2009-10-14 45 浏览
羊肉是可以的, 烤得不錯, 而且份量不少, 但算不上十分好吃。熱度略嫌不足, 熱一些會更好。環境實在不太可以, 完全似主打take away 的格局, 全店酒吧式長腳椅, 坐得最不舒服的一種。平貴當然見仁見智, 但吃後覺得這條羊肉卷真的遠遠不值56塊錢啊! 貴得很, 抵食只能給1分(很久沒有打過這個分數了)總結:定價過高, 只宜一試

熱度略嫌不足, 熱一些會更好。

總結:定價過高, 只宜一試
羊肉kebabs
2009-10-13
2009-10-07 54 浏览
I eat here almost every week, and yet I havent given it a review Anyway I go for their lunch sets at $40, and there are so many curries to choose from, usually I will eat the vegetarian one, usually ordered by native Indians who are vegetarians.The vegetarian one is also quite good, but I need to add soy sauce to it, especially the spinach and peas one, although the presentation of mashed spinach isnt that pleasing but it does taste good.I had curry chicken today, and it always tastes consisten

I had curry chicken today, and it always tastes consistently good, especially the long grain soft rice. There is lots of chicken in it too.

2009-07-15 56 浏览
呢間野食過幾次, 覺得D bay果間好食d, 尋日同朋友share左個素菜卡巴, 覺得唔夠熱, d薄餅皮都唔夠新鮮, 雖然我都明白d皮唔可能即叫即做既, 但at least都要加熱番喇, 味道其實ok既
2009-07-14
  • 卡巴
2K
2009-06-17 44 浏览
16-6-2009夜晚有事做, dinner 要速戰速決, 同朋友近近哋嚟到呢間速食店, 一人一隻 kebab 食完快閃叫的係 "medium" 辣度的 Lamb Kebab ($58)... kebab 皮幾硬實, 羊肉份量夠, 仲幾羶, 不過太乾又太嚡口了; 其他配料仲有生菜絲, 蕃茄, 洋蔥, mint 醬汁及少量 chili sauce, 食落少少香辣, 加加埋埋, 味道不過不失吧 -- 係有少少失望的.朋友一樣食 Lamb Kebab, 仲自行 top up 了 cheese, 不過佢好似唔多滿意...連 Coke Light ($10) 一罐 total $68, 試過就算了.下次試埋另一邊的 Istanbul Express.
16-6-2009

下次試埋另一邊的 Istanbul Express.
加芝走辣 lamb kebab
乜都唔加中辣 lamb kebab
2009-06-16
加芝走辣 lamb kebab
乜都唔加中辣 lamb kebab
2009-04-06 36 浏览
一日專搭車經過灣仔,因為聽過朋友介紹呢度d卡巴,所以就買了2件走。外賣係因為o個度位唔多,仲要開大門對住條馬路,而且d位大家一定坐唔耐的,因為實係唔舒服。要了一件Lamb Kebab, 可能我期望太高了,唔係唔好食,但又唔會令我想一吃再吃。Kebab暖暖地,我覺得d皮做得幾好,裡面d羊肉又多,羊肉有番茄、生菜、洋蔥同埋芥末,yogurt伴著,味道很match, 而且吃下去好有中東風情。另一件烤雞肉就沒有吃過,不過應該不錯吧,包一杯野飲,都OK la~

