2022-01-02 248 浏览
好開心!上水終於開始有呢類型嘅cafe 小店。講到明係小店,店面係真係比較少,大概坐到12個人左右。今日叫咗杯手沖試下,可能由於人比較多,都等咗30分鐘先比到我。杯手沖可能自己揀嗰隻咖啡唔係好啱口味。到埋單時,咖啡師問我覺得點樣,我講咗啲comment 後,佢話想再沖多一次俾我飲,仲要 on-house。雖然最後今次冇飲多一杯,佢話下次嚟再請我飲。我覺得咖啡師非常認真,非常值得支持呢種係屬於小店的人情味今日冇緣食scone, 下次有機會再試!

呢種係屬於小店的人情味

今日冇緣食scone, 下次有機會再試!
2021-12-29 207 浏览
等咗咁耐 上水終於有地方可以比我 chill住食高質蛋糕同嘆杯 Latte~我今次試咗呢2樣 :Hojicha Roll cake 上面嘅奶蓋濃到好似食緊 cheesecake一樣 配上焙茶戚風蛋糕同 cream 好夾!而杯 Purple Latte 驚喜度十足,唔係紫薯 而係 蝶豆花+薰衣草。自問成日去 cafe hopping 嘅我真係未見過呢個combo。大家可以放心 唔係超濃嘅薰衣草香味。兩者加埋只係淡淡嘅花香 呢個配搭好夾~重點係呢2款花都有舒緩鎮靜作用如果唔想飲咁多 caffeine呢個係我不二之選飲完成個人好放鬆💜期待下次試埋其他飲品/食物~

我今次試咗呢2樣 :

大家可以放心 唔係超濃嘅薰衣草香味。
兩者加埋只係淡淡嘅花香 呢個配搭好夾~
重點係呢2款花都有舒緩鎮靜作用
如果唔想飲咁多 caffeine
呢個係我不二之選
飲完成個人好放鬆💜

期待下次試埋其他飲品/食物~
Hojicha Cake Roll / Purple Latte
  • Hojicha Roll Cake
  • Purple Latte
2021-12-03 415 浏览
✍︎︎ 位置有啲偏遠 上水火車站落咗車都要行差不多10-15分鐘 出面係紅磚牆小屋咁 小小空間(大約坐到10人左右)但食物幾有驚喜喎🤩 上水人有福了𝑆𝑜𝑢𝑟𝑑𝑜𝑢𝑔ℎ個質感整得好好 同牛油果他他好夾 蟹肉絲份量都好夠☺️ 𝑆𝑐𝑜𝑛𝑒外脆入面又唔會太乾 配埋𝑒𝑎𝑟𝑙 𝑔𝑟𝑒𝑦嘅淡香 鍾意可以搽埋牛油 但唔搽都好好味☺️咖啡反而就還好 ******************************♥︎ 𝐴𝑣𝑜 & 𝐶𝑟𝑎𝑏 𝑇𝑎𝑟𝑡𝑎𝑟𝑒 $𝟟𝟠 - 𝑎𝑑𝑑 𝑜𝑛: 𝐵𝑎𝑐𝑜𝑛 + $𝟙𝟘 ♥︎ 𝐸𝑎𝑟𝑙 𝑔𝑟𝑒𝑦 𝑠𝑐𝑜𝑛𝑒 $𝟚𝟠♥︎ 𝐿𝑎𝑡𝑡𝑒 $𝟜𝟘••••••••••••••••••••••••••••••

咖啡反而就還好

♥︎ 𝐴𝑣𝑜 & 𝐶𝑟𝑎𝑏 𝑇𝑎𝑟𝑡𝑎𝑟𝑒 $𝟟𝟠
- 𝑎𝑑𝑑 𝑜𝑛: 𝐵𝑎𝑐𝑜𝑛 + $𝟙𝟘
♥︎ 𝐸𝑎𝑟𝑙 𝑔𝑟𝑒𝑦 𝑠𝑐𝑜𝑛𝑒 $𝟚𝟠
♥︎ 𝐿𝑎𝑡𝑡𝑒 $𝟜𝟘

2021-11-26 392 浏览
🧡上水好去處 朋友帶我去食 食飯同飲品都好味 甜品都好正 啱晒甜品控😋唔會太甜 女仔都唔怕去 而且唔飲咖啡都有好多款飲品啱 環境幾舒服 附近系住宅區比較安靜 得閒要去放鬆下 輕鬆啲啦HKER💕
2021-11-23
下午茶
2021-11-06 396 浏览
搵食搵到黎上水,聽聞上水有間新開Cafe高質又Chill!位於校網同住宅地區嘅後花園Cafe,嘅穩世又獨特🤣店鋪別樹一幟嘅建築風格,遠遠已經人眼前一亮 見到間鋪喺邊到啦!🤣👍 Eggs Benedict $68好有層次嘅Eggs Benedict🤤最表面係醬汁配火箭菜&超流心蛋、中層有塊煎得咸咸香香嘅Bacon、低層有香脆甜甜嘅超厚多士🥰一層一層口感豐富!我最鐘意係最低層嘅甜甜厚多士😋有濃濃牛油同蜜糖味 食過包你番尋味😝👍 Cappuuccino $40睇住店員倒入咖啡豆沖調☕係一杯醒神咖啡!岩晒朝早早餐飲 Chill一個早上🥰不過我比較鐘意飲偏甜,原味沖調偏苦冇乜甜味😝所以我自己加dd咖啡糖,調返適合自己嘅口味😋 總括而言,好新奇嘅係上水人終於唔駛去咁遠都可以約朋友係上水Chill下cafe啦😝不過價錢黎講比較起同區附近食肆的確偏貴,不過可以享受CP值高嘅cafe價錢都係合理嘅😋簡中去chill下都唔錯👍

