蚊,都係屬於正常價格同埋正常味道!影相係靚嘅!

順帶一提,餐廳入邊嘅侍應參差,當晚所見,有部份侍應非常幫手又好有禮貌,但係又有啲可能係part-time十問九唔應!要改善下
2020-05-30
生日
2020-05-30 1113 浏览
今日係拍拖週年紀念,本身book左窗口位要睇到摩天輪,但可能我地遲左半個鐘先到,只有窗口位,先不到摩天輪喔! 一坐低已見到有個set dinner meun,略略望過係3百幾蚊一位,有3道菜!但我們最終散叫食物!
2020-05-30
纪念日
Slow  Cooked  Octopus
Seafood  Platter
Mademoiselle  Lilly
Seafood  Linguine
2020-05-25 978 浏览
本身唔係特別好high tea, 但久聞dear lily 係港女必去既high tea地點,襯星期一就去試一試!冇諗過星期一都咁多人食,當然服務態度都好香港人style....好好彩安排到個心型位,但係個心型位設計怪怪地,好似坐係個雀籠俾人參觀,傾計又要側身野食方面三文治:青瓜三文治,咖哩味雞肉?、最正常係三文魚個件!我同朋友試到有一件係陳皮味三文治,可能味太高級,唔係好識欣賞甜品:擺菜擺得太耐掛,上菜個陣朱古力mousse溶左。不過不失啦!scone:好好食,真係唔錯既!上菜速度慢啦,有限時既,食物質素一般般啦!服務態度就香港地道啦,價錢合理咁,打個卡都ok既!

野食方面

scone:好好食,真係唔錯既!

2020-05-25
  • Tea  set
2020-05-24 702 浏览
Weekdays afternoon tea ☕️ 第一次食Dear Lilly 既afternoon tea ☕️ 環境依然好舒服😌,日與夜 真係有分別。個人覺得 晚上🌃浪漫🌹d,氣氛好d。上次離 有singer唱歌🎤,feel真係好d。餐牌下午茶☕️tea set既食物 比 酒店 離講較為少食完下午茶☕️ 仲可以去其他地方食個輕便既dinner 環境真係唔錯,不過個人意見 食Dinner比較好,始於 先試度餐廳既真功夫。#呃like一流既餐廳🍴
Weekdays afternoon tea ☕️

環境依然好舒服😌,日與夜 真係有分別。
個人覺得 晚上🌃浪漫🌹d,氣氛好d。

上次離 有singer唱歌🎤,feel真係好d。

餐牌

下午茶☕️tea set既食物 比 酒店 離講較為少
食完下午茶☕️ 仲可以去其他地方食個輕便既dinner

#呃like一流既餐廳🍴

2020-03-24
2020-05-12 1347 浏览
📍Dear Lilly Afternoon Tea set@ $298 for 2Dear Lilly 位於IFC 4樓,係少數性價比高既tea set之一。Afternoon tea不設訂座,2:30開始,難得之前週末去唔係好洗等位就可以入去-跟坊間其他high tea set分別唔大,都係有甜點同鹹點。雖然鹹點同甜點嘅搭配唔多,但份量啱啱好之餘,味道亦唔會太甜或者太鹹。好啱ladies去enjoy一個light  d既tea。冇另外加錢叫飲品,淨係叫jasmine tea, 可以叫侍應加熱水繼續沖茶。最可惜係佢有時間限制,如果唔係,係咁靚嘅天台餐廳享受afternoon tea time簡直物超所值。-地址:中環IFC mall 4樓4010

地址:中環IFC mall 4樓4010
2020-05-07 1690 浏览
好朋友生日,為左幫佢慶祝佢既生日,又想幫佢搞個女神生日飯聚,就去左中環呢間dear lily, 生日牌係一早book既時候預訂架咁我地今次預早book左坐係店入面的好似坐係馬車咁浪漫的枱店員同我地講要消費$3000先可以坐,如果你地想簡個款坐位,要提早預約啊呢個牛扒推薦大家食和牛黎架,入口即溶呢個蛋糕牌記得要提早預訂,佢配上一個心型甜品非常精美。其實店舖係可以望到維港海景,佢都有下午茶high tea 下次有機會再試下佢既下午茶
咁我地今次預早book左坐係店入面的好似坐係馬車咁浪漫的枱
呢個牛扒推薦大家食
和牛黎架,入口即溶
呢個蛋糕牌記得要提早預訂,佢配上一個心型甜品非常精美。

