2016-09-29 917 浏览
好鐘意哩個地方,文化中心旁邊一間屋仔裡面植物裝飾擺設都好靚第一次試哩度既喇湯海鮮玻璃麵一向最愛喇沙湯底,但哩度既湯略嫌唔夠濃,只係辣。個人認為配玻璃麵麻麻地。海邊可以接受,但下次唔會再食。另外係常餐,炒蛋多士非常好,但叉燒意粉個湯無咩味。成個餐黎講都算不錯。會encore之前試過意粉同薯條都不錯,會繼續黎
好鐘意哩個地方,文化中心旁邊一間屋仔
裡面植物裝飾擺設都好靚
第一次試哩度既喇湯海鮮玻璃麵

之前試過意粉同薯條都不錯,會繼續黎

2016-09-26
2016-09-25 835 浏览
其實來過這裏很多次,每次都是另一半因為想起這裡的榛子鮮奶咖啡而吸引到來,因為師傅手勢調味味道剛好又不太甜蘑菇雞扒飯亦是必選踏入餐廳已聞到香煎雞扒味道,上碟的時候… 兩件雞扒煎到皮脆肉滑火候控制得非常好保持雞肉juicy,不會煎炸到乾而硬!今天也選擇了常餐,多士,火腿,煎蛋加叉燒意粉其實常餐就比較普通,意粉烹調得適中,不會太硬或者太軟霖,濃湯底夠入味,瘦叉燒肉質都不會太靭
蘑菇雞扒飯亦是必選

火候控制得非常好
保持雞肉juicy,不會煎炸到乾而硬!
蘑菇雞扒飯
今天也選擇了常餐,多士,火腿,煎蛋加叉燒意粉
2016-09-18
蘑菇雞扒飯
  • Hazelnut latte
2016-09-23 550 浏览
i have been this area few times before, but hardly find the right food for my kid. I mean a casual comfy environment for a quick munch that wont cost few hundred bucks. Here got burger, pasta, fried rice, chinese noodle etc. Price is quiet decent considered where its locate, but dont expect too much. Food taste ok but no not outstanding. Hubby orders fried rice, the first thing i found some rice still in its white color, so im guessing someone probably only spend less than 5 mins to do the stiring job. Regardless the food quality, i like this place. Its a good place to chill, n my kid sleeps through 2 hours, thank you
2016-09-08 605 浏览
今日去到文化中心搵食,見到間餐廳好多人,入去試試。魚柳包,牛肉包,海鮮飯,雜菇麵。最特別是雜菇麵係甜酸味,牛肉八成熟,保留牛味,魚柳包大大件魚柳,兩款包跟的薯條大大條。海鮮飯真係有青口,蝦,帶子,魷魚,魚柳。各樣都很有水準。
今日去到文化中心搵食,見到間餐廳好多人,入去試試。
魚柳包,牛肉包,海鮮飯,雜菇麵。
各樣都很有水準。
2016-09-05 601 浏览
一直係呢度常客,不過已經有成兩年冇黎。次次黎,我只係會叫磨菇雞扒飯($49)今次另外加$13飲熱朱古力,晚飯就唔飲咖啡吧。$49一個飯未必算平,但有兩大塊雞扒,抵番哂啦!雞扒表皮好香脆,內裡則勁juicy!!個蘑菇蕃茄汁好香,好送飯!唔會太稀/太稠。至於飲品,$13蚊一杯熱朱古力,其實有d貴(麥當勞都唔使錢加啦)不過真係好好好好好飲!好濃好滑,表面有層好似雙皮奶薄膜咁,應該係用鮮牛奶沖
一直係呢度常客,不過已經有成兩年冇黎。

次次黎,我只係會叫磨菇雞扒飯($49)
今次另外加$13飲熱朱古力,
晚飯就唔飲咖啡吧。
磨菇雞扒飯
$49一個飯未必算平,但有兩大塊雞扒,抵番哂啦!
雞扒表皮好香脆,內裡則勁juicy!!
個蘑菇蕃茄汁好香,好送飯!
唔會太稀/太稠。

