2021-02-21 2265 浏览
今日想吃得輕盈一點,便去了一家來自澳洲的cafe. 這cafe 十分小巧,位於IT時裝店的一角落。cafe的裝修簡樸舒適,走自然風,特式牆上懸著霓虹燈標誌,令平實的空間帶一些時尚的元素。餐點的選擇唔多,主要以輕食為主,有各款多士和沙律,價格由$56-$72。鮮果奇亞籽布甸$69這鮮果奇亞籽布甸大大碗!色彩繽紛的水果鋪滿在奇亞籽布甸上,賣相吸引。奇亞籽布甸口感香滑,有濃厚的椰奶風味,味道香甜,配上爽口多汁的蜜瓜、藍莓,每一口奇亞籽布甸滑溜creamy,都有爽口的水果伴著,味美健康。Flat white $36這咖啡泡沫輕盈,味道偏重,咖啡的味道濃烈,苦味比較突出。後來再另加鮮奶,咖啡比較易入口,味道也較溫和。這一天的輕午餐倒也不錯,吃過七彩繽紛嘅水果,心情也好起來,為忙碌的下午給力。

令平實的空間帶一些時尚的元素。

鮮果奇亞籽布甸$69

Flat white $36

午餐
2020-03-20 1640 浏览
Deus café 主打輕食 位於尖沙咀The One 最岩行街攰攰地坐低食下野休息下☺️ -今次試左以下嘅野食同飲品 : -• 大蝦沙律 Shrimp Bowl 🦐 🥗 • 煙三文魚水煮蛋配多士 🍽• 檸檬草薑茶 🍋 • 茉莉花茶 🍵-賣相靚 野食新鮮 特別推介佢地既檸檬草薑茶 款式特別 入口清新 有助減壓 💆🏼‍♀️ - 📍尖沙咀彌敦道100號THE ONE 2樓 i.t orange forest (港鐵尖沙咀/尖東站 B1 出口, 港鐵尖沙咀/尖東站 N5 出口)
今次試左以下嘅野食同飲品 :
• 大蝦沙律 Shrimp Bowl 🦐 🥗
• 煙三文魚水煮蛋配多士 🍽
• 檸檬草薑茶 🍋
• 茉莉花茶 🍵
2020-03-19 1088 浏览
近年餐廳越來越多玩法,其中一種就是融合 shopping。如果你知道 J.S. Foodies,大概就是這個玩法。The One 商場2樓翻新後由人氣服裝品牌 I.T進駐,除了服裝,同時有不同的餐廳,讓客人邊買邊食。其中一間就是 Deus Café。餐廳提供輕食及咖啡為主,而它的休閑風讓購物的客人可以有個地方稍作休息,重新出發。大蝦沙律 $89大蝦沙律當然唔少得爽口大蝦,沙律沒有用上傳統的沙律醬汁,改以印度風味的醬汁,一樣的開胃。法式鮮果多士 $72金黃的多士上有色彩繽紛的雜果,非常吸引。多士外脆內軟,配上開胃雜果,糖漿和奶油,味道豐富。檸檬草薑茶 $28天氣凍來一杯熱檸檬草薑茶暖暖胃,入口舒服。朱古力咖啡 $39拉花不馬虎,咖啡散發濃香朱古力味,苦中帶甜。一個 shopping 行到攰又可以滿足肚子的新地方。

其中一間就是 Deus Café。

大蝦沙律

大蝦沙律 $89

檸檬草薑茶 $28
天氣凍來一杯熱檸檬草薑茶暖暖胃,入口舒服。
朱古力咖啡

朱古力咖啡 $39
拉花不馬虎,咖啡散發濃香朱古力味,苦中帶甜。

一個 shopping 行到攰又可以滿足肚子的新地方。
2020-02-23
大蝦沙律
朱古力咖啡
2020-03-13 804 浏览
都有一段時間冇去過the one 原來上面開咗間IT🤪 行咗陣就好攰,見到有間新開既cafe就坐低咗,食少少野,加多杯咖啡,即刻醒神番💗 食物選擇唔算多,以沙律同包為主,食物做到同display 一樣💪🏻 好鐘意呢度既麵包,鬆軟又濕潤,點樣配搭都得🙈 水煮蛋多士性價比夠哂高!!以上食品推介:煙三文魚水煮蛋配多士 ($62)法式鮮果多士 ($72)Iced Mocha ($39)English breakfast tea ($28)