Eggs Benedict $68

Cappuuccino $40

2021-10-28 559 浏览
經朋友介紹下,知道上水開左新咖啡店今日放假就叫朋友帶我去試下門面都幾靚,不過得12個位,所以見好多人買外賣午餐時間去到都要等一陣先有位入到去,靚靚店員就安排入坐,因未有吧枱位,就坐左4人枱,啲4人枱有啲細張朋友叫左all day breakfast, 我叫左egg benedict,再叫左杯ice mocha同埋latte佢哋既咖啡帶微酸,都幾啱我all day breakfast 有大啡菇,咬落好多汁,有驚喜個豬肉腸都好好食,,而egg benedict兩隻蛋既生熟程度控制得啱好,碟上有少許蜜糖提味,都幾有新鮮感麵包係餐廳唔會普遍用既酸種麵包,咬落煙韌有口感,唔錯唔錯之後見到吧枱有位,就問店員可唔可以轉位成功換位後,就叫左個cheese cake,加多杯purple latte個cheese cake又幾好食,中間有流心,又唔太甜。purple latte有淡淡既薰衣草同蝶豆花花香,加上燕麥奶,同個蛋糕又幾襯。。整體上都好好,只係繁忙既時候出餐有啲慢不過期待繼續進步
經朋友介紹下,知道上水開左新咖啡店
今日放假就叫朋友帶我去試下
門面都幾靚,不過得12個位,所以見好多人買外賣
午餐時間去到都要等一陣先有位
入到去,靚靚店員就安排入坐,
因未有吧枱位,就坐左4人枱,啲4人枱有啲細張
再叫左杯ice mocha同埋latte
佢哋既咖啡帶微酸,都幾啱我
個豬肉腸都好好食,,
而egg benedict兩隻蛋既生熟程度控制得啱好,
碟上有少許蜜糖提味,都幾有新鮮感
麵包係餐廳唔會普遍用既酸種麵包,
咬落煙韌有口感,唔錯唔錯
之後見到吧枱有位,就問店員可唔可以轉位
成功換位後,
個cheese cake又幾好食,中間有流心,又唔太甜。
整體上都好好,只係繁忙既時候出餐有啲慢
不過期待繼續進步
purple latte
all day breakfast
egg benedict
2021-10-20 487 浏览
某一日揸車經過見到有間Coffee shop都幾意外,竟然上水會多咗呢類小店。結果第2日就揸車落去食個Brunch。其實店入面唔大,食物主要都係食輕食,Toast/Scone/Roll cakes 𠴱啲,係有唯一一個All Day Breakfast🥲 Ok 既然肚餓就叫一份All Day & Beef & Cheese + Smoked salmonAll day breakfast 有煙肉、豬肉腸、炒蛋、沙律、啡菇、煙三文魚再加一塊Sourdough bread。我想講個Portion比我想像中細份,個煙三文魚無乜煙燻味同埋個啡菇咁細咗少少有啲失望,唯一覺得唔錯係個豬肉腸同埋個麵包,但麵包乾食有點Dry,可以的話建議俾啲Cream或牛油或Jam。Beef & cheese 加煙三文魚,點解啲Salmon係送係啲牛上面🤷🏻‍♀️ 都唔同味,建議分開放,如果得beef & cheese 灑一啲碎cheese係上面⋯⋯ 可唔可以用支火槍燒燒個面🥲 呢到咖啡不論凍熱、均有點微酸,應該係咖啡豆品種因素而並非Under extraction。Anyway 我個人鍾意微酸咖啡,可能做hand br

呢到咖啡不論凍熱、均有點微酸,應該係咖啡豆品種因素而並非Under extraction。Anyway 我個人鍾意微酸咖啡,可能做hand brewed 風味更佳。杯Flat White個拉花真係麻麻,成個圖案偏埋一邊又唔Balance,個barista 真係要加緊練習😅

另外一個問題係店內坐位有限,而且啲檯非常之細,基本如果好似我哋又食嘢又飲咖啡,兩個人坐小檯根本不夠⋯⋯ 有點迫。輕食應該Ok。

畢竟新店改善空間一定有,但亦好開心上水又多一間Coffee Shop。希望下次再光顧時會有所改善,年青人們加油💪🏻

Flat  White
Dirty