要了一件Lamb Kebab
, 而且吃下去好有中東風情

2009-04-06
  • Lamb Kabab
2009-03-19 41 浏览
星期六晚是英超雙紅大戰,睇波前先醫肚。這間卡巴店想來好久,不過每次總欠了試的衝動。是晚這股衝動突如其來,便與男友各要了一份雞肉和豆蓉卡巴。雞肉烤得好香,不過肉就偏嚡;豆蓉好好味,只是香料的味道頗為奇怪,大抵是因為吃不慣中東的香料。個人認為如果生菜和蕃茄再加多一點便好了。
2009-03-14
星期六上堂前去 Ebeneezer's Kebabs & Pizzeria買卡巴食,因為上星期係中環食過覺得太好味喇,有encore的必要~lunch set比較抵,本來$52的羊肉卡巴lunch set只要$48連drink,本來想要lassi,但係佢話無(唔知到底係無定係佢覺得太受歡迎想單賣),要soup又話無,我最後迫於無奈要apple juice卡巴同上次一樣都係唔熱的,但係上次都仲覺得暖暖地有即整的感覺,今次完全係凍食而且沒咩羊肉,雖然可能係因為lunch set平D所以將貨就價,但係羊肉好韌好難食,一D都唔香,同中環差得遠呀!服務就一樣咁差,清一色疑似中東人,除左收銀之外,全部都自己有自己傾計,整好又唔叫number,搞到好混亂,仲要黑口黑臉,非常unpleasant呀! 如果我要再食Ebeneezer's Kebabs & Pizzeria,一定揀返中環店

2009-03-07
2008-12-21 41 浏览
渴望卡巴很久了,之前不知道有數間分店,瞄準尖沙咀那間,卻因為路程遙遠而遲遲未能起行.之後發現到愉景灣也有分店,轉移目標打算搵日入去玩時順便幫襯,卻又因為路程太過遙遠又遲遲未能起行.最後又發現到灣仔也有分店,又因為某個原因導致遲遲不能前往,直到今天,拉了一位好友由cwb塔叮叮到灣仔,終於有機會一嚐卡巴.在openrice得知座位只有3,4個,而且不太舒適.去到現場後幸運地有空枱,便開始打量下counter上面menu,5秒不用便決定了羊肉卡巴.決定了卡巴後想起openrice的相,卡巴的size好像很細,而我們又極度肚餓,最後每人再叫1個飯1個salad.5分鐘左右後便可以開餐了,一看到卡巴的size立即覺得被fake了!這麼長的,非常疑慮自己究竟能否消滅卡巴+salad.影相時我也影不到卡巴的全長,所以基本上就只可以賴自己的魯莽羊肉卡巴造出來時已經不太熱,可以以暖來形容,皮不硬不淋剛剛好,而最引人的肯定是怖於全卡巴的沙律醬&類似wasabi味的綠色醬,越吃越上癮.而羊肉的份量亦絕對不欺人,由頭到尾都是羊.其實吃落感覺有點像漢堡包,只不過是條形吃畢卡巴後,已經8成飽,看到旁邊大大盒的希臘

吃畢卡巴後,已經8成飽,看到旁邊大大盒的
希臘雞肉沙律真的自問沒能力去完成,但始終不能白白浪費.在counter看到店員先後落了一大堆的綠色醬,白色醬,最後是橙色醬,感覺好像有點過份,還放了4大粒芝士,飽死!而雞肉的份量就更加過份,太多了..不過3色醬撈埋salad又真的不錯,雞肉亦都算出色,不過真的很飽,吃了一半就放棄了