其實店舖係可以望到維港海景,佢都有下午茶high tea
下次有機會再試下佢既下午茶
🎂生日既節目的確係比較豐富,食完午餐就去左中環食下午餐,終於去左間好想去好耐既餐廳,環境真係好令,好古典既感覺☺️食物方面:👩🏻‍🍳Afternoon Tea Set (分左3種類型食品)⚪️Selection Of Tea Sandwiches⚪️Scones⚪️Delicacies整體方面:鹹點三文治有三種.不過不失.最好食我覺得係煙三文魚三文治🥪甜點係比較多.我覺得鬆餅好好食.好鬆脆而且有自家製嘅紅莓醬🙌🏻蛋糕味道唔會太甜.可以的💁🏻‍♀️因為生日🎂我朋友預訂左.所以另外有隻碟寫左我嘅生日名俾我影相🙌🏻主要係環境真係好靚影相打卡係必須的.同朋友一邊傾計一邊食下午茶真係好享受.下午茶來講價錢都好親民.推介的🙋🏻‍
🎂生日既節目的確係比較豐富,
食完午餐就去左中環食下午餐,
終於去左間好想去好耐既餐廳,
環境真係好令,好古典既感覺☺️

食物方面:

⚪️Selection Of Tea Sandwiches
⚪️Scones
⚪️Delicacies

整體方面:
鹹點三文治有三種.不過不失.
最好食我覺得係煙三文魚三文治🥪
甜點係比較多.我覺得鬆餅好好食.
好鬆脆而且有自家製嘅紅莓醬🙌🏻
蛋糕味道唔會太甜.可以的💁🏻‍♀️
因為生日🎂我朋友預訂左.
所以另外有隻碟寫左我嘅生日名俾我影相🙌🏻
主要係環境真係好靚影相打卡係必須的.
同朋友一邊傾計一邊食下午茶真係好享受.
下午茶來講價錢都好親民.推介的🙋🏻‍

2020-03-28
生日
  • High tea set
2020-04-20 1672 浏览
衣間餐廳裝修好靚,好岩女仔打卡影相,成個環境好悠閒舒服,岩晒同三五知己尼傾計~今日豬師奶同朋友尼食lunch,每人叫左一個set,兩個set揀左餐湯,一個set揀左甜品主食叫左braised pork shoulder, baked sea bass同pesto spaghettiPork shoulder配左薯蓉同紅酒汁,豬肉好juicy, sea bass配左白豆同白酒芥末醬,條魚都好食,唔會好淡,好襯個醬,pesto spaghetti就配左左烤松子同巴馬臣芝士,食落好夾甜品係朱古力蛋糕,配埋朱古力碎同士多啤梨,甜度剛好,朱古力味濃

2020-04-12 2063 浏览
High Tea x維港景=無敵打咭之選友人生日🎂建議去喱間餐廳,因為有Girl最鍾意既三層架,靚景影相一流😍✨🍴食物🍴Afternoon Tea$298: 四款唔同種類既三文治不錯,比較特別係咖喱味既一款🤗中間甜點Raspberry tart味道有驚喜👍🏻而且上層既scone都不錯,口感唔會好乾,配上clotted cream味道加分👏🏻飲品有2杯,友人選擇Latte話好香滑,唔苦,我就選擇了薄荷茶🌿💥服務💥上網預約了安排坐係心形卡位,店員好親切主動,店員是外國人😝💥環境💥店內不算大,但有幾張窗邊枱可睇到維港景,如果4人會安排坐心形卡位好靚😍整間店鋪好復古風👀⚠️總結⚠️價錢唔貴而且食物質素都唔錯,好岩打咭值得一試❗️(5❤️為滿)食物:❤️❤️❤️環境:❤️❤️❤️❤️❤️服務:❤️❤️❤️❤️ ️
High Tea x維港景=無敵打咭之選
🍴食物🍴
💥服務💥
上網預約了安排坐係心形卡位,店員好親切主動,店員是外國人😝
💥環境💥
⚠️總結⚠️
價錢唔貴而且食物質素都唔錯,好岩打咭值得一試❗️
(5❤️為滿)
食物:❤️❤️❤️
環境:❤️❤️❤️❤️❤️
服務:❤️❤️❤️❤️ ️
2020-04-11 1151 浏览
桃子之前都介紹過幾次 Dear Lilly 其實佢哋唔單止主菜出色👍🏻 連甜品都好靚😍 好啱打卡 而且環境優美 對住無敵海景加上古典復古裝潢 實屬係傾偈嘅好地方 之前桃子dinner時段嚟過 日間同夜間氣氛真係好唔同 日間拍照更佳 夜間更顯浪漫氣氛😆-本身見到high tea set幾吸引 而且價錢也有算貴 但因剛食完午餐仲好飽 所以只點了一份甜品兩個人share 最後選了餐廳人氣甜品❤️Dear Lilly Heart-Dear Lilly Heart 裏面係Raspberry和白朱古力無私慕斯 毛絨絨嘅心形外型實在太少女心了 不得不說這家餐廳擺盤一流 菜式做得好精緻❣️ 味道方面酸酸甜甜的幾開胃 白巧克力味劑濃郁 但份量而言比較少 下次再試試其他甜品吧~
2020-04-10 1127 浏览
行完山落返中環幾個人餓到癲已經隨便衝入一個最近嘅商場搵嘢食見到IFC 4樓比較多西餐就今次揀咗呢間💪🏻入餐廳前員工會幫大家探熱,都要填健康申報表入到去發現大部份人都係high tea蛋糕2人set 發現少少中伏🤢因為嗰時真係餓到人都食得落問Staff嘅話佢會比多一個snack嘅Menu全部都可能係炸雞薯條多少少澱粉質既熱食都搵唔到😭款式都係比較少最後極速揀咗幾款👉🏻一口牛 推介❤️👉🏻三文魚迷你pancake 唔錯❤️👉🏻炸雞(popcorn chicken) 正常👉🏻黑松露薯條 比較多油份量真係小食嚟醬汁份量幾乎大過食物份量😂不過食物味道方便都係唔錯嘅🤤🤤但價錢都唔經濟架😌如果各位係有食咗午餐再過嚟high tea嘅話就應該覺得好滿足嘅🥰鍾意打卡嘅女仔過到嚟都會好興奮😂因為Windows side table可以望到海景餐廳嘅裝潢亦都非常有古典風味四至六人枱係一個雀籠嘅設計見到好多女仔都係打扮得好靚嚟到叫二人甜品set,再瘋狂打卡如果下次有機會黎我都會打扮下,唔會行山look!
行完山落返中環
幾個人餓到癲
已經隨便衝入一個最近嘅商場搵嘢食
見到IFC 4樓比較多西餐
就今次揀咗呢間
💪🏻入餐廳前員工會幫大家探熱,都要填健康申報表