以上食品推介:
煙三文魚水煮蛋配多士 ($62)
法式鮮果多士 ($72)
Iced Mocha ($39)
English breakfast tea ($28)
2020-03-09 714 浏览
澳洲澱堂級品牌🏄🏻‍♂️Deus Ex Machina🏄🏻‍♂️ 首次於 i.t. orange forest 設立 Deus Cafe (意指day-us)☕,店內牆壁塗鴉由獨立藝術家設計,延續一貫休閒風格。Deus Cafe 主打澳洲健康輕食🥗,食材天然優質👍🏼,仲有多款人手沖泡既香濃有機咖啡選擇☕。.🥞法式鮮果多士💲72貌相非常吸引😍📸,法式麵包食落感覺似西多士,外皮沾了蛋漿煎至金黃色,好鬆軟香口,鮮奶油另上非常體貼,可以自己調教份量,仲配有楓糖漿伴碟🍯,鮮果粒粒有士多啤梨🍓藍莓💙哈密瓜🍈橙🍊,每款都好鮮甜👍🏼。.🥗脆魚柳豆腐沙律💲79脆魚柳係雪魚來的,但完全無雪藏味😃👍🏼,因爲冇哂豆腐供應,所以佢俾多左魚柳代替 (仲好😝),沙律菜用左牛油果醬去調味,食落味道好似nachos果款😍。一碗沙律份量都唔少,健康又果腹。.🍎蘋果丹麥包💲24酥皮牛油味幾香,都算鬆化,甜甜地既蘋果餡料份量足夠😋。.☕朱古力咖啡 (凍)💲39好香濃既咖啡豆味,奶既份量剛好,口感非常順滑😋,但朱古力味唔夠出。.🍋檸檬草薑茶💲28檸檬味好清新,薑味突出得黎又唔會太辣,飲一啖有種好提神 好fresh既感覺🤩。————

🥞法式鮮果多士💲72
🥗脆魚柳豆腐沙律💲79
脆魚柳豆腐沙律
🍎蘋果丹麥包💲24
蘋果丹麥包
酥皮牛油味幾香,都算鬆化,甜甜地既蘋果餡料份量足夠😋。
☕朱古力咖啡 (凍)💲39
朱古力咖啡 (凍)
🍋檸檬草薑茶💲28
————————————————
價錢:💲242 / 2ppl
味道:😋😋😋😋😋
環境:✨✨✨✨✨
服務:💁🏻‍♂️💁🏻‍♂️💁🏻‍♂️💁🏻‍♂️
賣相:📸📸📸📸📸
等待:0 mins (7pm)
回頭率:65%
📌 餐廳面積不大,設於服裝店旁,裝修設計都文青feel,不花巧 好舒服💕

2020-03-08
脆魚柳豆腐沙律
蘋果丹麥包
朱古力咖啡 (凍)
檸檬草薑茶
  • 朱古力咖啡(凍)
2020-03-09 251 浏览
位於尖沙咀的 Deus Cafe,是一間主打澳洲悠閒輕食的咖啡廳。Deus Ex Machina 是短短十年便風摩全球的澳洲殿堂級電單車和衝浪品牌,除了售賣自家製品,更有開設餐廳。而首間香港分店則設在 i.t. Orange Forest裡,讓客人體驗在城市內的優閒寧靜。咖啡廳的裝修貫徹一向休閒風格,牆上有藝術家畫的塗鴉,播著輕快音樂,十分寫意。地方不大,客人自行取餐和選坐位,跟一般的咖啡廳無異。餐廳主打輕食,選擇優質食材,製作出健康又美味的菜式。餐單選擇不多,提供沙律丶麵包和甜品。鮮果椰香奇亞籽布甸 $69一大碗的布甸,色彩繽紛,賣相很吸引呀! 布甸由 時令水果丶椰子麥片丶 奇亞籽丶椰子乳酪和蜂蜜製成,與其話它是布甸,它更像是Super Bowl! 水果有香橙丶蜜瓜丶草莓和藍莓,配上香脆可口的麥片和濃稠的乳酪,味道很好,真想吃多一碗呀。法式鮮果多士 $72向來愛好法式西多士,這裡的多士預先用蛋液浸透,然後用煎的方式烹調。多士充滿蛋香,皮層被煎焦的蛋液包裏,麵包保留煙靭口感,沾上蜂蜜後味道更佳,但個人更愛布甸哦!Latte $36
鮮果椰香奇亞籽布甸 $69