至於飲品,$13蚊一杯熱朱古力,
其實有d貴
(麥當勞都唔使錢加啦

不過真係好好好好好飲!
好濃好滑,表面有層好似雙皮奶薄膜咁,應該係用鮮牛奶沖
2016-09-02
磨菇雞扒飯
2016-08-05 912 浏览
這家位於文化中心的Cafe, 向來是我與附近上班的朋友, 同事的飯堂. 最多光顧的時間自然是午市, 今天乘著車程順利加上提早出門口, 看到巴士到達碼頭才0825, 時間上絕對足夠去這裡享受個悠閒早餐. 要注意這裡是08:30開始營業的, 可能愈多愈人知道這裡的早餐出色, 往年0830入內時, 大約只有5, 6人排隊, 現在大約有14,15人.  這裡是排隊付款後, 有個牌子便有店員捧上早餐, 這舉動令站著等餐的人減少外, 亦令食客可以坐下來邊看報紙邊等. 餐牌價格與往年比沒有什麼升幅, 來這裡我習慣上不會點公仔麵類的早餐. 雞扒, 炒蛋, 雜菇既美味又豐盛. 雞扒厚身, 皮煎得香脆. 炒蛋香滑, 雜菇則平衡一下過多的肉類. 最滿意的要數這裡的Latte, 今天較繁忙的早市, 還會做個拉花, 難得. 本身較少喝咖啡, 但這裡的咖啡值得一喝.早餐的價格不用$40, 比連鎖快餐店只貴大約$10, 超值.
雞扒炒蛋雜菇
2016-08-05
$37 (早餐)
雞扒炒蛋雜菇
2016-08-02 663 浏览
真不敢相信,我已經有兩年沒有來過這間店了!! 這間餐廳曾經是我其中一個與朋友相聚的常去餐廳,貪它性價比高,食物大份又便宜,質素又高,地理位置又佳,食完可以逛逛海旁或者海港城。雖然總是十分吵雜,但熱熱鬧鬧的,也是一種氣氛。這次舊地重遊,餐廳的裝潢還是沒有改變,餐牌也沒有什麼改變,可是已經物是人非,難免有點唏噓。點了以前也很喜歡的漢堡套餐。咦! 怎麼漢堡縮水了? 以面的漢堡是那麼小的嗎? 還有以前跟餐配的好像是粗薯條,不是嗎? 還是薯王?? 以前、以前,其實以前的又不一定是更好的。漢堡變小了,特別是面包的份量小了很多,但這不就正對女生胃口嗎? 面包上面還有一些果仁,看像感覺健康了! 我最愛的芝士這樣看起來很大塊。味道好像跟以前沒什麼差別,還是很好吃。漢堡肉挺厚的,還煎得香香的。 辣辣的薯王份量好多,而且炸得外脆內嫩,但因為實在太多,我最後是吃不完的!

2016-06-29 976 浏览
要找一個寧静,環境舒適的地方嘆早餐不易。光顧了幾次喜歡這裏佈置,有時也會有點吵碰碰運氣,今次店員找錯錢,不好意思也没说一句😠 佈置有心思 炸魚有點過火。。魚質頗滑。蛋美味。。麵包厚厚地 熱朱古力加4元,香濃朱古力不是一般冲朱古力粉,質地頗滑,但甜了一點懒在沙發上聽音樂,吸收自然光,睇書頗寫意

佈置有心思

炸魚有點過火。。魚質頗滑。蛋美味。。麵包厚厚地

懒在沙發上聽音樂,吸收自然光,睇書頗寫意
$36 (早餐)
2016-06-28 545 浏览
係附近做完野, 5點零鐘就收工, 係時候要蛇一蛇, 其實有時星期六/日行過文化中心, 都會去食個下午茶, 貪佢靜靜地, 容易搵位, 不過而家都開始多人, 周未好難搵位呢~好耐無食過, 食開既炸魚薯條好似加左價, 不過入到黎都食啦........deli & wine既咖啡係用番simply life既咖啡, 所以我通常都會叫咖啡飲, 覺得好似抵D, 唔係同系美X快餐既咖啡, 會有少少奶泡同埋係即磨咖啡果種, 高檔少少啦; 至於個炸魚薯條, 都保持水準, 雖然魚柳雪藏貨式, 不過炸得鬆脆, 係即炸, 唔係翻炸貨色, 同埋拎到埋黎係辣咀果種熱辣辣; 至於佢既薯條其實係幾好味, 厚切, 條條薯條都肥嘟嘟, 再加埋D 七味粉, 好惹味, 會不自覺食完一條又一條~ 同埋最buy係唧好晒茄汁同沙律醬, 唔駛周圍搵呢2種醬~隊長喜歡坐玻璃窗邊/近門口既"自閉位", 因為果邊自成一角, 開揚同靜D, 有時仲可以癡下文化中心既免費wifi用, 同埋另一邊連電話都收得好差, 黑D同埋坐滿人既時候有點嘈, 所以偷閒下午茶應該要搵個好位坐下~
  • 炸魚薯條
2016-06-28 521 浏览
Keep 住幫趁有2-3年,晚市越做越差,menu上的價格全部加3-4%,但質量明顯偷工減料牛肉漢堡加薯條$44: 痴線,塊牛肉漢堡體積少左至少50%,以前仲會見到塊肉突出包身,而家係細到同薄到睇吾到,又乾,老麥足三両3X$都保證有舊足両既肉比你,呢個美心出品既仲要冇野飲,嬲喇沙蝦球玻璃麵$64:以前食完會飽,琴晚再食,麵少左,蝦細左,食完依然肚餓。另一騙案。平又吾係特別平,水就不斷縮,已經冇再食午/晚市既理由。