入到去發現大部份人都係high tea蛋糕2人set

因為Windows side table可以望到海景
餐廳嘅裝潢亦都非常有古典風味
四至六人枱係一個雀籠嘅設計
見到好多女仔都係打扮得好靚
嚟到叫二人甜品set,再瘋狂打卡

如果下次有機會黎我都會打扮下,唔會行山look!

2020-04-09
2020-03-31 12137 浏览
聽過這間下午茶多次,可惜很少機會星期六日在中環區出現,碰巧上星期六上班的關係,下午難得在港島區,就不如到訪這𥚃試佢個tea。以一個美妙的環境,高格調的地段,tea set一位也是一百五十,我從來不是afternoon tea朋友,但在這裏悠閑渡過一個下午嘅時間,是物超所值。朋友W小姐大讚這裏的環境和服務水準,的確,你估不到係IFC有咁靚嘅環境,但係消費咁低,剩係呢點都不能不認同。本身個日要到港島區晚飯,又唔想過番海,又冇得去戲院睇戲,冇得做Gym,似乎tea係一個最好選擇。於是,來到了Dear Lilly。在你無所事事百無聊賴的下午,吃件三文治,嘆個茶,我想應該是大部分人最愛的模式。周末三點,餐廳都差唔多半滿,大部份客人以女性為主。餐廳裝修不錯,特別那個心形枱廂座位,依家隔離就最啱。或者你可以坐窗邊,欣賞中環景色。不用想太多便點了一個afternoon tea set,不用想的生活,是最幸福的。茶和咖啡的選擇很多,糖和奶也有提供,典型的英式風格。男士的佳音,鹹點特別多,三文治都有四款,四款中我最喜愛蘇格蘭的煙三文魚,其醬汁配搭鬆軟嘅麵包,一流。其他幾種如cucumber and ros

於是,來到了Dear Lilly。

周末三點,餐廳都差唔多半滿,大部份客人以女性為主。

餐廳裝修不錯,特別那個心形枱廂座位,依家隔離就最啱。

或者你可以坐窗邊,欣賞中環景色。

茶和咖啡的選擇很多,糖和奶也有提供,典型的英式風格。

其他幾種如cucumber and rose pepper cream cheese 同coronation cornfed chicken and raisins 也算不錯,最普通應是hens egg tarragon mustard 。