Latte $36
2020-03-07 116 浏览
Deus Café -係tst the one IT 新開既cafe 主打輕食/coffee 裝修簡潔 行街行到攰可以去飲杯Coffee 食D野。-French Toast $72 fench toast 岩岩炸好 口感唔錯 麵包好鬆軟 外面脆脆的 上面淋上 maple syrup +好大堆whipped cream 甜甜的食落好幸福 配上生果好fresh。 Coconut Chia Pudding $69 (Fruits, coconut granola, chia seed, honey and coconut yogurt.)好light 既選擇 係出面既Cafe 比較少揾到 coconut yogurt好香 有點似食緊西米露 加埋coconut granola脆脆的 好好口感 有好多生果 感覺好健康。 Flat white /latte $36 2杯都好好飲 好香奶味 奶同coffee既比例岩岩好 好滑。-i.t orange forest, 2/F, THE ONE, 100 Nathan Road, Tsim Sha Tsui
Deus Café
French Toast $72

Coconut Chia Pudding $69

Flat white /latte $36
2020-03-06 98 浏览
鮮果椰香奇亞籽布甸 $69 高纖健康的奇亞籽營養豐富,擁有豐富的抗氧化物,口感QQ有嚼勁,沾裹了滿滿的椰子味優格。另外配上coconut granola 和新鮮生果,感覺清新!法式鮮果多士 $72 多士蘸上蛋漿及牛油煎至金黃色的,面層更鋪上藍莓、香橙及士多啤梨等新鮮生果,色彩繽紛的賣相十分吸睛。配以法國鮮忌廉,味道更濃郁。但我們沒有立刻吃,多士變軟,影響口感哦!Hot Latte $36, Iced Mocha $39 Latte 同Mocha 都散發陣陣迷人的咖啡香氣!
鮮果椰香奇亞籽布甸 $69

Hot Latte $36, Iced Mocha $39

Latte 同Mocha 都散發陣陣迷人的咖啡香氣!
鮮果椰香奇亞籽布甸
Hot Latte, Iced Mocha
2020-02-22
鮮果椰香奇亞籽布甸
Hot Latte, Iced Mocha
2020-03-05 67 浏览
澳洲除了衝浪和陽光與海灘,還帶著一份隨性和休閒。電單車及衝浪用品品牌Deus EX Machina在澳洲佔有一席位以外,它也開設了以電單車為主題的咖啡店 - Deus Cafe,而且近日Deus Cafe也來到尖沙咀The One。那當然因為地方限制,未能帶來把整個澳洲的Deus Cafe都帶來香港,但同樣感受到一份濃濃的街頭風格。香港的Deus cafe是迷你版的咖啡店形式,店舖位置雖有點太開揚,牆上放電單車的海報,和霓虹燈的配飾,裝潢一點也不馬虎。櫃枱前雖有一張長枱,但我獨愛角落的位置,有多一點私人空間。週末習慣輕食一點,來Deus Cafe就沒錯了。點了杯Iced Americano和Latte,這通常都是我跟男友的配搭,對我來說這種忽麼冷忽熱的天氣應該要點杯香濃的熱飲才對。 法式鮮果多士的樣子最討好了,大概點單後10分鐘就送到我們面前,法式麵包看起來有點微焦,配搭時令水果不成問題了,另外用上楓糖漿,令多士加點口感,賣相精美外,味道也不俗呢!還配上奶油,但我們覺得不用奶油也較好呢! 另外還點了煙三文魚水煮蛋配多士,戳破水煮蛋,蛋汁緩緩流出令人垂涎三尺,大量的火箭菜和煙三文魚,是個
 另外還點了煙三文魚水煮蛋配多士,戳破水煮蛋,蛋汁緩緩流出令人垂涎三尺,大量的火箭菜和煙三文魚,是個健康配搭,一點不都負荷。 簡單、輕盈的午餐讓這個週末過得踏實又寫意,在這繁忙的日子中休閒一下。
Deus Cafe
2020-02-21 102 浏览
喺The One 新開i.t orange forest 全新旗艦店內面有一間新Café Shop原來係澳洲殿堂級Deus Ex Machina 嚟咗香港開輕食餐廳,行完街仲可以嘆杯咖啡➰法式鮮果多士法式麵包配上鮮奶油,麵包輕輕炸過好脆口生果配搭加上藍莓,士多啤梨 ,提子 ,蜜瓜好鮮甜再配合楓葉糖漿有啲似西多士➰ 煙三文魚水煮蛋配多士煙熏咗三文魚好重魚油味,肉質比較軟滑,流心水煮蛋用刀界一下蛋黃慢慢流出來,配上香蔥及火箭菜好爽脆鮮甜➰ Latte (H)濃厚香醇的咖啡加上綿密細緻的鮮奶,飲一啖感覺有種意外的清新口味➰Cappuccino我好鐘意卡布奇諾你一杯厚厚頂層泡沫牛油香滑細緻,咖啡味道濃郁甘香,口腔仲有咖啡甘香味