朋友和我差不多,吃畢卡巴已經7成飽,而他亦同樣魯莽地叫了個
咖哩羊肉炒飯配沙律,咖哩炒飯辣味十足,可憐的他邊吃邊流淚,不過他最後竟能完成整盒

飲品方面每人一罐12$,其實是必須的,卡巴絕對有能力令你屈服.而那個炒飯更強迫人買多支水
卡巴味道方面絕對滿分,以上是味道的評價

另一個問題,飯後,整晚我也非常想嘔,感覺還有點暈,本以為訓足一晚應該無事,但辛苦得難以入睡,第2天情況更加嚴重,全日也有想嘔的感覺,最後屈服去診所求助.沒有任何方法去理解究竟是否卡巴的問題,但經過今次,卡巴,我怕了你!
味道上滿分羊肉卡巴
希臘雞肉沙律
咖哩羊肉炒飯w沙律
味道上滿分羊肉卡巴
  • 羊肉卡巴
2008-12-21 21 浏览
自從係歐洲番嚟之後, 真係少咗好多機會食Kebab, 係歐洲佢直頭係主流, Kebab店開得多到好似茶餐廳咁, 大多是獨立經營, 什至是流動車仔檔. 返到嚟偶爾間都會掛住Kebab, 但係正宗的店子少之又少, 難得出到灣仔就拉埋個fd試吓係HK's Kebab同歐洲有咩分別. 叫了個lamb kebab, 食第一啖, wow~~~ Kebab烘得超脆, 直頭好似pizza的薄批一樣, 脆卜卜, 歐洲都冇試過咁, 餡料全部熱辣辣, 羊肉量多之餘, 厚厚的又有肉汁, 唔會烤到乾憎憎, sauce之多完全滿足到醬人如我的需要, 之不過叫了spicy sauce 也不覺spicy的, 唯一可以再多d係蕃茄同菜, 令菜同肉的比例做到5:5就prefect la.再叫了個freies with cheese on top, 重遲過個kebab嚟, 即炸熱辣辣, 波浪形的薯條超厚肉, 但重點所在係"cheese"卻做得頗差, 少cheese 之餘又有芝士味wor, 食到咁上下乾哂一舊咁, 好懷念Ruby Tuesday d cheese fries ar!!!!!!不過個kebab咁好食, 咩都冇所

叫了個lamb kebab, 食第一啖, wow~~~

不過個kebab咁好食, 咩都冇所謂la, 而且佢個裝潢重好tready tim~~~~~
比歐洲Kebab更令人回味
好一般的cheese fries
比歐洲Kebab更令人回味
  • Kebab
因有買一送一coupon﹐就來試試呢度出名既kebab。一羊一雞﹐兩個都要唔辣。等左差唔多15min先有得食。一打開發覺個雞kebab變左辣﹐老婆話唔緊要﹐佢食左一啖之後仲話呢間既味道整得好好味﹐辣汁配埋d雞肉同塊皮好夾。初初見到鋪內果兩舊雞同羊不停係個旋轉燒爐上係咁燒以為會好乾同好硬。點知一食﹐d羊肉出奇地juicy同好淋。配埋番茄,生菜同生洋蔥更加令整個kebab唔會咁溜。雖然得2-3張細臺﹐座又座得唔舒服﹐‘木台’又唔係乾淨﹐但kebab既質素就好好味。如價錢唔係咁貴的話﹐會多d來幫襯。

。點知一食﹐d羊肉出奇地juicy同好淋
。配埋番茄,生菜同生洋蔥更加令整個kebab唔會咁溜。

如價錢唔係咁貴的話﹐會多d來幫襯。
2008-10-05 35 浏览
我去歐洲旅行的時候, 發覺外國很流行kebab這種fastfood, 每逄見到pizza就會見到kebab, 但在香港好像還未普及, 可能因為kebab都是很多肉在內, 有點heavy在hk第一次吃的kebab是在Ebeneezer, 它的sauce很好吃, 羊肉不是嫩滑, 是燒烤得有點硬的口感, 大概是yogurt dressing的奶香加上羊肉的油香令我對它很有好感 lamb kebab- 可以自己揀dressing, 我忘了自己那時揀什麼, 但yoghurt sauce是必定有的. 生洋蔥辛辣的味道中和了羊肉的greasy, 但如果真的受不了生洋蔥的味記得要跟他說走洋蔥啊, 因為真的很多~辣羊肉咖哩- 挺好吃的, 不算太辣, 但相比kebab較普通囉~chicken tikka salad- 沒有拍照, 但它是一種用橙色香料弄的烤雞, salad好味, 小黃瓜好甜好脆, 但真係好多肉, 下次叫green/greek salad就好~味道是很好, 但這餐好heavy吃得好飽, 短時間之內也不會再想念這羊肉kebab了~

羊肉kebab
辣羊肉咖哩
羊肉kebab
  • lamb kebab for sure:p
2008-07-09 30 浏览
一直都好想試吓此店既卡巴...前幾天經過就去買左個羊肉卡巴回家食($50)包一杯飲品..不過回家食時已經凍左,好彩都仍然咁好味...我估趁熱食仲正呀,這個卡巴都幾多羊肉, 唔會太乾又唔會太"蘇"...d羊肉配上佢特別既醬汁真係好岩味.最喜歡佢個卡巴既皮, 煙煙"un""un"好好味,加上d蔬菜食得唔會太多肉.只可惜個舖位唔係咁岩坐係度食野啦...舖位細細只有幾張似bar 枱既位..門口又對正馬路所以岩take away