平又吾係特別平,水就不斷縮,已經冇再食午/晚市既理由。
2016-06-22 642 浏览
常餐抵食: 有炒蛋,多土同叉燒湯意,只需$5x, 叉燒湯意略有驚喜,叉燒甚有肉味油香,少少地,足以令人回味,但意粉好硬,麻麻。朱古力可可味香濃,咖啡還可,略苦澀,本人不喜太澀。蕃茄意粉係鮮茄味,有少少羅勒味,清淡。
2016-06-21 3869 浏览
黑白簡約風格的Deli and Wine,單是舒適外觀已夠吸引* * * * * * * * *是日週末,陪同小兒甥女前往旺角學詠春,完課後竟然好想到尖沙咀走一趟,時近黃昏,路過太空館,剛好是天象廳播放劇目《 星光解碼 》的最後一場,還趕得及觀賞,太感動了!晚上八時,影片完結,我們在尖沙咀一帶不難找食店,步行至文化中心附近,找到一直想去的Deli and Wine,她的賣點不是fine dinning,反而是簡約經濟的輕食。食店外擺放巨型餐牌,全店食物款式就在這兒找到因為價錢大眾化,格局氣又夠時尚輕鬆,往往吸引着很多本地和各國旅客聚集,而人多擠迫排長龍是我對她卻步的主因。幸運今夜人流不多,好快便找到座位,喜歡餐廳自成一角,以小屋模式作藍本,黑色磚牆襯托白色招牌,形象型格鮮明。室內佈置隨意不雜亂,掛畫、小飾物和盆栽等,營造一種家的溫暖感覺,座椅形狀不拘一格,有提供適合三五知己的圓形梳化椅或長梳化,某些高度未必坐得舒服甚至用餐,但環境簡約輕鬆卻是我鍾意的,不太介意呢。這兒的食物分為意粉、焗飯、漢堡、撈麵、湯麵、咖喱,亦有港式茶餐廳的"常餐"供應,炒蛋火腿伴牛油多士、叉燒湯意粉配咖啡茶或汽水

* * * * * * * * *

食店外擺放巨型餐牌,全店食物款式就在這兒找到

這兒的食物分為意粉、焗飯、漢堡、撈麵、湯麵、咖喱,亦有港式茶餐廳的"常餐"供應,炒蛋火腿伴牛油多士、叉燒湯意粉配咖啡茶或汽水,價錢是尖沙咀地段收費,盛惠HK$50。

筆者近來吃咖哩和喇沙比較多,因此眼界鎖定較便宜又香口的漢堡,可惜它也是食客們的心水,早早售罄了。
思量了好一會,剛好看見一顧客在吃番茄忌廉汁蝦扁意粉(HK$68),份量奇大,賣相不俗,就這款吧!這兒是半自助形式運作,顧客自行到櫃檯購買食物店員隨後會將成品呈上我

稍候數分鐘,店員端上來的扁意粉熱度十足,傳來的香氣令來肚餓的我們食慾大增,忌廉味偏重蓋過了番茄酸香,濃稠度不足未有我想像中的掛汁情況,蝦的數量不少也夠彈牙,啖啖肉,可惜鮮味欠奉,扁意粉火喉適中,不過軟或過硬,配合青紅椒更惹味誘人,若果可煮得熟一點發揮其甜度更理想。
配熱即磨咖啡、奶茶或汽水(HK$9),配鮮奶咖啡、泡沫咖啡或其他風味糖漿咖啡(加HK$13) ,凍飲(加HK$14)

套餐選了熱即磨咖啡(HK$9),不失濃郁香醇,甘酸味平衡,水準不錯,與一客意粉依舊是無敵配搭,另一杯熱奶茶不是以現成茶包沖泡,也濃滑甘香啊。
另一款忌廉汁焗海鮮飯(HK$68)也是熱力逼人,香氣四溢,面頭由一層厚厚烤焦芝士覆蓋著,以餐叉興奮地如尋寶般發掘內裏食材,魷魚圈、蝦、青口、帶子、魚柳,可說是精彩豐富,加上香口惹味的炒飯底,每淡都由濃郁忌廉汁包圍,為整客焗飯生色不少。
小朋友最喜歡的當然是與巨大狗模型合影
這裡的食材未必是超級美味,但可以與至親至愛一同分享,