➰法式鮮果多士

➰ 煙三文魚水煮蛋配多士

➰ Latte (H)

➰Cappuccino

煙三文魚水煮蛋配多士
Cappuccino
Latte
2020-02-20 1002 浏览
最近,我打算走到尖沙咀買化妝品及物色新手袋過新年!順便走到 The One 影 <角落生物> 新年裝飾! 得知這裡2樓開了一間隱身於 I.T. 服裝品牌的小咖啡店 Deus Cafe!店內型格的簡約風!亦不失細心位!供應:沙律、多士、咖啡...等!前者沙律及多士選擇寥寥可數,至於,咖啡選擇相對較多!牛油果多士 $72Smashed avocado, feta cheese, za'atar, Chili oil and lemon包身軟身而包邊煙韌,滿載溫室豆苗芽,色澤翠綠,其獨特的臭青味可被天然清酸的檸檬汁掩蓋,新鮮即切的牛油果可保持翠綠!女店員還花心機把牛油果弄製牛油果醬,微鹹的 feta cheese 提升整體鹹香度!Piccolo 迷你鮮奶咖啡 $29迷你版的鮮奶咖啡,咖師也一絲不苟弄製而成,奶泡打得細膩,味道甘醇濃厚!
店內型格的簡約風!亦不失細心位!

供應:沙律、多士、咖啡...等!

前者沙律及多士選擇寥寥可數,至於,咖啡選擇相對較多!
牛油果多士 $72

牛油果多士
Piccolo 迷你鮮奶咖啡 $29
迷你版的鮮奶咖啡,咖師也一絲不苟弄製而成,
奶泡打得細膩,味道甘醇濃厚!

Piccolo
2020-01-20
牛油果多士
Piccolo
2020-02-20 67 浏览
French toast 法式鮮果多士 $72Shrimp bowl 大蝦沙律 $89Poached egg and smoked salmon toast 煙三文魚水煮蛋多士 $62Iced Latte/ Iced Mocha $39.估唔到i.t.入面都有cafe! 呢間來自澳洲嘅過江龍,主打健康輕食同有機咖啡,cafe雖然座位唔多,但坐落幾舒服,尤其係行休閒風格嘅裝修同埋寬敞嘅設計,令人好relax😇.我地試左兩款主食同一款甜品😚 小編最喜歡嘅係大蝦沙律,真係估唔到味道咁豐富,除左虎蝦同沙律菜,仲有牛油果蓉、日本紫薑、麵豉醬、 檸檬及白芝麻等作配料,食落好fresh🥗.法式多士都幾特別,由於用上左法式麵包,所以咬落脆脆地,幾有咬感,唔同於我地食開嘅港式/日式鬆軟french toast,配上超級新鮮嘅水果,望落靚之餘,食落味道都好有層次👍🏽.而煙三文魚水煮蛋多士就相對較清淡,相比另外兩款,味道同配搭較普通。多士同樣用上西多嗰隻法式麵包,如果水煮蛋更流心,火箭菜有啲醬調味就更好!.飲品方面好有驚喜!兩杯咖啡都好奶滑,小編好喜歡自己嗰杯iced mocha☕️ 朱古力同咖啡香並存~ 得
French toast 法式鮮果多士 $72
Shrimp bowl 大蝦沙律 $89
Iced Latte/ Iced Mocha $39