2008-06-03 41 浏览
剛過去的周末晚上,接Baby下班後答應帶他去吃一些特別的東西,晚上十一時的尖沙嘴雖然還算熱鬧,但還有什麽特色的餐館還開著呢?不一會走到亞士厘道的路口看到一家像速食店的餐廳,上前細閱門前的餐牌才發現,那是一家印度食品速食店。Ebeneezer's Kebabs & Pizzeria近期和印度食品特別有緣,Baby看了看餐牌就選了這餐廳。走進店內,發現感覺很特別,暗暗的有點像酒吧,但醒目的餐牌燈箱卻明顯地告訴你這是一家速食店。店內有一台電視機,正播放著印度流行MTV,一個個火辣的印度女郎在擺動她們柔軟的纖腰,男士們卻跳著惹人發笑的奇怪舞步,加上完全聽不懂的歌詞,令我倆呆呆地看了幾分鐘。店名已經告訴了我這裏的主要餐點是什麽:Kebabs (Kabob) & Pizzeria (Pizza),印度式的卡巴和Pizza。Pizza就不用多介紹了,卡巴是烤肉:用印度的Nann Bread卷起烤肉及蔬菜而成。我們點了兩份卡巴(一份烤雞肉、一份辣烤雞肉和羊肉)、一份希臘素菜沙拉和一杯芒果Lassi。味道相當不錯,Nann Bread不會太硬,肉的味道也很好,沙拉也放了正宗的Cheese.這店除了Kab

Ebeneezer's Kebabs & Pizzeria

近期和印度食品特別有緣,Baby看了看餐牌就選了這餐廳。

這店除了Kabob外,還有Pizza、印式咖喱炒飯等可以選擇。下次各位在亞士厘道附近想找一頓好吃又方便的晚餐時,可以考慮到這店試試看。
Greek Salad
Mixed Kabob
Greek Salad
Mixed Kabob
  • Kebabs
(非会员)
2008-03-19 28 浏览
朋友話呢間野好美,就約埋去試試,點知真係冇令我失望,非常好食我地叫o左pizza,芝士薯條,沙律同埋(鍚紙包住o既唔記得o左個名),樣樣都好好味,pizza o個d一專專白色芝士睇落去好似好漏,但食落去一d都唔漏,芝士薯條都值得一試!非常好味^^呢餐人地請o既所以我都唔知平均消費幾多,不過睇menu都見到每樣菜要$35-$50左右個經理識廣東話,好nice好風趣溫馨提示野好好味,但味精真係好重,$10一罐汽水咁隊法都好貴,建議自己帶定水去喇

個經理識廣東話,好nice好風趣

溫馨提示
兩款沙律,錫紙包住o個個唔記得左
芝士薯條
雜菜芝士pizza
2008-01-25 17 浏览
5Aug2006 1141攪埋手尾後,臨去大西北搗亂前,黎呢度食個「午餐」。鋪頭剛開門,員工開鋪開得七七八八,一條友黎呢度緊係食佢個羊肉卡巴(Donar = Lamb Kababs)。裡面當然有羊肉及沙律,外面類似飽的物體,其實係黎巴嫩圓麵餅(Lebanese pita bread),至於醬方面,可以選擇蒜蓉、薄荷、勁辣、微辣、燒烤、千島、法式, 蛋黃醬(Mayonnaise)、茄汁、芝麻醬(Tahini) 及芥末,我要求要辣一點,佢就落左勁辣及芥末。餅烤得幾香,汁醬食少少已經出曬黎,同裡面的洋生菜沙律及剛烤起羊肉粒混在一齊幾夾,絕對可以用豐富來形容,唯一美中不足係羊肉有少少老,服務不錯,有求必認。下次去灣仔又有多一個選擇。
5Aug2006 1141

下次去灣仔又有多一個選擇。