加上環境寫意舒服,那份滿足和開心感覺無可取代啊~

* * * * * * * * *

*口味各有不同,食文只作參考。

FACEBOOK ♡ :https://www.facebook.com/lizta.taste

GOOGLE+♡: https://plus.google.com/+LiztaLo

INSTAGRAM♡: instagram.com/liztalo/

2016-06-11
星期四的練習日,又是吃飯聚會的日子。因練習場地的關係,文化中心旁的小玻璃屋 – Deli & Wine,也就成了兔小妹與朋友們的指定飯堂~既然能成為咀刁兔小妹的指定餐廳,水準和環境當然要有相當水平啦😉~ 餐廳裝潢以簡單自然為主。座位還算寬敞,有長桌梳化位,也有圓桌木椅,可以靈活湊拼。柔和的黃色燈光,令餐廳變得份外有格調,氣氛浪漫😚。既適合大伙兒聚會,也適合情侶們談心。至於食物方面,則以意粉和漢堡飽作主打。當中的魚柳包配薯條,便是兔小妹的大愛😍😍~!麵包以多穀麵包取替平日的漢堡包,包頂上有燕麥和籽仁,口感鬆軟。大大塊的魚柳炸至金黃且乾身,魚肉香脆軟滑,非常juicy😋😋,既保留了原有鮮味,又沒有油膩感。配上甜甜酸酸的他他醬和清新爽甜的生菜絲,味道更提升上另一層次。而配餐的炸薯條🍟,也做得一絲不苟。厚切的薯條,同樣炸至金黃乾身,外脆內軟。灑上七味粉,每條薯條都均勻地沾上,為每一口都帶來香辣的刺激感。至於友人則最愛蕃茄忌廉汁蝦意粉🍝。意粉口感煙韌彈牙,大蝦爽口鮮味,creamy的忌廉中充滿濃郁的蕃茄香味🍅,味道甜酸剛好,味道相當配合,難怪友人幾乎每次都點這客意粉。

脆炸魚柳漢堡配辣薯條
2016-06-16
脆炸魚柳漢堡配辣薯條
魚柳包
2016-06-17 622 浏览
去文化中心練歌前,同一眾友人去食deli and wine. 環境不錯,很有復古feel,四處擺放了舊式的擺設,燈光係有情調。deli and wine既意粉唔錯,特別係蕃茄忌廉汁蝦意粉。最鐘意就係個汁既味道,酸酸地甜甜地,又有忌廉汁既香味。意粉軟硬剛剛好,蝦唔算好味,都不過有d鮮甜味。友人就食呢個魚柳漢堡配薯條,魚柳好新鮮,即叫即炸,魚肉十分嫩滑,配上他他醬,味道好夾。薯條好粗,都係即炸,好有口感,加左少少七味粉,好惹味。喇沙就唔好叫,之前食過,好淡,無味。
蕃茄忌廉汁蝦意粉
魚柳漢堡配薯條
喇沙就唔好叫,之前食過,好淡,無味。
2016-06-12 631 浏览
After the work, we rushed to Tsim Sha Tsui for the concert of Romeo and Juliet. Orignially, we planned to have dinner in Sogo. But we found that the old Sogo have already moved to other address. Although we finally got to new Sogo, there are only few restuarants. And we decided to have dinner in Deli and Wine which provides quick food services. I guess, many audiences finish quick meal here before the concert starts.Normally, I would order spagetti rather than burger. This time we both ordered b
Normally, I would order spagetti rather than burger. This time we both ordered burgers for our dinner because we hurried for the concert. In fact, the show started at 7:30pm when we entered into the restaurant at 7pm. The decoration give you very warm and relaxing environment. If you want to have tea time with friends, here is a perfect place.
Deli and Wine provides whole day menu and same dishes for lunch and dinner. Crispy fish fillet burger with spicy french fries has normal size which is suitable as dinner for a girl. The fish is very crispy and filled with oatmeal bread. I quite enjoyed the burger. As the menu stated spicy french fries, I wondered would the french fries be too spicy. Luckily, I like the taste of french fries.
Crispy fish fillet burger with spicy french fries 脆炸魚柳漢堡配辣薯條
Crispy fish fillet burger 脆炸魚柳漢堡
Reasonable price with decent food and eating environment, definitely recommend it!
2016-05-31