飲品方面好有驚喜!兩杯咖啡都好奶滑,小編好喜歡自己嗰杯iced mocha☕️ 朱古力同咖啡香並存~ 得閒黎飲杯野傾下計温下書,都係個唔錯嘅選擇!
認識澳洲電單車及衝浪用品品牌Deus Ex Machina的人,一定要到品牌旗下Deus Café朝聖啊✨ Deus Café正式登陸位於尖沙咀THE ONE的i.t orange forest全新概念旗艦店,新店延續一貫休閒風格,更邀請獨立藝術家遠到而來即場創作牆壁塗鴉👨🏻‍🎨。這裡提供以天然食材製作的健康美味澳洲輕食,還有多款由人手沖泡的香濃有機咖啡,可以一邊欣賞新品,一邊悠閒享受輕食🌿。推介好看又好吃的French Toast,鬆脆口感搭配鮮果粒,味道不錯💛

2020-02-20 50 浏览
今次黎到呢間新嘅小型café係位於尖沙咀區,佢係位於The one 嘅IT樓層,好適合大家行到攰嘅時候好好咁坐低抖下,嘆番杯咖啡☕️店內仲有啲輕食都可以試一試!.法式鮮果多士 $72靚靚嘅法式多士加鮮果再加多少少蜜糖做點綴,想邪惡啲仲可以加啲忌廉Tim,咬落個充滿蛋醬嘅多士香煎得外脆內軟,唯一冇咁好嘅係因為多士經過煎所以油份會多啲啲。.大蝦沙律🥗 $89配料除左大蝦之外仲有昆布、牛油果醬、米粉、芝麻、日本子薑配上豆豉醬同檸檬汁,食落好Fresh,沙律菜都好爽好新鮮,岩哂注重健康嘅你地!.Mocha $36飲落朱古力味唔會假,可可同咖啡味都好清香唔會太膩,唔錯!.特濃鮮奶咖啡☕️ $39愛濃縮咖啡嘅您地!呢個十分推薦比大家皆因佢係有4個shot 嘅特濃咖啡☕️,咖啡味非常香濃但略苦,愛咖啡嘅你地快啲去試吓再話比我知你地覺得點啦!

大蝦沙律🥗 $89
Fresh,沙律菜都好爽好新鮮,岩哂注重健康嘅你地!
Mocha $36
飲落朱古力味唔會假,可可同咖啡味都好清香唔會太膩,唔錯!
特濃鮮奶咖啡☕️ $39

• 大蝦沙律
2020-02-20 60 浏览
木系明亮環境很舒服 推介大家在這裡吃個brunch 👍🏻食物都以健康為主 岩哂各位美女🥰Flat white $36喝到底 拉花仍然不走樣 對我太說不夠太濃 下次試一下Ristretto Bianco 咖啡師說有4 shot ☕️Mocha $39🍫由於朋友不喝啡茶 所以走了咖啡 朱古力不算太甜 也不錯啊~Shrimp bowl $89🦐🦐有蝦 牛油果蓉🥑 日本紫薑 沙律菜 米粉 配上較少見的是拉差醬 比一般沙律更惹味👍🏻Poached egg and smoked salmon toast $62🍳這個本身較淡味 但加了黑椒 整個味道就提升了 水波蛋有滿滿的流心效果 打卡一流😍

Flat white $36

Mocha $39