老實講,淨係食三文治都好飽,當晚飽到晚飯也冇乜胃口。

scone係英式下午茶的主角,當然要吃,做得幾好,其clotted cream 和strawberry jam各適其適,我就喜歡雙管齊下。

甜點方面有四件,最經典的opera ,frasier hearts,religieuse chuox和raspberry Tart,全部都見慣見熟。

最surprise應該 raspberry Tart,樣麻麻但酸甜得宜。

Opera就較甜,但佢樣真係做到美輪美奐。

frasier hearts中間雖然充滿vanilla mousse ,但也不會死甜得要命,對甜品接收能力不高的的我也覺得不錯,算非常成功。

就這樣無所事事,過了幾個小時,欣賞中環嘅無敵景色,加上不停吃吃吃,個晚飽到晚飯都唔係好食得落。

可惜,個日要揸車,如果唔係加$70,飲杯香檳,個下午應該更加寫意。

下次要試下夜晚黎,佢個酒吧,好似幾好,但你看到IG這地方全是辣妹,你可能奇怪,我點解會來下午茶。

無辦法,人生,總有好多錯誤,鬼叫同老婆來食tea咩。

Dear Lilly
中環金融街8號國際金融中心商場4樓4010號舖
2020-03-30
2020-03-27 1322 浏览
中環靚餐廳 💖超值high tea精選 Dear lily/因為本人都係一個鐘意去high tea影相既港女😂 所以真心推薦依間餐廳當日係朋友慶祝我生日而去環境 價錢 食物都非常滿意唯一缺點係無得book位 要walk in當日星期六3點幾去 好好彩等左一陣就入得建議可以簡晏少少 3點半後去會好d👍🏻/(5粒⭐️為滿分)1.Afternoon tea set $298for2 ⭐️⭐️⭐️⭐️小妹真係食過好多間high tea set好少食到200幾蚊既tea set咁抵通常tea set既咸點都比較少但依到既high tea 咸點份量充足特別推薦三文魚卷 而且味道係不錯至於甜點都無特別驚喜 大部分都好甜但係都未止於甜到不能入口個人欣賞Dear lily既咸點👍🏻跟餐送咖啡、茶等簡左杯Latte 奶味充足 唔會好苦☺️/最後個甜品係朋友order 送比我既驚喜啲英文字寫得好靚呀 好推薦各位去慶祝生日、拍拖週年去order返個寫字甜品一流🤣/📍 Dear Lilly (中環)中環金融街8號國際金融中心商場4樓4010號舖🚇香港站F出口 步行2分鐘
中環靚餐廳 💖
環境 價錢 食物都非常滿意
唯一缺點係無得book位 要walk in
當日星期六3點幾去 好好彩等左一陣就入得
建議可以簡晏少少 3點半後去會好d👍🏻
(5粒⭐️為滿分)
小妹真係食過好多間high tea set
跟餐送咖啡、茶等
簡左杯Latte 奶味充足 唔會好苦☺️
最後個甜品係朋友order 送比我既驚喜
啲英文字寫得好靚呀 好推薦各位去慶祝
生日、拍拖週年去order返個寫字甜品一流🤣
📍 Dear Lilly (中環)
中環金融街8號國際金融中心商場4樓4010號舖
🚇香港站F出口 步行2分鐘
2020-03-25 1177 浏览
今天與女性友人吃過晚飯後,想找個地方坐下聊聊天,她帶我來到這間餐廳,說這裡是網紅的打卡熱點,入內可見建築是古舊歐陸式風格,環境浪漫,晚上氣氛十足,而且落地大玻璃可以欣賞維港景色及街景。Popcorn Shrimps粟米蝦炸至色澤金黃,外層香脆,內裏彈牙,餡料蝦隻新鮮爽口,配上附有的辣蛋黃醬,味道甜中帶鹹,使人胃口大開,再帶微微的辣味更是香口惹味。Spiced BBQ Chicken Wings先把雞翼炸至香脆,在加上醬汁而成,雞翼外層脆身,內裏軟腍,肉味濃郁,味道甜甜酸酸帶辣味,再沾上藍芝士醬汁,濃郁的芝士味在口腔散發,層次口味豐富,緩和了辣雞翼的辣勁。整體而言,環境高貴浪漫,食物可口美味,是適合與朋友到此暢飲一杯以及拍照的好地方。
Popcorn Shrimps
Spiced BBQ Chicken Wings

2020-03-19 941 浏览
Central 中環 • Dear Lilly📍中環金融街8號國際金融中心商場4樓4010號舖Dear Lilly是位於IFC頂樓玻璃屋的一間餐廳酒吧,設計靈感來自巴黎林蔭大道的花店,環境仿如置身於一片花海,瀰漫著浪漫怡人的氛圍🌹2-course Lunch set $148 + 10%🍴 1️⃣STARTERSalmon Tartare 幾好食,配芒果粒幾fresh。Honey Pork Belly 超推介💯仲好食過Main Dish😍2️⃣MAIN COURSEWild Mushroom Risotto 不錯!上面澆了BasilOil,好香好cheesy😋Grilled Corn-Fed Chicken Breast 麻麻地😐真點雞胸肉,又唔可以話佢呃我,但建議選擇其他😂 之前食過記得BBQ Pork Ribs同 Lasagna 都好好味,大家可以試下😀室內的裝修有海量的乾花🌺加上美美的海景,好舒服☺️價錢雖比晚餐相對上抵,但小編對今次雞胸肉的份量同味道幾失望,所以性價比低了些😶
Central 中環 • Dear Lilly
📍中環金融街8號國際金融中心商場4樓4010號舖